Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/7., febr. 15.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtár a nagyon kis településen -- öregek otthonával, élelmiszerbolttal (képekkel)
Hirtelen vezetőcsere a Kaposvári Megyei és Városi Könyvtárban
Zord idő -- a dolgozó otthon, az ügyfél hoppon maradt
Helyismereti vetélkedő a könyvtári Facebook-oldalon
Könyvtárosok létszáma -- mennyire indokolt?
Google vs. ETO -- Információkeresés a weben és a könyvtári katalógusban (szakmai rendezvény)
Információhiányos környezetben gondolkodnak a könyvtárak? -- egyszerűség kontra pontosság
Jogdíjköteles a meseolvasás? -- Olcsóbb a régi mesét olvasni
Legyőzni Harry Pottert -- kit fognak olvasni a fiatalok?
Kényelmesebb és butább keresés az interneten -- testre szabás
Az iskolai könyvtáros identitása (olvasóink szavazatára)
A könyvtárosok szakmai naprakészségének fenntartása -- folyóiratklubok
Nemzeti könyvtár, mint a nyílt hozzáférés bajnoka
Kultúrházak éjjel-nappal -- könyvtárak is csatlakoztak a népmúvelők programjához
Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 2.
Debreceni Nyelvi Nap -- Értsük meg a diszlexiás nyelvtanulókat!
Szex a könyvtárban? - Seattle-ben nem gond
Fizetőssé teszi internetes tartalmait a jövőben a Neue Zürcher Zeitung
Egri csillagok a Facebookon -- a katedrapedagógia nem működik
A rugalmas munkavégzés összefügg a termelékenységgel

Analógiák

Mennyi megtérülő pénzt, figyelmet fordítunk a könyvtári fejlesztésekre?
Google: a fiúk az adatbányában dolgoznak -- a könyvtárak nem élnek adatvagyonukkal

Kisszínes

Oktatóközpontot alakít ki a médiahatóság a nethasználó fiataloknak
A világ 20 legszebb könyvesboltja (képekkel)
Mi legyen a kötelező olvasmány?
Könyvnek látszó dobozok (képpel)
Speciális GEM-kapocs -- könyvjelzőnek (képek)

Praktikus

Online háttértár -- könyvtáron belüli és kívüli együttműködéshez

Információforrások

Online borszótár indult -- Borpédia
Online tájékoztató a köznevelési törvényről pedagógusoknak
Online férfimagazint indított a Player Media
3000 Koreával kapcsolatos könyv és multimédia -- a kulturális központban
Mediatorveny.hu: a médiaszabályozásról naprakészen és tényszerűen -- a médiahatóságtól


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtár a nagyon kis településen -- öregek otthonával, élelmiszerbolttal (képekkel)FEL

Okkenbroek 620 lakosú település a holland Overijssel tartományban. Legnagyobb intézménye az öregek otthona, ahol -- ez esetben -- inkább kis önálló lakásoktól és a település többi lakója által is használható közösségi terekről beszélhetünk. Az épületben megtalálható az ebédlő az önkiszolgáló könyvtár ás -bolt. Ha belső berendezései már nem is hagyományosak, a könyvtár még nincs átalakítva a shop-koncepció szerint, a logója is a régi. Könyvtáros heti néhány alkalommal található a könyvtárban. Képek a link oldalon:
1. A könyvtár bejárata -- belülről. A folyosó túloldalán van az önkiszolgáló bolt. Az asztalon könyv-display.
2-3. Színes polc, kevés könyvvel. Elvileg bármi ingyen megrendelhető a mintegy 100 könyvtárt fenntartó OBD-től link
4. Öregbetűs könyvek.
5. Önkiszolgáló kölcsönzés, gyerekek a számítógép előtt.
6. Az épület kívülről, a település központjában. (fotók: MG)


Hirtelen vezetőcsere a Kaposvári Megyei és Városi KönyvtárbanFEL

Két héttel az igazgatói pályázat kiírása előtt cserélt vezetőt a kaposvári Megyei és Városi Könyvtár. A megbízott, Köpflerné Szeles Judit, aki helyettesként folytatja, csaknem egy év után köszönt le ily furcsa időpontban, s váratlanul. Maga nem kívánt beszélni erről, de egymástól független forrásaink szerint lapunknak adott kultúra napi nyilatkozata összefüggésben van a visszalépésével.
Ebben azt mondta, a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK), a volt megyei önkormányzati intézmények fenntartója igyekszik valamennyi problémájukat orvosolni, de annyit érzékelnek, hogy a központhoz tartozó valamennyi intézményben központilag túltervezték a saját bevételeket. Náluk harmincmillió a terv az idénre, tavaly 15 millió volt a saját bevételük. S bár átcsoportosításra információik szerint lesz még lehetőség, azért nem túl reményteljes a helyzet. E nyilatkozat után egy nappal minden intézményvezető körlevelet kapott a nyilatkozati rendről, mely úgy zárul: a félretájékoztatásoknak, a torz információknak elejét kell venni.


Zord idő -- a dolgozó otthon, az ügyfél hoppon maradtFEL

Nyíregyháza -- 'Sajnáljuk, de az időjárási viszonyokra való tekintettel ma zárva tartunk.' Ezt a választ kapta egy betérő diák szombat délelőtt a megyei könyvtár portaszolgálatán. Panaszosunk elmondta: nem csupán melegedni tért be a kulturális centrumba, szerette volna igénybe venni a könyvtár internet-szolgáltatását, hogy bejelentkezzen a főiskola tantárgyfelvételi rendszerébe.
Bár a hivatalos nyitva tartási rend értelmében az intézménynek 13 óráig fogadnia kellett volna a vendégeket szombaton, mint kiderült, átmenetileg szünetel a szolgáltatás és az ügyfélfogadás a könyvek birodalmában.
Ki, mikor és miért rendelte el a rendkívüli zárva tartást? Tájékoztatták-e erről időben a potenciális látogatókat? Mennyien jártak aznap ugyanígy, mint panaszosunk? Lapunk a könyvtár megbízott igazgatóját, dr. Vraukóné Lukács Ilonát kereste meg kérdéseivel, így válaszolt: -- Szombaton kora reggel, tapasztalva a zord időjárást és figyelve a meteorológiai előrejelzést, sok más intézményhez hasonlóan úgy döntöttünk, nem tesszük ki kollégáinkat a szélsőséges időjárás okozta veszélyeknek, és lemondtuk a szolgáltatást. Az ügyeletre beosztott 17 kollégát telefonon értesítettük erről.


Helyismereti vetélkedő a könyvtári Facebook-oldalonFEL

Várpalota -- Online helyismereti vetélkedőn szeretné megismertetni a város és környéke épített és természetes örökségét az érdeklődőkkel a Krúdy Gyula Városi Könyvtár. A másfél évvel ezelőtt a Társadalmi Megújulás Operatív Programban nyert pályázati pénzből indított Tudásdepó Expressz program részeként hirdette meg a közelmúltban vetélkedőjét a legnagyobb internetes közösségi portálon a várpalotai intézmény. Budai László könyvtárvezető elmondta, a januárban indított webes játék során négy héten keresztül mindennap feltesznek egy-egy helyismereti témájú kérdést Várpalotával, illetve a kistérséggel kapcsolatban a könyvtár egyébként igen aktív Facebook-profilján, amelyre várják a vállalkozó kedvűek válaszait.


Könyvtárosok létszáma -- mennyire indokolt?FEL

Ön szerint indokolt-e a könyvtárosok jelen / közelmúltbeli létszáma? -- volt a KIT múlt heti szavazásának kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
64 - Igen, sőt, a meglévő munkához több ember is kell(ett volna).
26 - Igen, nagyjából.
23 - Nem, s ez hatékony munkaszervezéssel gyorsan ki is derült volna.
17 - Egyik válasz sem.
-- Nehéz egyszerű ugyanakkor jó kérdést feltenni; szükségszerűen leegyszerűsített a valóság. Nem jön ki például, hogy a teljes létszámot, vagy a tájékoztatói, rendszerkönyvtárosi vagy épen asszisztensi státuszt kevesellik / sokallják a válaszadók. Nem meglepő, hogy a saját fontosság tudata és a büszke önigazolás sok szavazatot kapott. Meglepő azonban a hatékonyság kérdésére utaló nemleges válasz viszonylagos térnyerése. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2012. február 15.  • Továbbküldöm a hírt

Google vs. ETO -- Információkeresés a weben és a könyvtári katalógusban (szakmai rendezvény)FEL

'Felnőtt az ember, s mindent lát Szobánkban ott a nagyvilág' (Zorán) -- Vajon az információs társadalomban maradéktalanul teljesül a Zorán idézet? Milyen szerep vár most a könyvtárakra? Milyen hagyományos eszközeink vannak? Hogyan használjuk ezeket? Mit tud az ETO a Google árnyékában? -- Beszéljünk minderről a BME OMIKK Gazdaságtudományi Olvasójában 2012. február 22-én szerdán délután 14 órakor! A beszélgetést Cserbák Andrásnak ajánljuk.


Információhiányos környezetben gondolkodnak a könyvtárak? -- egyszerűség kontra pontosságFEL

A hagyományos könyvtári struktúrákat és munkafolyamatokat úgy alakították ki a múltban, hogy optimálisan alkalmazkodjanak egy információhiányos közeghez. De a hálózat adottságai új helyzetet teremtettek, hiszen olyan könnyű információt fel- és letölteni, valamint továbbítani, hogy -- főként az ún. akadémiai-felsőoktatási közegben -- szűk keresztmetszetről aligha beszélhetünk, tulajdonképpen egy bőséges, gazdag információtechnikai környezet alakult ki és abban működünk. E bőségben az olvasó információ iránti vágya hamar kielégíthető (legalább látszólagosan), s az ún. információellátottsági 'elégedettségi küszöbe' gyorsan és könnyen elérhető. Az információkeresés egy bizonyos színvonalon triviális lett, még akkor is, ha a precíz és hatékony információkinyerés a hálózatból továbbra sem egyszerű. De a trivialitás illúzióját táplálja az összes média is nap mint nap, és a gyakorlati életben ez elegendőnek is tűnhet. Hogy itt azért vannak ellentmondások, azt világosan jelzik azok a feszültségek, amelyek az egyes szolgáltatásoknál a 'gyorsaság' és 'egyszerűség' kontra 'pontos találatok' küzdelmében alakultak ki. Ez az ellentmondás jól látszik a könyvtári keresők világában is, ahol nehéz egyszerre 'két urat is szolgálni'. Ez a feszültség ma még nehezen oldható föl, hisz a könyvtárosok inkább feladnák az egyszerűséget a pontosság kedvéért, de az olvasóink nyilván ezt fordítva gondolják. (Sennyey P.--Kokas K.)


Jogdíjköteles a meseolvasás? -- Olcsóbb a régi mesét olvasniFEL

Fizetőssé teszik a nyilvánosság előtt tartott mese felolvasását: jogdíjmentesen ezután csak a népmeséket és azokat a történeteket lehet elmondani, amelyek szerzője már 70 éve halott.
A nyilvánosan felolvasott mesék után is kell már szerzői jogdíjat fizetni a könyvtárakban, könyvesboltokban, ha a szerző halála óta még nem telt el 70 év. Magyarországon egyre több intézmény elkötelezett abban, hogy a gyerekek élő mesén, és ne csak DVD-n nevelkedjenek.
A Somogyi-könyvtár igazgatója, Palánkainé Sebők Zsuzsanna elmondta, tudomásuk szerint a mostani feltételek tovább szigorodhatnak: -- Meseolvasás: ezt még nem sarcolta meg az Artisjus, amely minimum2700 forintot kér, ha fizetős az előadás.
-- Amennyiben minden kortárs mese nyilvános felolvasása után kell majd fizetni, úgy kénytelenek leszünk a népmeséket és a 70 évnél régebben elhunyt szerzők műveit elővenni. (Délmagyarország)
-- Tóth Péter, az Artisjus szerzői jogvédő iroda kommunikációs igazgatója szerint kifejezetten iskolai tanítás, óvodai nevelés során teljesen ingyenesen használhatók fel akár versek, mesék, festmények is. A kedvezmény ezekben az esetekben automatikus, kivételt jelent, ha egy rendezvény kereskedelmi célúvá válik, például belépődíjat szednek, illetve olyan profi fellépő van, akinek gázsit fizetnek. (Híradó)


Legyőzni Harry Pottert -- kit fognak olvasni a fiatalok?FEL

Legalább akkora kihívás a könyvek mellett tartani a nagykorúvá érett Harry Potter-rajongókat, mint az új nemzedék megszólítása a piacra betörni kívánó, feltörekvő szerzőknek.
Az Alkonyat- és Potter-univerzum szintézisétől várja a sikert a magyar piacon még ismeretlen, amerikai Julie Cross és Liani Taylor. Cross Tempest című könyvánek hőse egy 19 éves fiú, aki visszautazik az időben, hogy megmentse barátnője életét. Taylor pedig a The Daughter orf Smoke and Bone-ban különleges képességekkel bíró, kék hajú természetfeletti lények háborújába csöppenő lány kalandjait meséli el. (2012/6., p. 32-33)


Kényelmesebb és butább keresés az interneten -- testre szabásFEL

Kényelmesebbé teszi a világhálós szörfölést az internetszolgáltatások személyhez igazítása, de ugyanez beszűkítheti a túl kényelmesek világát, sőt akár a gondolkodását is. A legritkább esetben halálos az internetezés, mégis a szomorú végzetű mondabeli Narkisszosz sorsát vetíti a világhálón kalandozók elé Miriam Meckel német kommunikációkutató. A kissé befelé forduló szirmú virágnak és egyúttal a narcizmusnak nevet adó szép görög fiatalember úgy lelte halálát, hogy belefeledkezett saját imádott tükörképébe. A professzor szerint most az internetezőket fenyegeti az a veszély, hogy a világ helyett a saját tükrükbe révednek.


Az iskolai könyvtáros identitása (olvasóink szavazatára)FEL

Ki a könyvtáros és ki nem az? -- Az iskolai könyvtáros olyan tanár, akinek a könyvtárban van az irodája. Ez a vélemény indította gondolkodásra a blogbejegyzés szerzőjét. Töprengés után arra jutott: lényegében teljesen mindegy, minek nevezik őt. Vannak kollégák, akik szerint 'jók a számítógépek, de nincs sok köze a munkához' vagy: 'túl sok időt vesz el az oktatókkal való együttműködés', netán: 'csak azok a diákok számítanak, akik bejönnek a könyvtárba'. Bosszantó, hogy elég nehéz, és talán nem is nagyon lehet elmagyarázni a kollégáknak, az iskolavezetőknek, vagy más feletteseknek, mi is az iskolai könyvtárosság. Egy munkaköri leírás sem ad teljes eligazodást. Ők és -- és főként a diákok -- annak képzelik el az iskolai könyvtárost, amit aktuálisan látnak. Tehát irány dolgozni! (ref.: MG)


A könyvtárosok szakmai naprakészségének fenntartása -- folyóiratklubokFEL

A könyvtárosok szakmájuk fejleményeit továbbképzéseken, konferenciákon, folyóiratok, levelezőlisták, blogok olvasásával követik. Egy felmérés szerint átlag napi 22 percet töltenek könyvtári vonatkozású nyomtatott publikációk, további tízet blogok olvasásával. Felmerül a kérdés, hogy az ennek nyomán támadó gondolataikat megosztják-e kollégáikkal.
A klubok legfontosabb hozadéka mindazonáltal a közösség érzésének erősítése, a nagyobb csoportkohézió. A klubok céljaként legtöbben a szakmai fejleményekkel való lépéstartást (8), a szakirodalom megbeszélését (6), a könyvtár gyakorlatának módosítását, új ötletek megismerését (4) nevezték meg. A klub működésének fenntartása leginkább az időhiány (6), az olvasmányok kiválasztására és a beszélgetések vezetésére vállalkozó önkéntesek megtalálása (4) miatt okoz nehézséget, illetve az, ha minden feladat egy személyre hárul (3 válaszadó szerint). (ref.: Mohor J.)


Nemzeti könyvtár, mint a nyílt hozzáférés bajnokaFEL

Svédországban a 90-es évek végén indultak a repozitóriumok. A nyílt hozzáférés ügyét Svédországban először a könyvtárosok vetették fel. Az ország csatlakozott a Berlini Nyilatkozathoz. A nemzeti könyvtár a lundi egyetemen indított egy projektet (SciCom) és támogatta a nyílt hozzáférésű folyóiratok kalauzának (DOAJ) kifejlesztését, szintén a lundi egyetemmel együttműködve. A repozitóriumok fejlesztése és a nyílt hozzáférés gyakorlatának kiterjesztésére irányuló törekvések az OpenAccess.se programban kapcsolódtak össze, amely 2006 és 2009 között zajlott, nagykönyvtárak és tudományos intézmények együttműködésével. Harminc projektet bonyolítottak le 14 millió svéd korona értékben, a nemzeti könyvtár vezetőjének irányításával, pályázati rendszerben. Néhány projekt ezek közül: SwePub (link párhuzamos publikálás, információk a nyílt hozzáférésről kutatóknak, Nobel-díjas művek nyílt hozzáféréssel, nyílt hozzáférésű oktatási források, tudományos folyóiratok nyílt hozzáférésének támogatása stb. Az OpenAccess.se weboldala (link a nemzeti könyvtár honlapjának csatolt része. Mára szinte minden nagy felsőoktatási intézménynek van nyílt hozzáférésű repozitóriuma. Egy felmérés szerint a 2008. évi teljes svéd cikktermés 20,4%-a szabadon hozzáférhető; a nyílt hozzáférés aránya Svédországban 22,6%-os. A DOAJ-ban 37 svéd cím szerepel. (ref.: Hegyközi I.)


Kultúrházak éjjel-nappal -- könyvtárak is csatlakoztak a népmúvelők programjáhozFEL

Borsod-Abaúj-Zemplén -- A megyéből 13 településről összesen 15 intézmény jelentkezett a felhívásra, s várja a látogatókat. A Magyar Népművelők Egyesülete önálló akcióként szervezi meg 2012-ben a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényt, új időpontban, február 17-18-19-én. Az elnevezés kifejezi, hogy intézményeink a nap bármely szakában a látogatók szolgálatában álltak és állnak. Az országos közművelődési akcióra sokoldalúságukat bizonyító, éjjeli vagy nappali, vagy akár mindkét napszakra kiterjedő programjaikkal regisztrálhattak az egész országot behálózó, a kisebb településeken szinte egyedüli kulturális szolgáltatóként jelenlévő kultúrházak, faluházak, a nagyobb településeken közművelődési feladatokat ellátó művelődési és közösségi házak, többfunkciós intézmények.


Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 2.FEL

A látogatókban gondolkodás a használók megkérdezését is jelenti, mint minden marketing eljárásnál -- pl. kérdőívvel. Illetve: felveti a kérdést a könyvtár helyszínéről is, akár az oktatáshoz tartozik, közszolgálatot lát el. A hozzáférés egyaránt jelent fizikai és informatikai szempontot. A könyvtárosok nem igazán kedvelik a webes használói kapcsolatot, így az összes lehetőséget megragadják, hogy oda menjenek, ahol leginkább megtalálják a használókat (pl.: Schiphool repülőtere link (Amszterdam), a Montreal-i közkönyvtár -- a metróban. Londonban a könyvtárak körül számos szociális létesítmény nyílt pl. bölcsőde; a szingapúri nemzeti könyvtár szemináriumoknak ad helyet stb. Svájcban, a RolexLearning Center link (Lausanne), a Bibliothéque des sciences Schmidheiny (Geneve) helyiségeket ajánl az olvasás, konzultáció mellett a kikapcsolódáshoz is, kényelmes bútorokkal (a Rolex Center puffjait a felhasználok igényük szerint mozgathatnak az épületben). A nagy üvegablakok, kávézó, önkiszolgáló étterem és archívumok a felhasználói igény számos szempontját kielégíti.
(Forrás: Bibliotheque : les nouveaux usages / Jean Philippe Accart. In: Guide pratique Archimag février 2011 p.18-19). Gyakorlati tanácsok a könyvtár számára : az új használat (ref.: Grebot Á.)


Debreceni Nyelvi Nap -- Értsük meg a diszlexiás nyelvtanulókat!FEL

Az extrém hideg ellenére is közel 400-an jöttek el a Debreceni Nyelvi Napra 2012 február 8-án. A nyelvi részleg látogatottsága is a duplájára nőtt ezen a napon. Ötödször rendezte meg együtt a máig népszerű programot az új épületben a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ, és a Debreceni Nyelviskola Kft. ügyvezető igazgatója, Sinka Andor. A szakember tudomása szerint manapság csak angolból több mint huszonhat akkreditált vizsgarendszer van Magyarországon, de az összes nyelvből harmincötnél is több lehet. A látogatóknak nyelviskolák, nemzetközi szervezetek munkatársai segítettek eligazodni a nyelvvizsgák dzsungelében.
Ismert könyvkiadók -- Akadémiai, Cambridge, Oxford, Hueber, Klett -- mutatták be újdonságaikat. A British Council és az IATEFL-Hungary, az angoltanárok nemzetközi egyesületének magyar szervezete az angolnyelv-tanárokat forró teára és egy ingyenes workshopra invitálta, amelynek témája -- 'Értsük meg a diszlexiás nyelvtanulókat!' -- több, mint 30 pedagógust vonzott. A különleges nyelvek iránt érdeklődők finn és holland bemutató órán is részt vehettek. (Szabó Eszter -- Szatmári Alexandra)


Szex a könyvtárban? - Seattle-ben nem gondFEL

Pornográf engedékenysége okán kelt híre egy amerikai közkönyvtárnak: nem tiltotta meg egy látogatójának, hogy a számítógépteremben nézegessen felnőtteknek készült videókat. Az eset Seattle-ben történt. A könyvtár egy nő tagja figyelt fel arra, hogy egy férfi pornóvideókat néz az egyik gépen. Odalépett hozzá, és kérte, üljön át egy másik, kevésbé szem előtt lévő masinához, a férfi azonban nem engedelmeskedett. Washington állam -- amelyben Seattle található -- 2010-ben úgy döntött, hogy a könyvtárak jogosultak lehetnek látogatóik megfigyelésére. Ez azonban csak megengedi ezt, de nem teszi kötelezővé.
Egy másik könyvtári tag ironikus szemszögből azt hozta fel, hogy a könyvtárban csendre intenek mindenkit, nehogy megzavarjanak másokat -- pornó nézésében.


Fizetőssé teszi internetes tartalmait a jövőben a Neue Zürcher ZeitungFEL

'Most, 2012 elején döntöttük el, hogy a jövőben nem akarunk ingyenes tartalmakat. A minőségért, akár nyomtatott, akár online, pénzt kérünk' -- mondta a főszerkesztő.
Mintegy egy éve az NZZ nyomtatott lapváltozata már digitális formában is előfizethető. Ez volt az online stratégia első lépése, és az eddigi tapasztalatok alapján sikeresnek mondható a vállalkozás - mondta el Spillmann. A lap belföldi kiadásának jelenleg 120 ezer előfizetője van, a digitális lapváltozatnak mintegy tízezer. 'Az online portál is jól teljesít - tette hozzá - de a reklámok önmagukban nem fedezik a költségeket'. 'A jövőben az olvasókat is erőteljesebben be akarjuk vonni a költségek fedezésébe' -- mondta.


Egri csillagok a Facebookon -- a katedrapedagógia nem működikFEL

A digitális bennszülötteknek hiába magyarázzuk el a katedráról Gárdonyi nagyszerűségét, hasznosabb, ha feldolgoztatjuk velük a Facebookon az Egri csillagokat. Regényt dolgoz fel az osztály. Indítanak egy Facebook-oldalt, amin a regényről szóló átvett és saját kritikákat, véleményeket, ahhoz kapcsolódó képeket jelenítenek meg. Ezekhez a diákok kommenteket írnak, a kommenteket is kommentelik. Vitatkoznak.
Pont azt csinálják, amit amúgy is naponta több órán keresztül. Csak itt a netközösségi élet egy a tanár által 'furfangosan' felvetett témára épül. Majd a regényről készítenek egy honlapot. Közösen (pedagógusok úgy mondanák: kooperatívan) dolgoznak, mindenki részt vesz a munkában, a 'kockák' az informatikai teendőket vezetik, a 'művészlelkek' a megjelenést, az irodalmárok a tartalmakat felügyelik. A tanár azért gondoskodik arról, hogy a szerepek időnként cserélődjenek is. Így is lehet irodalmat tanítani -- mutatott rá Arató László a Magyartanárok Egyesülete (ME) elnöke a hétvégi Digitális Nemzedék Konferencián.


A rugalmas munkavégzés összefügg a termelékenységgelFEL

Címkék: hatékonyság | munkaügy |

A Regus legfrissebb tanulmánya bizonyította, hogy a rugalmas munkavégzés közvetlenül hozzájárulhat a termelékenység javulásához és a bevétel növekedéséhez. A hely és idő tekintetében kötetlen munkavégzés hozzásegíti a vállalatokat a tehetséges munkavállalók megtartásához és a munkamorál javításához is.
Analógiák

Mennyi megtérülő pénzt, figyelmet fordítunk a könyvtári fejlesztésekre?FEL

A benyújtott szabadalmak száma és a kutatás-fejlesztésre költött források volumene egyfajta tükörképe az ország innovációs kapacitásainak, ez pedig lényegesen befolyásolja az adott ország versenyképességét, illetve a válságból való kilábalás sebességét - állapította meg egy minap közzétett európai uniós felmérés az innováció és a gazdasági növekedés kapcsolatáról. Márpedig ebből a szempontból kifejezetten rosszul állnak az eurózóna perifériájához tartozó országok közül a görögök, illetve a portugálok és sajnos Magyarország sem büszkélkedhet szép eredményekkel.
Amennyiben a kutatás-fejlesztésre költött kiadásokat az ország GDP-jéhez viszonyítjuk, ott is kiütközik a periféria országok gyenge eredménye: míg ugyanis Görögország ugyanannyit (0,6%) költött 2009-ben is kutatás-fejlesztésre, mint egy évtizeddel ezelőtt, addig a portugál k+f kiadások a GDP-hez képest 0,69%-ról 1,66%-ra emelkedtek az OECD adatai szerint. Mindkettő jócskán elmarad azonban az OECD tagországok 2009-re jellemző 2,33%-os átlagától. Az innováció kulcsfontosságú hajtótényező a versenyképességben, amely lehetővé teszi, hogy az adott országok, vagy cégek nagyobb piaci részesedést szerezzenek, illetve a termelékenységüket fokozni tudják.


Google: a fiúk az adatbányában dolgoznak -- a könyvtárak nem élnek adatvagyonukkalFEL

Bő két hét múlva érvénybe lépnek a Google új adatvédelmi irányelvei és általános szerződési feltételei. Eddig is volt aggodalom a cég adatgyűjtési gyakorlata miatt, de az új rendszert egyre többen tartják kifejezetten aggályosnak, mert a Google túl sok információhoz juthat rólunk, s ezek tárolására, felhasználására vagy továbbadására semmiféle hatással nem lehetünk. Tekintsünk bele a googleizmusba!
Kisszínes

Oktatóközpontot alakít ki a médiahatóság a nethasználó fiataloknakFEL

Az internethasználó fiatalok védelme érdekében oktatóközpontot alakít ki Budapesten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még az idén. Széles körű civil és szakmai összefogással kívánják elindítani a 'médiaértés oktató központját', ahol a gyerekek játszva, biztonságos környezetben ismerhetik meg az internet és a média világát, és szembesülhetnek azok veszélyeivel is.


A világ 20 legszebb könyvesboltja (képekkel)FELMi legyen a kötelező olvasmány?FEL

Alternatív kötelezők -- Új sorozatot indítunk, amelyben gyakorló tanárok ajánlanak 'alternatív kötelező' olvasmányokat kollégáiknak, diákoknak. Az első nyolc évfolyamra terjed ki az ajánló, elsősorban azért, mert vélhetően ezekben az években dől el, milyen olvasót nevel az iskola. Az e rovatunkba író tanárok maguk választották ki azokat a műveket, amelyeket ajánlanak, majd pedig ők maguk javasolnak kollégát arra, hogy a következő kötelezőajánlót megírja.


Könyvnek látszó dobozok (képpel)FELSpeciális GEM-kapocs -- könyvjelzőnek (képek)FEL

Praktikus

Online háttértár -- könyvtáron belüli és kívüli együttműködéshezFEL

Az online háttértárban bizonyos keretig ingyen tárolhatják a fájljaikat a felhasználók. A szolgáltatást elérhetővé teszik a Google-felhasználóknak és beépítik a Google Apps vállalati felhasználók eszköztárába is.
A Google Drive valójában nem lesz egy átütő újítás, hiszen a képességeinek jó része már eddig is elérhető volt különböző termékeken keresztül - a képek megosztása a Picasa albumokban, illetve mostanság a Google+ fiókon keresztül működött, a dokumentumokat akár Google, akár egyéb formátumokban már eddig is tudtuk tárolni a Docs mappáiban, ahová egy ideje bármilyen fájlt fel lehet tölteni. A funkció tehát eddig is megvolt, de kényelem még nem volt az igazi.
Információforrások

Online borszótár indult -- BorpédiaFEL

A borászportál (link látogatói mostantól már nem csak a borászattal kapcsolatos híreket olvashatják a honlapon, hanem a Wikipédiához hasonlóan bárki ingyen szerkesztheti a Borpédia névre keresztelt online szótárt.


Online tájékoztató a köznevelési törvényről pedagógusoknakFEL

Online tájékoztatósorozatot indít az oktatási, nevelési intézményeknek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága az új köznevelési törvény legfontosabb változásairól.


Online férfimagazint indított a Player MediaFEL

Online férfimagazint indított a 2011 novemberében alakult Player Media. A Player.hu néven induló független, átfogó lifestyle férfimagazin tematikáját tekintve főként kultúra, párkapcsolat, divat, gasztronómia, utazás, tech, autó, sport, egészség és pénzügyek területéről kínál majd napi szinten magazinos tartalmat.


3000 Koreával kapcsolatos könyv és multimédia -- a kulturális központbanFEL

Kézműves galéria, könyvtár, művészeti csarnok, teaszalon és látványkonyha is várja a közönséget az új budapesti Koreai Kulturális Központban, amelynek hivatalos megnyitóját pénteken tartják.
A február 13-tól látogatható központban az érdeklődők hagyományos koreai kézműves tárgyakat tekinthetnek meg, teát kóstolhatnak a teaszalonban és megismerkedhetnek a koreai popzenével, tánccal és taekwandóval. A látogatókat a mintegy 3000, Koreával kapcsolatos könyvet és multimédiás anyagot tartalmazó könyvtár mellett hang- és fénytechnikával, kijelző berendezésekkel felszerelt multifunkcionális művészeti csarnok is várja. A vállalkozó kedvűek részt vehetnek koreai nyelvórákon és főzőtanfolyamon, valamint koreai filmeket is nézhetnek -- olvasható az intézmény közleményében.


Mediatorveny.hu: a médiaszabályozásról naprakészen és tényszerűen -- a médiahatóságtólFEL

A tényeken alapuló, részletes és kizárólag szakmai szempontból értékelt információkat gyűjt össze rendszerezetten, magyar és angol nyelven a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának február 8-ától elérhető tematikus honlapja. A médiatörvény.hu honlap célja a sajtószabadság és a 2010 végén elfogadott médiaszabályozás állapotának és tartalmának folyamatos figyelemmel kísérése és dokumentálása.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról