Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2024/27., júl. 3.

Következő lapszámunk két hét múlva, július 17-én jelenik meg.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

'... a munkavállalók kollektívája jelölje ki, hogy kit kell elbocsátani'
* * * Izgalmas szakdolgozati, vagy kutatási téma - kutató munkatársat keres a KIT * * *
Hallgatók támogatása MI-tájékoztatással - gyere a KIT szakmai műhelybe
Használóikat bevonva tiltakoztak a könyvtári költségvetés csökkentése ellen - sikerrel
* * * Használatnövelő szolgáltatások, melyek még nem jutottak eszedbe - Vezetői konzultáció * * *
Demeter Szilárd a magyarországi könyvtári hálózatnak ura lehet
Szaporodó könyvbetiltások: főként a republikánus vezetésű államokban jellemzőek
5 praktikus MI-alkalmazás a könyvtáros számára - gyere a vándorgyűlési KIT szakmai műhelybe!
Tűnődések az OSZK-ról
Elkészült az OSZK Archivális Raktára Piliscsabán
Megkérdeztük: Az OSZK a magyar könyvtárak számára...
Gyermekévek könyvtárral, kritikus évek anélkül - 25 éves korra emelkedik a beiratkozás díjmentessége
Ilyenek a romák és így látja el őket a svéd könyvtári rendszer 1. (olvasóink szavazatára)
Három módon szabadulhatsz meg a késedelmi díjtól - elmagyarázzák - képgaléria
A könyvtáros (is) hivatott az MI alakítására, használatának terjesztésére
Macskával törlesztik a könyvtári büntetési díjat! (olvasóink szavazatára)
Biblioterápia sérült gyerekeknek
Tricikli Fesztivál - az olvasásra és kerékpározásra hajtja a figyelmet

Analógiák

Agilitás - hogy a könyvtári innovációban is működjön
Repair Café: egy hely, ami a jövőbe mutat - és a könyvtárban is lehetne

Praktikus

Kollégánk: a gép - 2. Praktikus közérdeklődésre számot tartó MI-segédletek
Így hozhatsz ki többet a szakmai találkozókból

Kisszínes

Digitális forradalom, irodalom és psziché - 2. Autofikció - a digitális kultúra hat az írókra
Asszony a fronton - nincs tiltakozás

Információforrások

Nőkről nehezebb írni, mint férfiakról, szegény nőkről pedig még nehezebb


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

'... a munkavállalók kollektívája jelölje ki, hogy kit kell elbocsátani'FEL

Az MNM KK alá teljesen különböző profilú és eltérő anyagi helyzetű intézményeket soroltak be, ami azzal járt, hogy a könyvtárnak és az egyes múzeumoknak megszűnt a saját bankszámlájuk, a gazdasági osztályaikat összevonták, és a hat intézményt mostantól egyetlen, közös gazdasági hivatal felügyeli. Demeter Szilárd szerint azonban - írja a lapunknak megküldött válaszában - csak így lehet egy "racionális, takarékos, hatékony és teljesítményelvű rendszert összerakni".

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ pontos működéséről egyelőre nem sokat tudni (a gigaintézménynek jelenleg még külön honlapja sincs), és úgy tudjuk, hogy maguk az érintett alkalmazottak sem lettek sokkal okosabbak azon az egy, júniusi állománygyűlésen elhangzottakon kívül, amit az összintézményi tájékoztatás érdekében tartott Demeter. Van tehát egy jogosan érzett félelem az erős központosítással járó, ismeretlen következményektől, amire talán még az abból fakadó bizonytalanság is ráerősít, hogy az a Csák János, akinek a kulturális minisztersége idején bejelentették a nagy közgyűjteményi átalakulást, júniusban, közvetlenül a választások után lemondott tisztségéről.

Demeter Szilárd azt mondja: egyelőre egy víziót fogalmaztak meg az MNM KK-val kapcsolatban, "elkészült a stratégiai vázlat, a rendszerlogikai mélyfúrás és drótváz", és majd a kollégák bevonásával fog elkészülni a szakmai cselekvési terv, így tudnak "igazodni a realitásokhoz". Hozzáteszi: "azon is régóta gondolkodunk közösen különböző szakmai fórumokon, hogy mit kellene tenni a magyar közgyűjteményi rendszer javítása érdekében. Most ezen dolgozunk. Az állománygyűlésen is elmondtam: akkor van értelme a közgyűjteményi központnak, ha az az egész magyar közgyűjteményi rendszer számára jó megoldásokat tud kidolgozni."

Rákérdeztünk a bérkompenzációra is, miután a hat, egy kalap alá került intézményben a fizetések eltérőek. Logikus lenne nemcsak a gazdasági működést, de akkor már a bérezést is kiegyenlíteni az egyes intézetekben. Az elnök azt mondja, hogy már felállítottak egy munkacsoportot az egységes bérpolitika kidolgozására, és a csoportnak Demeter azt javasolta, vegyék alapul a PIM-ben évekkel ezelőtt, a kezdeményezésére kidolgozott életpályamodellt. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy "a jelenlegi bértömeg-gazdálkodás azt engedné meg, hogy kevesebbek kapjanak több bért. Az állománygyűlésen világossá tettem, hogy én ezt is hajlandó vagyok bevállalni egy feltétellel: a munkavállalók kollektívája jelölje ki, hogy kit kell elbocsátani".


* * * Izgalmas szakdolgozati, vagy kutatási téma - kutató munkatársat keres a KIT * * *FEL

Feladat: érdekes szakmai adatok kutatása, elemzése, felmérés készítése, interjúkészítés, együttgondolkodás - közös döntés, megbeszélés szerint. Hozd ötleteidet is!

Ha hallgató vagy és szakdolgozathoz keresel témát, szintén izgalmas együttműködést és gyakorlatszerzést jelenthet.
- A közös munkában inspiráló csapat tagja lehetsz, a tartalomelőállítási, szerkesztési, publikálási gyakorlat később referenciává válhat.
- A KIT Hírlevél a legnagyobb megrendelőtáborral rendelkező könyvtárszakmai sajtóorgánum, 22 év tapasztalattal, több mint 1000 lapszámmal és 28.000 tételes hír-adatbázissal.

Kérdésed van? Hívjál / írjál bátran: 30 239-2293, Messenger, Viber, Skype (mikulasg)


Hallgatók támogatása MI-tájékoztatással - gyere a KIT szakmai műhelybeFEL

A humán intelligenciát, esetünkben a könyvtárost, olykor a legtökéletesebb MI-szoftver sem helyettesítheti. Hajnal Ward Judit (Rutgers Egyetem, USA) "Stoptábla és jelzőszalag: Hallgatók támogatása MI-tájékoztatással" című előadásában a szegedi MKE-vándorgyűlésen (KIT szakmai műhely, csütörtök, 15.00-tól) a MI lehetséges alkalmazásairól lesz szó - a hallgatóség igényeihez igazítva.

Az élete első szemináriumi dolgozatát a határidő előtt egy órával, az utolsó percben megírni szándékozó első éves hallgató MI-szempontból több veszélynek van kitéve, mint disszertációja téziseit újrafogalmazó, vagy az irodalmi hivatkozásokat szabályszerűen formázni szándékozó doktorandusz hallgató.

Az előbbi számára minden bizonnyal fontos tudnivaló, hogy az MI bizony azt is ki fogja mutatni, hogy a szövegének hány százaléka készült MI segítségével. Az utóbbi pedig, amikor beadja az értekezése témájából írt cikkét egy tudományos folyóirathoz publikálás céljából, talán nem is sejti, hogy a legtöbb folyóirat automatikusan lefuttat egy olyan programot, ami jelöli, hogy szövegének melyik része szerepel már valahol máshol.

Könyvtárosként akkor tudunk igazán segíteni a változatos kihívásokkal küszködő hallgatóknak, ha követjük a szinte követhetetlen új fejleményeket, esetleg ki is próbáljuk az új MI-alkalmazásokat, amennyiben időnk (és pénztárcánk) engedi, és építünk tapasztalatainkra személyes konzultáció során vagy a könyvtárhasználati bemutatókon.


Használóikat bevonva tiltakoztak a könyvtári költségvetés csökkentése ellen - sikerrelFEL

New York városa visszaállítja a könyvtárak és kulturális intézmények több mint 111 millió dolláros költségvetését - jelentette be csütörtökön a városi önkormányzat. A megállapodás győzelem azon lakosok és szervezetek számára, akik hónapok óta tiltakoztak az 53 millió dolláros költségvetési megszorítás ellen az ország legnagyobb városában, és egyben a világ egyik legjelentősebb kulturális fővárosában.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a közelgő költségvetésben a könyvtáraink és a kulturális intézményeink pénzeszközeinek teljes visszaállítását jelentjük be" - mondta Eric Adams New York-i polgármester csütörtöki nyilatkozatában. "Ezek az intézmények New York város társadalmi szövetének kritikus részét képezik, amelytől a New York-iak gyermekeik növekedése és városunk vibrálása szempontjából függenek."

A hírt kollektív jóváhagyással fogadták a New York-i intézmények, amelyek a finanszírozás hiánya miatt kénytelenek voltak csökkenteni a nyitvatartási időt és a nyilvános hozzáférést.
A város három nyilvános könyvtári rendszere - New York, Queens és Brooklyn - közös nyilatkozatot adott ki, amelyben köszönetet mondanak a közigazgatásnak, a városi tanácsnak és a New York-i lakosoknak, akik túlnyomó többségben támogatták a könyvtári költségvetés helyreállítására irányuló kampányt.
Több mint 174 000 ember küldött levelet a városházának a "No Cuts to Libraries!" kezdeményezés támogatására.

"Ez a finanszírozás lehetővé teszi számunkra, hogy újraindítsuk a hétnapos szolgáltatást, ami sok New York-i számára prioritás" - áll a könyvtárak CNN-nek megosztott közleményében. "Arra számítunk, hogy ez a szolgáltatás a következő hetekben indul, és fiókjainkat visszaállítja a 2023. novemberi leépítés előtti nyitvatartási időre. A finanszírozás azt is lehetővé teszi számunkra, hogy folytassuk az egyetemes hatnapos szolgáltatást, amit a New York-iak közel egy évtizede élveznek."
A költségvetés helyreállítása azonban nem biztos, hogy elegendő a köztulajdonban lévő közösségi térként működő könyvtáraknak, amelyek szociális szolgáltatásokat, például angolórákat, karrierközpontokat, adófelkészítő központokat és iskola utáni programokat biztosítanak a lakosságnak.


* * * Használatnövelő szolgáltatások, melyek még nem jutottak eszedbe - Vezetői konzultáció * * *FEL

- Használói visszajelzések alapján fejlesztenél minőséget
- Biztosítani szeretnéd szervezeted fejlődési irányát
- Újraindítanád az innovációt
- Új stratégiára van szükséged...

Vonj be új, elgondolkodtató, inspiráló nézőpontokat - vagy éppen támogatást kaphatsz a gondolataid rendezésében. Rendelj üzleti és információs-könyvtári tapasztalatokon alapuló vezetői tanácsadást könyvtárad, üzleti vállalkozásod fejlesztése, szolgáltatás kifejlesztése, megújítása érdekében.

Referenciák: közkönyvtárak, építő- és élelmiszeripari társaságok, nyelvtechnológiai fejlesztő vállalkozás, kiberbiztonsági cég, elektronikai összeszerelő üzem.

Három szempontú tapasztalatot vehetsz igénybe:
- könyvtári
- könyvtárhasználói
- könyvtárszakmán túli megközelítések
együttesen, egymással harmonizálva.
Az első konzultáció térítésmentes. További információ: mikulasg@gmconsulting.hu - 30 239-2293 - Viber, WhatsApp, Messenger, Skype.


Demeter Szilárd a magyarországi könyvtári hálózatnak ura lehetFEL

Július 1-én, hétfőn, vagyis ma lépett hatályba ugyanis az a törvénymódosítás, ami a PIM előző vezetője, Demeter Szilárd által főigazgatott Magyar Nemzeti Múzeumba olvasztja be a következő fővárosi kulturális intézményeket: Magyar Természettudományi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Országos Széchényi Könyvtár. A felsoroltak az MNM tagintézményeként, ezt feltüntetve, de a nevüket megőrizve működnek tovább. A munkáltatói jogokat mostantól Demeter gyakorolja az összes beolvadó intézmény vezetői felett, ő menti fel és nevezi ki a vezetőket és beosztottakat.

Július elsején, vagyis ma van egyébként Demeter Szilárd 48. születésnapja. Demeter - ha a kormánytöbbség ősszel valóban megszavazza a Csák János-féle kulturális törvénytervezetet - nemsokára nemcsak a budapesti, hanem a teljes magyarországi múzeumi szféra, az összes könyvtár, valamint a teljes, állami finanszírozású magyar alkotóművészeti szektor ura lehet.
A Csák-féle javaslat értelmében totálisan központosítanák a teljes kulturális szférát. A vármegyei hatáskörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek.
A hat felsorolt területből hármat közvetlenül Demeter ellenőriz.

Kapcsolódó: Mécseseket gyújtottak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az intézményi önállóságuk megszűnése miatt link


Szaporodó könyvbetiltások: főként a republikánus vezetésű államokban jellemzőekFEL

Az American Library Association (ALA) Office for Intellectual Freedom statisztikái szerint 2023-ban 1247 alkalommal 4240 címet akartak betiltatni, ami nem csak 65%-os növekedést jelent még az előző évhez képest, de majdnem hússzoros többletet a 2001 és 2020 közötti időszak átlag évi 273 címéhez hasonlítva. Az iskolákban és oktatásban használt könyvekkel kezdődött el a mozgalom, az iskolai könyvtárak továbbra is a támadások homlokterében állnak, de az elmúlt időszakban mégis inkább a közkönyvtárak állománya és munkatársai szenvedik el a legtöbb zaklatást.
A könyveket és a programokat célzó közvetlen cenzúrázási szándékok mellett az online és személyes zaklatás, a vandalizmus, a fenyegetések a költségvetési források megvonása is megtörténtek. Elsősorban az LGBTQ-val kapcsolatos könyvek és képregények váltották ki az indulatokat, de az sem ritka, hogy politikai álláspontok, szerzők vagy szereplők rassza és származása, illetve a szexualitás ábrázolás jelentett problémát szülői csoportoknak.

A tiltások statisztikáit vizsgálva két, viszonylag általános érvényű következtetést lehet levonni:
- Az ilyen irányú törekvések első sorban a republikánus vezetésű államokban jellemzőek, kiemelten Texasban és Floridában. (Természetesen a jelenség az USA egész területén tapasztalhatóak, de a két déli államban különösen.) A könyvtárosokat érő zaklatások, a könyvtárak elleni tüntetések, illetve a könyvtári források megvonására irányuló mozgalmak is erősen köthetőek Trump támogatóihoz és az őket képviselő egyéb szervezetekhez (pl. Moms for Liberty, Moms for Libraries, Libs of TikTok), és a kritikák lényege is első sorban vallási vagy morális jellegűek.
- A cenzúra kikényszerítésének folyamata is változott az elmúlt két évben: míg 2022-ig inkább a polgári mozgalmak kezdeményezték a könyvek tiltását, elérhetetlenné tételét (akár olvasás vagy tényleges ismeretek nélkül választva ki címeket), az elmúlt másfél évben elszaporodtak a republikánus képviselők és kormányzók által támogatott és kihirdetett törvények. (Forrás: Gosztonyi Gergely - Takács Dániel: Gondolatszabadság vagy cenzúra? (Be)tiltott könyvek az Amerikai Egyesült Államok közkönyvtáraiban és iskoláiban) (folyt. köv.)


5 praktikus MI-alkalmazás a könyvtáros számára - gyere a vándorgyűlési KIT szakmai műhelybe!FEL

Nem előadás lesz, hanem beszélgetés, mely során megmutatunk egymásnak néhány MI-alkalmazást, amit egy könyvtárban használni lehet, és néhányat, amit nem. Pontosabban megbeszélhetjük, hogy melyik alkalmazás mire jó, és mire nem.

Balázs László, a FSZEK informatikai osztályvezetője: - A Google Vertex, a chat GPT, és a DeepL néhány példájával készülök.
- Mit ismer fel a regisztrációval ingyenes Vertex link a fényképeken, mit hall az elmondott szövegekből, hogyan olvas fel?
- Megbeszéljük, hogy az ingyenes DeepL link online fordító által fordított szöveg kitehető-e az olvasóknak.
- Elgondolkozunk azon, hogy milyen könyvtári funkcióra jó a generatív AI pl.: pl. a ChatGPT.
Próbáld ki a felsorolt alkalmazásokat és gyűjtsd a kérdéseidet!


Tűnődések az OSZK-rólFEL

(Módosított tartalom.) Kezdjük a pozitívumokkal. A könyvtári programokat elég jól meghirdetik online felületeken. Örömmel látom, hogy sok munkatárs tud nívós külföldi szakmai rendezvényeken részt venni, előadni, erre OSZK-s időszakom vége felé nekem is bőven volt alkalmam.

Az OSZK pr-je sokkal robusztusabb, mint az előző időszakokban, ez azonban már szerintem sokszor öncélúvá válik illetve sulykolásszerű propagandisztikus elemeket tartalmaz.

Akadnak azonban olyan kihívások, melyekért nem fair a jelenlegi vezetést bírálni csupán, mert évtizedes távlatokban látszanak megoldhatatlannak. A rendszerváltás után - miután a politikai, társadalmi közegben nem sikerült meghonosítani a polgári, demokratikus értékeket -, a szakmai attitűdök terén sem sikerült szintet lépni. Az írott kulturális örökség megőrzéséért felelős csúcsintézményben támogató, biztonságos környezetnek kellene lennie. Nagyon jó, hogy a jelen vezetés helyben biztosítja a mozgás, testedzés lehetőségét. Azonban ehhez megfelelő építő jellegű szakmai környezetnek is kellene járulnia. Az ilyen miliővel bíró könyvtárakban a kölcsönös bizalom az úr, vezetők és vezetettek közt számos egyeztető fórumon át áramlik oda-vissza az információ, szárnyalnak a munkatársak, a munka jól megy és jól érzik magukat, szeretnek együtt dolgozni. Sajnos az OSZK-ban ezzel szemben legalább a kétezres évek közepe óta, mióta tapasztalatokkal rendelkezem, mindig is a bizalmatlanság ülte meg a szakmai közeget. Ezt korábban jelentősen tompította védett szakmai szigetek jelenléte melyeket épp a lojalitás és a bizalom éltetett, amely nem tett jót az intézményi kohéziónak, viszont az elmúlt évtizedek során szerintem egyetlen útja volt az innovációnak, élhető munkakörnyezet kialakításának s külső társadalmi, bizalmi tőke felhalmozásának. Ezeket a szigeteket felszámolták.

A központi vezetési elv viszont régóta az, hogy a főnök nyomást gyakorol a munkatársakra, mert szerinte másképp nem dolgoznak. Nagy mértékben hierarchikus, agyonbürokratizált szervezetrendszer bénítja a hétköznapokat, melyen persze fentről mindig könnyedén át lehet nyúlni. Távmunkát nem engedélyeznek, mert mindenkinek szem előtt kell lennie, kis szemnek kell lennie a láncban. A munkatársak meg tiszta jövőkép és célrendszer hiányában, s az említett nyomást s a bizalom szinte teljes hiányát érzékelve, hogyan bíznának meg a főnökeikben?

A szervezeti kultúra azon is nagyot bukik, hogy a munkatársak rengeteg esetben nincsenek a munkához szükséges tágabb kontextust is felölelő információ birtokában. Ez általában a teljesítmény nagymértékű romlását okozza. Amire persze a rossz főnök mikromenedzsmenttel reagál, ami aztán teljesen tönkreteszi azt is, ami odáig működött. Felgyorsul a munkatársak távozása. Olyan SZMSZ-t léptetnek életbe, amelyet semmilyen szakmai konzultáció nem előz meg a munkatársakkal, szakmai fórumok helyett diktátumokkal történik a döntéshozatal. Az is lényeges kérdés, hogy egy megkövült szervezetrendszerben, ha valakinek víziói vannak, a feje tetejéről a talpára akarja állítani azt, akkor milyen szakmai legitimációval bír ehhez. Ennek kapcsán sincsenek jó hírek.

Korábban az intézmény nem lett tételesen betagolva a NER rendszerébe. Szűkös finanszírozási keretek, rossz infrastrukturális feltételek közt, de meglehetősen nagy szakmai autonómiával bírt. Az OSZK főigazgatójának kinevezési módszerének megváltoztatása betetőz egy olyan néhány éve már zajló folyamatot, mely egyre erősülő politikai kontrollt jelent a belső, külső szakmai fórumok háttérbe szorításával, kiiktatásával. A főigazgató nem pályázik, hanem kinevezik átláthatatlan módon, sőt a főigazgató alárendelésével egy felső intézményi konglomerátum vezetésének, kiszolgáltatottá teszik őt a politika irányában. Olyan erőtérben kell működnie, ahol a szakmaiságnak sokadlagos szerep jut, ha jut egyáltalán. Ebben a társadalmi, politikai környezetben persze ez nem meglepetés. A pillanatot uralók számára azonban fel kellene tenni a kérdést, mi lesz itt 5-10 év múlva?

- A KIT szívesen közöl témával kapcsolatos a fentiekkel egyetértő vagy egyet nem értő észrevételeket egyaránt. (MG)

Hírforrás: Németh Márton
2024. július 03.  • Továbbküldöm a hírt

Elkészült az OSZK Archivális Raktára PiliscsabánFEL

Hamarosan felavatják az Országos Széchenyi Könyvtár Archivális Raktárát Piliscsabán. A Turi Attila és a TSPC tervei alapján megvalósult, könyvet formázó épület központi eleme a falevél erezetét formázó perforált záróelem, de szimbolikájában szerepet kap a fafeldolgozás folyamata, a modern nyomtatás és a makoveczi örökség is.
"A könyv pótolhatatlan kultúrahordozó tárgy, minden ország kötelessége saját magának és a világnak megőrizni írott/nyomtatott kultúráját. A nyomtatott termékek - könyvek, újságok, kiadványok, iratok - megőrzése kultúra megtartó tett, melyre törvény is kötelez." A tervezők szerint ez volt a kiindulópontja az Országos Széchenyi Könyvtár Piliscsabán nemrégiben átadott archivális raktárának.

Az épületet Hadházi Ákos országgyűlési képviselő is megtekintette. Blogjában írta: "Elmentem Piliscsaba szélére, hogy megmutassam ezt a csodát Önöknek, hogy örüljünk közösen! ELKÉSZÜLT A 18 MILLIÁRDOS (!) CIFRA RAKTÁR AZ ERDŐBEN. A giccses, méregdrága vörösréz lemezekkel (!) borított épületet MÉSZÁROS LŐRINC FIÁNAK CÉGE TERVEZTE, EGY MÁSIK CÉGE PEDIG ÉPÍTETTE. (Pontosabban mindkettőt konzorciumban, lehet, hogy ők csak a pénz felvételében segítettek) ..." Videóval: link


Megkérdeztük: Az OSZK a magyar könyvtárak számára...FEL

A kapott nem reprezentatív válaszok megoszlása:
46 - A szakma szakértelmének legfőbb letéteményese
13 - Vízfej, vagy hasonló
26 - Régi dicsőségből élő szervezet
45 - A modern könyvtárügy lehetséges kibontakoztatója
1 - Egyik sem, megírom: kit@gmconsulting.hu.
Mindez diagramon, a 2012-es adatokkal összehasonítva: link .

Biztonsággal a minifelmérésről csak azt lehet állítani, hogy a kérdés átlagon felüli válaszmennyiséget produkált. A kérdés a hasonló kérdéseknél tapasztalható felettébb érdekes válaszadási mintázat miatt feltehetően erős érdekeket, ellenérdekeket váltott ki. A kapott adatok tehát leginkább erős figyelemfelhívásként értelmezhetők. És valósággal való viszonyuk csak nagymintás anonim felmérés esetén derülhet ki. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. július 03.  • Továbbküldöm a hírt

Gyermekévek könyvtárral, kritikus évek anélkül - 25 éves korra emelkedik a beiratkozás díjmentessége FEL

Nagyon kicsivel, de emelkedett a könyvtárba beiratkozó fiatalok száma, az olvasott közkedvencek nem változnak.

Kovácsné Koreny Ágnes (FSZEK): ... egy új jogszabály a jövő évtől 16 éves korról 25 évre emeli a könyvtári beiratkozás díjmentességének határát.

Az adatokról Oros Sándor, az EKMK szervezési igazgatóhelyettese azt mondja, nagyjából az "utolsó békeév", tehát a Covid előtti időszak számaival egyeznek meg, tehát a járvány hatása már végképp elmúlt. - Szerencsére az átlagosnál nagyobb fogyási tendencia nem figyelhető meg, a sokéves átlag is hasonló számokat mutat. Jellemzően a középiskola utáni években veszítünk olvasókat, egyetemista olvasóink száma évről évre stagnál, de figyelembe kell venni, hogy a Pannon Egyetem műszaki beállítottságú, így lényegében nem alacsony ez a szám - válaszolt. ... A 6-11 évesek a legaktívabb könyvtárhasználók, és arányaiban csekély százalékban veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait a középiskolások, de akik járnak, rendszeres látogatók, gyakori a közös tanulás, közösségi térként is használják az intézményeket. Ez jellemzi a veszprémi könyvtár fiataljait, de általános tapasztalatnak látszik.


Ilyenek a romák és így látja el őket a svéd könyvtári rendszer 1. (olvasóink szavazatára)FEL

Az ilyen című ingyenes online oktatási kurzus Svédország nemzeti kisebbségeire és az őshonos számi népre és a romákra fókuszál. Svédországban öt kisebbség és öt kisebbségi nyelv van. A számik ún. "őshonos nép" 1997 óta, a romáknak viszont nincs különleges státuszuk. A régióknak és az önkormányzatoknak különleges felelőssége van a nemzeti kisebbségi nyelvek védelmében és előmozdításában. A kisebbségpolitika alapja: a kisebbségi nyelvek élő nyelvként megőrizhetők és fejleszthetők, és ez főleg a gyermekek és a fiatalok számára fontos. A kisebbségi törvény szerint az önkormányzatoknak támogatniuk kell a kisebbségi nyelveket, s ez azt jelenti, hogy aktív cselekvésre van szükség. Nem lehet azzal megúszni, hogy azt állítják, nincs rá igény.(!)

Lennart Rohdin kisebbségi szakértő kiemeli a könyvtárakat mint egyedülálló találkozóhelyeket és a könyvtári törvényt. Ismerteti a Svéd Nemzeti Könyvtár küldetését, hogy forráskönyvtárakat hozzon létre a nemzeti kisebbségi nyelvek számára. Malmö a roma chib (a romani nyelv) forráskönyvtára. Beszámol a Nemzeti Könyvtárnak a kisebbségek képviselőivel országos szinten folytatott konzultációjáról is, ahol kiderült, hogy a könyvtárak munkája szempontjából a legfontosabbak a gyermekek és a fiatalok, valamint a minden korosztály számára végzett olvasásnépszerűsítő tevékenységek.

A kormánystratégia, hogy a 2032-ben 20. életévüket betöltő romák a nem romákkal egyenlő esélyekkel rendelkezzenek. Ehhez a platformokra, fórumokra és emberi találkozásokra van szükség, valamint a jogszabályok alkalmazására és betartására. Nagy a tudatlanság a nemzeti kisebbségek különleges jogairól és arról, hogy ezek valójában min alapulnak. Svédország nem dolgozta fel a romákkal kapcsolatos történelmét.

A romákkal szembeni előítélet a mai társadalomban is él. Sok világhírű roma van, akik maguk sem vallják magukat romának. Erland Kaldaras roma aktivista úgy véli, hogy az előítéletek megváltoztatásához több példaképre lenne szükség link . Ebben a könyvtárak is partnerek lehetnek. Egy másik filmben a roma és a zsidó együttműködésről beszélgetnek. Svédországban sem a romák, sem a zsidók nem élveznek védelmet a közigazgatási (földrajzi) területek révén, ellentétben a számi, a svéd finn és a tornedali népcsoporttal link . (Folyt. köv.) (Ref. Szabó Eszter)


Három módon szabadulhatsz meg a késedelmi díjtól - elmagyarázzák - képgalériaFEL

A genti Krook könyvtár link használóknak kiadott füzetkéjében egyszerű nyelven, képek, ábrák segítségével elmagyarázza a könyvtár kínálatát és használatát. Ebből ez egyik téma a "Tippek a késedelmi díj elkerülésére". Ez azért fontos, mert e terület - a büntetés - a könyvtárakkal kapcsolatos egyik legerősebb negatív érzés. Többszörösen megéri tehát az egyértelmű kommunikálás.

1. Jegyezd be a naptáradba a lejárat dátumát, vagy kérj dátumszelvényt a könyvtári információs ponton.
2. Add meg az e-mail címedet az információs pontnál, hogy emlékeztető e-mailt kapjál 3 nappal a lejárati nap előtt. Ha technikai hiba miatt nem kaptál emlékeztető e-mailt (vö. pl. spam mappába érkezés vagy küldés közbeni hiba), késedelem esetén akkor is fizetned kell.
3. Időben hosszabbítsd meg kölcsönzésedet [melyet egy másik oldalon részleteznek] [Hosszabbítani a flamand könyvtárak közös felületén lehet, a genti közkönyvtár használójaként bejelentkezve.]
- Tipp: ha mégis fizetned kell, tedd meg mihamarabb, a többletköltségek elkerülése végett.
A vonatkozó fotókat ld.: link . (MG)


A könyvtáros (is) hivatott az MI alakítására, használatának terjesztéséreFEL

Az amerikai Against the Grain folyóirat júniusi, ingyenes száma a MI könyvtári alkalmazásait járja körül. A könyvtárosokat, könyvkiadókat és terjesztőket 1980 óta egy fedél alá terelő Charleston Konferencia mellett működő kiadvány 1989 óta jár élen a könyvtárosokat leginkább foglalkoztató kérdések gyakorlati megközelítésű elemzésével.

A legendás Gary Price (Internet könyvtáros, infoDOCKET) az MI kihívásait és lehetőségeit latolgatva a könyvtárosok szerepét is kiemeli. A sok, erősen megkérdőjelezhető MI-információ közepette szükség van az információtudomány szakembereire, akik jártasak a források megbízhatóságának megítélésében, és szaktudásukkal sokféleképpen segíthetik az MI-re rácsodálkozó, gyakran gyanútlan használót.

Az MI-alkalmazások egyik legnagyobb problémája, hogy bizonytalan, milyen információra támaszkodnak. Nincs forrásmegjelölés, transzparencia. A Google legalább megmutatja a forrást, állítja szembe Price a korábban a szakma által vitatott keresőmotort az MI-vel. Az információ minősége és időszerűsége ott is kétséges, és a használó azonnali választ akar, nincs ideje utánanézni. Az MI viszont rendezetten szolgáltatja az információt, ami egyből másolható, becsapva a használót, aki a folyamat egyszerűsége miatt azt gondolja, hogy a helyes választ kapta. Nem gondolkodik alternatív megoldásokon, mert nem tudja, hogy mit nem tud. Price szerint az információtudományi szakember egyik fő feladata az
- ismeretterjesztés az MI mibenlétéről
- tudása és véleménye megosztásával szerepet kell vállalnia az MI alakításában
- segítenie kell a nagy nyelvi modellek fejlesztésében, hogy azok minőségi adatokra épüljenek és a megfelelő forrásokra támaszkodjanak
- az egyéni igényekhez igazított GPT fejlesztése és fenntartása.

A lap további tanulmányai cikkei is elgondolkodtatók: legyen a téma az MI szerepe a tudományos kommunikációban, generatív MI kialakításában vagy kontextualizált lekérdezésben. Minél több az MI-alkalmazás megismerésére, megértésére ösztönzik a szakembereket, hogy ismereteiket az értelmes és etikus MI-használat terjesztésére használják. Az MI hőskorát élve, a könyvtárosoknak lehetősége van, hogy formálják a mesterséges intelligenciát és segítsék használóikat az MI útvesztőiben. (ref.: Hajnal Ward Judit)


Macskával törlesztik a könyvtári büntetési díjat! (olvasóink szavazatára)FEL

Kreatív módon közelített Worcester város könyvtára link a megbocsátás napja kezdeményezéshez. Ezúttal nem is a késedelmes könyvekről van szó (mert késedelmi díj régebb óta nincs a könyvtárban), hanem az elveszett vagy megrongálódott könyvekért járó díj eltörléséről. Macskás képért cserébe.

A kezdeményezés a March Meowness névre hallgatott, és 2024. márciusában került rá sor. A büntetési díjat kiváltó macska-kép lehetett akár fotó a saját macskáról, vagy egy bármilyen cicáról készített rajz. Sőt, a könyvtár elfogadta a nagymacskákat, például a tigriseket és oroszlánokat is.

Méghozzá azért, hogy visszacsalogassa azokat az olvasóit a könyvtárba, akiket a számlájukon lévő valamilyen díj tartott vissza az újabb látogatástól. A könyvtár szerint a pandémia alatt sokaknál elkeveredtek a dokumentumok, ezért folyamatosan próbálkozik az ilyen jellegű kezdeményezésekkel.

Emellett a könyvtár mindenféle macskás programmal várta a látogatókat: részt vehettek macskaszem készítő sminkbemutatón, a macskák viselkedéséről szóló szakértői előadáson, vagy éppen macskákkal közös stressz-csökkentő foglalkozáson.

Ez a megoldás része a könyvtári díjakat mérsékelni próbáló trendnek. Massachusetts állam (ahol Worcester is található - szerk.) 367 közkönyvtára közül már 313-ban már eltörölték a késedelmi díjakat. (ref.: Habók Lilla)


Biblioterápia sérült gyerekeknekFEL

2024. június 15-én harmadszorra hívták meg biblioterápiás tevékenységre Borbé Leventét, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosát, a Kísérő csoport elnevezésű táborba, amelyben a "Soha ne add fel" Alapítványhoz érkező szülők és sérült gyerekeik aktív, mégis pihentető programon vehettek részt, a Szentegyháza melletti, szelterszfürdői Szent Gellért Alapítvány kis kertjében.

Borbé Levente könyvtáros és biblioterapeuta, valamint Bajcsi Kinga székelyudvarhelyi óvónő és pszichológus segítségével Péterfy Emília Az árulkodó című frappáns kis történetét elevenítették meg a résztvevők. (vie ReMeK-e-Hírlevél)


Tricikli Fesztivál - az olvasásra és kerékpározásra hajtja a figyelmetFEL

Sepsiszentgyörgyöt is érinti az olvasást és kerékpározást népszerűsítő programsorozat, a Tricikli Fesztivál


A 2021-ben csak Szegeden megszervezett mozgó irodalmi fesztiválhoz már az indulást követő évben csatlakozott a vajdasági Magyarkanizsa és Sepsiszentgyörgy.

A kortárs művészeteket és a fenntartható közlekedést összekapcsoló fesztivál 2024. július 13-án látogat Erdélybe. Sepsiszentgyörgyön három helyszínen, a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, a Szimpla udvarán és a Bábel Kiskultúrban kerekasztal-beszélgetések, előadások, műhelyfoglalkozások, valamint egy zenés est várja a látogatókat.

A meghívottak között szerepel Orcsik Roland, Molnár H. Magor, Berényi Emőke, András Orsolya, Szekernyés Tünde, Kusztos Anna, Kusztos Juli, Gerlóczy Márton, Serestély Zalán és Jakobovits Kitti. (via ReMeK-e-Hírlevél)
Analógiák

Agilitás - hogy a könyvtári innovációban is működjönFEL

A kiáltványt szoftverfejlesztők készítették, melyben reagálnak az információalapú szolgáltatások megváltozott piacára. Ezért a könyvtárokoknak is megéri átgondolni és adaptálni a vonatkozó részeket. (MG)

Az Agilis Kiáltványt alkotó elvek - mi a következőket követjük:
- Legfontosabbnak azt tartjuk, hogy az ügyfél elégedettségét a működő szoftver mielőbbi és folyamatos szállításával vívjuk ki.
- Elfogadjuk, hogy a követelmények változhatnak akár a fejlesztés vége felé is. Az agilis eljárások a változásból versenyelőnyt kovácsolnak az ügyfél számára.
- Szállíts működő szoftvert gyakran, azaz néhány hetenként vagy havonként, lehetőség szerint a gyakoribb szállítást választva!
- Az üzleti szakértők és a szoftverfejlesztők dolgozzanak együtt minden nap, a projekt teljes időtartamában.
- Építsd a projektet sikerorientált egyénekre! Biztosítsd számukra a szükséges környezetet és támogatást, és bízz meg bennük, hogy elvégzik a munkát!
- A leghatékonyabb módszer az információ átadása a fejlesztési csapaton belül és a személyes beszélgetés.
- A működő szoftver az elsődleges mércéje az előrehaladásnak.
- Az agilis eljárások a fenntartható fejlesztést pártolják. Fontos, hogy a szponzorok, a fejlesztők és a felhasználók folytonosan képesek legyenek tartani egy állandó ütemet.
- A műszaki kiválóság és a jó terv folyamatos szem előtt tartása fokozza az agilitást.
- Elengedhetetlen az egyszerűség, azaz az elvégezetlen munkamennyiség maximalizálásának művészete.
- A legjobb architektúrák, követelmények és rendszertervek az önszerveződő csapatoktól származnak.
- A csapat rendszeresen mérlegeli, hogy miképpen lehet emelni a hatékonyságot, és ehhez hangolja és igazítja az működését.


Repair Café: egy hely, ami a jövőbe mutat - és a könyvtárban is lehetneFEL

Józsefváros (Budapest) szívében december óta létezik egy olyan egyedülálló hely, amelynek hangulatát már az üzlet üvegére tapasztott óriási felirat is sejteti: minden arra járónak szép napot kíván.
A Repair Café-ba betérve azonban az emberek nem egy újabb kávézóval találhatják szembe magukat: itt a kávé és egyéb nyalánkságok a különleges szolgáltatás mellett vendégváróként funkcionálnak. Miközben a háttérben szól a blues, a helyiségben található tárgyak nagy része arra vár, hogy a Repair Café ezermesterei új életet leheljenek beléjük - mindezt az eszközök tulajdonosai számára ingyen és bérmentve.

A Repair Café egyik legfontosabb törekvése a közösségépítés: bárki beviheti az elromlott szerkezetét vagy a foltozásra váró szoknyáját, hogy akár az értő szakemberrel közösen - a tudásmegosztást alapul véve - új életet adjanak az adott tárgynak.
Bár a Repair a lokációja miatt sokszor a hátrányos helyzetű embereket segíti, Gégény Noémi - aki már lassan név szerint ismeri vendégeit - elmondta, hogy számos olyan "javítani vágyó" van, akit alapvetően a fenntarthatóság gondolata ösztönöz. Sok olyan ember bejön, akinek fontos a fenntarthatóság meg a környezettudatosság, tehát nem azért tér be, mert rá van szorulva. Az, hogy többen azért járnak be, mert ez anyagi szempontból fontos nekik, azt a környék indukálja.
Praktikus

Kollégánk: a gép - 2. Praktikus közérdeklődésre számot tartó MI-segédletekFEL

A szegedi vándorgyűlés KIT szakmai műhelyében link "5 praktikus MI-alkalmazás a könyvtáros számára" címmel szól majd Balázs László. Gondolati előkészítés... (MG)

A ChatGPT 4-es verziót arra is meg lehet kérni, hogy hosszú szövegek vagy akár videók tartalmát összegezze, vagy összehasonlítson két dokumentumot, és a különbségeket listázza. E sorok szerzője például a ChatGPT segítségével ellenőrizte a kormány azon állítását, miszerint az "alapvető jelentőségű vállalatokról" szóló, végül sutba dobott törvénytervezetet a német versenyjogi törvény alapján írták-e (hamar kiderült, hogy nem).

Egy előremutató amerikai kezdeményezés, a Citizenportal.ai az átláthatóbb kormányzati működéstől vezérelve jött létre. A portál összegyűjti és kereshető formában közzéteszi a helyi és megyei közgyűlések, a kongresszus, a szenátus vagy akár a bíróságok üléseiről készült videókat, a felhasználó pedig földrajzi alapon és kulcsszavakra is szűrve keresheti meg az őt érdeklő felvételt, amelyről egy GPT-alapú program leiratot készít, vagy megkeresi a releváns részleteket. Sem helyi, sem országos médiumnak nem áll rendelkezésére annyi erőforrás, hogy ezeket a videókat megkeresse, végignézze és kijegyzetelje - a kezdeményezés tehát végső soron a politikusok alaposabb elszámoltathatóságát teszi lehetővé.

A különböző MI-alapú átíróprogramokkal lerövidíthető az interjúk begépelése, és ilyen funkciója már a Microsoft Wordnek is van, de léteznek szofisztikáltabb megoldások is, amelyek közül többnek van magyar nyelvű támogatása is. Sokszor hibáznak ugyan, de ez általában a hanganyagban található zajok, a rossz kiejtés vagy amiatt történik, mert egyszerre többen beszéltek. A végeredményt tehát alaposan ellenőrizni kell.

Az MI-t az ehhez hasonló kétes eredetű tartalmak azonosítására is fel lehet használni, több vállalat is fejlesztett ilyen szoftvert. A Full Fact AI például angol nyelvű források valóságtartalmát segít ellenőrizni. A Newsroom mögött álló csapat pedig olyan technológiát dolgozott ki, amely politikusok állításait veti össze korábbi nyilatkozatokkal, jogi szövegekkel és újságcikkekkel, és ez alapján ad az igazságtartalmakról értékelést. A tartalom-ellenőrzés mint szolgáltatás egyre nagyobb teret nyer, és segítségével az újságírók ellenőrizhetik a fényképek és videók metaadatait egy központi adatbázisban, ami alapján könnyebb eldönteni, hogy egy adott felvételt manipuláltak-e.

A jövőben is szükség lesz olyan fároszokra, amelyek megvilágítják a sötétséget, amit a demagóg populizmus árnyéka vet a világra. Ezen pedig nem változtathat semmilyen technológiai forradalom.

Előző rész: link


Így hozhatsz ki többet a szakmai találkozókbólFEL

(Egy éve írtuk.) Mit ér az a szakmai rendezvény, ahonnan nem feltöltődve távozunk?! Amelyen addigi gondolatainkat nem éri kihívás... Netán olyan, amely hatására nem kezdünk korábban nem tervezett cselekvésbe?!

Frissítettük a "Konferenciára készülve" link pontjainkat, melyeket könyvtári és információs szakmai közlemények alapján állítottunk össze. Három irányból közelíti a szakmai rendezvényeket:
A. Résztvevői felkészülés
B. Előadói felkészülés a közösségi média korában
C. Néhány szervezői szempont.
A három oldalas anyag jól használható a MKE vándorgyűlésén való részvételhez is.

Ne feledd: a könyvtárosok - küldetésük szerint - a tájékoztatás szakemberei. (MG)
Kisszínes

Digitális forradalom, irodalom és psziché - 2. Autofikció - a digitális kultúra hat az írókraFEL

Kőszeghy Ferenc kritikai digitális bölcsész: [12'40'] ... hipotézisem, hogy valamiképpen a digitális kultúra itt Magyarországon is hatással volt arra, hogy milyen könyveket írnak az írók, és milyen könyveket szeretünk olvasni. Hogy konkrét legyek, az elmúlt öt-tíz évben - nemcsak Magyarországon egyébként - Franciaországra, angolszász világra is jellemző, hogy az autófikciós regények és a vallomásos művek kerültek előtérbe. Tehát valamiféleképpen az irodalomnak egy központi kérdésévé vált, az elmúlt, tényleg az kötelező 2010 es évek óta, hogy az énkonstrukciót hogyan hozom létre narratív módon. ... Az autofikció - az autobiográfia és a fikció ilyen kettős terminusát vonjuk össze - félig önéletrajzi, félig pedig fikciós mű. ... Amikor olvasunk egy ilyen művet, akkor nem tudjuk eldönteni, hogy hol a határa a valóságnak, az elbeszélő én valóságának és a fikciónak... Ez reakció arra, hogy a kortárs világban, a közösségi média világában folyamatosan önfikciókat állítunk, olyan fikciós profilokon keresztül lépünk interakcióba egymással. Tehát a mai világban ez a fajta énprofilozás vagy énkonstrukció lényegében elvárás és kötelezettség, ráadásul egészen máshogy, mint ahogy korábban egy analóg társas viszonyban. És erre reagál a kortárs irodalom, amikor új módjait keresi az énkifejezésnek, amikor elkezdi az én és a fikció határait sokkal erősebben megbontani, mint amit korábban láttunk. Egy konkrét példát mondjak: Bartók Imre Jerikó épül-je, hát szerintem egy nagyon-nagyon magas minőségben létrehozott mű, ami központi kérdésnek állítja ezt be. Ráadásul elég sok szó van benne videójátékokról az internetről. ... Vagy a mostani könyvsiker Kemény Lili Nem című kötete, ami szintén egy vallomásos regény, aminek az egyik központi esztétikai ereje abban áll, hogy hogy kegyetlen, kegyetlen módon írja le a saját életét. ...

Szerintem a kortárs irodalom most is azt csinálja, hogy van a társadalomban egy újfajta működésmód, akár avval kapcsolatban, hogyan állítjuk önmagunkat, hogyan nézzünk önmagunkra. És a könyvek, az irodalom világa, mint bármelyik másik művészeti ág reagál erre, és megpróbál ellenajánlatokat tenni, alternatív utakat mutatni, továbbgondolni azt, hogy hogy miképp tudjuk önmagunkat elképzelni. És már elég messze vagyunk az a romantikus keretektől. Tehát az, hogy a főszereplő, a hős és az emberek nagyobb figurák a romantikának, hogy ez egy elég központi a romantikus regénynek. Jókai Mórra gondoljatok: egy központi alakzata a valóságnál nagyobb figurák bemutatása. Nyilván a kortárs irodalomban nemigazán megszokott dolog, azért nem. Ez nevetséges lenne egy kortárs regényben.


Asszony a fronton - nincs tiltakozásFEL

Ungváry Krisztián szerint link példátlan, hogy a Polcz Alaine könyve elleni orosz fenyegetést nem követte azonnal magyar diplomáciai tiltakozás.
A történész szerint a magyar kormány nem védi meg a saját állampolgárait, ennél mélyebbre magyar diplomácia nemigen süllyedt az elmúlt száz évben.

Kicsit több mint egy hete felkavaró esemény történt egy milánói rendezvényen, ahol Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvét mutatták be. A résztvevők közül szót kért egy orosz diplomata, hogy felolvasson egy politikai nyilatkozatot. Ebben az Orosz Föderáció nevében azt állította, hogy a könyv elfogult, előítéletes víziót teremt annak érdekében, hogy Oroszországot befeketítsék.

"Nem vagyunk ez ellen a könyv ellen, de önmagában, a történelmi tényektől elválasztva sajnos csúnya képet fest Oroszországról és az orosz történelemről, és valószínűtlen, hogy ez hozzájáruljon az európai népek közötti barátság fejlődéséhez. A történelem átírásának és az Orosz Föderáció démonizálásának rossz vége lesz" - mondta.

Polcz Alaine megrázó életrajzi könyve 1991-ben jelent meg Magyarországon. Leírja benne, hogy a II. világháborúban milyen borzalmakat követtek el a szovjet katonák a civil lakosság ellen, valamint azt is, hogy őt magát hogyan erőszakolták meg. Polcz Alaine az erőszakba majdnem belehalt és soha nem lehetett gyereke.

Erre az esetre reagált most Ungváry Krisztián történész, aki nemcsak a történelmi tényeket tette helyre, hanem tágabb kontextusban is elemezte a történteket. Ungváry szerint Polcz Alaine kötete a magyar tényirodalom egyik legmegrázóbb alkotása, igazi mély humanista vallomása, hiszen még azokban is az embert tudta látni, akik megerőszakolták. Ehhez képest az orosz diplomatának ez annyit jelentett, hogy rágalomkötetről van szó.

Régebbi hírforrás(ok): Ügynöktörvény - Indexen az orosz könyvtárakban Ulickaja és más felforgatók könyvei linkInformációforrások

Nőkről nehezebb írni, mint férfiakról, szegény nőkről pedig még nehezebbFEL

Az előző századforduló és a ma Magyarországa között sok az azonosság - állítja Szécsi Noémi, akinek Régen minden lánynak jutott férj című kötete a XIX-XX. század legismertebb nőalakjai mellett nehéz sorsú cselédlányok, munkásnők és prostituáltak életébe is bepillantást ad.

HVG: Nőkről nehezebb írni, mint férfiakról, szegény nőkről pedig még nehezebb - mondta korábban. Új könyvével mintha mégis ez lett volna az egyik célja.
Szécsi Noémi: Amikor majdnem tíz éve megjelent az első ismeretterjesztő könyvem, a Géra Eleonórával írt A budapesti úrinő magánélete, kaptunk kritikákat, hogy a szegényebb sorsú nők kimaradtak belőle. Bosszankodtam, hiszen ez nem úgy működik, hogy bemegyek a levéltárba és leakasztom egy munkásnő naplóját vagy egy cselédlány levelezését. Az úrinőkről könnyebb írni, mert róluk sokkal több úgynevezett egódokumentum áll rendelkezésre, naplók, levelezések, amelyekben megmutatják a személyiségüket, életüket. A nőtörténeti kutatáshoz sok kreativitás kell, kitalálni, mit lehet forrásként használni. Az utóbbi években kísérleteztem ezzel.

HVG: De ha ezek a szakácsnők, cselédek, munkásnők, lelencházban felnőtt lányok nem írtak magukról semmit, akkor miből indult ki?
SzN: Mindig azokhoz kell folyamodni, akik róluk írtak. Ezek a nők néha maguk sem tudtak írni-olvasni, nemhogy a hozzátartozóik, akiknek írtak volna. Nem tartozott a napi rutinjaik közé a feljegyzések készítése, a levelezés, ahogy egy közép- vagy felső osztálybeli nőnek a XIX. században már igen. Pár sort írtak egy képeslapra, vagy megkértek másokat, hogy írjanak helyettük levelet. Fontos forrásom volt az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma rendelési naplója, aki ingyen kezelt alacsony sorsú nőket. De az anyakönyvek, munkakönyvek, cselédkönyvek, a kéjnők nyilvántartásai is mind róluk mesélnek - helyettük.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról