Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/26., jún. 26.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Kikerülnek a könyvhasználati adatok a könyvtárak kezéből? - Bookmate
Használói stratégiák - börtönkönyvtár igénybe vételére
Gyűlöletbeszéd és a sztereotípiák - innovatív MI-megoldások észlelésükre, a KIT szakmai műhelyben
Méhek a könyvtár tetején
Tájékozódás, könyvtáron belül
Várostörténetet mutatnak be a gyöngyösi könyvtárosok
'Nem volt más választásom, mint [kutatási] csalást elkövetni' - teljesítményhez kötik ez elismerést
Kezdő kutatóknak is segít a ProQuest Research Assistant - MIvel is? Ezekkel! (olvasóink szavazatára)
Innováció, a megszokott keretek tágításával (Brooklyn)
Megkérdeztük: Miben használ leginkább a Könyvfesztivál a könyvtáraknak?
Könyves ötletek szerelmespároknak - mutatják, mire jó a könyves marketing (olvasóink szavazatára)
Ügynöktörvény - Indexen az orosz könyvtárakban Ulickaja és más felforgatók könyvei
Digitális forradalom, irodalom és psziché - 1. Aligha győzi le a digitális közeg a fizikait
Nagyot ment a Szarvasi Könyvtár előadásvideója
Tűnődések az OSZK kapcsán

Analógiák

Kollégánk: a gép - 1. Automatizálható feltárás és tartalomelőállítás - ellenőrzéssel
Szegényítő dokumentálás? Dilemma...

Kisszínes

Egyre többen fordulnak el tudatosan a hírektől egy kutatás szerint
Enshittification - új, elgondolkodtató szakkifejezés a technológia világában

Információforrások

Szomorú öröm - a zenei könyvtáros lehetősége
Kihívások - akár boldogtalanság is - segítik utunkat a boldogság felé


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kikerülnek a könyvhasználati adatok a könyvtárak kezéből? - BookmateFEL

A kérdés az MKE szegedi vándorgyűlésének KIT szakmai műhelyében (júl. 18., csüt., 15.00-től) link is elhangzik.

- A Bookmate több millió címet tartalmazó kínálatából a felhasználók korlátlanul válogathatnak e-könyveket és hangoskönyveket havi fix előfizetésért. Ez a szolgáltatás jelenleg a világ 20 országában elérhető 16 nyelven bárki számára, aki rendelkezik megfelelő okostelefonnal, táblagéppel vagy webböngészővel. Ezzel a kínálattal világszerte emberek milliót inspirálja a Bookmate az olvasásra, valamint összehozza az olvasókat, a szerzőket, a kiadókat, a márkákat és a terjesztési partnereket.
A Boookmate virtuális könyvtár aktívan növekszik Európában, Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Afrikában.

Jelenleg több, mint 15 millió e-könyvet és hangoskönyvet lehet találni a felületen, köztük a világ legnépszerűbb könyvkiadóinak nemzetközi irodalmi választékát és a magyar kiadók kiadványait is. Utóbbi csoportba több, mint 5000 magyar nyelvű kötet és több, mint 500 magyarul megszólaló hangoskönyv tartozik.
Az e-könyvnek további előnyei is vannak: papírmentes, környezetbarát, kényelmesen hordozható, és akár egy egész könyvtárnyi digitális könyv elfér a zsebünkben.
A Bookmate mobilalkalmazás iOS, Android és webes felületen is elérhető: mobilon, táblagépen vagy webes böngészőben is olvashatóak a katalógusból kiválasztott művek. Az olvasó visszatérhet ugyanoda a könyvben, ahol abbahagyta, valamint az eszközök között szinkronizálhatók a hangoskönyvek.
Mindemellett mindenki személyre szabhatja a betűtípust, a fényerőt, a háttérképernyő színét és a hangoskönyv lejátszási sebességét.

Többféle műfajban érhetők el kötetek a digitális könyvtárban: a szépirodalomtól a tényirodalmon át a detektívregényekig, a romantikus történetektől az ifjúsági irodalomig (young adult, YA) vagy a gyerekkönyvekig. Az alkalmazás pedig személyre szabott ajánlásokat is készít, hiszen az az applikáció folyamatosan elemzi az előfizetők olvasási szokásait, és havonta küld javaslatokat az olvasóknak, hogy több eddig még nem olvasott könyvkiadó újdonságait is felfedezzék. A Bookmate előfizetői kedvükre tájékozódhatnak, belelapozhatnak a könyvekbe, polcokat állíthatnak össze kedvenc címeikből, létrehozva saját könyvtárukat.

Régebbi hírforrás(ok): Kihasználják a könyvtárak több évtizedes e-könyves késlekedését? link

Használói stratégiák - börtönkönyvtár igénybe vételéreFEL

A börtönök könyvtárai sok fogvatartottnak nyújtanak elfoglaltságot és szórakozást, de fontos szerepük van a kapcsolatok építésében és a szabadulás utáni visszailleszkedésben is.

"A börtönben az olvasás túlélési stratégiává válhat. Így vigyáznak az emberek a lelkükre és az elméjükre. De a könyvek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy átgondolják a jövőt, a múltat és a jelent, vagy bizonyos esetekben, a szabadságukat" - magyarázza Jean Austin, a San Francisco-i börtön könyvtárosa.

Balázs László százados úgy látja, sokan könnyen azonosulnak a klasszikusnak számító írókkal, költőkkel - József Attila versei például sokukat megérintik. "Az ő művein egyfajta identitásveszteség érződik, és egy börtönvilágba került elítélt a család közelségének elveszítésével is hasonlót élhet át. A vele való azonosulás könnyen megy a verseken keresztül" - meséli.

Az USA-ban az eltérés az egyes intézmények között így hatalmas lehet: bár sok börtön komoly könyvgyűjteménnyel rendelkezik, ezek állapota jelentősen eltér egymástól. Ennek eredményeként pedig "gyakran pont azoktól az emberektől tagadják meg a könyvekhez való hozzáférést, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rájuk" - mutat rá Schoenborn.


Gyűlöletbeszéd és a sztereotípiák - innovatív MI-megoldások észlelésükre, a KIT szakmai műhelybenFEL

A gépi tanulás (ML) algoritmusai gyorsan és pontosan azonosítják és jelölik meg a káros, köztük a gyűlöletkeltő tartalmakat. Az újabb és újabb adatok elemzésével az AI-modellek megtanulhatják felismerni a gyűlöletbeszédhez kapcsolódó mintákat és nyelvi árnyalatokat, lehetővé téve a sértő tartalmak kategorizálását és a hatékony reagálást is. A gyűlöletbeszéd elleni küzdelem részeként a mesterséges intelligencia képes többféle "ellenbeszédet" megfogalmazni, mégpedig úgy, hogy a megszületett válaszok koherensek és relevánsak, hatásosak és empatikusak legyenek, különböző nézőpontokat és kulturális árnyalatokat képviseljenek.

Az ellenbeszéd technikák között van például a Jigsaw és a Moonshot által 2016-ban kísérleti jelleggel elindított, majd a Moonshot által technológiai vállalatokkal, kormányokkal és alulról szerveződő szervezetekkel partnerségben nemzetközileg bevezetett ún. átirányítási módszer. A dezinformáció terjesztése ellen is hatásos Redirect Method a keresett kulcsszavak segítségével beazonosítja a szélsőséges ideológiákra és a gyűlöletbeszédre fogékony személyeket, és célzott hirdetéseket használ arra, hogy eltántorítsa őket a káros tartalommal való további foglalkozástól, hogy elősegítse az empátiát, a megértést és a szélsőséges hiedelmektől való elmozdulást.

Ezen technikát és más módszereket is bemutat az 55. MKE Vándorgyűlés KIT szakmai műhelyének egyik előadásában Hanzli Péter, a Háttér Archívum és Könyvtár vezetője és a Könyvtári LMBTQ munkacsoport tagja. A témáról felkészülésképpen: link és link .


Méhek a könyvtár tetejénFEL

A Brémai Városi Könyvtár link fiókintézményének kertjében már vannak méhkasok, s a helyi kollégák a helyszínen árulják könyvtári mézüket. Egy helyi méhészeti cég pedig egy másik a gröpelingeni fiókintézmény tetején állított fel méhkaptárakat.

Markus Roose méhész abban bízik, hogy a három gröpelingeni kolónia is szorgalmasan gyűjti majd a virágport a mézhez. A méz ezután kizárólag a könyvtárban lesz elérhető. Addig a méhek, a fenntartható méhészet és a méhbarát növények körüli rendezvényeket tervezik. (Stadtbibliothek Bremen)

Németországban a könyvtárakban is gyakran visszaköszön a környezettudatos hozzáállás, így a könyvtárépületen való méhészkedés is. Magyarországon ilyenre eddig példa nem ismert, bár elhalt kezdeményezés már volt. Mindenesetre - talán meglepő módon - az agrárminiszter is jó példával állt elő link ; a minisztérium épületére telepített kaptárat. Ebben mindenképpen érdemes követni :) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Miért éri meg méhkaptár a könyvtár tetején? link

Tájékozódás, könyvtáron belülFEL

Bár a személyes tájékoztatás - akár a legegyszerűbb kérdésekben is - alkalom lehet valamilyen szintű kapcsolatépítésre, de vannak, akiket éppen elriaszt: ha személyesen kell érdeklődnöm, inkább nem megyek oda - mondják ők. Az utóbbiakat segíti az egyértelmű, könnyen áttekinthető belső könyvtári navigáció. Leghasznosabb persze az önkifejtő épület, amely már tervezésénél fogva egyértelművé teszi, hogy mi, hol, hogyan található meg. De mindig előfordulhatnak változások a terek funkcióiban, melyeket mindig követni kell.

A 2017-ben átadott genti Krook könyvtár link belső tájékoztatási eszközei itt láthatóak: link
- A belépő látogatót alapesetben egy, az épületet ábrázoló hatalmas képernyő fogadja, tőle jobbra az épület terei, nem szintenként, hanem funkciók szerint taglaló feliratai vannak: irodák (köztük bérirodák, audiovizuális központ, mini mozi), könyvtári funkciók, szolgáltatások (boltok, esélyegyenlőségi központ, digitális szolgáltatások), étkezés, találkozóhelyek
- Központi tájékoztatópult, melynek felirata: "Kérdésed van? Örömmel segítek!"
- Szintenként található fali épületbelső-térkép.
- Az asztalontalálható térkép színekkel mutatja be a könyvtári polcok szakrendjét. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. június 26.  • Továbbküldöm a hírt

Várostörténetet mutatnak be a gyöngyösi könyvtárosokFEL

Újabb klipet készítettek a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár link rappelő könyvtárosai. Ezúttal azonban nem az irodalmat népszerűsítik, hanem városuk történelmét mutatják be.

Ahogy a klipből is kiderül, Gyöngyös 1334-ben mezőváros lett, így most ünnepli 690. alapításának évét. A Könyvtári Hírmondó ezért előállt most egy városmarketing-videóval, amiben szó esik a város alapításáról, bemutatnak egy archív felvételt egy dínótámadásról, és még a Mátráról is esik néhány szó.

"A klip többek között azért jött létre, hogy a széthúzás helyett az összetartást erősítse, mivel mindannyian itt élünk, egy levegőt szívunk, ugyanazokat a körforgalmakat használjuk és ugyanazokon a poénokon röhögünk - remélhetőleg ezen a videón is" - áll a videó leírásában.


'Nem volt más választásom, mint [kutatási] csalást elkövetni' - teljesítményhez kötik ez elismeréstFEL

Elit kutatók Kínában azt mondják, hogy "nem volt más választásuk", mint csalni. - Névtelen interjúalanyok szerint etikátlan viselkedést folytattak, hogy megvédjék állásaikat - bár mások szerint a tanulmány túlzottan negatív képet fest. "Nem volt más választásom, mint [kutatási] csalást elkövetni" - vallja be egy kutató egy elit kínai egyetemen.
A megdöbbentő kijelentés egy több tucat névtelen, mélyinterjúból álló gyűjteményben található, amely ritka, első kézből származó beszámolókat nyújt olyan kutatókról, akik etikátlan viselkedést folytattak - és leírja, mi vitte őket erre a szintre. Egy, az interjúkon alapuló cikk 2024. áprilisban jelent meg a Research Ethics című folyóiratban.

Az interjú készítője, Zhang Xinqu szociológus és kollégája, Wang Peng kriminológus, mindketten a Hongkongi Egyetemen dolgoznak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kutatók kényszerítve érezték magukat, sőt, bátorítva voltak arra, hogy csaljanak, hogy megvédjék állásaikat. Ezt a nyomást szerintük végső soron egy kínai program okozta, amely globálisan elismert egyetemek létrehozására irányult. A program arra késztette néhány kínai intézményt, hogy ambiciózus publikációs célokat tűzzenek ki. ... Egy helyettes dékán hangsúlyozta a publikációs cél elsődlegességét. "Nem szabad túl szigorúnak lennünk a kutatási csalás azonosításában és büntetésében, mert ez akadályozza kutatóink hatékonyságát."

És a nyomás, hogy több cikket publikáljanak az egyetemi rangsorok javítása érdekében "nem egyedi Kínára" - mondja Bik. "Valahányszor és bárhol, ahol ösztönzők és követelmények vannak, hogy az emberek többet termeljenek, lesznek, akik 'játszanak a mutatókkal'."

- Magyarországon a modellváltó egyetemeken az oktatók és kutatók előmenetele és premizálása publikációs teljesítményeik függvénye. Ennek regisztrálását az MTMT adatbázisban az illetékes egyetem MTMT-felelőseinek a feladata. (MG)


Kezdő kutatóknak is segít a ProQuest Research Assistant - MIvel is? Ezekkel! (olvasóink szavazatára)FEL

Februárban a Clarivate elindította a ProQuest One Literature MI-alapú bétaverzióját, mellyel a diákok kutatásait támogatja mesterséges intelligencia segítségével. Most a megoldáscsomag újabb, a teljes szövegű dokumentumok elemzését segítő eszközökkel és kereső funkciókkal bővül. Az új funkciók szeptembertől válnak elérhetővé a ProQuest One termékcsalád részét képező Research Assistant szolgáltatásban.

Az MI értékeli a teljes szövegű dokumentumok relevanciáját, és személyre szabott betekintést nyújt a felhasználóknak attól függően, hogy a kutatók tudományos folyóiratokkal, szakkiadványokkal, magazinokkal, konferenciaanyagokkal, disszertációkkal, hírcikkekkel, kritikákkal vagy egyéb művekkel dolgoznak.
Az új funkciók MI-vel úgy támogatják a kutatókat, hogy:
- Kiemelik a lényeget.
- Megmutatják, mi a következő lépés a tudományos tevékenységben.
- Egy kattintással keresést biztosítanak a dokumentumban szereplő kulcsszavakhoz, a kifejezés magyarázatával és relevanciájának okával együtt.
- Testreszabott ajánlásokat készítenek a további témák megjelenítésével.
- Előre definiált, releváns Boole-keresést javasolnak, amely egy kattintással aktiválhatók. Megszüntetik a zajt, szűkebb és relevánsabb keresési eredménylistát nyújtanak. Szinonimákat és kapcsolódó kifejezéseket generálnak, amelyek egy kattintással hozzáadhatók a műhöz.

A megoldás a Clarivate nagyobb kezdeményezésének része, amely a hallgatók eredményeinek javítására és a különböző tanulási stílusok kezelésére irányul. A cég felhívja a figyelmet, hogy termékei a könyvtárosok és a felhasználók észrevételei mellett bővülnek, az akadémiai elvek betartásával összhangban. (ref.: Habók Lilla)


Innováció, a megszokott keretek tágításával (Brooklyn)FEL

(Egy éve írtuk.) Orsós László Jakab (igh., Brooklyn Közkönyvtár link ):
- Szolgáltatásnak vannak nagyon kemény kötései, amihez alázat kell. Nem lehet folyton külön úton járni, csak mert te okosabb vagy, vagy te jobban tudod ezt, hogy szerinted ez jobban működne. (...) Ha jobban működne, akkor is ki kell tárgyalni. Tehát folyamatos diplomáciai helyzet szerintem ebben a pozícióban létezni, közszolgának lenni, mert nem minden egyértelmű. Plusz van egy rendszer, amelyik valahogy a helyén van. És hogyha azt módosítani akarod, ahhoz előkészítő tárgyalásokat kell folytatni. (...)

Partizán: Neked volt olyan, hogy meg kellett változtatnod, ahogyan a rendszer működik?
OLJ: Persze, a legelső hónapomban. Van a könyvtárnak egy óriási aulája, ami csodálatos. Hatvanas évekbeli design, ráadásul fel van újítva. Így japán építész újította fel; úgy néz ki, mint egy minimalista templombelső. Óriási hodály. És van egy 200 fős színháztermünk, ami kicsi. De én a hodályban akartam dolgozni; mert sok minden odavaló. És az volt a válasz, hogy hodályban nem dolgozunk tehát, ott nincsenek programok, hanem jönnek-mennek az emberek.
- De hát zárás után ott áll a hodály [mondtam]. Például lehetne csinálni nagyon híres emberrel... Ha idehívsz 800 embert, nem férnek be a 200 fős termünkbe.
- Nem; azt nem lehet, mert nincs rá engedély. Mondom: nézzük meg a papírokat!
- '64-ben volt egy döntés, hogy ott 400 embernél nem lehet több.
- Az is több, mint 200... De kérdezzük meg, hogy hol tartunk most ebben a számban. Két héten belül kiderült, hogy már 700-nál tartunk, és most például, jövő pénteken Rebecca Solnit nevű zseniális öko-filozófusnővel ott leszünk. 900 ember kért belépési lehetőséget. Tele lesz az egész. Úgy néz ki, mint egy amfiteátrum: körben székek, középen egy nagy színpad. Jó nagy visszhang, de azt megtanultuk idomítani.
Ez nagy győzelem volt... Az első este, amikor ezt megcsináltam, ott volt az egész vezetőség; annyira izgultak. Iszonyatosan jól nézett ki, és tele volt az egész.
Áttörés is volt: megnyertük ezt a csatát. Talán tudod azt is, hogy mit csinálsz.


Megkérdeztük: Miben használ leginkább a Könyvfesztivál a könyvtáraknak?FEL

A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
3 - a könyvtár-ismertség növekedése
6 - baráti-szakmai találkozások
2 - egyéb válasz
10 - ismerkedés új kiadványokkal
3 - könyvtárhasználat-növekedés
Mindez diagramon:
Ha trendet nézünk (négy mérés adatait, 2014-től), az ismerkedés az új könyvekkel és a baráti-szakmai találkozások a mérvadóak. Ugyanakkor az előbbi növekszik, az utóbbi viszont csökken. (MG)


Könyves ötletek szerelmespároknak - mutatják, mire jó a könyves marketing (olvasóink szavazatára)FEL

Természetes, hogy a könyvmotívumokat beépítik az esküvők szervezésébe. A könyvtárak felhasználják a boldog, romantikus szerelem irodalmi motívumait és az irodalom által közvetített történeteket arra is, hogy keretbe foglalják és hangsúlyozzák a párok és az irodalomrajongók számára az ünnepséget, legyen az legény- vagy leánybúcsú, eljegyzés, esküvő vagy nászút. (Az alábbi cikk megannyi, amerikai ötlete közül azokat emeljük ki, amelyek a könyvtári marketing szempontjából újszerűek és akár megvalósíthatók - A szerk.)

- Eljegyzés - eljegyzési hirdetések, az esküvő napját hirdető kártyák és esküvői meghívók tervezése könyvek, régi könyvtári olvasójegyek vagy "ex libris" formájában és stílusában. A kedvenc regények borítói grafikai inspirációként szolgálhatnak.
- Esküvő előtti összejövetelek - akár irodalmi témájú kocsmatúrák, olyasmi, mint pl. a New York-i Literary Pub Crawl link , a Lit Crawl San Francisco link és a Lit Crawl Boston (a bostoni könyvfesztivál része).
- Esküvői helyszínek - A helytörténeti kutakodás segíthet a pároknak feltérképezni a könyves vonatkozásúakat. A zászlóshajónak számító közkönyvtárakon kívül (pl. a Rhode Island-i Providence Public Library, a New York Public Library, a Boston Public Library és az Indianapolis Public Library) a kisebb fiókkönyvtárak, egy szeretett egyetemi könyvtár vagy a magánkönyvtárak is tökéletes helyszínek, pl. a baltimore-i George Peabody Könyvtár, a chicagói Newberry könyvtár és a philadelphiai Free Library of Philadelphia. Menők az elnöki könyvtárak és az irodalmi emlékhelyek, múzeumok.
Az esküvő részleteiből az alábbi ötleteket emeljük ki:
- recepció - pl. a párok kedvenc könyveivel dekorálva, pl. Dickens: Szép remények stb.
- könyves torta, desszert, italok - irodalmi vonatkozásokkal. (Mi Cserna-Szabó András: Rézi a páczban c. könyvét ajánljuk, Helikon K., 2021 - A szerk.).

Irodalmi /könyves ihletésű szállodák - pl. a New York-i közkönyvtár könyves szállodája, erről link és továbbiakról a KIT-ben is link , könyves szálloda Tokióban link stb. Az írók egykori lakhelyei, pl. R. L. Stevenson gyermekkori otthona link , ill. az irodalmi hagyományok szintén inspirálóak, pl. dublini irodalmi pub kocsmatúrával link stb. (Akár országismereti témákban is ötletet adhat a cikk.) (Ref.: Szabó Eszter)


Ügynöktörvény - Indexen az orosz könyvtárakban Ulickaja és más felforgatók könyveiFEL

Egy új törvénnyel korlátoznák az orosz könyvtárakban a hozzáférést azokhoz a művekhez, melyek szerzőit a hatóságok "külföldi ügynöknek" bélyegezték. Ha a törvényt elfogadják, az irodalmi Nobel-díjas Ljudmila Ulickaja, Borisz Akunyin és Dmitrij Gluhhovszkij könyveit is elzárhatják az olvasók elől.

A könyvtárakról szóló törvénymódosítást, melyet márciusban nyújtottak be, immár az Állami Duma Kulturális Bizottsága is elfogadásra javasolja. Ha átmegy a tervezetük, a kulturális minisztérium fogja kidolgozni az érintett könyvek könyvtári ellátására és elhelyezésére vonatkozó szabályokat, a korábbi pápai tiltott könyvek jegyzékéhez hasonlóan pedig külön listát hoznak létre ezekről a veszélyes, felforgató művekről.

A törvényjavaslat egyik benyújtója, Jelena Drapeko, a Kulturális Bizottság alelnöke szerint az ilyen könyveket speciális tárolóba kellene helyezni, hasonlóan a szovjet rendszerhez, amikor csak az erre feljogosított szakemberek szűkebb köre férhetett hozzá a politikailag veszélyesnek nyilvánított irodalomhoz. A tervezetet elvi szinten az orosz kormány is támogatja.

A külföldi ügynökökről szóló orosz törvényt többször is szigorították az elmúlt években. 2022-es Ukrajna elleni invázió óta már az sem kell ahhoz, hogy valaki felkerüljön az ügynöklistára, vagy külföldi finanszírozásban részesül - elég, ha a hatóságok szerint "külföldi befolyás alatt áll".


Digitális forradalom, irodalom és psziché - 1. Aligha győzi le a digitális közeg a fizikaitFEL

Kőszeghy Ferenc kritikai digitális bölcsész: - ... a papír példája nagyon megvilágító: ahogy van a fizikai médiumoknak, a fizikai létezésnek egy bizonyos fajta rugalmassága. [Digitálisan] nem nagyon lehet csinálni, amit a papír meg tud csinálni; azt a sokféleséget. A papírt lehet hajtogatni, megszagolni, tapintani... Egy halom fizikai dolgot képes csinálni, amit digitálisan nem vagyunk képesek, vagy máshogy vagyunk képesek csinálni. Azt hiszem, hogy a fizikai létezésnek mindig lesz valamifajta előnye, akármilyen digitális technológiákkal vesszük körül magunkat, vagy bármilyen más technológiákkal a távoli jövőben a science fiction világában. A fizikai térnek van egy hozzáférés-előnye, hogy rengetegféleképpen tud a fizikai térben létezni, és nagyon szépen tud a fizikai létezésünk hozzáidomulni ahhoz, amit egyébként körülötte csinálunk.

Én azt hiszem, hogy alapvetően itt nem arról van szó, hogy a digitális harcol a fizikai ellen, vagy fordítva. Sokkal inkább arról, hogy van egy társadalmi összjáték körülöttünk, ami az életterünk lehetőségeit valamiképpen megszervezi, és a lehető legoptimálisabb létezést próbáljuk létrehozni körülöttünk. Tehát, ha egy információ vagy egy bármi digitálisan érhető leggyorsabban, akkor digitálisan fogunk érte menni. Viszont hogyha a sarki bolt 5 méterre van, akkor nyilván sétálni szeretnék, és nem Ubert hívok. Ez nagyon egyszerű szinten is jól működik: a fizikai valóság hozzáférés szempontból olyan dolog, amit nagyon nehéz elképzelni, hogy végletesen kiirtsuk az életünkből. Fizikai létezők vagyunk egész egyszerűen. (05'23"-től)


Nagyot ment a Szarvasi Könyvtár előadásvideójaFEL

Tavaly nyáron igen nagy sikert aratott a YouTube-on a Szarvasi Könyvtár link videója, ami most 129 ezer megtekintésnél jár. Sajnos nem szoktak ilyen nagyot menni a vidéki kultúrbástyák, a könyvtárak videói, de a másfél órás A gondolataink formálják életünket című előadásnak ez sikerült. Mullholland Eszter előadása karizmatikus, szórakoztató és őszinte, mert amiről beszél, az mindenkit érint, és aki egyszer látta, tovább is küldte ismerőseinek, így gyorsan letarolta a netet.

Eszter tavaly még nem ért rá velünk beszélgetni, de most kifaggathattuk szíve csücskéről, az RTT-ről, ami életelakadásoknál bevethető hipnózistechnika.


Tűnődések az OSZK kapcsánFEL

Ezzel a címmel két hete harangozunk be egy készülő írást. A szerzővel egyeztetve az anyag a jövő héten jelenik meg. Megértésüket köszönjük.

Hírforrás: KIT-információ
2024. június 26.  • Továbbküldöm a hírtAnalógiák

Kollégánk: a gép - 1. Automatizálható feltárás és tartalomelőállítás - ellenőrzésselFEL

Alapjaiban határozza meg a mesterséges intelligencia az újságírás jövőjét. A tartalomgyártást nem szabad átengedni algoritmusoknak, de okosan felhasználva rengeteget segíthet a tényfeltárásban és -ellenőrzésben.

Az internetről hamar kiderült, hogy kétélű kard. Az újságírás annyiban profitált a fejlődésből, hogy azonnalivá vált a hírszolgáltatás, az online világ a könnyen hozzáférhető információ eddig sosem látott tárháza lett. Ugyanez vált a hátrányára is: a sajtó a hírversenyt az események mind nagyobb területére kiterjesztette, fő erényként a gyorsaságot tekinti, az állítások valóságtartalmának ellenőrzése másodlagossá vált. A 2010-es évek közepére gyakorlatilag eldőlt: a kattintásvadász (clickbait) címekkel operáló, könnyed hangvételű, néha csak egyszerűen hamis tartalmak háttérbe szorítják a szeriőz kiadványokat.

A Reuters Institute felmérése szerint a kiadóvezetők 70 százaléka szerint az MI csökkenteni fogja a hírekbe vetett bizalmat. Ők főként a tartalom előállításánál és a hírek szemlézésénél látják a legnagyobb kockázatot. Sarkos példán bemutatva: amikor a Google chatbotjától, a Bardtól megkérdezték, hány darab követ kell naponta megennie egy embernek, akkor azt válaszolta: a UC Berkeley tudósai szerint legalább egyet. A közlés forrása az Onion.com volt - egy szarkasztikus álhíroldal, hasonló a magyar Hírcsárdához. ...
A Der Spiegel hetilap egyik vezetője úgy véli ..., hogy ezáltal bizonyos újságok még inkább prémium kiadványként tudják magukat pozicionálni, amivel akár meg is erősíthetik a nimbuszukat. ... a kiadóvállalatok is inkább az adatalapú háttérfolyamatok automatizálására, a célközönség pontosabb szegmentálására, kódolásra, keresőoptimalizálásra használják.

A sporteseményeket vagy tőzsdei folyamatokat szemléző híroldalak már közel egy évtizede automatizáltak bizonyos feladatokat, leginkább az eredményeket és az árfolyammozgásokat rögzítik és öntik egyszerű szöveges formába. ... a komplexebb gazdasági-pénzügyi folyamatokat ... feltáró újságíró viszont számtalan módon hasznosíthatja [a mesterséges intelligenciát]: a fentiekhez hasonló, egyszerűbb cikkrészleteket már most megírathat vele néhány adat és utasítás alapján, és minél egyértelműbb és körülhatároltabb a feladat, annál pontosabban fog megbirkózni vele. A "napi egy kő" jellegű bakiktól eltekintve cikkek és adatok célzott keresésére is használható, azonban nem szabad megspórolni az utólagos ellenőrzést.

A HVG-hez hasonló, nagy múltú kiadók számára hasznos lehet licencelni egy olyan MI-alapú szoftvert is, amely a régi fényképeket és újságcikkeket ellátja a releváns címkékkel, hogy a modern szerkesztőségi rendszerekben kereshetővé váljanak.


Szegényítő dokumentálás? Dilemma...FEL

Egy nagy francia séf, Montagné írta a még ma is a francia konyha bibliájának tekintett Larousse Gastronomique-ot link Ez a mindenre kiterjedő enciklopédia mindent tartalmaz, amire egy hibátlan francia étkezéshez szükség van. A könyv nagyban elősegítette, hogy a Montagné által felállított követelmények az ország minden részén elterjedjenek, így a regionális konyhák hatása csökkent, míg a nemzeti, francia konyhaművészet befolyása nőtt.

Hírforrás: Culinary Institute of Europe - Hallgatói kézikönyv, 2018
2024. június 26.  • Továbbküldöm a hírtKisszínes

Egyre többen fordulnak el tudatosan a hírektől egy kutatás szerintFEL

Egy globális tanulmány szerint egyre többen fordulnak el a hírektől, mert azokat lehangolónak, könyörtelennek és unalmasnak tartják. Az Oxfordi Egyetem Reuters Intézetének jelentése szerint világszerte 10-ből csaknem négy ember (39 százalék) mondta azt, hogy néha vagy gyakran aktívan kerüli a híreket, míg 2017-ben ez az arány 29 százalék volt. A riport szerzői úgy vélik, hogy az ukrajnai és közel-keleti háborúk hozzájárulhattak ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, nem akarnak híreket látni, olvasni, hallani.

A BBC a kutatásra hivatkozva azt írja, hogy a hírelkerülés mint jelenség rekordmagas szinten van. A 47 ország bevonásával és 94 ezer 943 ember megkérdezésével végzett felmérésből az látszik, hogy választásokkor valamelyest megugrik a hírfogyasztási kedv, olyankor értelemszerűen az emberek intenzívebben érdeklődnek a közügyek iránt, de összességében mégis egy lefelé mutató trend figyelhető meg. 2017-ben a megkérdezettek 63 százaléka mondta azt, hogy nagyon érdeklik őket a hírek, ma ez az arány csak 46 százalék. Az Egyesült Királyságban a 2015-ös adatokhoz képest megfeleződött azoknak a száma, akik rendszeresen követik a híreket.

Mindeközben a hírekbe vetett bizalom, a korábbi mérésekhez képest, továbbra is stabilan 40 százalékon áll, bár a koronavírus-járvány csúcspontján állítólag valamivel megbízhatóbbnak találták a híreket az emberek a mostaninál.


Enshittification - új, elgondolkodtató szakkifejezés a technológia világábanFEL

Magyarul talán: elkutyulódás. A Wikipédia szerint: olyan minta, amelyben az online szolgáltatások és termékek minősége lassan leromlik. Megfigyelhető szakaszok a platformok életében:
- kezdetben magas színvonalú szolgáltatásokat kínálnak a felhasználók vonzására;
- majd az üzleti ügyfelek előnyére váltanak a jövedelmezőség növelése érdekében;
- végül pedig a részvényesek profitjának maximalizálása mind a felhasználók, mind az üzleti ügyfelek rovására.
Ez a folyamat a felhasználói élmény jelentős romlását eredményezi. Az érintettek köre pl.: Airbnb, Amazon, Facebook, Google Search, Twitter, Bandcamp, YouTube, Reddit, Quora, Uber, Unity.

Az Enshittification neologizmus Cory Doctorow író alkotása. Az American Dialect Society 2023-ban az év szavának választotta. Doctorow ezt a koncepciót platform-decay-nek is nevezte, hangsúlyozva a szolgáltatásminőség elkerülhetetlen romlását a profitvezérelt változások miatt.

Az elhivatottság kezelésére és mérséklésére Doctorow két kulcsfontosságú megoldást javasol:
a végpontok közötti elv tiszteletben tartását és a kilépés jogának biztosítását.
1. A végpontok közötti elv szerint a platformoknak a felhasználók által kért adatokat kell szolgáltatniuk, nem pedig algoritmus által választottakat.
2. A kilépés joga: a felhasználók könnyen elhagyhatják a platformot adataik elvesztése nélkül.
Ezek célja a platformok minőségének és integritásának megőrzése, felhasználói élmény és a verseny előmozdítása.
Információforrások

Szomorú öröm - a zenei könyvtáros lehetőségeFEL

Örömforrás is lehet a szomorúság, pontosabban a szomorú zenék hallgatása - derítette ki Emery Schubert ausztrál kutató, ezzel azt is megmagyarázva, mi az oka annak, hogy sokan keresik az efféle zenei élményt. A korábbi nézetek szerint a bús hangulatú zene csak közvetett hatásokon keresztül, összetett érzelmi és kognitív folyamatok "melléktermékeként" okozhat élvezetet. Az egyik ilyen elmélet szerint a zenei szomorúság közvetett módon okoz örömöt egy közbenső lépés - egy "közvetítő" - beindításával. Ilyen közvetítő érzelem a meghatottság vagy a nosztalgia, amely viszont már kellemes. Schubert szerint azonban a zene szomorúsága önmagában, közvetítők nélkül is lehet jókedvre derítő. Kísérletében ötven, zenei képzésben részt vevő egyetemistának olyan muzsikát kellett kiválasztania és hallgatnia, amelyet bár szomorúnak, de élvezetesnek tart. Ezután beszámoltak a zene által kiváltott érzelmeikről és arról, hogy azok miként járultak hozzá az örömükhöz. El kellett még képzelniük a zenét a szomorúságot kiváltó elemek nélkül, majd megjósolniuk, hogy ez milyen hatással lenne az élvezetükre. A résztvevők arról számoltak be, hogy amikor a mélabús elemek nélkül képzelték el a zenét, akkor kevésbé tartották örömtelinek. Összességében a megkérdezett egyetemisták 82 százaléka állította, hogy a kiváltott szomorúság növelte a muzsika élvezetét. A kutató szerint ez arra utal, hogy a szomorúság nem pusztán a zenehallgatás mellékterméke, hanem öröm forrása is lehet. Mivel a kísérletbe kizárólag zenei tanulmányokat folytató fiatalokat vontak be, ezért a csoport nem tekinthető a lakosságot reprezentáló mintának. A jövőbeli kutatásokat változatosabb mintán tervezik, illetve fiziológiai mérésekkel akarják megerősíteni az önbevalláson alapuló eredményeket.

Kapcsolódó: a negatív érzelmek, mint amilyen a szomorúság vagy a csalódottság, elengedhetetlen részei egy teljes életnek link


Kihívások - akár boldogtalanság is - segítik utunkat a boldogság feléFEL

"A természetet, az evolúciót nem igazán érdekli a mi boldogságunk, a célja a túlélésünk, a fajunk fenntartása. Pedig a boldogságot keresni nagyon is emberi dolog" - mondta a HVG-nek adott interjúban Arthur C. Brooks, aki egy egész könyvet szentelt azoknak a módszereknek és tudományos felismeréseknek, amelyek elvezethetnek a boldogabb mindennapokhoz. Az biztos, hogy hiába várunk a boldogságra, ha nem teszünk érte semmit.

A könyv címe: Élj úgy, ahogy élni akarsz. S hogy miért állunk ennyire hadilábon a boldogsággal, arra az egyik magyarázata az, hogy sok tévképzetünk van róla. Sokan talán nem fognak örülni, amikor megtudják, hogy a boldogsághoz szükséges összetevőkben ott van például a boldogtalanság is.

"Ahhoz, hogy boldog ember legyen belőlünk, meg kell tanulnunk elfogadni az életet a maga teljességében. Azt, hogy hibákat követünk el, hogy rossz érzéseink vannak, de ennél is fontosabb, hogy tanuljunk és fejlődjünk - márpedig ez szenvedéssel jár" - mondja Brooks. - "A szenvedés nagyon szép és szent dolog, és ha megpróbálod elkerülni, soha nem lehetsz boldog, mert csak a rossz irányba haladsz. Ha viszont elfogadod a boldogtalanságot mint a tanulás és fejlődés folyamatának a részét, sokkal jobban megbékülsz vele. Ha valaki nehéz időszakon megy keresztül, azt javaslom, hogy írjon naplót a fájdalmas élményeiről, és minden bejegyzés alatt hagyjon ki két sort. Egy hónap múlva térjen vissza hozzá, és az első üres sorba írja le, mit tanult abból a rossz élményből az eltelt időszakban. Fél év múlva pedig írja le az esetből származó pozitívumokat."
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról