Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Megtakarítások a lebegő állománnyal? - Mikor, hogyan? (olvasóink szavazatára)

A legtöbb könyvtár a könyvtári látogatottság növekedését várja el a lebegő állomány szisztémájának bevezetésével. Elméletben jól működik ez a terv, a valóság viszont a Nashville-i Könyvtárban másként alakult. [A lebegő állomány e cikkben értelmezett koncepciója szerint a használók a hálózaton belül bárhová visszavihetik a dokumentumokat, melyek azután egyéb tervszerű mozgatás hiányában ott is maradnak.]
Egy ALA által megrendezett műhelyfoglalkozást követően sok könyvtár kezdett bele ilyen projektbe, egyrészt az állomány frissítését, másrészt a várakozási idő lecsökkentését várva ettől a lépéstől. A Nashville-i Könyvtárban is bevezették ezt a rendszert, de mivel a minőségellenőrzés nem volt megoldva, ezért ellenőrizni sem tudták, hogy ténylegesen mennyire növekedett a könyvtárak látogatottsága ettől a lépéstől.
A lebegő állomány projekt alatt a tényleges állomány selejtezésére fókuszáltak, ezzel is növelve a helyet a polcokon. Egy későbbi felmérés során viszont kiderült, hogy ez a fajta "állománynövelés" nem hozott tényleges sikert.
7 %-kal csökkent a szépirodalmi állomány, 56%-kal az öregbetűs könyvtári anyagok kölcsönzése (4 fiókkönyvtár kivételével, melyekben a számok a felmérések alapján mindig magasabbak voltak. Ez beszámítható a nevezett könyvtárak jobb felszereltségének, a kedvezőbb támogatási formának, a könyvtárak elhelyezkedésének is).
A legnépszerűbb szépirodalmi művek kikölcsönzésére is negatívan hatott a lebegő állomány bevezetése.
A szakkönyvek kikölcsönzését nem befolyásolta akkora mértékben a változtatás.
A szerző rámutatott, hogy a felhasználók bármelyik fiókkönyvtárba visszavihették a kikölcsönzött könyvtári tételeket, ezzel is növelve néhány népszerűbb alkönyvtár állományát.
Megállapítható, hogy a lebegő állomány létrehozása nem mindenkinek ajánlott. Előnyt jelent az állományt frissítése, de a könyvtárhasználók szokásait kell leginkább figyelembe venni.
A kísérlet negatív hatása miatt visszaállították az eredeti rendszert, és azóta a könyvtárhasználat megtöbbszöröződött. (ref.: NM)

Régebbi hírforrás(ok): Mit is tanítanak az USA-ban állománygazdálkodásból? (és hol tartunk mi?) link Lebegő e-könyv-állomány Finnországi közkönyvtárakban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról