Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/46., dec. 21.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

A következő lapszám megjelenése: 2023. jan. 4.

 

A 2022. évi lapszámainkhoz információval, kritikáikkal hozzájárultak:

Bakó Katalin (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum), Balázs László (FSZEK), Benke Dániel (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Czupi Gyula (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Mark Deckers (Rijnbrink, Deventer), Fóthy Zsuzsanna (Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ), Hajnal Ward Judit (Rutgers University Library), Hauke, Petra (IFLA/ENSULIB Secretary), Horváth Péter (Takáts Gyula Megyei Könyvtár, Kaposvár), Horváth Sándor Domonkos (Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, Győr), Istók Anna (Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ), Jekkel Edit, Klein Judit (Goethe Intézet Könyvtára), Koroknai Sándor (Lengyel Menyhért Városi Könyvtár, Balmazújváros), Kovács Loránt (Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen), Könnyű Orsi (Országos Pedagógiai Könyvár és Múzeum), Kuczkó Andrea (FSZEK), Martin Lundsgaard-Leth (Ikast-Brande Bibliotek), Mészáros Nelli (Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtára) Mikulás Bence (SAP), Mikulás Ildikó (Brüsszel), MiszlerTamás (Csorba Győző Könyvtár), Moldován István (MEK, OSZK), Molnár Tünde (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger), Murányi Péter, Németh Márton (Országos Széchényi Könyvtár), Oros Sándor (Somogyi Könyvtár), Piskóty Teréz (Méliusz Juhász Péter Könyvtár), Pregh Balázs, Sasvári Péter (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), Schmöltz Margit (Helischer József Városi Könyvtár, Esztergom), Somorjai Noémi (Semmelweis Egyetem Könyvtára), Szabó-Berghauer Zoltán (Gáthy Zoltán Városi Könyvtár, Dorog), Szakmári Klára, Szeifert Dezső, Szőcs Endre (Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár), Takács Dániel (ELTE ÁJK), Kees Teszelszky (Koninklijke Bibliotheek), Tóth Péter (OSZK), Ungváry Rudolf.

Segítségüket köszönik a szerkesztők: Habók Lilla, Kocsis Dóri, Mikulás Gábor, Salamon Sára, Szabó Eszter, Zantleitner Laura.

Hírek

Munkaerő - leépítés nélkül - önkiszolgáló üzemmód - kiterjesztett hozzáférés - open+
* * * Az állatok világát segítenek megismerni - Támogasd a Videó a Vakoknak Alapítványt * * *
Elveszi a tájékoztató munkáját? Itt a mesterséges intelligenciára alapuló gépi tájékoztatás!
* * * Vezetői konzultáció: könyvtár - információ - szervezeti kultúra * * *
Olvasáspropagandánk csődje - már az összeszerelőknek is több kellene
Tud-e hozzáadni a hazai felsőoktatás kompeteciafejlesztéséhez a könyvtár?
Foglalkozzanak-e tudásmenedzsmenttel a könyvtárosok? (olvasóink szavazatára)
Javíthatná a hazai könyvtárosok morálját a könyvtári stratégia
Könyvtárpedagógiai kínálat iskoláknak: mozitól a médiarekeszekig 3. - Spéci kínálat a pedagógusoknak
Európai oktatási térség, nemzeti hatáskörben? - Alakulhat-e a könyvtár a holnap oktatási elvárásaihoz?
Ukrajna gyermekeiért fogtak össze a könyvtárosok és a kiadók (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Érdemes-e könyvtáraknak tartalomelőállítással foglalkoznia?
London könyvtárai, metrótérkép-szerűen - Miért is ne?
Csalogathatók-e használók térítésmentes adatbázishasználattal?
Nem félnek a könyvespolc üres helyeitől (galéria)
Fogyóban az egyházi könyvtárosok is - segíthet-e a kultúraváltás?
Szentendre: szünet előtt 6 helyett 10 dokumentum kölcsönözhető
A fontosságot is hirdetik - Családbarát Munkahely 2022 díjat kapott a Katona József Könyvtár is
17 fok az iskolai könyvtárban - Leszerelik a hőmérőket, hogy ne derüljön ki, milyen hideg van bent
Áprilistól nyugdíjba vonul Rakonczás Szilvia
Befejeződtek a könyvtár szervezett Petőfi-emléktúrái

Analógiák

Hozzáállás, amely reményt adhat a tényleges szakmai megújulásra

Kisszínes

Nemzeti könyvtár, Katarban (videó)

Információforrások

Genderszótár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Munkaerő - leépítés nélkül - önkiszolgáló üzemmód - kiterjesztett hozzáférés - open+FEL

(Egy év után ismét közreadjuk...) A Hamiltoni Közkönyvtár (HPL) link Kanadában az Ontario-tó mellett található könyvtári hálózat, amely több mint félmillió lakost szolgál ki, és 22 vidéki és városi fiókkönyvtárral rendelkezik. A csekély létszámú közösséget ellátó fiókkönyvtárak fenntartása nagy kihívást jelent, korábban emiatt számos fiókintézményt megszüntettek vagy összevontak. 2017-ben a könyvtári tanács új stratégiát fogadott el, amelynek alapértékei: a közösség szolgálata, a relevancia, a reszponzivitás, valamint a tanuló és innovatív szervezet. Célul tűzték ki a nyitvatartási problémák orvoslását is. Ennek fényében - nem kevés kockázatot vállalva - a személyzet nélküli könyvtár koncepciójának kipróbálása mellett döntöttek, a központi könyvtárból szükség esetén távoli elérésű segítséggel támogatva a helyi olvasókat, jelentősen megnövelve így a nyitvatartási időt. További fontos tényező volt a projekt során, hogy létszámleépítés nélkül valósítsák meg a szolgáltatásfejlesztést.

A fiókkönyvtárak innovatív megújításának pilotprojektjéül a közel 2500 főt kiszolgáló, hetente csupán 17 órát nyitva tartó, 196 m2 alapterületű Freeltoni Fiókkönyvtárat választották, Kanadában elsőként alkalmazva a bibliotheca vállalat open+ link és videotelefon-technológiáját. Az ún. kiterjesztett hozzáférés (Extended Access) modelljében a szokványos nyitvatartási időn túl már személyzet nélkül üzemelő könyvtár szabadon használható, így csekély befektetés mellett lehet jelentősen növelni a szolgáltatási időt, támogatva ezáltal az egész közösséget. Ugyan az olvasók ritkán alkalmazzák (Freeltonban 2017 és 2019 között csak 12-szer fordult elő), de a fiókkönyvtárba telepített videotelefonokkal közvetlen tájékoztatás kérhető a központi könyvtár munkatársaitól.

A Freeltoni Fiókkönyvtárban az induláshoz számba vették az infrastrukturális feltételeket (biztonsági kamerák, megfelelő sávszélességű internet-elérhetőség, digitális eszközök, videotelefon-készülékek, biztonsági berendezések). A pilotprojekt kezdetét megelőzően felmérték a helyi igényeket, és a fiókkönyvtár szokványos üzemelésének utolsó hónapjaiban bevezették az önkiszolgáló kölcsönzést, ily módon szoktatva hozzá az olvasókat az új szolgáltatási modellhez. Eközben a fejlesztést megvalósító projektcsoport a könyvtári személyzetet is felkészítette az új távszolgáltatás biztosítására. Az olvasókat a könyvtár weboldalán, a közösségi médiában és szórólapok terjesztésével tájékoztatták a megújuló szolgáltatásról. GyIK (Gyakran Ismételt Kérdések) tájékoztatóoldal is készült mind a fiókkönyvtárosok, mind a használók számára.


* * * Az állatok világát segítenek megismerni - Támogasd a Videó a Vakoknak Alapítványt * * * FEL

Látássérült embereknek segítünk a világ megértésében egy innovatív online projekten keresztül. A jelenlegi kampánnyal az állatokról szóló tartalmakat bővítjük.

A tevékenységünk vizuális tartalmak akadálymentesítését segíti, született vakok, látássérültek és siketvakok számára.

Kérünk, támogasd ezt a kezdeményezést adományoddal, és ha teheted, küldd el ismerőseidnek ezt a hírt. További információ: link
- Köszönettel: Videó a vakoknak alapítvány


Elveszi a tájékoztató munkáját? Itt a mesterséges intelligenciára alapuló gépi tájékoztatás!FEL

Te is kipróbálhatod akár éles referenszkérdéssel, hol tart ma az
- éjjel-nappal
- térítésmentesen
- otthoni íróasztal mellett, weben igénybe vehető
- webes forrásokból tájékoztató
- magyarul is beszélő
- a kérdésekből folyton tanuló, mesterséges intelligencián alapuló
tájékoztató eszköz, az OpenAI link . Korlátai pl.: adatbázisokban nem keres, 2021. évnél későbbi források számára esetlegesek.

Nem árt tudatosítani, hogy tanul. Azaz: mostani teljesítménye nemigen mérhető a holnapihoz. Azaz: még érdekesebbé válik:
1. milyen információs szolgáltatással NEM kell a könyvtárosnak rövid időn belül foglalkoznia
2. hogyan tudja leghatékonyabban felhasználni és saját tevékenységbe integrálni e szolgáltatás kínálatát.
És akkor megint eljutottunk a könyvtári stratégiához... (MG)


* * * Vezetői konzultáció: könyvtár - információ - szervezeti kultúra * * *FEL

- Ha bizonytalan vagy szervezeted irányát illetően
- Elakadtál az innovációban
- Vagy stratégiára van szükséged

Vonj be új, elgondolkodtató, inspiráló nézőpontokat - vagy éppen támogatást kaphatsz gondolataid rendezésében. Rendelj üzleti és információs-könyvtári tapasztalatokon alapuló vezetői tanácsadást könyvtárad, üzleti vállalkozásod fejlesztése, szolgáltatás kifejlesztése, megújítása érdekében.
Három szempontú tapasztalatot vehetsz igénybe:
- könyvtári
- könyvtárhasználói
- könyvtárszakmán túli megközelítések
együttesen, egymással harmonizálva.
Az első konzultáció térítésmentes. További információ: mikulasg@gmconsulting.hu - 30 239-2293 - Viber, WhatsApp, Messenger, Skype.


Olvasáspropagandánk csődje - már az összeszerelőknek is több kelleneFEL

Magyarországon 2018-ban nagyjából 90 ezer ember szövegértése, számolási képessége és számítógépes környezetben mutatott problémamegoldó képességei annyira alacsony szinten volt, hogy nem érték el a foglalkoztatottak leggyengébb 10 százalékának készségszintjét. Ez a gyakorlatilag írni, olvasni és számolni alig tudó réteg teszi ki a regisztrált álláskereső férfiak 31 százalékát és a nők 41 százalékát. Súlyosbítja a helyzetet, hogy közülük 35 ezren 35 év alattiak, vagyis még mintegy 30 évet tudnának dolgozni, nem világos viszont, hogy a mai magyar foglalkoztatási szolgálat hogyan tervezi biztosítani alapkészségeik fejlesztését.
A kutatók úgy találták, hogy a magyar felnőtt népességen belül kifejezetten magas a rosszul teljesítők aránya, vagyis az 1-től 5-ig terjedő szövegértési és számolási skálán sokan legfeljebb a 2. szintet érik el. Tehát a bonyolultabb, hosszabb szövegek megértése, a versengő információk és az összetett érvelések feldolgozása vagy a hétköznapi helyzetekben megjelenő matematikai információknál bonyolultabb jelenségek megértése, táblázatok és statisztikák értelmezése már sok magyar képességeit meghaladja. Ezen a téren a legfeljebb általánost végzettek 95 százaléka teljesít gyengén, de még a szakmunkás végzettségűek 80 százaléka és az érettségizettek közel harmada is gyenge szövegértésben. 

Lannert Judit közgazdász és oktatáskutató, a T-TUDOK munkatársa elmondta, hogy még a felsőfokú végzettségűek körében is 25 százalék a gyengén teljesítők aránya, amit ő szinte nem is tudott értelmezni ebben a kontextusban. Hozzátette, hogy a szövegértést tekintve régiós összehasonlításban, vagyis olyan közép-európai országokhoz képest, mint Csehország, Szlovákia és Lengyelország, átlagosan minden iskolázottsági csoportban valamivel rosszabb Magyarország teljesítménye. Egyetlen kivételként a középfokú végzettségűek szövegértési képességeit tekintve előzzük meg Lengyelországot.


Tud-e hozzáadni a hazai felsőoktatás kompeteciafejlesztéséhez a könyvtár?FEL

Lehetőség a hazai felsőoktatási könyvtárak számára, ha ki tudják mutatni azt a pluszt, amelyet a hallgatók kompetenciáihoz adnak. (MG)

... Lannert Judit előadásában link elmondta, hogy a diplomások esetében a kompetenciaszintek magasak, viszont aggasztónak találta, hogy a felsőfokú végzettségűeknél az idősebb és fiatalabb korosztályok között meglepően kicsik a különbségek. Ez az oktatáskutató szerint azt mutatja, hogy a felsőoktatás nem működik hatékonyan a kompetenciák fejlesztésekor. Míg más országokban a készségek szintje jellemzően csökken az életkorral, nálunk ez a folyamat kevésbé egyértelmű.
Lannert előadásában elmondta, hogy a családi háttér erősen hat a felnőttkori készségszintekre is: nálunk nagyobbak a különbségek az iskolázottabbak és a kevésbé iskolázottak között, mint az OECD-országok átlagában. Sőt, ez régiós összehasonlításban is tetten érhető: minél jobb családi háttérrel rendelkezik valaki, annál jobbak a szövegértési készségei. Míg az oktatáskutató szerint ez Csehországban vagy Szlovákiában alig érzékelhető, addig a magyarok "egy életen keresztül viselik stigmaként" családi hátterüket. A kutatók ezt nem csak a szelektív és szegregált közoktatási rendszerrel, hanem a jobb munkahelyek elérésében, a képzési lehetőségekben mutatkozó szelekció és diszkrimináció jelenségével is magyarázták.

Régebbi hírforrás(ok): Figyelnek az elsőgenerációs hallgatókra link

Foglalkozzanak-e tudásmenedzsmenttel a könyvtárosok? (olvasóink szavazatára)FEL

A válasz természetesen igen, de nem mindegy mikor és miért, illetve milyen értéket tud ez teremteni a könyvtáraknak. Denise Carter, a DCision kutatási és analitikai cég ügyvezetője ennek kapcsán fogalmazta meg véleményét. Véleménye szerint több olyan munkakör is van, amelynek lényege, hogy a megfelelő információt a megfelelő személyhez juttassa el, a megfelelő formátumban. Úgy mint a könyvtárosok, iratkezelők, archiválók, információ- és tudásmenedzserek.
Többek közt azért is járunk konferenciákra, hogy a tudásmenedzsmentről és más tudományterületekről tanuljunk. A legizgalmasabb mindig olyan előadót hallgatni, aki hidat képez egy másik tudományághoz. Anélkül, hogy komoly szakmai ismereteket várna el a közönségtől. Ezekből az előadásokból lehet tanulni, hogy mit lehet saját területünkön is felhasználni, adaptálni a munkánkban.

Ha többet megtudunk más információs tudományágakról, azzal szolgálhatjuk saját közösségünk. Például vállalati könyvtár esetében megtudhatjuk, hogy az iratkezelő részleg számára mely dokumentumok kulcsfontosságúak a szabályozások miatt. Ezeket érdemes a lehető legmegfelelőbb metaadatokkal ellátni és legjobb formátumban szállítani. Ehhez ismernünk kell, ők hogyan kezelik a dokumentumokat és információkat. Ha pedig a cégnél valamelyik osztály tudásmenedzsment projekteket szeretne bevezetni, akkor abban is aktívan részt vehetünk.
De Carter figyelmeztet, hogy egy tanfolyam vagy egy konferencia nem fog szakértővé tenni bennünket egy területen. A könyvtárosoknak tudnia kell, mit és miért csinálnak. Közben tanulhatnak más tudományágaktól eszközöket, technikákat. Attól még, hogy egy projekt után segítünk levonni a tanulságokat (lessons learned eseményt tartunk), nem leszünk tudásmenedzserek.

Az információs szakterületeknek hierarchia nélkül kell együttműködniük. A tudásmenedzsment minőségének mutatója a hatékony információkezelés. A kapcsolat a területek közt többirányú. Mindebből profitál a szervezet. De el kell tudni magyarázni, hogy a könyvtáros milyen pontokon különbözik a tudásmenedzser munkájától, és mit nyújt tőle függetlenül, vagy épp vele közösen.
Tehát a könyvtárosnak érdeklődnie kell a tudásmenedzsment iránt. De minden információs szakembernek minden szférában mindig érdeklődőnek és tájékozottnak kell lennie bármely más információs tudományág iránt. Néha át kell lépni a határokat, felhasználni vagy újrahasznosítani egy másik tudományág elemét, ha ez hozzáadott értéket ad a munkához. (ref.: Habók Lilla)


Javíthatná a hazai könyvtárosok morálját a könyvtári stratégiaFEL

Már egészen kicsi korban, a csecsemők számára is óriási megelégedettséggel szolgál, amikor sikeresen alakítják környezetüket (élvezettel nyomkodnak gombokat, hatnak a világra). A munkahelyek nagy részén azonban a dolgozók egyáltalán nem érzik e "funkcióörömöt". (Új Egyenlőség)

A hazai könyvtárosok - jobb híján a KIT tájékoztató jellegű minifelmérései szerint - ugyan kedvelik munkájukat, mégis nagyon frusztráltnak érzik magukat. (vö. pl.: Kedveltnek mondott könyvtári munka: link és Könyvtáros önimázs link . Az eltérés persze kérdéseket vet fel.)

A KIT-ben többször emlegetett Amy Wrzesniewski híres kísérlete a kórházi takarítók munkafelfogása és boldogsága közötti összefüggés: link . Lényeg: akik nagyobb összefüggésekbe tudták ágyazni tevékenységüket, nagyobb örömüket lelték a munkában. - Amihez persze érdemes meglátniuk a nagyobb összefüggéseket. S ha ez önerőből nem megy, akkor közösen készített stratégia által. Közösen, hiszen a bevonás nélkül, szakmai vezetők által, nyilvánosság nélkül készített irományok eséllyel nem, vagy éppen ellenkező hatást érhetnek el.

A stratégia további haszna lehet persze az együttműködés ösztönzése, a párhuzamosságok és az automatizálható munkák mennyiségének csökkentése, a nagyobb használói értéket képviselő tevékenységek erősítése stb. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Így növelhető a munkaerő elkötelezettsége és boldogsága link Áramlatélmény -- tevékeny részesség mások segítésében link

Könyvtárpedagógiai kínálat iskoláknak: mozitól a médiarekeszekig 3. - Spéci kínálat a pedagógusoknakFEL

Az előző rész link folytatása:

- Dokumentumkészlet osztályoknak: az olvasásra, illetve tantervhez kapcsolódó könyvek listája a könyvtár honlapján "Kínálat könyvtárak és óvodák számára" link alatt található. A könyvtárosok segítenek a dokumentumok körének kiválasztásban.
- Tematikus kézikönyvek és médiarekeszek: a könyvtárosok a pedagógusok részére tematikus könyvcsomagokat állítanak össze, amelyeket műanyag rekeszekben kínálnak.
- Szakirodalom és didaktikai anyagok: vessél fel új ötleteket és óraterveket, melyhez a könyvtárosok segítenek dokumentumkínálatot összeállítani.
- Ingyenes intézményi olvasójegy: a dokumentumkölcsönzéshez és az online tartalmak eléréséhez az összes hálózati könyvtárban érvényes intézményi olvasójegyet kínál a könyvtár. Ehhez a honlapon, vagy a könyvtárakban elérhető igénylőlapot kell kitölteni.

Digitális kínálat:
- Onleihe, ld.: link
- Overdrive, ld.: link
- PressReader, ld.: link
- Munzinter-online, ld.: link .
Emellett persze a hannoveri könyvtár filmadatbázisa és zenei streamelő szolgáltatása is a csomag része. (ford.: MG)


Európai oktatási térség, nemzeti hatáskörben? - Alakulhat-e a könyvtár a holnap oktatási elvárásaihoz?FEL

A pedagógushiány felszámolása, a képzés átalakítása - nemcsak Magyarországot, de az egész EU-t érintő problémákat igyekszik orvosolni az Európai Bizottság kezdeményezése. Erről ír vendégcikkében Marija Gabriel EU-biztos.

Az európai oktatási térség alapjainak lefektetése egy közös, az uniós tagállamok oktatási és képzési rendszereit érintő szakpolitikai reformokra vonatkozó iránymutatást követve folyik. Az iránymutatás olyan témákkal foglalkozik, mint a tanulási eredmények iskolai szinten történő javítása, az inkluzív tanulási környezet kialakítása, ellenállóképes iskolai rendszerek kiépítése a Covid19-világjárvány tanulságainak fényében, az egyetemek közötti együttműködés megerősítése, valamint hogy hogyan állítható a tanulás és a tanítás a fenntartható fejlődés szolgálatába.

Az európai oktatási térség minden tagállami oktatási rendszernek segít abban, hogy a saját elképzelései szerint növekedjen, újuljon meg és fejlődjön. Teljes mértékben a tagállamoknál marad az irányítás.


Ukrajna gyermekeiért fogtak össze a könyvtárosok és a kiadók (olvasóink szavazatára)FEL

A Bonni Egyetemi és Állami Könyvtár (USL link ) az RWTH Aachen Egyetemmel link .) közösen szervezte a Könyvtárak, gyermekek és irodalom Ukrajnában - háborúban és békében című rendezvényt, ahol két ukrán könyvtáros és egy kiadó számolt be tapasztalatairól.

Ukrajna egyike a világ azon kevés országának (Dél-Korea mellett), amely önálló nemzeti könyvtárat szentel a gyermek- és ifjúsági irodalomnak. Az Ukrajna Nemzeti Gyermekkönyvtár Kijevben több mint 525.000 dokumentumot (könyvet, folyóiratot, av-médiaanyagot) tart. 19. századi gyűjteménye és idegen nyelvekről fordított állománya van. Szociológiai osztálya kutatásokat folytat, tájékoztatja a tanárokat és együttműködik a kiadókkal. Egyúttal gyermekek, fiatalok is látogathatják a könyvtárat. Alla Gordiienko igazgató és Olha Dubova, a külföldi irodalmi osztály vezetője mesélt a háború előtti munkájukról. Akkor évente mintegy 45 ezer felhasználót vonzottak, többnyire gyerekeket. Az ún. Gyermekolvasó hét az egyik fő eseményük, ahol hírességek olvasnak fel és mesélnek. Legutóbb egy nappal a háború kitörése előtt, 2022. február 23-án tartották. Az első, nehéz napok dacára máris világossá vált, hogy folytatják - mondta Gordiienko. A közösségi médián keresztül tudtak kapcsolatot tartani és munkájukat összehangolni. A Gyermekolvasó héten az interneten 20 szerző olvasott fel részleteket a könyveiből, néhányszor egyenesen a frontvonalból! 28 000-en kattintottak a kezdeményezésre.

Maga az Ukrán Nemzeti Gyermekkönyvtár a fiatalok és idősek menedékhelye lett: "Felnőtteknek és gyerekeknek folyamatosan le kellett menniük a bunkerbe. Hogy elkerüljük a gyerekek traumatizálását, bújócskát játszottunk benne, az óvóhelyet átneveztük "Gyermek hálószobáknak" - árulta el Gordiienko. Az óvóhelyen a gyerekek feladatokat kaptak: talizmánok készítését vagy képeslapok írását a katonáknak. Amíg elterelték a figyelmüket, úgy érezték, hogy szükség van rájuk. - A párbeszéd folytatódni fog az RWTH 2022. december 7-i aacheni partnerségi rendezvényén túl is, hogy az emberek többet tudjanak az ukrán kulturális életről, védjék azt és minden lehetséges eszközzel segítsék. (Ref.: Szabó Eszter)


Megkérdeztük: Érdemes-e könyvtáraknak tartalomelőállítással foglalkoznia?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok:
3 - Nem feladatuk
3 - Akkor, ha feladatul kapják
21 - Persze, közösen; tudás- és forrásmegosztással
6 - Igen, az egyes könyvtárak hozzanak létre egyedi tartalmakat.
Somorjai Noémi e-mailes megjegyzése: Szerintem érdemes, mert rámutathatunk, hogy a létező, a beérkező, a tárolt (adatbázisban), az elérhető (a világhálón), a felhasznált (amit alkalmaznak) és az (olvasók ellátásához) szükséges információ között mekkora eltérések vannak.

A válaszadók tehát 80%-ban szavaztak a tartalomelőállítás mellett, és azon belül is a könyvtárak közötti együttműködéshez tették le nagyobb arányban a voksukat. A vonatkozó diagram: link . Az eredmények kérdéseket vetnek fel, további kutatást igényelnének, ha pl. a múlt héten kapott válaszokkal vetjük össze őket: Szükséges lenne-e könyvtárak által készített rezsikrízis-weboldal?
link . Abban ugyanis - konkrét témát, a rezsikrízist kérdezve - a válaszok fele a "nem könyvtári feladat"-ra voksolt. (MG)


London könyvtárai, metrótérkép-szerűen - Miért is ne?FEL

A London Bookground (magyarul kb.: London könyves alap) térkép egy metrótérkép stílusú kiadvány, amelyen 350 londoni köz- illetve szakkönyvtár van megjelölve. Olyanok, mint a British Library, a London Library, Wiener Holocaust Library, helyi közösségi könyvtárak és szakkönyvtárak. A térkép a 350 könyvtár nevén túl megad piktogrammal néhány jellemzőt is - megközelíthetőségen túl. Tárgymutató segít megtalálni az egyes könyvtárakat.
Az állami és önkormányzati megszorítások idején a helyi könyvtárainknak minden támogatásra és figyelemre szükségük van. A Bookground Map igényes kivitele egyben tökéletes ajándék a londoni bibliofilek számára. (ref.: MG)


Csalogathatók-e használók térítésmentes adatbázishasználattal?FEL

... merült fel a kérdés a múlt heti KIT Klubban. Hajnal Ward Judit (Rutgers Egyetem Könyvtára link ) ugyanis jelezte: az USA állami egyetemein az egyetemmel érvényes jogviszonyban nem álló használók (helybéli lakosok, öregdiákok) csak helyben, az erre a célra kijelölt korlátozott számú számítógépen, vendég-bejelentkezéssel használhatják az elektronikus forrásokat két órára korlátozott időtartam alatt - a NetID-bejelentkezéssel könyvtári proxy-n keresztül hozzáférésre jogosult "rendes" egyetemi polgárokkal (hallgatók, oktatók, dolgozók és vendég NetID-val rendelkező vendégkutatók) szemben. Egyetemen kívüli érdeklődőnek, öregdiákoknak online tájékoztatás során sem adhatnak teljes szövegű forrásokat előfizetett adatbázisból a licenc előírásoknak megfelelően. Amikor az egyetem kinyitott a Covid idején, az egyetemi könyvtárakat csak egyetemi polgárok látogathatták, külső érdeklődők, szakemberek nem. A korlátozásokat a 2022/23-as tanév elején oldották fel.
A közösségi használókat külön LibGuide tájékoztatja jogaikról, lehetőségeikről, beleértve a térítésmentes forrásokat is link Az öregdiákok számára készült LibGuide hasonló elvekre épül link Az ingyenes adatbázisokat egy külön LibGuide listázza link Az emeritus professzorok viszont szinte minden jogot megtartanak link

Úgy tűnik, Magyarországon a közkönyvtárak is különböző irányelvek mentén szolgáltatnak az általuk használatra jogosult adatbázisokban: egy FSZEK-ben link beiratkozott például távhozzáféréssel használhat vidéki lakásában FSZEK által egyes megrendelt adatbázisokat - szemben a vidéki nagy megyei könyvtárral, amely ugyanazokat az adatbázisokat csak helyben használva teszi elérhetővé. Így a FSZEK valamivel nagyobb tagságot szerezhet. Persze, ott sem érhető el így minden adatbázis. Az adatbázis-szolgáltatók nem szabályozzák szigorúan az ilyen eljárást.

Az ELTE ÁJK-n link a saját egyetemi polgárok számára adott a VPN-es hozzáférés - mondja Takács Dániel. A könyvtár jelzi: a (drága) adatbázisokat az ügyvédek a könyvtárban használhatják, amely komoly segítséget jelenthet pl. kutató jogi szakembereknek. Elvileg lehetne könyvtári igény, hogy külsősöktől térítést kérjünk. - Arra is van példa - mondja Németh Márton -, hogy szakmai közösségek tagjai számára fizet elő hozzáféréseket. Az angol könyvtáros egyesület, a CILIP tagságához pl. jár a British Library-tagság (a vonatkozó adatbázisok elérésének jogával).

Úgy tűnik, Európában nem olyan szigorúak a felhasználói szerződés szabályai, mint az USA-ban. Az Oxford University Press (OUP) szerződése pl. jelzi: jogosult használó (authorised user) lehet könyvtári tag (library patron) is.

Tulajdonképpen a felsőoktatási közösségen kívüli emberek információs ellátása a kérdés.


Nem félnek a könyvespolc üres helyeitől (galéria)FEL

Az állomány másfajta elrendezése c. olvasmány benne volt tanulmányainkban 30 éve, de a könyvtárakban ma is viszonylag ritkán látható, hogy idehaza élnénk a lehetőségekkel. Amikor 1993-ban Maurice Line, neves könyvtári tanácsadó a kecskeméti közkönyvtárban járt, meglepve tapasztalta, hogy egy centi hely sincsen a könyvespolcokon: roskadoznak a könyvektől. Azt a választ kapta, hogy majd akkor lesz üres hely, ha (az akkor éppen költözés miatt zárva tartó könyvtár meg fog nyílni).
Kérdése mögött mást; pszichológiai magyarázatot sejtettem. Pláne, amikor külföldi könyvtárak polcaira gondoltam (a képgalériában hamburgi példák: link Szempontok lehetnek:
1. a választási túlterhelés link káros hatásainak elkerülése
2. komfortérzés: az olcsó áruk boltjának tele a kirakata, a luxusüzlet néhány terméket mutat - s a könyvtárban is hasonló a mechanizmus
3. irreleváns tartalmak: szemre tetszetős lehet a nagy kínálat, mely azonban gyakran rég nem keresett, elavult tételeket is tartalmazhat: a látszatkeltés tehát csalódáshoz vezet
4. több hely kell a változatos prezentáláshoz: dokumentumok gerinccel ill. arccal egyaránt bemutatva - az olvasói élmény fokozása érdekében
5. több hely kell a tematikus kínálatnak: a használói szempontnak kedvezünk (akár könyvtárosi "rendszeretettel" szemben), ha az adott témához tartozó könyv, folyóirat, CD, DVD (ha vannak még ilyenek) egymás mellé kerülnek. Ez nem mellesleg segíti a keresztértékesítés is (egy célra különböző típusú dokumentumok választási lehetősége). (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. december 21.  • Továbbküldöm a hírt

Fogyóban az egyházi könyvtárosok is - segíthet-e a kultúraváltás?FEL

Az Egyházi Könyvtárosok Egyesületének 2022. évi konferenciáján elhangzott a kérdés: ment-e az egyházi könyvtárak által a világ elébb, és/vagy ment-e az egyházi könyvtárak
sorsa elébb az elmúlt három évtizedben? Néhány részlet a válaszból:

- A szervezeti kultúra ki- és átalakítása példaértékű módon valósult meg az evangélikus felekezetnél és a Pannonhalmi Főapátságban. Az evangélikusoknál - talán nem túlzó a kifejezés - markánsan, radikális módon, Pannonhalmán inkább lassabban és fokozatosan.
- Az elmúlt években, a vallási és kulturális turizmus előretörésével, az egyre szaporodó látogatóközpontok megépítésének és működtetésének hátterében is az adott egyházi intézmények (könyvtár-levéltár, múzeum) kincseinek közös bemutatása áll. Vagy talán fordítva: a látogatóközpontok közös együttműködésre, munkára ösztönözhetik a könyvtárakat, levéltárakat, múzeumokat. Úgy gondoljuk, napjainkban, jelen évtizedben ebben rejlik az egyházi könyvtárak feladata.
- Napjainkban a szakma az egyházi könyvtárakban is elnőiesedett. Az egyházi könyvtárak a rendszerváltozás utáni évektől kezdve létszámhiánnyal küzdenek. Gondjaink a "világi" könyvtárakhoz hasonlóak: nincs utánpótlás, nincsenek fiatalok, akik a lassan nyugdíjas korba lépőket felváltsák.


Szentendre: szünet előtt 6 helyett 10 dokumentum kölcsönözhetőFEL

December 21. és január 4. között zárva tart a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár. Az adventi időszakban, december 20-ig ugyanakkor részlegenként hat helyett tíz dokumentum kölcsönzési lehetőségével kedveskedik olvasóinak az intézmény.


A fontosságot is hirdetik - Családbarát Munkahely 2022 díjat kapott a Katona József Könyvtár isFEL

A Kecskeméti és környéke lakosságának érdekében nyújtott eddigi szolgáltatásai és programjai, valamint jövőbeli, megvalósításra váró tervei elismeréseként a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családbarát Munkahely 2022 díjjal tüntette ki a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárat.

A részletekről a könyvtár adott számot. A "Család-Munka-Közösség" című pályázatukban megfogalmazott céljaik megvalósítására 2 millió forint támogatást nyertek el, mely összeg biztosítja, hogy szolgáltatásaikkal és programjaikkal továbbra is magas minőségben tudják kiszolgálni a könyvtárba látogató családok és az intézmény dolgozóinak változó igényeit. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár eddig is szívén viselte a kisgyermekesek támogatását: 2007-ben Bababarát címet adományozott intézményünknek a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság egy, a babák gondozására és szoptatásra alkalmas helyiség kialakításáért.

A most elnyert támogatásnak köszönhetően ezt a helyiséget megújult bútorzattal, korszerűbb berendezéssel, a könyvtárlátogatók számára jobban megközelíthető térbe költöztethetik. A pályázati forrásból gyermekmosdót alakítanak ki, valamint tovább gazdagítják az egészségudvar játékait. A könyvtár rendszeresen biztosít helyszínt olyan rendezvényeknek és konferenciáknak, melyek a család fontosságára hívják fel a szakma és a lakosság figyelmét.


17 fok az iskolai könyvtárban - Leszerelik a hőmérőket, hogy ne derüljön ki, milyen hideg van bentFEL

Lezárták a radiátorokat és mindössze 16 fok van egy kőbányai általános iskola folyosóin - erről beszélt Híradónknak az intézmény könyvtárosa. Állítása szerint hétfő reggel a könyvtárban is csak 17 fokot mért, pedig az állami előírás alapján legalább 20 fokra kell felfűteni az általános iskolákat. A PDSZ olyan intézményről is tud, ahol a hőmérőket is leszerelték azért, hogy a tanárok ne mérhessék a hőmérsékletet.

"A sztrájk alapjog" - a tanártüntetések kiemelt követelése feszül a Széchenyi István magyar-német kéttanítási nyelvű általános iskola kerítésén. De az intézményben a sztrájkjog hiányán kívül a hideg is komoly problémát jelent. 17 fokot mért a kőbányai iskolában könyvtárosként dolgozó Simon Edit a hét elején. A hőmérséklet a könyvtárban aznap délutánra ugyan 18-19 fokra emelkedett, de ahogy elmondta, a folyosón ennél hidegebb van. "A folyosón ma konkrétan 16 fokot mértem. Ott a radiátorok le vannak zárva, nem szabad bekapcsolni, ezért a folyosókon mindenhol hideg van."

A kormány által szeptemberben kihirdetett energia-veszélyhelyzet alapján az általános iskolákat legalább 20 fokra kell felfűteni. A könyvtáros állítása szerint ez az első és a második emelet termekben teljesül is. A földszinten viszont nem, ráadásul a tanítás után letekerik a fűtést az egész intézményben.

Kapcsolódó: 15 fokot mértek a diákok az iskolában, elvették a hőmérőt link


Áprilistól nyugdíjba vonul Rakonczás SzilviaFEL

Lejár az igazgatói megbízatása, illetve nyugdíjba is vonul március 31-ével a megyei könyvtár link igazgatója, Rakonczás Szilvia. Ezért a városi közgyűlés ülésén döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki a bibliotéka vezetésére. Azzal is egyetértett a grémium, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ turisztikai igazgatóhelyettese a jövőben is, 2025 nyaráig Opauszki Zoltán legyen, miután Szente Béla igazgató lefolytatta a szükséges pályázati eljárást, és megbízta a szakembert a feladat ellátásával.


Befejeződtek a könyvtár szervezett Petőfi-emléktúráiFEL

Véget értek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár link Petőfi nyomában Félegyházától Félegyházáig címmel szervezett autóbuszos kirándulásai, melyek során a résztvevők felkeresték a Bács-Kiskun megyében található Petőfi-emlékhelyeket. A kirándulások TOP-5.3.2-17-BK1-2021-00004 azonosító számú - Megyei identitás erősítése - "Petőfi200" című pályázat keretében valósulhattak meg, melynek egyik nyertese Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata volt. A nyolc útra 220 fő részvételével szeptember és november hónapokban került sor. Az érdeklődők két alkalommal egész napos körtúrán a Felső-Kiskunság négy települését járhatták be. Szabadszálláson Horváth Balázs István nyugállományú ezredes vezetésével megtekinthették a Petőfi Sándor-emlékművet, a református templomot, a városházán elhelyezett emléktáblát, valamint a helytörténeti gyűjteményt. Kunszentmiklóson Székely Gábor páratlan Petőfi-gyűjteményét csodálta meg az utazóközönség, majd Szalkszentmártonra érve a Petőfi Sándor Emlékkiállításon a látogatókat Mészáros Szilvia intézményvezető kísérte végig. Utolsó állomásként Dunavecsén, a Petőfi-téren sétálva tiszteletüket tették Szűts Tamás félegyházi szobrászművész egész alakos Petőfi szobránál. A közelében lévő, éppen felújítás alatt álló Petrovics-mészárszéket kívülről szemlélték meg. Mindkét körtúra alkalmával kellemesen elfáradva, de élményekkel gazdagodva térhettek haza a kirándulók, akik zömében diákok és nyugdíjasok voltak. Az emléktúrák során három alkalommal jártak Kecskeméten, ahol Székelyné Kőrösi Ilona történész városi sétán, illetve a Katona József Emlékházban tartott előadásával kalauzolta közönségét. Bemutatta Petőfi Sándor mezővárosi életét, kecskeméti kapcsolatait. Ezt követően ellátogattak a Népi Iparművészeti Gyűjteménybe is.
Analógiák

Hozzáállás, amely reményt adhat a tényleges szakmai megújulásraFEL

A német katolikus egyház főként a pedofil-ügyek eltussolásaiból eredő hitelvesztés hatására életre hívta a pápai ajánlásból fakadó Szinodális út fórumot, ahol igyekeztek amúgy németes mélyreható módon feltárni a valós okokat és javaslatot tenni a kiútra. Mindez némi riadalmat keltett olyan egyháziakban, akik túl radikálisnak érzik az eljárást. A kérdés párhuzamként érdekes a krízist a használói igények változásában, a használat csökkenésében megélő könyvtárak számára is. (MG)

Gondolatok Georg Bätzing, a Német Püspöki Konferencia püspökelnökének összefoglalójából:
- Egyház feszültségekből él, ezért a feszültségek részét képezik egy úton lévő, élő Egyháznak. Ez jó útmutatás mai beszélgetésünkhöz.
- ... minden evangelizációs erőfeszítés keveset fog érni, ha nem előzi meg radikális őszinteség Egyházunk rendszerszintű hibáit és hiányosságait illetően, ami strukturális szinten, egészen az Egyház gyakorlatáig és tanításáig a megtérésre és a megújulásra való következetes törekvéshez vezet.
- Egyházként sok bizalmat eljátszottunk, és kevés hitelességünk maradt. A szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrányt semmiképpen sem szabad lekicsinyelni vagy relativizálni. (...) De csak akkor nyerhetünk újra bizalmat, ha jelentősen megváltozik szolgálatunk végzésének módja, ha a papságot, a hívőket és a világi hívőket komolyan és érzékelhető módon bevonjuk a konzultációs (decision making) és a döntéshozatali (decision taking) folyamatokba. És ez nemcsak a mi országunk egyházára vonatkozik, hanem az egyetemes Egyházra is.
- Fel kellett ismernünk, hogy a visszaélésekhez a hatalommal való bánásmód és a függőség kihasználása vezetett. (...) A visszaélés (bántalmazás) nem csak egyéni helytelen viselkedés. A visszaélésnek rendszerszintű mozgatórugói is vannak.
- Ma fel kell ismernünk, hogy a kritikus hangok nem a korszellem kifejeződései, hanem az emberért és az Egyház hiteles igehirdetése iránti őszinte aggodalomé.
Kisszínes

Nemzeti könyvtár, Katarban (videó)FEL

Az intézmény link egyszerre köz-, egyetemi és szakkönyvtári funkciót is ellát. A bugyutaság határát súroló kis videó a könyvtár belső terében viszi végig az amatőr kamerát.
Információforrások

GenderszótárFEL

Míg Magyarországon, magyar nyelven a Facebook egyelőre csak két (férfi, nő), angol nyelvi beállítással pedig három (male, female, other) lehetőséget kínál fel arra, hogy valaki meghatározhassa nemi és/vagy genderidentitását, az amerikai felhasználók már nem kevesebb, mint 56 lehetőség közt válogathatnak. Ha ezt soknak érzi, akkor valószínűleg nagyon kevés genderszakossal találkozott még életében, így talán még alkalma sem volt olyan problémákon gondolkozni, mint ami például a Boy Meets Girl című, 2014-ben bemutatott vígjátékban merült fel, miután a főszereplő, még átalakító műtét előtt álló transznő lefeküdt egy lánnyal.

Ebben a bonyolult világban segíthet a tájékozódásban a Nagy Genderszótár, amit a genderológia egyik fellegvárának számító, madisoni Wisconsin Egyetem LGBT közösségének Transz, Genderqueer és Queer Terminológiai gyűjteménye alapján állítottam össze. Fontos megjegyeznem, hogy a szószedet korántsem teljes, mert nem is lehet az. Ahogy a szószedet összeállítója is találóan megjegyzi "a nyelv folyamatosan változik". A genderszakosok nyelve például olyan tempóban, hogy valószínűleg aközben is teremtődött egy-két új kifejezés, amíg ezt a mondatot elolvasták.

Hírforrás: 444
2022. december 21.  • Továbbküldöm a hírtlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról