Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2023/19., máj. 17.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Méltányosság, befogadás, hozzáférhetőség - mint könyvtári célok
Felemelő könyvtári rendezvény szabadság metaforájaként - brooklyni tapasztalat
A könyvtár mint senior-akadémia a hosszabb, tartalmasabb öregkor megéléséhez
Időskori értelmiségiképzés szégyenérzet nélkül
Könyvtárak mint erős művelődési és politikai platformok a liberális városokban
Személyre szabott online könyvajánló a Méliuszban - Magyarországon elsőként
Megújulhat az Informatikai és Könyvtári Szövetség?
Rushdie: A véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyos veszélyben van - a könyvtárakban is
Nőtt a használat a CEU pesti könyvtárában, de Bécsben bővítenek
Elektromos autót is kölcsönözhetünk Turku közkönyvtárából - olvasójeggyel (videóval)
Növekedéskényszer utáni társadalom - több ponton kapcsolódik a könyvtár küldetéséhez
Megkérdeztük: A magyar könyvtárak innovációs képessége...
Magyar könyvtári programozói siker New Yorkban
Korlátozott a pedagógiai információk hozzáférése
Roxforttá varázsolták a pápai könyvtárat
Kritikai gondolkodás és használóközpontúság - félreértve
Egyre inkább a könyvtár alternatíváit használják a magyartanításhoz
Könyvtárosként tartozhatunk-e a középosztályhoz?
Bezár a szombathelyi Siker Könyvtár

Analógiák

Szerinted jó lenne felmérni a könyvtárosok lelkiállapotát? - A marketingesek felmérték a magukét

Praktikus

Így mérhetjük digitális üzeneteink hatékonyságát (olvasóink szavazatára)

Kisszínes

Eltávolította a Fortepan az MTV által kifogásolt képeket
A városi könyvtár is témája volt a középszintű angol érettséginek
Az első angol nyelvű önéletrajz - női szerzővel
'A 11. osztályos diákjaim abba is belefeszültek, hogy végig kellett olvasniuk Az ember tragédiáját'
Kicsi, független könyvtár - a budapesti közművektől

Információforrások

Adatbázis: a kulturális örökségi terület oktatási és képzési látképe
A nagy képrobot-csata: [imagine] Imagine!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Méltányosság, befogadás, hozzáférhetőség - mint könyvtári célokFEL

Folytatva Maela Rakočević Uvodić előadásának link ismertetését...

- A múlt évtizedben számos új kifejezés került használatba:
sokszínűség, pszichológiai, fizikai és társadalmi különbségek, amelyek bármely és minden egyén között fennállnak, beleértve: faj, etnikai hovatartozás, nemzetiség, vallás, társadalmi-gazdasági állapot, iskolai végzettség, családi állapot, nyelv, életkor, nem, szexuális irányultság, kognitív vagy fizikai képességek, valamint a tanulási stílusok skálája.

Méltányosság jelentése: a tisztesség és pártatlanság minősége. A társadalmi méltányosság figyelembe veszi a rendszerszintű egyenlőtlenségeket, biztosítva, hogy a közösségben mindenki azonos lehetőségekhez és eredményekhez férhessen hozzá.

A társadalmi méltányosság alatt az alábbiakat értjük:
- A közszolgálatot közvetlenül vagy szerződéssel ellátó valamennyi intézmény tisztességes, igazságos és méltányos irányítása.
- A közszolgáltatások igazságos és méltányos elosztása, valamint a közrend végrehajtása.
- A méltányosság, az igazságosság és a méltányosság előmozdítása iránti elkötelezettség a közrend kialakításában.

Bár az egyenlőség azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanazt biztosítjuk, a méltányosság pedig azt, hogy elismerjük azt a tényt, hogy nem minden embernek ugyanaz a kiindulópontja, ezt tudomásul véve ki kell igazítani az egyensúlyhiányt.

Befogadás: egyfajta meggyőződés, mely alapján a tervezés (legyen szó technológiai típusról, mindennapi tárgyról vagy információról) figyelembe veszi a felhasználók széles körét, a különböző képességeiket, az eltérő környezetüket, az élethelyzeteket és kontextusokat, ahonnan származnak.

Inkluzivitás: magába foglalja a képviseletet, és lehetőségeket vagy forrásokat biztosít a peremre kiszorult vagy kirekesztett emberek számára. Ennek érdekében felszámolja a fogyatékkal élőket gátló akadályokat, ezzel is bármely tevékenységi terület életébe teljes mértékben bekapcsolódhassanak.
Az inkluzivitás különbözik a hozzáférhetőségtől, mivel az inkluzivitás nem adott szükségletre vagy problémára irányul, hanem egy sor eszközt és funkciót biztosít, amelyek közül a végfelhasználó választhat aszerint, hogy melyik felel meg az igényeinek.

Hozzáférhetőség: olyan rendszerek kialakítását jelenti, amelyek lehetővé teszik azt, hogy minden ember részt vehessen az információforrások használatában vagy részesülésében függetlenül attól, hogy fogyatékossággal rendelkezik-e, mint például vakság vagy gyengénlátás, siketség vagy nagyothallás, siketvakság, testi fogyatékosság, mentális egészségügyi problémák, beszéd- és nyelvi zavarok vagy tanulási zavarok, kognitív fogyatékosságok stb.

Akadálymentesítés alatt azt a tevékenységet értjük, hogy mindenki használhatja ugyanazokat a szolgáltatásokat anélkül, hogy bárki mást akadályozna, illetve valaki segítségét kelljen kérnie. (ref.: MG)


Felemelő könyvtári rendezvény szabadság metaforájaként - brooklyni tapasztalatFEL

Az Orsós László Jakabbal (Brooklyn Public Library link ), készített interjú ismertetésének első része: link Folytatás 8'30"-től:

Mindenfélét csinálunk, ami nem csak kultúra és művészet, hanem annak tágasabb értelmezései. Olyasmikről beszélünk és csinálunk, amelyek a legtöbb emberhez érhetnek el potenciálisan, illetve a legvalóságosabb válaszokat tudják szülni. Nem csak a szórakoztatás, és vetítés, hogy ti leültök, mi meg mondjuk, Hanem ennek a teljes felbontása folyik most.

Amit most csinálok és szeretem: van a Metropolitan Múzeumnak (MET) május első hétfőjén van egy MET gála nevű iszonytatóan kivagyi kivonulása, ahol felöltöztetett celebritások kivonulnak. Egy jegy minimum 30 ezer dollár, meg 50. És ott unatkozik mindenki. Viszont az egész világ nézi: elérhetetlen emberek, elérhetetlen cuccokban egy múzeumban masíroznak.
Kitaláltam, hogy mindenkit megillet ez a figyelem: a könyvtár miért ne csinálna az előző éjszakán, vasárnap este People's Ball-t [emberek bálja, ld pl.: link ]. Fel van állítva egy kifutó a könyvtár központi csarnokában; zene, baromi jó DJ, bárok, fellépők. A kifutó minden órában megnyílik, és bárki végigsétálhat rajta. Mi pedig megünnepeljük őt. Ebben az évben kiegészül egy új fordulattal: hívjunk meg olyan embert, akik szerintünk valamit érzékelhetően megváltoztattak érzékelhető környezetünkben. Ők a hősök, a kifutón végigmennek és kapnak egy csodálatos palástot, és elmondják, hogy ők miért vannak itt. Csodálatos embereket hívtunk meg és mindenki boldogan vállalta. Annyira meglepődtem...
Pontosan olyan ennek a hangulata, mint amikor Versailles-t beveszik a tömegek. És közben Brooklynban vagyunk... El tudjátok képzelni, amikor egy jamaicai házaspár megérkezik, teljes díszben... Sokkal jobban néz ki mindenki, mint a MET gálán. Sokkal. De ez csak egy oldalági dolog abban, amit csinálok. Ez csak egy pofán verni az establishmentet... Amit a könyvtár vezetése ünnepel egyébként. - Az elsőnél Lexi, a fejlesztési igazgató megijedt, hogy nehogy belezavarjunk a vizekbe, mert pénzt is kell csinálnunk, fundraising-elnünk is. De aztán ez elcsitult, és ez most már a szabadságnak egy metaforája.


A könyvtár mint senior-akadémia a hosszabb, tartalmasabb öregkor megéléséhezFEL

Egyetlen öregedő társadalom sem mondhat le idős tagjairól - Magyarországon mégis mintha ez történne.
"A harmadik kori tanulás lényege a szürkeállomány stimulálása" - állítja a hazai idősoktatás fellegvárában oktató Jászberényi János. A Milton Friedman Senior Akadémia háromezer tanulóval büszkélkedhet, ahol az 50 év felettiek ötven kurzus és harminc helyi program közül választhatnak országszerte. Ahogy azt Jászberényi az Idősügyi kérdések Magyarországon című tanulmányában is leírja: a cél a szellemi-lelki leépülés megakadályozása. Az úgynevezett szeniorakadémiák fontos közösségi találkozópontként is működnek, hiszen időskorban gyakran a magány a legnehezebb teher. Az előadást követően ottjártunkkor is kisebb csoportokban vették birtokba az egyetemi büfében az asztalokat: kávéztak, beszélgettek az elhangzottakról, az élet kis és nagy dolgairól.

Frank Schirrmacher A Matuzsálem-összeesküvés című művében bemutatta azt, hogy az aktivitásukban ösztönzött emberek pozitív önképe akár komoly mértékben javíthatja az időskorúak életesélyeit, ugyanakkor az időskori betegségek viszont kétségtelenül megrövidítik azt.

Egy néhány éve készült KSH-felmérés kimutatta, hogy a 75 éven felüliek döntő része (a férfiak 70, a nők 60 százaléka) megfelelőnek vagy jónak tartja a saját egészségi állapotát, és nem nyugszik bele a mellőzöttségbe és a rákényszerített szerepekbe.

Régebbi hírforrás(ok): Így óvja használói egészségét a közkönyvtár - 2. Időskorúak egészsége, jólléte link A könyvtárak meghosszabbítják a hollandok életét link

Időskori értelmiségiképzés szégyenérzet nélkülFEL

Magyarországon még ma is kissé csodabogárnak tekintik azt az idősebb urat vagy hölgyet, aki például beiratkozik egy egyetem levelező tagozatára vagy akár csak egy számítógépes tanfolyamra. Pedig az sem rendkívüli, hogy valaki ekkor kezd újabb nyelvek tanulásába. Sólyom László például az államfői mandátuma lejárta után látott hozzá az olasztanuláshoz, s pár évvel később már az ő fordításában jelent meg a Ferenc pápa és az ő ideje című, eredetileg Rómában kiadott tanulmánykötet.

Az idősképzés feladata döntően a felsőoktatási intézményekre hárul. E téren pár éve némi fellendülés látszott, ám az akkori kezdeményezések többsége nem állta ki az idő próbáját. Számos, az aktív időskor megélésének segítésére és a nyugdíjasok oktatására 2017 táján létrehozott honlap ma már elérhetetlen, vagy több éve nem frissítették. Ebből arra lehet következtetni, hogy a korai lelkesedés valódi támogatás hiányában lelankadt.

Pedig az időskor egyesek életében a szellemi és fizikai hanyatlást, akár teljes leépülést jelentheti, mások viszont a szép, békés, alkotó jellegű, sőt a társadalmat is gazdagító életszakasznak élik meg. Mindezt nem csak külföldi példák - Picasso, Goethe életműve - bizonyítják.
A most 97. évében járó Kurtág György 91 évesen szerezte élete első, a milánói Scalában bemutatott nagy sikerű operáját.
Fejtő Ferencnek pedig kétszer kellett megírnia életrajzi ihletésű kötetét, mert amit a hetvenes évei derekán kiadott, két évtizeddel később bővített kiadással kellett megtoldania.

Általánosságban elmondható még, hogy miközben a testi gyengeségek és a betegségek folyamatosan jelzik az öregedést, ráadásul ehhez még a szégyenérzet is társul. Az idősek zöme ugyanis retteg a megalázó élethelyzetektől. Ez ellen a leggyakoribb önvédelmi eszköz a közömbössé válás a környezettel szemben, míg a szakértők az alkotó erőfeszítések jótékony hatásáról beszélnek. Ilyen lehet akár egy sütemény elkészítése, de a fájdalom elnémítását szolgálhatja a másokon való segítés is.


Könyvtárak mint erős művelődési és politikai platformok a liberális városokbanFEL

Orsós László Jakab (művészeti igazgató, Brooklyn Public Library) interúnk alanyát kérdeztük a liberális könyvtári szolgáltatásokról.
"Amerikai típusú kertvárosszerűségben nőttem fel Gellénházán: élő sövénnyel elválasztott kertek, hatalmas park, teniszpálya, uszoda, jó általános iskola" - szolgál magyarázattal a Brooklyn Public Library 58 éves művészeti aligazgatója arra, honnan eredhet ragaszkodása Amerikához. 18 éve New Yorkban dolgozik.
- Mi a kihívás egy bármilyen nagy könyvtárban?
OLJ: A könyvtárak mára erősen művelődési és politikai platformokká alakultak, főleg a liberális városokban. Ez az egyik utolsó ingyenes kulturális szolgáltatás Amerikában, ami óriási tömegeket vonz. Minden itteni esemény térítésmentes. A költségvetés egyharmadát a könyvtárnak kell előteremtenie támogatóktól. Azt kellett kitalálnom, miként lehet egyfajta közösséget kialakítani a programokkal. Furcsa tulajdonságom, hogy rengeteg ötletet tudok felsorakoztatni. Szervezünk éjszakai iskolát, ahol tematikusan próbáljuk pótolni a híresen rossz amerikai oktatási rendszer mulasztásait. Este héttől éjjel kettőig több ezer ember jön és jegyzetel például a rabszolgaság történetéről. A könyvtár mellett elterülő parkba olyan professzorokat hívunk meg, akik nem oktathatnak Amerikában, helyette taxit vezetnek, pékek vagy árufeltöltők.


Személyre szabott online könyvajánló a Méliuszban - Magyarországon elsőkéntFEL

Az innovatív fejlesztésének köszönhetően személyre szabott online könyvajánlót és egységes, kibővített digitális helyismereti adatbázist kínál a Méliusz Juhász Péter Könyvtár megújult honlapja úgy, hogy a bejelentkezett olvasónak a korábbi kölcsönzései alapján ajánl érdeklődésének megfelelő olvasnivalókat az intézmény.

A hazai fejlesztésű, gépi tanulásra épülő innováció olyan tartalmakat is kínál, amelyek nem digitalizáltak, mégis kényelemesen kölcsönözhetők.
Az ajánlatokra kattintva átemelhetők a könyvkölcsönző automatába, majd elvihetők, és a következő este vissza is hozhatók - mindezt könyvtáros nélkül, emelte ki Kovács Béla Lóránt, a könyvtár igazgatója.

Szintén újdonság, hogy egyetlen online adatbázisban érhető el a könyvtár teljes helyismereti gyűjteménye. Ez több mint 200 ezer kutatható tételt jelent digitalizált fotókkal, kéziratokkal és egyéb dokumentumokkal kibővítve. A Méliusz Könyvtár évek óta élen jár az innovatív megoldások kidolgozásában és alkalmazásában.
Egyebeken kívül itt találták ki az új kölcsönzési formát, amihez egy könyvkölcsönző automatát is építettek a covid idején, és megvalósult az új az elképzelés, miszerint úgynevezett könyvtárpontok legyenek a város különböző helyein - mondta Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke.


Megújulhat az Informatikai és Könyvtári Szövetség?FEL

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség éves beszámoló és tisztújító közgyűlésére 2023. május 15-én került sor. A közgyűlés döntést hozott az IKSZ Elnökségi és Felügyelő Bizottsági tagjairól. Az új tisztségviselők:
- elnök: Tőzsér Istvánné Géczi Andrea
- alelnökök: Huszkáné Horvát Andrea, Lükőné Örsi Gabriella
- elnökségi tagok: Illés Péter, Fejes Csilla, Dr. Kötél Emőke, Sikaláné Sánta Ildikó

Huszkáné Horváth Andrea - nagykőrösi Szabó Károly Városi Könyvtár tagintézmény vezetője, korábban a Kecskeméti Katona József Könyvtár igazgatóhelyettese - kérdésre jelezte: - A tegnapi napon megválasztott tisztségviselők bejegyzése, kvázi "hivatalba" lépése után többek között az Informatikai és Könyvtári Szövetség stratégiájának összeállítása is a feladatai között szerepel, amit természetesen nyilvánosságra fog hozni.


Rushdie: A véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyos veszélyben van - a könyvtárakban isFEL

Úgy véli, rosszabb a helyzet, mint az ő életében valaha. Először szólalt meg nyilvánosan, mióta támadás érte. Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai író először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy tavaly augusztusban egy New York-i irodalmi fesztiválon súlyosan megsebesítették. Az író a Freedom to Publish-díjat kapta meg hétfőn a Brit Könyvdíjak átadásán, a ceremónián elhangzott videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága ma súlyosabb veszélyben van Nyugaton, mint az ő életében valaha.

A Freedom to Publish-díjjal a szervezők azoknak az íróknak, könyvkereskedőknek és kiadóknak az elkötelezettségét ismeri el, akik a fenyegetések ellenére is kiállnak az intolerancia ellen. Rushdie úgy fogalmazott: "mióta élek, még nem volt kitéve ekkora fenyegetésnek a nyugati országokban a véleménynyilvánítás és a publikálás szabadsága". Az író elmondta, hogy jelenleg az Egyesült Államokban, ahol tartózkodik, a könyvtárak és iskolai gyermekolvasmányok is ki vannak téve a támadásoknak. Ezek maga a könyvtár eszméje ellen irányulnak -folytatta, és hangsúlyozta, hogy miközben ez rendkívül riasztó, figyelni kell rá, és keményen fel kell lépni ellene.

Rushdie bírálta a kiadókat, amelyek a politikai korrektségre, a mai "érzékenységre" hivatkozva a több évtizedes olvasmányokat, mások mellett Roald Dahl és Ian Fleming regényeit is cenzúrázzák. Mint mondta, a kiadóknak hagyniuk kellene, hogy a könyvek a saját korukat képviseljék. "Ha ezt nehéz elviselni, ne olvassák, olvassanak egy másik könyvet" ? tanácsolta az író.


Nőtt a használat a CEU pesti könyvtárában, de Bécsben bővítenekFEL

A Central European University Könyvtára link jelenleg 400 helyet biztosít Budapesten, a Nádor utcában, 188-at pedig a néhány éve Bécsben nyitott campuson. Az ismert politikai helyzet miatt az utóbbiban bővülés várható. A pesti kapacitást tavaly decemberben nyitották meg más egyetemek polgárai számára (vö.: link ), mely növelte a helyi használatot. Közös könyvtárat is üzemeltetnek az ELTE Középkori Tanszékével. A tanszéki könyvtárakat egyébként már korábban felszámolták, de a könyveket a saját irodájukba begyűjtő oktatók itt is előfordulnak.

Lepp Tünde, az információs szolgáltatások vezetője a Könyvtárostanárok Egyesülete konferencia-résztvevőinek néhány hete a helyszínen azt is elmondta, hogy a könyvtár szintenként osztálytermet, gyülekezésre illetve számítógép-használatra alkalmas tereket biztosít. A médialabor, melyben médiaeszközöket is kölcsönöztek, Bécsbe költözött. A használókat segítik a bibliográfiai menedzsment-szoftverekről tartott oktatások. Egyéni konzultáció is rendelhetnek online felületükön. A könyvtárnak kidolgozott ügymenete is van e szolgáltatáshoz.
Állományukban több az elektronikus dokumentum, mint a nyomtatott; 226 ezer e-könyvet 176 ezek papírkötetet tartanak nyilván.
Folyóiratuk 65 ezer címből áll, amelyből mindössze 32 nyomtatott folyóirat maradt. A hallgatók ugyanis szívesen olvassák a magazinokat papíron is. A téziseket is őrzik nyomtatott és elektronikus formában, de előfordult már, hogy politikai vagy kiadói okokból el kellett távolítani az elektronikus változatot. A covid miatti hibrid oktatás alatt megugrott az e-források használata, de a nyomtatott verziók használata is erősödött. Megélénkült a könyvtárközi kölcsönzés. (A használati adatokat bővebben ld.: link )

A 1992-ben indul könyvtárban sosem volt cédulakatalógus. Az új, Nádor 15-ben található könyvtárba 2016 októberében költözött a gyűjtemény, s azóta használják az RFID-azonosítást, így nem kérdés az önkiszolgáló kölcsönzés. A könyvek 80%-ban angol nyelvűek. A szakozásra a Dewey rendszert használják a jogi és a környezetvédelmi gyűjteményt a Kongresszusi Könyvtár (LC) rendszerében tárják fel. A Könyvtár az OCLC tagja.

A budapesti illetve bécsi helyszínen 10-10 könyvtáros dolgozik. Pesten ez 3 asszisztenst és 1 pénzügyest is jelent. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): A CEU Könyvtára megnyílik a hallgatói, kutatói közösség és a sajtó számára link

Elektromos autót is kölcsönözhetünk Turku közkönyvtárából - olvasójeggyel (videóval)FEL

Turku város könyvtárából link az olvasójeggyel nemcsak könyveket lehet kihozni, hanem egy Toyotát is.

A Toyota Finnország számára a The&Partnership Nordics talált ki egy élményalapú kampányt: Turku városában három hétig úgy lehet kikölcsönözni egy elektromos Toyota bZ4X-et, mint egy könyvtári könyvet. A hasonlat egyáltalán nem véletlen, a városi könyvtár látogatói az olvasójegyükkel nemcsak könyvet kölcsönözhetnek ki, hanem a kampányban használt elektromos autót is. A világ első nyilvános elektromos könyvtári autója kampány május 8-a és 28-a között zajlik, célja, hogy a turkuiak kipróbálhassák, milyen az alacsony károsanyag-kibocsátású technológiával működő autóval közlekedni. Turku azt tervezi, hogy 2029-re szén-dioxid-semleges lesz, és a közlekedés jelentős szerepet játszik a cél elérésében.


Növekedéskényszer utáni társadalom - több ponton kapcsolódik a könyvtár küldetéséhezFEL

Fel kell építenünk egy, a gazdasági növekedés gondolatát meghaladó Európát, hogy a társadalmaink túléljenek és virágozzanak - erre szólít fel több száz szakember és civil szervezet.
Az Európai Parlamentben május 15-én kezdődött meg vezető politikusok részvételével a második "Növekedésen túl" című konferencia a növekedésen túlmutató szakpolitikai intézkedéseket fogalmazott meg, amelyek az alábbi négy alapelven nyugszanak:

1. Ökológiai eltartóképesség:
Vezessék ki a fosszilis üzemanyagokat, és szabjanak határt a nyersanyagok kitermelésének annak érdekében, hogy az egészséges és ellenállóképes talajért, erdőért, és más ökoszisztémáért folytatott természetvédelmi és -helyreállítási intézkedések sikeresek legyenek; például egy Fosszilis Üzemanyag Nemnövekedési Szerződés, és egy Igazságos és Ellenállóképes Erőforrás Irányelv meghatározásával, kötelező nyersanyag-lábnyom csökkentési és valódi, területalapú természet-helyreállítási célokkal.

2. Méltányosság:
Használjanak fiskális eszközöket a társadalmi egyenlőség megteremtésének elősegítésére a jövedelmi és vagyoni szélsőségek, valamint a szuperprofit felszámolásával. Pl. "szén-vagyonadó", minimálbér, és jövedelem-plafon.

3. Jóllét mindenkinek:
Biztosítsák az alapvető infrastruktúrákhoz való hozzáférést egy továbbfejlesztett, ökológiailag érzékeny jóléti állam révén. Pl. Egyetemes Alapszolgáltatások (egészséghez, közlekedéshez, gondoskodáshoz, lakhatáshoz, oktatáshoz, nemek közötti egyenlőséghez és szociális ellátáshoz való jogok); munkaügyi garanciák; az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások kedvező árszabályozása.

4. Aktív demokrácia:
Hozzanak létre állampolgári részvételen alapuló gyűléseket a szociálisan elfogadható elégségességi stratégiák kialakítására; az ökológiai határokat tiszteletben tartó, méltányosságon és jólléten alapuló szabályozási környezet megerősítésére; a szakszervezetek szerepének erősítése mellett. Pl. helyi igények fóruma, klíma tanácskozások, részvételi költségvetés.


Megkérdeztük: A magyar könyvtárak innovációs képessége...FEL

A nem repezentatív válaszok megoszlása:
4 - Pont jó ütemben / irányban újulnak
4 - Gyorsabban / kevésbé jó irányba változnak, mint kedvező lenne
19 - Szinte behozhatatlan lemaradásuk
2 - Nem hinném, hogy ennél gyorsabban / jobb irányba tudnának.
A válaszadók kétharmada szerint tehát nagyon le van maradva a szakma az innovációban. A jelen helyzettel elégedettek aránya 14% körül van. Az adatok diagramon: link (MG)


Magyar könyvtári programozói siker New YorkbanFEL

A Binghamtoni Egyetem Könyvtára link (New York Állami Egyetem (SUNY) hálózatának tagja, 18 ezer hallgatóval) alkalmazásba vette Király Péter QA catalogue szoftverét. A könyvtárban 3,2 millió kötetet őriznek (vö.: az OSZK elektronikus katalógusában 2,3 millió tételes). - A szoftvert a következő folyamatokban használják - írja Király Péter a Facebook-on:

1. A könyvtár csomagokban fizet elő elektronikus dokumentumokra (folyóiratok, adatbázisok, e-könyvek, cikkgyűjtemények). A kiadók/terjesztők a dokumentum mellé adják a katalógusrekordot is (ami leírja a szerzőt, címet stb.). Sokszor előfordul, hogy a csomagokban átfedések vannak, és a szoftverrel találják meg a duplumok között a legjobb minőségű változatot.

2. A régebben katalogizált könyvek közül sokat annak idején nem soroltak be valamilyen tematikus osztályba (nem tárgyszavaztak) vagy irodalmi alkotások esetében nem rögzítették a műfaját. Most ezeket szűrik ki, és próbálják megállapítani a fontosabb tematikus hiányokat.

3. Elemzik a jelenleg használt osztályozási rendszerek lefedettségét, ennek az eredményét pedig továbbítják a fenntartó részére a tartalmi feltárás hasznossága bizonyítékaként.

4. A könyvtári adatokat a felhasználói felületeken az úgynevezett szemantikus web szabványainak megfelelő formátumokra konvertálják. A szoftver nyújtotta elemzés segít ennek a folyamatnak a megtervezésében.

Ezek közül néhány alkalmazásra nem gondoltam, de örülök, hogy másnak nagyobb a fantáziája, mint az enyém.


Korlátozott a pedagógiai információk hozzáféréseFEL

Folynak most állami oktatási kutatások a lakosság körében? - kérdeztük Lannert Judit oktatáskutatót, az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának volt igazgatóját, aki a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ alapítója:
"Ennek intézményei, ahogy a régi munkahelyem, az Oktatáskutató Intézet is, megszűntek, vagy az egyetemek feladatköreihez sorolták a munkájukat. Az uniós programok révén zajlott valamiféle kutatás, ami elvileg nyilvános, de nehezen hozzáférhető. Még nagyobb probléma, hogy már adatokhoz sem lehet hozzáférni. Amikor például egy, a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készült uniós program külső értékeléséhez igényeltünk adatokat, a személyiségi adatvédelmi jogokra hivatkozva nem adták ki nekünk őket. Bár a GDPR-t (General Data Protection Regulation) azért hozta létre az Európai Unió, hogy nehogy visszaéljenek az adatokkal, Magyarországon sikerült ezt is pont fordítva megfogni, mert nyilvánvaló, hogy nem a diákok érdekét szolgálja, ha a kutató nem jut hozzá az adatokhoz, amikből dolgozni tudna, miközben ha a KRÉTÁT meghekkeli valaki, az összes adat nyilvánosságra kerül.
A közoktatásból még megkaptuk őket, a felsőoktatásból már nem. Amikor rákérdeztem, ki férhet hozzá ehhez a hihetetlen adattömeghez, amelyek segítségével a felvételtől a továbbhaladáson át a munkavállalásig követhető lenne a hallgatók útja és azt is láthatnánk, hol dolgoznak, mennyiért, tehát sok fontos tanulságot lehetne levonni belőle, azt a választ kaptam, hogy csak olyasvalaki, aki C1 típusú átvilágításon esett át. Amikor megtudakoltam, hány ilyen ember van, kiderült, hogy mindössze egy. Hogy lehet így egy ilyen hatalmas adatbázist kihasználni? Magyarország a nagy lehetőségek hazája, amit hihetetlen módon elpazarlunk."


Roxforttá varázsolták a pápai könyvtáratFEL

Egy délelőttre a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskolává változott a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár link . A nyári Harry Potter-tábor nagy sikere kapcsán ugyanis az intézmény munkatársai úgy döntöttek, egy egész délelőttöt szentelnek a varázslóvilágnak.

A nyitásra várva a könyvtár ajtaja előtt hosszú sorokban kígyóztak a gyerekek és szüleik, közel 180-an szerettek volna a varázslatos kalandok részesei lenni. A délelőtt az Abszol úton indult, ahol bárki készíthetett saját varázspálcát, süveget, baglyot. A túra Roxfortban folytatódott, ahol a Teszlek Süveg beosztotta a gyerekeket a házakba, majd különböző játékok várták a piciket. Lehetőség volt megismerni a kviddics világát, megkeresni a Bölcsek kövét, összegyűjteni a horcruxokat és legyőzni Voldemortot. Dobby manóval is lehetett találkozni a családi napon, akinek a gyerekek sok zoknit hoztak, hiszen sanyarú sorsa alól csak így lehetett felszabadítani.
Mint Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője elmondta, az érdeklődés még őket is meglepte.

"Május 3-a a nemzetközi Harry Potter-nap, mindenképp ehhez a dátumhoz közel szerettük volna megtartani a rendezvényt, melyet többhetes felkészülés előzött meg, a dekorációk, a jelmezek, az oklevelek, a térképek, a feladatlapok elkészítésében sok munkánk van, de úgy érzem, megérte, a visszajelzések is ezt bizonyítják, kicsik és nagyok is jól érezték magukat.
Nagyjából száz főre számítottunk, ezt kis híján sikerült megduplázni, aminek nagyon örültünk.
Könyvtárosaink egységesen prefektusnak öltöztek, egyik kollégánk pedig Hagrid jelmezét öltötte magára.
J. K. Rowling könyvei természetesen megtalálhatóak nálunk, többen ki is kölcsönözték a köteteket, sőt a délelőttnek köszönhetően több új beiratkozónk is lett."

Polovitzerné Antal Mónika hozzátette, a mostani siker kapcsán természetesen tervezik a folytatást, a tapasztalatokat felhasználva jövőre is szeretnék megtartani a Harry Potter családi napot.


Kritikai gondolkodás és használóközpontúság - félreértveFEL

Igaz, hogy a "kritikai gondolkodás" fogalmát az utóbbi tizenkét évben kiirtották minden tanügyi dokumentumból, és azt a "megértő gondolkodás" fogalmával helyettesítették?
Ezt kérdeztük meg Lannert Judit oktatáskutatótól, aki az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának volt igazgatója, a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ alapítója:
- "Ez annyira koncepciózusan így történt, hogy amikor a PIAAC országos jelentést írtuk, akkor a kritikai gondolkodás mellett a tanulóközpontú szemléletet is kihúzta belőle Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár helyettese. Szerintük nem lehet kritizálni, csak meg kell érteni a másikat. Pedig a kritikai gondolkodás és kreativitás ugyanúgy a fegyelemről szól, arról, hogy egy régi szabályt átlépek, azért, hogy egy újat, jobbat hozzak létre.
A tanulóközpontúság fogalmáról azt gondolták, azt jelenti, hogy az történik, amit a tanuló akar, ezért lecserélték differenciálásra. Pedig a tanulóközpontúság nem azt jelenti, hogy megkérdezem Pistikét, mit akar csinálni és az lesz, hanem azt, hogy én tudom, Pistike mit tud, mit kell tudnia és mit kell csinálni ahhoz, hogy fejlődjön. A differenciálás alatt ezzel szemben azt értik, hogy aki nem tud annyit, attól kevesebbet kell elvárni, miközben ez egyenlő azzal, hogy parkolópályára tesszük és elzárjuk számára a fejlődés útját."


Egyre inkább a könyvtár alternatíváit használják a magyartanításhozFEL

Fenyő D. György, Páll Csilla és Kovács Kálmán irodalomtanárok szerint a mai irodalomoktatás pozitív változásai, hogy ma nincsenek ideológiai kötöttségek, sokkal nagyobb módszertani repertoár áll a tanárok rendelkezésére, mint régen.

Kovács ehhez a digitalizációt és a technológia fejlődését tette hozzá pozitívumként. "Hihetetlen mennyiségű és minőségű adat, információ, szöveg, kép, film, versmondás, színházi előadás, digitális felvétel áll rendelkezésre, illetve folyamatosan szinte nem szűnő információáramlás zajlik a tanár és az általa tanított diákok között. A közösségi média jó oldala az, hogy csoportokat lehet működtetni, ahol gyakorlatilag elektronikus faliújságként egyrészt semmi nem felejtődik el, mert visszakereshető, másrészt rengeteg szemléltetőanyag, amihez korábban csak úgy lehetett hozzáférni, hogy cipeld a könyvet, menj el a könyvtárba, kérd kölcsön, most gyakorlatilag abban a pillanatban rendelkezésre áll. Szomorúan beszélünk arról, hogy a Gutenberg-galaxisnak vége, és a nyomtatott írásbeliség korszaka leáldozott, ez így is van, és ez veszteség, hogy a könyvtárak, az újságos bódék, a könyvespolcok eltűnnek a civilizációból, ugyanakkor az oktatási folyamat szempontjából egyértelműen óriási segítséget jelent."


Könyvtárosként tartozhatunk-e a középosztályhoz?FEL

A középosztálybelinek két jellemzője van:

1. Képzett: azaz olyan fogalomkészletet kapott (jobb esetben szüleitől, más esetben környezetétől), amely által felfogja, megérti és dönt a világ összetett dolgaiban. Olyan kérdésekben, mint például belépjünk-e az eurozónába, mi a helyzet a klímaváltozással, építsünk-e atomerőművet, kik harcolnak Szíriában vagy Oroszországban - éppenúgy, mint szűkebb környezete személyes kérdéseiben.
Ha ez megvan, akkor nem lehet kétbites, fekete-fehér üzenetekkel befolyásolni, politikusok által eltéríttetni.
2. Anyagilag független (megtakarításban vagy jövedelemben), azaz: esetleges megtorlás veszélye nélkül ki is meri mondani, amit gondol.
Egzisztenciája nem függ korrupt megélhetési hálózatoktól.

S hogy ez miért érdekes? Gösta Esping-Andersen szociológus megfogalmazásában a demokráciát csak a középosztály tudja működtetni, ezért fontos, hogy egy országban (netán szakmában) milyen széles a középosztály.

Régebbi hírforrás(ok): Értelmiségi - könyvtárosként link Lehetséges-e független (könyvtáros) értelmiséginek lenni? link

Bezár a szombathelyi Siker KönyvtárFEL

1958 óta működik a szombathelyi Siker Könyvtár. A 65 éves Ady téri könyvtár pályázatát idén először elutasították, mert ahhoz, hogy az alkalmazottak megkapják a bérüket, mindent kiárusítanak - beleértve a könyveket, bútorokat. Minden eladó.
A szombathelyi Siker Könyvtár a város történelmének része, 1958-tól a mai napig működik, de 2003 óta már alapítványi formában, és a budapesti székhelyű Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) alapította. A könyvtár 2023-ig a TEMI-n keresztül pályázhatott a működéséhez szükséges állami támogatásra mindeddig sikeresen, tudtuk meg Kovácsné Szabó Évától, a Siker Könyvtár vezetőjétől.

Végzetes fordulatot, úgy tűnik, az hozott a Siker Könyvtár életében, hogy a TEMI a Kárpát Medencei Művészeti Népfőiskola tagintézménye lett, s ez utóbbihoz került át az állami támogatásra való pályáztatás joga. Idén tehát a Siker Könyvtár is a Kárpát Medencei Művészeti Népfőiskolának adta be pályázatát, melyet az április 25-én elutasított.

A végkiárusítás a hónap végéig tart. Egy országgyűlési képviselőtől kértek és várnak segítséget.
Analógiák

Szerinted jó lenne felmérni a könyvtárosok lelkiállapotát? - A marketingesek felmérték a magukétFEL

... pontosabban a marketingügynökségekben dolgozók lelkivilágát. A friss Kreatív c. szaklap e témáról ad áttekintést. Itt csak a kiégésről szólunk.

Volt egy emlékezetes kiégésem. Azért is volt emlékezetes, mert nem tudtam, hogy arról volt szó. Később, egy coach világított rá, hogy tipikus tüneteim és mondataim voltak. Két kisgyerek mellől mentem vissza dolgozni (persze igazán sosem hagytam abba), és belevetettem magam a munkába. Képtelen voltam mindenhol megfelelni, főleg a magam által felállított és soha el nem érhető mérce szerint. Elfáradtam, elkeseredtem és kiszakítottam magam. Csak arra vágytam, hogy nézzem, hogyan nő a fű.

A szünet sem volt nekem való, néhány hét után bizseregni kezdett mindenem, hogy vissza, vissza. Azóta megtanultam, hogy a kiégés jeleit azonnal és folyamatában érdemes kezelni. Ha érzem, hogy jön, szabira megyek. Ha tudom, hogy jönni fog, mini utazásokat iktatok be. Az újdonságok folyamatos keresésével is karban tartom, ami jelenleg (ezt az utolsó oldalon a kollégák társaságában el is mondom) az úszás. Olyan maximalista embernek, mint én, persze a sport is tud teher lenni, de az, hogy negyven felett kezdek versenyzésbe, ezen sokat segít. Nem várok magamtól sokat, csak beérni a célba.

Kedvenc mondatom a lapból: "A kiégéshez előbb égni kell."
Praktikus

Így mérhetjük digitális üzeneteink hatékonyságát (olvasóink szavazatára)FEL

A digitális üzenetek hatékonyságának mérése a könyvtárak számára is fontos feladat, melynek praktikáiról az adattámogatott marketing területéről lehet tájékozódni.
A tudomány segít, hogy az adatok alapján jobban megértsük a célközönség viselkedését.
Az Info Today szerzője könyvtári marketingesként korábban főleg a helyi rádió és televízió reklámjaira támaszkodott, de az elmúlt hét évben átfordult az érdeklődése a digitális marketing csatornák felé. Ennek fő előnye a hagyományossal szemben, hogy a kampányok hatékonysága könnyebben nyomonkövethető. Az adatelemzésből látszik, mely demográfiai csoportok, érdeklődői körök számára volt hatásos egy adott szolgáltatás promóciója.

A hirdetés attribúció (ad attribution) lényege, hogy megmutatja, mely rádiós és televíziós hirdetés milyen forgalmat hozott a hirdető weboldalára. Ezek jellemzően Google Analytics beállításokkal működnek, amelyet a hirdetés lejátszásához kapcsolt időbélyegekhez kötnek. Ezáltal a digitális marketing előnyei összekapcsolhatók a rádiós és tévés hirdetések előnyeivel. A cikk következő részében konkrétan az ad attribution szolgáltatásról van szó, ami a hazai könyvtárak számára talán elérhetetlen funkciónak látszik, de azért érdemes megfontolni, hogyan lehet figyelembe venni a (hirdetési) hatékonyságmérésnek ezen szempontjait.

A hirdetési attribúció fő előnyei:
1. Ingyenes kiegészítő funkció, amely a fizetett televíziós rádiós hirdetéssel jár.
2. Az attribúciós adatok lehetővé teszik, hogy jobban megértsük, mi motiválja a célközönséget, például webhely meglátogatása.
3. Az adatokkal javul a televíziós és rádiós kampányok megtérülése.
4. Az adatok választ adhatnak fontos kérdésekre, például: Melyik reklámkreatív hozta a legtöbb látogatást? Mely naprész volt a leghatékonyabb a hirdetésre? Melyik műsor generálta a legtöbb könyvtárlátogatót?

Hét lépés az adattribúciós szolgáltatás használatához:
1. Azonosítsa azt a rádió- vagy TV-állomást, amely hozzáférést biztosít a célközönségéhez.
2. Tájékoztassa az adott médiát a marketing céljairól és az adagelérhetőségekről.
3. Határozza meg az hirdetés elrendezést.
4. Segítsen a médiának összeállítani a hirdetést, vagy adja meg saját reklámspotját.
5. Biztosítsa az állomás számára a Google Analytics fiókjához való hozzáférést.
6. Futtassa le a hirdetést.
7. A kiválasztott médium havi jelentés vagy vezérlőpult formájában hozzáférést az eredményekhez. Az eredmények alapján módosítsa a hirdetéselrendezést vagy a tartalmat.

A szerző egy példája szerint 15 másodperces reklámspotot használt a szolgáltatásai promóciójára, pl. Library of Things, digitális gyűjtemény, és hogy mennyit spórolhatnak a könyvtári szolgáltatások felhasználásával a látogatók. (Példa a hirdetésre: link ). A reklámspotot követően a könyvtári marketinges láthatja, hogy hányszor futott le a reklám az adott médiában bizonyos időtartamon belül, ez mennyi weboldal látogatót és látogatást generált a könyvtár számára. Például a Library of Things hirdetés 6700 weboldal látogatást generált.
A legtöbb látogatót a szerdai nap hozta az oldalra. Az is látható, milyen műsorok közben futó hirdetések hozták a legjobb eredményeket.

Ha a könyvtár már látja ezeket az adatokat, akkor jobban megtervezheti, hogy például melyik nap, milyen műsorok közben mely szolgáltatások hirdetése hozza a legtöbb új látogatót. (ref.: Habók Lilla)
Kisszínes

Eltávolította a Fortepan az MTV által kifogásolt képeketFEL

Összesen harminc képet távolítottak el az MTVA felszólítására a szabad felhasználású, közösségi fotóarchívumból. Előzmény: az MTVA több tucat fotót akart töröltetni a Fortepan közösségi fotóarchívumából, ellenkező esetben pert helyeztek kilátásba. Az érintett képek esetében a szerzői jogra hivatkoztak.

Tamási Miklóssal a Válasz Online készített interjút link a témában; ebből kiderül, hogy letörölték azokat a fényképeket, amelyekre az MTVA igényt tartott.
"Levettük a képeket. Úgy voltam vele, hogy zárjuk le az ügyet", - mondta Tamási, aki azt is hozzátette: nem nagy a veszteség, legalábbis ami a számokat illeti. Az archívum száznyolcvanezer fotóból áll, ebből harminc képet távolítottak el az MTVA felszólítására.
"Olyan hatalmas nyereség számukra sem lehet, hiszen az MTI-archívum sokkal nagyobb a miénknél, tizenhárommillió fényképfelvételt tartalmaz. De a sztori elsősorban nem erről a harminc fényképről szól" - jegyezte meg.
A szerkesztőségen belül úgy döntöttek, hogy a pereskedésnek nem lenne értelme, mert az MTVA levelében felsorolt harminc kép esetében valószínűleg veszítettek volna egy per során. Egy fénykép esetén (amit egy magánadományozótól kaptak) nem látták jogilag megalapozottnak a követelést.

Tamási arra is kitért, hogy az MTVA archívumában, a Nemzeti Fotótárban a digitalizált képek szintén kereshetők, de vízjelezve vannak, és egy fénykép egyszeri közléséért tizenötezer forintot kérnek, kivéve a magáncélú felhasználást, a Fortepan ezzel szemben semmilyen anyagi haszonra nem tesz szert a képek közléséből.

"Az egyetlen célunk, hogy a 20. századi magyar múlt vizuális dokumentumait megőrizzük, és digitálisan hozzáférhetővé tegyük mindenki számára", mondta.
"Azt gondoljuk, hogy ez közfeladat, amit egyébként közgyűjtemények, múzeumok végezhetnének el, de akár az MTVA is segíthetné. Az intézmény az egész története során közpénzből működött."


A városi könyvtár is témája volt a középszintű angol érettséginekFEL

Kutyákról és stresszről, városi könyvtárról, internetelérésről egy hegyen, valamint szabadulószobákról kaptak feladatokat az angolból középszinten érettségizők az olvasott szövegértési feladatsorban. Az angolérettségi négy részből áll, ezeket a következőképpen pontozzák majd az azt javító tanárok:
az olvasott szöveg értésére 33 pont a maximum,
a nyelvhelyességre 18, a hallott szöveg értésére 33, az íráskészségre pedig szintén 33 jár. A júniusi szóbeli vizsgákon szintén 33 pontot lehet majd összeszedni, így áll össze majd az angolérettségi 150 pontja


Az első angol nyelvű önéletrajz - női szerzővelFEL

A középkorban a nőknek általában kevés joguk volt. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a hagyományosan férfiaknak szánt szakmai és vezetői szerepeket betöltsék. Az egyik legnépszerűbb középkori női alak Jeanne d'Arc, de akadtak rajta kívül befolyásos asszonyok, akik hasonlóan jelentős hatást gyakoroltak a történelemre.

A középkor híres nőalakjainak listáján az első helyen Margery Kempe áll. Az asszony a The Book of Margery Kempe című művéről ismert, amelyet az első angol nyelvű önéletrajznak tartanak. Margery jómódú családban nőtt fel, később férjhez ment John Kempe-hez, és 14 gyermeket szült neki. Később azonban elhagyta férjét, és 1414-ben különös zárándoklatra indult Jeruzsálembe, Rómába, Németországba és Spanyolországba.

Könyvében lényegében az utazásai során szerzett tapasztalatait, megpróbáltatásait, valamint hitét és meggyőződéséit írja le. A mű ezenfelül egy remek betekintést nyújt egy középkori nő életébe- Ráadásul Kempét többször bírálták, sőt, az egyház számtalanszor eretnekség miatt bíróság elé állította, de soha nem ítélték el. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy szembeszálljon a patriarchátussal, és a maga módján élje az életét.
Látszólag írástudatlan volt, híres önéletrajzát két írnokának diktálta. A könyvet 1936-ban adták ki modernizálva, majd 1940-ben középangol nyelven.


'A 11. osztályos diákjaim abba is belefeszültek, hogy végig kellett olvasniuk Az ember tragédiáját'FEL

"A humán műveltség és az elit műveltség presztízse, értéke, megbecsültsége össztársadalmilag nagyon sokat romlott. Ha arra gondolunk, hogy a hetvenes években a szociológiai vizsgálatok szerint a negyedik-hatodik leggyakoribb szabadidős foglalkozás a könyvolvasás volt, ehhez képest most a huszonsokadik. Ez nagyon összefügg azzal, hogy ez a fajta kultúra, műveltség háttérbe szorult. Ezzel párhuzamosan a hetvenes években a legnagyobb presztízsű egyetemi szak a magyar-történelem szak volt a bölcsészkaron, magyar szakos tanárnak lenni kifejezetten magas presztízsű választás volt. Ma nem így van. Lecsúszott a középmezőnybe, vagy még hátrébb ahhoz képest, amit az élettudományok, a biológia, a pszichológia vagy a neurológia tudnak és jelentenek" - mondta a Qubitnek Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola irodalomtanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, amikor arról kérdeztük, mit érzékel súlyos problémaként tantárgya körül.

A Qubit tanárokról szóló sorozatában korábban középiskolai nyelvtanárokkal és matematikatanárokkal beszélgettünk arról, hogyan tanították őket annak idején, és hogyan tanítanak ők. Fenyő D. György mellett Kovács Kálmánt, a győri Baksa Kálmán Gimnázium és Páll Csillát, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium irodalomtanárait kérdeztük arról, hogy milyen könnyebbségekkel, nehézségekkel szembesülnek ahhoz képest, ahogyan őket tanították, hogyan változott a tanár-diák viszony, a tanár és az iskola szerepe és a tantervi követelmények.


Kicsi, független könyvtár - a budapesti közművektőlFEL

Tartsd körforgásban, hogy ne kerüljön a kukába! - Sokféle hulladék létezik, de abban bizonyára mindannyian egyetértünk, hogy a könyv NEM az. A könyv érték, s ha számunkra feleslegessé is válik egy-egy darab, attól még ne végezze a kukában. Könyveink jelentős hányada egyszeri elolvasás után felkerül a könyvespolcra és talán sosem vesszük őket ismét a kezünkbe. Kedvező esetben eladjuk, vagy elcseréljük őket, rosszabb esetben hulladékként válunk meg tőlük. Ezekhez hasonló feleslegessé vált könyvek szép számmal érkeznek Társaságunk Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiba is, amelyek döntően kifogástalan állapotúak, tehát mindenképpen "új gazdára" érdemesek.

A beérkezett könyvekből választékos minigyűjteményeket állítottunk össze (szépirodalom külföldi és magyar alkotóktól, gyermek- és ifjúsági könyvek, szakácskönyvek, nyelvkönyvek, idegen nyelvű irodalom, különböző szakkönyvek stb.), amelyeket olyan fővárosi helyszíneken helyeztünk el egy-egy könyvespolcon, ahol naponta sokan megfordulnak, várakozással töltik az idejüket: önkormányzati várókban, közszolgáltatók ügyfélszolgálatain. Az arra járók, ha kedvükre való könyvet találnak a polcokon ingyenesen elvihetik, vissza is tehetik, vagy másikat hozhatnak helyette. A lényeg, hogy a könyvek körforgásban maradjanak.

Hol találhatók a könyvespolcok? - Első körben négy könyvespolcot helyeztünk ki telis-tele érdekes könyvvel, de további könyvespolc-pontok kialakításán is dolgozunk. Könyvespolcaink megtalálhatók: ... (ld. a forráslinken)
Információforrások

Adatbázis: a kulturális örökségi terület oktatási és képzési látképeFEL

CHARTER Alliance adatbázis - Közzétette szakirodalmi adatbázisát a European Cultural Heritage Skills Alliance, azaz a CHARTER Alliance link . A Cultural Heritage Literature Collection Database link nem más, mint a kulturális örökségi terület oktatási és képzési látképe, a témához kapcsolódó szabályok, törvények, publikációk és könyvek gyűjteménye, különös tekintettel az 1999. után keletkezett dokumentumokra. (forrás: NEMO)


A nagy képrobot-csata: [imagine] Imagine!FEL

1839-ben egy holland lap arra figyelmeztette a nemzet portréfestőit, hogy meg vannak számlálva a napjaik: egyre népszerűbb a fényképészet, úgyhogy innentől már a kutya sem fog drága és időigényes festményeket rendelni. A jóslat nem jött be, és Hans Rooseboom fotótörténész szerint az elkövetkező években egyetlen portréfestő hibáztatta a fotográfiát amiatt, hogy a csőd szélére jutott. Igaz, még ő is a feleségét és a családját nevezte meg a pénzügyi nehézségek első számú okának.

Közel kétszáz évvel később, 2022-ben a Midjourney nevű szoftver alkotása nyerte meg a coloradói állami vásár képzőművészeti versenyét. Ez már nemcsak az újságírókat, hanem a művészvilágot is aggasztani kezdte: az ArtStation digitális művészei kikeltek a mesterséges intelligenciával (AI) generált képek ellen, amelyekről sokan úgy érzik, hogy már az is megalázó, ha a generatív művészetet valódi emberi alkotásokkal hasonlítják össze.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról