Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gyakori kérdések az Espresso könyvkészítő gépről -- és jövőkép

Kérdések és válaszok jelentek meg arról a masináról, mely feltehetően nagyobb településeken néhány éven belül 'book on demand'-vállalkozásként működve -- a szerzői jogi kérdések rendezése esetén -- elvileg bármely, elektronikus formában meglévő könyvet, kutatási jelentést, szakdolgozatot stb. ki tud nyomtatni, Magyarországon is méltányolható áron (szerzői jog nélküli átlagár: 1500 Ft (link (A szabadon nyomtatható könyvek már ma is százmilliós tételt jelentenek.) Ilyen módon például
-- az 'előre' kinyomtatott könyvek címeinek száma csökkenni fog (pl.: hogyan tovább, amúgy is késlekedő Márai-program?)
-- a könyvtárak állománya is csökkenhet, hiszen az igény jelentkezésekor a könyvtár kinyomtatja / kinyomtattatja az egyébként kevéssé forgó dokumentumot (link (vö.: megvalósul a TQM-ből ismert just-in-time)
-- a könyvtárközi kölcsönzés racionalitása korlátozott esetekre fog vonatkozni, ismét felmerül az országos szintű lebegő állomány (link megvalósítása
-- a használó dönt arról, hogy a könyvért a könyvtárhoz fordul-e, vagy a könyvet előállító szolgáltatóhoz (ha éppen nem elégszik meg az e-bookra letöltött kiadvánnyal)
A kérdés marad: hogyan tud e néhány éven belül realitássá váló helyzetre a könyvtár ma megfelelő stratégiai lépéseket tenni (ha még nem késő)? (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról