Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2023/40., nov. 15.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Nincs mese: ha fenn akarod tartani a szolgáltatást, ki mell lépni a könyvtárból, mint komfortzónából
Saját szakmájukban is átverheti a tanácsadókat a generatív mesterséges intelligencia, annyira meggyőzően érvel
* * * Ráláthatsz a külföldi és hazai könyvtárügyre - Önkéntes (gyakornok) újságíró-szerkesztőt keres a KIT * * *
Saját ChatGPT-ddel házi szakértőt faraghatsz - Nézzük Piszkos Fred esetét
Felturbóztuk a komolyzenei előadás-sorozat közönségét
A nem tagok véleményére is kíváncsi az MKE
Kihelyezett Könyvtár és Információtudományi Tanszék indul Kecskeméten
Közösségi szerelőműhely 2. - ahogyan kommunikálják
Megkérdeztük ismét: A könyvtári vezetők legfontosabb személyes tőkéje (általában)
Új használói célcsoport érkezik
Ezért meséljünk történeteket a kisebbségi nyelveken - könyvtárban is (olvasóink szavazatára)
A Z-generáció máshogyan tényellenőriz - megoldás a szétosztott tényellenőrzés?
Megnyitotta kapuit a cirkuszi könyvtár + video podcast

Analógiák

Kocsmakvíz, vagy amit akartok
Nem mérjük, nem kommunikáljuk, eldugjuk. Tehát nincs.
Az átláthatóság növeli a minőséget

Praktikus

Bárki létrehozhat magának egy saját ChatGPT verziót

Kisszínes

Az OSZK főigazgatója is kiáll Vidnyánszky Attila mellett
Mennyire korlátozott az internethez való hozzáférés Magyarországon?
Mi történhet akár az OSZK büféjében, virslizés közben?

Információforrások

Honlapot kapott a Meseország mindenkié, amin hírességek olvasnak fel a kötet meséiből


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Nincs mese: ha fenn akarod tartani a szolgáltatást, ki mell lépni a könyvtárból, mint komfortzónábólFEL

A közösségvezérelt működés kezdete az ún. community entry, vagyis az a folyamat, amikor a könyvtáros kilép a könyvtárból és belép abba a térbe, környezetbe, ahol a közösség kényelmesen érzi magát. A community entry tehát az első lépés a közösség megismerése és megértése, a könyvtári szolgáltatásoknak a közösséggel együtt való fejlesztése érdekében. A módszer történhet egy harmadik fél bevonásával (azaz keresni kell valakit, akin keresztül el lehet érni a közösséget); az ajtótól ajtóig metódussal, amikor képletesen be kell csengetni a célcsoport ajtaján, be kell mutatkozni a közösségnek és beszélgetést kell kezdeményezni velük; vagy részt lehet venni a vizsgált közösség különböző eseményein, találkozóin.
- Az outreach eszközeivel [azaz: a hagyományosan használt kapcsolatépítési módszerekkel- szerk.] a könyvtár információt, tájékoztatást ad a közösségnek a tevékenységeiről.
- Fontos, hogy [community entry alkalmazásával - szerk.] a könyvtárosok is kapjanak információt a közösségről, szokásaikról, a könyvtárral kapcsolatos véleményükről, tapasztalataikról. (Kovácsné Koreny Ágnes)

A sorozat korábbi része: link .

Kapcsolódó analógia a Ferenc pápa által kezdeményezett szinódusról: A szinóduson a médiából is ismert 36 kerekasztal körül ültek a résztvevők, öt nyelven - angolul, spanyolul, olaszul, franciául és portugálul - folyt a munka. A csoportok összetétele hetente és témánként változott, figyelve arra, hogy az asztalnál mindig üljön bíboros, püspök, szerzetes, szerzetesnő és világi krisztushívő, férfiak és nők a Föld minden egyes kontinensét képviselve. Mindenki ugyanannyi időt kapott gondolatai megosztására - ugyanannyit beszélhetett a bíboros, mint a 19 éves egyetemista. (Telex)


Saját szakmájukban is átverheti a tanácsadókat a generatív mesterséges intelligencia, annyira meggyőzően érvelFEL

A Boston Consulting Group (BCG) 750 tanácsadóján tesztelte egy globális kísérlet során, hogyan hat a generatív mesterséges intelligencia (MI) a teljesítményükre. Ez volt a világon az első kísérlet az MI kompetenciájának mérésére az üzleti szolgáltatási területen, olyan feladatokkal, amelyeket nap mint nap megoldanak az ott dolgozók. Az eredmények számos ellentmondásra rámutattak. (...) Az MI ebben az esetben a GPT-4-es verziója volt, a kísérletet idén május-júniusban végezték el.

Kiderült, hogy a résztvevők pont ott nem bíztak az MI-ben, ahol pedig rengeteg hozzáadott értéket tudott volna termelni számukra, míg olyan területen túlságosan megbíznak benne, ahol nem kompetens ez a technológia.

Bár a kreatív feladatra az MI által adott válaszok növelték az egyéni eredményeket, mivel ezek a válaszok nagyon hasonlóak voltak egymáshoz, így csapatszinten csökkent az ötletek sokszínűsége, ezért repetitívvé váltak a megoldások.
A GPT-4-et nem használó kontrollcsoportéhoz képest - csoportszinten - 41 százalékkal kevésbé volt sokszínű.

Ráadásul a résztvevők 70 százaléka szerint a GPT használata idővel elnyomja a kreatív képességeiket. Mint bármelyik technológiára, erre is túlságosan rá lehet hagyatkozni. A GPS rengeteget lendített a navigáción, amikor megjelent, de ma már ott tartunk, hogy az emberek nem tudnak GPS nélkül vezetni. Amikor egy technológiára túlságosan ráhagyatkozunk, elveszítjük a korábbi képességeinket - mondta az egyik résztvevő.


* * * Ráláthatsz a külföldi és hazai könyvtárügyre - Önkéntes (gyakornok) újságíró-szerkesztőt keres a KIT * * *FEL

- Széles szakmai perspektíva
- Kapcsolatépítés
- Csoportmunka és kommunikációs tréning

Kapacitásodtól, terveidtől függően heti 1 vagy 2 nap szakmai önkéntesség, mely tevékenység által
- egyre jobban rá fogsz látni a szakma hazai és külföldi történéseire.

A rövidesen megújuló felületen végezhető online, bárhonnan végezhető tevékenység a KIT Hírlevél szerkesztésére (hírkeresés, interjúkészítés, hírkészítés, szövegek feldolgozása és rendezése stb.) vonatkozik, mely a hét folyamán 5-10 perces szakaszokban végezhető, tetszőleges időpontban.
A munka többnyire a kedd esti lapzártákat megelőzően sűrűsödik össze. Van tehát lehetőség a rugalmas időbeosztásra és feladatkiválasztásra is.

Az együttműködésnél a figyelembe vesszük saját személyes formai és tartalmi elképzeléseidet: a KIT-nek ugyanis nem kell úgy működnie, ahogyan eddig. Így egyeztetés után szakmai céljaidat a KIT csapatával együttműködve valósíthatod meg, melyek későbbi munkáidnál referencia is lehet.

Előny az idegen nyelv ismerete, a szövegezési készség. Ha érdekel a közös munka, kapd fel a telefonodat és egyeztessünk: Mikulás Gábor, 30 239-2293.


Saját ChatGPT-ddel házi szakértőt faraghatsz - Nézzük Piszkos Fred esetétFEL

Képzeld el, hogy könyvtárad különgyűjteményét, pl. a helyismeretet, vagy egy (szerzői jog által már nem védett) író műveit megeteted saját, havi előfizetéses ChatGPT-ddel. Onnantól speciális kérdéseket tehetsz fel (tehet fel az olvasód) - magyarul vagy elvileg bármely nyelven - kedvenc témád házi szakértőjének. Nincs annak sem akadálya, hogy a könyvtár hírlevelébe, honlapjára kis történeteket generáljálsz általa. Persze, jobb, ha nyilvánosságra hozás előtt átolvasod, és szükség esetén pontosító promptokat adsz. De mindezzel
- eredeti tartalmat állíthatsz elő
- a korábbi ráfordítások töredékével.
Mindezek miatt lassan az a kérdés merül fel: megengedheti-e egy könyvtár, hogy egyes állományrészeit, vagy akár a katalógusát ne etethetné meg a MI-vel, ami önmagában is vadonatúj perspektívát nyit.
A link -n példaképpen a Rejtő Jenő életművét tartalmazó ChatGPT-alkalmazással folytatott párbeszédből és annak eredményeiből mutatunk példákat, Papp Gábor segítségével. (MG)

Az illusztrációk további forrása: link

Régebbi hírforrás(ok): Bárki létrehozhat magának egy saját ChatGPT verziót link

Felturbóztuk a komolyzenei előadás-sorozat közönségétFEL

A kulturális stand-up egy olyan előadás, ami közben a hallgatóság szórakozva tanul. Ennek egyik képviselője Bősze Ádám zenetörténész, zenei antikvárius, aki 2008 óta a Bartók Rádió műsorvezetője. 2017 nyarán mutatta be az első magyar zenei standupot #Szeretnekahallgatók címmel, amelyet a Bőszekund című második sorozat követett.

A 7300 lelkes Nyergesújfalu Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtára a világjárvány lecsengése után, 2021-ben hívta meg Bősze Ádámot. Az előadást kb. 100 fő befogadására terveztük. A látogatók száma viszont kb. 20 fő volt. Ők azonban sokáig emlegették a számukra sikeres előadást.

Nem csüggedve szervezőként, 2022-ben Bőszét ismét betettük a programba. A helyszínként választott parkba a jó időben az előző évi vendégek háromszorosa érkezett. A harmadik előadás már 2023 nyarán, júniusban volt teltházzal, amit aztán egy negyedeik követett 2023. augusztusában, szintén teltházzal. Tehát igen rövid idő telt el a két utolsó előadás között, mégis meg tudott telni az augusztusi is. A sikert 100 fős teltház jelezte.

Az eredményt feltehetően az alábbiak együttes hatása hozta meg:
- professzionális előadó
- következetes ismétlés (az ún. ismertségi hatás kihasználása: az emberek vonzóbbnak ítélnek egy olyan dolgot, amelyről korábban már hallottak)
- a hagyományos hírverés mellett az élmények szájról-szájra terjedtek (külön médiafelület, illetve nagyobb beharangozása nem volt az utolsó programoknak)
- vonzó és elérhető helyszín.

Hírforrás: Ughy Tamásné Végh Zsuzsanna
2023. november 15.  • Továbbküldöm a hírt

A nem tagok véleményére is kíváncsi az MKEFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Elnöksége határozott véleménye szerint az egyesületi civil szakmai tevékenységünket akkor tudjuk még hatékonyabban végezni, a könyvtárügyért, a szakmánkért még eredményesebben akkor tudunk dolgozni, illetve az új egyesületi szakmai stratégiánkat elkészíteni, amennyiben feltárjuk az Egyesület jelenlegi helyzetét, elemezzük szakmai tevékenységét és egy konstruktív szakmai párbeszéd segítségével megvizsgáljuk a jelenbeli és jövőbeli egyesületi célokat, feladatokat és prioritásokat. (...)

- A kérdőíves felmérés fő célcsoportjai: elsődlegesen az MKE tagsága, azonban természetesen nagy örömmel várjuk a jelenleg még vagy már tagsággal nem rendelkező könyvtáros és könyvtári, közgyűjteményi területen szakmai tevékenységet végzők véleményét és javaslatait is.
- A kérdőíves felmérés időtartama: 2023. november 6. - 2023. december 15.
- A kérdőíves felmérés online elérhetősége: link
A kérdőív kitöltése esetében az online kitöltést kérjük előnyben részesíteni, azonban lehetővé tesszük a kitöltést papíralapú változatban is. Papíralapú kitöltés esetén, kérjük, hogy a kérdőívet az mkekerdoiv@gmail.com juttassák vissza.

Régebbi hírforrás(ok): A 'minőségbiztosításon' túl azért baj, ha csak a használóidat kérdezed tevékenységed minőségéről link

Kihelyezett Könyvtár és Információtudományi Tanszék indul KecskemétenFEL

Létrejött a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának kecskeméti kihelyezett Könyvtár és Információtudományi Tanszéke. A bejelentésre ma (szerdán) került sor ünnepélyes keretek között.

Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Katona József Könyvtár link igazgatója elmondta: másfél évvel ezelőtt kezdődött meg egy együtt gondolkozás arról, hogy a város hathatós támogatásával és a Debreceni Egyetem konstruktív közreműködésével létrejöjjön a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának kecskeméti kihelyezett Könyvtár és Információtudományi Tanszéke. A mai napon került sor ennek ünnepélyes bejelentésére.

A Debreceni Egyetem nevében Prof. dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntötte a megjelenteket és elmondta, ez a közös munka jó alkalom arra, hogy a két komoly oktatási tradíciókkal rendelkező város intézményi szinten is kapcsolatokat építsen egymással.

Prof. dr. Keményfi Róbert a Debreceni Egyetem dékánja elmondta, a kecskeméti könyvtár a gyakorlati képzés fellegvára lesz, mely azt biztosítja a debreceni egyetemisták számára, hogy végzés után azonnal el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Tehát az elméleti képzést egészíti ki. - Megpróbálunk olyan képzéseket idehozni, amelyek kiegészítik a Kecskeméti Egyetem portfolióját, amitől a város csak nyerhet - hangsúlyozta prof. dr. Keményfi Róbert.


Közösségi szerelőműhely 2. - ahogyan kommunikáljákFEL

Múlt heti anyagunkat link folytatva...
A közösségi szerelőműhelyt a szervezőnek legalább kétfelé kell kommunikálnia. A brüsszeli, Etterbeek városrész közösségi háza által szervezett rendezvényén a következő szóróanyagokat láthatjuk:

- Kidobni?! Semmi esetre sem. - A megadott link Belgium vallon (francia) részében működő repair café hálózatának honlapjára link vezet.
- Az ön repair caféja... Ide jegyzetelhet: ...
A Repair Café projektben gondolkodik? Lépjen kapcsolatba velünk az info@repairtogether.be címen. Azért vagyunk, hogy segítsünk, tanítsunk, bátorítsunk, és biztosítsuk: kezdő csomag a látatóság megteremtéséhez, kommunikációs hálózatunk segítségével, továbbá személyre szabott tanácsokkal szolgáljunk és minden olyan információt megadjunk, amit a többi belgiumi Repair Caféval való kapcsolattartás hozhat (események, találkozók, közös küzdelem a tervezett elavulás ellen, stb.)
- A Repair Café továbbá... Segítség a szomszédban: önkéntes javítómesterek segítenek megmenteni számítógépét, elektronikai berendezéseit, háztartási gépeit, kisebb bútorait, ruháit, kerékpárjait illetve más hibás vagy sérült tárgyakat. Szomszédok találkozása: lehetőség a környék lakóinak megismerésére, egy kávé vagy egy sütemény mellett, barátságos légkörben!

Kis kártyán: Ne kísérletezz tovább, gyere, hozd el a repair caféba. Keresd meg a hozzád közel eső repair cafét. - link

Hírforrás: KIT-információ
2023. november 15.  • Továbbküldöm a hírt

Megkérdeztük ismét: A könyvtári vezetők legfontosabb személyes tőkéje (általában)FEL

A kapott, tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
0 - anyagi javaiból fakadó befolyás
6 - pozíciójából fakadó hatalom
22 - szakismeretéből, tudásából fakadó hatalom
19 - személyes kapcsolatokra alapuló hatalom.
Ha a most kapott adatokat összevetjük a 2013-as és 2019-es hasonlóakkal, a következő ábrát kapjuk: link .
Meglepő talán a pozícióból fakadó hatalom szükségességének növekedése. De ugyanígy elgondolkodtató a tudástőke fontosságának visszaesése - a kapcsolati tőke javára. Bár az utóbbi értelmezése kettős lehet. A kis minta nem engedi komolyabb következtetések levonását, de nagyon megérné nagyobb mintás felmérés készítése a témában. (MG)


Új használói célcsoport érkezikFEL

"A kivándorlás miatt kívánatos a migráns munkaerő fogadása" - olvashattuk Magyarország migrációs stratégiájában, 2013-ben. (HVG)

Akár 500 ezer vendégmunkás is dolgozhat a közeljövőben Magyarországon. Már 15 nem EU-s országból is engedélyezett a munkaerőimport. Amennyiben a munkaadó itthon nem talál, akkor külföldön kereshet munkavállalót. Ez a lehetőség több éve adott, azonban korábban körülményes volt a vendégmunkások behozatala, ami akár 3-5 hónapba is telhetett. Szükség volt a gyorsításra, és ennek elősegítésére született meg az az egyszerűsített eljárás, amivel egyrészt lényegesen lerövidítették a folyamatot, másrészt a korábbi kör kibővült, mert már 15 nem EU-s országból is engedélyezett a munkaerőimport - mondta el Kovách Endre, a Prohumán 2004 Szolgáltató és Tanácsadó Kft. EU-n kívüli munkavállalókért felelős igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályának a munkaerő-importról rendezett online konferenciáján a Népszavának.

A munkaerőre egyre nagyobb szükség is van, mert sorra jelentik be a több ezer foglalkoztatottra igényt tartó fejlesztéseket, miközben lassan elfogy a munkaerőtartalék is: a KSH szerint már csak 280 ezer körül van a potenciálisan munkába állíthatók száma, míg 2015-ben még félmillióan, 2010-ben több mint 700 ezren voltak. (HVG)


Ezért meséljünk történeteket a kisebbségi nyelveken - könyvtárban is (olvasóink szavazatára)FEL

Svédországban nagy hagyománya van a történetmesélésnek; nemzeti kisebbségi nyelveken is. A nemzeti kisebbségek kiemelt célcsoport a könyvtári törvényben is, ennek ellenére mégsem magától értetődik a kisebbségi nyelvű olvasás. A kisebbségi nyelvű könyvek csak az utóbbi évtizedekben váltak egyre gyakoribbá. A könyvtárosok egyik továbbképzése, az ún. Sürgős kutatás (Urgent Research) fókusza a kisebbségi nyelvű szóbeli történetmesélés hagyományának megragadása. A Göteborgi Könyvvásár 2023. évi beszélgetésében ennek lehetőségeit és vízióit mutatták be. Íme néhány:

- A közkönyvtárak még többet dolgozhatnának együtt mind a civil társadalommal, mind a tudásintézményekkel - mondja Hanna Karolina Schimmer, a Számi Könyvtár könyvtári tanácsadója.
- A könyvtárak megmutassák elkötelezettségüket. Ha ez nem látszik, a kisebbségiek nincsenek meggyőződve a könyvtár szükségességéről. A meseórák vagy a mesemondó (történetmesélő) estek kézenfekvőek. Ez azért lehet fontos, mert nem mindenki bírja egyformán a nyelvet. Vannak, akik csak a beszélt nyelvet sajátították el, de az írott nyelvet már nem. Schimmer számára a célcsoporton belüli különbségek miatt még inkább fontosak a történetek.
- Nem kell azonnali eredményeket várni. Volt olyan könyvtár, amelyik elkezdte a számi rendezvényeket, és letört, mert kevés volt a látogató. "De később találkoztam idősebb számikkal, akik úgy érezték, hogy látják és észrevették őket... minden, amit teszel, számít" - mondja Schimmer.
- Tájékoztató kampány szükséges a nemzeti kisebbségi nyelvek kulturális örökségéről, hogy minél többen hozzáférhessenek az intézményekben rejlő kincshez. (Ref.: Szabó Eszter)


A Z-generáció máshogyan tényellenőriz - megoldás a szétosztott tényellenőrzés?FEL

Nagyon érdekes, hogy az idősebb generációkkal ellentétben a Z-generáció nem végzi a tényellenőrzést, nem nézi meg külön a forrást, hogy ki pénzeli azt az oldalt, ahol a hír megjelenik, ezért egyre kevésbé jellemző rájuk a médiatudatosság. A fiatalok elsősorban a szociális jelekre figyelnek. Lehet, hogy az életkor sajátosságából adódóan tinédzserkorban az ember jobban ad a társai jelzéseire.
Úgy gondoljuk, hogy ennek egy része specifikus lehet a Z-generációra, mert ők azt próbálják megérteni, hogy milyen egy adott fogalom, konfliktus, akár egy híresség szociális hőmérséklete. Figyelik a kommentszekciót, az elköteleződési statisztikákat, lájkokat, diszlájkokat, megosztásokat, és ezek a jelzések nekik aránytalanul fontosabbak az ellenőrzéshez képest, és ezért dőlnek be az álhíreknek is.

A másik kutatás, amit elvégeztünk, a generatív mesterséges intelligenciára fókuszált, és az eredmények kicsit ijesztők voltak. A fiatalabb generáció túlságosan bízik a saját képességeiben. Persze új dolgokat is tanultunk tőlük az interjúk során, nagyon jók abban, hogy a legújabb eszközöket használják, ebben nőttek fel. De túlságosan bíznak a gépek képességeiben is. Úgy gondolják, hogy ha a technológia ellepte az internetet, akkor biztosan jól is működik.

Most azon dolgozunk, hogy rájöjjünk: hogyan használhatjuk ezeket a jeleket a kommentszekcióban arra, hogy a fiatalok segítsenek egymásnak, ha már úgyis erre támaszkodnak. Itt kellene egymásnak tanácsokat adniuk. Akár tényellenőrizhetik egymás állításait a kommentekben.
Hasonló alapon működik az X közösségi jegyzet nevű eszköze is, ami nagyon ígéretesnek tűnik. Szerintem az ilyen típusú intervenció jól működne a Z-generációnál is. Gyakorlatilag szétosztott tényellenőrzésről beszélünk. Ez nem tudja kiváltani az autoritatív tényellenőrzést, de úgy gondolom, ha az emberek jobban bíznának benne,. akár még menővé is válhat, hogy az emberek nyilvános terekben lecsekkolhatják egymás állításait.


Megnyitotta kapuit a cirkuszi könyvtár + video podcastFEL

(frissítve) A mai sajtónyilvános megnyitót megelőzően Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója stúdiónkban járt, hogy a kezdeményezés jelentőségéről beszéljen. A nemzetközi szakkönyvtárat nem csak az artistaképzősök használhatják ingyen - annak kapui mindenki számára nyitva állnak. A klasszikus könyvkölcsönzést viszont mindenki elfelejtheti: az állományt ugyanis digitalizálták, így igazán kényelmessé válhat a kutatás. A több, mint 35 ezer jelmezt és kelléket is összegyűjtő archívumot nehéz lenne egy az egyben digitálisan feldolgozni, ám az érdeklődők jegyzetelhetnek, fotózhatnak is az intézményben.

"Amikor átvettem a Cirkuszművészeti Központ vezetését, akkor a könyvtárban összesen hat darab könyv volt, az is az igazgató szekrényében állt" - árulta el Fekete Péter, aki rögtön elhatározta, hogy változtatni fog ezen az állapoton.
Tavaly, a könyvtár megalapításakor már ezer katalogizált könyvvel rendelkeztek, ami az elmúlt egy évben tovább bővült. Jelenleg négyezer darab cirkuszi szakkönyv és több, mint tízezer periodika várja a kutatókat.
A mai napon a cirkuszművészeti könyvtárak közötti egyezményt aláírta a kisebb cirkuszi, előadó-művészeti tematikával rendelkező szakkönyvtárral rendelkező Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola és a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia. (Magyar Nemzet)

Kiegészítés: "Ahol a csoda és a történelem egybe olvad -
A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum egyedülálló intézmény, ahol a történelem és a varázslat eggyé válik" link

Analógiák

Kocsmakvíz, vagy amit akartokFEL

A recept: műveltségi (vagy ahhoz hasonló, időnként humoros vagy csőbe húzó) kérdéseket tesz fel a játékmester a kocsmában helyet foglaló csapatoknak. A játékszabályban az válaszolhat, akinek tele a pohara, és fogyaszt is - alkoholos vagy alkoholmentes italt. A csapatok válaszainak helyessége - pl. A, B, C, D válaszok - illetve azok gyorsasága egyaránt számít a pontozásban. Az automatizált válaszadás történhet például a Kahoot alkalmazás segítségével is - ilyen esetben a csoportok egy mobiltelefonon nyomják meg a megfelelőnek tartott gombot. A kérdések sorát szünetek szakítják meg részben a folyadékbevitel hatásait kezelendő, részben pedig az élmény fokozására. A játékmester kiszólíthatja a gombnyomogatókat egy ingyen italra, vagy pontok fejében egy kő-papír-olló játékra.

S hogy mi a nyeremény a kocsma nagyobb bevétele mellett? Nos, a vendégek szórakoztatása, csapatépítés, a nyertes csapat cechjét állhatja a szervező, sőt: a résztvevők műveltsége is pallérozódhat, a kérdések milyensége függvényében, de mindenekelőtt ez egy játék.

Láttál a leírásban olyan kitételt, amit egy könyvtár ne tudna megszervezni - akár egy kocsmával összefogva? A könyvtár saját márkaépítésén túl persze szervezőként keresztértékesíthet.
Ha másként nem, olyan embereket tud megszólítani, akik nem feltétlenül könyvtárlátogatók, illetve ráirányíthatja a figyelmet a kérdések forrásaként szolgáló kölcsönözhető forrásokra. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2023. november 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Kocsmakvíz - lehetőség volt link Középiskolás kvíz a nyíregyházi megyei könyvtárban link Kocsmakvíz - könyvtár is közreműködhet? link

Nem mérjük, nem kommunikáljuk, eldugjuk. Tehát nincs.FEL

Kellene-e, és ha igen, kinek és hol kellene maszkot viselni? Fertőzés esetén hogyan lehet megakadályozni a terjedést? Mi a teendő a családban, óvodában, iskolában vagy munkahelyen?
Bár korábban rendszeresen frissítették az oltasbiztonsag.hu link weboldalt, ahol a lakosság számos információhoz jutott laikusok számára is érthető módon az oltásokról, a tisztifőorvos felszámolta a honlapot karbantartó szakértői csapatot.

Vajon igaz-e, hogy Magyarországon egyelőre nincs hatékony védelmet nyújtó Covid-vakcina az egészséges felnőttek és a gyermekek számára sem? Mangó Gabriella háziorvos szerint "Nálunk nincs új oltóanyag, nincs is tervben, hogy esetleg kapunk, legalábbis erről tájékoztatásunk nincs". Vagy Rusvai Miklósnak van igaza, amikor azt nyilatkozta, hogy Magyarország 300 ezer adag, Covid elleni oltást rendelt az EU számára fenntartott kontingensből?

A tájékoztatás hiánya és a bizonytalan hírek terjedése bizalomvesztést okozhat a szakmai ajánlásokkal szemben. Ezt tükrözi az egyre több, a védőoltások esetleges káros mellékhatásait felvető népszerű internetes kommentár. Pedig közben már sok százmillió ember hatékony védettsége és a káros mellékhatások elhanyagolható mértéke (Karikó Katalin most megkapott Nobel-díjával együtt) igazolja a védőoltások életmentő szerepét.

Régebbi hírforrás(ok): Nem mérjük, nem kommunikáljuk, eldugjuk. Tehát nincs. link

Az átláthatóság növeli a minőségetFEL

Minősített intézmény ide, minőségi díj oda, a közpénzből fenntartott presztízsrendszereknél jóval egyszerűbb és olcsóbb, ha átláthatóvá tesszük az intézményi működést.

A nyilvánosság önmagában arra vezeti a szervezeteket, hogy a valósághoz közelebb álló arculattal (tevékenységükről szóló kommunikációval) álljanak elő. Ezt persze segíthetik a szervezettől független források tényállításai. Az adatok elő nem állítása, vagy azok nem közlése, eltitkolása, eldugása, az érdeklődés lepattintása, terelés pl. sikerjelentésekkel, az érdeklődés ellenségesnek minősítése ugyanakkor a szervezettel szembeni bizalmatlanságot növeli, melynek következménye - könyvtár esetén pl. - a használók elpártolása, a fenntartói források megfogyatkozása. (MG)

A Direkt36 újságírói több mint egy éven át kutatták a kórházi fertőzések magyarországi helyzetét. Hogyan zajlott ez a nyomozás? Milyen titkokat árulnak el egészségügyi dolgozók a kórházakon belül uralkodó állapotokról? Milyen szenvedésekről számolnak be a fertőzések áldozatai? A Semmelweis Projekt dokumentumfilmje: link .

Kapcsolódó: A Szinódus nagyon konkrétan megfogalmazta, mit jelent a klerikalizmus: valaki privilégiumokkal él mindenféle felelősségre vonhatóság nélkül. (Telex)
Praktikus

Bárki létrehozhat magának egy saját ChatGPT verziótFEL

Programozás nélkül készíthetünk egyedi mesterséges intelligenciákat mindenféle feladatra. Ez a lehetőség csak a ChatGPT Plus előfizetők számára érhető el.

A ChatGPT egy évvel ezelőtti megjelenésével az OpenAI megismertette a világgal a látszólag bármire képes MI chatbot ötletét. Most a vállalat egy olyan platformot adott ki, amellyel a ChatGPT egyedi felhasználási esetekre szabott változatai - matematika tanításra vagy akár logók tervezésére - készíthetők el, kódolás nélkül. Ezek az OpenAI által GPT-knek nevezett MI-ügynökök néhány héten belül elérhetők lesznek a GPT Store-ban. Az áruház kinézetéről és működéséről egyelőre csak kevés részletet lehet tudni, bár az OpenAI azt ígéri, hogy a GPT-k használatának mértéke alapján egyelőre meg nem határozott összeget fizet majd az alkotóknak. A GPT-k a fizető ChatGPT Plus előfizetők és az OpenAI vállalati ügyfelei számára lesznek elérhetők, akik kizárólag belső GPT-ket készíthetnek alkalmazottaik számára.
Kisszínes

Az OSZK főigazgatója is kiáll Vidnyánszky Attila mellettFEL

Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója nyilatkozott az Origónak. "Mindenekelőtt mielőbbi és teljes gyógyulást kívánok a balesetet szenvedett művészeknek! Ebben a megrendítő helyzetben megértem Vidnyánszky Attila döntését, és tisztelem érte. Ugyanakkor erősen remélem, hogy Attilát mégsem veszíti el a magyar kulturális élet, a Nemzeti Színház vezetését nem tudom elképzelni az övénél jobb kezekben."

Kapcsolódó: "Attila, maradj!" - Szinte kórusban álltak ki Vidnyánszky mellett a jobboldali kultúrvezetők
link .


Mennyire korlátozott az internethez való hozzáférés Magyarországon?FEL

A világ felhasználóinak mindössze 17 százaléka internetezik igazán szabadon. A magyarok nem. Ezt állapították meg az Atlas VPN technológiai szolgáltató elemzői a Freedom House emberi jogi szervezet Freedom on the Net 2023 című dokumentumában közölt adatok alapján.

"Globálisan a felhasználók további 35 százalékának van részben szabad hozzáférése az internethez. Az Atlas VPN elemzőinek megfogalmazása szerint "az olyan országok, mint Magyarország és Kolumbia, jó példái ennek". Ezekben az országokban ugyan szabadon hozzá lehet férni az online tartalmakhoz, de ellenzéki csoportok, civil szervezetek, újságírók és médiavállalatok gyakran kapnak fenyegetéseket, és jó párszor kell kibertámadásokat elszenvedniük. (Utóbbi kifejezetten gyakran fordult elő az elmúlt egy évben a legtöbb olyan jelentősebb magyar lap ellen, amely nem szajkózza kritika nélkül a kormány szólamait.) A Freedom House elemzői 47 országban, köztük Magyarországon is fellelték dokumentált nyomait annak, hogy kormányközelből próbálják manipulálni az online vitákat.

A Freedom House kitér a mesterséges intelligencia alkalmazására is: a technológia által hajtott, segített eszközök az autokrata kormányok kezében jól használhatók különféle politikai, társadalmi vagy vallási tartalmak megszűrésére. Ez a fajta cenzúra a korábbiaknál precízebb, ugyanakkor kevésbé mutatható ki, így kisebb az esélye annak, hogy alkalmazása felháborodást és politikai következményeket okozzon - olvasható a jelentésben. Globálisan csupán a felhasználók 17 százaléka élvezheti valóban szabadon az internetet, ezekben az országokban a kutatók semmilyen vagy csupán minimális korlátozásokat és problémás következményeket találtak. Példaként hozzák Argentínát, Costa Ricát, az Egyesült Államokat, Észtországot, Kanadát, Németországot és Tajvant. (A felhasználók további 12 százalékát adó országokat nem vizsgálták.)


Mi történhet akár az OSZK büféjében, virslizés közben?FEL

Néha különös kutatói pályaíveknek és véletleneknek köszönhetjük a legizgalmasabb kutatási eredményeket, Császtvay Tünde esetében legalábbis erről van szó: a 19. század második felét és a 20. század első harmadát kutató irodalom- és művelődéstörténész a Reviczky Gyula- és Dsida Jenő-tanulmányok után idővel a korszak társadalom-, bűnügy- és sajtótörténeti vizsgálatába is kezdett, majd a budapesti alvilág és az intézményesedett prostitúció kialakulásának történetére szűkítette kutatásait.

Mint azt az MTA Tudományünnep programsorozat keretében hétfőn tartott előadásában elmondta, az Országos Széchenyi Könyvtár büféjében virslizve, két falat között kapta a felkérést a századforduló környéki Budapest alvilágának feltárására az Osiris Kiadó vezetőjétől, Gyurgyák Jánostól. A hirtelen ötletből azóta több tanulmány link és előadás, valamint 2009-ben egy különleges, szinte kizárólag korabeli szövegekből (cikkek, versek, tanulmányok) és illusztrációkból (fotók, képeslapok, karikatúrák) szerkesztett képes album (Éjjeli lepkevadászat. Bordélyvilág a történeti Magyarországon link ) született.
Információforrások

Honlapot kapott a Meseország mindenkié, amin hírességek olvasnak fel a kötet meséibőlFEL

Elkészült a Labrisz Leszbikus Egyesület új honlapja, a meseorszagmindenkie.hu - olvasható az egyesület sajtóközleményében, ami hozzáteszi: az oldalon videók is találhatók, ahol hírességek olvasnak fel a kötet meséi közül.
A honlapon keresztül magát a könyvet is első kézből lehet megrendelni, természetesen fólia nélkül, de a videók miatt is megéri ellátogatni rá, hiszen az Avarbarna című mesét Csuja Imre olvassa föl, a Kincső és Karolát Kovács Patrícia, Trivadar, a három fülű nyúl meséjét pedig Udvaros Dorottya.

A mesék kapcsán a gyerekek számára interaktív kvízek is készültek, a pedagógusok pedig a mesetérképeket, illetve a különböző történetekhez készült foglalkozásterveket találhatják meg az oldalon.

A Labrisz 2020-ban adta ki magyarul a népszerű Meseország Mindenkié című mese-antológiát - ez volt az első, gyerekeknek szóló kötetük -, amit mára tizenegy nyelvre fordítottak le. Az egyesület a nők, a leszbikus, biszexuális és transznemű nők egyenlő jogaiért küzd, de más elnyomott kisebbségi csoportokért is szót emel.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról