Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2009/33., szept. 23.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Kihagyhatatlan stratégiai kérdések -- fejek a homokban?
Fájlmegosztás és a zenei könyvtárak 2., Kiket célozhat a zenei könyvtár a fájlcserélés korában?
A referenszkérdések 89%-ának megválaszolásához nem kellett szakember
Meg vannak számlálva a könyvtárközi napjai -- Helyben, 5 perc alatt, 1500 Ft-ért
Születőben a Könyvmegállapodás -- Kétmillió digitális könyvet nyomtatna ki a Google
Nem lesznek európai könyvek a Google katalógusában -- és, jó ez az olvasóknak?
Szűkszavú kiírások - titkolózó pályázók -- Monok István számadása
A tájékoztatók az utcára vonulnak
Washington D.C-ben is szorongattatásban a könyvtár -- mínusz 11%
Mekkora a könyvtárosdiploma nettó jelenértéke?
Mennyit kap a Neumann Kht. ügyvezetője?
Profi keresőket készítenek könyvtáraknak is
Épül az utolsó, klasszikus értelemben vett könyvtár Magyarországon -- társbérlet, vagy fúzió?
Marad a Pócsi utcában a soproni közkönyvtár -- új, közös könyvtárat szeretnének
Nem csak a húszéveseké a NETvilág! -- programok a Somogyiban
Győri könyvszalon -- kilencedszer
Bezárás helyett téli könyvtár -- tótkomlósi képviselők a könyvtárról
Népmese napja, 2009 -- előzetesekkel
Leépítési 'példatár' munkáltatóknak - így ne bocsássunk el!

Praktikus

Poszterkészítés -- szinte fillérekért

Analógiák

Kisebb közösségek oktatási hátrányának fenntartása?
A válság pszichológiai hatásai -- főként a tudatunkon múlik

Kisszínes

Nemi különbségek a sajtóolvasásban -- napilap, kontra magazinok stb.
Kerékpárral munkába -- hogyan hat a karrierre?
A Bródyban is csökkentik az inaktív állományt
'Ha egyetlen héber nyelvű könyvet is találok egyiptomi könyvtárakban, elégetem'
Bibliofil -- tetoválás
A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idején -- az Egyetemi Könyvtár rejtett értékeiből

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárak szerepe a digitális írástudás kialakításában -- ITTK-s felmérés

Információforrások

Nemi erőszak és túlélés
Minőségi blogok egy helyen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kihagyhatatlan stratégiai kérdések -- fejek a homokban?FEL

1. Az elektronizálható dokumentumok határhaszna a 0-hoz közelít (tárolásuk és továbbadásuk közel ingyenessé válik).
2. A könyvtárak létét lényegében a szerzői jog tartja fenn (a féllegális fájlcserélő rendszerek pedig már most kikerülhetővé teszik a könyvtári gyűjtemények döntő hányadát).
3. A könyvtárak információs rendszerei az egyébként elérhető információ egyre kisebb hányadát tárolják (a használók növekvő figyelme fordul a könyvtárak által forrásként alig használt 2.0-s vagy P2P-rendszerekhez).
4. A szerzeményezéstől a tájékoztatásig minden, a könyvtárban végzett feladatot hatékonyabban látnak el üzleti szolgáltatók (vö.: Google, Amazon, torrent, könyvnyomtatás 5 perc alatt, automatikus feltárás stb.).
5. Az információszolgáltatás egyre növekvő hányada elektronizálható, automatizálható.
A könyvtárak és könyvtárosok jelenét és jövőjét radikálisan meghatározó megállapítások. Nem sok vizet zavar, ha e trendeket szeretjük, vagy éppen az ellenkezőjét érezzük. Rajtunk kívüli tényezők, melyekhez alkalmazkozni tudunk csak -- ha képesek vagyunk rá. Természetesen ehhez mérten foglalkoznak a kérdéssel a könyvtári döntéshozók, oktatók, jövőjüket biztosnak tudni óhajtó könytároshallgatók, könyvtári bürokraták. Vagy mégsem? Az 'aktuális' könyvtári stratégia a problémák megfogalmazására sem tesz kísérletet. Az ideiglenesen elérhető pályázati pénzek megszerzéséért folytatott küzdelem elterelni látszik a figyelmet a szakmai és egzisztenciális sorskérdésekről.


Fájlmegosztás és a zenei könyvtárak 2., Kiket célozhat a zenei könyvtár a fájlcserélés korában?FEL

60%-kal csökkent a zenei könyvtárak látogatottsága hozzávetőlegesen a fájlcserélő hatására -- olvashattuk a KIT előző számában: link .
A zenei könyvtáraknak azt a réteget sikerült megtartani, illetve visszacsalogatni, akik ragaszkodnak a hangminőséghez (ez jelenlegi
felhasználóink kb. 30%-a), hiszen a CD, előtte pedig az LP, jobb minőségű, mint az adatveszteséggel tömörített mp3, illetve a borító is sok információt hordozhat egy zeneszeretőnek (vannak, akik úgy látják, hogy a lemezipar a sírját az LP-ről a CD-re, azaz digitálisan másolható hanghordozóra való átállással ásta meg, sőt a CD csak egy közjáték az LP-mp3 átmenet folyamatában). A másik, hűséges használói rétegünk: a pedagógusok, s azok, akiknek nincs internetük, vagy idegenkednek a használatától, viszont a zenéhez ragaszkodnak s olyanok is, akik nem értenek a fájlcserélők használatához vagy épp erkölcsi okokból nem használják azokat. A közhiedelemmel ellentétben nincs minden fenn az interneten: minőségi felvételek a hitvány zenék korában, vannak ritkaságok, régi felvételek, rétegzenék, amik bevonzhatnák a felhasználókat. A legfontosabb terület az archiválás. A könyvtárnak alapvető szerepe kell legyen ebben. Hatalmas kincs van az OSZK birtokában, hiszen kötelespéldányként kapja a hangfelvételeket is, ezek digitalizálásával s a szerzői jogok tisztázása, megvásárlása utáni online szolgáltatásával nagy érdeklődést váltana ki (ennek pénzügyi háttere kigondolandó). A fájlcserélő oldalakon leginkább jellemzően a kurrens zenék vannak fenn, versenyre kelni talán csak ezen a területen lehetne velük. A fájlcserélők közül a torrent nem idegen a könyvtáraktól, hiszen a MEK állományának egy része torrent formájában is letölthető (link Másik bűvszó: az ingyenesség. Ami ingyen letölthető: el fogják vinni. Remek a dán példa, ahol a könyvtári tagok alanyi jogon, ingyenes beiratkozás révén ingyenesen, legálisan tölthetnek, "kölcsönözhetnek" zenét, a jogtulajdonosok igényeit figyelembe véve. (ld.: Németh Márton blogján:
link n/
link
Hazai megvalósítására reális esélyt egyelőre nem látok. Amiben versenyre kelhetünk még: az a zenei tájékoztatás.


A referenszkérdések 89%-ának megválaszolásához nem kellett szakemberFEL

6959 referenszkérdést vizsgáltak egyetemi könyvtárakban. 89%-uk nem igényelte diplomás könyvtáros jelenlétét. A szerző a jelenlegi és korábbi vizsgálatok tapasztalatait felhasználva elemzi, hogyan lehet növelni a hagyományos referensz pult személyzeti ellátásának gazdaságosságát. Hallgatókat vagy asszisztenseket lehetne a könyvtárosok mellett alkalmazni, akiknek így több idejük maradna a szakmai munkára, ezáltal jobban szolgálnák a könyvtár és az olvasók érdekeit. Fel kellene mérni ugyanakkor a használói oldal igényeit is, a hallgatókét és a tanárokét, melyek az ő elvárásaik, mennyire lennének elégedettek az újfajta referensz szolgáltatási modellel. Mérlegelni kell a plusz költségeket, amibe a segédszemélyzet betanítása és alkalmazása kerül, viszonyítva ahhoz az időhöz, amit nyer a könyvtáros. Számolni kell az új munkatársi kapcsolati modellel, amely létrejön a hallgató, az asszisztens és a könyvtáros között. A vezetőnek világosan el kell magyaráznia, mit vár pontosan munkatársaitól az új felállásban. (Hogyan szervezzük meg gazdaságosan a referensz pult munkaerő-ellátását egy egyetemi könyvtárban?; autoref.)

Hírforrás: Humanus ; Könyvtári Figyelő 2009/2.
2009. szeptember 23.  • Továbbküldöm a hírt

Meg vannak számlálva a könyvtárközi napjai -- Helyben, 5 perc alatt, 1500 Ft-értFEL

Öt perc alatt varázsol majd puhafedelű könyvet a Google kétmilliós digitális gyűjteményébe tartozó bármelyik műből az 'Espresso Book Machine' (Eszpresszó Nyomda) névre keresztelt nagysebességű nyomdagép -- a gép gyártója és az internet-óriás közötti megállapodást csütörtökön jelentették be. Egyelőre a Google digitális könyvgyűjteményéből csak az a kétmillió kötet lesz kinyomtatható, amelyet már nem védenek szerzői jogok, azaz az első ízben 1926 előtt megjelent művek. Amennyiben azonban a jelenleg folyó bírósági jóváhagyás megszületik, mindazon könyv kinyomtatható, így végső soron újra kiadható lesz, amely új formában már nem hozzáférhető a piacon. 'Az Eszpresszó Nyomda lehetővé teszi, hogy az emberek kézbe vehessenek olyan könyveket, amelyekből csak egy-két könyvtári példány van az egész Egyesült Államokban, vagy éppen egyáltalán nem hozzáférhető' -- mondja Jennie Johnson, a Google szóvivője. A villámnyomda által készített könyvek ajánlott fogyasztói ára nyolc dollár (1500 forint) lesz, ám a döntést végső soron a kereskedőre hagyják.
-- A KIT-ben korábban ismertetett cikk szerint link még 4-5000 Ft-nak jelezték egy gyorskönyv árát. Ezek szerint még valószínűbb, hogy trafikokban is hozzáférhetünk előbb-utóbb lényegében bármely könyvhöz. Könyvért legalábbis a könyvtárig sem kell rövidesen elmenni...


Születőben a Könyvmegállapodás -- Kétmillió digitális könyvet nyomtatna ki a GoogleFEL

A rengeteg oldalról érkező támadások ellenére úgy tűnik, hogy a Google állja a sarat és kész bármi áron keresztülvinni könyvdigitalizálási projektjét, mind az Egyesült Államokban és mind Európában uralni kívánja a digitális könyvpiacot. A Google-féle Könyvmegállapodás sikere most mégis megtorpanni látszik egy csöppet, mert az amerikai Igazságügyi Minisztérium hivatalosan is az ellenzők pártjára állt. A minisztérium -- és így kvázi az amerikai kormány szerint is aggályosak a megállapodás körüli jogi feltételek, ezért további részletes tárgyalásokra van szükség a kiadók, a szerzők és a Google között, így újra késhet a végleges megállapodás megszületése. A kőkemény elutasítókkal szemben viszont a minisztérium kiemelte a megállapodás pozitív oldalait és reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások során sikerül olyan megállapodást kötni, amellyel ezek a jó dolgok -- sok millió régi, ritka könyv újra elérhetővé lesz -- megvalósulhatnak. A Google és szövetségesei végső soron üdvözölték a minisztérium állásfoglalását, ígéretet tettek arra, hogy átgondolják a kifogásokat és ők is tárgyalásokat sürgetnek.


Nem lesznek európai könyvek a Google katalógusában -- és, jó ez az olvasóknak?FEL

Kiveszi online katalógusából a még forgalomban lévő európai könyveket -- jelentette be hétfőn a sok milliós digitális könyvtárat építő Google az európai kedélyek megnyugtatására.


Szűkszavú kiírások - titkolózó pályázók -- Monok István számadásaFEL

Valóságos pályázatdömping szerepel az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján. Négy eminens nemzeti intézmény és egy országos múzeum főigazgatói széke ürül meg a közeljövőben. A Magyar Országos Levéltár, az Országos Széchenyi Könyvtár a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új vezetője január 1-től, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója pedig március 1-től áll majd munkába, a pályázatokat hónap végéig kell beadni, az egyelőre ismeretlen összetételű bíráló bizottság 30 nap múlva a miniszter elé terjeszti javaslatát. ...
Monok István 10 éve áll az Országos Széchenyi Könyvtár élén, és folytatni szeretné a munkát. Legfőbb eredménynek az nevezte, hogy egyszerűsödött és hatékonyabbá vált a könyvtár szervezete miután megszűntek a főosztályok. Tíz évvel ezelőtt 80 számítógép volt az intézetben, ma 750, a tárkapacitás is kétszeresére növekedett a közelmúltban. Jelenleg nincs feldolgozatlan állománya a könyvtárnak, megszüntettek 12 pinceraktárt. Igaz ez a lépés, nem ment botrány nélkül. Eredménynek nevezte, hogy jó ütemben halad a digitalizáció, és sikerült integrálni a könyvtár rendszerébe az egyéb digitális tartalmakat.


A tájékoztatók az utcára vonulnakFEL

A Radical Reference szervezetet olyan önkéntesek alkotják, akik ingyenes tájékoztatást és képzést nyújtanak független újságíróknak, politikai aktivistáknak és a nagyközönségnek online (link illetve személyesen politikai rendezvények és tüntetések alkalmával. Az online háttérmunkában egy többnyelvű, önkéntes, magas szinten együttműködő csapat dolgozik, amely nyílt forrású eszközöket használ a folyton felmerülő kérdések azonnali megválaszolására a beszélgetések során. Eközben az utcán szolgálatot teljesítő könyvtárosok testre szabott referensz eszközökkel vannak felvértezve, és állandó telefonkapcsolatban állnak a háttérben dolgozó munkatársakkal, akik azonnali segítséget nyújtanak. Minden esetben olyan rosszul ellátott rétegeket igyekeznek kiszolgálni, akik korlátozottan férnek hozzá a megbízható információkhoz. (Autoref.)

Hírforrás: Humanus ; Könyvtári Figyelő 2009/3.
2009. szeptember 23.  • Továbbküldöm a hírt

Washington D.C-ben is szorongattatásban a könyvtár -- mínusz 11%FEL

A múlt heti philadelphiai bejelentés után link Washington D. C-ből érkezett hír komoly megszorításról. Itt mindössze 11%-kal (4,8 millió dollárral) veszik vissza a könyvtári költségvetést. A könyvtárbuszt leállítják, az egymáshoz közel működő egységek nyitva tartási ideje csökken, azaz nem nyitnak ki vasárnap. A hétfő szünnap lesz. A változások október 1-től lépnek életbe. A könyvtárvezető szerint a megmaradt összeg elegendő a könyvtár müködtetésére, és örül,hogy -- eddig legalábbis -- több más könyvtárral ellentétben heti 7 napon nyitva tartanak. A megyei tanácsnok ugyanakkor kifogásolja a könyvtár prioritásait, és nehezményezi, hogy a nagy könyvtári épületekben a könyvtárosok nem dolgoznak üres óráikban.
-- Több hazai könyvtári menedzsment-tréningen volt feladat eltervezni, hogy mit tenne a könyvtár, ha 10 vagy 20%-kal csökkentenék költségvetését. Ennek megtervezése ugyanis segít a meglévő látens feleslegek még időbeni azonosításában, esetleg a viszonylag fájdalommentes visszalépésben. Ennek hiánya viszont növeli a kapkodást, a kevéssé kiszámított lépések okozta belső károkat -- melyekért így mulasztása miatt a könyvtárvezető a felelős. (MG)


Mekkora a könyvtárosdiploma nettó jelenértéke?FEL

A tanulás befektetés, és mint ilyen, hasznot is hoz az évek során, legalábbis ha ügyesen forgatjuk kezdő tőkénket és időnket, no meg persze, ha megfelelő helyen hasznosítjuk a szerzett tudásunkat. Persze az sem lényegtelen, hogy melyik országban tesszük mindezt, legalábbis ez derül ki az OECD legfrissebb, 2009-es Oktatási Körképéből.


Mennyit kap a Neumann Kht. ügyvezetője? FEL

A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. ügyvezető igazgatójának személyi alapbére 780 ezer forint. Prémiuma maximum a kifizetés időpontjában érvényes személyi alapbérének hatszorosa lehet, azonban 2009-re prémiumfeladatot nem írtak ki számára. A gazdasági vezető személyi alapbére 550 ezer forint. (Kultúra.hu)
-- Indítványozom, hogy a könyvtárak vezetői állami és önkormányzati cégvezetőkké válhassanak! Gyors csévéléssel csak egy könyvtár honlapján találtam fizetési adatokat, a költségvetési szervek vezetőire nem vonatkozik az új közzétételi rendelet? Biztos mindenkiét meg lehetne találni, ha valaki tud keresni. (Könyvtáros.com)


Profi keresőket készítenek könyvtáraknak isFEL

Szintén informatikai alapú, ám a nagyközönség előtt még nem nyitott a HealthMash-en alapuló egészségügyi kereső. A rendszert Amerikában már több konferencián bemutatták, legutoljára a San Franciscó-i Health 2.0 egészségügyi konferenciára hívták meg a terméket életre hívó WebLib Kft.-t. A cég -- amely speciális területeken mozogva készít alternatív keresőket, többek között média, könyvtári vagy egészségügyi adatbázisokhoz. Egyik legnagyobb projektje a HealthMash néven futó intelligens tudásbázis, ami megbízható forrásokon alapulva állít össze automatikusan egy egészségügyi tudáshalmazt. A társaság már korábban is bizonyított a témában: 2005-ben az amerikai National Library of Medicine támogatta ToxSeek nevű toxikológiai keresőszolgáltatásukat. (A Weblib nyilvános demonstrációs keresője kipróbálható a link címen.)


Épül az utolsó, klasszikus értelemben vett könyvtár Magyarországon -- társbérlet, vagy fúzió?FEL

Letették a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont alapkövét szerdán Pécsett. A beruházás 5,5 milliárd forintba kerül, a kivitelező 2010 júniusára ígéri az átadást. 13 ezer négyzetméteres lesz az új épület. Az új intézményben helyet kap majd a város három jelentős könyvtára: a Pécsi Városi Könyvtár, a Csorba Győző Megyei Könyvtár és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Központi Könyvtára. Továbbá magába foglalja majd a PTE Állam- és Jogtudományi Karának, illetve Közgazdaságtudományi Karának könyvtárait is. A szabadpolcos terek, az olvasóterek, a folyóirat-olvasók és a tanulóhelyek az épület 1-3. emeletein, a zenei könyvtár a 4. emeleten várja a látogatókat a jövőben. (Lánchíd R.)
A digitális információáramlás erősödése miatt a tudásközpont lesz az utolsó épülő, klasszikus értelemben vett könyvtár Magyarországon, amely azért igyekszik majd megfelelni a 21. századi elvárásoknak is tette hozzá Gábriel Róbert, a PTE rektora. A létesítményben 600 ezer könyvet helyeznek el. (Ingatlanmagazin)
-- Némelyekben felmerülhet a cím hatására, hogy ekkora nekifutással talán építtethetné a rektor úr akár az első, modern értelemben vett hazai könyvtárt is. (MG)


Marad a Pócsi utcában a soproni közkönyvtár -- új, közös könyvtárat szeretnénekFEL

Lassan egy évtizede vendégeskedik a városi könyvtár a Pócsi utcában, azaz már-már állandónak tűnik a 2001-ben ideiglenesnek hirdetett költözés. Pályázati pénz lenne a megoldás. Egyelőre nem kapnak a Pócsi utcai iskolaépületnél méltóbb helyet a kötetek, noha a gyűjtemény mostani helyén hetek óta korlátozásokkal látogatható. Az egyik olvasóteremben ugyanis leszakadt a mennyezet vakolatának egy darabja, ezért az abc első felébe eső szerzők könyveit nem lehetett kölcsönözni. Az önkormányzat négy-öt éve címzett támogatási igényt nyújtott be könyvtárépítésre az egyetemmel közösen, már a helyet is kijelöltük a Pázmány Péter utcában.


Nem csak a húszéveseké a NETvilág! -- programok a SomogyibanFEL

A Szegedi Somogyi-könyvtárért Alapítvány szerdán a Somogyiban, 2. emeleti oktatóteremben információs napot tart, melynek témái többek között a digitális fotózás, blogolás, hírek a neten, könyvtári szolgáltatások virtuális környezetben. Az egyes programokra még várnak jelentkezőket e-mailben! 10-10.30-ig Könyvtári honlapbemutató, online szolgáltatások. 10.30-11 óráig ízelítő a Digitális fotózás című tanfolyamból. 11-11.30-ig Könyvtári honlapbemutató, online szolgáltatások. 11.30-12 óráig Online hírforrások: tv, rádió. 14-15 óráig Szörf(ö)őző blogbemutató, receptötletek a netről. 15-15.30-ig ízelítő a Digitális fotózás című tanfolyamból. 15.30-16 óráig Online hírforrások: újságok.


Győri könyvszalon -- kilencedszerFEL

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg Győrben október 2. és 4. között a Győri könyvszalont, ami az ősz egyik legvonzóbb eseményévé nőtte ki magát. Az idei rendezvényen jeles évfordulókról -- többek között Radnóti Miklósról -- is megemlékeznek. A Szalon Alkotói Díját 2009-ben Jókai Annának ítélték oda.


Bezárás helyett téli könyvtár -- tótkomlósi képviselők a könyvtárrólFEL

Kimondani is sok, Tótkomlós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szeptember 14-ei nyilvános ülésén 25 napirendi pontot tárgyalt. A tanácskozás légköre konstruktívnak volt mondható. A feszültség a könyvtár immár kipróbált (a polgármesteri hivatalba történő), téli átköltöztetése ürügyén gyülemlett fel a teremben. S persze a képviselők pillanatokon belül a fűtésrendszer állapotánál kötöttek ki. Zsura Zoltán képviselő véleménye szerint a testület akkor hibázott, amikor eltekintett a ház téli felfűtésétől, s álláspontja szerint ezzel műszaki okból eredő károsodásokat idéztek elő, a művelődési központ felújításának kalkulálható nagy költségét a fűtés leállítása idézi elő. A hozzászóló képviselők szerint helyesen határoztak: a könyvtár állandó fűtése sokmilliós többletkiadást eredményezett volna, s mint elhangzott: az utcát fűtötték volna a rosszul szigetelt épület hiányosságai miatt. Kiderült, hogy a korszerűtlen kazán fűtési rendszer működtetése igen drága lenne. Felmerült: a megtartandó egy-két rendezvény során alkalmi fűtési mód is található lenne...


Népmese napja, 2009 -- előzetesekkelFEL

Három előadásból olvasható előzetes a link -n:
Benedek Katalin: Benedek Elek a magyar mellett 37 nép 112 meséjének jó szemű felfedezője, válogatója és jó tollú megmagyarítója is volt egyben. Az előadás ennek a folklorisztikában betöltött jelentőségét kívánja méltatni.
Gazda István: A Perjámosi Sándor vezetésével folyt, Benedek Elekre vonatkozó forráskutatások egyértelműen tisztázták, hogy 'a nagy mesemondó' illetve 'meseíró' megjelölés mellett a 'sokoldalú publicista, társadalomkritikus' megjelölést is szerepeltetni kellene...
Stiblár Erika: Gyerekkorunk kitörölhetetlen emlékű sárkányai a mesék határán túl is léteznek. Ez a lét és nemlét határán őrködő ősi erő megkerülhetetlen az életünk folyamán...
A Népmese napjához kapcsolódóan az Országos Széchényi Könyvtár mellett többek között a FSZEK Dél-pesti Régiójában is lesznek rendezvények.


Leépítési 'példatár' munkáltatóknak - így ne bocsássunk el!FEL

A leépítés manapság naponta több száz embert érint Magyarországon. Az elbocsátás sorsfordító esemény a dolgozóknak, kényszer a munkáltatónak. Szakemberek szerint azonban kevés az ahhoz kapcsolódó jó tapasztalat, amikor mindkét fél méltóságteljesen, egymást segítve tudja lezárni az együtt töltött időszakot. Sokkal többen számolnak be a közlés időzítése, a kifizetések elmaradása és a bánásmód körüli zavarokról. A HR Portal néhány visszás elbocsátási forgatókönyvet mutat be.
Praktikus

Poszterkészítés -- szinte fillérekértFEL

A világkörüli utak is az első lépéssel kezdődnek. A legnagyobb falragaszok is kisméretű egységekből állnak össze. Az olvasóknak szánt üzenetek gyakran jobban mutatnának plakát-méretben. Hol van az a pénz, melyből ezek az üzenetek kinyomtathatókká válnak? Meglevő eszközeink segítségével készítünk ilyen, akár több négyzetméteres falragaszt -- nyomtatott A/4-es (vagy A/3-as) oldalakból. Pl. Corel vagy Word-segítséggel kinyomtatva, egyszerű tapétaragasztóval illesztjük egymáshoz a lapokat. Mivel a nyomtatónk nem színes, a papír színének változtatásával tesszük feltűnőbbé az üzenet megjelenését. Talán 200 Ft költségből lesz az egyébként tízezrekbe kerülő látvány az épületünk bejáratánál. További információ:
Analógiák

Kisebb közösségek oktatási hátrányának fenntartása?FEL

Az irodalmi szövegek választéka az európai amerikai középosztály által kedvelt szövegekre terjed ki, ami a többi közösség számára oktatási hátrányt jelent... -- olvasható a figyelemfelhívás a Psychological Bulletin egyik régebbi számában, amerikai tapasztalatokra utalva (Bringing culture to basic psychological theory... Miller, 2002). Néhány éve német kisiskolások olvasókönyvében láttam urdu, sőt, magyar vonatkozású történeteket. A fentiek analógiája szerint a közkönyvtár hatókörében élő közösségek számára kulturálisan megfelelő kiadványok beszerzése és pr-je szükséges -- az adott közösségben is. Sőt, feltehetően az átlagosnál nagyobb bizalomkeltés is szükséges e kiadványok számára, ugyanis a kisebb közösségek gyakran nem is feltételezik e dokumentumok meglétét. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2009. szeptember 23.  • Továbbküldöm a hírt

A válság pszichológiai hatásai -- főként a tudatunkon múlikFEL

Az aktuális gazdasági válság, szinte minden emberre gyakorol valamely hatást. Maga a válság szó is tükrözi, hogy egy már nem működő folyamat változására van szükség. A gazdasági válság helyzet mögött meghúzódó egyéni sorsok, érzések és lelki problémák pszichológiai vetületével érdemes foglalkozni, mert nagyon sok esetben hatékony segítséget nyújthat a továbblépés, adaptív megoldások megtalálása felé.
A legfontosabb tényező az, hogy maga az egyén hogyan gondolkodik az adott problémáról, hiszen azzal, hogy mire, hogyan fókuszál, óriási különbségek lehetnek ugyanazon probléma megküzdésében. A válság megküzdésének leghatékonyabb módja az egyéni eszköztár, megküzdési mechanizmusok erősítése, és a társas támogatás igénybevétele. Ezek olyan segítségek, amik az egyénen múlnak, így a környezettől függetlenül képesek hatni. Ha a krízis helyzetre úgy tekintünk, mint az eddigi működésünk, gondolkodásunk és viselkedésünk nem megfelelő voltának jelzőjére, akkor képessé válunk átgondolni, hogy a saját oldalunkon mi az, amit tehetünk jelenlegi állapotunk megváltoztatására. Sok esetben a negatív élethelyzetek megélése mozgósít olyan erőforrásokat, amelyek használatával kedvezőbb kimenetelű helyzetbe kerülünk. És ráeszmélve ezekre az erőforrásainkra, az élet számos más területén lévő helyzetekhez sikeresebben tudunk alkalmazkodni.
Kisszínes

Nemi különbségek a sajtóolvasásban -- napilap, kontra magazinok stb.FEL

Lehet, sőt kell is ezzel viccelni, de egész biztosan nem független tőle a tény, hogy napilapot nő kezében nem gyakran látni, és akkor is furcsán mutat. Mondhatnánk erre persze, hogy hogyan is lehetne másképp, ha egyszer állandóan a férfinél van az újság, de ha egy kicsit komolyabban vesszük a dolgot, akkor beláthatjuk: valószínűleg van ehhez némi köze annak, hogy a napilap is azon dolgok közé tartozik, amit férfiak találtak ki a férfiaknak. Az évszázados beidegződések pedig, mint tudjuk, nehezen oszlathatók, úgyhogy a hírlapok máig is megmaradtak a férfiak játékszereinek és a két nem közti paravánnak, a nők meg inkább bekapcsolják a tévét, ha információra szomjaznak (kapcsolatteremtő és -kereső kommunikációs stílusuknak a beszédes műfaj amúgy is jobban megfelel), ha pedig nyomtatott sajtót kívánnak, inkább a bő lére eresztett, csevegős hangvételű cikkekkel megtöltött magazinokhoz nyúlnak.


Kerékpárral munkába -- hogyan hat a karrierre?FEL

Egy héttel ezelőtt indult és egy hónapon át tart a 'Bringázz a munkába' kampány, melyen ajándékokat nyerhetnek a munkahelyre kerekező dolgozók. A szervezők szerint a kerékpározás ellen felhozott érvek a legtöbb esetben tévhiteken alapulnak, és gyakran az igazi ok a lustaság. Szerintük még az elegáns munkahelyi öltözet sem lehet akadálya a kerékpáros közlekedésnek, ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Miért jó a munkahelyre kerékpározni? Mikor hagyjuk inkább otthon? A Bringázz a munkába! kampány 2007 ősze óta népszerűsíti a kerékpárral való közlekedést. Cél, hogy minél többen válasszák a biciklit, mint közlekedési eszközt az autó helyett. A szervezők szerint a kerékpározás egészségesebb, stresszmentesebb az autós közlekedésnél és gyorsabb a tömegközlekedésnél. 'Aki biciklivel jár, az nem lesz frusztrált a dugók miatt, és biztosan gyorsabban beér a munkahelyére mint busszal. Emellett garantáltan sokkal jobb lesz a közérzete" -- mondja Pignitzky Ágota, a Bringázz a munkába! kampány projektvezetője link


A Bródyban is csökkentik az inaktív állománytFEL

A Bródy Sándor Könyvtár galériájában ismét könyvbörzét tartanak. A bibliotéka állományából kivont dokumentumokat szeptember 18-24. között kedvezményes áron kiárusítják a nyitva tartási idő alatt. A könyvállományt naponta frissítik.


'Ha egyetlen héber nyelvű könyvet is találok egyiptomi könyvtárakban, elégetem'FEL

Az első fordulóban nem sikerült megegyezni az UNESCO új vezetőjének személyéről. -- A 71 éves Faruk Hoszni -- aki 22 éve vezeti az egyiptomi kulturális tárcát -- az első arabként pályázik az UNESCO elvben politikamentes főigazgatói tisztére az Arab Liga, az Afrikai Unió és az Iszlám Konferencia Szervezetének támogatásával. Maga jelentette be a sajtónak, hogy a végrehajtó tanács 32 tagja biztosította támogatásáról, amely több mint a megválasztáshoz szükséges 30 szavazat. Az egyiptomi jelölt azután került a bírálatok kereszttüzébe, hogy 2008 májusában a kairói parlamentben kijelentette: ha egyetlen héber nyelvű könyvet is talál egyiptomi könyvtárakban, azt elégeti.


Bibliofil -- tetoválásFEL

Akinek ilyenhez van kedve...

Hírforrás: Flickr
2009. szeptember 23.  • Továbbküldöm a hírt

A nők kommunizálása a Tanácsköztársaság idején -- az Egyetemi Könyvtár rejtett értékeibőlFEL

A Tanácsköztársaság agitációs röpiratai kiváló kutatási forrásai lehetnek a történészeknek. Ezt fölismervén jött létre a könyvtár 'Párttörténeti Gyűjteménye'. Ebből mazsolázgattunk.
Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárak szerepe a digitális írástudás kialakításában -- ITTK-s felmérésFEL

Tisztelt Könyvtárvezető, Könyvtáros! Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ országos felmérést készít a könyvtárak szerepéről a digitális írástudás kialakításában, terjesztésében és fejlődésében. Ezt a hatást egy kérdőívvel mérjük fel, melyet kb. 10 perc alatt ki lehet tölteni. Kérjük, kattintson a lenti linkre, további tájékoztatást és a kérdőívet olvashatja benne. Köszönettel: Sólyom Barbara - ITTK. link
Információforrások

Nemi erőszak és túlélés FEL

Magyarországon a már létező segítő szervezetek mellett új kezdeményezés a link címen elindult blog, amelyben segítők mellett az áldozatok is megszólalhatnak név nélkül, hogy legalább ilyen módon próbáljanak megszabadulni az őket ért traumától.


Minőségi blogok egy helyenFEL

Tizenöt év alatt több mint százmillió blog keletkezett a világhálón, mióta Justin Hall 1994-ben elkezdte írni az első blogot. A blogolók legnagyobb kihívása jelenleg kitűnni a milliók közül, miközben olvasói oldalról egyre nagyobb az igény a minőségi írások iránt. A Blogter és a Magyar Író Akadémia Blogakadémia néven szakmai együttműködést indított, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő írásokra, és felfedezze a tehetségeket a hazai bloggerek között.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról