Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/45., dec. 5.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

A webarchiválást a nemzeti könyvtárak feladatának tekintik
A késedelmi díj természete és alternatívái - 3. fizess, amennyit gondolsz (olvasóink szavazatára)
Értő olvasásra nevelés a Halisban (képekkel)
Települési honlapon nem, a Facebookon igen? -- nyilvános könyvtárak elérése
Hozzál még egy könyvtárhasználót! -- a kézdivásárhelyi könyvtár decemberi ajánlatából
Mennyire bízunk az Országos Könyvtárügyi Konferenciában?
Önkéntesek a könyvtárba -- Bod Péter Megyei Könyvtár
Állásfoglalások az iskolai könyvtárüggyel kapcsolatban (KTEP)
Városhoz kerül és nevet vált hálózatával a Katona József Könyvtár
Takáts Gyula nevét viseli a megyei könyvtár -- sikerjelentés Somogyból
A Kisfaludy-könyvtár Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár néven kölcsönöz könyveket jövőre
A könyvtár hatását értékelő módszer -- és olaszországi adatok
Az a kulturálisan szegény, aki csak egy vagy csak kevés eszközt használ
Az utolsó pillanatban...
Könyvtárkedd: Pöttyös dobozban az erdő

Analógiák

Pusztulnak a patinás épületek -- és az muzeális könyvek
Fiatalok -- A közszférából sem lehet meggazdagodni
Házi bürokráciával is fojtogatjuk magunkat -- adathalmaz tetején, adathiányban szenvedve

Praktikus

E-könyv olvasó alkalmazás az új Windows 8 rendszerhez

Kisszínes

Jövőre megnyílik a magyar Amazon
Flash freeze a Klausenben
Fiatalos marad az agy az írás-olvasás miatt
A szemét híressé tesz: ahol a hulladéknak értéke van
Így lehet látványos lapozós könyv fotóiból
3D-ben elevenednek meg a II. kerület kulturális nevezetességei
Helyi hírek helyett hallgassunk nótát -- közmédia-politika
A világ harmadik legnagyobb könyvtára (képekkel)
Könyvtári vírusvideó-pr -- Könyvtárosok Gangnam stílusban (videóval)

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtár és kávézó működik együtt Százhalombattán
Beiratkozási akció az OIK-ban

Információforrások

Átfogó Magyar Népzenei Antológia jelent meg
Új szolgáltatásokkal bővült az Oktatási Hivatal új honlapja
Új magazin a piacon: Apple és életmód, magyarul


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A webarchiválást a nemzeti könyvtárak feladatának tekintikFEL

Az Európai Unió által finanszírozott Élő Webarchívumok (Living Web Archives, LIWA link keretében 2011-ben felmérés készült, amelynek 73 válaszadója közül 25% nemzeti könyvtár volt. Az intézmények 42%-a nem végez webarchiválást, mivel ezt a nemzeti könyvtárak feladatának tekintik. Negyvenegy intézmény indított projekteket, és 17 tervezi a webarchiválás megkezdését három éven belül.
A válaszadók 93%-a kiválasztott domének vagy témák gyűjtését végzi. A felső szintű nemzeti doméneket csak nemzeti könyvtárak archiválják, azoknak is csak 33%-a. A webarchiválási programok fele működik specifikus jogi keretek között. A többiek várnak ilyen keretek megszületésre, vagy megfelelőnek, bár nem specifikusnak tartják a jelenlegi szabályozást. (ref.: Koltay T.)


A késedelmi díj természete és alternatívái - 3. fizess, amennyit gondolsz (olvasóink szavazatára)FEL

(előző rész: link )
A közösségi munka lehetősége után lássuk a 'fizess, amennyit gondolsz' megoldást, mely nem újdonság; sok karitatív szervezet is alkalmazza; esetleg javasolt árat megadva. A díj mértékéről való kalkulálást a könyvtáros is átadhatja a használónak. E felhatalmazás (felnőttként bánás) növelheti a könyvtár imázsát, publicitását, melynek hatására növekedhet a visszahozatali arány is. Az a gyakorlat, hogy a javasolt árhoz képest sokan fizetnek többet, viselkedik.
Az is lehetőség, hogy ez alkalommal beszélünk adományozási lehetőségről (nem vicc!), [ugyanis ekkor sok ember valamekkora bűntudatos is érez - MG]. (ref.: MG)


Értő olvasásra nevelés a Halisban (képekkel)FEL

Újabb szolgáltatással bővíti e hónaptól a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár a már ismert Azolo-programját. Eddig egyebek mellett az értő olvasásra való nevelés szerepelt a főbb célok között, mostantól arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy a szülők és nagyszülők is megismerjék csemetéik olvasmányait. Az intézmény éppen ezért hatvanféle -- a gyerekek körében már eddig is nagy népszerűségnek örvendő -- könyvből címenként tíz kötetet vásárolt, melyek közül kellemes környezetben válogathatnak az Azolo-olvasóteremben. A könyvtár munkatársai minden regényhez kérdéssort állítottak össze, melyek a link weboldalon érhetők el. A gyerekek a kérdések segítségével összemérhetik, ki mennyire értette meg az adott könyvet, s vitaindítónak is kiváló lehetőséget adnak számukra. Képek a link -n.

Hírforrás: Steyer Edina
2012. december 05.  • Továbbküldöm a hírt

Települési honlapon nem, a Facebookon igen? -- nyilvános könyvtárak eléréseFEL

A címben feltett kérdés egy szakdolgozati kérdőívezés során merült fel. A nyilvános könyvtári jegyzék első 816 e-mail-je közül 202 már nem él (kb. 25%). Az érintett kistelepülések honlapjait nézve: ahol a (köz)könyvtár szerepelt, a telefon és a fax mellett 66 esetben nem tudtam a nyilvános jegyzék elavult e-mail-jeit frissíteni (Ha más, újabb e-mail is szerepelt az oldalukon már az sem volt élő.) -- A Facebookon a máshol hivatalos formában nem szereplő könyvtárak közül 12 db-ot találtam meg. S bár egyesek megvannak a települési honlapon, adataik azonban elavultak. Három könyvtár csak a Facebookon van jelen, a települési honlapon nincs.
A közösségi portálokon való megjelenés és elérhetőség is hasznos, de a 'hivatalos' települési honlapon való láthatóság is kívánatos. (Benke Dániel)


Hozzál még egy könyvtárhasználót! -- a kézdivásárhelyi könyvtár decemberi ajánlatábólFEL

Toborzó címmel olvasásnépszerűsítő programot hirdet a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár decemberi programjában: könyvvel jutalmazzák azt, aki magával hoz még egy olvasót, szomszédot, barátot, ismerőst. 2012. december 12-24. között Vakajándékot igényelhet minden felnőtt olvasó: kap a könyvtártól kölcsön egy becsomagolt meglepetéskönyvet az ünnepekre olvasni. Megbocsátás hete lesz 2012. december 17-21. között, ebben az időszakban eltörlik a könyvtárral szembeni tartozást, az elmaradt könyveket vissza lehet csempészni az előszobában lévő ládikóba.
December hónapban is folytatódnak a könyvtár rendszeres programjai: a Nyugdíjasok Olvasóklubja, a Meseklub, a Kezdő Internetezők Klubja, Karácsonyra pedig ünnepi kiadványokból rendeznek tematikus kiállítást a könyvtárosok. (via ReMeK-e-Hírlevél)

Hírforrás: Dénes Mária könyvtáros, Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár, Kézdivásárhely
2012. december 05.  • Továbbküldöm a hírt

Mennyire bízunk az Országos Könyvtárügyi Konferenciában?FEL

Mennyire fontosak az országos könyvtári konferencia dokumentumai? -- volt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
9 - Fontosak, mérföldkő a szakmánkban.
3 - Nem ismerem őket, és nem is hinném, hogy fontosak.
14 - Lehet, hogy fontosak.
5 - Aligha fontosak.
-- A szakma mérsékelten hisz a konferencia megújító erejében. A konferencia hivatalos sajtóközleménye: link -- nem a sajtóból. (MG)


Önkéntesek a könyvtárba -- Bod Péter Megyei KönyvtárFEL

'Támogatásod nekünk fontos, számodra pedig jó tapasztalatot, vonzó elfoglaltságot jelenthet', olvashatjuk az ízlésesen kivitelezett toborzólapon. A 2012. november 7-i indító összejövetel előzményeiről Tóth-Wagner Anikó könyvtáros, tréner, a program irányítója így fogalmazott: 'Az ötlet, hogy önkénteseket toborozzunk a könyvtári munkához, rég érlelődött bennünk. A nemzetközi hagyományokat követve, a könyvtári kollégáknak az önkéntes munkában már kisebb-nagyobb tapasztalattal rendelkező kisebb csoportja vágott bele abba, elinduljon ez a program. Véleményünk szerint a könyvtárban végzett önkéntes munka kiegészíti, színesíti a könyvtár tevékenységeit, javítja a könyvtár- és könyvtárosképet. A tegnapi összejövetelen tizennégy önkéntes jelentkezett, 14 évestől ötven évesig. Hogy miért? Nagy részük egy jó közösséghez szeretne tartozni, a 'kulisszák mögé betekinteni', szakmai gyakorlatot szerezni, mert szeretik a könyveket és mert az egész 'jó bulinak' tűnik. Az önkéntesek elsősorban a különféle rendezvények, így a gyermekkönyvtár Varázskuckó nevű foglalkozássorozatának lebonyolításában segédkezhetnek, népszerűsítésben stb.'. (via ReMeK-e-Hírlevél)

Hírforrás: Matekovics János Zoltán
2012. december 05.  • Továbbküldöm a hírt

Állásfoglalások az iskolai könyvtárüggyel kapcsolatban (KTEP)FEL

Szeretnénk felhívni a figyelmet honlapunkon a Dokumentumok között található Állásfoglalások menüpontra, ahová a mai napon felkerült az Állásfoglalások az iskolai könyvtárüggyel kapcsolatban című háttéranyag ( link ), amelyet a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöksége az Országos könyvtárügyi konferenciára állított össze, s amely szélesebb körű egyeztetése, továbbfejlesztése a konferencia után kezdődik el.
A Könyvtárügyi konferenciáról további részletek itt találhatók: link


Városhoz kerül és nevet vált hálózatával a Katona József KönyvtárFEL

Komoly, megerősített megyei hálózati feladatokkal térünk vissza a városhoz. Remélem, semmiféle olyan változás nem fog bekövetkezni, amely a szolgáltatások csorbulásához vezetne -- mondta el Ramháb Mária. A könyvtár vezetője hangsúlyozta: a törvény megerősítette feladatukat, a kistelepülések ellátását, amely a mozgókönyvtári rendszerben valósul meg. Ehhez eddig Bács-Kiskunban hatvan község csatlakozott. Jövő év elején nyolcvanra emelkedhet a társult települések köre. Két éven belül pedig egységes megyei könyvtárellátási rendszer fog működni.


Takáts Gyula nevét viseli a megyei könyvtár -- sikerjelentés SomogybólFEL

Nem csak nevében újult meg, stratégiáiban is új megoldásokat keres a megyei könyvtár, hogy megfeleljen a felhasználók kihívásainak.
Megújulóban a könyvtárügy. Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályának munkatársa szerint ez a mondat tulajdonképpen már a rendszerváltással párhuzamosan elhangozhatott volna.
-- Gondoljunk csak arra a technológiai, technikai megújulásra -- mondta a szakember a megyei könyvtár ünnepi szakmai napján kedden a tékában --, ami az emberek mindennapjaihoz kacsolódó színtereken végbement.
(-- A cikkből sajnálatos módon nem derül ki, hogy kicsoda Takáts Gyula. A megfejtés: link -- MG)


A Kisfaludy-könyvtár Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár néven kölcsönöz könyveket jövőreFEL

A győri közgyűlésen határozat született arról, hogy megyei könyvtárat és múzeumot Győr városa tartja fenn 2013-tól. A város közel 100 álláshelyet vesz át.
A novemberi győri közgyűlésen döntés született arról is, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóság és a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár fenntartását a jövő évtől Győr városa veszi át.
A Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárat Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér elnevezéssel, míg a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságát Xántus János Megyei Hatókörű Városi Múzeum néven működteti tovább az önkormányzat. [A névadóról: link
A nagy többséggel elfogadott előterjesztésből kiderül, hogy a megyei múzeumban 40, 25 fő, a megyei könyvtárban 56,25 fő nyolc órára számított, engedélyezett közalkalmazotti álláshely, összesen 96,50 fő álláshely átvételére kerül sor.
A megyei könyvtár igazgatójának, dr. Horváth Józsefnek, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetőjének, Perger Gyulának vezetői megbízását 2013. január 1. napi hatállyal visszavonja az önkormányzat.
A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér vezetői beosztásának betöltésére pályázatot hirdet a város, míg Xántus János Megyei Hatókörű Városi Múzeum első embere a Városi Múzeum jelenlegi vezetője, Grászli Bernadett lesz.


A könyvtár hatását értékelő módszer -- és olaszországi adatokFEL

Az IFLA Researcher-Librarian Partnership kezdeményezése által támogatott munka célja olyan, a könyvtár hatását értékelő módszer kidolgozása volt, mely egyszerű, hatékony és megismételhető, azaz potenciálisan alkalmazható mindenféle közkönyvtár esetében. Alapjául az IFLA Global statistics for the 21st century projektje keretében kidolgozott kérdőív szolgált. Az átdolgozott, az olasz helyzetnek megfelelően adaptált, és néhány pontban az adott könyvtár jellemzőihez igazíthatóvá tett kérdőívet négy olasz közkönyvtárban próbálták ki (egyikük közel 19 ezer, másikuk alig 3 ezer, a további kettő öt-öt és fél ezer aktív olvasót lát el).
Csak a legfontosabb eredményeket említve: a beiratkozott olvasók számánál legalább 10%-kal magasabb a tényleges használók száma. A kérdezettek több mint 90%-a havonta, 37%-a hetente legalább egyszer ellátogat a könyvtárba, ami rendszerességet jelez az olvasók legnagyobb részénél. A leggyakoribb tevékenység a kölcsönzés (87%), a felvilágosítás-kérés a könyvtárostól (86%) és a találkozás barátokkal, ismerősökkel (77%): azaz az utóbbi két évtized minden innovációja ellenére a könyvtár -- olvasói számára -- még mindig elsősorban az a hely, ahonnan könyveket lehet kölcsönözni. (ref: Mohor J.)


Az a kulturálisan szegény, aki csak egy vagy csak kevés eszközt használFEL

Címkék: felmérés | Olaszország | olvasás |

Az olvasás nem tekintendő felsőbbrendűnek más, gyakran kevésbé nemesnek tekintett kulturális tevékenységeknél. A mozi, a színház, a zenehallgatás, a tévézés vagy a szörfözés a neten (bár e két utóbbit nemegyszer egyenesen károsnak tekintik) fontos (oktató-nevelő hatású) tartalmat is hordozhat. A médiafogyasztási felmérések azt is megmutatták, hogy nem az a kulturálisan szegény, aki gyakrabban használ egy eszközt a többinél, hanem az, aki csak egy vagy csak kevés eszközt használ. Mindezek ellenére nem tagadható, hogy a közeli ismeretség az olvasással és főképp a könyvvel fontos eszköz a funkcionális írástudás, különféle kompetenciák, a mindennapi élethez szükséges intellektuális eszközök megszerzéséhez, a kulturális gazdagodáshoz. Az olvasás segítségével tudatosabban élhetünk a valóságban. Mindezeket tekintetbe véve jogos az aggodalom az olasz népesség gyér olvasottsága és az ezzel korreláló információs műveltségbeli lemaradása miatt. (ref.: Mohor J.)


Az utolsó pillanatban...FEL

'...avagy a szebb napokat is látott Miskolci Városi Könyvtár és Információs Központ halálának margójára.

*

Bocs, ezt a posztot levettem, nehogy akaratlanul is kib*sszak a volt kollégáimmal.

Már paranoiásak vagyunk, megjegyzem teljes joggal. Januárban visszatérünk a témára.'


Könyvtárkedd: Pöttyös dobozban az erdőFEL

A könyvtárak Japánban is egyre inkább olyan modell felé mozdulnak el, amely látogatóit maradásra ösztönzi, a gyors könyvbegyűjtés helyett. Az általánosan terjedő irányzatot a könyvtárak olvasási terei mellett megjelenő egyéb helyek jelzik. Az Umimirai Könyvtár zárt rendszerű automata polcrendszereket alkalmaz, melyeket termekkel, tárgyaló-találkozó helyiségekkel kombinálva kínál felületeket a közösségi összejövetelek, társadalmi eszmecserék megindításához, akárcsak egy közösségi központ. Így kapott helyet az 5.600 négyzetméteres épületben meseszoba, újságolvasó-sarok, tanulósarok, pihenőhely, szakács- és barkácskönyveket magába foglaló terület. A nem titkolt cél, hogy a létesítmény társadalmi találkozások központjává váljon. (Kovács Emília ajánlásával)
Analógiák

Pusztulnak a patinás épületek -- és az muzeális könyvek FEL

A válság és a fejlesztési források hiánya egyre több patinás, akár műemléki védettséget élvező épület sorsát pecsételi meg. Tulajdonosaik -- köztük az önkormányzatok -- sokszor már jelképes összegért is szabadulnának tőlük, hiszen az ingatlanokat nem tudják felújítani, működtetni, de az érdeklődő egyre kevesebb. (Napi)
-- A könyvtári raktárak mélyén fekvő muzeális könyvek speciális kezelést (hőmérséklet, páratartalom, feltáró szakértelem stb.) igényelnek, ám ezek a feltételek csak kevés könyvtárban adottak. A szakmai hagyomány és a csekély források nemigen teszi lehetővé, hogy ezek a dokumentumok szakértő kezekbe -- ezekhez értő könyvtárakba -- kerüljenek. A tulajdonos könyvtárak inkább dicsekednek ilyen, lassan pusztuló és közösségi hasznot a körülmények miatt alig jelentő könyveikkel. A megőrzést és forrásbevonást célzó értékesítés ugyanakkor rizikós, szabályozatlan, és sok esetben a bűnügyi híradásokban hallunk az esetekről. -- Feltehetően a jéghegy csúcsaként.
A folyamat nehezen térképezhető fel, mert az állományok feltártsága sok esetben részleges. Amiről pedig nem tudunk, azt több érdekelt számára jótékony homály fedi -- miközben a könyveket az idő foga rágja. (MG)


Fiatalok -- A közszférából sem lehet meggazdagodniFEL

A 26 éves Zsófi nemrég helyezkedett el a közszférában, egy háttérintézménynél. Korábban próbálkozott a privátszektorban, egy ideig egy kis kkv-nál dolgozott teljesen feketén, de most sikerült teljes állásban és bejelentve elhelyezkednie. Két nyelven beszél, az egyik nívós budapesti egyetemen végzett, külföldön nem csak a szinte már kötelezőnek számító 'Erasmus-féléven' vett részt, hanem szakmai gyakorlaton is volt egy északi országban. Vagyis már egy kicsit a külföldi munkavállalásba is belekóstolt. Most bruttó 220 ezret kap, ez 140 nettónak felel meg, mivel ennyi idősen még neki sincs gyereke, amivel a családi adókedvezményt érvényesíteni tudná. Ennyi pénzből neki is csak szerény életvitelre telik. Társbérletben (ún. flatshare-ben) lakik több barátjával, félrerakni mégsem tud.


Házi bürokráciával is fojtogatjuk magunkat -- adathalmaz tetején, adathiányban szenvedveFEL

Nemcsak az államnak kellene engednie a gyeplőn, és látványosan csökkentenie az adminisztrációs terheket, de a cégek is sokat tehetnek azért, hogy ne fulladjanak bele a papírkupacba és a kaotikus táblázatokba.
Minden növekedésben lévő, illetve nagyobb vállalkozásnál számtalan összefüggő folyamat és funkció keveredik, működik egyszerre. Ezeknek a 'lepapírozása' vagy számítógépen történő rögzítése azonban sokszor átgondolatlan, esetleges rendszerekben történik. Így gyakran előfordul, hogy ugyanazt a számlát a titkárnő és a könyvelő is rögzíti, vagy állandóan zakatol a fénymásoló, miközben a szkenneléssel, elektronikus dokumentumkezeléssel kevesebb papír, tintapatron fogyna, és az iratok digitálisan is visszakereshetőek lennének. Nem mellesleg a hibalehetőség is csökkenhetne így.
Praktikus

E-könyv olvasó alkalmazás az új Windows 8 rendszerhezFEL

Az új Windows 8 operációs rendszer használata mellett az e-könyvek olvasása is egyszerűbbé válik. A felületet úgy alakítjuk, és olyan alkalmazásokkal bővítjük, amilyenekkel csak szeretnénk.
Ha kényelmesen, internetkapcsolat nélkül szeretnénk könyvet olvasni, akkor azt egy e-book olvasó alkalmazással könnyen megtehetjük. Erre alkalmas a Book and Walk fejlesztése, mely igyekszik igazodni a Microsoft új szellemiségéhez, és letisztult megjelenésével egyszerűbbé tenni a művek közötti választást. A Windows 8-ra szánt e-könyv olvasó innen tölthető le -- link
Kisszínes

Jövőre megnyílik a magyar AmazonFEL

2013-ban megkezdi magyarországi működését a világ egyik legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó áruháza, az Amazon.com -- értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. Az új szereplő piacra lépése strukturális átalakulást hozhat, főként az elektronikai piac, illetve a könyvkereskedelem képviselőit érintheti érzékenyen az óriás hazai terjeszkedése.


Flash freeze a KlausenbenFEL

A BBTE Római Katolikus Teológia Karának diákjai flash freeze-zel hívták fel a figyelmet az olvasás fontosságára.
Nem divat ma az olvasás köztereken, mert mindenkinél ott van a telefonja, laptopja, amely másfajta kikapcsolódást nyújt.
Ma délután 5 órától a Klausen kávézóban zajlott az első figyelemfelkeltő megmozdulás. Következik egy hasonló a Iulius Mallban, amit szeretnének sokkal szélesebb körben népszerűsíteni. A következő alkalommal, Márai Sándor Füves könyvének egyik fejezetét fogják a résztvevők olvasni ? mondta el az ötletgazda, Bereczki Gyöngyvér, a Kar könyvtárosa. Tervek szerint a szervezők gondoskodnak a bekapcsolódni vágyók számára az olvasandó részről.


Fiatalos marad az agy az írás-olvasás miattFEL

Az olyan szellemi tevékenységek, mint az olvasás, az írás, a kártya- és táblajátékok segítenek megőrizni az idős emberek agyának szerkezeti épségét -- ismertették tanulmányuk eredményét amerikai kutatók az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves tudományos ülésén.
Míg korábbi tanulmányok az időskori szellemi aktivitás és a jobb mentális állapot közötti kapcsolatot vizsgálták, addig a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központja és az Illinois-i Műszaki Egyetem kutatói a mentális aktivitás és az idősödő agy fehérállományának szerkezete közti kapcsolatot kívánták leírni. Mint Konstantinos Arfanakis a ScienceDailynek elmondta, az olyan egyszerű tevékenységek, mint az újságolvasás, egy-egy levél megírása, könyvtárlátogatás vagy sakkozás, hozzájárulnak az agy egészséges szerkezetének fenntartásához.


A szemét híressé tesz: ahol a hulladéknak értéke vanFEL

Románia Országos Könyvtárában nyílt újra Európa első hulladékmúzeuma, amely bemutatja azokat a folyamatokat, amelyek során a nyersanyag átalakul használati tárgyakká, majd hulladékká. A múzeumban minden hulladéktípusnak speciális részlege van, és egy külön részleg van fenntartva oktatás céljára, ahol I-VIII. osztályos tanulók számára szervezhetnek rendkívüli környezetvédelmi tanórát. A hulladékmúzeum a Fenntartható Fejlesztésért Egyesület (CEDD), valamint a könyvtár közös projektje. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Így lehet látványos lapozós könyv fotóibólFEL

Jóval látványosabban is megmutathatjuk számítógépen őrzött képeinket az ismerősöknek annál, mint hogy egy képnézegetőben egyszerűen léptetgetjük azokat.
Látványos lapozgatós könyvbe rendezhetjük fotóinkat a Free Photo To Flash Flip Book nevű programmal, amelynek ingyenes és fizetős változatát innen lehet letölteni -- link


3D-ben elevenednek meg a II. kerület kulturális nevezetességeiFEL

Virtuális közösségi teret építettek Marczi 3D elnevezéssel, a számítógépes játékokból ismert internetes technológiával a Marczibányi Téri Művelődési Központban.
Berta László, a Virtual Planet társtulajdonos-fejlesztője az MTI-nek elmondta, hogy a tíz éve kezdődött fejlesztésükkel nem egy új, szórakoztató internetes játékot kívántak létrehozni, hanem 'komolyabb' célokat tűztek ki maguk elé. Ebből adódóan bemutatójukkal azokat az embereket szeretnék a kultúrához közelebb hozni, akik valamiért nem részesei a kulturális életnek, vagy előnyben részesítik az interaktív internetes felületeket.
Az interaktív háromdimenziós világ iránt érdeklődők bővebb információkat a link honlapon olvashatnak.


Helyi hírek helyett hallgassunk nótát -- közmédia-politikaFEL

Nótával támad a közmédia. A vidéki stúdiók helyett klasszikus magyar nótákat és operettslágereket adnak. Dankó Rádió néven klasszikus magyar nótákat és operett slágereket sugárzó csatornával erősít a közmédia. Az új rádió az eddigi Régió Rádió frekvenciáin szól majd, jelentette be Böröcz István. Ahogyan korábban megírtuk, a regionális rádiós stúdiók nagyobb részét felszámolja a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Böröcz István vezérigazgató a Hir24-nek azt mondta, hogy a nemzetiségi műsorok gyártására megmarad a pécsi és a szegedi stúdió, de jelentős létszámcsökkentéssel. Hogy hány embertől válik meg az alap a most tervezett csoportos létszámleépítéssel, azt nem tudta megmondani, de jelezte, igyekeznek minél több munkavállalót megtartani.


A világ harmadik legnagyobb könyvtára (képekkel)FEL

Múlt heti hírünkhöz link olvasónktól kaptuk a kiegészítést, melyet ezúttal köszönünk:
2008-ban készült el egy 80 e m2-es bővítés (2900 új olvasói hely stb.) a Kínai Nemzeti Könyvtár (Peking) részére (= teljes alapterület így 240 e m2), -- ezzel alapterületét tekintve a világ 3-ik legnagyobbja lett.


Könyvtári vírusvideó-pr -- Könyvtárosok Gangnam stílusban (videóval)FEL

A Darien Library könyvtárosai készítettek egy videót Psy dalára, Gangnam stílusban nyomják a könyvtár különböző tereiben. Elképzeltem magunkat! :)
Kiemelt Katalist-hír

Könyvtár és kávézó működik együtt SzázhalombattánFEL

Örömmel mutatjuk be a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár és a Barátság Kulturális Központ közös kezdeményezését!


Beiratkozási akció az OIK-banFEL

Az OIK beiratkozási akciót hirdet Könyvesboltból Könyvtárba címmel: KÖNYVESBOLTBÓL KÖNYVTÁRBA! Blokkja 30% kedvezményt jelent! Az akció időtartama:
2012. december 3. -- december 21. (a blokkon szereplő dátumnak kell ebbe az időszakba esnie!)
Ha az alábbi boltok valamelyikében 2000 Ft felett vásárol és a vásárlást igazoló blokkot bemutatja, akkor egy évre 30%-os kedvezménnyel iratkozhat be az Országos Idegennyelvű Könyvtárba!
Együttműködő boltok: ...
Információforrások

Átfogó Magyar Népzenei Antológia jelent megFEL

Elkészült digitális formában a Magyar Népzenei Antológia. A CD-ROM-ot hétfőn mutatták be az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében (ZTI), ahol hangszertörténeti kiállítás is nyílt.
'Az antológia digitális kiadása a teljes magyar nyelvterületre kiterjedően földrajzi rend szerint közli a magyar népzenei hagyomány kincseit -- mondta el az MTI-nek Richter Pál, a kiadvány főszerkesztője, a ZTI megbízott igazgatója. -- Ez az eddigi legteljesebb anyag, amely két nyelven, magyarul és angolul is hozzáférhető, tehát nemzetközi fórumokon is terjeszthető.'
A CD-ROM alapja az 1985-ben elindított, nyomtatott Magyar Népzenei Antológia sorozat, amely 7 kötetből állt. Az első kötet a tánczenét tartalmazta, a többi a fő dialektus területek szerint közölte az adatokat: Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva és Bukovina -- emlékeztetett Richter Pál.


Új szolgáltatásokkal bővült az Oktatási Hivatal új honlapjaFEL

Intézménykeresővel és kérdezőfelülettel bővült az Oktatási Hivatal új honlapja, a felhasználók nem csak emailen tehetik fel kérdéseiket, hanem A pedagógus ügyvédje és a Hivatal válaszol szolgáltatáson keresztül is.
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint az oktatas.hu honlapon minden korábbi oldalon elérhető információ, adat megtalálható, a régi tartalmak megőrzése mellett pedig megjelent az alap- és középfokú intézménykereső.


Új magazin a piacon: Apple és életmód, magyarul FEL

Steve Jobs elhíresült One More Thing mondását választotta címül az apple-s témákat lifestyle formában kínáló nyomtatott magazin.
A bemutatkozó szerint a lap szerkesztősége főként huszonéves fiatalokból áll, és egy olyan újságot szeretnének készíteni, ami magába foglalja azt, amivel egy átlagos Apple felhasználó találkozik a mindennapokban. 'Ez azt jelenti, hogy az Apple mellett természetesen találkozhattok csajokkal, kütyükkel, interjúkkal, olyan tartalmakkal, amik ugyan nem teljesen az Apple-ről szólnak, de hozzá kapcsolódnak valamilyen formában. Természetesen olvashattok majd tippeket trükköket is, illetve megtalálhatók benne Apple termékajánlók, kiegészítők is' -- írják.
Az ígéret szerint a One More Thing magazin ( link ) negyedévente jelenik majd meg, minden nagyobb Apple bejelentés után, összefoglalóval, elemzésekkel. Olyannyira nyomtatott, hogy elektronikus kiadását nem is tervezik a készítők.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról