Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2011/14., ápr. 6.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Április 1, a bolondok és az ehető könyvek napja Nagykanizsán (képekkel)
Ehető könyvek fesztiválja az USA-ban
Tisztségmegújítás az MKE-küldöttgyűlésén
Zöldkönyvtárak szövetsége -- passzív házat is javasolnak
Értékelik a kutatóhelyeket -- könyvtárak is támogathatják a tudományos munka értékelését
Webarchívumot épít a Francia nemzeti Könyvtár is -- ott komolyan gondolják
A könyvtárak 15 százaléka akadálymentes -- az akadálymentesítési pályázatok után
Ígéretes szakembereket díjazott az SLA
Új könyvismertető honlap a RUSA-tól -- beépítik a könyvtárosi szaktudást
Az olvasás menő dolog a fiúknak is -- ha sikerül kommunikálni
Középiskolás tervezte olvasójegy diákoknak
A New York-i Közkönyvtár össznépi mobiltelefonos játéka haladóknak
Éjszaka Andersennel -- a szlovákiai könyvtárak hete rendézvénysorozatban
Megérteni a 'nehéz', fiatal olvasót
Mikóújfalu: könyvtárból közösségi tartópillér
Agyonhasznált kifejezések a könyvtáros szakmában
Az elektronikus könyvek piaca a nagyvilágban -- USA: közel 10%
Ki a látogató és ki a rezidens a virtuális környezetben?
Keresés 2011 -- a közösségi mádia jobb eredményt ad, mint a böngészők
Egyetemi könyvtárak -- 5+1 percben
Költöznek a Kájoni János Megyei Könyvtár részlegei
Nyílt alkalmazásfejlesztés az Elsevier adattáraihoz
100 verses doboz elszórva Budapesten -- á la FSZEK
Könyvtár Bükön: évi 30 program
Hozzáadott érték és veszteség -- újra karcsúak lehetünk!
Tizenkét cool Facebook-profil
Stockholmi közkönyvtár -- koncepció (fotó)
A zirci apátság kincsei - Kiállításon nem látott kódexek és kéziratok
Digitalizálják a milánói Ambrosiana könyvtár különleges gyűjteményét

Kisszínes

Bringázz a munkába! -- verseny indul
Ne telefonálj, én se hívlak -- új kommunikációs csatornákat kell keresni?
40 gigapixeles a világ legnagyobb beltéri fotója -- és könyvtárról készült

Információforrások

A világ könyvtárainak statisztikai adatai az OCLC-től
Atadok prezentálása -- ismét Rosling
EconBiz -- német közgazdasági portál


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Április 1, a bolondok és az ehető könyvek napja Nagykanizsán (képekkel)FEL

Kanizsán a Medgyaszay Ház előtt, valamint az 56-os emlékkertben a Kanizsai Kulturális Központ, a Halis István Városi Könyvtár, a települési és a diákönkormányzat közös szervezésében számos játékos feladatot kellett teljesíteni a benevező 5 fős csapatoknak, akik az április bolondjai címért is versengtek. A próbatételek között az első volt, hogy ehető könyveket kellett szerezniük -- vagy legalábbis olyan ételeket, melyek hasonlítottak a könyvre. A könyvtárosok ugyanis kiderítették, hogy április elseje az ehető könyvek napja is. A fiatalok mindenesetre kiválóan megoldották a feladatot, többek között szendvicsekből formázták meg az olvasnivalót, vagy éppen könyv alakú tortával jelentek meg.
-- Képek a KIT-galériában: link
1-4. ehető sütemény-könyvek
5. ehető leporelló -- kenyérből
6. meghívó-részlet
7. gólyalábbal mozgatott könyvtár
6. maskarában a főszervező.
Forrás és további képek: Nagykar.


Ehető könyvek fesztiválja az USA-banFEL

Minden évben április elsején rendezik meg az ehető könyvek fesztiválját szerte a világon. Az szabályok szerint a könyveknek fogyasztásra alkalmasnak kell lenniük könyv-vonatkozásuk megőrzése mellett, legyen az maga a szöveg, irodalmi ihletés vagy forma. A könyvtárak, amelyek az eseményben részt kívánnak venni, a nemzetközi fesztivál honlapján, link jelentkezhetnek, amely a helyi, tiszavirág életű eseményt megőrzi az örökkévalóság számára. Néhány kép a korábbi évekből:
link
link
(és további forrásokvól alább) (ref.: HWJ)


Tisztségmegújítás az MKE-küldöttgyűlésénFEL

Címkék: szakmai szervezet | vezető |

Az MKE elnökévé Bakos Klárát, főtitkárává Fehér Miklóst, az Ellenőrző Bizottság
elnökévé Dr. Horváth Sándor Domonkost választotta. Elnökségi tagok lettek:
Biczák Péter, Redl Károly, Dr., Kiss Gábor, Takáts Béla, Barátné Hajdu Ágnes, Dr. Eszenyiné Borbély Mária, Dr., Zselinszky Lászlóné. Az elnökség póttagja lett: Kührner Éva, Dr. és Szolnok Katalin. Az MKE Ellenőrző Bizottság tagja lett Hangodi Ágnes, Dr., Fülöp Attiláné, Tőzsér Istvánné, Elekes Eduárdné. Az MKE Ellenőrző Bizottság póttagja lett Gyüszi László.


Zöldkönyvtárak szövetsége -- passzív házat is javasolnakFEL

A zöldkönyvtár fogalma, ha nem is mindenki számára ismert, a könyvtári szakirodalomban már jó ideje használt, mégis újszerű terminológia. A cikk szerzője a következő képlettel indítja írását: üvegház + könyvtár = zöldkönyvtár. Ez az egyszerű képlet a jövőben valósággá válhat a könyvtári gyakorlatban.
Természetesen a könyvtárakat ennél könnyebben is zöldebbé lehet varázsolni, mégis jelentősége van annak, hogy ma már a világon létrejött a zöldkönyvtárak szövetsége, amely különösen Amerikában vált ismertté. E szövetség fő filozófiája, törekvése az, hogy a könyvtárak is vegyék ki a részüket az ún. 'zöld gondolat' elterjesztéséből, tekintve, hogy a PR-tevékenységükön keresztül lehetőségük nyílik a környezettudatos gondolkodás bemutatása.
Ami az új könyvtárak létesítését illeti, többféle megoldás is létezik. Lehet építeni például ún. passzívházat, amely a saját maga energiáját raktározza el és használja fel. Ezek a házak a célszerű fűtőberendezések segítségével jól hasznosítják az egyébként általában veszendőbe menő energiát, továbbá a nap- és földenergiát egyaránt kiaknázzák. (ref.: Kránicz Lné)


Értékelik a kutatóhelyeket -- könyvtárak is támogathatják a tudományos munka értékelésétFEL

Nagy-Britanniában a Research Assessment Exercise (RAE) keretében kb. ötévente végzett minőségvizsgálat során kialakult rangsor a leginkább mértékadó az egyetemi kutatóhelyek besorolásában a forrásokért, hallgatókért és legjobb tudósokért folyó versenyben. Nemzetközi vonatkozásban a legismertebb az elsősorban Nagy-Britanniára koncentráló, évente a Times Higher Education magazinban megjelenő rangsor, valamint az Egyesült Államokat és számos más országot is figyelembe vevő Academic Ranking of World Universities, melyet a Shanghai Jiao Tong University publikál. Ennél is bonyolultabbak a sokszínű oktatási rendszerből adódó, különböző kategóriákat tartalmazó amerikai rangsorok.
Az értékelési kritériumok: lektorált (peer review) cikkek, a megjelent könyvek és a tudományos díjak száma, a neves kiadványokban betöltött szerkesztőségi pozíció, az idézettség és az impakt faktor, a doktori képzésben részt vevők száma és a kapott kutatási támogatások összege mind fontos tényezők az értékelésnél.
A könyvtárak szerepe felértékelődhet a fokozódó versenyhelyzetben, hiszen a könyvtárosok pártatlan szereplők, a tudás tárháza pedig az a hely, ahol a legjobban átlátják az ismeretek keletkezésének és terjedésének útjait és módjait. Az elmúlt évtizedekben a könyvtárosok profikká váltak a számítógépes adatgyűjtésben és feldolgozásban, a metaadatok kezelésében, szakértői lettek a bibliometriának, a szerzői jognak, a licenckérdéseknek, a nyílt hozzáférésnek és a tudományos eredmények megosztására szolgáló eszközöknek. Ezért a szakreferensek képviseletében a könyvtárigazgató és a vezető kollégák értékes tanácsokkal szolgálhatnak a dékánnak, rendszeresen tájékoztathatják az aktuális trendekről és a tudományos eredményekről. Azért, hogy a könyvtár ezt a kívánatos szerepet betölthesse, egyre tudatosabban, gyorsabban és szélesebb körben kell szemmel tartani a campus keretében folyó összes tudományos tevékenységet. (ref.: Fazokas E.)


Webarchívumot épít a Francia nemzeti Könyvtár is -- ott komolyan gondoljákFEL

A Francia Nemzeti Könyvtár (BnF) gyűjteményei a nemzeti örökség részét képezik, és közel 31 millió különböző típusú dokumentumot ölelnek fel (könyvek, folyóiratok, kéziratok, fényképek, térképek stb.). Az internet megjelenése új kihívásokat jelent a gyűjtemények számára. Egy nemzetközi tanulmány keretében a BnF irányelveket, munkafolyamatokat és eszközöket dolgoz ki, hogy összegyűjtse az internet francia vonatkozású részeit, és megszervezze tárolásukat, illetve hozzáférésüket. Új szolgáltatásként megalkották a francia nemzeti domén webarchívumát, amely 2008 áprilisa óta nyilvánosan hozzáférhető. Azóta folyamatosan dolgoznak ki stratégiákat a könyvtárosok bevonására és a felhasználók elérésére. A cikk a BnF tapasztalataival foglalkozik, különös tekintettel a következő témákra:
- gyűjteményszervezés: a webarchívumok mint új és problematikus gyűjteménytestek,
- elektronikus források keresése: a felhasználók számára kifejlesztett szolgáltatások és eszközök,
- használat: tények és adatok,
- bevonás: stratégiák a könyvtáros közösség kiépítésére és a felhasználók elérésére.

Régebbi hírforrás(ok): A francia nemzeti könyvtár Internet Archívuma -- Nekünk is lesz egyszer? link

A könyvtárak 15 százaléka akadálymentes -- az akadálymentesítési pályázatok utánFEL

A közintézményekhez hasonlóan a könyvtáraknak mintegy 15 százaléka akadálymentes, európai adatok szerint a fogyatékkal élők 1 százaléka könyvtárhasználó. Amíg nincsenek meg a feltételek, a fogyatékkal élők nem mennek könyvtárba, de ha megteremtik számukra a megfelelő körülményeket, többen válnak közülük is könyvtárhasználóvá -- vélekedett Bartos Éva, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézet igazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen Budapesten.
A könyvtári intézet 2004-ben kérdőíves felmérést végzett a megyei, városi, a nagyobb felsőoktatási és az országos szakkönyvtárak körében a könyvtárak akadálymentességének állapotáról: a válaszadó mintegy 350 intézmény 30-40 százalékában van megfelelő állapotú rámpa és korlát, 75 százalékában megfelelő szélességű ajtó, akadálymentes mosdó húsz százalékban, kerekesszék 5 százalékban. A megkérdezettek mintegy fele rendelkezik a látássérültek szempontjából fontos öregbetűs és hangoskönyvekkel; 30 százalékuk a halláskárosultaknak és siketeknek szükséges feliratos videofilmekkel, jelelt mozgóképpel azonban csupán 1 százalék.


Ígéretes szakembereket díjazott az SLAFEL

Az amerikai szakkönyvtárosok szövetsége (SLA) évente öt 'emelkedő csillagot' díjaz (Rising Star Award). Kritérium, hogy legfeljebb 5 éve legyen tagja az egyesületnek és kivételes módon mutatja rátermettségét a menedzsmentben és a szakma támogatásában. A díjazottak tevékenységüket tekintve:
- tájékoztató könyvtáros, az egyházi internethasználat kutatója
- tájékoztatási szakértő, elektronikus források kutatója egy jogi könyvtárban
- web-elemző, a Kölcsönözz könyvtárost és egy használóközpontú szolgáltatási modell projektjeinek irányítója
- információelemző, aki munkatársait képzi
- tájékoztató könyvtáros, aki szintén oktatja munkatársait. (ref.: MG)


Új könyvismertető honlap a RUSA-tól -- beépítik a könyvtárosi szaktudástFEL

Az amerikai tájékoztató könyvtárosok (RUSA) új honlapot készülnek összeállítani a nagyközönség számára és részvételével, amely egy helyen gyűjti majd össze a legfontosabb könyvismertető oldalakat Literary Tastes néven (linket ld.: ALA). Várják könyvtárak, könyvtárosok, könyvkiadók és könyvrecenziókat közlő kiadványok jelentkezését, akik könyvismertető honlapokat tartanak fenn. (ref. HWJ)


Az olvasás menő dolog a fiúknak is -- ha sikerül kommunikálniFEL

Fontos szempont a gyarapításban a fiúk speciális igényeinek megfelelő gyűjtemény kialakítása. A kiadói kínálat újabban kedvezőbb, kifejezetten fiúknak szóló sorozatok jelennek meg, amelyekre az érdekes borító mellett a tartalomban fiús témák, akciók, sok feszültség jellemző. A sorozatra a Fiúk kulcsszó hívja föl a figyelmet, a könyvtárakban jól látható helyre kerülnek. Az igazi nehézséget a potenciális fiú könyvtárhasználók becsalogatása jelenti a könyvtárba. Kampányszerűen került sor a felnőtt férfi korosztály olvasásra invitálására 'Az ember (ha férfi) olvas!' címmel. A kétértelmű (Man(n) liest!) felirattal a drezdai városi könyvtárakban a felnőtt férfiolvasókat csalogatták a könyvtárba. A Michelangelo Dávid szobráról készült plakáttal nem csak a férfiakat szólították meg. A drezdai sportgimnázium fiú diákjai közreműködtek abban a fotósorozatban, amellyel az ifjú titánokra hatottak. A kampány rámutatott, hogy az olvasó fiúk ugyanolyan 'cool', sportos egyének lehetnek, mint a mai fiúideálok. A kétméteres plakátokon a fiúk kedvenc könyvük társaságában megnyerő, magabiztos pózokban láthatóak. A monumentális, mozgatható reklámfelületek mellett külső és belső plakátokon is a 'menő fiúolvasó' megjelenítésére törekedtek a könyvtárak. A 'mintaolvasók' körébe híres férfiakat (színészeket, sportolókat) is bevontak, példát mutatva velük különböző rendezvényeken. (ref.: Prókai M.)


Középiskolás tervezte olvasójegy diákoknakFEL

Középiskolás diák nyerte a helyi közkönyvtár pályázatát és az ezzel járó kétszáz dollárt a tinédzsereknek szánt új olvasókártya tervezésére. A képen látható kártya a tinikönyvtár felavatásával egyidőben kerül bevezetésre. A pályázatot a könyvtár és helyi főiskola írta ki az Oregon állambeli kisvárosban. (ref.: HWJ)


A New York-i Közkönyvtár össznépi mobiltelefonos játéka haladóknakFEL

Péntektől lehet jelentkezni a New York-i Közkönyvtár szervezésében május 20-án megrendezendő mobiltelefonos játékára. Szabályok azoknak, akik az első 500 játékosának címéért kívánnak versenybe szállni: link A szerencsések május 20-a éjszakáját a könyvtárban tölthetik, és a játék egész évben folytatódik majd. A játékosok egy app letöltése után (Android vagy iOS telefonra) a Stephen A. Schwarzman Building épületbe mennek a játék első fordulójára. Az idén százéves fennállását ünneplő nevezetesség falai közt barangolva QR kódokat kell lefényképezniük, amelyek a könyvtár száz híres tárgyához kapcsolódnak. Minden tárgy megtalálása egy feladatot rejt magában. Charles Dickens levélnyitó kése, amelynek fogantyúja szeretett macskájának kitömött lábából készült link azt jelenti, hogy nyílt levelet kell írni a versenyző által szeretett egyénnek.
A játékosok telefonon vagy elektronikusan küldhetik be megoldásaikat, amelyeket bárki nyomon követhet a honlapon. Bizonyos feladatokat kizárólag online is meg lehet majd oldani, kedvezve azoknak, akiknek nem áll módjában személyesen felkeresni a könyvtárat. A játékosok szerzeményeit egy kiadványban tervezik közreadni, amit térítési díj ellenében ki is lehet nyomtatni. Az első ötszáz játékos műveit a könyvtár gyűjteményében bekötve elhelyezi.
A játék kitalálója, Jane McGonigal, a világ egyik elsőszámú online játékfejlesztője. Digitális játékai arról nevezetesek, hogy valós életbeli cselekvésekre késztetik a játékosokat. Elmondása szerint maga is a híres közkönyvtárban szerezte élményeit, amelyek teljesen megváltoztatták az életét. Új játékával ezt a lehetőséget szeretné megteremteni minél több résztvevő számára is. (ref.: HWJ)


Éjszaka Andersennel -- a szlovákiai könyvtárak hete rendézvénysorozatbanFEL

Dunaszerdahely -- A Csallóközi Könyvtár is bekapcsolódott A szlovákiai könyvtárak hete elnevezésű rendezvénysorozatba, mely március 28-tól április 2-ig tart. A szervezők első sorban a gyermekeket várják könyvet népszerűsítő és szórakoztató műsoraikra: kiállításra, író-olvasó találkozókra, könyvtári nyílt napra, irodalmi vetélkedőkre.
Éjszaka Andersennel címmel a zárórendezvény pénteken este 18 órától kezdődik a könyvtárban, ahol előadásokkal, kvízekkel, alkotóműhellyel várják az érdeklődő olvasókat. És hát a nagy dán meseíró, Hans Christian Andersen világszerte ismert meséiből is hangzanak el ízelítők.


Megérteni a 'nehéz', fiatal olvasótFEL

A múlt héten már idéztük a finn könyvtárak biztonsági stratégiájáról szóló cikket. Érdemes másik részletét is kiemelni:
Az ún. 'nehéz' ügyfél a szakemberek szerint nem feltétlenül jelent fizikai veszélyhelyzetet. Sajnos a fiatal generáció rossz szokásai is hasonló helyzetet eredményezhetnek, mint pl. a hangoskodás, az olvasók zavarása, sértő szavak, rendbontás stb. Sok könyvtárnak éppen a gyermekkorú olvasókkal van kimondottan nehézsége. Korunk gyermekeinek a fegyelmezés, a tekintély önmagában nem sokat jelent, miközben a jogaikat nagyon is jól ismerik. A helyzetet mégsem tanácsos kiélezni, főleg nem a gyermekek esetében -- vélik a finn szakemberek. Az ő viselkedésük hátterében sokszor a figyelemfelhívás, a kortársaknak szóló feltűnési vágy áll, sokszor pedig valamilyen segítségkérés is lehet a motívum.
A rendőrség illetékes szakreferense is a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Gondoskodni kell menekülési útvonalról, éles tárgyakat sosem szabad kézközelben hagyni, és mindenkinek fejben kell tudni a segélyhívó számát.


Mikóújfalu: könyvtárból közösségi tartópillérFEL

Mikóújfaluban ritka, akinek otthon internet-hozzáférése van, ezentúl azonban a községi könyvtárban négy számítógépet használhatnak az érdeklődők -- értékelt Miklós Piroska könyvtáros a mikóújfalusi könyvtár Biblionet-hálózathoz való csatlakozásakor. A számítógépek a Biblionet program révén jutottak Újfaluba, és nyomtatót, vetítőt, szkennert is kapott a könyvtár.
A szalagot Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója vágta el.
Miklós Piroska, intézményvezető: a faluban ugyan több házban is van internet, de a könyvtár számára mégsem közömbös az új felszerelés: nem csak gyerekek, hanem állást keresők is igénybe veszik a számítógépeket.
Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója kifejtette: azért is fontos, hogy a könyvtár új szolgáltatásokat nyújtson, mert azok, akik megfordulnak az épületben, nagy valószínűséggel könyvet is kölcsönöznek majd.
Nyáguly Vilmos polgármester elmondta, a helyi önkormányzat még az idén felújítja a kultúrotthont, valamint a könyvtárat, így ezután a kultúra és a művelődés a község tartópillére lesz majd.


Agyonhasznált kifejezések a könyvtáros szakmábanFEL

A blog szerzője, más twitter-használókkal egyetértésben, száműzni kíván bizonyos elcsépelt szavakat és kifejezéseket az angol nyelvből, amelyek az elektronikus korban értelmüket vesztették. Néhány példa:
- OPAC (Online Public Access Catalog) -- a nyilvános hozzáférés ma már természetes
- webmaster -- a honlapot fenntartó könyvtáros készségeit kívánja hangsúlyozni
- e-olvasás -- nem mindegy, hogy min olvasunk?
- bibliográfiai oktatás (bibliographic instruction) -- erre biztos nem fognak tolakodni a résztvevők
- könyvtár 2.0 -- a 2.0 általában arra utal, hogy másként mennek a dolgok, mint azelőtt, nem ez a helyzet a könyvtárakban egyébként is az elmúlt 35 évben? A szerző itt várja a legtöbb ellenvéleményt. (ref.: HWJ)


Az elektronikus könyvek piaca a nagyvilágban -- USA: közel 10%FEL

Februárban a Könyvkiadók Nemzetközi Szervezete felmérést készített tagállamaiban az e-könyvek piaci részesedéséről. Az eredményekről a The Bookseller és a FutureBook számol be. Az első ilyen típusú adatgyűjtemény a piac különféle arányú növekedését mutatja szerte a világban, jóllehet a kiadók hasonló gondokkal néznek szembe.
Az adatok szerint az USA-ban 8%-os az e-könyvek piaci részesedése (kb. 400 millió dollár), míg egyes angliai kiadók 2010-ben 100-800%-kal több e-könyvet jelentettek meg 2009-hez képest, ami a teljes piac 1-9%-át teszi ki. Az e-könyv olvasók árának csökkenése, hozzáférhetősége és szélesebb elterjedése, az elektronikus változat forgalmazási adatainak beszámítása a bestseller listákba, és egyes üzleti modellek az e-könyvek népszerűségét szolgálják. Az árakra viszont országonként más tényezők hatnak, míg például az USA-ban a nyomtatott könyvhöz képest akár fele áron is megvehető az elektronikus változat, az olaszországi 20%-os általános forgalmi adó, a 2%-os nyomtatott változathoz képest, nem lendíti elő a terjesztést. A problémák legfontosabb közös eleme a szerzői jogok védelme a kalózkiadások ellen. (ref.: HWJ)


Ki a látogató és ki a rezidens a virtuális környezetben?FEL

-- teszi fel a kérdést az OCLC és a University of Oxford közös, a JISC által szponzorált pilot projektje. Mi motiválja az elkötelezettséget a digitális környezetben? Digitális 'bennszülött' és 'bevándorló' helyett 'látogatót' (aki információkeresésre bejelentkeznek, majd távoznak) és 'rezidenst' (folyamatosan és fejlődve van jelen a virtuális környezetben) nevez meg.
Kevéssé értjük, hogy az utolsó évek Internettel kapcsolatos nagy kulturális változása milyen hatással van a tanulási stratégiákra és az online információs környezet használatára. A tanulmány 18 év körülieket vizsgál, virtuális és a fizikai információszerzési szituációkban, a JISC 2010-es tanulmányára (Digital Information Seekers Report; link amely számos példát és felhasználói véleményt közöl az elemzők értékelésével és összegzésével pl. 'Sok felhasználó nem érti, melyik használt forrás volt a könyvtáré, mert nem tudnak különbséget tenni a könyvtárak adatbázisai és az egyéb online elérhető források között', vagy 'A digitális műveltség vagy írástudás nem jár kéz a kézben az információs műveltséggel'; vagy 'a Google-generáció nincs egyedül az információ nagy tömegének igénylésében, a tanulóktól a professzorokig ugyanez a jellemző. A tanulmány kutatásokra és felhasználói véleményekre hivatkozik, élő mintát adva a szolgáltatásokkal kapcsolatos felhasználói véleményekről. Vonatkozó blogok: Oxford University oldalain (Technology Assisted Lifelong Learning (TALL) blog)
At ezek alapján tervezett digitális szolgáltatások használatából megvizsgálják, hogyan közelíthetők az elvárások és a szolgáltatások, mely modellek és módszerek jelentik a legjobb ügyfélkommunikációt az oktatási szájtokon. (ref.: Horváth Zné)


Keresés 2011 -- a közösségi mádia jobb eredményt ad, mint a böngészőkFEL

A Barcamp Web2 konferencián tartottam a múlt héten előadást a keresés aktuális helyzetéről. Gerényi Gáborral ellentétben azt gondolom, hogy a szöveges keresés problémáinak sem értünk még a végére. Jól jelzi ezt pl a Metaweb Google általi tavalyi felvásárlása, ami tovább segíti őket a szemantikus keresés irányban. Erről és hasonló kérdésekről szólt az előadás. Az előadáshoz előadói jegyzetek is kapcsolódnak (speaker notes a slideshare oldalán).


Egyetemi könyvtárak -- 5+1 percben FEL

A HVG 12. számában 5+1 perc rovatában öt egyetemi könyvtárat mutat be röviden: ELTE EK, Szegedi TE Könyvtára, PTE Könyvtára, BME-OMIKK, Debreceni EK. Feltűnő, hogy az anyag a könyvtárak történeti vonatkozásairól ír döntően, használati értékről nem esik szó. (MG)

Hírforrás: HVG (márc. 26.)
2011. április 06.  • Továbbküldöm a hírt

Költöznek a Kájoni János Megyei Könyvtár részlegeiFEL

Költöznek a Kájoni János Megyei Könyvtár részlegei a Mikó-várból
A Kájoni János Megyei Könyvtár három közönségszolgálati részlege -- a dokumentációs, a történelmi-művészeti részleg és a gyermekkönyvtár -- működik jelenleg a csíkszeredai Mikó-vár épületében, amely a Csíki Székely Múzeum székhelye. A múzeum tervezett felújítási munkálatai miatt a könyvtár részlegeinek el kell költözniük a vár épületéből. A csíkszeredai önkormányzat 2011. március 25-i döntése értelmében a városháza földszintjén biztosítanak 165 négyzetméternyi helyet a könyvtár Mikó-várból elköltöző részlegeinek, amelyeknek idén június 15-ig kell elhagyniuk a múzeumban elfoglalt helyüket. Elsőként a dokumentációs részleg költöztetésére kerül sor, amely március 28-tól ideiglenesen bezárt. A gyermekkönyvtár a tanév végéig még a várban várja olvasóit, a költözésére a vakáció kezdete után kerül sor. Költöznie kell a Mikó-várban működő könyvkötészeti részlegnek is, amelynek még nem jelölték ki a helyét, a városi tanács ülésén az indoklásban elhangzott, hogy jellegéből adódóan a kötészetet nem feltétlenül kell a város szívében működtetni.


Nyílt alkalmazásfejlesztés az Elsevier adattáraihozFEL

A neves tudományos adatbázisszolgáltató -- azután, hogy a SciVerse platformon egy kerséssel teszi lehetővé a
- Scopus bibliográfiai és kivonatadatbázis
- Science Direct teljes szövegű dokumentumok adatbázisa
- Scirus tudományos webkereső és a
- SciTopics kutatói (bevezetés alatt álló) közösségi alkalmazás adataiban, a 2.0 'piacára' is belépett. Bárki fejlesztő előállíthat alkalmazásokat arra, hogy a felsorolt forrásokból leghatékonyabban lehessen adatokat kinyerni. Az erre kialakított felületen a használók válogathatnak a különböző ingyenes és térítéses alkalmazások között. (MG)
-- $35.000$ díjazású alkalmazásfejlesztő verseny: Apps for Science

Régebbi hírforrás(ok): A magyar HealthMash szemantikus kereső az Elsevier SciVerse adatbázisában link

100 verses doboz elszórva Budapesten -- á la FSZEKFEL

Budapest száz pontján helyeztek el kis dobozokat, bennük izgalmas irodalmi feladványokkal
Mielőtt a versszerető-e a magyar nemzet kérdésről vagy a költészet haláláról való töprengés csapdájába esnék, megszavazok magamnak egy sült kolbászt. Prózai ugyan, de éhgyomorra valahogy a literatúra sem olyan vonzó. Főként, hogy nemsokára rejtvényt is kell fejtenem, hiszen nem messze a falatozótól, az Oktogon vonzáskörzetében három olyan hely is van, ahol elvileg versdobozokba botolhat a gyanútlan járókelő.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár indította el a verstől versig, pontosabban a Költészet világnapjától a Magyar Költészet Napjáig ívelő, az olvasást népszerűsítő programot. Az ötlet egyszerű: Budapest száz pontjára, könyvesboltokba, cukrászdákba, kávézókba, üzletközpontokba és könyvtárakba helyeztek ki dobozokat, bennük verskártyákat különféle feladványokkal. Négy kategória nyolc költő versrészleteit rejti a hozzájuk kapcsolódó kérdésekkel. Az akciónak (A vers legyen veled!) a korhoz igazodva természetesen blogja is van, ahol egy program segítségével könnyű rákeresni a hozzánk legközelebb eső lelőhelyekre.


Könyvtár Bükön: évi 30 programFEL

Az elmúlt évben sem csökkent Bükön a könyvtárba látogatók száma -- igaz, nem mindenki elsősorban azért keresi fel a nagy múltú intézményt, hogy könyvet kölcsönözzön.
-- A 21. századra a könyvtárak szerepe megváltozott. Ma már nem a csendes elmélyülés helyszíne elsődlegesen, hanem a gyors információszerzésé, az online nyújtható szolgáltatások felé törekvésé -- összegzi a tapasztalatokat Haizlerné Párdi Bea intézményvezető. -- Ezt mutatja könyvtári honlapunk használata is, hiszen a tavalyi évben 18290-szer kattintottak egyes oldalainkra. Kerestek elektronikus katalógusunkban, olvasták könyvajánlóinkat, vagy éppen a gyerekek számára készített rejtvényeinket fejtették meg.
A könyvtáros ugyanakkor hozzáteszi: még mindig vannak lelkes olvasók, tanulni vágyók, lapozgatók, kutatók, szórakozni szeretők, akik e hagyományos célokért nyitják rájuk az ajtót. A beiratkozott olvasók száma 521 volt, közülük 225 14 év alatti gyermek, 23-an pedig betöltötték a 65. életévüket. A napi szolgáltatások igénybe vétele mellett szép látogatottságnak örvendenek a könyvtári rendezvények is. Nem kevesebb, mint harminc programjuk volt tavaly, -- iskolai órák, tanfolyamok, kreatív foglalkozások, vetélkedők, családi napok -- összesen több mint háromezer résztvevővel.


Hozzáadott érték és veszteség -- újra karcsúak lehetünk!FEL

A hozzáadott érték központú (Lean -- azaz karcsú) menedzsment és fejlesztés, azt jelenti, hogy azoknak a tevékenységeknek és erőforrásoknak az arányát növeljük a szervezetünkön belül, amelyek a külső és belső vevőink szempontjából hozzáadott értéket adnak (igényli, elismeri, hajlandó megfizetni a vevő).
Mi az, ami értéket teremt, mi az, amiért hajlandóak fizetni az ügyfeleink? Minden egyéb tevékenység veszteség. Tehát veszteség, ha olyan terméket vagy szolgáltatást állítunk elő, amire nincs igény, ha feleslegesen erőforrásokat, energiát használunk fel ennek érdekében.
Veszteség, ha
- Hibásan végezzük el a feladatot, vagy selejtet gyártunk, újra el kell végezni egy feladatot
- Ha bonyolultan, több lépésben, több mozgatással, adminisztrációval végezzük el a feladatot,
- A párhuzamosan, többször elvégzett feladatok
- Ha túltermelünk, olyan tevékenységeket, feladatokat végzünk el, amit a vevő nem igényelt
- A felesleges készlet, felhalmozása (amiben lekötve áll a pénzünk)
- Az állásidő, a felesleges várakozás, amikor az erőforrásokért fizetünk, de nem tudjuk megfelelően kihasználni őket.
- A ki nem használat kapacitások, terület, erőforrások, képességek
- A felesleges szállítás, mozgatás, utazás.

Régebbi hírforrás(ok): A karcsúság legjobb receptje link

Tizenkét cool Facebook-profilFEL

Képes beszámoló a Facebook kreatív alkalmazásáról. (ref.: HWJ)
-- Az OSZK is kísérletezik. (ld. alább: Facebook-link)


Stockholmi közkönyvtár -- koncepció (fotó)FELA zirci apátság kincsei - Kiállításon nem látott kódexek és kéziratokFEL

A zirci apátság kincsei címmel nyílt kiállítás pénteken a Reguly műemlék könyvtárban, ahol tíz kódex, valamint újkori kéziratok láthatók. Az ünnepi megnyitón dr. Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója arról beszélt, hogy a kiállítás nagy alapossággal dolgozza fel az apátság és könyvtára történetének három nagy korszakát az újraalapítástól a 19. század közepéig. Elhangzott, az eddig még sosem látott kódexek és kéziratok páratlan kincseink.
Dékány Árpád Sixtus atya arról beszélt, hogy a szerzetességnél az olvasás fontossága abból adódott, hogy Szent Benedek előírta nekik az olvasást, ami a munka és az imádság mellett a legfontosabb szellemi tevékenységnek számít. Az olvasás, hangzott el, az embert szellemileg és lelkileg formálja, jobbá teszi. Nem véletlenül beszélnek manapság sokat arról, hogy a fiatalok életéből hiányzik az olvasás, ami a szellemi elsivárosodáshoz vezet.


Digitalizálják a milánói Ambrosiana könyvtár különleges gyűjteményétFEL

A vatikáni után a világ második legnagyobb kézirattárának számító gyűjtemény különleges darabjai, köztük számos kódex a jövőben a nagyközönség számára is elérhetővé válik. A kéziratok sorsa a paradoxont súrolja: az egyetemes kultúra kincseinek számítanak, mégsem láthatók, nem olvashatók, csak kevesek pillanthatnak beléjük -- írta a Corriere della Sera című napilap.
A kéziratok egy része máris elérhető az Ambrosiana honlapján. A digitalizált kódexek között elérhető lesz az a Vergilius költeményeit tartalmazó kötet, amely a költőutód Petrarca tulajdona volt. Petrarca feljegyzéseket írt a lapok szélére, és a legenda szerint ezt a kötetet olvasva halt meg. De bekerül az Ambrosiana digitális katalógusába a Biblia 6-7. századi szíriai fordítása, valamint latin, arab, kopt, perzsa, etióp, örmény és héber nyelvű művek is részei lesznek.
Az Ambrosiana igazgatója, a Biblia-kutató Gianantonio Borgonovo a projekt kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a digitalizációt tartja a könyvtárak jövőjének, máskülönben a könyvtárak fizikailag ugyan birtokolják majd a könyveket, de azok tartalma elvész. (via: ReMeK-e-Hírlevél)
Kisszínes

Bringázz a munkába! -- verseny indulFEL

Új Bam-nagykövettel, nyereményekkel és Facebook-alkalmazással veszi kezdetét hétfőn a Bringázz a munkába! tavaszi fordulója. Volt plakátverseny is. A mindennapi kerékpározást népszerűsítő kampány résztvevőinek feladata továbbra is ugyanaz: öt héten át minél többször kell betekerni munkahelyükre. Az április 4-étől május 8-áig tartó tavaszi időszak egyik újdonságaképpen Németh Lajos meteorológus csatlakozik a Bringázz a munkába! (Bam) nagyköveteinek -- Hajós András, Hegedűs D. Géza, Király Júlia, Németh Juci, Novák Péter, Ónodi Eszter, Péterfy Bori, Scherer Péter és Till Attila alkotta -- táborához. A tavaszi kampány fő ceremóniamestere Scherer Péter színművész lesz.

Régebbi hírforrás(ok): Kerékpárral munkába -- hogyan hat a karrierre? link

Ne telefonálj, én se hívlak -- új kommunikációs csatornákat kell keresni?FEL

A New York Times cikke szerint a telefon mint kommunikációs eszköz teljesen kiment a divatból az utóbbi öt évben. Az sms, email, IM, és egyéb szöveges kommunikációs formák világában legfeljebb családtagok hívják egymást, vagy akkor cseng a telefon, ha a fenti módokon nem sikerült valamit megoldani vagy valamit nem értettünk az írott szövegben. A cikk szerzője szerint a telefonhívás egyenesen udvariatlanságnak számít, sőt akár tolakodó és zavarba ejtő is lehet. A mai világban, amikor az irodákban egymás mellett vannak az íróasztalok, nincs nagyon sok lehetőség a telefonon történő csevegésre, a hivatalos telefon mint műfaj nem létezik. Az email végén, ha telefonon akarjuk folytatni a problémamegoldást, illik megkérdezni, hogy beleegyezik-e az illető a telefonhívásba. Az elfoglalt döntéshozó például úgy érezheti, hogy egy gyenge pillanatában próbáljuk elkapni, ha csak úgy odatelefonálunk. A telefonbeszélgetésre ma már illik előre időpontot egyeztetni.
A mobiltelefon pedig egyenesen idegesítő. Használata azt feltételezi, hogy az ember mindig elérhető, sőt, le nem teszi a kezéből a készüléket. Holott, amikor hívás érkezik, esetleg másra használja, mondjuk a Facebook-oldalát frissíti, vagy épp emailt olvas. Hangposta? Ugyan, a legtöbb telefontulajdonos azt sem tudja, hogy kell használni. A telefon megjelenése óta nagyot változott a vonatkozó etikett és a használat is, amit a társadalomtudósok kutatásaikban dokumentálnak. (ref.: HWJ)


40 gigapixeles a világ legnagyobb beltéri fotója -- és könyvtárról készültFEL

Összesen 2947 fotóból rakták össze a világ jelenleg legnagyobb beltéri fotóját, ami a prágai Strahov kolostor könyvtáráról készült. Jeffrey Martin, a 360cities alapítója és fotósa Canon 550D-t és 200mm-es objektívet használt a 40 gigapixeles, 250gb-ot foglaló gömbpanoráma elkészítéséhez.
Információforrások

A világ könyvtárainak statisztikai adatai az OCLC-tőlFEL

Az OCLC jóvoltából a világ bármely részének könyvtárairól kereshetünk adatokat egy térképes alkalmazás segítségével, amennyiben ilyen adatok léteznek. A könyvtárak és könyvtárosok száma, állomány, költségvetés és olvasók száma felsőoktatási, iskolai, közkönyvtárakra lebontva található OCLC-tagságtól függetlenül. Szerepelnek még az érintett nyelvek, könyvkiadók, múzeumok és könyvtárszakok adatai is, minden a forrás megjelölésével.
A Magyarországra vonatkozó adatok a Global Regions: EMEA, Country: Hungary bejelölésével láthatók. A fülek sorrendje (vízszintesen): academic (felsőoktatási), national (országos), public (közkönyvtár), school (iskolai), special (szakkönyvtár), totals (összesen), míg az adatok (függőlegesen) expedintures (kiadások, librarians (könyvtárosok), libraries (könyvtárak), users (olvasók), volumes (kötetek)
Az utolsó előtti fül a languages (nyelvek), az utolsó (other -- egyéb), címszó alatt pedig a könyvtárszakok, múzeumok és könyvkiadók adatai láthatók az adat származási forrásának idejét is feltüntetve. (ref.: HWJ)


Atadok prezentálása -- ismét RoslingFEL

Korábban felhívtuk mér a figyelmet Hans Roslink egyik előadására, de előadói stílusa és témájának érdekessége megéri az ismétlést. Most javallott, magyar felirattal is választható előadásának címe: Hans Rosling bemutatja a valaha látott legjobb statisztikákat.

Régebbi hírforrás(ok): Statisztikai adatok látványos bemutatása -- Hans Rosling és a Trendalyzer link

EconBiz -- német közgazdasági portálFEL

A virtuális könyvtárak megpróbálják kombinálni a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat az új típusú dokumentumokkal és szolgáltatásokkal. Az első generációs virtuális könyvtárak többnyire az információkereső rendszerek könyvtári központú szemléletével nyújtották szolgáltatásaikat. Az új virtuális könyvtárak igyekeznek a használói igényekre koncentrálni, de ezt gyakran könnyebb mondani, mint megvalósítani. A szerzői jogi korlátozások, műszaki akadályok és más hasonló okok sokszor megnehezítik a használók igényeinek kielégítését.
A 2010 augusztusában újraindított új EconBiz portál az üzleti élet, a közgazdaságtan és egyéb rokon területek irodalmára koncentrál. Különböző adatbázisokból mintegy 6 millió rekordot tartalmaz. A Lucene/Soir keresőgép-technológiáján alapul a ZBW által kifejlesztett metaadat-struktúrával kombinálva, gyors, kényelmes és komplex keresést tesz lehetővé. Szabványos közgazdasági tezauruszt is tartalmaz, amely kulcsszavak és rokon kifejezések felkínálásával segíti a keresést végzőket. A dokumentumok vagy online elérhetők, vagy a csak nyomtatott formában létezők esetében megadják elérési módjukat. A német elektronikusfolyóirat-könyvtár (EZB) által kifejlesztett adatbázis az online és nyomtatott folyóiratokról, valamint a német időszaki kiadványok központi katalógusa (ZDB) szintén elérhető a portálon, ami gyors hozzáférést nyújt a folyóiratok minden formájához. Ezenkívül eseménynaptár, útmutató a kereséshez és egy online referenszpult is segíti a használók komplex igényeinek kielégítését.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról