Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/3., jan. 17.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Roma jelenlét a könyvtárban - kölcsönös tanulási folyamat eredménye
* * * Közösségimédia-trendek és gyakorlatok - MIBE-klub, jan. 17. * * *
Elérik az IFLA által javasolt 2 dokumentum / lakos arányt
Egy közönséges belga könyvtár
Könyvtári technológiai trendek, 2024-re 2. - Közkönyvtárak (olvasóink szavazatára)
E-könyveket is kínál a Vörösmarty Mihály Könyvtár
Öngyilkosság-megelőzés a könyvtárban: tinik, idősek, hajléktalanok (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: A Háromká folyóirat várhatóan növeli-e a hazai szakmaiságot?
A dark webre vittek tartalmakat a hackerek a British Libraryból
Könyvtárak a zsarolóvírusok célkeresztjében - útmutató a Könyvtári Intézettől
LibMate-re várva...
Eü-információ és minőség - Mit tanácsol depresszió ellen az orvosok ill. a ChatGPT?
Társadalmi mobilitás - hozzájárulhat(na) a könyvtár
Állatbarát Olvasó Kihívás - ügyes tematikus marketing
A külső mellett funkcionalitásában is megújul a hódmezővásárhelyi könyvtár
Zárva tartás idejére: KönyvtárPont Orosházán
Ők gyűjtötték össze a legtöbb használt mobiltelefont
Itt a Szentes Városi Könyvtár imázsfilmje

Kisszínes

Seneca Erkölcsi leveleiből 42 százalékkal többet adtak el a pandémia idején - időgazdálkodásunkról...
Te is introvertált vagy?

Információforrások

Családi Tervező Naptár - könyvtár is kínálhatja, akár Hollandiában
Postai díjszabás 2024: mennyibe kerül a küldemények feladása 2024-ben?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Roma jelenlét a könyvtárban - kölcsönös tanulási folyamat eredményeFEL

Miczura Mónika, az Ando Drom roma folklór zenekar énekese vallomásának link arról, hogy hogyan hatott a saját roma közösségére, nagyon örültem, úgy éreztem: nem vagyunk egyedül - írtuk egy éve.
- Mi, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban link is megéltük azt már, hogy miattunk, roma könyvtárosok miatt (ketten élünk részben roma közösségben, családban a kanizsai könyvtárosok közül) jöttek olyan roma fiatalok, felnőttek, akik csak bátorításunkkal, hívásainkkal merték átlépni a könyvtár küszöbét. Ma Nagykanizsán ez már nem újdonság, a különböző anyanyelvű, más-más kultúrájú roma közösségekből sokan járnak hozzánk.

Őket már nem különböztetik meg nem roma olvasóink, mint a kezdetekkor, amikor még szokatlan volt jelenlétük, s amikor még ők sem tudtak megfelelően alkalmazkodni a könyvtári jelenléthez. E tanulási folyamat oldja az etnikai alapú előítéleteket, természetessé teszi a könyvtári együttműködéseket. Az elején bátornak kell lenni, majd nyitottnak maradni.

Ugyanakkor még mindig van olyan család, és valószínűleg mindig lesz is, amellyel még nem sikerült kapcsolatba kerülnünk. Nagykanizsán ezügyben a város roma nemzetiségi önkormányzatával és a Lumine Tanodával fogtunk össze az utóbbi években, illetve a könyvtártól távolabb eső iskolákban az "Iskola városi könyvtárosa" programmal, ahol - a peremkerületiségből adódóan - nagyobb arányú a szegényebb sorsú roma gyermekek száma, s a szegénység úgy is jelentkezik, hogy őket ritkán viszik be szüleik a város központjába. (Kardos Ferenc)


* * * Közösségimédia-trendek és gyakorlatok - MIBE-klub, jan. 17. * * *FEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete klubjának vendége:
Szabó Edit Ditte, digitális marketing szakértő.
2024. jan. 17. (szerda), 17.30, Budapest, Stex-ház (A 2023. novemberében betegség miatt elmaradt rendezvény megtartása.)
A beszélgetés során bemutatásra kerülnek a legnépszerűbb közösségi média platformok (Instagram, TikTok, Facebook és YouTube) idei és várható trendjei. Lesz néhány érdekesebb gyakorlati és példa és rendszerfunkció is, amit érinteni fogunk!

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt jelentkezhetsz: link


Elérik az IFLA által javasolt 2 dokumentum / lakos aránytFEL

Rövidesen új épületbe költözik az Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár Nyergesújfaluban. Ez alkalomból a könyvtárosok masszív selejtezésbe kezdtek, melynek okai
- az új épületben jóval kevesebb könyv fog elférni
- a jóval az országos átlag alatti kölcsönzési arányt vissza lehet tornázni a hozamgörbe optimális szakaszára (vö.: link )
- a könyvtárosok figyelme a dokumentumok felől nagyobb arányban fordulhat a használók irányába.
Mindez olyan hazai és nemzetközi környezetben, amelyben kitartóan csökken a dokumentumkölcsönzések aránya.

A várható forgalomnövekedés oka tehát kettős lesz:
- új épület
- kisebb köszöbfélelmet és választási túlterhelést (vö.: link ) okozó állomány. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ezért lövik magukat lábon a könyvtárak a nagy állománnyal - kellemetlen érzést okoznak link

Egy közönséges belga könyvtárFEL

Belgiumban sincs kolbászból a kerítés. Vannak nagyon izgalmas, innovatív helyek, máshol viszont unalmasnak, porosnak tűnik a könyvtárbelső. Brüsszel belvárosában, az elhíresült ereszcsatornától két sarokra található a Bibliothques des Riches Claires link . A fiókintézmény az egyik Brüsszel városi könyvtári rendszer - a Réseau des bibliothques de la Ville de Bruxelles - tagja. Kicsit olyan, mintha Budapesten a FSZEK-en kívül lenne másik közkönyvtári hálózat is.

Az átlagos könyvtár alatt azt érthetjük, hogy egy vendéglátóhelyen keresztül lehet megközelíteni. Felirata a bejárat mellett: "A Riches Claires Könyvtár mindenki számára nyitva áll, de mindenki köteles betartani az udvariasság, udvariasság, tisztaság, higiénia szabályait, mindenkit tiszteletben tartva." Van benne kis kiállítás (aktuálisan egy a helyi arabok életétre rápillantó fotók), automata kölcsönző. Megszokott, hogy a regények gerincén piktogramok vannak, a detektívregényekén pl. ujjlenyomat és nagyító. A szűkebb polcközi járatokban nyilakkal mutatják a menetirányt. (a fotókat ld.: link ). A szakokat színkódokkal jelzik. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. január 17.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtári technológiai trendek, 2024-re 2. - Közkönyvtárak (olvasóink szavazatára)FEL

Előző számunkban bemutattuk a várható 2024-es felsőoktatási könyvtári trendeket link . Mi a helyzet a közkönyvtári trendekkel? Az Info Today erről is készített egy összefoglalót, amerikai szemszögből, de hazai könyvtáraknak is hasznosíthatóan.

Az amerikai tech magazin szerint az integrált könyvtári rendszerek jól követik az elvárásokat. Még mindig a nyomtatott anyagok kölcsönzése dominál, de egyre nő a digitális kölcsönzés jelentősége. Ezt az irányt követi pl. OverDrive, cloudLibrary, hoopla, Symphony, Horizon, Polaris, Sierra, Library Solution, Carl X.

A trendekkel kapcsolatban:
1. Nő a nyílt forrású integrált könyvtári rendszerek népszerűsége. A 2000-es évek középétől, a Koha bevezetésétől kezdve nő a szerepük. Már hasonló funkciókkal bírnak, mint a hagyományos könyvtári rendszerek. Az Evergreen az amerikai közkönyvtárak 5 százalékában lett bevezetve. A Koha-t több mint 8 százalék használja.
2. Felhasználóközpontú technológiák kerülnek előtérbe. A könyvtárosok hajlandók elfogadni a rendszerek nehézségeit, de magasabbak az elvárásaik a felhasználók elé kerülő felületekkel szemben. Korábban a BiblioCommons szakosodott erre a területre, pl. BiblioCore, BiblioWeb szolgáltatásokkal. Az OCLC pedig a Wise-t kínálja felhasználóközpontú eszközként.
3. Az integrált könyvtári rendszerek kiterjesztik a felhasználói szolgáltatásokat érintő komponenseiket. A közkönyvtárak igyekeznek a meglévő rendszerükhöz integrálódó komponenseket találni, pl. automatizált marketing, üzenetküldő eszközök, weboldalkezelés. Ezek javítják kapcsolatukat a felhasználóikkal. Az Innovative a Vega Library Experience (LX) részeként több ilyet fejlesztett, pl. Vega Discover, Vega Program, Vega Promote Web.
4. A nyílt forrású komponensek is elérhető, felhasználóközpontú opcióvá válnak. Például az Aspen Discovery a nyílt forrású kezdeményezések felfedezését segítő felület, használható a Koha-val és néhány hagyományos könyvtári rendszerrel.
5. Generatív MI a könyvtári platformokban. A ChatGPT óta semmiképp nem kihagyható a trendek felsorolásából a generatív MI szerepe, amivel sokan kísérleteznek. Ilyen például a LibraryThing TalpaSearch kísérleti katalógusa, az OCLC új kiadású WorldCat keresője. 2024-ben még sokkal több mesterséges intelligenciával megtámogatott (könyvtári) eszköz megjelenésére számíthatunk. (ref.: Habók Lilla)


E-könyveket is kínál a Vörösmarty Mihály KönyvtárFEL

Kortárs hazai és világirodalom, krimik, thrillerek és szórakoztató, romantikus regények várják a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóit hagyományos és elektronikus formában. A friss kínálatot a helyszínen és online is böngészhetik.

John Grisham, Stephen King, Orvos-Tóth Noémi és Náray Tamás is szerepel azok között az írók között, akiknek legfrissebb könyveit hagyományos vagy e-könyv formában kikölcsönözhetik a Vörösmarty Mihály Könyvtárban.

A Széna téri Tagkönyvtárban kölcsönözhető e-könyv újdonságokról pedig itt link olvashatnak.


Öngyilkosság-megelőzés a könyvtárban: tinik, idősek, hajléktalanok (olvasóink szavazatára)FEL

Az előző rész: link

A tizenévesek támogatása:
Az ALA Young Adult Library Services Association (YALSA) támogatja a tizenévesekkel foglalkozó könyvtárosokat, és idézi a National Alliance on Mental Illness statisztikáját, amely szerint a tizenévesek 20%-a hajlamos a súlyos mentális problémákra. A YALSA közzétette azon szervezetek listáját, amelyek kifejezetten a tinédzserek mentális jólétére törekszenek, ezek közé tartoznak:
- Mental Health Literacy (korábban teenmentalhealth.org)
- MedlinePlus' Teen Mental Health oldal
- National Alliance on Mental Illness (Nemzeti Szövetség a Mentális Betegséggel Küzdők Országos Szövetsége)
- Office of Population Affairs' Adolescent Health section (Népesedési Hivatal)
- youth.gov mentális egészség témája

2022-ben a Seattle Public Library link támogatást nyert a Creating Space for Teen Mental Health (Teret teremteni a tinédzserek mentális egészségének) projektjéhez. Más szervezetekkel együttműködve a projekt célja, hogy "támogassa a tizenévesek mentális egészségét azáltal, hogy bővíti a közkönyvtárak kapacitását, hogy együtt tervezzenek virtuális és fizikai tereket a tinédzserekkel (ahelyett, hogy helyettük tennék), amelyek megerősítik a pozitív tini mentális egészséget". (ref.: Szabó Eszter)


Megkérdeztük: A Háromká folyóirat várhatóan növeli-e a hazai szakmaiságot?FEL

(Új adatokkal frissítve) A kapott nem reprezentatív válaszok megoszlása:
63 - Természetesen (78.7%)
6 - Kizárt dolog (6%)
1 - Könnyen lehet (1,2%)
5 - Nincs kizárva (8,7%)
3 - Meglátjuk... (3.7%)
A szavazás menetét figyelemmel kísérve és a szokásos arányokat tekintve nagyon úgy tűnik, hogy patologikus arány született. A vonatkozó diagram: link Ami a maga nemében persze szintén tanulságos. Így még érdekesebb lenne a témában egy nagymintás anonim felmérés. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megújul a 3K :-) - az eke szarvára tette a kezét? link A használók problémáiból indulunk ki, vagy abból, ami számunkra kedves? link

A dark webre vittek tartalmakat a hackerek a British LibrarybólFEL

Az október 31-i feltörés miatt a British Library teljes honlapja szinte egész novemberre leállt. Ezalatt a hackerek könyvtári adatokat, köztük személyes adatokat bocsátottak ki a dark webre, hogy megpróbálják elárverezni azokat.

A támadásért kiberbűnözők, egy ransomware banda, a Rhysida vállalta a felelősséget. Feltételezik, hogy a Rhysida egy orosz székhelyű csoportosulás. A támadás okozta károk rendkívül aggasztók, a könyvtár attól tart, hogy a bűnözők nem adják fel, és tovább próbálkoznak. A katalógus jelenleg csak minimális funkcióban, olvasható formátumban érhető el.

Ha minden a tervek szerint halad, a könyvtár hamarosan elérhetővé teszi a különleges gyűjteményeket. Ide tartoznak az "archívumok, kéziratok és egyéb egyedi tárgyak", amelyek egyelőre csak a helyszíni látogatók számára voltak kutathatók.

A könyvtárat ért támadások okozta kár a becslések szerint eléri a 7 millió fontot (8,1 millió eurót), ezt az összeget az intézmény tartalékaiból kell finanszírozni. Számos szerző részesül díjazásban a British Library intézményén keresztül, de a könyvtár vezetése megnyugtatta őket, hogy jogdíjaik kifizetése nem marad el a kibertámadás okozta károk miatt.


Könyvtárak a zsarolóvírusok célkeresztjében - útmutató a Könyvtári IntézettőlFEL

A St. Louis Public Libraryt, amelynek több mint kétmillió látogatója van évente, 2017-ben zsarolóvírussal támadták meg. A bajt egy hangpostaszerver sebezhetősége okozta. A bűncselekmény szerencsésen zárult - a könyvtár nem fizetett a zsarolóknak, és adatmentéseiből sikerült visszaállítani a vírus által titkosított adatokat.

Azóta számos hasonló támadás érte a könyvtárakat. Észak-Amerikában például a Daviess County Public Libraryt (Kentucky) 2019-ben, a Kokomo-Howard County Public Libraryt (Indiana), a Contra Costa Couty Libraryt (Kalifornia) és a Volusia County Public Libraryt (Florida) 2020-ban, a Toledo Lucas County Public Libraryt (Ohio) 2021-ben. Legutóbb 2023. december 15-én a kanadai London város könyvtárának számítógépes rendszerét fertőzték meg zsarolóvírussal, használhatatlanná téve a telefonokat, az e-mailezést, a wifit, a weboldalakat, a katalógust, a nyomtatókat, a számítógépeket és digitális forrásokat...


LibMate-re várva...FEL

Ha LibMate-re keresel a KIT-ben link , akkor már 5 találat van. Sajnos, semmi lényeges adattal. Pontosabban az a lényeges tartalom, hogy folyamatosan várjuk, hogy válaszoljon kérdéseinkre az OSZK. Végülis ez is fontos tartalom. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. január 17.  • Továbbküldöm a hírt

Eü-információ és minőség - Mit tanácsol depresszió ellen az orvosok ill. a ChatGPT?FEL

Esetenként felülmúlhatja az orvost a depresszió kezelésében a mesterséges intelligencia nyelvi modellje, a ChatGPT - szűrték le kutatásaikból a következtetést francia szakemberek, külön kiemelve azt, hogy az MI-nél nem tapasztaltak olyan nemi, társadalmi osztállyal kapcsolatos torzításokat, amelyek az orvos-beteg kapcsolatban időnként megfigyelhetők.

Összevetették, milyen terápiákat javasol az orvos (1249, a francia alapellátásban dolgozó gyógyító), illetve az MI kórtörténeteik alapján az enyhe és közepesen súlyos depressziótól szenvedő betegeknek. Lapjaikon olyan panaszok szerepeltek, mint a szomorúság, az alvási problémák és az étvágytalanság. Ezeket egészítették ki a páciensek olyan jellemzőivel, mint a nemük, a társadalmi osztályuk és a depresszió súlyossága. Ezután arról faggatták a ChatGPT-t, szerinte mit javasolna az alapellátás orvosa az adott páciensnél.

Enyhe esetekben a háziorvosoknak csak a 4 százaléka vélte úgy, hogy kezelésként elegendő a pszichoterápia, szemben a ChatGPT - 3.5-ös, illetve 4-es verziójú háttérrendszerrel dolgozó - 95, illetve 97,5 százalékával. A legtöbb orvos kizárólag a gyógyszeres kezelés (48 százalék) vagy a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés (32,5 százalék) mellett döntött. Súlyos esetekben az orvosok többsége javasolta ez utóbbi terápiát (44,5 százalék), viszont - a klinikai irányelveknek megfelelően - a ChatGPT gyakrabban ajánlotta ezt (GPT-3.5: 72 százalék, GPT-4: minden esetben). Minden tíz orvos közül négy kizárólag gyógyszereket írt fel, azonban a mesterséges intelligencia ezt egyáltalán nem támogatta.


Társadalmi mobilitás - hozzájárulhat(na) a könyvtárFEL

A könyvtár sokat tesz / tehet a társadalmi mobilitásért - amely az utóbbi évtizedben lefagyni látszik. A könyvtár ugyanis az egyetlen közösségi hely, amely - alapszolgáltatásaival legalábbis - ingyenesen elérhető minden állampolgár számára. Persze, ha nem számítjuk a küszöbfélelem hatását, amely tudat alatt rekeszt ki olyan - leginkább a rászorultabb embereket - akik számára potenciálisan a legértékesebb lehet a könyvtári szolgáltatás. (MG)

"Él, mint hal a vízben" szoktuk mondani, amikor valakit természetes közegében gondtalanul, otthonosan látunk működni. De mi történik akkor, ha a sikeres élet reményében az otthont jelentő közeget elhagyva lelki értelemben otthontalanná válunk?
Valós az az ígéret, miszerint a sikeres élet csak egy döntésbe kerül? Ez a siker valóban egyedül az egyénen múlik? Olyan ez, amit kemény munkával, szorgalommal és akarattal bárki elérhet?

Milyen általánosan ismert, és milyen rejtett módon megjelenő külső, belső konfliktusokkal küzd ma egy első generációs értelmiségi Magyarországon? Az egyenlőséget hirdető multik korában valóban nem számít, honnan jöttünk? Csak az a fontos, amit teszünk?

Ezekre és még sok más kérdésre kapunk választ Durst Judit, Nyírő Zsanna és Bereményi Ábel szerkesztésében 2022-ben megjelent A társadalmi mobilitás ára? Első generációs diplomások és az osztályváltás következményei című magyar nyelvre fordított tanulmánykötetben.


Állatbarát Olvasó Kihívás - ügyes tematikus marketingFEL

Az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány idén elindította az Állatbarát Olvasó Kihívást. Ennek célja, hogy a pedagógusokat és a szülőket ösztönözze arra, hogy 12 hónap alatt 12 állatokkal kapcsolatos könyvet olvassanak el közösen. Ehhez kapcsolódva az Alapítvány kezdeményezésére létrejött az Állatbarát Könyvtár Program, melyhez most csatlakozhat valamennyi magyarországi és határon túli magyar könyvtár.

Az Állatbarát Könyvtár Program lényege, hogy a könyvtárvezető vállalja, hogy az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány által hirdetett program megvalósítását több módon támogatja. Amennyiben elérhető a könyvtárban az Állatbarát Olvasó Kihívás aktuális könyve, kiemelt helyre teszi és népszerűsíti a kihívást. Emellett válogatást készít állatokról vagy állatvédelemről szóló könyvekből, melyet lehetőségeihez mérten népszerűsít az olvasók körében, például állatbarát programokat szervez a könyvtárban. Mindenekelőtt kihelyezi az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány által biztosított "Állatbarát Könyvtár" logót, illetve tájékoztató plakátot.


A külső mellett funkcionalitásában is megújul a hódmezővásárhelyi könyvtárFEL

Mint azt megírtuk, a város több ütemben megvalósítja a Németh László Városi Könyvtár felújítását, melynek fontos állomása - a homlokzat megújulása - a végéhez közeledik. Sebestyén Tibor főépítész a csaknem kész homlokzati felújításról, de a könyvtár épületével kapcsolatos további tervekről is beszélt ma a VTV-nek.

- Tavaly az első ütemben a tetőszerkezetet újították fel - ezt az épület beázása miatt sürgősen kellett kezelni. Most pedig a homlokzat újult meg - a posztmodern időszakban rákerült, parasztbarokk stílusához nem illő színezés helyet autentikus, az építéskori színezéshez hasonló színvilág került visszaállításra - mondta el a Médiacentrumnak a főépítész. A felújítás jelenleg nyolcvan százalékban készült el, a finom javítások, befejező munkák még hátra vannak, így például még a nagykapun is csak az előkészítő munkák készültek el, a végleges színezés ezután fog csak rákerülni, az időjárás függvényében két-három héten belül.

A könyvtár hamarosan belülről is megújul, átalakul majd, de tervezik az átfogó korszerűsítést, a könyvraktárak és az olvasótermek felülvizsgálatát, tehát a komplett funkcionális és energetikai felújítást, hogy megfeleljenek a jelenkor követelményeinek. Ez a munka jelenleg a tervezési szakasznál, a programösszeállításnál tart, reményeik szerint ezzel két-három hónapon belül elkészülhetnek, a konkrét munkálatok pedig késő ősszel, kora télen indulhatnak meg.


Zárva tartás idejére: KönyvtárPont OrosházánFEL

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár január nyolcadikától hétfőtől, egészen január 22-i nyitásáig a KönyvtárPonton várják az érdeklődőket.

Január huszonegyedikéig a Petőfi Művelődési Központ (PMK) és a Justh Zsigmond Városi Könyvtár egyaránt zárva tart. Ebben az időszakban a könyvtár munkatársai KönyvtárPonton várják olvasóikat, így ha új könyveket szeretnének kölcsönözni, vagy visszavinnék a korábban kivett darabokat megtehetik.

- A kötetek kiválasztásában a könyvtár katalógusa áll az olvasók rendelkezésére. Igényeiket e-mailben (konyvtar@justhvk.hu) vagy telefonon (68 413-696) jelezhetik az érdeklődők. A kért könyveket ezután a PMK bejáratánál hétköznaponként 10 és 13 óra között a KönyvtárPonton átvehetik, illetve ugyanebben az idősávban visszahozhatják az olvasók - ismertette Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója. (Oroscafé)

A híradás nem szól a zárva tartás okáról. (MG)


Ők gyűjtötték össze a legtöbb használt mobiltelefontFEL

A közintézmények közül a soproni könyvtárban gyűjtötték össze a legtöbb használt mobiltelefont.

Ötödik éve tart a "Passzold vissza, Tesó!" elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Számos, a gyűjtésben résztvevő szervezet belső kommunikációs kampányt, szemléletformáló eseményeket, előadásokat szervezett, így tudták aktívan mozgósítani a közösségüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba.

A szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes mobilkészüléket, GPS-t és ezekhez tartozó töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.
A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például az egyik ritkaföldfém, a koltán bányászata Afrikában a veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. A koltán (kolumbit-tantalit) a tantál érce, amit elektrolit-kondenzátorral nyernek ki. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.


Itt a Szentes Városi Könyvtár imázsfilmjeFEL

A 3 perces alkotás a műfaj hagyományos vonulatát erősíti; könyvtár link kínálatát mutatja be.
Kisszínes

Seneca Erkölcsi leveleiből 42 százalékkal többet adtak el a pandémia idején - időgazdálkodásunkról...FEL

A covidjárvány sok mindent megváltoztatott a hétköznapi életben: ezek közül néhány, legalábbis részben, meg is maradt (ilyen a telemedicina fejlődése és a több cégnél megtartott home office, vagy éppen az érintésmentes fizetés elterjedése), más új szokások viszont kikoptak, vagy eleve kevesebb teret kaptak.

Az viszont biztos, hogy a Nagy Otthonmaradásban a digitális eszközök minden eddiginél fontosabb szerepet foglaltak el az átlagos európai fogyasztó életében, és bár már a pandémia előtt is voltak arra utaló jelek, hogy a technika egyre jobban beszivárog majd a hétköznapokba, a járvány felgyorsította ezt a folyamatot, ami minden előnye mellett komoly hátrányokkal is jár.

Az világos, hogy ez így nincsen jól, de mit lehet ezzel tenni? Semmit - hangzik a javaslat, de ehhez az is kell, hogy az ember megengedje magának azt, hogy olykor semmit se csináljon. A járvány ironikus módon a munka túlpörgetése mellett erre is felhívta a figyelmet, mielőtt félrecsúszott volna valami: 2020 első negyedévében Marcus Aurelius Elmélkedéseiből 28, Seneca Erkölcsi leveleiből pedig 42 százalékkal többet adtak el, mint egy évvel korábban.


Te is introvertált vagy?FEL

A társas szorongással küzdő introvertált kitalálja, hogy a problémáira talán az lesz a megoldás, ha egy éven át extrovertáltként viselkedik. Az emberkísérlet pokolinak ígérkezik, és sokszor az is, de nem minden tanulság nélkül való. Január 2-án van az introvertáltak világnapja.

Egy teljes éven át szembenézni a félelmeinkkel, sőt aktívan keresni a helyzeteket, amikor ezeket megélhetjük, embert próbáló feladat. Jessica Pan, a "Bocs, hogy késtem, igazából nem is akartam eljönni" című memoár szerzője épp erre vállalkozik, és a kalandjai könyvvé formálásával sok vidám és megkönnyebbült pillanatot okoz introvertált olvasóinak, akik feltehetően hálásak lesznek majd azért, hogy mindezt nem nekik kellett kipróbálniuk, hanem természetes közegükben, mondjuk, egy fotel nyugalmában olvashatnak róla. Extrovertált olvasói pedig kicsit talán belepillanthatnak azokba a lelki és mentális folyamatokba és gondolatokba, amelyek introvertált embertársaikat mozgatják.

Jessica Pan könyve legalább annyira a személyes fejlődés viccesen fájdalmas krónikája, mint önismereti utazás, amelynek során összeáll a kép, hogy mit miért tesz és érez az ember, hogy milyen korlátai vannak, és hogy ezek között szinte biztosan van olyan, amelyet a saját jól felfogott érdekében nyugodtan átléphet - míg másokat jobb, ha tiszteletben tart.

Régebbi hírforrás(ok): Introvertáltság téma a KIT-ben: linkInformációforrások

Családi Tervező Naptár - könyvtár is kínálhatja, akár HollandiábanFEL

Német és holland példákat link is hoztunk arról, hogy a könyvtárak is segíthetnek a lakosság (netán a könyvtárosok) pénzügyi készségeinek emelésében. Íme egy hazai - egyelőre nem könyvtári - példa... (MG)

A 2024-es évre is elkészítettük a Pénzcentrum Családi Tervező Naptárat, hogy mindenki precízen nyomon tudja követni a háztartás programjait, és a kitűzött pénzügyi célokat. Töltsd le Te is ingyen a 2024-es határidőnaplót, nyomtasd ki a megfelelő hónapot, és vezesd rajta családtagjaid összes programját. Így biztos nem maradsz majd le semmiről, ráadásul a pénzügyeid is rendben lesznek.

A magyarok 52 százaléka érzi úgy, hogy az utóbbi 2-3 évben romlott az anyagi helyzete - derült ki egy friss felmérésből. Ez elég nagy romlás, ugyanis 2022 végén még csak 44 százalék mondta azt, hogy rosszabbul él, mint pár évvel korábban. Régiós összevetésben egyébként (Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia) csak a horvátoknál rosszabb valamelyest a helyzet, náluk 53 százalék jelölte meg azt a választ, hogy romlottak az anyagi körülményei. Mindezzel szemben Romániában az egy évvel korábbi 38 százalékhoz képest most csak 29 százalék azoknak az aránya, akik úgy érzik, rosszabbul élnek.

Régebbi hírforrás(ok): Számítógéphasználat, pénzkezelés, munkakeresés - lazán tájékoztatnak link

Postai díjszabás 2024: mennyibe kerül a küldemények feladása 2024-ben?FEL

Habár már Magyarországon is egyre több levél- és csomagküldő szolgáltatást vehetünk igénybe, a legtöbb magyar számára még mindig a Magyar Posta nyújtja az egyik legolcsóbb és legkönnyebben elérhető szolgáltatást. Nem titok azonban, hogy a jelentős infláció hatására a Magyar Posta is megemelte az árait: nézzük, hogyan változik a postai díjszabás 2024 január 1-től! Ld.: link .
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról