Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/37., okt. 10.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Jelentkeznek-e könyvtárak Happontnak?
* * * Az Elsevier is utazik a Nyílt Hozzáférés rendeszerében * * *
Egyenlőtlenségeket csökkentő közkönyvtár Dél-Afrikában -- Germiston
Miért van szükség még mindig könyvtárakra (olvasóink szavazatára)
17 milliárdos zárolás / kiadáscsökkentés az Emberi Erőforrás Minisztériuma hatáskörében
Az önkormányzatok kapják meg a közgyűjteményeket
Hírzárlat, de az érintettek is csak találgatnak -- múzeumok és könyvtárak átadása, átvétele
A könyvtári dokumentumok miniszteri engedéllyel értékesíthetőek; lesz országos könyvtári katalógus
Könyvet lapozgat az ősz -- megszokott programok az Összefogás keretében
Könyvtár- és internetimázs a diákok közt -- passzív és aktív
A kiadó dönti el, mi legyen digitális -- Magállapodás Google Library Project
Színházat fog üzemeltetni egy Illinois-i közkönyvtár (olvasóink szavazatára)
Kire hagyjuk digitális örökségünk? -- könyvtár is lehetne örökös?
Könyvtári felhő -- miért?
Hogyan kerül(jön) az e-könyv a könyvtárba?
Kulturális központ lesz a könyvtárból Kisvárdán
Így ellenőrizheti mobiljával a bőrrák jeleit

Analógiák

...csak akkor, ha mi is merünk változtatni eddigi módszereinken
Indulás előtt megtudhatják a győriek, késik-e a busz -- a könyvtárközi könyv útja is követhető lesz?
Több ezer órányi ingyenes tartalom a Sony tévéken

Praktikus

Rejtse el a fájljait, hogy teljes biztonságban legyenek
Ennél egyszerűbben nem is ellenőrizheti, veszélyes-e egy link

Kisszínes

Továbbra is a szex az úr: ezek az ősz legolvasottabb könyvei (toplista)
A lényeg: kuss legyen - Kornis a cenzúráról
Szépirodalmi cikkíró versenyt hirdet a magyar Wikipédia
A Fidesz-kultusz könyvei, közpénzből -- a nemzetikonyvtar.hu alatt
Csillár -- használt könyvekből (képekkel)
A kormány dönt, a kulturális államtitkár végrehajt

Információforrások

Könyvek a könyvimádatról


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Jelentkeznek-e könyvtárak Happontnak?FEL

Rukkola könyvcserélde (ld.: link újítása, a Happont olyan lehetőség, ami a könyvcserélés folyamat során megkönnyíti a személyes átadások és találkozók összehangolását. Közösségi helyek, kávéházak és számtalan kisvállalkozás ajánlotta fel már eddig is helyiségeit, hogy ott a Rukkola közössége (Facebook-on: link ) könnyűszerrel cserélhesse könyveit. A könyvtárak csatlakozásával a Happontok köre kiszélesedhet, miközben a Rukkola közösségének immár 12.000 főt számláló tagjai közül rengetegen igénybe vehetnék a könyvtár szolgáltatásait is, élve pl. a kedvezményes beiratkozási (marketing) lehetőséggel. Happontnak több könyvtár jelentkezett már. Ennek feltételét ld.: link

Hírforrás: Cziczlavicz Péter, Rukkola
2012. október 10.  • Továbbküldöm a hírt

* * * Az Elsevier is utazik a Nyílt Hozzáférés rendeszerében * * *FEL

Az Elsevier elkötelezett az univerzális hozzáféréshez, minőséghez és a fenntarthatósághoz -- egyaránt. Mivel a tudományos közösségek egyes csoportjai más és más elvarasokkal jelentkeznek, a kiadó a hozzáférés több modelljével kísérletezik, azt keresve, milyen módon tartható fenn a lektorálás megszokott minősége.
-- arany nyílt modell (kutatók fizetnek az ingyen elérhető nyílt folyóiratokban való megjelenésért), 21 Elsevier folyóirat esetében, további 20 van előkészítés alatt; emellett a bekerülést 1200 folyóirat esetében szponzorok támogatják
-- zöld nyílt modellt (vegyített hagyományos és új) alkalmazza a kiadó a beérkező kéziratok 15%-a esetében.
-- 70 folyóirat archívumához szabad a hozzáférés.
Az egyes modellek részaránya 2005 óta 15-ről 25%-ra növekedett a piacon. -- Agata Jablonka előadása nyomán, Informatio Medicata -- Informatio Scientifica konferencián, 2012. szept. 27. (ref.: MG)


Egyenlőtlenségeket csökkentő közkönyvtár Dél-Afrikában -- GermistonFEL

A Germistoni Könyvtár egyike az Ekurhuleni város 44 fiókkönyvtárainak Johannesburg közelében. A déli alrégió 16 könyvtárában 130 fő lát el 2,8 millió lakost, akiknek kb. 10%-uk könyvtárhasználó. Integrált rendszerük mind a 44 könyvtárat lefedi, ezen belül elég egy olvasójegyet használni. A dokumentumkölcsönzés ingyenes a rendszeren belül. A dokumentumok 90%-a angol nyelvű, a fennmaradók inkább afrikaans, kisebb részben zulu, sotho.
Az ekurhuleni könyvtáraknak legfontosabb projektje a 'Strongest link reading' (kb.: legerősebb szál olvasási projekt', melyben a gyerekeknek illetve felnőtteknek szóló olvasástudást ösztönző programok (ABET - Adult Basic Education and Training) és a számítógép-használatra való oktatás mellett kínálnak kisvállalkozás-fejlesztést is (Improved & Formalized Business information services) a tulajdonosok, vállalkozók illetve munkakeresők számára. A gyerekeknek szóló programok közül a mesélés (storytelling) leginkább a szegényebb körzetek lakosai között népszerű. A könyvtárban való körülvezetést Preshen Sewdass, a déli régió igazgatója vállalta, aki egyben az országos könyvtári bizottság tagja is. Fotók a germistoni könyvtárról -- link :
1. Kölcsönzőpult
2. Földszinti tér, középen a Mandela-emlékpont
3. Nelson Mandelával és az ACN-nel kapcsolatos irodalom
4. Földszinti tér
5. Tanulói, számítógépes és folyóiratos terek is vannak a többi szinten
6. A könyvtár bejárata
7. A bejáraton belül olvasható a könyvtár víziója, küldetése és céljai (kép és szöveg: MG)


Miért van szükség még mindig könyvtárakra (olvasóink szavazatára)FEL

A New York Public Library egy milliárd dollárt fordított fiókjainak és a zászlóshajónak számító 5. sugárúton lévő egységének felújítására. E nagy ráfordítás a folyamatos kiadáscsökkentés illetve az újabb és újabb médiumok közepette sokakat aggodalommal tölt el. A blog szerzője nem osztja a félelmeket; rajong a közkönyvtárért. Végigsétál benne, s a régebbi és újabb könyvek, folyóiratok között meglátja saját és közösségének múltját, jelenét. Minden használónak a maga irodalmát. Ugyan használja e-olvasóját is, de rámutat az ALA adataira: a könyvtárhasználat évről évre kb. 5%-kal növekszik az USA-ban, sőt, tavaly 10%-kal. A könyvtárak változnak: kétharmaduk kínál e-könyveket, 99,3%-uk nyújt hozzáférést számítógéphez és internethez. (ref.: MG)


17 milliárdos zárolás / kiadáscsökkentés az Emberi Erőforrás Minisztériuma hatáskörébenFEL

A Kormány 1428/2012. (X. 8.) Korm. határozata a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedésekről (1428/2012. kormányhatározat 22560. oldal). A jogszabály felsorolja a zázolás alá nem vonható területeket, projekteket is.


Az önkormányzatok kapják meg a közgyűjteményeketFEL

A volt megyei múzeumok és könyvtárak az illető települések önkormányzatához kerülnek jövő év elejétől -- ez áll a közgyűjteményi, közművelődési törvény módosításában, melyről hétfőn lapzártánk idején szavaztak a Parlamentben. A megyeszékhelyen lévő egykori megyei múzeumok, megyei hatókörű városi múzeumok lesznek.
Megszűnik a 212 intézményt összefogó megyei múzeumi rendszer, az intézmények az önkormányzatokhoz kerülnek. L. Simon László kulturális államtitkár korábban azt ígérte, az állam hozzájárul a múzeumok fenntartásához. Lapzártánk idején szavazott tegnap a Parlament a 'muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításáról'. Ennek egy korábbi változatát még nyáron lapunk ismertette elsőként. A megyei múzeumok ez év elejétől állami tulajdonba, a kormányhivatalokhoz, a megyei intézményfenntartó központokhoz kerültek. Egy korábbi kormányhatározat szerint a 212 intézményből álló megyei múzeumi rendszer intézményei jövő év elejétől ahhoz az önkormányzathoz kerülnek, ahol elhelyezkednek. A közgyűjteményi és közművelődési törvény módosítása ennek a jogi környezetét teremti meg.


Hírzárlat, de az érintettek is csak találgatnak -- múzeumok és könyvtárak átadása, átvételeFEL

Semmiről nem tájékoztattak eddig bennünket, azt is csak a városi polgármesteri hivatalból kiszivárgó információkból tudjuk, hogy talán átvesz minket az önkormányzat -- mondja az egyik észak-magyarországi múzeumigazgató. Több intézményvezetőt is megkérdeztünk ebben a térségben, névvel senki nem nyilatkozott, mondván, a fenntartó ezt engedélyhez köti.
Nem jártunk jobban a megyei önkormányzatoknál sem: Heves megyében az intézményeket fenntartó szervezetnél például azt mondták, csak L. Simon László államtitkársága adhat tájékoztatást a könyvtárak, múzeumok átadása-átvétele ügyében. (NOL)
-- A jogszabályoktól függ, hogy pontosan milyen feltételrendszer alapján történik majd meg az átvétel -- fogalmazott Kiss Gábor, Miskolc polgármestere. Megjegyezte, november környékére várják a szakmai koncepciót, amely a működtetést pontosan leírja, amelyben szerepel majd, hogy milyen feladatokat és milyen helyszínen kell majd megvalósítani. Most a jelenlegi helyzetet mérik fel, elindult a szakmai konzultáció az érintettekkel.
A könyvtárak kapcsán Kiss Gábor megjegyezte, vannak párhuzamosságok az intézmények között, így azt is végig kell gondolni, hogy hogyan lehet összehangolni a működésüket. Az alpolgármester hangsúlyozta, nem biztos, hogy összevonásról kell beszélni, inkább az összehangolás a jó a jelenlegi elképzelésekre, de mint mondta, nagyon sok függ a jogszabályoktól.
-- Az biztos, hogy a megyei könyvtár bár városi tulajdonba kerül, megyei hatáskörű feladatokat is ellát majd -- mondta, és ugyanez vonatkozik a megyei múzeumra is.


A könyvtári dokumentumok miniszteri engedéllyel értékesíthetőek; lesz országos könyvtári katalógusFEL

Az emberminisztérium javaslata a címével ellentétben nem nagyon öreg intézményekről, hanem a múzeumokról, közgyűjteményekről és a könyvtárakról szól. A múzeumokat amúgy következetesen 'muzeális intézménynek' nevezik a törvényben.
A 'muzeális intézmény' a javaslat szerint a társadalom szolgálatában áll és nyilvános a közösség számára. Mi több, aktív kapcsolatot tart fenn a közösséggel, és nem célja a gazdasági haszonszerzés.
A javaslatban újraszabályozzák a múzeumok alapítását és működésük engedélyeztetését. A megyei múzeumok megszűnésével megteremti a megyei hatókörű városi múzeum kategóriát.
A könyvtárak dokumentumait korlátozottan forgalomképessé minősíti az új törvény, azaz azokat legfeljebb miniszteri engedéllyel lehet eladni a jövőben. Felállítják az országos könyvtári katalógust is. Kötelező önkormányzati feladat lesz a jövőben a települési könyvtár fenntartása. A megszűnő megyei könyvtárak helyét megyei hatókörű városi könyvtárak veszik át.


Könyvet lapozgat az ősz -- megszokott programok az Összefogás keretébenFEL

Celldömölk -- Még mindig van idő: a héten október 7-éig -- ingyenes beiratkozási lehetőséget kínál a KMKK Kresznerics könyvtára, amely az Országos Könyvtári Napokon sok mást is kínál.
Az Országos Könyvtári Napok alkalmából október 7-éig minden új olvasó ingyen iratkozhat be a KMKK Kresznerics könyvtárába. A megbocsátás 37 órája keretében pedig a késedelmes olvasók költségek nélkül visszavihetik a régóta náluk lévő dokumentumokat. De nemcsak ezért érdemes ellátogatni a Kresznerics könyvtárba, hanem például azért is, mert pénteken 18 órától Alexa Károly irodalomtörténész, az Életünk folyóirat főszerkesztője tart itt előadást, 'Kemenesalja irodalmi hagyományai' címmel. Október 7-én (vasárnap) meg azért, mert 15 órától Máté Angi író, az Év gyermekkönyve-díj 2011. évi nyertese tart a Kresznerics könyvtárban gyermekfoglalkozást, 'Volt egyszer egy' címmel.


Könyvtár- és internetimázs a diákok közt -- passzív és aktívFEL

A vizsgált tanulók a könyvtár és az internet közti fő hasonlóságot az információs funkcióban látják, vagyis nagyon pesszimista volt az a kezdeti feltételezésünk, mely szerint a tanulók nem látják a funkcionális hasonlóságokat. Az eredmény arra mutat, hogy a közös funkciók megértéséhez szükséges alapvető értelmezést a tanulók kimondva birtokolják. A különbségeket pedig különbözőképpen közelítik, de azt már nem funkcionális szempontból.
Az internet a túlnyomó többségből nem vált ki negatív attitűdöket, a könyvtárral kapcsolatban viszont három csoportra oszthatók a pozitív, a negatív, és az összetettebb viszonyulásokat mutatókra.
Figyelemre méltó jellemzője még gondolkodásuknak, hogy az információval kapcsolatos megfogalmazott tevékenységek közt szinte nincs is jelen az információ felhasználása. A könyvtárral kapcsolatban pedig nagyrészt használói szempontból passzív tevékenységek, míg az internettel kapcsolatban az aktívak vannak jelen gondolkodásukban. (Dömsödy Andrea: Az információs műveltségről való gyermeki gondolkodás c. doktori értekezésének tézisei)


A kiadó dönti el, mi legyen digitális -- Magállapodás Google Library ProjectFEL

Hét év pereskedés után a Google megegyezett a legnagyobb könyvkiadókkal, ez alapján ők maguk dönthetik el, hogy a Google mely könyveiket digitalizálhatja.
Sikerült megállapodnia a Google-nek a könyvkiadókkal közel hét évnyi pereskedés után, amely alapján a kiadók maguk döntik el, hogy a Google digitalizálhat-e egy művet vagy sem -- írja a New York Times. A Google Library Project azt tűzte célul, hogy minden forgalomban lévő könyv elérhető legyen digitális formában, aminek persze a kiadók egyáltalán nem örültek.
A megegyezés nem is annyira a Google és partnerei közötti együttműködést változtatja meg, inkább az internet korának egy újfajta szerződéstípusára egy jó precedens. A Google ugyanis jogszerűen férhet hozzá ezentúl rengeteg, már régóta a piacon lévő könyvhöz.


Színházat fog üzemeltetni egy Illinois-i közkönyvtár (olvasóink szavazatára)FEL

Igen nagyvonalú adományt kapott a Rockford Public Library Illinoisban: nagy belvárosi előadóteret, a Sullivan Centert. A legtöbb könyvtártanácsi tag egyetértett az adomány elfogadásával. Bár a küldetés nem azonos, de harmonizálható, így a könyvtár átveszi a belvárosi színházat. Az adományozó kikötötte, hogy a színház nem értékesíthető, illetve nem használható más célra. A döntés véget vetett annak a vitának, mely szerint a könyvtári bizottság túllép saját hatáskörén.
A bizottság elnöke szerint a könyvtár most megtanulhatja, hogyan virágoztathatja fel a belvárosi művészeti életét. (ref.: MG)


Kire hagyjuk digitális örökségünk? -- könyvtár is lehetne örökös?FEL

Ha meghalsz, ki fogja kezelni Facebook idővonaladat, levelesládádat, fotóalbumjaidat, blogodat? Ahogy eldöntjük, kire hagyjuk halálunk után ingó és ingatlan vagyonunkat, határoznunk kellene a digitális világban lévő adataink jövőjéről is. Jason Mazzone, az Illinois Egyetem jogi professzora úgy véli, szabályozni kellene a digitális adatok utóéletét.


Könyvtári felhő -- miért?FEL

Miért is jó ez egy intézménynek? -- Többek közt azért, mert mentesíthet a szerver felügyelet és karbantartás alól, továbbá a hardver erőforrásaink sem befolyásolják negatívan az adat elérést. A felhő gyakorlatilag több ezer szerver globális hálózatát jelenti. Felhasználói szinten sem lesz szükség nagy teljesítményű számítógépre, sőt a drága szoftverek megvásárlása is feleslegessé válhat.
Biztonságos? -- Mennyire biztonságos a felhőben történő tárolás? A szolgáltatók általában magas fokú biztonságról beszélnek. Azonban nem elhanyagolható a tény, mi szerint egy felhő szolgáltatónál jóval több fontos adat tárolódhat, mint egy átlagos felhasználói gépen, vagy akár egy vállalati szerverközpontban. Nem kell tehát túlságosan nagy logika ahhoz, hogy belássuk a rengeteg adat bizony vonzó lehet a bűnözők számára.
Könyvtári felhő -- Körülbelül egy éve olvastam a TMT-ben Kokas Károly és Sennyey Pongrácz írását a Könyvtárak a hálózatban címmel. Ebben a szerzők felvetik, hogy a hálózat jövőjét a felhő jelentheti. Szó esett arról is, hogy több információs szolgáltatás is a felhőbe kerülhet és gyakorlatilag itt kerül a képbe a könyvtár. A könyvtári felhő alapú rendszerek előnyeit több módon is lehet kamatoztatni, az egyszerű megoldásoktól kezdve egészen a mobil applikációkig mindent számba vehetünk. A digitális adattárak, valamint a bibliográfiai adatbázisok rendelkeznek akkor potenciállal, hogy elkezdődjön/folytatódjon a könyvtári rendszerek reformja. Érdemes elolvasni Marshall Breeding jövendölését (Computers in Libraries, 2011.szeptember) a könyvtári rendszerek következő generációjáról, mely felhő alapú lenne. Breeding már nem is könyvtári rendszerről ír, hanem könyvtári szolgáltató platformról.


Hogyan kerül(jön) az e-könyv a könyvtárba?FEL

Tegnap, 2012. október 4-én az Országos Szécsényi Könyvtár adott helyet a 'Hogyan kerül(jön) az e-könyv a könyvtárba?' című rendezvénynek. További két fontos kérdés is meglapult az összejövetel alcímében, mit gondol a kiadó, illetve mit gondol a könyvtár? Bánkeszi Katalin, a Könyvtári Intézet igazgatója szavaival vette kezdetét a mai meeting. Rögtön a bevezető gondolataiban kifejtette az igazgatónő, hogy érződik az olvasók irányából a nyomás az e-könyvek iránt. Szót ejtett az Egyesülés az e-könyvekért elnevezésű összefogásról is, mely magyarországi vállalkozások, szervezetek és szakmai fórumok önkéntes együttműködési rendszerét jelenti. Ez a szerveződés is jól mutatja, hogy mindenképpen több oldalról kell megvizsgálni az e-könyvek helyzetét, hogy pontos képet kapjunk. A könyvtár oldaláról a már meglévő szakmai funkciók kerültek napirendre, hiszen bennük rejlik az a szolgáltatás, mely az információt bárkinek szabadon hozzáférhetővé teszi. Ennek értelmében azok számára is biztosítani kell az elérést, akiknek anyagi helyzete nem engedi meg az e-könyvolvasó készülék megvételét. Mindezt azonban csak jogkövetően kívánja nyújtani a könyvtár, úgy, hogy sem a szerzői jog, sem pedig a kiadók jogai csorbát ne szenvedjenek. Bánkeszi Katalin azzal zárta sorait, hogy az e-könyvnek igen is helye van a könyvtárban, az információs intézmény is lehet egy opcionális elérési út.


Kulturális központ lesz a könyvtárból KisvárdánFEL

Örömmel, de mégis szomorúan kell közölnünk, hogy a kisvárdai városi könyvtár, a felújítási munkálatok miatt október 8-a és 28-a között zárva tart -- említette Szivák Gábor könyvtárigazgató, majd hozzátette: -- A felújítási munkálatok a bejárati és a kölcsönző részeket érintik, és mivel jelenleg csak ez az egy bejárási lehetőség van az épületbe, ezért vagyunk kénytelenek a fenti időpontban a könyvtári szolgáltatást átmenetileg szüneteltetni. Természetesen az internetes felületünk folyamatosan üzemel, és aki a kölcsönzött könyveket visszahozza, azokat a bejárati résznél visszavesszük. Ezúton is megértésüket és türelmüket kérjük.
A könyvtár komplex, funkcióbővítő fejlesztésének eredményeként, egy alternatív kulturális központ jön létre. November 14-én lesz az a tudományos ülés, mely a 60. születésnapját ünneplő könyvtárat köszönti. A kisvárdai könyvtár az ünnepi alkalomra felölti új ruháját, és megszépülve várja a város és a térség könyvtárhasználóit.


Így ellenőrizheti mobiljával a bőrrák jeleitFEL

Egy ausztrál fejlesztésű mobilos alkalmazás segít eldönteni, hogy mikor kell anyajegyünkkel orvoshoz fordulni. Az app az anyajegy időbéli változását és a bőrrákra utaló jeleket figyeli. Nem csak az adott pillanatban elemzi az anyajegyeket a Doctor Mole névre hallgató alkalmazás, hanem lefényképezi őket, a fotókat elraktározza, így képes a változások követésére is. A melanóma jelei után kutató mobilos szoftver a Daily Mail beszámolója szerint méretre, formára, színre és körvonalra figyel, ezek alapján értékeli az anyajegyeket. Ha a vizsgált faktorok vagy időbéli változásuk alapján kockázatot észlel, az alkalmazás további, már orvosi vizsgálatot javasol.
Analógiák

...csak akkor, ha mi is merünk változtatni eddigi módszereinkenFEL

Felettébb meglepődtem akkor, amikor egy fiúcska alig tudott egyszerű matematikai feladatokat megoldani a papiros teszt során, a kedvenc online játékában pedig hatalmas pénzösszegeket összeadva, és kivonva rendezte üzleti ügyeit. Szóval... Ezzel csak azt akartam elmondani, hogy meglátásom szerint kezelhető a digitális nemzedék megváltozott attitűdje, de csak akkor, ha mi is merünk változtatni eddigi, megszokott tanítási módszereinken. Ha bátorkodunk bemenni közéjük, ha megismerjük , sőt elfogadjuk világukat, akkor ők szárnyakat kapnak, és önmaguk képességeit felülmúlva képesek teljesíteni feladataikban.


Indulás előtt megtudhatják a győriek, késik-e a busz -- a könyvtárközi könyv útja is követhető lesz?FEL

A győriek egy dinamikus adatokat megjelenítő térképen élőben is követhetik, éppen merre jár az általuk kiválasztott városi busz -- írta az iho.hu közlekedési hírportál. A győri utasok eddig az online utastájékoztató térképeken követhették a járatok mozgását, ám egy újabb fejlesztés eredményeként a társaság eredeti térképes, migrációs segédlete már valós idejű adatok mutat.


Több ezer órányi ingyenes tartalom a Sony tévékenFEL

A Sony felmérése szerint az okostévék magyar tulajdonosainak fele már most is fogyaszt online tartalmakat a készülékén. Októbertől a Bravia televíziókon keresztül számos magyar nyelvű csatorna adása ingyenesen elérhetővé válik.
Praktikus

Rejtse el a fájljait, hogy teljes biztonságban legyenekFEL

Időnként olyan fájlokat is tartunk a gépünkön, amelyek kizárólag csak ránk tartoznak. Rejtsük tehát el őket az illetéktelen szemek elől.
Természetesen a Windosban is egyszerűen elrejthetjük fájljainkat: a Windows Intézőben keressük meg az állományt, majd válasszuk a jobb egérgombos menü Tulajdonságok opcióját. Az általános ablakban tegyünk pipát az attribútumoknál a Rejtett lehetőség elé, és már el is tüntettük állományunkat. Egy probléma van csupán, ezek a rejtett fájlok egyszerűen láthatóvá tehetők akár már egy Total Commanderben is: válasszuk a Beállítások menüt, majd az Általános beállítások alatt kattintsunk a Képernyő lehetőségre. Ha kipipáljuk a Látszik a rejtett/system fájl lehetőséget, máris megjelenik eldugott állományunk, ráadásul még egy piros felkiáltójel is felhívja rá a figyelmet.


Ennél egyszerűbben nem is ellenőrizheti, veszélyes-e egy linkFEL

Gyakran kattintgatunk ilyen-olyan linkekre a neten, és néha előfordul, hogy kis fertőzés lesz az eredmény. Előzzük meg inkább a bajt egy ügyes linkellenőrzővel, ami mindig ott lesz a kezünk ügyében.
Kisszínes

Továbbra is a szex az úr: ezek az ősz legolvasottabb könyvei (toplista)FEL

A szeptember egyszerre szólt az újrakezdésről és a magabiztos folytatásról, de mindenekelőtt az újragondolásról - legalábbis a Bookline sikerlistájának tanúsága szerint. Nem csak a nyaralószezon ért véget és az iskola indult el: az ősz az olyan könyvújdonságokkal is új utat mutatott, mint például az azonnal az élre ugró A sötét ötven árnyalata, vagy Dr. Szondy Máté Megélni a pillanatot című sikerkönyve, amely a 6. helyet érdemelte ki.


A lényeg: kuss legyen - Kornis a cenzúrárólFEL

Kornis Mihály szimpla ügynek nevezte, hogy idén sem kerülte el a cenzúra. Az író a Magyar Narancsnak azt mondta: hangulatára jelentéktelen hatást gyakorolt, de a kormányzati dilettantizmus szempontjából korszakalkotó, hogy visszavonták a terjesztőktől a DVD-ket, amelyek az ő kísérőszövegével ajánlották Gazdag Gyula dokumentumfilmjeit. Szerinte a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmigazgatóság (MANDA) megmutatta, 'hogyan csinálhatnak börtönőrt magukból, holott ezt a szerepet most az egyszer megúszhatták volna.'
'A határozat a kádárizmus legsötétebb oldalát bemutató bátor, ellenzéki dokumentumfilm, olyan mű, amit Orbán Viktor büszkén végigülhetett volna ma is, még arra is büszke lehetett volna, hogy a Felcsúton megesett történet remek feldolgozásával lehetett annak idején a kádárizmus poklát felmutatni' -- tette hozzá. A MANDA ezt nem értette, nyilván az zavarta, hogy a kísérőszövegben leírta a diktatúra szót -- véli Kornis, aki szerint ez 'kabaréba illő'. Szerinte egy profi elnyomó gépezet észre sem vette volna, nem csinált volna reklámot.


Szépirodalmi cikkíró versenyt hirdet a magyar WikipédiaFEL

Irodalmi szócikk-író versenyt hirdet a Wikimédia Magyarország Egyesület. A versenyben bárki részt vehet, aki november 20-ig új szépirodalmi témájú szócikket hoz létre. Pályázni lehet többek között irodalmi művekről szóló és életrajzi cikkekkel. Az elkészült írásokat négytagú zsűri értékeli teljesség, a szócikk formai állapota, általános hossza, minősége és téma fontossága alapján.


A Fidesz-kultusz könyvei, közpénzből -- a nemzetikonyvtar.hu alattFEL

Címkék: könyv, papír alapú |

Útjára indult a Nemzeti Könyvtár elnevezésű sorozat, amelynek első köteteit szerdán mutatta be az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott. (Hír24)
Kerényi Imre elmondta: első körben 2013 karácsonyáig összesen 24 kötet jelenik meg. Az első hét:
'A Nemzeti könyvtár a magyar írott kultúra legjavát gyűjti egységes sorozatba. A válogatás első szempontja az olvasmányosság, a második a sokszínűség, a harmadik pedig nemzeti önbecsülésünk erősítése. Mindezt a tartalomhoz illő nemes kivitelben, a nagy XVIII. századi erdélyi nyomdász, Misztótfalusi kis Miklós antikva betűiből szedve, a világhírű Munken gyár Premium Cream papírján.'


Csillár -- használt könyvekből (képekkel)FELA kormány dönt, a kulturális államtitkár végrehajtFEL

A kultúra eddig sem szerepelt központi helyen a kormány politikájában, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal feloszlatásával azonban úgy tűnt, hogy a gazdasági, politikai érdekek mindenben felülírják a kulturális szempontokat. L. Simon László kulturális államtitkártól megkérdeztük, hogyan látja a műemlékvédelem, a tervezett múzeumi negyed, a Nemzeti Színház, és a forráshiányos településeknek adott múzeumok helyzetét.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal feloszlatása volt az apropó, amiért interjút kértünk Öntől. Hogyan lehet hatékony a műemlékvédelem, a régészeti munka, amikor a felelős hivatalt részintézményekre bontották, funkcióit különböző tárcákhoz szórták szét?
Információforrások

Könyvek a könyvimádatrólFEL

A Flavorwire állított össze egy tízes listát azokról a könyvekről, amelyeket melegen ajánlanak minden könyvmániásnak. Mert az olvasásról, könyvekről azok néha már-már betegségbe hajló szeretetéről szólnak. Ezek közül pár megjelent magyarul, van amelyiket olvastam és van, ami már szerepel a kívánságlistámon. De az most bővült.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról