Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2023/39., nov. 8.


  Feltöltés alatt!

Hírek

A 'minőségbiztosításon' túl azért baj, ha csak a használóidat kérdezed tevékenységed minőségéről
Közösségi szerelőműhely 1. - a fenntarthatóság érdekében és a szegényebbek támogatására is
Így ejtette rabul a szingapúri egyetem hallgatóit a szabadulószoba (olvasóink szavazatára)
Hogyan építsünk ki meleg, befogadó helyet? - A könyvtáros egyesület ajánlása
Megkérdezték: Mit szólna, ha egy hajléktalan ülne ön mellett a könyvtárban?
Fenntarthatósági programok az Egyesült Királyság könyvtáraiban 2.
Megkérdeztük: Betiltott könyvek hete magyar könyvtárakban?
Autós könyvkölcsönzés - mint a McDonald's-ban
'Ilyen kurucos kiállást csak L. Simon engedhet meg magának' (közintézményi feudalizmus)
Visszaesések a kultúrában - már L. Simonnal sem lehet megbeszélni
Januárban indulhat el a szekszárdi könyvtár költöztetése
Denevérek a könyvtárban - irtó jó ötlet
Így kellene megelőzni a dezinformációs problémákat világszerte? (olvasóink szavazatára)

Analógiák

Két indok a helyben topogásra

Kisszínes

Érzékenyítés álhír ellen - debunking / 'beoltás' / előcáfolás
Kelj fel és járj - 30 percenként
Így manipulál bennünket a közösségi média: felbosszant és irányít
A városi közös terek növelésével is igyekeznek csökkenteni a bűnözést

Praktikus

Bizonyítottan hasznos MI-eszközök, melyeket azonnal használhatsz a marketingben - 2.

Információforrások

A híradók alkonya? - Hitelességi rangsor
Ezért csökkenti a Facebook a társadalmi/politikai tartalmak elérését - ha csak nem fizetsz érte
Mit tehetünk a közösségi média manipulációjának csökkentésére?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A 'minőségbiztosításon' túl azért baj, ha csak a használóidat kérdezed tevékenységed minőségérőlFEL

A szolgáltatás-tervezés hagyományos modellje a közösség szükségleteinek megértéséhez és a könyvtári szolgáltatások megtervezéséhez nagymértékben támaszkodik az olyan adatforrásokra, mint a gyűjteményhasználati statisztikák, a felhasználói felmérések, a népszámlálási információk, a demográfiai adatok és az olvasói visszajelzések. A legfőbb probléma ezekkel az inputokkal az, hogy a könyvtárat nem használó, sok esetben társadalmilag kirekesztett emberek nem szerepelnek bennük; az adatok csak a tényleges könyvtári felhasználókra vonatkoznak. A demográfiai adatokból nem olvasható ki az sem, hogy valójában hogyan élnek a szolgált helyi közösség tagjai (különös tekintettel a szegénységi küszöb alatt élőkre), továbbá nem jelzik a kirekesztett emberek életének összetettségét és problémáit, illetve hogy milyen szükségleteik lennének, lehetnének a könyvtárral kapcsolatban, mit jelent(hetne) számukra a könyvtár használata.

A közösségvezérelt működés kezdete az ún. community entry, vagyis az a folyamat, amikor a könyvtáros kilép a könyvtárból és belép abba a térbe, környezetbe, ahol a közösség kényelmesen érzi magát. A community entry tehát az első lépés a közösség megismerése és megértése, a könyvtári szolgáltatásoknak a közösséggel együtt való fejlesztése érdekében. A módszer történhet egy harmadik fél bevonásával (azaz keresni kell valakit, akin keresztül el lehet érni a közösséget); az ajtótól ajtóig metódussal, amikor képletesen be kell csengetni a célcsoport ajtaján, be kell mutatkozni a közösségnek és beszélgetést kell kezdeményezni velük; vagy részt lehet venni a vizsgált közösség különböző eseményein, találkozóin. (Kovácsné Koreny Ágnes)


Közösségi szerelőműhely 1. - a fenntarthatóság érdekében és a szegényebbek támogatására isFEL

- Növeli a környezettudatosságot (a javítás sokszor kiváltja az új termék vásárlását, tehát kevesebb hulladék keletkezik)
- Kíméli az emberek pénztárcáját (ami főként a rászorultabbaknak nagy segítség)
- Érzékenyít a manipulatív (azaz: kézzel végezhető) tevékenységekre: akár gyerekek számára is fejleszti az anyagokkal foglalkozásra való készséget.

Ha könyvtár szervezi:
- Olyanok térnek be a könyvtárba, akik egyébként nem feltétlenül tennék.
- Keresztékesítési (ugyanazon alkalommal más szolgáltatás "eladása") lehetőség: a várakozókat megkínálni más könyvtári szolgáltatásokkal, pl. vonatkozó műszaki jellegű könyvekkel, vagy a szépirodalommal, játszóházzal kitölteni a várakozás idejét.
- Közösségépítés, mely lehetőséget biztosít a szakiknak. hobbiszabóknak személyes vagy akár üzleti kapcsolatok kialakításában
- A felek hozzáállásától függően alkalom nyílhat a könyvtár apró-cseprő javítási feladatainak ellátására is.

A fotókon (link ) látható repair cafét brüsszeli Etterbeek a kerületi közösségi háza szervezi. Az egyik önkéntes segítő a kerületi könyvtár munkatársa. (MG)


Így ejtette rabul a szingapúri egyetem hallgatóit a szabadulószoba (olvasóink szavazatára)FEL

A Szingapúri Nemzeti Egyetem Könyvtárai (link NUSL) 2020 óta rendez halloween-i szabadulószobát. A könyvtár egyúttal kihasználja a technológiát arra is, hogy fokozza és javítsa az egyetemi tanulás élményét.

A szabadulószoba résztvevőit beszippantja egy halloweeni témájú sztori, amit a könyvtár technológiákkal támogatott tanulási részlege, az ún. TEL Imaginarum link fejlesztett ki. Ez a könyvtár technológiai centrumának link a része, ahol olyan új dolgokat lehet tanulni, mint pl. a kiterjesztett valóság (AR), a virtuális valóság (VR), a digitális térképek és az elbűvölő média. A szabadulószobában rekedtek sok rejtvényt oldanak meg egy átfogó rejtély kibogozása érdekében, továbbá az AR és VR elemek mellett az egyetem saját könyvtári gyűjteményeit is használják. A könyvtár pl. úgy mutatta be digitális térképportálját, hogy a játékban résztvevők egy egyedi fejlesztésű alkalmazással fedeztek fel egy nyomot az adott térkép azonosításával és beolvasásával.

Az élethosszig tartó tanulás segítésére egyedi alkalmazásokat építettek, pl. egy Unity-ben kifejlesztett AR-alkalmazást. Ezt a Train to Bishan Escape Room eseményen használták, ahol egy metróvonat rejtélyes módon elakad egy földalatti állomáson, ráadásul Szingapúr régi temetője közelében. A fejlesztő csapat azt vallja, hogy ha a különböző tudományos háttérrel és képességekkel rendelkező könyvtárosok megtanulhatnak alkalmazásokat fejleszteni, akkor más is képes rá.

A szabadulószoba átütő sikerét mutatja a résztvevők temérdek pozitív visszajelzése. Sokan mondták, hogy a tevékenység elgondolkodtatta őket arról, hogyan használhatnák a technológiát a saját tanításukban és tanulásukban. A csapat azóta együttműködik az érdeklődő egyetemi oktatókkal, hogy az oktatást kiegészítő, új tevékenységeket és alkalmazásokat fejlesszenek ki, sőt, még kutatási projekteket is indítanak!

A személyzet és a tantestület kérésére a tech-alapú szabadulószobát beépíthetik majd saját csapatépítő tevékenységeikbe, mert a szabadulószoba platformja megmutatja az új csapatoknak, hogy lássák, hogyan oldják meg a problémákat kollégáik és társaik nyomás alatt. A résztvevők évente visszatérnek, hogy új Escape Room koncepciókkal foglalkozzanak. Sőt, néhányan önként jelentkeztek új történetek kidolgozására! Úgy tűnik, hogy a könyvtár csapata nem menekül egyhamar a szabadulószobából! (Ref.: Szabó Eszter)


Hogyan építsünk ki meleg, befogadó helyet? - A könyvtáros egyesület ajánlásaFEL

Útmutató készült Warm Welcome címmel azon intézményeknek, amelyek melegedő helyként szeretnének működni a hideg hónapokban. A kiadványt a CILIP könyvtári és információs szervezet elsősorban közkönyvtárak számára készítette, de a szerkesztők elképzelése szerint bármely más helynek segítséget nyújthat.
Az ötletet Martin Lewis, pénzügyi tanácsadó 2022. szeptemberi Twitter üzenete adta, aki hiányolta hasonló kiadvány meglétét. A CILIP segítségével Lewis és a könyvtárak most egy 19 oldalas kiadványban gyűjtötték össze a vonatkozó tippeket.
A könyvtárak már régóta segítenek a rászorulóknak melegedőként, de mostanában különösen nagy szükség lesz erre a funkcióra. A CILIP kiadványa ezt a sürgető szükségletet támasztja alá, mely szerint a könyvtáraknak ebben az élre kell állni.

A Warm Welcome részletesebben értekezik a következő szempontokról:
- Fizikai hely és lokáció, pl. a hely megközelíthetősége (bejárat megközelíthetősége, ajtók, liftek, vészjelzők stb.), fűtési költségek kiszámítása.
- Meleg és biztonságos terek, pl. terek tervezésének megfontolandó pontjai, kapacitás (nyitvatartás, fő használati időszak megállapítása, felhasználószám, intézményen belüli terek számba vétele), levegő keringtetés, hőmérséklet, higiénia és távolságtartás.
- Utazás és hozzáférhetőség, külön tekintettel a fogyatékkal élők hozzáférésére.
- Aktivitás és szolgáltatások.
- Önkéntesek, gondozói személyzet és a biztonságért felelősök.
- Hogyan érdemes a helyet ismertté tenni.
A teljes dokumentum a megadott linkről letölthető, angol nyelven: link (ref.: Habók Lilla)


Megkérdezték: Mit szólna, ha egy hajléktalan ülne ön mellett a könyvtárban?FEL

Az Egyesült Királyságban télidőben a hajléktalanokat is szívesen látják a könyvtárak. A magyar könyvtárak igazgatói szerint ez hazánkban sincs másképp, a fűtési szezonban a bibliotéka melegedővé, befogadóhellyé válik.

Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója szerint a kezdeményezésben az az egyedülálló, hogy nagy országos kampánnyal hívja fel a figyelmet arra az alapvető közszolgáltatásra, amely Magyarországon is működik. A könyvtárak helyet, közösségi eseményeket, társaságot, szórakozási, tanulási, rekreációs lehetőséget kínálnak.

Magyarországon is megvan minden, ami az Egyesült Királyságban, de valóban nagy szükség lenne hatékonyabb, országos kampányra, amely felhívja a figyelmet arra, hogy egy könyvtárban nemcsak könyvek és újságok vannak, hanem számtalan egyéb ingyenes szolgáltatás is.

A szolnoki könyvtárban babafoglalkozással, társasjátéknapokkal, tiniknek szóló kvíznappal és sakkpartiklubbal is várják az érdeklődőket. "Amiben mi különbözünk, hogy meleg italt, takarókat, valamint menstruációs és egészségügyi termékeket nem biztosítunk. Ha lenne erre célzott projekt, akkor ebben is partnerek lennénk. Jelenleg azonban sem anyagi, sem humán kapacitás nincsen erre."

Kovács Béla Lóránt, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója nagyszerű ötletnek tartja a kezdeményezést, bár személy szerint főleg marketingértéket lát benne. "A könyvtárak hazánkban eddig is betöltöttek hasonló szociális funkciót, hiszen a nyári melegben klimatizált helyiségeikkel, a téli hidegben fűtött tereikkel mindenki számára nyitva állnak."


Fenntarthatósági programok az Egyesült Királyság könyvtáraiban 2.FEL

Glasgow Business & IP Center
Álmodoztál már saját vállalkozás indításáról? - Üzleti és IP Központ (BIPC) hálózatunk támogatja a vállalkozókat és az innovátorokat az inspiráció első szikrájától a sikeres vállalkozás elindításáig és növekedéséig. Az Egyesült Királyságban 21 nemzeti hálózati központ található, köztük a glasgow-i Mitchell Könyvtárban.
A glasgow-i BIPC "Learning Lunches"-t (kb.: tanulási ebéd) szervez azoknak, akiket érdekel a vállalkozás-indítása vagy jelenleg is vezet ilyet, és nekik barátságos környezetben mutatják be az üzleti témákat. E sorozat a részeként azt vizsgálják, hogyan csökkenthetik hatékonyan a vállalkozók és a fogyasztók a bolygóra gyakorolt hatásukat.
Akár a vállalkozások tulajdonosai szeretnék megismerni a jogszabályokat és a rendelkezésre álló támogatást, akár eszközöket keresnek környezeti hatásuk csökkentésére és értékelésére, akár a fenntarthatósággal kapcsolatos legújabb trendeket és innovációkat kutatják, a Glasgow BIPC segít fenntarthatóbb induló vállalkozások létrehozásában.

Wakefield-i könyvtárak
Tavaly a wakefieldi könyvtárak link a fenntartható közlekedés ösztönzését tűzték ki célul városszerte, köszönhetően a közkönyvtárak környezetvédelmi tevékenységét támogató CILIP Green Libraries Grantnek.
Mind a 12 fiókjukban kerékpárjavító csomópontokat hoznak létre, segítve a helyi lakosságnak kerékpárjaik megfizethető és fenntartható karbantartását.
A Wakefield könyvtárak még több környezetvédelmi projektet hoznak létre a szolgáltatáson belül, beleértve a magkönyvtárakat, az e-hulladék újrahasznosítási programot és közösségi kerteket fiókjaikban.

Swiss Cottage Library, Camden
A Swiss Cottage Library link műemlék épületét gyakran a londoni háború utáni építészet ikonikus darabjaként tartják számon, de kora miatt a Camden tanács egyik legnagyobb energiafelhasználójává vált.
A közszférában való szén-dioxid-mentesítési program támogatásának köszönhetően fenntarthatóbbá tették az épületet úgy, hogy utólag új energiahatékony ablakokkal, szigeteléssel, világítással és hőszivattyúkkal szerelték fel. Ez a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkenéséhez vezetett, és jövőbiztossá tette a könyvtárat, miközben megőrizte az épület egyedi építészeti karakterét.

Az előző rész: link


Megkérdeztük: Betiltott könyvek hete magyar könyvtárakban?FEL

A kapott, nem tájékoztató jellegű válaszok:
14 - Természetesen; van is mit bemutatni.
3 - Inkább ne húzogassuk az alvó oroszlán bajszát.
5 - Központilag kellene megszervezni.
15 - Magyarországon nincsenek betiltott könyvek.
2 - Az érintett könyveket be se szerezzük/nem mutogatjuk.
A KIT évek óta vissza-vissza tér a témára, különböző példákat és rendezvényeket bemutatva. Őszinte válaszokat feltételezve úgy tűnik, a téma nagyon megosztó: egymás mellett él a figyelemfelhívás, illetve probléma egészének tagadása. Az adatok diagramon ábrázolva:
link (MG)


Autós könyvkölcsönzés - mint a McDonald's-banFEL

A McDonald's-hoz hasonló autós kölcsönzési rendszert használ a Vervon Area Public Library. Ahogyan leírják:

A felhajtó ablak és a könyvvisszaadó ablak a könyvtár elején található. A könyvtár felhajtó ablaka olyan, mint a gyógyszertárban vagy a bankban. Nem nyílik ki, így a szolgáltatás érintésmentes. Lépések:
1. Online rendelés
Az alkalmazásban a "Place Hold" gombbal lehetséges, jelezve, hogy autós kölcsönzéssel szeretné átvenni.
2. Visszajelzés megvárása
Kapni fog egy e-mailt vagy telefont, amikor a kért tétel (6 napig) átvételre készen áll.
3. Érkezés az ablakhoz
Közelítse meg az ablakot. Készítse elő a könyvtári kártyáját.

A felhajtósávot csak gépjárművek használhatják. Biztonsága érdekében ne sétáljon vagy biciklizzen az ablakhoz vagy a könyv visszaküldéséhez. A felhajtó ablak a gyors kölcsönzésre szolgál. Az összetettebb problémák megoldását személyes látogatás keretében tudjuk vállalni.

A könyvtári dokumentumok leadása autóból: keresse meg a könyv-visszaküldési nyílást közvetlenül a felhajtóablak mögött. A legújabb fejlesztés minden járművezető számára lehetővé teszi, járműtől függetlenül. (ref.: MG)


'Ilyen kurucos kiállást csak L. Simon engedhet meg magának' (közintézményi feudalizmus)FEL

A nemzetközi sajtófotó-kiállításról kitiltották volna a 18 éven aluliakat a gyermekvédelminek nevezett törvény alapján, ám a Nemzeti Múzeum arra hivatkozik, hogy senkitől nem kérhetik el a személyi igazolványt, így ők is meg tudják nézni a kiállítást. Nyáry szerint ezt csak L. Simon László engedheti meg magának kockázat nélkül, hasonló esetben a könyvesboltokat nevetve büntetnék meg súlyos összegekre.

"Nekem is tetszik, hogy most viccesen köszönetet mond Dúró Dórának a fb-oldalán, amiért ennyien állnak sorba kiskorúak is a múzeum előtt. Egy ilyen kurucos kiállást azonban csak ő engedhet meg magának kockázat nélkül" - reagált Nyáry Krisztián a World Press Photo kiállítás körül zajló botrányra, azon belül is L. Simon László megnyilvánulásaira, aki pozíciójából adódóan (ő a kiállításnak otthont adó Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója) a történtek egyik kiemelt szereplőjévé vált.

Mi is megírtuk, hogy a Nemzeti Múzeumban hosszú évek óta megrendezett nemzetközi sajtófotó-kiállításról kitiltották a 18 éven aluliakat a gyermekvédelminek nevezett törvény nevében, mert a képválogatásban látható Hannah Reyes Morales három fotója is Melegek idősotthona címmel, illetve olyan képek is, melyek az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot mutatják be. Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese a képek miatt korábban törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte, az illetékes miniszter, Csák János pedig lépett is a kérésére.


Visszaesések a kultúrában - már L. Simonnal sem lehet megbeszélniFEL

Kirúgták L. Simon Lászlót, mert "olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette" (Telex)

Nyáry Krisztián: - Három héttel ezelőtt L. Simon Lászlóval vitatkoztam a magyar kultúra állapotáról a Válasz Online klubjában. Ez a tény egyben azt is jelenti, hogy a magyar kultúrpolitika meghatározó állami vezetői közül azon ritka kivételek közé tartozott, akikkel még le lehetett ülni nyilvánosan - mi több: kulturáltan érvelve - vitatkozni. Mondhatnám, hogy a vita üdvözítő voltán kívül semmiben nem értettünk egyet, de ez nem lenne igaz. Képes volt árnyalt véleményre, sőt, bizonyos kérdésekben még módosítani is tudott az álláspontján.

Egyik saját tavaszi cikkével szembesítettem, amiben így fogalmazott: A közeljövőben érdemes lenne megvizsgálni, hogy jó helyre kerültek-e és jól hasznosultak-e azok a valóban hatalmas összegek, amiket az elmúlt években a kulturális kormányzat szétosztott. Különösen a 2018 és 2022 közötti ciklusban. És nem árt ennek a tanulságait levonni, különösen egy olyan válság idején, amit napjainkban élünk meg, amikor látványosan kevesebb pénz jut a kultúrára.
Erre válaszul megnéztem, mit mond a kultúra négy évéről a számok nyelvén az állami KSH. Az eredmény elszomorító: a covid előtti év szinte minden területen jobb számokat mutatott, mind az utolsó lezárt év, amikor pedig már nem kellett a járvány hatásaival számolni. Látható, hogy ott a legjobb a helyzet, ahol az államnak hagyományosan kisebb szerepe van (könyvkiadás, kiállítások), és ott a legtragikusabb, ahol az állam látványosan sokat költ (film, tudomány).

Íme a legfontosabb számok [a teljes listát ld. a forráslinken]:
- könyvtárak beiratkozott olvasói: 2018 - 1.440.000 fő; 2022 - 1.096.000 fő
- kikölcsönzött könyvtári egységek száma: 2018 - 19.847 db, 2022 - 14.583 db
- kutatásfejlesztés a GDP százalékában: 2018 - 1,51%, 2022 - 1,28%
- kutatás-fejlesztési beruházások a nemzetgazdasági beruházások százalékában: 2018 - 1,03%, 2022 - 0,69%


Januárban indulhat el a szekszárdi könyvtár költöztetéseFEL

Tavasztól a Tudásközpont épületében folytathatja működését a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár. Liebhauser Jánost, a könyvtár igazgatóját arról kérdeztük, hogy hol tart most a költözés.

Az intézmény vezetője podcast adásunkban elmondta, a könyvtár új épülete határidőre elkészült, augusztus közepén lezárult a műszaki átadása, maga az épület jogilag immár a Magyar Nemzeti Levéltár kezelésében áll.
Ehhez kapcsolódóan előkészítés alatt áll az a megállapodás a Tolna Megyei Levéltár és az Illyés Gyula Könyvtár között, amely lehetővé teszi majd utóbbi számára a tényleges épülethasználatot.

Hónapok óta tart a költöztetés előkészítése, mint például a város által lebonyolított közbeszerzések, amelyeknek napjainkban zárul az egyik leglátványosabb része. Új bútorok is érkeznek. - Ez az első lépcső, enélkül nem is lehetne elkezdeni a költözést - hangsúlyozta Liebhauser János. Ebben a körben történik meg a technikai felszerelések, a szoftverek jelentős részének beszerzése, amelynek végén kiderül, hogy mennyi forrás marad a továbbiakra.
A tervek szerint a közbeszerzések második körében történik majd meg az egyedi technológiai eszközök, szoftverek, bútorok beszerzése, valamint a levéltár és a könyvtár költöztetését logisztikai szempontból támogató cég kiválasztása.


Denevérek a könyvtárban - irtó jó ötletFEL

Korábban már írtunk a portugál egyetemi könyvtár denevéreiről link Most ismét megjelentek egy hírben. (MG)

... Kevésbé mérhető a bőregerek munkája a portugál Coimbra patinás egyetemi könyvtárában. A szelindek-, illetve törpedenevérek évszázadok óta ott laknak, és éjjelente járőröznek. Már egy XVIII. századi feljegyzés említi az Oroszországból rendelt, mindmáig alkalmazott hatalmas bőrterítőket, amelyekkel éjszakára leborítják az asztalokat, védekezésül a denevérek pottyantásai ellen. A szárnyas őrjáratok feladata a repülő rovarok irtása lenne - sajnos ez az, ami nem mérhető. A könyvtárban a biztonság kedvéért óriási oxigénmentes kamra üzemel, abban kártevőmentesítik a köteteket. (HVG)

Régebbi hírforrás(ok): Denevérek vannak a könyvtárpolcok mögött link

Így kellene megelőzni a dezinformációs problémákat világszerte? (olvasóink szavazatára)FEL

Ahogy idáig, úgy továbbra is hatalmas problémát jelent a dezinformáció és az általa okozott negatív hatások. Latin-Amerika országai két napos online konferenciát szerveztek a téma köré építve 2023. szeptember 27-28-án. A kérdés fontosságát mutatja, hogy az eseményre 52 országból több mint 2 ezer regisztráció érkezett. Az előadások főleg spanyol nyelven zajlottak, angol fordítással.

Az első nap a dezinformáció problémáját járta körül. Három újságíró következő három példát hozta fel, és ezeket járták körbe: a bevándorlókat érintő dezinformációk, a hamis rák elleni gyógymódok, és a nemek kapcsán kialakult dezinformációk.
Megállapítások:
- Céljuk a pénz és/vagy hatalom megszerzése, és a dezinformációt eszközként használják.
- Az üzeneteket a közösségi médiában egy kis hálózat terjeszti, de mögöttük egy összetett hálózat áll.
- Nemcsak saját hamis üzeneteiket terjesztik, hanem igyekeznek lejáratni a hiteles forrásokat. Gyakran egyszerű "megoldásokat" hirdetnek bonyolult problémákra.

Két stratégia merült fel ezek ellen:
- Pontos információk proaktív terjesztése.
- Közösségi média platformok erősebb moderálása, beleértve a figyelmeztetéseket és a kártékony fiókok blokkolását.
A Digitali News Report ajánlott olvasmány a témában: link .

A második nap a dezinformáció elleni innovatív stratégia kialakítására fókuszált.
- A spanyol Europa Press munkatársai bemutatták a SARA nevű FND-t, ami egy intelligens hamis hír-felismerési eszköz, és generatív AI platformon alapul.
Természetes nyelv megértése alapján kiemeli a szöveg esetlegesen hamis részeit, amelyeket az újságírók áttekinthetnek és vizsgálhatnak. Sőt meg is magyarázza a platform, miért jelölte megy a gyanús részeket.
- Tovább fejlődött a Google Fact Check Explorer is, (link főleg a hamis képek azonosításában. A képeket összehasonlítja az adatbázis korábbi képeivel.

Három fő hamisítási típus van: másik helyre teszik a kép tartalmát, dátumát hamisítják meg, képmanipulációval plusz embert tesznek a képre.
- Az argentin Content Authenticity Initiative link 1500 tagból álló konzorcium. Egy hashelési technikát alkalmaznak, ami biztonságosan azonosít egy eredeti, nem átformált képet. A hash kód lehetővé teszi a képet érintő változások követését.
- A Full Fact a tényszerűség-ellenőrzőknek azt segít megmutatni, hogy milyen tényeket kell leginkább ellenőrizniük, mivel a kérelmek száma meghaladja a kapacitást. Segít azonosítani azokat a kéréseket is, amiket korábban már ellenőriztek.

Az összes előadás megtekinthető a konferencia YouTube csatornáján: első nap: link és második nap: link .
Mindenkinek érdekes lehet a témával foglalkozók közül, nem csak a Latin-Amerikában élőknek. Tanulhatunk megoldásaikból (ref.: Habók Lilla)
Analógiák

Két indok a helyben topogásraFEL

- Az a baj, hogy elszoktunk tőle, vagy talán sose szoktuk meg, hogy problémákról problémamegoldó üzemmódban beszéljünk. A társadalom nagy része mindig beletörődik, hogy nincs változás, mert ez jár a legkevesebb energiával. Ezzel a mentalitással viszont nem lehet előrelépni. Ilyen értelemben a kényelmük miatt feláldozzák a minőséget a magyar emberek.
- Az a baj, hogy a tanterveket a tantárgyak elismert szakértői írják, akik azt gondolják, hogy azzal tesznek jót, ha ától-cettig mindent beleraknak, és ezzel a saját kiválóságukat is bizonyítják. Nem értik a feladatot, hogy ez a gyerekekről szól, pedig már jó ideje tudjuk, hogy milyen kompetenciákra van szükség a XXI. században.

A rossz minőségű oktatás hatása nem most érződik rögtön, hanem tíz év múlva. És nem fogunk tudni azonnal javítani rajta, ahhoz kell további tíz év, vagyis rögtön húsz éves lemaradásban vagyunk - állítja Lannert Judit oktatáskutató. Interjú.
Kisszínes

Érzékenyítés álhír ellen - debunking / 'beoltás' / előcáfolásFEL

Beth Goldberg, a Google Jigsaw csapatának kutatási vezetője:
- A beoltás teóriáját tulajdonképpen az 1960-as években találták ki. Most prebunkingnak hívjuk [nagyjából előcáfolásnak lehetne fordítani a szójátékot, ami az angol debunking, vagyis leleplezés szón alapul a szerző], ez egy nagyobb portfólió része, olyané, ami az ilyen megelőző jellegű intervenciókat foglalja össze. Eredetileg azért tervezték a módszert, mert amikor a katonák háborúba indultak, fizikai védelmük volt ugyan, de a kormány kitalálta, hogy mentális védelemre is szükségük van. Hiszen akár kommunisták is elrabolhatják őket! Mi történne, ha hirtelen kommunistákká válnának?

Az egész módszert egy csapat pszichológus dolgozta ki egyfajta mentális védelmi vonalként. Nagyjából úgy működik, ahogyan a vakcinák, talán ez a legjobb metafora, ha el akarjuk képzelni: valaki megkapja az oltást, így a szervezete előre felkészül a vírussal való találkozásra. Már benne van a szervezetében egy kis része a vírusnak, így a test tudja, hogy mi ellen kell védekeznie. Antitestek termelődnek. Az előcáfolás hasonló módon működik, egy háromrészes üzenetet tartalmaz.

Először figyelmeztetjük az embereket, hogy valószínűleg propagandát fognak látni a neten, például az izraeli konfliktusnál Izrael-ellenes tartalmakat. Megmutatjuk, hogy néz ki az ilyen propaganda, a célszemély kap egy mikrodózist belőle. Aztán részletesen megcáfoljuk, adunk az embereknek antitesteket, megmutatjuk, miért hamis az adott információ.

(...) Az előcáfolás nagyon individualista módszer jelenleg, arra világít rá, hogy védd meg magad, védd meg a saját agyad. Talán egy olyan országban, mint amilyen Japán vagy Indonézia is, arra kellene fókuszálnunk, hogyan védjük meg a családunkat, lehet, hogy jobban működne. Sok a nyitott kérdés még.


Kelj fel és járj - 30 percenkéntFEL

A mozgásszegény életmód minden kutatás szerint lassan ölő méreg, ezért nem véletlenül szokás a XXI. század pandémiájaként vagy dohányzásaként emlegetni. Szinte felsorolni is nehéz, hányféle területen befolyásolja károsan az emberi test és psziché rendeltetésszerű működését.

A modern ergonómia centiméterekben és fokokban határozza meg, pontosan milyen pozícióban kell(ene) egészségesen ülni egy íróasztalnál. Egyebek mellett egyenes, legalább az alsó részén megtámasztott háttal, a fej 50-100 centiméterre a képernyőtől, amelynek felső széle a szemek vonalában található. Az alkarok, amelyeket lazán támaszt a szék karfája, 90 fokos vagy annál kicsit nagyobb szöget zárnak be a felkarokkal, a csukló gépelés vagy egérhúzogatás közben nem törik meg. A talpak a padlón vagy lábtámaszon nyugszanak, a térdek a csípővel egy vonalban vagy kicsit lejjebb állnak. A legszükségesebb eszközök legfeljebb karnyújtásnyira vannak, és az irodai dolgozó még véletlenül sem telefonál a füle és a nyaka közé szorított készülékkel.

Huzamosabban azonban még ez a már-már robotszerű testtartás sem egészséges, ezért szükséges felállni legalább 30 percenként, hogy ötpercnyi mozgás alatt némileg regenerálódjon a szervezet, és gyorsuljon a vérkeringés, nyúljanak az izmok.
Külön irodalmuk van az irodai tornagyakorlatoknak, amelyeket az íróasztalnál, akár öltönyben vagy kiskosztümben is el lehet végezni. De ha célzott tricepsz- és mellizomnyújtásra vagy lábizom-erősítésre nincs mód, egy kis lépcsőzés is megteszi.


Így manipulál bennünket a közösségi média: felbosszant és irányítFEL

Az emberek akkor töltenek sok időt a portál előtt, ha a nekik kiszolgált tartalom leköti, odaláncolja őket az oldal elé. Ez pedig akkor következik be a megfigyelések szerint, ha a tartalom, amit kiszolgálnak nekik, interakciókra, angol nevén engagement-re sarkallja őket. Az engagement egy olyan szám, ami azt jelzi, hogy egy adott felhasználó hány alkalommal tett valamit a poszttal - pl. kattintott, lájkolt, kommentelt, megnézett, megosztott stb. (...) A fekete doboznak, ami nekünk a közösségi portál, fontos feladata lett: folyamatosan néznie kell, milyen tartalmakra a legvalószínűbb, hogy reagálni fogunk valamivel. És, sajnos, itt a rossz hír: a leginkább engaging, azaz a leginkább interakcióra sarkalló tartalmak jellemzően azok, amelyek feldühítenek, bosszantanak minket. A düh és a csalódottság kitűnő hatékonysággal szögeznek minket oda. Azaz egyre több olyan tartalmat kapunk, amelyekre dühösen, csalódottan reagálunk.

A portál egy idő után ismét váltott, és az ismerőseink, általunk bejelölt, bekövetett hírportálok helyett olyan tartalmakat kezdett ajánlani, amelyekre nem is kattintottunk soha - egyszerűen azért, mert ha az algoritmus úgy ítéli meg, hogy egy cikkre jó eséllyel reagálunk valahogyan, akkor azt megkapjuk. Én az életben nem követtem a Far side nevű karikatúrasorozatot, de rengeteget kaptam belőle, a végén be is követtem. Még jobb példa: miközben egy tudományos portál valamikori főszerkesztőjeként egy sor tudományos lapot lájkolok, van egy rakat tudós barátom, ismerősöm, az elmúlt időszakban egyiküktől sem látok posztokat - ugyanakkor sikoltozva röhögtem, vagy inkább hörögve sikoltoztam, hogy a Flat earth society (laposföld-társaság) posztjait ajánlgatja nekem az algoritmus azzal, hogy "ez biztosan érdekelni fog".

Azaz nem a neked fontos tartalmakat kapod, hanem azokat, amiket az algoritmus szerint olvasnod kell, hogy az oldalon maradj. Nincs sok választásod ebben, ez így van és kész. (...) Az egyik legbizarrabb jelenség, ahogy átalakul a kommentszekció: a "legrelevánsabb" komment egyáltalán nem úgy a legrelevánsabb, hogy a leginkább témába vágó, hanem az, ami Neked az, amire legvalószínűbben rákattintasz.


A városi közös terek növelésével is igyekeznek csökkenteni a bűnözéstFEL

A szakértők szerint a Foxtrot és a többi bűnbanda elsősorban a Svédországban "sérülékeny területnek" és "kiemelten sérülékeny területnek" hívott körzetekben aktív, ezekben elsősorban bevándorló hátterű családok laknak. A munkanélküliségi arány átlagosan ötven százalék közelében mozog, az általános iskolát az ott élők fele nem végezte el, s olyan párhuzamos társadalmak alakulnak ki, amelyekben erős a bűnözők, illetve az iszlamista szélsőséget hirdetők befolyása. A svéd hatóságok igyekeznek elejét venni, hogy újabb "migránsgettók" jöjjenek létre, s jelentős összegeket fordítanak az életkörülmények javítására. Bár a hivatalos adatok szerint fokozatosan nő az állásban lévők aránya és emelkedik a jövedelem is, a javulás egyelőre nem mutatkozik az országos bűnözési statisztikákban.

Ez a helyzet a Malmöben lévő Rosengard negyedben is - onnan indult világhódító útjára a bosnyák származású focista Zlatan Ibrahimovic -, ahol annak ellenére komoly zavargások voltak 2020-ban és 2022-ben, hogy az önkormányzat a városi közös terek növelésével és a lakáskörülmények javításával is igyekezett élhetőbbé tenni a körzetet. Rosengardban továbbra is alapvetően két etnikai közösség él egymás mellett, a délszláv népirtás elől elmenekült bosnyákok, illetve az első Öböl-háború idején érkezett irakiak. Bár mindkét krízis óta három évtized telt el, a menekültek többsége a mai napig nem tanult meg svédül, s továbbra is magas a munkanélküliségi arány. Rosengardból indult az eredetileg Dániában aktív Black Cobra szervezet svédországi "ága", amelyhez elsősorban iraki arab, illetve iraki kurd bűnözők csatlakoztak.
Praktikus

Bizonyítottan hasznos MI-eszközök, melyeket azonnal használhatsz a marketingben - 2. FEL

Olvasómágnes céges blog
- A projektmenedzseléshez jól használható ClickUp üzemeltetői blogot is jegyeznek a produktivitás témájában. A tartalommarketingjük elérését a SurferSEO szolgáltatással igyekeztek növelni. A természetes nyelvi feldolgozásra (NLP) építő megoldással készítették el blogbejegyzéseik alapját, az MI segített eldönteni, hogy mely kulcsszavakat használják és milyen gyakran, hogyan épüljön fel a bejegyzés, milyen közcímek kerüljenek bele, illetve hány kép. Egy év alatt 150 cikk született így, a blog látogatottsága pedig 85 százalékkal növekedett az előző évhez képest.
Hasonló feladatokhoz érdemes kipróbálni: SurferSEO link

Weboldal látogatóit segítő asszisztens
- Az Adobe azért kezdte használni a Drift chatbotját, hogy weboldalának látogatói úgy érezzék: mindig van kihez fordulniuk, ha az éppen megnyitott részlettel kapcsolatban bármilyen segítségre van szükség. A chatbot a mögötte dolgozó MI segítségével valós időben követi az oldalra érkező látogató minden lépését, hogy amikor az elakad, akkor közérthetően tudjon válaszolni a felmerült kérdéseire. A vonatkozó esettanulmány arról számol be, hogy a látogatókból a korábbinál gyorsabban és nagyobb számban lettek ügyfelek, a kísérő chatbot számlájára 10 millió dolláros bevételnövekedést írnak.
Hasonló feladatokhoz érdemes kipróbálni: Drift link , Freshchat link
Információforrások

A híradók alkonya? - Hitelességi rangsorFEL

A Mérték Médiaelemző Műhely a Mediánnal együttműködve 2014 óta készít felmérést a magyarok hírfogyasztási, tájékozódási szokásairól. Az idén tavasszal készült újabb, reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a televízió tovább veszített a jelentőségéből, így Magyarországon is a digitális hírfogyasztás vált dominánssá. Utóbbit a válaszolók 70 százaléka, az előbbit viszont már csak a 49 százaléka használja rendszeresen tájékozódásra.

A hírforrások kiválasztását egyre erőteljesebben befolyásolja a válaszadó pártállása. Az is kiderült azonban, hogy ezek nem tökéletesen zárt buborékok, minden ellenkező vélekedéssel szemben van átfedés a kormánypárti és az ellenzéki szavazók hírfogyasztása között. De persze a kormánypárti szavazók a kormányközeli hírforrásokat részesítik előnyben, az ellenzéki (vagy párt nélküli) szavazók pedig inkább a független médiából tájékozódnak, és amit az egyik tábor hitelesnek tart, azt a másik többnyire lepontozza.

A hírforrások hitelességi rangsora, 100 fokú skálán: RTL (54), HVG (54), Telex (53), ATV (51), 444 (49), index (45), Hír Tv (44), Kossuth Rádió (43), m1 (40), TV2 (39), Origo (38).


Ezért csökkenti a Facebook a társadalmi/politikai tartalmak elérését - ha csak nem fizetsz érteFEL

A Facebooknál csökkentették a társadalmi/politikai tartalmak organikus elérését. Az organikus elérés az, amit "magától" ér el egy poszt: nekem tetszett, megosztom mással, más is megosztja, és így tovább, vagyis az az elérés organikus, ami nincs megtámogatva valamilyen hirdetéssel. Ám ha ez a poszt nem jelenik meg más oldalán, akárhogy is osztom meg, akkor senki sem fogja látni.

Márpedig ez történik a társadalmi/politikai jellegű tartalmakkal: a szavon.hu posztjainak organikus elérése még akkor is szinte nulla, amikor fizetett hirdetésben az elérésünk 80%-ának megfelelő engagementet hozunk össze. Ami sok, nagyon sok - ha valaki esetleg nem tudná. Tapasztalt vállalati marketingesek mindkét karjukat odaadnák egy ilyen eredményért. Ez azért hatalmas probléma, mert aránytalanná teszi a láthatóságot társadalmi/politikai kérdésekben. Ez azt jelenti egyszerűen megfogalmazva, hogy csak az fog látszani a Facebookon, akinek sok pénze van. Akinek nincs pénze, az nem tud hozzájárulni a társadalmi diskurzushoz.

Márpedig a társadalmi diskurzus nálunk a Meta [a Facebook tulajdonosa] termékeire, a Facebookra, az Instagramra tevődött át legnagyobb részt. Azaz - kis túlzással - kijelenthetjük, hogy a Meta - nyilván nem szándékosan - de döntőbíró szerepben lép fel társadalmi/politikai kérdésekben: annak ad igazat, ezzel pedig láthatóságot, akinek a legtöbb pénze van. Ez pedig súlyosan torzítja a társadalmi diskurzust, méghozzá az erőfölényben lévők mellett.

A Meta azzal, hogy csak pénzért ad hozzáférést a társadalmi diskurzus helyszínéhez, kiszolgáltatja a kis érdekérvényesítő erővel rendelkező csoportokat a többségnek, így az autokratizálódó társadalmakban a civileket és az ellenzéki gondolkodókat a szinte végtelen költségvetésből gazdálkodó kormányoknak. A mindenki számára elérhető nyilvánosság véglegesen felszámolódik.


Mit tehetünk a közösségi média manipulációjának csökkentésére?FEL

Nem kellemes ez a helyzet [ld. korábban: link ], és egyáltalán nem ad okot az optimizmusra azt látni, hogy az autokratikus rezsimek egyre több (köz)pénzt költenek el a Facebookon, ezzel egyre torzítva a szabad diskurzust. Nincs ez másképp Magyarországon sem. Nincs annyi pénzünk, hogy akár minimálisan is a nyomába eredjünk a Megafonnak, vagy a többi kormányközeli médiafióknak. Várhatjuk persze, hogy a számtalan uniós vagy egyesült államokbeli eljárás célba érjen, hogy ezek az anomáliák megszűnjenek - de azért jól látszik, hogy a jogalkotás képtelen felvenni a lépést a technikai fejlődéssel. A Facebook hivatalos közművé nyilvánítása, államosítása pedig soha, de soha nem fog megtörténni, akármennyit is álmodoznak erről sokan - a jobbtól a balig. Ugyanakkor sokat tehetünk azért, hogy tájékozódjunk a különböző ügyekben. Itt van néhány tipp, de természetesen sok jó megoldás van - kommenteljétek persze ötleteiteket nyugodtan a Facebook-posztunk alá, hátha látja majd valaki.
1. Iratkozz fel a megbízható portálok hírleveleire. ÉS A MIENKRE IS! A hírlevél nem túl tolakodó megoldás arra, hogy képben maradj. (Ráadásul a szavon.hu elég ritkán bombáz vele téged.)
2. Tájékozódj több forrásból! Ha valamelyik közösségi oldalon olvasol valami szenzációsat, próbáld ellenőrizni az állítás, a tájékoztatás valódiságát, a portálon kívüli forrásokból.
3. Ma már (még?) akkor is olvashatsz külföldi portálokat, ha nem beszélsz valamilyen nyelvet - próbálkozz a Google fordítóval, például. Ha azt olvasod, Angliában egyáltalán nem maradt pedagógus, mert idejöttek dolgozni, nézz utána ottani lapokban.
4. Mielőtt nekilátsz valamilyen paprikás kommentet hagyni egy legfelül megjelenő poszt alatt, próbáld átrendezni a hozzászólásokat. Lehet, a neked mutatott komment nem is a legfontosabb.
5. Ne légy agresszív a kommentjeid alatt. Teljesen rendben van az is, ha valaki nem úgy gondolja, ahogy te. Inkább segíts: magyarázd el, mit miért gondolsz - és hallgasd meg a másik felet is.
Plusz egy: írj az európai parlamenti képviselődnek, mutass rá a problémára. Kevés dolog van, ami potenciálisan összeköti a jobb és a bal politikai oldalakat, ez mondjuk pont az.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról