Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Itt az első! - Könyvkölcsönző automatát állítottak szolgálatba a Méliusz előtt

Mikor az ablakkölcsönzés országosan is leállt, könyvkölcsönző automatát helyezett el a debreceni Méliusz Könyvtár link a Bem téri Központi Könyvtár bejáratánál (a videót ld.: link ). A postabox-szal azonos elven működő, Magyarországon először megjelenő eszközbe egy töltéssel 20 db könyvet, vagy egyéb dokumentumot lehet kölcsönzésre elhelyezni, illetve visszahozni - vírushelyzet-kompatibilisen, nyitva tartási időn kívül is. Az ipari érintőképernyős monitort, NFC kártyaolvasót, vonalkód- és QR-olvasót, könyvtag olvasót tartalmazó alapegység 9 fakkos, mely 15-tel bővíthető. - A vonatkozó képeket ld.: link .

Mint Tamásné Kovács Adrienn szervezési igazgatóhelyettes a KIT-nek elmondta: már az első vírushullámnál felmerült az igény, mely találkozott egy hardverszolgáltatótól érkezett ajánlattal. S mivel Debrecen városa nyitott volt, a költségvetés terhére önkormányzati támogatással megvalósult a 10 millió forintot meghaladó beruházás. 6 berendezést vásároltak. Egy további egység kerül Debrecen belvárosába, négy pedig a megyébe (Mikepércs, Biharnagybajom, Tiszacsege, Bocskaikert).

A berendezés természetesen együttműködik a Huntékával. Használni online beiratkozást követően is lehet, ugyanis a könyveket tartalmazó rekeszt e-mailen kapott egyedi kóddal, vagy a könyvtári olvasójegy azonosítójával és a hozzá tartozó PIN-kóddal lehet kinyitni. Az installáláshoz a szállító először kültéren alkalmazhatóvá tette az egységet, majd a könyvtár előtt betontalapzathoz erősítették, és elektromos illetve ethernet csatlakozást vezettek ki hozzá.
A könyvtár munkatársai kíváncsian fogadták; nem merült fel az "elveszi a munkánkat" gondolat.

"Új szolgáltatásunkat a megfelelő időben vezetjük be, most van rá a legnagyobb szükség" - mondta Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója a HAON portálnak.

Régebbi hírforrás(ok): Önkiszolgáló könyvtári kioszk a vasútállomáson link Önkiszolgáló kölcsönzőautomata Pekingben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról