Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

24 órán keresztül tart nyitva az Evangélikus Hittudományi Egyetem könyvtára

Megújult az Evangélikus Hittudományi Egyetem épülete, benne a könyvtár link is. Mostantól 24 órában vannak nyitva (rendes nyitvatartási időn túl személyzet nélkül, automata beléptetővel).
A téma többször előkerült már a KIT-ben is, pl.: link . A KIT Mészáros Kornélia könyvtárvezetőt kérdezte.

- Az egyetem könyvtára a 0-24-es beléptetéshez 2021-es évben elkezdte az RFID azonosítás bevezetését, mely során a Softlink céggel működött együtt. A 0-24 nyitvatartáshoz önkölcsönző terminált, valamint állományvédelmi kaput állított fel. Megújult belső terével igyekszik különválasztani az olvasói / kutatói teret a kölcsönzői tértől.

KIT: - Hogyan fogadták a kollégák a 24 órás nyitva tartást? Van-e fizikai / virtuális ügyelet? Volt-e munkaerő-átcsoportosítás?
Mészáros Kornélia: - A kezdeteknél nagyon sok kérdés, kétség, aggodalom merült fel (pl. személyi anyagok, könyvtári munkatér, könyvtári dokumentumok állományvédelme). Ezekre kerestük a megoldásokat, és igyekeztünk a tervezés során úgy beépíteni, hogy a megújult tér mind az olvasók, mind a könyvtárosok számára jó munkatér legyen. A "rendes" nyitvatartásunk nem változott. A személyzet nélküli nyitvatartás ideje alatt kamerarendszeres felügyelet működik. Ez a használati lehetőség egyelőre az egyetem polgárai számára érhető el.

KIT: Hogyan alakul a használat? Milyenek a használók visszajelzései?
MK: Február 8 óta él ez a lehetőség. Nagy következtetéseket egyelőre nem tudunk levonni. Az első három évfolyam a pandémia, majd a felújítás miatt szinte alig vagy egyáltalán nem is járt még nálunk. A nyitás után azonban rögtön megvolt az első meglepetés: az első éjszakai látogatóink az első évfolyamos hallgatók voltak. A távhasználatról tartottunk tájékoztatót, és érzékeljük, hogy az adatbázis-használat növekedett, de örömmel látjuk, hogy a fizikai dokumentumok használata és a kutatói tér igénye sem szorult háttérbe. A nyitás óta szinte minden nap járt bent nálunk valaki az esti órákban is. Akár rövidebb időre: könyvet hozott vissza / kölcsönzött. Akár hosszabban bent maradt olvasni, szakdolgozatot írni. Azt el lehet mondani, hogy meglepődtünk, hogy ez ilyen hamar beindult. Az első visszajelzések nagyon pozitívak. Szeretik, hogy az alapvető kézikönyveket mindig elérik, hogy nyugodt, csendes környezetben tanulhatnak, kutathatnak akár este 11-kor is. Március elején lesz az első olyan hétvégénk, amelyen az esti/levelező tagozatos hallgatók jelenléti oktatással vesznek részt. Az ő tájékoztatásuk, bevonásuk a következő izgalmas feladat.
A megújult könyvtárról készült fotókat ld.: link .

Régebbi hírforrás(ok): Az első közkönyvtár Victoria államban, amely napi 24 órán keresztül tart nyitva link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról