Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/26., jún. 30.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtárak és könyvtárosok -- kihalófélben. Hogyan lehet javítani a helyzeten?
Újabb évet csúszik a Márai-program
Magyarország teljesítménye a tudáspiacon -- bla-bla helyett
A Krúdy-könyvtár pályázata az interneten: Könyvek a retikülben
'Fotókiállítás' Amsterdam két éves közkönyvtáráról
Beázás és nyilatkozat-embargó -- ELTE angol-amerikai és germanisztikai könyvtár
Tovább épül a Matarka
Budapesti könyvtárakról -- használói impressziók
Közösség, tudás, könyvtár: az elektronikus katalógust fejlesztik Győrben
Poros könyvek kiárusításával is segítik az árvízkárosultakat Bagodon
Újra kinyitnak az Olvasóligetek! -- napozóágy és babzsák fotel
Olvasóliget Paloznak főterén -- leselejtezett könyvekkel gazdagítva
Újabban Magyarország tehetségtérképét rajzolják (Hankiss)
Négy elítélt tanul informatikus--könyvtárosnak az egri főiskolán
Könyvtárosok és etnikumok -- vannak, akik empatikusak, mások inkább nem befogadóak
Az oktatást végző könyvtárosok érzelmei -- felkészítésre vágynak
Mit kívánnak az e-könyvet olvasók? -- felmérés és kiadói stratégiák
A szemantikus keresés 10 pontja

Analógiák

Mosolyfelmérés
Marketinginformáció kkv-knek -- betölthető információs űr
Sör limonádéval -- hogyan lehet egy termék / szolgáltatás vásárlói körét és fogyasztását bővíteni?

Kisszínes

Történelmi trónfosztás: lenyomja az internet a tévét hazánkban
60-70%-os íráskészség-növekedés az iskolapadban! -- írás nélkül
Tudatos írás és hírszerzői olvasás -- fiatalok is elkezdhetik
Hol húzódik az új digitális szakadék?

Kiemelt Katalist-hír

Statisztikai adatok a Könyvtári Intézet honlapján -- jobb barát lett a használó

Információforrások

A focivébé vizualizációja
Figyelj a telefonodra -- Megújult a szándékolatlan roaming-térkép
Drogériák árversenye -- hol olcsóbb?
Bullshit Generátor v2.0
Melyik a legolcsóbb kiskereskedelmi lánc? -- 10 élelmiszer próbavásárlása
A leggyakoribb helyesírási hibák


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtárak és könyvtárosok -- kihalófélben. Hogyan lehet javítani a helyzeten?FEL

A New Yersey-i önkormányzat fűnyírószerűen csökkentette a helyi könyvtárak költségvetését, ami egyúttal bezárással is jelent. Azonban a helyiek akcióba kezdtek, összefogtak és beadványokkal kezdték bombázni az önkormányzatot. Kisgyerekes szülők, diákok, idősek részletezték, hogyan segítette őket a könyvtár saját céljaik elérésében. A döntéshozókban így lassan összeállt, hogy mekkora a könyvtár hozzájárulása a közösség életéhez (a cikk részletezi ezeket). A bizottsági elnök kivételével így visszavonták döntésüket a tagok a megszorítást illetően.
Az ALA (könyvtáros egyesület) éves gyűlése idejére (most: Washington, DC) Nemzeti Könyvtártámogató Roadshow-t szervezett -- a könyvtárakat támogató [nem könyvtárosok!] számára. Aki ezen nem tud megjelenni, annak javasolják helyi akciók szervezését, pl.: képviselődnek írni; ha nem szülőhelyén akik, akkor a szülőhelyen illetékesnek is; minél személyesebb tapasztalatokkal, annál eredményesebb. No, és a helyi lapoknak.
Mivel a könyvtárosok segítenek a közösségi programok szervezésében, a munkanélkülieknek az álláskeresésben, az internethez jutásban és sok másban, költségvetésük megkurtítása a közösség egészének kárt okoz. (ref.: MG)


Újabb évet csúszik a Márai-programFEL

Jó eséllyel idén sem indul el a Márai-program (MP), miután a héten elrendelt, a Nemzeti Kulturális Alapot érintő 2 milliárd forintos zárolásnak része a Márai-program 1 milliárd forintos kerete is. A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságtól úgy értesültünk: a Márai-programot valószínűleg idén meghirdetik, de csak jövő évi finanszírozással.


Magyarország teljesítménye a tudáspiacon -- bla-bla helyettFEL

A SCImago Folyóirat és Országrangsor portál a Scopus adatbázis tartalmára építve tudományos indikátorok mentén minősít. A rendszer segítséget ad a tudományos élet csomópontjainak azonosításában: melyek egy-egy szakterület kiemelkedő folyóiratai (hivatkozások, Hirsch-index stb. alapján). A Scopusban lévő folyóiratok adatait 1996-tól mutató 'SCImago Journal Rank' (SJR) indikátor a jól ismert Google PageRank algoritmusán alapul. A rendszer bemutatja továbbá az egyes tudományos szakterületek országok szerinti világrangsorát. Magyarország például 36. helyen áll a tudományosság világrangsorában. A Matematika területén a 27. helyet érjük el. A terület persze tovább szűkíthető, például fizikai matematikára. Az Elsevier adatait felhasználó rendszer módot ad különböző országok tudományos teljesítményének egy diagramon való ábrázolására is, ahogyan ki lehet rajzoltatni egy adott ország tudományos publikációs teljesítményének térképét is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Többdimenziós folyóirat-értékelés -- itt a SJR és a SNIP link

A Krúdy-könyvtár pályázata az interneten: Könyvek a retikülbenFEL

Várpalota -- Harmadik alkalommal hirdetett közös olvasópályázatot a Krúdy Gyula Városi Könyvtár és a Írisz Nőegyesület. Az idei, szeptember 30-án záruló kiírás témája az anya és a gyermek kapcsolata, valamint érdekes és tanulságos női sorsok Európából és a világ más tájairól. A pályázat lényege, hogy az intézmény által ajánlott mintegy 50 kötet közül a résztvevők ízlésüknek és érdeklődésüknek megfelelően választanak legalább egyet, majd az elolvasott könyvről leírják véleményüket, benyomásaikat egy-egy blogbejegyzéshez fűzött megjegyzésként. Merthogy idén, hagyományteremtő céllal az interneten link zajlik a pályázat.


'Fotókiállítás' Amsterdam két éves közkönyvtárárólFEL

A KIT oldalán ( link ) kis kiállítás nyílt a két éve működő új amsterdami közkönyvtárról. Kedd délelőtti látogatás, kevés használóval. A képeken:
1. Könyvtárportál.
2. Az automatikus dokumentum-visszavétel helye.
3-4. Kényelmes internet- vagy katalógusböngésző (ezen kívül vannak álló, íróasztali és fotel előtti terminálok is). A számítógépek jellemzően iMac-ek.
5. Gyerekkönyvtári jegesmedve.
6. Gyerekkönyvtári piros fotelek.
7. Kétszemélyes olvasókuckó fiataloknak (műanyagból, bent fapad és csatlakozók notebookhoz).
8. Kilátás az épület teraszáról (legfelső, büfészint) a városközpontra.
9. A könyvtár honlapja: link
A könyvtár néhány további jellegzetessége:
- három büfé található benne (az egyik kívülről közelíthető meg), a legfelső szint teljes egészében étkezési--szociális célú
- a gyerekrészlegen gyerekfoglalkoztató, centrális elrendezésű író--olvasó találkozási hely, a gyerekek plüssállatokkal a kézben szaladgálnak
- külön katalógus-felület gyerekek számára
- rádiós helyiség élő adások céljára is (nem elzárva, inkább elkerítve)
- helyiség kamarakoncertek tartására
- helyiség konferenciák, workshopok tartására
- kiállítási helyiségek (június elején egyebek mellett: homoszexuálisok helyzete a német megszállás alatt, Anna Frank olvasmányai -- a gyerekrészlegben, grafikai tárlat)
- leddel megvilágított könyvespolcok (érdekes, de nem túl szerencsés)
- meglepetéscsomagok kölcsönzésre
- a mozgólépcsőn, liftben, falon hatalmas feliratok jelzik, hogy az adott szinten milyen gyűjtemény található
- szinte teljes körű olvasói önkiszolgálás (kölcsönzéstől előjegyzésig, fizetés -- minden szinten)
- kéthetente nyomtatott újságot ad ki programjairól
- a két évvel ezelőtti megnyitás óta eltelt időben váltak elfogadottá az új könyvprezentálási elvek (kevesebb könyv, és címoldallal kifelé); ez a hatás még csak a polcvégi kiállítási felületen és az újdonságok bemutatásában mutatkozik meg. (MG)


Beázás és nyilatkozat-embargó -- ELTE angol-amerikai és germanisztikai könyvtárFEL

Beázik az ELTE angol-amerikai és germanisztikai intézeteinek 2007-ben átadott könyvtára - hívták fel az [origo] figyelmét az egyetem hallgatói és dolgozói. A könyvtár a bölcsészkar Múzeum körúti épületének egykori udvarán található, amelyet üvegtetővel fedtek le három éve. Azóta többször előfordult, hogy víz csöpögött le róla, főleg esős, hideg időben. Az [origo] megkereste az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékáni hivatalát, de Dezső Tamás dékán munkatársán keresztül annyit üzent: nem kíván nyilatkozni, és ahhoz sem járul hozzá, hogy fényképeket készítsünk a könyvtárban. A könyvtár felújításának kivitelezője a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt. volt, ahol pénteken az [origo] érdeklődésére azt közölték, hogy az illetékes vezető leghamarabb hétfőn tud nyilatkozni.


Tovább épül a MatarkaFEL

... A Miskolci Egyetem könyvtára ezen felül beszerezte a szükséges hardvereket és szoftvereket egy országos cikkarchívum kialakításához is, amelyet a Pannon Egyetemmel és az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve hoznak létre. A már digitalizált cikkek és részdokumentumok összegyűjtésével, rendszerezésével megteremtődhet az országos dokumentumküldő rendszer alapja -- jegyezte meg Burmeister Erzsébet.
-- A MATARKA adatbázis TÁMOP támogatással 2011. június 30-ig 600 ezer rekordot dolgoz fel. Az adatbázis fennállása óta eltelt 8 évben a gyarapodás 845 ezer cím volt, most egy év alatt a gyarapodás több mint 600 ezer cím lesz. Az elmúlt két hét 32 ezer új rekordot eredményezett, ez már a teljes vállalás 5%-a. A 600 ezer címet 250 folyóirat tartalomjegyzékei szolgáltatják. Részben retrospektív feldolgozás zajlik, részben új folyóiratok kerülnek be a szolgáltatásba. (Burmeister Erzsébet közlése alapján)

Hírforrás: Kultura.hu ; Burmeister Erzsébet
2010. június 30.  • Továbbküldöm a hírt

Budapesti könyvtárakról -- használói impressziókFEL

Az alábbi összeállítás szerzője hosszú évek óta -- nem kevés konfliktus és félreértés átélése során -- továbbra is következetesen járja Magyarország legkülönfélébb közkönyvtárait, s rögzíti közérdeklődésre érdemes benyomásait. Az alábbiakból ezekből adunk közre a PR Herald olvasóinak néhány érdekességet, melyek során (szinte természetes módon) keverednek egy kereskedelmi üzemgazdász-közgazdász végzettségű ember ténymegállapításai és a magát tudatos iróniával 'gerilla-kalandornak' nevező könyvtárlátogató (vállaltan) szubjektív élménybeszámolói.


Közösség, tudás, könyvtár: az elektronikus katalógust fejlesztik GyőrbenFEL

Több mint 50 millió forintot nyert a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár a Közösség - Tudás - Könyvtár uniós pályázaton. Az összegből feltárják egyes új dokumentumtípusok tartalmát, valamint több ismeret válik elérhetővé az on-line katalógusban. A győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár konzorciumi vezetésével több mint 77 millió forintot nyert három Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtári intézmény a Közösség - Tudás - Könyvtár: Összehangolt könyvtári szolgáltatásokkal a használókért! Című uniós pályázaton.
-- Sajnos a cikkből nem derül ki, hogy a pályázatban jelzett összehangolás mely másik két könyvtáttal fog megvalósulni. (MG)


Poros könyvek kiárusításával is segítik az árvízkárosultakat BagodonFEL

Vincze Zsuzsanna képviselő asszony -- aki egyben a település könyvtárosa is -- javaslata alapján a képviselőtestület úgy határozott, hogy a községi könyvtár leselejtezett könyveit 200,- Ft/db egységáron kiárusítják és az ebből befolyó bevételt is az árvízkárosultak javára ajánlják fel. A képviselőtestület döntése értelmében az így összegyűlt adományok összegét az önkormányzat kiegészíti és azt közvetlenül eljutatja egy Bagodhoz hasonló nagyságú árvízkárt szenvedett borsodi településnek.


Újra kinyitnak az Olvasóligetek! -- napozóágy és babzsák fotelFEL

Összesen öt településen -- Pécsen, Budapesten, Tatán, Bikalon és Balatonalmádiban -- köztereken, parkokban ingyenes könyvtárak állnak fel, ahol az emberek egy fa árnyékában, egy napozóágyon vagy éppen egy babzsák fotelben belelapozhatnak az újságokba, könyvekbe.


Olvasóliget Paloznak főterén -- leselejtezett könyvekkel gazdagítvaFEL

Sajátos közösségi teret, olvasóligetet alakítottak ki Paloznak főterén, ahol száz könyv közül választhat az arra járó helybeli vagy turista. A könyveket helyben az ott kihelyezett székekben, napernyő alatt is lehet olvasni, de haza is lehet vinni. Sőt, akinek megtetszik egy-egy kiadvány, az megtarthatja és hozhat helyette másikat. Az olvasóligetben a helyi könyvtárból leselejtezett régi kiadású és a falubeliek által felajánlott könyvek mellett folyóiratok közül is választhat bárki ? tájékoztatott Czeglédy Ákos polgármester. Az olvasóliget egész nyáron várja az olvasás szerelmeseit.


Újabban Magyarország tehetségtérképét rajzolják (Hankiss)FEL

-- Járjuk a falvakat, városokat, keressük mindazokat, akik a mostoha körülmények ellenére is elértek valamit a saját erejükből, akik többet tettek, mint ami kötelező: megoldották lakóhelyük valami fontos problémáját, munkahelyet teremtettek, kiváló mesteremberek, gazdálkodók, kertészek, orvosok, papok, tanárok, művészek, ezermesterek, feltalálók, kórust, zenekart szerveztek, kis- vagy középvállalkozást vezetnek, valami újjal kísérleteznek. Felhelyezzük őket egy interaktív netes térképre, hogy megtalálják egymást, s hogy kiderüljön: az emberi képességek, tehetségek, kezdeményezések milyen sokasága található az országban. Ezek a javarészt kihasználatlan emberi erőforrások döntő szerepet játszhatnának az ország termelőkapacitásának növelésében, munkaalkalom teremtésében, az életminőség javításában. Nem mellesleg az országnak is dicsőségére válnék, ha a világon elsőként tárná fel tehetségeinek térképét, valamint a globalitás-lokalitás vitában is fontos gondolatként szerepelhetne.


Négy elítélt tanul informatikus--könyvtárosnak az egri főiskolánFEL

A Szegedi Börtön és Fegyház négy elítéltje tanul távoktatással az egri Eszterházy Károly Főiskola informatikus könyvtár szakán - olvasható a Heves Megyei Hírlap szerdai számában. A fogvatartottak eredetileg a Szegedi Egyetemre jelentkeztek, de ott nem vállalták az oktatásukat. Végül a szegedi és az egri intézmény rektora állapodott meg arról, hogy Eger befogadja őket. Az oktatás a fegyintézet szabályai miatt igen bonyolult szervezési feladatokat igényel, ugyanis a konzultációt és a vizsgát leszámítva a tanárok nem léphetnek közvetlen kapcsolatba a hallgatókkal -- írta az újság.


Könyvtárosok és etnikumok -- vannak, akik empatikusak, mások inkább nem befogadóakFEL

Az empátia alapvetően fontos tulajdonság vagy képesség mindazok számára, akik munkájuk során másoknak segítenek, így a (köz)könyvtárak munkatársai számára is. Angliában egy kétéves, országos vizsgálatot végeztek az empátia szerepéről a közkönyvtárakban (2006 őszén kérdőíves felméréssel gyűjtöttek mennyiségi adatokat, 2007 tavaszán-nyarán a kvalitatív adatokat gyűjtő terepmunka zajlott), és közben valaki disszertációt készített az empátia szerepéről egy helyi etnikai kisebbség (a sheffieldi kínai közösség) könyvtárhasználóinak ellátásában. ... A két vizsgálat közös megállapításai szerint a legtöbb könyvtáros empatikus az olvasókkal való kapcsolata során. Igen sokan (könyvtárosok és olvasók is) hiszik, hogy a kulturális profil irreleváns az empátia szempontjából, egy kisebb csoport viszont úgy véli, hogy a 'tradicionálisan hátrányos helyzetű' csoportok nagyobb bizalommal vannak azokkal szemben, akiket ismernek, vagy 'magukfajtának' gondolnak. A kvantitatív adatfelvétel szerint a könyvtárosok legtöbbje természetesnek tartja, hogy társadalmilag kirekesztett csoportokkal (is) foglalkozzon, azonban a kvalitatív adatok szerint sok könyvtárosnak vannak erős ellenérzései a kulturális változás, egyes kirekesztett csoportok, sőt, az egész 'társadalmi befogadás' ellen. A kulturális kérdésektől függetlenül viszont megállapítható, hogy ha a könyvtáros meg akarja érteni az olvasó szükségleteit és kívánságait, biztos, hogy empatikus képességei is vannak. (ref.: Mohor J.)


Az oktatást végző könyvtárosok érzelmei -- felkészítésre vágynakFEL

A kutatás célja annak kiderítése volt, hogy a könyvtárosok hogyan viszonyulnak az oktatási szerepükhöz (a könyvtárhasználati ismeretek és az információs műveltség oktatása során). ... Sokan örülnek, hogy segíthetnek, de sokan nem tudják kezelni a hallgatók érdektelenségét, fegyelmezetlen magatartását, illetve azt, hogy nincs módjuk felmérni az oktatás tényleges hatását. Az érzelmek és az oktató szerep gyakran kerülnek ellentmondásba, amit nehéz kezelni.
Az érzelmi terhelést enyhítheti a pedagógiai képzés, az oktatói munkára való nagyobb felkészülés. A könyvtárak több alkalmat adhatnának a könyvtárosoknak, hogy szabadon kifejezzék frusztrációjukat, kedvetlenségüket és feszültségüket. A könyvtárosképzésben is több figyelmet kellene szentelni az érzelmek megértésének és annak, hogy ezek hogyan hatnak az oktatói tevékenységre. (ref.: Mándy G.)


Mit kívánnak az e-könyvet olvasók? -- felmérés és kiadói stratégiákFEL

Pl.: Mit szeretne elektronikusan olvasni?
- Szépirodalmat 69%
- Szakirodalmat, referenciamunkákat 60%
- Tankönyveket, jegyzeteket 53%
- A hagyományos sajtó elektronikus változatát 51%
- Útikönyveket, kalauzokat 36%
- Képregényeket 35%
- RSS feedeket, blogokat 28%
- Irodai dokumentumokat 23%
- egyéb 12%
Ha olvas e-kiadványokat, milyen forrásból jut hozzájuk?
- Publikus ingyenes oldalakról (MEK, Project Gutenberg) 85%
- Filecserélőről 52%
- Zárt közösségi oldalakról 43%
- Publikus fizetős oldalakról (Amazon, Mobipocket) 8%
- Egyéb forrásból 4%
- IRC-ről 2%
Ha tetszett az elektronikus változat, megvenné a könyvet papíron is?
- Igen 50%
- Nem 50%


A szemantikus keresés 10 pontjaFEL

Egyre több szemantikus kereső, tudásbázis, vagy egyéb alkalmazás jelenik meg az interneten. Sok kétséget vet fel, hogy ez vajon azt jelenti-e, hogy valóban így fejlődik a technológia, vagy a szemantikus jelző jelentése veszít sokat tartalmából.
Analógiák

MosolyfelmérésFEL

Ismét megmérték világszerte, mennyit mosolyognak az eladók, mennyire kedvesek az üzletekbe betérő ügyfelekhez. A tizennégy országot felölelő kutatás eredményei nem túl derűsek: 2008-hoz képest a múlt évben tovább zuhant a nemzetközi mosolytrend. A svéd eladók érték el a legjobb eredményt 87 százalékkal, míg hazánk 74 százalékkal a 8. helyezett lett a mosolygási ranglétrán.

Hírforrás:
2010. június 30.  • Továbbküldöm a hírt

Marketinginformáció kkv-knek -- betölthető információs űrFEL

Wolf Gábor szerint a kormánynak ösztönözni kellene a kisvállalatokat a marketingre, elérhetővé kellene tenni a marketing alapismereteket és támogatni a marketing eszközök alkalmazását. Kiváló példa erre az Egyesült Államokban működő kisvállalatokat segítő kormányhivatal (Small Business Administration), amelynek honlapján a vállalkozásoknak elengedhetetlen gyakorlati marketing ismeretek érhetőek el ingyen.


Sör limonádéval -- hogyan lehet egy termék / szolgáltatás vásárlói körét és fogyasztását bővíteni?FEL

Az ízesített sörök piacán új, középkategóriás termék gazdagítja a kínálatot. A Borsodi Sörgyár évi 2,8 millió hektoliter kapacitású, 38 éve üzemelő bőcsi üzemében mutatták be a sajtó képviselőinek a cég új termékét: a 2 százalékos alkoholtartalmú Borsodi Friss narancsot is tartalmazó limonádé, valamint Borsodi sör 53:47 százalékos keverékéből készül. Az új termék célcsoportját elsősorban a 18-29 éves fiatalok, valamint az újdonságokra is nyitott sörfogyasztók alkotják.
-- Hasonló, korábbi példa: az ír whiskey piaca telített volt, nem lehetett többet értékesíteni belőle. A marketingesek és élelmiszertechnológusok a whiskey és a szigetországban előforduló másik, nagy mennyiségben előforduló alapanyag (tejszín) házasításával teremtettek új terméket, fogyasztói szegmenst, kapacitást, hírnevet, bővítve a foglalkoztatást is. A megfejtés: a Baileys tejszínes krémlikőr. Könyvtárban: mi adható az információs / rekreációs szolgáltatás mellé -- ami tényleg hasznára lehet a betérőnek? (MG)
Kisszínes

Történelmi trónfosztás: lenyomja az internet a tévét hazánkbanFEL

Négy éven belül az internet átveszi a vezető szerepet a televíziótól a hazai médiapiacon árbevételt tekintve, állítja egy aktuális felmérés. A hazai internetpiac évente 14 százalékos növekedést produkál majd, így 2014-ben már több mint 1,5 milliárd dollár bevételre tehet szert. A médiaipar egyik legfontosabb trendjének, a digitális technológiák terjedésének hajtómotorja a mobilinternet további térnyerése lesz - 2014-re globálisan megháromszorozódik felhasználóinak száma.


60-70%-os íráskészség-növekedés az iskolapadban! -- írás nélkülFEL

Ha egy gyenge íráskészségű gyermeket hagyományos módon, az írás gyakoroltatásával próbálnak fejleszteni, akkor ez alighanem az érintett heves ellenállását váltja ki, és csak az írással kapcsolatos ellenérzéseiben fogja megerősíteni. Viszont a gyermekek íráskészségének 60-70%-os javulását is eredményezheti az olyan gyakorlatsor, amelynek során a gyermek egyáltalában nem ír, csupán beszédértését erősítik.
Legalábbis erre a megállapításra jutott az előadók zöme a 'Nyelvi képességek fejlődése és fejlesztése gyermekkorban' c. konferencián, amely a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Karán zajlott.
A részt vevő kutatók, pedagógusok és logopédus szakemberek az óvodáskorú gyermekek spontán írástanulásának sajátosságait, a kisiskoláskori rossz íráskészség okait, lehetséges prevencióját valamint a felzárkóztatás lehetőségeit tárták az érdeklődő hallgatóság elé.


Tudatos írás és hírszerzői olvasás -- fiatalok is elkezdhetikFEL

Miért kell a névmások, dinamikus igék, jelzős szerkezetek bemagolására szorítani a kisiskolásokat, amikor izgalmasan is el lehet sajátítani a grammatikát és szintaktikát? A hírszerzők is ezt csinálják. 'Szeretnéd-e megtudni, hogy az óraközi szünetben kapott szerelmes levél írója komolyan gondolja-e, amit írt?' Ugyanis nyelvi eszközök vizsgálatával meg lehet tudni: az illető feltehetően igazat mond-e, az elfogulatlannak tűnő beszámoló kinek az irányába is húz, vagy hogy a munkatárs elbeszélésében hol vannak a még fel nem dolgozott traumák. Ezeket -- azaz a sorok között való olvasást -- akár kisgyerekek is megtanulhatják. Ja, hogy ehhez a névmásokat, igeneveket és mellékneveket is meg kell tanulni?! -- Elhanyagolható a várható nyereséghez -- hangzott el egyebek mellett a Kecskeméti Főiskolán tartott Íráskészség fejlesztése konferencián. Aztán, ha jól megy, a gyerekek nekiállhatnak a felnőttek szavainak elemzéséhez is ;-)


Hol húzódik az új digitális szakadék? FEL

Azok között,
- akik tudják hogyan kell a keresésről gondolkozni vs. akik nem
- akik tudják hogyan lehet ellenőrizni a puha információkat vs. akik nem
- akik tudják, hogyan lehet információkat találni az új csatornákon vs. akik nem
- akik értik az informális nyelvek mai kultúráját vs. akik nem
- akik tudják, hogyan jön el hozzájuk az információ vs. akik maguk próbálják utolérni
- akiknek megvan a kellő tudásuk és tapasztalatuk hogyan tudnak létrehozni és újraosztani digitális tartalmakat vs. akik nem
- akik tudják, hogy a tanulás egy folyamatos tevékenység, szemben azokkal, akik úgy tekintenek a tanulásra, mint valamire amit elértek
Kiemelt Katalist-hír

Statisztikai adatok a Könyvtári Intézet honlapján -- jobb barát lett a használóFEL

A Könyvtári Intézet eddigi gyakorlata, ahogyan a honlapján a statisztikai adatokat prezentálta, sok kívánnivalót hagyott maga után. Külön kellett keresni az évenként közzétett egyes adattáblázatokban, és maga a sima excel táblázatos forma sem könnyítette meg a kutatást. Ezek kiküszöbölésére az excel kimutatásprogramjával kutatható adatbázist hoztam létre és tettem közzé a Könyvtári Intézet honlapján A magyarországi könyvtárak statisztikai adatai 1999-2009. Adatbázis keresőfelülettel néven: link ...
Információforrások

A focivébé vizualizációjaFEL

(ld. alább a linken a képet)


Figyelj a telefonodra -- Megújult a szándékolatlan roaming-térképFEL

Megújult a szándékolatlan roaming térkép, amely felhívja a figyelmet az országhatár közelében nem kevés bosszúságot és többletköltséget okozó jelenségre. Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) elmondta, a határ közeli településeken mindenkinek érdemes figyelnie erre, hogy a számlát látva később senkit ne érhessen kellemetlen...


Drogériák árversenye -- hol olcsóbb?FEL

Júniusban is elvégeztük rendszeresített próbavásárlásunkat három hazai drogériában, melyből ugyan ebben a hónapban is a Rossmann jött ki győztesnek, azonban a DM akcióinak köszönhetően majdnem behozta versenytársát.


Bullshit Generátor v2.0 FEL

Használati utasítás:
1. Kattints a 'bullshit generálás' gombra!
2. Nézd, ahogy a bullshit elönti a szövegdobozt!
3. Ízlés szerint ismételd! (Enter/Return gombbal is)


Melyik a legolcsóbb kiskereskedelmi lánc? -- 10 élelmiszer próbavásárlásaFEL

Júniusi felmérésünkben -- immár harmadik alkalommal -- tíz élelmiszer árát is feltérképezték a próbavásárlók. A képzeletbeli bevásárlószatyorba tartozó termékek árait a kutatók összesítették és boltláncok, régiók, csatornatípusok szerinti bontásokban átlagolták.


A leggyakoribb helyesírási hibákFEL

-- Felsorolás, abc-rendben.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról