Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/12., márc. 24.

Digitalizálás – a múlt héten konferencián és a Katalisten is téma volt. A könyvtárosi identitásválság Magyarországon kívül is tetten érthető. Ami eltérő, az a válságra való válaszolás. Hasznos lehet nálunk is az előremenekülés.

 

  E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A nonprofit szervezetek sokrétű felelőssége -- a bizalom illendő és gyakorlati szintje
Mentsd meg könyvtárainkat! -- érvgyűjtemény a könyvtárak mellett
2 millió digitális oldal az OGYK-ban, 200 Ft/oldalért; Digitális Társadalmi Egyezmény
Torrent, használói profil, önkéntesek bevonása -- hiányszavak a digitalizálás-konferenciáról
A Német Digitális Könyvtár költséghatékonysági kérdései -- versenytárs a Google
Digitalizálás -- a szerzői jog átgondolása nélkül?!
Közhasznú munkavégzés -- digitalizálnak, retusálnak, oktatnak napszámban
Könyv: jersze, elektronikusan is!
Idén is lesz Nagy Könyvelhagyó Nap -- a leghatékonyabb könyvtári pr-rendezvény
Mi lesz veled orvosi könyvtár? -- 10 év alatt 40% csökkenés
Fogkefe-választás, avagy: ronthat is az állományok minőségén a Márai-program
Etika ürügyén se keverjük a kozmológiát a teológiával
Mi jut a Márai Programból a kortárs magyar íróknak? Röviden: szinte semmi
Internet Fiesta a könyvtárakban -- közösségi visszacsatolás, mint kérdés
Hatékonyságnövekedés a FSZEK-ben: csökkent a szolgáltatási pontok száma, nőtt a könyvtárhasználat
Tízből kilenc fiatal az interneten keres megoldást problémáira
A jövő a felhő alapú zenei szolgáltatásoké -- van-e értelme a könyvtári zenegyűjtésnek?
Éled a magyar e-könyv piac
Háborús fotók Tiszakécskén -- digitalizált anyagokat kutattak be
Közszféra vs. cég: hol jobb dolgozni?
Csendes zóna is kell
Már vidéken is elérhető a UPC digitális videotára

Analógiák

A sokkoló gazdasági növekedés titka -- pl.: standardok, objektív értékelés

Kisszínes

Miért indít blogot egy matematikatanár?
Porosodó könyvekből műalkotások -- Elindult a Book Art-program
'Szerzői jog'
Az újságolvasókat nem érdekli a Twitter és társai
Egyre több olvasó pártol át az online médiákhoz
Hogyan szereld le a hatalmaskodó főnököt?
Amerikai titkosszolgálatok célkeresztjében a Wikileaks

Kiemelt Katalist-hír

Magyar Digitális Könyvtár -- és a könyvtár ikaroszi röpte

Információforrások

Google: valós idejű keresés már magyarul is
Mi van egy digitalizált nemzeti hangtárban? -- Zenei archívum 2.0 -- a Neumann Kft-től
A Sixtusi kápolna -- belülről
Új hírgyűjtő oldal: Tallózó.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A nonprofit szervezetek sokrétű felelőssége -- a bizalom illendő és gyakorlati szintjeFEL

A közintézményi felelősség nagyban kapcsolódik a közösség irányából érkező bizalommal, elfogadottsággal. A felelősség többirányú: a működési terület különféle szereplőinek irányában (felfelé, lefelé, partnerek irányában); pénzügyi, államigazgatási, teljesítménybeli és küldetésbeni vonatkozásban. Az intézménynek egyrészt integrálnia kell ezeket, másrészt fontossági sorrendet kell felállítania közöttük. Legelőnyösebb, ha mindezeket stratégiában fogják össze. Csak kevés közintézmény összpontosítja figyelmét ténylegesen a szolgálandó közösségre. A bizalom kérdései pedig akkor merülnek fel leginkább, amikor a döntéshozók vagy adófizetők kíváncsiak lesznek a közpénzek elköltésének hatékonyságára.
-- A hazai viszonyok között a könyvtárral kapcsolatos bizalmat nem illik, nem szokás nyíltan megkérdőjelezni. A bizalom valódi szintje azonban jól megmutatkozik a költségvetési döntésekben illetve a szakmai presztízsrangsorokban. És ezzel eljutottunk a vallott és gyakorolt értékek közötti hungarikum-jellegű szakadékhoz. (MG)


Mentsd meg könyvtárainkat! -- érvgyűjtemény a könyvtárak mellettFEL

Az amerikai weboldal segít a megszorításban és bezárásban veszélyeztetett könyvtárak és támogatóik számára, hogy érveket, szempontokat szerezzenek a könyvtárak működtetése mellett. Az oldalról elérhető ALA által készített wiki, amely bemutatja
- A könyvtárak haszna a gazdasági visszaesés idején
- A könyvtárak értéke az internetes korszakban
- A könyvtári ROI (a befektetés megtérülése).
Az izgalmas adat- és tanulmánygyűjtemény egyebek mellett tartalmat könyvtári értékkalkulátort is. link (ref.: MG)


2 millió digitális oldal az OGYK-ban, 200 Ft/oldalért; Digitális Társadalmi EgyezményFEL

A héten jelentették be, hogy az Országgyűlési Könyvtár kétmillió oldalnyi dokumentumát összesen kétszázmillió forint értékben digitalizálják. A digitalizálandó állomány nagyobb részét könyvek (lexikonok, adattárak, monográfiák, tanulmánykötetek), jogforrások (1945 előtti döntvények, közlönyök és egyéb hivatalos lapok) és időszaki kiadványok (jogi, politikatudományi és történettudományi folyóiratok) teszik ki, de sok történeti országgyűlési dokumentum (jegyzőkönyvek, naplók, irományok, költségvetések, zárszámadások) is elérhető lesz ilyen formában. Az anyagok kétharmada 1945 előtt keletkezett.
További hír: aláírták a Digitális Társadalmi Egyezményt is, melynek hatására 2012 végéig egymilliárd forintot költhetnek informatikai fejlesztésekre.
-- Az OGYK a digitalizálandó kötetek körét részben a használati tapasztalatok, részben állományvédelmi szempontok alapján állította össze. A projekt pr-jét később tervezik felerősíteni. (MG)


Torrent, használói profil, önkéntesek bevonása -- hiányszavak a digitalizálás-konferenciárólFEL

A Digitalizálni, de... konferencia (apropóját ld. külön hírben) címe a témával kapcsolatos alapvető szempontok ütköztetésére engedett következtetni. Ám a címben jelzett három téma közül csak az utolsó fordult elő szőr mentén, az Europeana-ról szóló előadásban (legalábbis azok között, amelyeket én láttam). Pedig a használói profilt fel nem vázolva, meg nem kutatva az adófizetők összes pénze nem lesz elég a nem főáramba tartozó dokumentumaink fontolva haladó digitalizálásához. A fiatalok márpedig -- úgy tűnik --, túlnyomórészt a jogi szabályozást és a könyvtárakat kikerülve, fájlcserélők által szerzik be a mindennapi betevő digitális anyagaikat. S az sem mellékes szempont, hogy a Google egy könyvet 1750 Ft-ért digitalizál. Lehetünk-e versenyképesek, s ha igen, mely területen? Rónai Iván elmondta, hogy pillanatnyilag hiányzik a nemzeti szintű koordináció, az együttműködés, prioritások, jelentős szakmai műhelyek. -- Mi lehet tehát a könyvtár szerepe? -- Ha egyáltalán? (Most nem a pénzköltésre, hanem a használói nyereségre gondolok.) Természetesen voltak izgalmas felvetések, tapasztalatok. Biztosan érdekes volt az általam nem látott jogi szekció. Vagy pl., hogy az MTA Könyvtára is szkennerre cserélte a fénymásolókat (vö.: Fénymásolás helyett digitalizáljunk! link hogy a gyakran keresett anyagok rövid időn belül elektronikusan is szolgáltathatók legyenek. Ugyanők -- Holl András előadása -- módszeresen keresik, hogyan könnyíthetik meg a kutatók számára a repozitóriumuk használatát. (MG)


A Német Digitális Könyvtár költséghatékonysági kérdései -- versenytárs a GoogleFEL

A Német Digitális Könyvtár könyvek, filmek, képek és hanganyagok millióit kívánja online elérhetővé tenni. A projekthez több mint 30,000 könyvtár, múzeum és levéltár támogatását várják. A cél: versenyre kelni a Google-lel. De vajon sikerül-e?
A Bajor Nemzeti Könyvtár főigazgatója kételkedik abban, hogy lehetséges-e a jelen anyagi és időkeretek között eredményes digitalizálási munkát végezni. Mint mondja, egy 16-17. századi könyv digitalizálása 70-140 euróba kerül. -- Lehetőségek és kételyek a Spiegel cikkében.
-- Ha a magyarországi konferencián nem is hangzott el nyílt színi kételkedés a nagyívű programok sikerében, érdemes elolvasni a jóval tőkeerősebb, egyúttal előre költség--ráfordításokat is vizsgáló német könyvtárügy környékén megfogalmazódó töprenkedéseket. (MG)


Digitalizálás -- a szerzői jog átgondolása nélkül?!FEL

A digitalizálási konferencia után...
Nagyon okos dolgok hangzanak el ilyenkor. A probléma egyedül az, hogy a vitatkozó felek azt gondolják, hogy a digitalizálás az a nyilvánosság forradalmát jelenti. Ebből a szemszögből cibálják a kérdést, technológiailag és jogilag is. A könyvtárak szempontjából azonban a digitalizálás nem a nyilvánosság forradalma (azt ugyanis nélküle már megvívták a 'szürke tartományok') -- hanem valójában a raktározás forradalma.
Amennyiben a digitális forradalmat nem követi szerzői jogi forradalom (ami a tulajdonjogra tekintettel gyakorlatilag kommunizmust jelentene), nos ebben az esetben a könyvtári digitális 'kiraktározás' és 'beraktározás' üzleti és szerzői jogi konstrukciója jelenthetné az egyik alternatívát a folytatásra.


Közhasznú munkavégzés -- digitalizálnak, retusálnak, oktatnak napszámbanFEL

Hamarosan Nagykanizsa még több intézményében találkozhatunk közcélú munkásokkal. ... A második legnagyobb munkáltató a Halis István Városi Könyvtár, ahol 26-an tevékenykednek a közcélú foglalkoztatási program keretében. Megjegyzem, még manapság is sokan lapátos munkára gondolnak, amikor közcélú munkáról hallanak, pedig ez már nem teljesen igaz. Természetesen, ilyen is előfordul, de van, aki hivatalsegédként, vagy adminisztrátorként dolgozhat, attól függően, mi a végzettsége.
A Halis István Városi Könyvtárban dolgozó közcélú foglalkoztatottakkal a bibliotéka minden részében találkozhatnak az olvasók. Többek közt olyan feladatokat bíznak rájuk, mint a ruhatár kezelése, eszközök, berendezési tárgyak, bútorok karbantartása, vagy a dokumentumok digitalizálása. A közmunkások Czupi Gyula igazgató (jobbról) szerint gazdagítják a könyvtár tevékenységét. -- Közmunkásaink segítségével például a korábbinál is közvetlenebbül tudjuk megszólítani olvasóinkat, ugyanis a 12 ezer példányban készített időszaki hírleveleinket ők juttatják el hozzájuk -- mondta Czupi Gyula igazgató. -- Sőt, idősebb, kevésbé járatos internethasználóinknak is tudnak segítséget nyújtani, ha elakadnának a világhálón. A múlt év októberétől kezdve 100 olvasónkat vezették be az infosztráda rejtelmeibe. A bibliotékát tehát komolyan gazdagítja a munkájuk, jelenlétük.
Bicsák Erika április 30-ig dolgozhat a könyvtárban. -- Június óta vagyok itt, s nagyon megszerettem a munkám - így a fiatal hölgy, aki korábban boltvezetőként dolgozott. - Nagyon nehéz álláshoz jutni manapság, így mindenkinek jól jön a közfoglalkoztatás, a baj csak az, hogy ideiglenes. Azért titkon azt remélem, maradhatok majd április után is...


Könyv: jersze, elektronikusan is!FEL

Az Amazon.com, a piacvezető amerikai könyvkereskedő cég, rögtön a bevásárló szezon után közölte: a 2009. évi karácsonyi forgalomban több elektronikus könyvet -- azaz művet, alkotást -- értékesített internetes kiskereskedelmi portálján, mint hagyományos nyomtatott kötetet. Ez az üzleti számadat is aláhúzza, hogy a könyvkultúra -- itthon és a nagyvilágban -- minden elemében átalakul. A tartalomra és a formára egyaránt kiterjedő változások új kultúr-technikai komplexumokra térítik, kényszerítik az olvasókat. Az Internet és a különböző hozzáférési eszközök -- mint az iPod, a mobiltelefon, a notebook, az asztali számítógép, és természetesen maga az e-reader -- összetett virtuális térbe helyezik a tudás és a műélvezet logisztikáját. Ha nagyon direkt akarunk fogalmazni, úgy jellemezhetjük a helyzetet: a könyvespolcok ritkán érintett tárlókká válnak, hiszen a digitális készletek -- azonnal elérhetően -- kimeríthetetlen rezervoárban rendelkezésre állnak. Egyfajta elektronikus konfekcióként, online jön a tartalom. (Kerekes Pál)


Idén is lesz Nagy Könyvelhagyó Nap -- a leghatékonyabb könyvtári pr-rendezvényFEL

Két éve indította útjára az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár a népszerű könyvelhagyó (Bookcrossing) mozgalom magyarországi változatát (erről itt olvashatsz bővebben), azóta több mint 2800 kötet 'veszett el', vagyis került bele a könyvelhagyók körforgásába. A születésnapot a tavalyi évhez hasonlóan most is programokkal, játékkal ünneplik a szervezők március 25-én, a Nagy Könyvelhagyó Napon. A cél, hogy most is sok könyvszerető ember veszítse el egy kedves könyvét, hogy aztán más megtalálja, és elolvashassa, és persze, hogy az akció révén azok is felfigyeljenek a játékra, akik korábban nem hallottak róla. Az akcióba bárki, bárhol bekapcsolódhat egy elveszítendő könyvvel. Dolga csak annyi, hogy regisztrálja a kiválasztott kötetet a honlapon, letöltse az elveszítő nyilatkozatot, és beragassza a könyvbe. Hat kiadó jóvoltából az akcióba bekapcsolódott tizennégy hazai könyvtárban - például a FSZEK Központi Könyvtárában is -- március 25-én biztosan lesznek elhagyott könyvek.


Mi lesz veled orvosi könyvtár? -- 10 év alatt 40% csökkenésFEL

Az orvosi szakkönyvtárosok bőrükön tapasztalják, hogy szakmánk nagy bajban van. Tapasztalhatjuk, hogy az utóbbi időben számos könyvtár bezárt, vagy ha még létezik is, már-már alig tud működni. Az egykori magas színvonal hanyatlóban van. Pedig a könyv és folyóirat mindig természetes tartozéka volt a kórházaknak. A ma is létező, 1945 előtti alapítású 16 kórház közül 11 rendelkezett könyvtárral az alapítást követően. Az egykor zárt szakkönyvtárak kisebb része ma már környezetében nyilvános feladatokat is ellát, kiegészítve ezzel a köz- és felsőoktatási könyvtárak hiátusait. Azt gondolhatnánk tehát, hogy helyük van a magyar könyvtári rendszerben. A statisztikai adatok azonban másról szólnak.


Fogkefe-választás, avagy: ronthat is az állományok minőségén a Márai-program FEL

Valósnak látom azt a veszélyt, hogy az apasztásban gyakran nem jeleskedő könyvtárakban az állomány egésze a Márai-program hatásaként gyengébb minőségűvé válik, mégha a beszerezhető új könyvek használatba is kerülnek. Végül egy érdekesség: a cikkben szereplő 50 százalékos 'porosodási arány' -- vagyis azon (kölcsönözhető) könyvek aránya, amelyeket soha senki nem kölcsönöz ki) a hasonló hollandiai könyvtárak esetében 17,1 százalék volt.
-- Összegzett állományegészség-adatok alapján csak empirikus tapasztalatokra hivatkozva mondható, hogy a kölcsönözhető könyvtári állományok a haszongörbe 3., azaz leszálló ágában vannak, ahol az állománynövekedés a használat csökkenését idézi elő. (MG) Vajda Kornél megfogalmazásában: 'Amit nem vagy alig használnak, arra ott nyilván nincs szükség. (A redundancia nem várt hatásairól egy röpke anekdota: egy közismert magyar könyvtáros -- még anno -- először járt, pár napra, Londonban. Fogkeféjét azonban otthon feledé. Bekukkantva az egyik szupermarketbe fogkefét vásárlandó, állítása szerint kilométeres polcokat látott telis-teli különböző márkájú fogkefékkel. Azt a pár napot kibírom fogmosás nélkül, a fene fog ennyi közül válogatni -- mondotta, és akként cselekedett.)'


Etika ürügyén se keverjük a kozmológiát a teológiávalFEL

Az elmúlt hónapokban közreadtuk a 3K-ban is megjelent állománygazdálkodással kapcsolatos gondolatait; részletekben a cikk csaknem egészét közöltük. Most a záró gondolat következik. (MG)
-- A konzervativizmus és reformizmus kettősségét a fentiekben az állomány oldaláról vizsgálgattam, de érdemes volna a könyvtár egészét is e megközelítésben nézni. A reformokra bizony, ha tetszik, ha nem, rákényszerülünk, mert az alternatíva túlságosan is gyászos kimenetellel kecsegtet. Visszapillantva úgy vélem, mi, a FSZEK munkatársai az 1980-as és 1990-es években valódi reformkorszakot éltünk át, ám ha megértőbben és alaposabban nézem a korábbi és az őket követő éveket, a könyvtárosi reformtörekvések és eredmények mindenkor kimutathatók. Mint ahogy más könyvtárakban is. E megértés jegyében remélem, hogy az általam mondottak kizárólag szakmai ellenvetéseket váltanak ki kollégáimból, nem pedig etikai ellenérzést, pláne elítélést, mert nem vezet jóra, ha összetévesztjük a kozmológiát a teológiával, mint ahogy az Galilei esetében történt. (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. számában jelent meg.)


Mi jut a Márai Programból a kortárs magyar íróknak? Röviden: szinte semmiFEL

Mi jut a Márai Programból a kortárs magyar íróknak? Röviden: szinte semmi. Az egymilliárd forintból legfeljebb néhány tízmillió. Holott a legtöbb magyar író arra a kérdésre, mi az a Márai Program (MP), azt feleli: egymilliárd forintért vásárol az NKA a kortárs és klasszikus magyar irodalom terméséből a könyvtáraknak. Úgy, ahogy az irodalmi folyóiratokból is. Európa-szerte felerősödött az irodalom mint nemzeti kincs állami támogatása, és a kortárs magyar szerzők között is egyre többen vannak, akiket másutt kiadnak -- viszont itthon az írót, a költőt, az irodalmárt, a bölcsészt ma a jobb érzésű emberek legfeljebb lesajnálják. Itt az idő, hogy összefogjanak, és, amennyire lehet, változtassanak a folyamatokon.
Cinikusnak tűnik, hogy a 40 százalék klasszikus, kortárs és ifjúsági irodalom, vagyis a kortárs irodalom az egész listának valószínűsíthetően maximum a 13 százalékát teheti ki, ha egyenlő elosztást gondolkodunk, de ha realisták vagyunk 5?10 százalékra számíthatunk. Ebben a fiatalok legfeljebb 1?2 százalékban lesznek jelen, tehát csak azt remélhetik, hogy összességében legfeljebb 1-2 millió forinttal többet vesznek a könyveikből, mint amennyit az MP nélkül vennének.


Internet Fiesta a könyvtárakban -- közösségi visszacsatolás, mint kérdés FEL

Adatbázis-bemutatókkal, foglalkozásokkal, internetes játékokkal várják az érdeklődőket március végéig a könyvtárak az Internet Fiesta 2010. elnevezésű programsorozaton. Az idei rendezvénysorozat célja bemutatni, hogy az internet segítségével milyen új közösségek, együttműködések hozhatók létre. A programhoz csatlakozó könyvtárak az internet gazdagságát, a technológiák sokrétűségét akarják megismertetni a nagyközönséggel -- közölte a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) az MTI-vel. Az internetkultúra népszerűsítését szolgáló világméretű rendezvénysorozatot évente rendezi meg az Internet Society. Magyarország 2000-ben csatlakozott az akcióhoz, amelyben kezdettől fogva fontos szerepet vállalnak a könyvtárak.

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtáros egyesület szembesíti a könyvtárakat a valósággal (Facebook -- könyvtári eszközként) link Top 50 Facebook rajongói oldal -- begyűjtik a figyelmet link

Hatékonyságnövekedés a FSZEK-ben: csökkent a szolgáltatási pontok száma, nőtt a könyvtárhasználatFEL

Öt könyvvel tartozik kiscsaládom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak. Nagy része babázós könyv. Nagyon elfelejtettük. Kedves levélben szólított fel a könyvtár, hogy vigyük vissza a könyveket, de most nem erről akarok írni.
Nagynemigaz ügy. Kronológia: Március 8-án A Hír24.hu bulvár rovata közölt egy darab írást a Szabó Ervin Könyvtárról.
Március 10-én másodközöltem, kétkedésem is megírtam a blogban. dr Fodor Péter főigazgató úrnak E-maileztem, hogy szíveskedjen tájékoztatni a Konyvtaros.com-ot az írásról. A Hír 24 még aznap levette a cikket, már csak az url mutatja, hogy ott volt valami. Fodor Péter felhívott telefonon, megköszönte, tájékoztatott, hogy az írásból szinte semmi sem igaz. Írtam egy update-et a bejegyzéshez, hogy az írást levették és nem igaz. A másodközölt írást áthúztam, jelezvén, hogy azért valami csak ott volt.
Március 16-án megjelent a Hír24-en egy újabb írás, melyben semmi nem utal a törölt írásra. Kedves pozitív szöveget olvashatunk a kulturális intézményről. Nagy kár, hogy csak elvétve találok ilyen írást a médiában.
Másodközlés HÍR24.hu: A szolgáltatások színvonalának növelésével jelentősen megugrott a könyvtári látogatások és beiratkozások száma. ...


Tízből kilenc fiatal az interneten keres megoldást problémáiraFEL

A 25 év alatti fiatalok közül tízből kilenc az interneten keres megoldást problémáira ahelyett, hogy szüleihez fordulna segítségért -- derül ki egy friss brit felmérésből. Andrew McKnight, a segélyvonal felügyelő testületi elnöke szerint a felmérés eredménye alapján szükség van az internetes találatok ellenőrzésére, mert számtalan eset mutatja, hogy a weben elérhető tengernyi információ csak súlyosbítja a fiatalok aggodalmait személyes problémáikkal kapcsolatban.


A jövő a felhő alapú zenei szolgáltatásoké -- van-e értelme a könyvtári zenegyűjtésnek?FEL

Számos cég indította el az elmúlt hónapokban a Cloud-Computing technológián alapuló zenei ajánlatát. A zenei Cloud-rendszerek közül kiemelkedik a Cloudrocker.net és a holland Cloudspeakers.com. Mindkét vállalkozás vezetői egyetértenek abban, hogy a zene területén ezek a megoldások jelenthetik a jövőt. Chris Bol, a Cloudspeakers.com holland alapítója szerint csak azok az üzleti modellek lesznek sikeresek, amelyek biztosítani fogják az emberek számára, hogy online is tárolhassák a zenei gyűjteményeiket. Chris Bol, Adriaan Bol és Stan van de Burgt 2007 novemberében hozták létre a Cloudspeakers.com-ot. A honlap elsődleges célja a zenei kritikák és tartalmak gyűjtése. A látogatók elolvashatják a szakértők ajánlásait és véleményét az egyes zenekarok albumairól vagy dalairól. A szolgáltatás legnagyobb előnye pont ez az objektív értékelési rendszer.


Éled a magyar e-könyv piacFEL

Az idei budapesti nemzetközi könyvfesztiválon mutatkozik be az első két e-könyvre épülő hazai vállalkozás, a Bookline és a Líra közös leányvállalata, az eKönyv Magyarország Kft., illetve a Kossuth Kiadó vállalkozása, a multimediaplaza.hu.
Nemcsak e-könyveket, hanem mindenféle elektronikus tartalmat kínáló webáruházat hoz létre a Kossuth Kiadó - mondta Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója. A multimediaplaza.hu bemutatóját április 24-én tartják. A weboldal Magyarország első online letöltőplázája lesz. A honlapon mintegy kétszáz e-könyv lesz elérhető, de képeket, ötven hangoskönyvet, térképeket, archív felvételeket is le lehet majd tölteni. Kocsis hangsúlyozta: nem a könyvpiac forgalmának visszaesése miatt indítják el új vállalkozásukat, hanem mert szerinte most alakult ki olyan vásárlóréteg, amely fogékony az új technológiára. Célközönségük a vezérigazgató várakozásai szerint főleg a fiatal üzletemberek lesznek, akik gyorsan élnek és gyorsan akarnak információhoz jutni.


Háborús fotók Tiszakécskén -- digitalizált anyagokat kutattak beFEL

Értékes gyűjteménnyel gazdagodott a városi könyvtár. A XIX. századból származó helyi újságokat és a digitalizált anyagokat be is mutatták a téma iránt érdeklődőknek. Talán még a helybéliek közül sem sokan tudták azt, hogy a település első újságja a XIX. század végén jelent meg. A Kécske és Vidéke című lapot 1890/91-ben nyomtatták Patócsy József szerkesztésében. Az újságot vasárnaponként árulták, társadalmi, közgazdasági és szépirodalmi témákkal foglalkozott. Az első évfolyamból tizenhat számot készítettek, amiből mindössze kettő hiányzik a városi könyvtár gyűjteményéből. Az 1898/99-es évfolyamból, ami szintén Kécske és Vidéke néven jelent meg is található néhány példány, melyet az Országos Széchényi Könyvtártól tudtak beszerezni.


Közszféra vs. cég: hol jobb dolgozni?FEL

'A versenyszférában túlhajszolják az embert.' 'A közszféra merev korlátok között tart, gátolja a kreativitást.' Két sztereotípia a sok közül, ami a munkavállalókban a céges világról illetve az adófizetők pénzéből fenntartott munkahelyekről él. Judit -- kérte, teljes nevét ne írjuk le -- éveken át egy nagy kereskedelmi bank HR-osztályán dolgozott, azonban áldozatul esett a válság miatti leépítéseknek. Négy hónapja sikerült elhelyezkednie az oktatási tárca egyik háttérintézményénél. Elmondása szerint a két szektor közötti legnagyobb különbséget a munkamorálban látja.


Csendes zóna is kell FEL

A Hustoni Downtown's Central Library újabban csendes zónákat is kínálnak felnőtt részlegeikben. S úgy tűnik, a példát mások is követni fogják. Az ilyen zónákban megkérik a látogatókat, hogy némítsák le telefonjukat, és hogy a félhangos beszédet is mellőzzék.
-- Úgy látszik, megvan a helye annak, hogy életet vigyünk a könyvtárba, megengedve a zajt, ahogyan annak is, hogy legyen elmélyülésre alkalmas helyiség. És haszontalan dolog lenne egyik funkciót a másik ellenében kijátszani. (MG)


Már vidéken is elérhető a UPC digitális videotáraFEL

A UPC digitális kábeltelevíziós előfizetői mostantól már Debrecenben, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron is rendelhetnek mozifilmeket a tévéjükre és nézhetnek meg kedvükre tévéműsorokat, az adásidőtől függetlenül.
Analógiák

A sokkoló gazdasági növekedés titka -- pl.: standardok, objektív értékelésFEL

Sokkoló mértékű gazdasági növekedést eredményezne, ha csak kicsit is javítanánk az oktatás minőségén -- állítja egy napokban megjelent OECD-tanulmány. Az elemzés nem titkolt célja az, hogy megmutassa a döntéshozóknak, milyen hatalmas veszteséget okoz a tétlenkedés. Az oktatáskutató szerint van remény arra, hogy egyszer nálunk is megfordul a negatív trend. Interjú Csapó Benővel.
A szisztematikus fejlesztéshez azonban a problémák mélyebb megértésére és nagyon sok tudásra van szükség. A PISA és más nemzetközi felmérések sok esetben egyértelműen megmutatják, milyen lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy a vezető országokat utolérjük, vagy legalább a lemaradásunkat ne növeljük. Ilyenek például a pedagógusok kiválasztásának és képzésének javítása, az iskolák közötti különbségek mérséklése, az objektív értékelési módszerek, tesztek gyakoribb alkalmazása, a tudományosan kidolgozott standardokra alapozott, független bizottságok előtt letett (külső) vizsga. Egy-egy lépéstől önmagában nem várhatunk csodát, de mindegyik javíthat néhány százalékot az eredményeken. Megfelelő kombinációban egymás hatását felerősíthetik, és hosszabb távon a kisebb, de rendszeres javulás összegződő hatása már komoly eredményre vezethet.
Kisszínes

Miért indít blogot egy matematikatanár?FEL

Matematika klub - 'Alapgondolatom, hogy amit tudok, megosztom másokkal'. Pintér Imréné Dömötör Erzsébet (PIDE), indította útjára a Matematika klubot. Az interaktív oldalt bárki szerkesztheti, aki kedveli a matematikát és regisztrál az oldalon. Erzsébet elkötelezett híve annak, hogy a megszerzett tudást, tapasztalatokat és segédanyagokat osszuk meg egymással. Erről is beszélgetünk a vele készült riportban...


Porosodó könyvekből műalkotások -- Elindult a Book Art-programFEL

Az idők folyamán hatalmas példányszámban megjelenő és végül teljesen feleslegessé váló könyvek általában funkciótlanul hevernek poros raktárakban, pincék mélyén és végül szomorú sorsuk végeztével a szemétdombra kerülnek. Ezeknek a könyveknek az újrahasznosítására találták ki a BookArt nevű kezdeményezést, amely a street arthoz hasonlóan újraértelmezi és színesebbé varázsolja a használaton kívüli oldalakat. Ezzel a halottnak tekinthető könyveket dekonstruálják, hogy képzőművészeti alkotásként szülessenek újjá.


'Szerzői jog'FEL

Egy 1984-es főiskolai újságban találtam az alábbi képet. Hát igen; akkor még nem volt (cc) mozgalom. :D


Az újságolvasókat nem érdekli a Twitter és társaiFEL

Meglepő eredménnyel zárult a TNS Emnid médiakutató cég legfrissebb felmérése: a nyomtatott sajtóorgánumokat olvasók érdeklődését nem igazán keltik fel az online szolgáltatások. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy az újságolvasók vajon használják-e a különböző internetes szolgáltatásokat, például a Twittert, az RSS-csatornákat vagy éppen a webes televíziókat. Kiderült, hogy sok újságvásárlónak ezek a fogalmak gyakorlatilag semmit sem mondanak és a legtöbbjüket kizárólag kedvenc lapjuk online tartalmai érdekelték. A megkérdezett felhasználók 40 százalékának fogalma sem volt arról, hogy mi a webes televízió és 25 százalékuk nem tudta, hogy napjainkban sok hírportálon már videókat is megnézhetnek az egyes tudósításokhoz.


Egyre több olvasó pártol át az online médiákhozFEL

Folyamatosan nő azoknak az olvasóknak és a nézőknek a száma, akik inkább az internetes magazinokat és televíziókat választják a hagyományos sajtóorgánumok helyett. A Pew Kutatóintézet által nyilvánosságra hozott legújabb jelentés szerint tavaly az amerikai újságoknak 26, a magazinoknak 17, míg a rádióknak és a televízióknak pedig egyaránt 22 százalékkal csökkentek a reklámbevételeik. A nagy médiabirodalmak az előző évhez képest 8 százalékos mínuszban vannak. Ezzel szemben az online hirdetési bevételek 5 százalékkal nőttek. A folyamat oka rendkívül egyszerű: egyre népszerűbbek a különböző online médiák, legyen szó rádiókról, televíziókról vagy éppen különböző tematikus vagy hírportálokról.


Hogyan szereld le a hatalmaskodó főnököt?FEL

A kellemes munkahelyi légkör kulcsfontosságú, ha a dolgozók termelékenységről, teljesítményéről van szó. A vállalati hierarchia élén álló vezető stílusa, emberi és vezetői tulajdonságai, alkalmazottaihoz való viszonya, a mód, ahogy bánik velük, rányomhatja a bélyegét az egész kollektíva hangulatára. Hogyan hozd főnököd tudomására, ha zavar a stílusa és emiatt nem tudod kihozni magadból a maximumot? Tanácsok.


Amerikai titkosszolgálatok célkeresztjében a WikileaksFEL

A különböző titkos dokumentumokat megszellőztető népszerű honlap szerkesztői ismét darázsfészekbe nyúltak. A Wikileaks mozgalmas éveket tudhat maga mögött, hiszen nyilvánosságra hozta már az amerikai hadsereg guantanamói fogolytáborával kapcsolatos irányelveit és a brit klímakutatók elektronikus levelezésének részleteibe is betekintést nyújtott. Az oldalon különböző informátorok és hackerek is nyilvánosságra hozhattak érdekes dokumentumokat, amelyeknek köszönhetően később óriási botrányok alakultak ki.
Kiemelt Katalist-hír

Magyar Digitális Könyvtár -- és a könyvtár ikaroszi röpte FEL

Múltkor Brueghel képét emlegettem, aminek van egy lényeges vetülete: adott egy világ, ahol Ikarosz bukása (a mitológiai tragédia) egyáltalán nem központi esemény. A paraszt szánt, a juhász a felhőket bámulja, valaki a víz fölé hajol, a hajók pedig jönnek-mennek. Mindenki éli a maga életét, észre sem véve az egyéni tragédiává törpülő eseményt. De miért is vennék észre?
A digitális világ és a háló mindent átírt, minden lapot újraosztott. A virtuális közösségi terek leszűkítik, kiszorítják vagy átalakítják a tradicionális fizikai 'kollaborációs terek' funkcióit. Tároló- és elosztó-technológiák, értékesítési csatornák stb. kellenek, ami már nem a könyvtárak hitbizománya. ...
Egyfajta szakmai tézisek ezek, amire az általam ismert 'ifjúkönyvátros' generáció azt kérdezi ma:
1. Miért ne definiáljuk újra alapfeladatainkat?
2. Miért nem hárítjuk el az akadályokat?
3. Miért ne erre költenénk, csökkentve a megvalósítás költségeit?
Információforrások

Google: valós idejű keresés már magyarul isFEL

Mostantól a Google.hu oldalán is megjelenik számos mikroblog szolgáltatáson és közösségi oldalon megosztott friss tartalom, illetve a legutoljára publikált hírek és blogbejegyzések is.
A Google egy úgynevezett ?legfrissebb találatok? részt helyezett el a szokásos találatok közé, ahol folyamatosan jelennek meg a keresett tartalomra vonatkozó és a weben fellelhető legújabb információk. Emellett a keresési beállítások menü 'frissítések' pontjában egy teljes oldal áll rendelkezésre a csiripek és bejegyzések számára.
A keresés után a következő oldalak találatai jelennek meg: olyan népszerű mikroblog oldalak, mint a Twitter, FriendFeed, Jaiku és a Identi.cah legutolsó bejegyzései, közösségi oldalakon keresztül -- nevezetesen a Facebook-on és a MySpace-en -- megosztott tartalmak, legfrissebb cikkek és blog bejegyzések címe.


Mi van egy digitalizált nemzeti hangtárban? -- Zenei archívum 2.0 -- a Neumann Kft-tőlFEL

Közel kétezer, a XX. század első két évtizedében Magyarországon készült gramofonfelvételt tett szabadon hallgathatóvá, kutathatóvá egy szerdán indult honlap; a Gramofon Online készítői egy majdani nemzeti hangtár alapjait kívánják lefektetni. A gramofon a múlt század első felének egyik legfontosabb tömegmédiuma volt, a 78-as fordulatszámú lemezeken hallható kultúra napjainkra szinte teljesen eltűnt. A Gramofon Online-t egy alulról építkező gyűjtői archívumnak szánják, a honlap ugyanis egyéb forrás híján a magángyűjtemények közzétételére szolgál -- mondta a budapesti bemutatón Kitzinger Dávid, a honlapot működtető Neumann Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kurutz Márton elmondta, hogy az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kisebb gyűjteményén kívül csak a magángyűjtőkre támaszkodhatnak. Ha a feltöltések a jelenlegi tempóban alakulnak, havi 200-300 felvétellel bővülhet a honlap állománya. A Gramofon Online működtetőinek célja, hogy a nemzeti kultúrkincs részét képező gyűjtemény a nem túl távoli jövőben az állam kezelésébe kerüljön.


A Sixtusi kápolna -- belülrőlFELÚj hírgyűjtő oldal: Tallózó.huFEL

Tallózó néven új hírgyűjtő oldalt indított a Hamu és Gyémánt Magazinkiadó. A honlap nemcsak gyűjti, hanem szűri és rendszerezi is a híreket. A napokban indította el a Hamu és Gyémánt Magazinkiadó a Tallózó hetilapjának online változatát. A Tallózó.hu a print lappal ellentétben naponta frissül, a tartalmak begyűjtése után szűri és rendszerezi a híreket. Ez azt is jelenti, hogy a portál figyel arra, hogy az ismétléseket, a sokszor újraközölt gyorsjelentéseket elkerülje.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról