Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/9., márc. 3.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

A pazarlást tudomásul vevő, azt engedő jogszabály is felelős a porosodásért
Belső motiváció: önállóság, kiválóság, cél (megvan-e a könyvtárosban?)
Internet archívum -- a British Library is elindította. Magyarország: mint borravaló
Drótos László az e-könyvtárosok munkájának jelentőségéről
A szerzői jogi káosz összezavarja a felhasználókat
Az MTA Könyvtára is csatlakozott a szerzői jogvédelemmel nem rendelkező könyvek digitális terjesztéséhez
Ráfázhatnak a brit könyvtárak, egyetemek, netkávézók a kalózkodás elleni harcra
Hajléktalanokat segítő szociális munkások a könyvtárban
Kórház--könyvtár együttműködés Kecskeméten
Ismét civileket hívnak a könyvtárügy jövőjéről szóló diskurzusba -- nem imitálják a partnerközpontúságot
Izrael digitalizálja kulturális és szellemi örökségét
Könyvtári kölcsönzőautomata -- Svédország
Használjon-e egy közkönyvtár tizedes osztályozást? -- Törekvés a használói minőségre
Rezsi is falja Potteréket -- Somogy
Könyvtárbezárás szorgalmazása, korlátozások, megszorítások
Okos-Rigó Ilona kapta az idei Monoki-díjat
Új lendület a mozgókönyvtári szolgáltatással -- Keszthely, Zalaszentgrót
Polgármesteri iroda helyett internetes könyvtár Csíkkarcfalván
Legendás fotóhagyatékot vett az MTI
Hajrá Internet, hajrá Magyarország!
Magányossá teszik az embereket a közösségi portálok
Tévhit, hogy kevesebbet olvasunk. Inkább: máshogyan -- megfelelésvágy
A kutya segít az olvasás gyakorlásában, Tucsonban is -- nézze meg!
Könyvtári csend a Twitteren -- de lehet jelentkezni is
Március: a könyvtári viccek hónapja

Analógiák

Hibás politkát folytat az elektromosautó-gyártók többsége

Kisszínes

Elrendelte a kormány az NDK megvalósítását
Leselejtezett könyveink borítójából készítsünk képeslapokat! -- készítési útmutatóval
Okosabbá tesz az internet?
Megtérülő befektetés az egészséges dolgozó
Félrekatalogizálás: Hervay Gizellának tulajdonították Bíró József verseit
A világ legkisebb könyvtára

Információforrások

Bejelentéseket vár a megújult korrupciós honlap


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A pazarlást tudomásul vevő, azt engedő jogszabály is felelős a porosodásértFEL

Mert bizony gazdálkodni kell az állománnyal is, mint minden mással. Durván úgy számoljuk, hogy a polcon helyét elfoglaló könyv értéke négy elemből tevődik össze:
1. amennyit fizettünk érte,
2. amennyiért feldolgoztuk,
3. amennyiért használtatjuk,
4. amennyiért tároljuk.
E költségelemek értéke azonban az idők folyamán változik. A beszerzési árhoz képest a könyv értéke nőhet is, de a modern könyvek túlnyomó többsége esetében különféle okok miatt csökken (elavulás, elkopás, érdektelenség stb.). A feldolgozásra fordított költség nem válik tartós értékké: mihelyt a könyvet kivonjuk, elveszik a nyilvántartására, feltárására fordított összeg is. Minél többször használják a könyvet, az egyre többe kerül, de voltaképpen ez a kiadás hozza a legnagyobb hasznot. Tudomásul kell vennünk azonban a szomorú tényt, hogy minden könyv használata csökken az időben egészen addig, míg a könyv el nem kopik. (Félreértés ne essék: itt kedvező esetben nem a műről, hanem az azt hordozó tárgyról van szó, s mint a cím is jelzi, a közkönyvtárak gyakorlatáról.) A tárolás költsége változatlannak, de állandónak bizonyul: ez az a kiadás, amely nem egyszeri, hanem nap mint nap megismétlődik, s egyre kevésbé igazolja a könyv értéke és használata, hisz mindkét elem csökkenő tendenciát mutat.
A könyvtári állománynak ezt az értékingadozását (tendenciájában csökkenését) -- amely a fenti négy tényező változó hatásából ered, -- az esetlen jogi szabályozás nem tudja megragadni. Hogyan is tudná, amikor csak egyetlen tényezővel, a tényleges beszerzési árral számol, ráadásul az érték változatlan kifejeződésének tekinti. Holott évente újra kellene becsülni a gyűjteményben helyet foglaló egységek értékét, ráadásul tekintettel mind a könyvpiac ítéletére, mind az adott gyűjtemény értékrendjére. Világos, hogy ez kivihetetlen, s a gazdasági és jogi szakembereknek sem jutott eddig jobb megoldás az eszükbe, mint hogy becsukják szemüket e probléma előtt. Oldják meg a könyvtárosok, ahogy tudják, de meg ne szegjék a rájuk kényszerített rigid szabályozást!
(Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg.)


Belső motiváció: önállóság, kiválóság, cél (megvan-e a könyvtárosban?)FEL

Egy ideje tapasztalom, és egyre több bizonyíték miatt tudatosítom, hogy amit 20, 10, 5, 2... éve tanultam, egész egyszerűen ma már nem állja meg a helyét. Iszonyú iramban változik a világ. Néha már követhetetlenül. Sok esetben azért nem foglalok állást, mert érzem, hogy amit egy bizonyos témában igaznak hittem, ma már nem az. Napjainkban a világ újraértelmezése folyik, ami nagyrészt köszönhető a 'gazdasági világválságnak' a globalizmusnak (hú, micsoda nagy szavak), a régi begyepesedett gondolkodás bukásának. A TED (talán már nem kell bemutatni) számtalan előadása bizonyíték erre. Amiért most mégis írok, az nem más, mint a munkahelyi motiváció kérdése, mely szintén paradigmaváltásra szorul. Dan Pink (...) állítása szerint a 21. századi magas teljesítményhez, egy a belső motivációkra épülő új felfogás szükséges. 3 belső motivációra építhetünk:
1.Önállóság: a vágy, hogy saját életünket magunk irányítsuk.
2.Kiválóság: a vágy, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk valamiben, ami számít.
3.Cél: a vágy, hogy olyasvalami érdekében cselekedjünk, ami túlmutat önmagunkon.


Internet archívum -- a British Library is elindította. Magyarország: mint borravalóFEL

A brit nemzeti könyvtár elindította internet-archívum projektjét, mely által a brit weblapok ezreinek korábbi változatait teszik közzé kutatók számára. Elérése: link

Régebbi hírforrás(ok): A francia nemzeti könyvtár Internet Archívuma -- Nekünk is lesz egyszer? Már az idén elérhető lesz az osztrák internetarchívum link

Drótos László az e-könyvtárosok munkájának jelentőségérőlFEL

Aki valamit is konyít a digitalizált könyvekhez, illetve köze lesz ezekhez, az előbb-utóbb törvényszerűen találkozik interjúalanyunk nevével, a legnagyobb magyar e-könyvgyűjtemény egyik megteremtőjével, aki kollégájával, Moldován Istvánnal együtt a szellemi termékek digitálissá tételének emblematikus alakjai. Hogy valójában miben áll az e-könyvtárosok újszerű munkájának jelentősége, elsősorban erről kérdeztük beszélgetőtársunkat.
...


A szerzői jogi káosz összezavarja a felhasználókatFEL

A Consumer Focus arra volt kíváncsi, hogy az emberek mennyire ismerik ki magukat az online szabályok világában. Tudják-e például, hogy mi számít illegálisnak és mi legálisnak? Sok felhasználó már nem tudja, hogy mit szabad tennie az interneten és mit nem -- derült ki a Consumer Focus brit fogyasztóvédelmi szervezet felméréséből. A jelenleg hatályos brit szerzői jogi törvény szerint illegális, ha valaki saját célra egy számítógépre vagy egy iPodra átmásolja egy CD vagy DVD tartalmát. Ezt a folyamatot a szigetországi jog formátumváltásnak (Format Shiftingnek) nevezi. A kétezer megkérdezett brit felhasználó 73 százaléka nem tudta,hogy ez illegális cselekedet.


Az MTA Könyvtára is csatlakozott a szerzői jogvédelemmel nem rendelkező könyvek digitális terjesztéséhezFEL

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára is csatlakozott a szerzői jogvédelemmel nem rendelkező könyvek digitális terjesztéséhez Európában.
'Mostantól az MTA Könyvtárában akár régi, ritka szépirodalmi művek első kiadásaihoz is hozzáférhetnek a kutatók és az érdeklődők' -- mutatta be az új szolgáltatást az mta.hu-nak Kapus Erika főkönyvtáros annak kapcsán, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára nemrégiben csatlakozott az eBooks on Demand (EOD / e-könyvek megrendelésre) európai kezdeményezéshez, amelynek keretében immár 10 ország 23 könyvtára digitalizál olvasói megrendelésre szerzői jog által már nem védett könyveket.


Ráfázhatnak a brit könyvtárak, egyetemek, netkávézók a kalózkodás elleni harcraFEL

A kalózok és a jogtalan letöltögetés elleni harc áldozatául eshetnek a wifis kávézók Nagy-Britanniában. A Digitális Közgazdaság Törvény az egyetemeket és könyvtárakat sem kímélné, szigorú nyilvántartást kell vezetniük minden netezőről, vagy viselni az ingyen netet használók tetteiért a felelősséget.
A határozat elől a könyvtárak sem menekülnének meg. A brit Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalt vezető Lord Young szerint egy szervezettel sem szabad kivételt tenni. A miniszter szerint a csak könyvtárakra érvényes szabályok meghozása esetében attól lehetne félni, hogy a kivételezett helyzetet kihasználó, kalóztanyaként működő álkönyvtárak jönnének létre. Az egyetemek is hasonló elbírálás alá esnének, bár a jogsértő tartalmak letöltését megakadályozó szűrőrendszert használó intézményeknek nem kell majd lecserélniük a már működő megoldásukat az új norma szerintire.


Hajléktalanokat segítő szociális munkások a könyvtárbanFEL

A San Francisco Közkönyvtára szociális munkásokat toboroz hajléktalan könyvtárhasználók segítésére. A központi részlegben százával vannak hajléktalanok, és az ALA szerint a könyvtár az országban elsőként alkalmaz támogatásukra szociális munkást teljes munkaidőben. Országszerte számos könyvtár igyekszik kezelni a helyzetet, melyben könyvtárhasználók zuhanyzónak használják a könyvtári mosdót, vagy kábítószer-belövőhelynek a wc-ket. Philadelphiában és San Franciscoban a könyvtárak hajléktalanokat szerződtettek a mosdóbeli rend biztosítására. (ref. MG)


Kórház--könyvtár együttműködés KecskemétenFEL

Az egészségügyi tájékozottság javítása, a betegségmegelőzés és a kisbabák mentális fejlődésének elősegítése érdekében február 23-án együttműködési megállapodást kötött a Katona József Könyvtár és a Megyei Kórház. A könyvtár az együttműködés keretében vállalta, hogy hozzáférhetővé teszi olvasói számára a kórháztól kapott tájékoztató anyagokat, illetve évente helyet ad az egészségügyi világnapokhoz kötődő vagy a könyvtári programokhoz kapcsolódó szűrővizsgálatoknak, ismeretterjesztő előadásoknak. A kórház pedig azt vállalta, hogy folyamatosan ellátja a bibliotékát információs kiadványokkal, betegtájékoztatókkal, valamint szakembereket biztosít a lakossági szűrővizsgálatokhoz és előadásokhoz. Ezen kívül a könyvtár bababarát szolgáltatásait bemutató tájékoztatókat átadja a náluk született kisgyermekek édesanyjának. Az együttműködéssel a két intézmény szeretné elérni, hogy javuljon az emberek életminősége.

Régebbi hírforrás(ok): Korábbi cikkeink a témában, pl.: A páciensek tájékoztatása hiányos -- magas labda a közszolgáltató könyvtáraknak link Orvosi--egészségügyi tájékoztatás -- műhibák ellen link A javuló információszolgáltatás hozta fel a hazai egészségügyet -- pl. a Dr.Info link

Ismét civileket hívnak a könyvtárügy jövőjéről szóló diskurzusba -- nem imitálják a partnerközpontúságotFEL

A brit Institute of Museum and Library Services (IMLS) márc. 3-ával mindenkit hív wiki-építésre, melynek célja a jövő könyvtárával és múzeumával kapcsolatos ötletek, javaslatok megfogalmazása, összegyűjtése. A diskurzus egy előzetesen összeállított elektronikus kiadvány köré épül: 'Múzeumok és könyvtárak jövője: párbeszéd-kalauz'. A szervezet az így összegyűlő adatokat stratégiai tervének készítéséhez, kutatási irányainak meghatározásához, kiadványaihoz, meghívóihoz és pályázati kiírásaihoz használja fel. (ref.: MG)
-- Úgy tűnik, a brit szakmabeliek nem riadnak vissza a nem szakmabeliek tudásának bevonásától, ennek különösebb hangoztatása nélkül partnernek veszik ügyfeleiket, legyen az jövőtervezés, vagy a nemzeti könyvtár gyűjtőkörének változtatása. Korábbi anyagunk a témában: Gyűjteményfejlesztéstől a tartalomszolgáltatás felé -- drámaian új konzultációs anyag a BL-ben link


Izrael digitalizálja kulturális és szellemi örökségétFEL

A közel-keleti állam kulturális minisztériumának tervei szerint a virtuális archívum nyitott lenne, és az állam létrejöttétől gyűjtené össze Izrael kulturális kincseit. Az archívum felállítása része az izraeli kormány által jóváhagyott 600 millió új sékeles (31,7 milliárd forintos) nemzeti örökség programnak. Az archívumban ritkaságok, vagyis a harmincas évekig visszanyúló alkotások is szerepelnek majd, de minden dal és előadás elérhető lesz digitalizált formában. Bár az archívum már létezik, eddig csak a jeruzsálemi Héber Egyetem Nemzeti Könyvtára kezdte meg a digitalizálást.


Könyvtári kölcsönzőautomata -- SvédországFEL

A könyvtár látogatójának van egy kölcsönzőkártyája, ami akkora méretű, mint egy bankkártya. Jár hozzá egy négy számból álló kód is. A kártyát az automata nyílásába kell helyezni, majd beütni a kódot. A képernyő pontosan leírja, mikor mit kell tenni. Azután a könyveket az asztalon lévő négyszögre helyezni. Majd kihúzni a kártyát, és akkor kijön a cédula a kölcsönzött könyvek listájával.
A könyvek visszaadásánál elég a könyveket az asztalra helyezni, majd megnyomni a számla gombot, és már jön is a cédula a visszaadott könyvek listájával. Az olvasónak azután magának kell a könyveket az automata mellett lévő könyvtári kocsikra tenni. A más könyvtáraknak küldendő könyveket pedig egy lyukon kell átcsúsztatni. Ilyenkor sárga a szöveg fehér helyett.
Röviden így működik.


Használjon-e egy közkönyvtár tizedes osztályozást? -- Törekvés a használói minőségreFEL

Ismét téma az amerikai közkönyvtárakban, hogy érdemes-e a könyvtárosok számára praktikus, de a használók számára túl kényelmetlen tizedes osztályozás (ott: Dewey) használata. Mint ahogyan arról korábban a KIT is beszámolt, több kisebb közkönyvtár már le is váltotta rendszerét, pl. a könyvesboltok által használt, felhasználóbarátabb BISAC osztályozási rendszerre. A LIS News cikke az ebből eredő dilemmákat taglalja. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Viszlát, decimális osztályozás! -- Felhasználóknak kedvesebb megoldást vezetnek be link Megmérték: átalakuló könyvtárakra jobban voksolnak a használók -- Anythink márkanév link

Rezsi is falja Potteréket -- SomogyFEL

Hétszázhúsz négyzetméterrel szűkül a könyvtár, mert nincs pénz fűtésre, világításra. Ruhatár nincs, az olvasók kabátban olvasnak. A téka alsó terében pizsamákat árulnak, talán inkább sálat, sapkát kellene.
De tegyük félre a viccet, a fenti megyei közgyűjteményt fenntartó nógrádi önkormányzat sincs vicces kedvében. A válság rideg, és a tél hideg napjai Somogyban is hatványozottan terhelik az intézmények pénztárcáját. Varga Róbert könyvtárigazgatóról évtizedekig nem tudtuk, hogy digitális hőmérővel közlekedik a kultúra szentélyében, és napi jelentést kap a gázfogyasztásról.
Még ilyen borsos könyvárak mellett is sok könyv árát fűtik el naponta, egy tized fok is felérhet a Harry Potter-sorozattal.


Könyvtárbezárás szorgalmazása, korlátozások, megszorítások FEL

- A New York Public Library 87 db szolgáltatóhelyének kétharmadában csökkenti a nyitvatartási időt. A könyvtár vezetői szerint 2001. szept. 11. óta ez a legdrasztikusabb korlátozás. A korlátozás a 2010-es költségvetés 5.9 millió dolláros csökkenésének eredménye. (ref.: MG)
- Finanszírozási problémák az Intute körül. A JISC (Joint Information Systems Committee), a brit felsőoktatási informatikát finanszírozó testülete bejelentette, hogy 2010. augusztusától nem fogja teljes egészében finanszírozni az Intute (link multidiszciplináris forráskalauz működését. A JISC mindig is törekedett arra, hogy a támogatott intézmények alternatív finanszírozási forrásokat keressenek. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban nincs erre reális lehetőség. Az Intute augusztus elseje után is elkérhető lesz, de karbantartását minimális mértékben fogják elvégezni. (ref.: Koltay Tibor)
- 'Mentsd meg a megyét -- zárd be a könyvtárat!' -- olvasható az Ukiah Daily Jounal.com-on. A szerző felsorolja a könyvtárak gyenge reputációinak és idejétmúltságának okait. (A cikkre írt kommentek többnyire vitatkoznak a cikkíró nézőpontjával. Nyilván nem derül ki, hogy a javaslattal a potenciális könyvtárhasználók táborának mekkora része ért egyet, de az biztos, hogy az egyébként elolvasásra érdemes nézetek -- kimondva, kimondatlanul -- létezők, és számolni kell velük. És a szolgáltatások használóorientálttá tételével mérsékelni az így vélekedők táborát :-) - MG)


Okos-Rigó Ilona kapta az idei Monoki-díjatFEL

Címkék: Románia | vezető | elismerés |

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete évente adományozza a Monoki István díjat. A javaslattétel informális, a kitüntetett személyét az egyesület vezetősége határozza meg. A nyertes és a pályázók személye a RMKE-levelezőlistán olvasható. A 2010-es díjat Okos-Rigó Ilona, a kolozsvári Egyetemi Könyvtár főkönyvtárosa kapta. A díjátadás ápr. 17-én, a Kolozsvári Állami Magyar Operában, gálaműsor keretében lesz.
-- Korábbi híreink a témában: Monoki-díj nemzedéknevelésért és kultúramentésért link
Díjazás-diskurzus a romániai magyar könyvtárosok között link
Régi és új vezetők az RMKE élén -- stratégiát is fognak készíteni link

Hírforrás: Kopacz Katalin közlése alapján
2010. március 03.  • Továbbküldöm a hírt

Új lendület a mozgókönyvtári szolgáltatással -- Keszthely, ZalaszentgrótFEL

A ZALA-KAR Térségi Innovációs Társulás területén a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár látja el a falusi könyvtárak bibliotékáinak feladatait. A tizennégy település könyvtáraiba 2009-ben összesen 1411 dokumentumot -- könyveket és gyermekeknek, illetve felnőtteknek szóló újságokat -- szállítottak ki. Az elmúlt évben további fejlesztések követték egymást: a szolgáltatóhelyek felújítása, a berendezések pótlása, fejlesztése, Kallósdon új polcokra helyezték át az állományt (új jelzeteket is kaptak), Mihályfán új épületbe költözött a könyvtár. Zalaszentlászlón, Kisgörbőn és Tilajban ugyancsak megtörtént az állományrendezés. Szinte minden könyvtárban tartottak kézműves foglalkozásokat, levelezős játékokat, környezetvédelmi majd történelmi vetélkedőt szerveztek. Az Összefogás a könyvtárakért elnevezésű rendezvénysorozat keretében tartották meg a könyves vasárnapot, a programhoz kapcsolódva Zalacsányban, valamint Mihályfán fellépett, sikeres műsort adott az Igricek együttes.


Polgármesteri iroda helyett internetes könyvtár CsíkkarcfalvánFEL

Négy új számítógéppel, modern technikai felszereléssel gazdagodott a Csíkkarcfalvi Községi Könyvtár. A BIBLIONET országos program keretében február 13-án, szombaton délután nyitották meg az ingyenes közösségi internetközpontot. A helybeliek népes közönsége gyűlt össze a könyvtárterembe, hogy ismerkedjenek az internet által nyújtott információs lehetőségekkel és eszközökkel. A rendezvényen Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, a község szülötte is részt vett.
A szűkös anyagi keretek nem tették lehetővé, hogy a helyi önkormányzat felújítsa a községi könyvtár épületét, így a község polgármestere, Gábor Tibor a polgármesteri hivatal emeletére tervezett irodájáról mondott le, hogy helyet kaphasson a modern központ. 'Az ország valamennyi polgármesterének példamutató ez a hozzáállás' -- mondta a megnyitón Scott Andersen, a Biblionet programot koordináló IREX Alapítvány helyettes igazgatója. Andersen elmondta, felmérések támasztják alá, hogy öt éven belül a lakosság 85 százalékának lesz szüksége alapvető számítástechnikai tudásra a munkahelyén, ugyanakkor még mindig hatalmas különbség tapasztalható a fiatalabb és az idősebb generáció, valamint a vidéken, illetve városon élő személyek között az informatikai tudást illetően. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Legendás fotóhagyatékot vett az MTIFEL

Az MTI nemrég mintegy háromezer felvételt vásárolt Várkonyi László fotográfus családjától, s így -- a tulajdonában lévő korábbi felvételekkel együtt -- immár a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívuma őrzi az elismert fotóművész hagyatékának jelentős részét.
Az MTI által 2009 végén megvásárolt anyagban egyaránt megtalálhatók neves színészek (többek között Karády Katalin, Dayka Margit, Major Tamás, a fiatal Kállai Ferenc, Ruttkai Éva vagy Gobbi Hilda), zenészek (például Kodály Zoltán, Ferencsik János, Simándy József, Fischer Annie, Szvjatoszlav Richter), képzőművészek (Rudnay Gyula, Csók István vagy Ferenczy Béni), írók és költők (József Attila, a fiatal Faludy György, Móricz Zsigmond, Füst Milán) fotográfiái.
A Várkonyi-kollekcióból március 11-én nyílik kiállítás a Magyar Újságírók Országos Szövetségének új budapesti, Vörösmarty utcai székházában Arcképek a XX. századból címmel.


Hajrá Internet, hajrá Magyarország! FEL

Pettkó András és Baja Ferenc az utolsó napirend utáni felszólalást követően az informatika jövőjéről beszélgetett web2-es technika segítségével. Az utolsó parlamenti napon az utolsó felszólalásként Pettkó András az információs társadalomról tartott felszólalást. A Parlament dísztermében Baja Ferenccel beszélgettek a web2-es technika segítségével.


Magányossá teszik az embereket a közösségi portálokFEL

William Deresiewicz kultúrkritikus az emberi kapcsolatok online alakulásával foglalkozik. Deresiewicznek tavaly jelent meg két esszéje. Az egyik, a Faux Friendship arról szól, hogy a közösségi hálózatok negatívan befolyásolják a barátságokat. 'Azt hisszük, hogy a magány és a barátság a digitális korszakban két egymástól meglehetősen távoli fogalom. Nos, ez a két dolog valójában nagyon is szorosan összefügg egymással. A jelenlegi online világ mind a magányt, mind a valódi barátságokat azonban nagyon megnehezíti. Az internet része egy fejlődési folyamatnak, amelynek keretében a barátságok kapcsán a minőséget a mennyiség váltotta fel. Ma akár száz emberrel is kommunikálhatunk egyszerre, olyanokkal, akiket ismerünk, de olyanokkal is, akikkel soha nem találkoztunk. A Facebook általában sok kis üzenet triviális dolgokról. Több dolog számára nincs hely. Nem csoda, hogy sokan ott magányosnak érzik magukat.'
'A legérdekesebb az, hogy mindig azt hisszük: egy új technika képes kielégíteni egy meglévő igényt. Valójában azonban az igény gyakran csak utólag jelentkezik valami iránt. Ebben az esetben arról van szó, hogy a nap 24 órájában tudjunk mindenről, amit a barátaink csinálnak. A gond csak az, hogy a valódi életben a barátságok nem erről szólnak' -- hangsúlyozta William Deresiewicz.


Tévhit, hogy kevesebbet olvasunk. Inkább: máshogyan -- megfelelésvágyFEL

Tévhit, hogy kevesebbet olvasunk. Inkább: máshogyan -- nyilatkozta Győri Erzsébet Miskolcon. A regionális híradóban a vágóképek alatt elhangzott még: a könyvtárak a világban történő változásokkal akarnak lépést tartani, a kor igényeinek akarnak megfelelni. Ezért fejlesztik például az 'internetes adatbázist'.
-- Azon tűnődöm, hogy jóval megfoghatóbb és számon kérhetőbb 'használó igényeinek való megfelelés' mikor válik a könyvtárakkal való kommunikáció részévé. (A hallgatók azt is kihallják a mai szövegekből -- a huncut tartalomelemzők pedig meg is fogalmazzák --, hogy ha a könyvtár meg akar felelni ennek vagy annak, akkor e szöveg implikálja az a kijelentést, hogy ma nem felel meg.) (MG)


A kutya segít az olvasás gyakorlásában, Tucsonban is -- nézze meg! FEL

Arizona fővárosának könyvtárában is olvashatnak az erre kiképzett kutyáknak (Certified Service Dog) a gyerekek -- szól a híradás. A megyei könyvtár is alkalmazza a 'Read to a dog' projekt tapasztalatait, mely szerint az állat nem javítja ki a betűkkel még nem nagyon boldoguló gyereket, akinek emiatt nincs szégyenérzete -- miközben azonban gyakorolja az olvasást. Nézze meg a videót!

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári macskák után: olvasást segítő kutyák link Hosszú sorok a könyvtár előtt -- a kutya nem neveti ki a hibázó olvasót link

Könyvtári csend a Twitteren -- de lehet jelentkezni isFEL

Dani osztott meg egy darab listát az amerikai csiripelő, twittelő könyvtárakról. A legnépszerűbb New York Public Library 1313-szor csiripelt, 2010 február 28-án húszezer-nyolccvanegyen-en követik. Belehallgattam az itthoni csiripzajba. A fiam délutáni alvásideje alatt és felett fél órát töltöttem kereséssel. Ennyi:
- Justh Zsigmond Városi Könyvtár Orosháza 378 csirip 76 követő
- MOME Könyvtár Budapest 135 csirip, 101 követő
- Egyetemi Könyvtár, Szeged 30 csirip, 21 követő
- Városi Könyvtár, Csorna 3 csirip, 6 követő
- Egressy Béni Könyvtár, Kazincbarcika 1 csirip, 7 követő
- OSZK, Budapest nulla csirip, 32 követő
- Kőrösy SZKI Könyvtár nulla csirip 14 követő
- Krúdy Gyula Városi Könyvtár Várpalota nulla csirip, 7 követő
Kedves csiripelő könyvtárak jelentkezzetek a listára ingyen!


Március: a könyvtári viccek hónapjaFEL

A LISNews februári könyvtári esszéversenye után márciusban a könyvtári viccek kerülnek terítékre. Pontosabban: ki tudja a legjobbat közülük? A híroldal gazdái nem mondanak ítéletet, de mindenki beküldheti a neki legjobban tetszőt. Ennek örömére le is írták a klasszikus könyvtári tyúk és béka viccet -- mely csak angolul érthető: You know, a chicken walks into a library and says, 'book, Book, BOOK!' (you gotta say it like a chicken), so the librarian gives her a book. The chicken takes the book outside and down to a pond where a frog sits on a lily pad and croaks, 'read-it, read-it' (that's right, say it like a frog).
A könytári viccoldal linkjét ld. alább.
Analógiák

Hibás politkát folytat az elektromosautó-gyártók többségeFEL

Új irányt javasol a McKinsey az elektromosautó-gyártásban érdekelt vállalatoknak a legújabb negyedéves kiadványában. Az elemzés szerint sokkal több értelme lenne az egyéni (használati) szokásokhoz igazítani az elektromos autók gyártását, mintsem hogy olyan modellekkel jelenjenek meg a piacon, amelyekkel egyszerre kívánják elérni a potenciális vevők 95%-át.
-- Az autógyártók a tanácsadó szerint általában kívánnak megfelelni a használói igényeknek, mintha a könyvtár mindenkinek szeretne szolgáltatást nyújtani. E hozzáállással a szolgáltatás meglesz ugyan, de feltehetően egyik célcsoport elégedettségét sem sikerül megnyerni. (MG)
Kisszínes

Elrendelte a kormány az NDK megvalósításátFEL

Elrendelte a kormány a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) projekt megvalósítását, amelynek köszönhetően Magyarország összes településén 6 és 10 megabit/szekundum közötti sávszélességű internet lesz elérhető - jelentette be Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos pénteken sajtótájékoztatón.


Leselejtezett könyveink borítójából készítsünk képeslapokat! -- készítési útmutatóvalFEL

A LIS News olyan oldalt ajánl könyvtárosok részére, mely készítési útmutatóval buzdít a képeslap-készítésre -- régi könyvek borítójából. Az ötlet remek alkalom porosodásgátlásra, gyerekeknek kézműves foglalkozásra, sőt, a képeslapok áruba bocsátására. Lehet, hogy stancológépet (papírt formára kivágó alkalmatosság) is érdemes lenne ilyen célból köröztetni. Talán ugrik is egy élelmes könyvtárellátó :-) (MG)


Okosabbá tesz az internet?FEL

Nemrég 900 szakértőt -- tudósokat, vezető üzletembereket és technológiai fejlesztőket -- kérdeztek meg az évente kiadott Az internet Jövője (The Future of the Internet) című tanulmány negyedik kiadásához, hogy megpróbálják megválaszolni, okosabbá vagy butábbá teszi-e felhasználóit az internet, és mi várhat ránk az elkövetkező 10 évben. A legtöbben elvetették azt az állítást, hogy a böngészés és a felületes netezés csökkenti a koncentrációs képességünket, ellenben egyetértettek azzal, hogy a Google tájékozottabbá és kreatívabbá tesz. Az írás-olvasás kérdése is elgondolkodtatta a tudósokat, akik nem tudták egyértelműen meghatározni, pozitív vagy negatív folyamatok tanúi vagyunk-e. Többségben voltak akik szerint 2020-as években az internet alapját a szabad és nyitott információáramlás fogja jelenteni.


Megtérülő befektetés az egészséges dolgozóFEL

Lehet a munkavállaló a legmagasabban képzett, legjobb képességekkel megáldott és megfelelően motivált -- ha hiányzik az egészsége hozzá, nem tud maximumot teljesíteni, így nem tud a cég sem elég sikeres lenni. Szerencsére mára egyre nagyobb jelentőséget kap a dolgozók egészségének védelme.
Az egészségfejlesztési terv tartalma, fázisai
1. A munkavállaló teljes körű (fizikai, lelki és mentális) állapotfelmérése
2. Elemzés, értékelés -- Egészségtérkép a munkavállalók csoportjairól
3. Kezelési akciótervek -- a kapott eredményekre specializált, célzott beavatkozások
4. Utánkövetés, átfogó program-értékelések.


Félrekatalogizálás: Hervay Gizellának tulajdonították Bíró József verseitFEL

Irodalomtörténeti kuriózumnak nevezte Bíró József a gyűjteményes kötetet, amelyben egy évtizedig Hervay Gizella neve alatt szerepelt húsz verse -- mindenki tudta nélkül. Több mint tíz éve, 1999-ben jelent meg a Kriterion könyvkiadónál Hervay Gizella posztumusz gyűjteményes kötete, Az idő körei címmel. Néhány napja azonban kiderült: a kötet húsz olyan verset is tartalmazott, amelyek szerzője nem Hervay Gizella, hanem Bíró József magyarországi költő és performer. Az illető verseket a Hervay-hagyaték katalogizálásakor sorolták tévesen a költőnő művei közé, a tévedésért és annak helyreigazításáért azonban Balázs Imre József vállalta a felelősséget. Ő mesélte el azt is a Transindexnek, pontosan hogyan derült fény a hibára: Pécsi Györgyi a Nagyítás című hetilapban közölt cikket Hervayról, amelynek végén az egyik Bíró József-verset idézte, tévesen Hervaynak tulajdonítva azt. (via ReMeK-e-Hírlevél)
-- A cikk nagy hibája, hogy a lényeget -- ti. hogy melyek az érintett versek -- nem közli :-( (MG)


A világ legkisebb könyvtáraFEL

Egy hagyományos angol telefonfülkében működik jelenleg a világ legkisebb könyvtára -- 100 kötetet kínál. A somerseti Westbury-sub-Mendip falu lakói használhatják a világ legkisebb könyvtárát. A telefonfülkében -- melyet egy fontért (kb. 350 forintért) vettek a British Telecomtól -- 100 kötetet, valamint DVD-ket és CD-ket kölcsönözhetnek a tagok.
Információforrások

Bejelentéseket vár a megújult korrupciós honlapFEL

Megújult a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda korrupciós adatbázisa: a honlap az új külsőn túl bejelentések fogadására alkalmas interaktív felülettel, korrupciós térképpel és kárszámlálóval egészült ki.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról