Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/14., ápr. 4.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Húsvéti könyvtojás törölt könyvekből -- Halis-könyvtár (galéria)
Internet Fiesta -- értelme és hatékonysága kérdéses
Harmadik hely -- központi, étel-ital és hivogatás
Könyvklub -- Kétséges oktatók, oktatások helyett: vezetési és érzelmiintelligencia-fejlesztés
Harc a jövőért: könyvtárak, technológia-politika és az emberi tudás sorsa (olvasóink szavazatára)
Nem jut pénz könyvekre, de még folyóiratokra sem -- Sásd
DK: könyvtárbezárás a költségvetést elfogadó politikusoknak a hibájából
A könyvolvasó és -cserélő flashmob a Deák téren (videó)
Felújították a nádasdladányi könyvtárt -- máris selejtezésbe kezdtek
Monoki István-díj Kosz Orsolya nyugalmazott könyvtárosnak -- rendszerezésért
Nagyközönség elé került az egyik első képregény
Kortárs gyermekkönyvek a tv-ben -- könyvtáros ajánlásával
Biblioterápia -- Újfehértón is
Internet és változó gondolkodás -- Rómeó és Júlia sms-ben
Újrajátszható magyar csaták 3D-ben
Adatbankot hoz létre a Wikipedia
Hatékony segítség a kutatási eredmények piacosítása érdekében
Extra kedvezmény járhat a devizahiteles közszolgáknak
Jövőre jöhet a hajlékony elektronikus papír
Új fizetős modell az online lapoknál

Analógiák

Egy lájk nem elég; mennyit fizetnének a könyvtári szolgáltatásért? -- Crowdsourcing

Praktikus

Ha gyorsan kell: remek online rajzprogram, ingyen
Áprilisban jön a Google online tárhelye

Kisszínes

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat
Halott könyvek után: beszélgetés elsüllyedt szerzőkről
Felújított NDK-s áruházba költözik a Bauhaus-könyvtár

Információforrások

Székely legendák elektronikusan és könyvben -- települések szerint is meghallgathatók
A Székely oklevéltár 8. kötete az Adatbankban
Újabb digitális Sanoma-magazinok jönnek
Hírblog a digitalizálásról -- a kétrétegű pdf-ről is ír
Már telefonon is be lehet jelenteni a jogsértő oldalakat
Dohányzási tilalom: hol tilos rágyújtani, mekkora a büntetés?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Húsvéti könyvtojás törölt könyvekből -- Halis-könyvtár (galéria)FEL

A Halis-könyvtárban kollégáimnak bemutatott prezentáció után ( link ) azon kaptuk magunkat, hogy egy húsvéti könyvtojás építésének munkálatait tervezgetjük. Hamarosan tettlegességig is fajultunk; e heti galériánkban ennek munkálatait, s az elkészült művet mutatjuk be.
1 -- eleinte csak a kollégákkal építkeztünk, de hamarosan csatlakoztak hozzánk arra járó gyerekek is
2 -- néhány alkalommal újra kellett kezdenünk az építést, mert (csupán könyvek felhasználásával) nehéz volt stabil alapot készítenünk a tojásnak
3 -- néhány kocsinyi könyvvel és körülbelül 40 perccel később aztán elkészültünk a művel. Ekkor még dönthettünk volna amellett, hogy esetleg karácsonyfa legyen belőle... ;)
4 -- feldíszítettük, hogy igazán húsvéti hangulata legyen (és hogy ne kezdjenek el kihúzogatni könyveket a széléből, mert ilyen is volt :D)
5-6 -- a díszítéshez fiatal olvasóinktól kaptunk kölcsön plüssállatokat, ezúton is köszönjük nekik


Internet Fiesta -- értelme és hatékonysága kérdésesFEL

Ön szerint hatékony-e az Internet Fiesta? -- hangzott a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
40 Igen, a használók kedvelik, a könyvtárak neve jól forog általa.
13 Fogalmam sincs; nem is találkozom vele.
16 Nem a hatékonyság számít, csak a pénz eltapsolása.
19 Nem oszt, nem szoroz.
11 Az internetet a népek nem a könyvtárból tanulják.
-- A válaszadók 60%-a valamilyen okból kifolyólag nem látja értelmét. 40% aszerint hasznos program. 16% szerint viszont egyenesen pazarlás. A programok eredményességének kimutatása a könyvtáros közösség számára legalábbis nem közismert. A szervezők eszerint még sokat tehetnek a program szakmai elismertségéért is. (MG)


Harmadik hely -- központi, étel-ital és hivogatásFEL

Ray Oldenburg szociológus a The Great Good Place (A nagyszerű jó hely) című könyvében írta le a harmadik hely fogalmát, amely olyan tér, amely nem a munkahely és nem az otthon, és ahol az emberek szívesen időznek. Az egyetemi könyvtár harmadik hellyé válhat, ahol a diákoknak lehetőségük van találkozni másokkal, akár olyanokkal, akik eltérő anyagi vagy társadalmi háttérrel bírnak, más érdeklődésűek vagy más szakokon tanulnak. A harmadik hely kényelmes és hívogató közeg, sajátossága a társalgás, amely lehetőséget ad a másoktól való tanulásra. Azok, akik gyakran jelennek meg ilyen helyeken, közösséget alkotnak.
A Rollins Olin Könyvtár jelentős lépéseket tett a harmadik hellyé válás irányában. Létrehoztak egy új könyvtárosi álláshelyet, amelynek betöltője a könyvtár harmadik hellyé alakításáért volt felelős. A legfontosabb feladata az volt, hogy az információszolgáltatásokhoz és forrásokhoz való hozzáférés biztosításán kívül minél több teret engedjen a diákoknak, ... (ref.: Tóth M.)


Könyvklub -- Kétséges oktatók, oktatások helyett: vezetési és érzelmiintelligencia-fejlesztésFEL

... A második könyvklub témája egy vezetéssel és irányítással foglalkozó könyv volt (Patrick Lencioni: Death by meeting), amely azzal foglalkozik, milyen módszerekkel lehet a felesleges és unalmas szakmai megbeszéléseket hasznossá tenni. Két kisebb csoport alakult. Hat hónappal a képzés után végeztek egy felmérést, amely kiderítette, hogy a résztvevők sikeresen alkalmazzák a tanult módszereket. Ötös skálán 54%-uk négyesre, 15%-uk ötösre értékelte a könyvklub hasznosságát, és minden szempontból jobbnak találta a könyvklub módszert a hagyományos, tantermi továbbképzéseknél. Az értékelés szempontjai a következők voltak: élvezetes tanulás, aktív részvétel, a megértés megkönnyítése, megjegyzés (bevésés). Még azok is lelkesen nyilatkoztak róla, akik maguk nem vezetőként dolgoznak, de a képzéstől ösztönzést kaptak arra, hogy szükség esetén maguk is levezessenek értekezleteket.
A harmadik könyvklub Daniel Goleman Emotional intelligence című könyvét tárgyalta. Itt olyan munkatársak vettek részt, akik a használóképzésben dolgoznak, ők maguk választották ki a művet is. A csoport két részre oszlott, az egyikbe azok kerültek, akik egyébként is rendszeresen összetalálkoztak, hogy szakcikkeket megbeszéljenek, a másikba különböző részlegek munkatársai és oktatók. A könyvklub hasznosságát a két csoport hasonlóan ítélte meg (ötös skálán 3,7-esnek és 3,6-esnek). Mindannyian jobban kedvelték ezt a formát a hagyományos továbbképzéseknél. Néhányan magát a könyvet nehezen olvashatónak találták ugyan, de még ők is szívesen jártak a könyvklub összejöveteleire. (ref.: Hegyközi I.)


Harc a jövőért: könyvtárak, technológia-politika és az emberi tudás sorsa (olvasóink szavazatára)FEL

Andrew McLaughlin videóval és Prezivel követhető előadása áttekinti a könyvtár körüli információs környezetét: a könyvtár piacát, fenntartói és vetélytársi / partneri szempontokat. Példákat hoz az internetes környezet kreatív kihasználására, pl.
- internetek 2.0 alapon szerkesztett új alkotmányra
- Lettország webes törvényhozására, melyben bárki kezdeményezhet és támogathat jogszabályokat
- internetes alapú szállás / lakás közvetítő és értékelő rendszer
- térítésmentes oktatási alkalmazások
- projektfinanszírozó alkalmazások link
A helyzetre a könyvtárosi válasz: nerd-szerő könyvtárs, akit a nerdek kedvelnek (nerd kb.: elvont figura). A nyílt internetes környezetben a könyvtár sem korlátozhat, ugyanakkor több megoldandó problémával és ellentmondással szembesül: szerzői jog alkalmazása, kutatási eredmények nyílt elérése, árva művek, melyek mindegyike forró pont a társadalomban. (ref.: MG)


Nem jut pénz könyvekre, de még folyóiratokra sem -- SásdFEL

Bár Sásd évente 30 millió forint körül költ közművelődésre, idén már nem lesznek folyóiratok és új könyvek sem a könyvtárban. Az állami támogatás ugyanis annyira lecsökkent, hogy el kellett dönteniük, a mozgókönyvtárat tartják fent, vagy új könyveket vesznek. Előbbi mellett döntöttek.
Minden falunak, amely részt vesz a mozgó könyvtár programban, 550 ezer forint jár. Ebből egy fő négyórás munkavállaló bérét fizetik. Mivel mindenki úgy vélte, ez nagy segítség a községekben, továbbra is erre fordítjuk a bevételeket, a maradékból pedig, ami az ellátó szervezetnek, ez esetben sásdi könyvtárnak járna, a könyvtárbuszt, illetve a sofőr bérét álljuk. Így idén nem jut pénz a könyvtár bővítésére, csak a már meglevő, nagyjából ötvenezer kötet fenntartására -- magyarázta Székely Szilárd polgármester. -- Tudom, hogy a folyóiratok sokaknak hiányozni fognak, és azt is, hogy a könyvtár szeretett volna új könyveket beszerezni, de az önkormányzat most a beszállítókat, az adósságokat fizeti ki, így nincs más választásunk -- tette hozzá.


DK: könyvtárbezárás a költségvetést elfogadó politikusoknak a hibájábólFEL

A kultúra az első áldozata Szeged egy hónapja elfogadott 2012-es költségvetésének, jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Bálint, a Demokratikus Koalíció (DK) szegedi csoportjának szóvivője.
Elmondta: a tarjáni fiókkönyvtár bezárása nem a Somogyi könyvtár igazgatójának, hanem a költségvetést elfogadó politikusoknak a hibájából történt. Szabó Bálint szerint a 600 beiratkozott olvasónak továbbra is szüksége van közösségi terekre Tarjánban. Orosz Gábor, a DK helyi koordinátora ez ügyben levelet írt a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Bodó Imrének, illetve a körzet MSZP-s képviselőjének, Révész Mihálynak. Szabó Bálint ezen kívül egyeztetni szeretne pártokkal, szerinte el kell érni, hogy újra megnyisson a fiókkönyvtár.


A könyvolvasó és -cserélő flashmob a Deák téren (videó)FEL

Egyszer csak leült 150 ember a Deák tér közepén a betonra, kinyitotta könyvét, és elkezdett olvasni. A kapcsolat- és közösségalkotás különleges formája volt a Pay It Forward könyvcsereakciója. Filmre vettük!


Felújították a nádasdladányi könyvtárt -- máris selejtezésbe kezdtekFEL

A nádasdladányi könyvtárra már régóta ráfért volna a felújítás, de valahogy mindig volt előbbre való feladat. Mostanra sikerült az évtizedes lemaradást pótolni. A belső felújítás több mint két hónapot vett igénybe. A teljes elektromos hálózatot, a kapcsolókat, világító testeket is kicserélték. A mennyezet-szigeteléssel, álmennyezet felrakásával költségcsökkentő hatást várnak fűtés szempontjából. A belső festés és a padló burkolatcseréje is megtörtént. Néhány belső berendezés is megújult: fotelek, asztal, kiszolgáló pult cserélődött. Ott jártamkor a könyvtárvezető épp a selejtezést csinálta. Elmondta, hogy azon könyvek, amelyek már semmire sem használhatók (szakadt, telerajzolt), majd az iskolai papírgyűjtéshez kerülnek...


Monoki István-díj Kosz Orsolya nyugalmazott könyvtárosnak -- rendszerezésértFEL

2012-ben a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) Kosz Orsolyának, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosának ítélte oda az EMKE Monoki István-díját.
Kosz Orsolya az akkori elnevezéssel Hargita Megyei Könyvtár szolgálatában végzett több évtizedes minőségi szakmai tevékenységéért, kitartó és szakszerű katalógusépítő, rendszerező munkájáért részesül az elismerésben. A díj ünnepélyes átadására Kolozsváron, 2012. április 14-én kerül sor, laudációt mond Kopacz Katalin, az RMKE elnöke. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Nagyközönség elé került az egyik első képregényFEL

A tollrajzokkal díszített, pergamenre írt regény Apollonius türoszi király történetét meséli el. Az OSZK egyik legrégebbi kézirata az első ezredforduló körül keletkezett, a kölni érsekség területén fekvő Werden an der Ruhrban fekvő bencés kolostorban másolták. Maga az antik téma keresztény szellemiségű adaptációja is egyedivé teszi, különös tekintettel, hogy az Ottó-korban az írásbeliség, a könyvkultúra elsősorban szakrális célokat szolgált.
38 színezetlen tollrajzával pedig a kutatók szerint a világi elbeszélő képsorozatok történetében is meghatározó szerepet tölt be: a mai képregény ősének tekinthető. A regény a középkorban és a kora újkorban nagy népszerűségnek örvendett: fordulatokban gazdag elbeszélése inspirálta William Shakespeare Periklész című drámájának cselekményét is.


Kortárs gyermekkönyvek a tv-ben -- könyvtáros ajánlásávalFEL

Kortárs gyermekkönyvek a könyvtáros ajánlásával
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa, Nagy Zsófia könyvtáros ajánlott kortárs gyermekkönyveket az érdeklődők figyelmébe a Román Televízió magyar nyelvű adásában, a Mesetarisznya címet viselő műsorban. A videófelvétel az alábbi linken látható: link (via ReMeK-e-hírlevél)


Biblioterápia -- Újfehértón isFEL

Klasszikusok másként - Olvasmányélmények feldolgozása csoportfoglalkozások keretében. -- A biblioterápia kifejezés hallatán sokakban orvosi fogalommagyarázat jelenik meg a szó mögött. Gondoljunk csak bele, ha egy olvasó bemegy a könyvtárba, és ajánlást kér a könyvtárostól ahhoz, hogy mit olvasson, már az is egyfajta biblioterápia. Az Újfehértói ÁMK Városi Könyvtár által kezdeményezett foglalkozásoknál csupán csak a fejlesztő biblioterápia eszközeit hívtuk segítségül: az olvasás-, és személyiségfejlesztésben megnyilvánuló lehetőségeit kívántuk kiaknázni. 2012. február 22-én indítottuk útjára azt az 5 foglalkozásból álló sorozatot, amelynek a ?Klasszikusok másként? címet adtuk...


Internet és változó gondolkodás -- Rómeó és Júlia sms-benFEL

-- Az interneten is olvasni kell, nem? -- Az az olvasás nem ugyanaz. A neten úgynevezett korlátozott kódokkal találkozunk. Sok kép, kevés szöveg. Az 1960-as években Bernstein írta le a szociokulturálisan hátrányos helyzetűekkel kapcsolatban a korlátozott kód használatát. Hol van a kisautó? 'Ott, ni! Ott, ott!' -- mondják korlátozott kóddal az ingerszegény környezetben élők. 'Ott van az asztal alatt, a cipőtől jobbra' -- mondják mások, kidolgozott kóddal. Most a korlátozott kód terjed, a gyerekek látszólag állandóan verbalizálnak, de amikor írogatják az SMS-t, meg a kommenteket, vagy chatelnek, erősen korlátozott kódokat használnak, jeleket adnak.
... Az iskolában használni kellene a kultúrának megfelelő eszközöket. Azért, mert a tanító néni nem tudja az internetet használni, attól még a gyerekek tudják. Sokféleképp lehet használni az új eszközöket, új gondolkodást. Ma nemigen olvasnak el a gyerekek Jókai-tájleírásokat. De ha azt mondjuk nekik, hogy 'filmrendezőként' keressenek az adott jelenetnek megfelelő hátteret, azt fényképezzék le mobillal, majd a fotókat megbeszélik, összehasonlítják, akkor észrevétlen máris bevontuk őket az irodalmi világba.
Egy tanárnő SMS-ekben dolgoztatta fel a Rómeó és Júliát. Azaz korlátozott kódra fordították le a kidolgozott kódot. Kiderült, hogy nagyon mély érzelmeket tudtak kifejezni az SMS-ekkel.


Újrajátszható magyar csaták 3D-benFEL

Többek között a mohácsi vagy a piski csata is virtuálisan újrajátszhatóvá válik a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) által a Történelmi Animációs Egyesülettel indított Magyar Történelmi csaták 3D-ben című sorozat segítségével a link honlapon.
'Ha elég ügyesek, a játékosok, akár a mohácsi csatát is megnyerhetik; ha elég ügyesek leszünk, a holnapi csatáinkat is meg fogjuk nyerni' -- szólt a számítógépes játék tanulságairól a projekt keddi budapesti bemutatóján a kultúráért felelős államtitkár. Szőcs Géza hangsúlyozta: a győztes és vesztes csatákból egyaránt sokat lehet tanulni; az a fontos, hogy a fiatalok a történelmet mint alakítható valóságot ismerhessék meg.


Adatbankot hoz létre a WikipediaFEL

Egy, a világ tudásának összegyűjtésére irányuló nyilvános adatbank a célja a Wikipédia új projektjének: a Wikidata segítségével még aktuálisabbak lehetnek az online enciklopédia bejegyzései. Ravel Richter, a Wikimedia Németország elnöke pénteken a Berlinben tartott nemzetközi Wikimedia konferencián mutatta be Wikipedia nagy projektjét.
A Wikidata olyan nyilvános adatbank, amely információi közvetlenül láthatóak. Az egyes cikkek az adatokat -- például egy város népességére vonatkozó információt -- nem szövegként jelenítik meg, hanem közvetlen utalásként az adatbank megfelelő helyére. Az információkat ezért nem a lexikon egyes bejegyzésénél, mind a 280 nyelvváltozatnál külön-külön, hanem központilag az adatbázisban kell csak korrigálni. Ezzel megszűnik egy lehetséges hibaforrás -- fejtette ki Richter.


Hatékony segítség a kutatási eredmények piacosítása érdekébenFEL

Az INTERVALUE program keretében hazánkban is elindult az ígéretes fejlesztések gyűjtése, azok értékelése, illetve a projekt platformján történő megjelenítése. A partnerek Magyarországon három olyan partnerkereső rendezvényt szerveztek az érintett célcsoportok számára, ahol a K+F eredmények, ötletek tulajdonosai bemutatták munkájukat, megosztották tapasztalataikat.
Ezen rendezvények célja volt, hogy minél szélesebb körű érdeklődést keltsenek az egyetemi K+F valós eredményei, illetve új termékek és szolgáltatások iránt, továbbá, hogy sikeres együttműködés jöjjön létre a kutatólaborok, vállalatok és a közigazgatás között.
A szakmai munka során -- a K+F eredmények feldolgozásával -- a partnerek ajánlásokat készítenek döntéshozók számára, illetve feltérképezik az értéknövelő lehetőségeket az eredmények, ötletek tulajdonosai számára. Az 'adat- vagy projekttárház' keretei közt (link hét országból mintegy ezer kutatási eredmény, vagy ígéretes termék, eljárás kerül összegyűjtésre és feldolgozásra, majd közel ötszáz résztvevő számára segítséget nyújtunk egyedi, részletes fejlesztési terv elkészítéséhez.


Extra kedvezmény járhat a devizahiteles közszolgáknakFEL

Címkék: munkaügy | fizetés |

Hétfőtől elvben a közszolgák már igényelhetik az árfolyamgát II. megoldást, ennek kapcsán kissé megkésettnek tűnik, hogy csak pénteken jelent meg az érintettek kamattámogatásáról szóló kormányrendelet. E szerint a kamattámogatás mértéke 3 százalékos, amelyet minden, a családban nevelt gyermek további 1 százalékponttal növel -- a felső szintet a gyűjt?számlahitel ügyleti kamatának mértéke jelenti.


Jövőre jöhet a hajlékony elektronikus papírFEL

A hírek szerint akár már 2013-ban kereskedelmi forgalomba kerülhet az elektronikus papír. A Liquavista alapító-vezérigazgatója szerint ezt a technológiát már jövőre használhatják tabletekben és e-könyv-olvasókban.
Egyik előnye a technológiának, hogy hajlékony felületekre is lehet tenni, így a kijelző alakítható. A Liquavista szerint a gyártási technológia már kilencven százalékban kompatibilis a most használt lcd-kijelzőkével, így már nincs sok akadálya annak, hogy ezt használják a gyártók.


Új fizetős modell az online lapoknálFEL

A megoldás lényege, hogy a lapok tetszés szerint kiválaszthatnak cikkeket, amelyeket csak úgy lehet elérni, ha előtte az olvasók megválaszolnak egy kérdést a kérdőívből, melyet a Google a hirdetői számára fejlesztett ki. A rendszerbe a pénzt a hirdetők teszik bele, amelynek egy részét a Google tovább is adja a résztvevő médiumoknak: a Google partnerlapjai (jelen pillanatban pl. az Adweek, a New York Daily News, The Star Tribune vagy a Texas Tribune) minden megválaszolt kérdés után 5 centet kapnak.
A kérdőíveket maguk a hirdetők állítják össze, a Google csak a terjesztésben vesz részt, ezért szerződött az online lapokkal, hogy minél több pontos adattal szolgálhasson hirdetői partnereinek.
Analógiák

Egy lájk nem elég; mennyit fizetnének a könyvtári szolgáltatásért? -- CrowdsourcingFEL

Itthon három közösségi finanszírozási oldal indult a közelmúltban; kérdéses, hogy életképes lehet-e Magyarországon a modell. Míg az USA-ban több száz millió dollár értékben valósítottak már meg crowdfunding-projekteket, itthon a kétszázezer forintot sem érik el még a legnépszerűbbek sem. Nemes ügyek buknak el azon, hogy nem tudják a közösséget érdekes szöveggel, frappánsan megszólítani. Mesekönyvet és sms-könyvet írni, illetve kulturális közösségi teret létrehozni talán lehet a közösség erejével, de a metal/groove bandákat nem kecsegtetik sok jóval.
Praktikus

Ha gyorsan kell: remek online rajzprogram, ingyenFEL

Ha hirtelen szükségünk lenne valamilyen rajzprogramra, amelyben vázlatokat, mintákat készíthetünk, nem árt tudni a Sketchpad (link létezéséről. Az online alkalmazás minden alap eszközt tartalmaz, ami a gyors rajzok, vagy akár minták, hátterek stb. elkészítéséhez szükséges, ráadásul villámgyorsan működik benne minden funkció. Az eszközök működését tökéletesen testre szabhatjuk, a színkezelést is ötletesen oldották meg a készítők. Az elkészült képet egy kattintással letölthetjük és aztán felhasználhatjuk kedvünk szerint.


Áprilisban jön a Google online tárhelyeFEL

Az értesülések szerint április első hetében indul a Drive, de hivatalos megerősítés nincs, mert a Google szokásához híven most sem kommentálja a híreket. Kezdetben egy gigabájt tárhelyet ad a cég, a szolgáltatás felülete pedig leginkább a Google Docshoz fog hasonlítani. A Google nyilvánosságra hozza az API-t is, így alkalmazásokat is lehet hozzá írni.
Kisszínes

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakatFEL

Nyulász Péter a Helka, Lakatos István a Dobozváros című művéért vehette át az Év Gyermekkönyve 2011 díjat hétfőn Budapesten. Az elismeréseket Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adta át a nemzetközi gyermekkönyvnap alkalmából.
Az Év Gyermekkönyv Illusztrátora Szántói Krisztián lett, akit Dóka Péter és Komjáthy István Betyárvilág című könyvének illusztrálásáért díjaztak. Az Év Gyermekkönyv műfordítójának Győri Hannát választották Beate Teresa Hanika Soha senkinek című regényének fordításáért. Ismeretterjesztő kategóriában az Év Gyermekkönyve díjat a Fekete-fehér -- Két egér kalandjai könyv szerzői -- Entz Zsarolta, Fekete-Horváth Erika, Jánosi-Halász Rita és Mészáros János -- vehették át, a kiadványt Kun Fruzsina illusztrálta.


Halott könyvek után: beszélgetés elsüllyedt szerzőkrőlFEL

A ki nem kölcsönzött könyvek kívülről tehát épp olyan rendben sorakoztak az állványokon, akárha régen, a kölcsönzés idejében; a ?táblás házban? szédületes forgatag fogadta a helyszínészt; a kor propaganda brosúrái mellett számtalan olyan mű is helyet kapott a közös, 'temetetlen árvaságban', mint Galgóczi Erzsébet vagy Birkás Endre, Kamondy László vagy épp Déry Tibor és Lukács György. ...
Az OSA ki nem kölcsönzött könyvek (Halott könyvtár- Könyvek olvasatlanul) kiállításának alkalmából az 'elsüllyedt szerzőkről' Bán Zoltán András, László Ferenc, Turcsányi Sándor és Vári György beszélgetett. Jánossy Lajos ott járt.


Felújított NDK-s áruházba költözik a Bauhaus-könyvtárFEL

Az Anhalt Főiskola és a Bauhaus Dessau Alapítvány több mint 80 ezer könyvet és folyóiratot tartalmazó gyűjteményét jövő pénteken nyitják meg. A Bauhaus Alapítvány összegzése szerint a két könyvtár összeköltöztetésének ötlete már az 1990-es években felmerült. Az egykori áruház az 1960-as évek nemzetközi modernista irányzatának tipikus jegyeit viseli magán és a híres dessaui Bauhaus-épület mellett található. A régi áruház felújítása a berlini Reiner Becker építészstúdió tervei alapján zajlott.
A megnyitás után az intézmény nyílt napot rendez az érdeklődőknek vezetett túrákkal, előadásokkal és zenével.
Információforrások

Székely legendák elektronikusan és könyvben -- települések szerint is meghallgathatókFEL

A székelyderzsi unitárius erődtemplom szalonnás bástyájában mutatták be 2012. március 23-án a Székelyföldi Legendárium című könyvet. A kötet 155 székelyföldi mondát és legendát tartalmaz a gyermekek által is könnyen érthető nyelvezetben, színes illusztrációkkal.
Fazakas Szabolcs televíziós operatőr, a Székelyföldi Legendárium program ötletgazdája, szervezője az MTI-nek elmondta, egy brüsszeli látogatáson került a kezébe egy gyerekeknek szánt Európa-térkép, amelyen Romániából csupán a bukaresti Atheneum rajza, egy római oszlop és Drakula szerepelt. Ebből jött az ötlet, hogy készítsék el Székelyföld térképét, amelyen a településeket a hozzájuk kötődő mondák, legendák egy-egy jellegzetes jelenetének ábrázolásával jelölik be.
Hamar kiderült, hogy a térkép nem elég, a legendárium más-más vetületeire is igény mutatkozik. Elkészült a legendárium honlapja (link amelyen a településekre kattintva megjelenik a településhez kapcsolódó monda, legenda ábrázolása, és a mondák egy része már meg is hallgatható. Igény mutatkozott arra is, hogy könyv formájában adják ki az összegyűjtött anyagot.
Fazakas Szabolcs elmondta, Orbán Balázs, Benedek Elek, Ambrus Lajos gyűjtését vették alapul, de a mondáknak, legendáknak csak a történetéhez ragaszkodtak, a szövegeket Kudelász Nóbel íróval fogalmaztatták át egy, a mai gyermekek által könnyen befogadható nyelvezetre. Az illusztrációkat Márton Erika képzőművész rajzolta, rajzait Cseke Tímea és János Levente dolgozták fel számítógépes módszerekkel.
A könyvet tízezer példányban nyomtatták ki, Erdélyben is, Magyarországon is a kiskereskedésekben szeretnék forgalmazni, az érdeklődők azonban a honlapon is megrendelhetik azt, a legendárium térképével együtt. (via ReMeK-e-Hírlevél)


A Székely oklevéltár 8. kötete az AdatbankbanFEL

A Székely oklevéltár nyolcadik kötetével frissült az Erdélyi Honismereti Könyvtár a Transindex Adatbankban. A kötet 1219?1776 közötti dokumentumokat tartalmaz. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Újabb digitális Sanoma-magazinok jönnekFEL

A Sanoma Media kiadásában újabb nyolc kiadvány érhető el digitális formában a link oldalon.
A legnépszerűbb magyar heti sztármagazinok, a Story és a Best, a Nők Lapja, a rengeteg receptet tartalmazó Nők Lapja Konyha, a prémium gasztromagazin a Szuflé, a világelső ismeretterjesztő magazin, a National Geographic, a lebilincselő teszteket tartalmazó AutóMAGAZIN és a pszichológiai tanácsadó, a Nők Lapja Psziché is megtalálható digitális formában a dimag.hu. oldalon.
A digitális magazin az újságárusoknál kapható nyomtatott magazin formailag teljes mértékben megegyező digitális változata, amely interaktív extrákat is tartalmazhat (linkek, videotartalmak, képgalériák).
Az extra tartalmakon kívül az egyetlen különbség, hogy a digitális lapot az interneten lehet megvásárolni, előfizetni és letölteni a számítógépre, illetve Apple iPad- és androidos eszközökre.
A kiadványok a link ingyenesen letölthető, és a magyar nyelvű Dimag reader programmal olvashatók. A magazinok a letöltést követően internetkapcsolat nélkül is olvashatók, környezetbarát módon készülnek és a nyomdaköltség kiküszöbölése miatt olcsóbbak.


Hírblog a digitalizálásról -- a kétrétegű pdf-ről is írFEL

A blogoldal főleg digitalizálással kapcsolatos híreket tallóz, illetve önálló cikkeket és tanulmányokat is közöl. Videós oktatóanyagok és gyorstippek is segítik az internettel most ismerkedők munkáját, de találhatóak az oldalon saját készítésű videohelpek, szkennelési útmutatók azok számára, akik irodai környezetben vagy magánemberként szkennelnek Az oktatóanyagok között betekinthetünk a kétrétegű PDF készítésének rejtelmeibe -- narrátori hangalámondással készült mozgóképes tutoriallal támogatva.
A blogoldal legújabb cikkei: Végleg elsötétült az EbscoHost adatbáziscsomag? vagy a Lapról hangra: avagy a hanggal való 'világfestés'. A szubjektív hangú cikk az 'Informatika a látássérültekért' Alapítvány által 2011. októberében létrejött Lapról hangra projekt honlapját elemzi.


Már telefonon is be lehet jelenteni a jogsértő oldalakatFEL

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által működtetett Internet Hotline-ra már telefonon, a 06-1-202-5010-es számon is bejelenthetők a jogsértő vagy a kiskorúak számára káros internetes tartalmak -- közölte a NMHH szóvivői irodája.


Dohányzási tilalom: hol tilos rágyújtani, mekkora a büntetés?FEL

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szerint az oktatási intézmények -- általános iskolák, középiskolák, egyetemek, főiskolák és kollégiumok -- bejáratának ötméteres körzetében tilos rágyújtani. Az iskolák épületében egyáltalán nem lehet kijelölni dohányzóhelyet, még a legfélreesőbb mellékszobában sem, sőt az udvaron sem lehet rágyújtani. Ha az iskola mellett még egy játszótér is van, még nehezebb a helyzet, a játszótér szélétől még legalább öt métert rá kell számolni.
Mivel a kollégiumok, az egyetemek, a főiskolák és a könyvtárak mind közintézménynek számítanak, ugyanaz a szabály érvényes rájuk, mint az általános iskolákra, gimnáziumokra és szakközépiskolákra, vagyis befellegzett a tanszéki nagy együttdohányzásoknak. Viszont az egyetemek, főiskolák udvarán ezután is rá lehet majd gyújtani.
Elektromos cigarettát sem lehet használni zárt helyen? -- Mivel az e-cigrettával nem füstöt fújtok ki, hanem vízpárát, azt továbbra is lehet használni.
Az elmúlt hetekben még elnézőek voltak a kocsmák és kávézók tulajdonosai, április 1-től viszont mindenhol bekeményítenek. Az ötméteres szabály itt is érvényes: legalább ennyivel kell arrébb menni, hogy rágyújthassatok. Kiskapu persze van: 'ha nem állnak rendelkezésre a dohányzóhely kijelölésének feltételei', öt méteren belül is cigizhettek.
Lesz cigikommandó? -- Igen; a buszmegállókban és az aluljárókban dohányzókat eddig például a közterület-felügyelők büntették meg.
A bírság összege húsz- és ötvenezer forint között mozoghat, az üzemeltető 250 ezer forintot is fizethet, a legmagasabb büntetés 1 millió és 2,5 millió forint közötti.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról