Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/10., márc. 11.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Az informatika diktálja már az üzleti modellt! A könyvtáraknak is
Papírról elektronikus hordozóra térés -- kihívás a könyvtári IKR-nek
Durva aránytalanságok a könyvtárszakmai szervezetek érdekképviseletében
Gyerekvilág a salgótarjáni közkönyvtárban (fotók)
Könyvtárat és könyvtárostanárt minden gyereknek! (olvasóink szavazatára)
Az olvasás is károsíthatja az egészséget, akár a számítógépezés! (animáció)
Újabb ingyenes könyvek az Elektronikus Könyvtárban -- a könyvtárban is elhelyezzük linkjeiket?
Aki mindigis börtönkönyvtáros akart lenni
Közösen másolják a bibliát a Somogyi-könyvtár dolgozói és a Csillag börtön elítéltjei
A médiában megjelenő 11 'legmenőbb' könyvtáros
Toleranciára nevelő gyerekkönyvek -- visszaüt, ami a didaktikus
Hogyan tegyük PhD-nket könnyebbé és élvezetesebbé? -- 10 pontban
2000 tagja van a Facebook Könyvtárosok csoportjának
Hogyan korrigál a KELLO? -- interjú az új ügyvezetővel
Dokumentumkivonás kommunikálása -- továbbra is nehézkes
Területelvű könyvtári hálózatot épített -- falufejlesztési díjat kapott Ramháb Mária
Mi mindent hagynak a használók a visszahozott könyvekben? (videó)
Közlekedésben utaznak -- kiállítás a Békéscsabai Könyvtárban
A kulturális örökség marketingjéhez is szakértelemre van szükség
Kihívás könyvtárosoknak: Intelligensebben rangsorol majd a Google -- Knowledge-Based Trust

Analógiák

Életpálya-modell -- a jogállamiság elvét, a jogbiztonság követelményét sérti
Így működik a hamisításgátló -- egyedi QR-kód: könyvtári dokumentumokra is?
Tartalomstratégia, vagy lomgyártás? -- Hol a naprakész könyvtári stratégia?

Praktikus

Töltse le: itt a magyar betűtípus, amellyel sok pénzt megspórolhat

Kisszínes

Így alakítaná át a felsőoktatást a kormány
Olvass, ne háborúzz! -- mobil ingyenkönyvtár a harckocsiból (videó)
Sosem gondolták volna, hogy vasárnapokat töltenek kötelező olvasmánnyal

Információforrások

Már elérhetőek a digitális tankönyvek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Az informatika diktálja már az üzleti modellt! A könyvtáraknak isFEL

Ma már az informatika nem kiszolgálja az üzletet, hanem legtöbbször alapja az új üzleti modelleknek, mondhatom akár azt is, maga az üzlet. Így azoknál vannak, lesznek nagy hiányosságok, akik nem tanulnak informatikát, hanem csak közgazdaságtant, csak jogot, vagy csak mezőgazdaságot, és még ezer másik dolgot fel lehetne sorolni. Nekik is meg kell érteniük már a felsőoktatás legelején az informatika fontosságát és a friss trendeket, hogy milyen technológiák használatával lehetnek jobbak választott szakterületükön. Ne csak arról legyen szó egy borászatnál, hogy a szőlőt miként kell megkapálni és permetezni, hanem azokról az informatikai megoldásokról is, amelyekkel egyszerűbbé, gyorsabbá, versenyképesebbé tudják tenni ezeket a tradicionális folyamatokat. Gyanítom, hogy egy kertészeti képzésen nem igazán foglalkoznak a big data trendekkel.
Ezt a fajta gondolkodásmódot kell bevinni minden szakképzésbe, felsőoktatási képzésbe, mert így születnek majd olyan ötletek, amikbe érdemes befektetni. Akkor nem csak öt évente születik egy-két jó magyar startup, akiről érdemes megemlékezni, hanem lesz minden évben tizenöt.


Papírról elektronikus hordozóra térés -- kihívás a könyvtári IKR-nekFEL

Hagyományosan a könyvtári dokumentumok hordozói és formátumai határozzák meg, hogy egy-egy intézménynek milyen részlegei vannak, és mekkora a feldolgozó kapacitása. Jóllehet a legtöbb felsőoktatási könyvtárban már a költségvetés 70?90%-át elektronikus forrásokra fordítják, a munkatársak panaszkodnak, hogy aránytalanul nagy erőfeszítéseket kell tenniük a nyomtatott dokumentumok feldolgozása érdekében, hiába csökkent a mennyiségük.
A felsőoktatási könyvtárakban a kölcsönzés és könyvtárközi kölcsönzés meredeken visszaesett, a közkönyvtárakban ugyanakkor a nyomtatott dokumentumok kölcsönzése továbbra is jelentős arányú.
Az integrált rendszereket négy évtizeddel ezelőtt a nyomtatott gyűjteményekhez igazodva tervezték meg. A könyvtárak szervezete is visszatükrözte az integrált rendszerek moduljait. Időközben a felsőoktatási könyvtárak szinte teljességgel áttértek arra, hogy folyóirataikat csak elektronikus formátumban fizetik elő, (...) Az integrált rendszerek nem képesek szolgáltatni az e-folyóiratok használati adatait sem az előfizetési döntésekhez.
Kiváltásukra számos ún. elektronikus forrásokat kezelő rendszer jelent meg; egyesek kereskedelmi forgalomban kaphatók, mások saját fejlesztésűek. Figyelemre méltó, hogy e rendszerek egy részének fejlesztése a későbbiekben leállt, továbbá eleve viszonylag keveset adtak el belőlük az integrált rendszerekhez képest. Úgy tűnik, hogy a könyvtárak táblázatok, jó esetben adatbázisok és más, házi módszerek segítségével igyekeznek kezelni és nyomon követni e-forrásaikat.
A nyomtatott és az elektronikus forrásokat a könyvtárak külön platformon kezelik, ami nem helyes. (Teremtsünk egyensúlyt az elektronikus és a nyomtatott források kezelése között!, ref.: Hegyközi I.)


Durva aránytalanságok a könyvtárszakmai szervezetek érdekképviseletébenFEL

Kinek az érdekeit képviselik MA a könyvtárszakmai szervezetek (leginkább)? -- tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok (n=68) megoszlása:
4 - a használókét
14 - a könyvtárosokét
8 - a kormányzatét
12 - egyéb érdekeket.
-- E szavazásban is felmerült a többesválasztás igénye. Volt, aki megírta: a jelen módon nem is tud szavazni. Véleménye szerint 'Az érdekképviseletek amikor a könyvtárosokat képviselik, akkor a használókat is!'
A kapott adatok arra utalnak, hogy a szervezeti tényleges célok a könyvtárosi és egyéb érdekeket (esetleg magánérdekeket?) jelentenek. Viszonylag magas a -- nem ügyfélnek számító -- kormányzati szempontok követése is, ami felveti a szervezet felelősségét is: melyik irányban és kit képvisel. Az adatok mindenesetre nagyon alacsony ügyfélorientációt mutatnak, vagy ha tetszik: szakmai köldöknézést.
Durva aránytalanságokat kapunk, ha az érdekképviseletek jelenlegi, illetve kívánatos érdekképviseleti célját link hasonlítjuk össze. A válaszadók szerint közel kétszer erősebben kellene képviselniük a használókat és a könyvtárosokat, és sokkal-sokkal kevésbé a kormányzati és egyéb érdekeket. Mindez komoly elégedetlenséget takarhat -- a szervezetek alapvető céljait illetően. A vonatkozó diagramot ld.: link (MG)


Gyerekvilág a salgótarjáni közkönyvtárban (fotók)FEL

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár gyerekrészlegébe érve először talán a csecsemőket céltó gyerekszőnyeg tűnik fel. Nem messze tőle a felhőre emlékeztető formájú székek és kis asztalok az elmúlt évtizedeket idézik. A tárolókban lévő aktuális kiállítás -- Kinder-tojások műanyag-figurái -- a gyerekkönyvtáros illetve néhány idelátogató gyerek tulajdona. A foglalkoztató szoba kis lelátójával csoportfoglalkozásokat, filmvetítéseket is lehetővé tesz. A gyerekkönyvtár ad helyet a rendszeres zenés beattörténeti rendezvényeknek is. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. március 11.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtárat és könyvtárostanárt minden gyereknek! (olvasóink szavazatára)FEL

A neves gyermekirodalmi szerző, Dawn Finch a CILIP és az Egyesült Királyság Iskolai Könyvtári Egyesülete (SLA) által kiosztott 'Az év diákkönyvtáros-asszisztense' díj átadása kapcsán fejti ki: minden diáknak szüksége van képzett könyvtárosok által vezetett iskolai könyvtárakhoz. Nem csak az olvasás- és szókincsfejlesztés miatt, hanem hogy a későbbiekben is örömmel vegyenek könyvet a kezükbe és olvasókká váljanak.
Az iskolai könyvtár nemcsak könyves terem, az iskolai könyvtárosság sem csak könyvpecsételés, hanem a diákok és olvasásuk megértése, nevelése, vezetésük a könyvek labirintusában, egészen addig, amíg az olvasás nem válik életük belső, elválaszthatatlan részévé. Tény, hogy az írás-olvasásban kiemelkedő diákok tanulmányi eredményeikben és utána is sikeresebbek társaiknál. (Emellett a könyvtár a szociális és érzelmi beilleszkedés, a jól-lét alapja, biztonságos 'harmadik helyet', 'menedékhelyet' kínálva az iskolában.) Ehhez magasan képzett könyvtárosok, könyvtárostanárok segítsége kell. Az iskolai könyvtárak ÉS a könyvtárostanárok mellett érvelés nem csak érdekvédelem: a gyermekek jövőjéről van szó. A könyvtárostanár napi tevékenységéról, vagy szükséges képesítésről gyakran sem a szülőknek, sem az iskolavezetésnek sincs elképzelése, így aztán sok helyen alulértékelik a könyvtárostanárok tevékenységét. A CILIP bátorít (és programjaival, kezdeményezéseivel -- mint amilyen fent említett díj is -- segítséget is ad): szülőként is álljunk ki az iskolai könyvtárak és a könyvtárostanárok nélkülözhetetlensége mellett. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Az olvasás is károsíthatja az egészséget, akár a számítógépezés! (animáció)FEL

-- Hacsak nem mozgunk rendszeresen, fél óránként megtörve gubbasztó állapotunkat. Ezt figyelmen kívül hagyva csökkentjük az az egyébként ismeretszerzésre fordítható agyi kapacitásunkat is, amellett, hogy betegségekre fogékonyabbá tesszük szervezetünket. A könyvtár jól teszi tehát, hogy az olvasás kampányai mellett 'tedd le a könyvet és mozogj' kampányokra is figyelmet fordít. A gubbasztással kapcsolatos veszélyforrásokról a TED animációs filmje szól. (MG)


Újabb ingyenes könyvek az Elektronikus Könyvtárban -- a könyvtárban is elhelyezzük linkjeiket?FEL

Ismét bővült a Magyar Elektronikus Könyvtár ingyenes kínálata, ezúttal Karinthy Frigyes. Babits Mihály, Boccaccio, Dumas, Táncsics Mihály (nemrég megtekinthető volt a Táncsics-börtön) és további szerzők műveivel. Az elektronikus könyvtár legutóbbi bővítéseiről is beszámoltunk, nemrég Madách Imre, Radnóti Miklós, Harsányi Zsolt, Szomory Dezső, Beöthy Zsolt, Őze Sándor könyvei kerültek fel, legutóbb pedig többek között Radnóti Miklós Ikrek hava című írását is közzétették mások művei mellett.
-- Mivel a MEK automatikusan felkínálja a mobil QR-kódot, azért nincs akadálya annak, hogy a könyvtárban elhelyezzük e kinyomtatott matricákat, biztosítva, hogy a használók ne csak papíron, hanem elektronikusan is hozzáférjenek a dokumentumhoz -- pláne, ha az éppen már ki van kölcsönözve. (MG)


Aki mindigis börtönkönyvtáros akart lenniFEL

Börtönben szeretne könyvtárosként dolgozni? Megteheti, van rá lehetőség, (legalábbis az USA-ban).
A cikk szerzője, Josh Rimmer úgy gondolja, hogy a köztudatban nem szerepel ez a fajta 'könyvtárosság'.
Az hölgy mindig is ezt az utat látta maga előtt. Diplomáját filozófiából és történelemből szerezte. Abban mindig is biztos volt, hogy nem akart egyetemen publikálni, vagy előadásokat tartani. Mindig is nagyon érdekelték a nemek megkülönböztetésével foglalkozó témák, valamint a társadalmi igazságtalanságok feltérképezésével is szeretett volna foglalkozni.
Követte a különböző blogokat, melyeket a korrekciós intézmények könyvtárosai írtak. Megemlítette az interjú során, hogy egyetlen professzor sem tudott neki hasznos tanácsot adni az egyetemen a választott foglalkozásával kapcsolatban.
A munkakeresés során azt tapasztalta, hogy egyetlen börtön-könyvtáros sem kereste ezt a munkát, inkább csak véletlenül kerültek be ebbe a munkakörbe.
Úgy látja, hogy nem sokban különbözik munkája egy közkönyvtáros munkájától. Jobban oda kell figyelnie a betérőkre, és arra, hogy milyen könyveket visznek ki magukkal. A határokat be kell tartani, mert ha csak egyszer is engedményeket tesz egy fogvatartottnak, másnap már az egész intézmény tudni fog róla, és ezt nem mindenki nézi jó szemmel.
Maga a munka néha megterhelőnek: egyedül kell helytállnia minden szituációban.
Tanácsa: akik érdeklődnek e munkakör iránt, először legyenek önkéntesek, így tesztelve kitartásukat és rátermettségüket. Nehéz hozzászokni a szögesdróthoz, talpraesettnek és megértőnek kell lenni. (Az interjú készítésénél a megkérdezett teljes inkognitóját kérte). (ref.: NM)

Hírforrás: INALJ
2015. március 11.  • Továbbküldöm a hírt

Közösen másolják a bibliát a Somogyi-könyvtár dolgozói és a Csillag börtön elítéltjeiFEL

A teljes Bibliát kézzel másolnák le, majd az elkészült kódexet zarándoklat keretében szeretnék Ferenc pápának átadni Rómában. Szegeden a Somogyi-könyvtár, a plébániák és a Csillag börtön is bekapcsolódott a programba!
'Ez a tétje a Magyarok Bibliája programnak, melynek keretében szeretnénk a teljes Bibliát kézzel lemásolni. Szegeden 2014. szeptember 30-án indítottam újra az Újszövetség kézzel másolását Szent Gellértről elnevezett templomunk felszentelésének 40 éves jubileumára, melyhez nagy lelkesedéssel kapcsolódtak a szegedi plébániák, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a református és evangélikus lelkészségek és a Szegedi Csillag Börtön lakói is. Ez a feladat számításunk szerint 1200 másolót igényel, és eddig a másolási programban 874 fő vett részt. Számos közösség újabb szöveget kért és elfogyván az újszövetségi szövegek elkezdték másolni az Ószövetséget is. Az a tervünk, hogy az elkészült kódexet zarándoklat keretében szeretnék Ferenc pápának átadni Rómában.'


A médiában megjelenő 11 'legmenőbb' könyvtárosFEL

Ha egy idősödő, szigorú, állandóan mogorva könyvtáros kisasszony szolgál ki minket a könyvtárban, senkinek nincs kedve huzamosabban bent és a közelében tartózkodni.
Kis szerencsével viszont találkozhatunk olyannal is, aki mindig mosolyog, vidám, és segítőkész.
Bár általában ez a két kép él a könyvtárosokról, sorra készülnek az olyan filmek, ahol könyvtárosok nappal a könyvtárban tevékenykednek, éjszaka viszont megmentik a világot.
Néhány a felsorolásból:
1) Rupert Giles, a Buffy, the Vampire Slayer sorozatból
Nagyon ragaszkodik szeretteihez, és kész felvenni a harcot a világ megmentése érdekében.
2) Evely O'Connell, a Mummy c. filmből
Bátor, kalandra vágyó, okos, a női Indiana Jonest láthatjuk benne.
3) Mr. Dewey, a Pagemaster c. filmből
Mindig megengedi, hogy annyi könyvet vigyen magával az ember, amennyit csak szeretne. Leghíresebb mondása: A könyvtári kártya egy útlevél, amely elvezet és segít eligazodni a könyvek világában.
4) Tammy, a Parks and Recreation cimű sorozatból
Nem szokványos könyvtáros az biztos! Lehengerlő, szexi, mindent és mindenkit képes kiforgatni a nyugalmi állapotból.
5) Mrs. Phelps, a Matilda c. filmből
Segítőkész, megértő, minden gondolata és tette a diákokért van és őértük létezik.
6) Henry DeTamble,a The time traveler's wife c. filmből
Különleges tulajdonsága az úriembernek, hogy időutazásra képes.
7) Barbara Gordon, a Batman c. rajzfilmből
Könyvtáros és szuperhős, kell ennél többet mondani?:)
8) Belle, Once upon a time c. sorozatból
Bár gyengének és félénknek tűnik, valójában bármikor felveszi a harcot az Elvarázsolt Erdőt uraló szörnyetegekkel.
9) Madame Irma Pince, a Harry Potter sorozatból
Talán rá illik: 'tipikus könyvtáros'. Szigorú, mogorva, és bármilyen kár keletkezik a könyveiben, azonnal átkokat szór.
10) Flynn Carsen, a Librarians c. sorozatból
Szerény, egyáltalán nem magabiztos. Nem mer közeledni a hölgyekhez, de 23 diplomájával felülmúl mindenkit.
11) Taystee, az Orange is the new black sorozatból
Börtönnek még nem volt hozzá fogható könyvtárosa! (ref.: NM)


Toleranciára nevelő gyerekkönyvek -- visszaüt, ami a didaktikusFEL

Evergreen-ben két ifjú királyfi az elveszett királylány megmentésére indul, azonban a mese egy adott ponton váratlan fordulatot vesz, mert kalandjaik során halálosan egymásba szeretnek. Röviden így foglalható össze az utóbbi évek egyik legnagyobb port kavart gyerekkönyvének története.
Szekeres Nikoletta irodalomkritikus a könyv kapcsán kiemelte: Evergreen valójában egy utópia, a tökéletes tolerancia és elfogadás világa, azonban fölmerül a kérdés, hogy a szerző azért írta meg a könyvet, mert végtelenül naivan tényleg hisz abban, hogy ilyenné kell tenni a világot, vagy csak szimplán provokálni akart a történettel.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az érzékenyítésben a kevésbé direkt ábrázolások hatékonyabbak működnek: 'igazán jól úgy lehetne beszélni a homoszexualitásról, ha a sztoriban nem a főhős, hanem a nagynéni, vagy az anya barátja lenne meleg. Ezt a saját példám is alátámasztja: a legjobb barátom meleg, ezért a 14 éves fiam evidenciaként kezeli, hogy vannak homoszexuális emberek.'


Hogyan tegyük PhD-nket könnyebbé és élvezetesebbé? -- 10 pontbanFEL

A 10 pont egyike: Rendszeresen nézd át a szakterületedre vonatkozó cikkeket, ötletekért és inspirációért!
Ha ki kell találnod, hogyan kezdjed a projektet, vagy problémát kell megoldanod, akkor az elsőként a konzulenssel, vagy tapasztaltabb végzett hallgatóval egyeztetsz. De ne várd, hogy minden kérdésre válaszolni tudnak, vagy hogy egyáltalán... Olyan sok folyóirat van (és számuk csak növekszik), hogy segítőid aligha látják át a teljes területet. Dunát lehet rekeszteni az évente megjelenő új, releváns cikkekből. Először nézd meg, mely folyóiratok a legérdekesebbek témád szempontjából, és jelöld meg őket pl. elektronikus könyvjelzőkkel, vagy valamilyen témaaggregátorral. Mondjuk használj Mendeleyt. Jelölj ki minden héten egy időpontot, amikor tüzetesebben átnézed a tartalmakat. De ne feledd: egy cikk nem feltétlenül úgy mutatja be a témát, ahogyan az munkád szempontjából megfelelő. Nézd meg, mely kutatók megközelítése tűnik számodra megfelelőnek -- eddigi elképzeléseid szempontjából. (ref.: MG)


2000 tagja van a Facebook Könyvtárosok csoportjánakFEL

Király Péter bejegyzése:
A Könyvtárosok csoportjának taglétszáma elérte a 2000 főt. Vannak intézményi tagok, webegyes, webkettes, zenei és mezei és könyvtárosok, vezetők és beosztottak, szakszervezeti aktivisták, könyvtároshallgatók, nyugdíjasok, szoftverfejlesztők, információ-kereskedők és -szolgáltatók, könyvkiadók és -terjesztők, írók, valamint (legalább egy-egy) ex-politikus, daltulajdonos és bohóc. Köszönet mindenkinek, aki megosztásaival, témafelvetéseivel, hozzászólásaival életben tartja a csoportot!


Hogyan korrigál a KELLO? -- interjú az új ügyvezetővelFEL

Január közepe óta Tőczik Zsolt ügyvezető igazgató irányítja a vállalatot.
- A Könyvtárellátóról korábban nem tudtam többet, mint bármelyik újságolvasó. De azon azért már tavaly elgondolkodtam, hogy miért olyan nehéz lebonyolítani a tankönyvellátást. Most, hogy átvettem a cég vezetését, már nem pusztán feltevéseim vannak erről, de bizonyos tények is világossá váltak. Az első benyomásom az, hogy nagyon jó a csapat, jók a munkatársak, ami nagyon fontos, hiszen ők azok, akik megvalósítják, kivitelezik az elképzeléseket. (...)
- Lesz-e változás a könyvtárak kiszolgálásában?
- ... Ezen a területen eddig is kielégítő szolgáltatásokat nyújtott a vállalat, hiszen nem csupán a megrendelt könyveket szállítjuk, de katalóguscédulákat, nem kereskedelmi célú recenziókat is biztosítunk. Talán a könyvkínálatunkon lehet javítani, hiszen jogos elvárás, hogy minden kötet időben és késedelem nélkül megérkezzen a könyvtárakhoz.


Dokumentumkivonás kommunikálása -- továbbra is nehézkesFEL

Nemrég fedezték fel az Alameda megyei könyvtárba járó olvasók, hogy a közkönyvtár több mint 100,000 könyvet dobott ki a szemétbe. A látogatók haragjukat és meg nem értésüket fejezték ki, azonnali gyűlést hívtak össze, és felelősségre vonták a könyvtár igazgatóját.
Az igazgató, Carmen Martinez megvédte a selejtező könyvtárosokat. A könyvtár az elmúlt két évben több mint 3 millió dollárt költött új könyvekre, ezért több helyre volt szükségük.
Az olvasók értették, hogy miért a szemétbe kerültek a könyvek. Javaslatuk szerint, inkább keresni kellett volna olyan befogadó intézményeket (akár belföldön, akár külföldön), akik örömmel vették volna az adományt.
Jelenleg egy bizottság felügyeli a szelekciót, és keresik azokat az intézményeket, könyvtárakat, amelyek örülnének a szelektált könyveknek. (ref.: NM)

Régebbi hírforrás(ok): Szemétben végzik a könyvtári könyvek link

Területelvű könyvtári hálózatot épített -- falufejlesztési díjat kapott Ramháb MáriaFEL

Ramháb Mária (igazgató, Katona József Könyvtár, Kecskemét) lett a Kemény Bertalan Falufeljesztési Díj kitüntetettje. A Falufejlesztési Társaság 2008 márciusában, Kemény Bertalan, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója emlékének megőrzésére érdekében 'Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat' alapított. A díj célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazoknak, országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén, akik falugondnoki feladatukat legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik. Akik szakmai tudásuk legjavát nyújtva, mindig lelkiismeretesen, nagy türelemmel, együttérzéssel és odaadóan szolgálják településüket.


Mi mindent hagynak a használók a visszahozott könyvekben? (videó)FEL

Személyes üzenetek, intimbetétek, pénz, könyvjelzők, zokni -- szerepel a Halis-könyvtár kiállításának felsorolásában.


Közlekedésben utaznak -- kiállítás a Békéscsabai KönyvtárbanFEL

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság -- Békéscsabáról és a környező településekről több száz rajzot küldtek be óvodások és általános iskolások a 'Biztonságos közlekedés gyermekszemmel' című rajzpályázatra. A munkákból a Békés Megyei Könyvtárban nyílt kiállítás.


A kulturális örökség marketingjéhez is szakértelemre van szükségFEL

Összesen 180 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) egy iskolásoknak kitalált matricagyűjtő programra és egy ahhoz kapcsolódó, múzeumokat népszerűsítő könyvre. A hvg.hu szerzője közérdekű adatigénylés keretében megszerezte a Mozaik Múzemtúra-projekt szakmai beszámolóját: ebben ugyan nincsenek részvételi adatok, viszont kiderül belőle, mennyi pénzért dolgoztak a program lebonyolításért felelős Örökség Kultúrpolitikai Intézettel (ÖKI) szerződő vállalkozások, melyek az ÖKI-hez hasonlóan több szálon köthetők L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárhoz.
'Figyelemre méltó, ha az orbitális bukást követően meghosszabbítják a látványos agóniát, újabb közpénzt adnak a változatlan folytatásra, miközben semmit nem tesznek a bukás okainak megismerésére, megszüntetésére és megismétlésének elkerülésére' -- írta egy fővárosi iparművészeti kisgyűjtemény képviselője azzal kapcsolatban, hogy az akciót az eredetileg meghirdetett májusi zárás helyett augusztus végéig futtatták, újabb pénzeket kifizetve a kapcsolódó vállalkozásoknak. De nemcsak a hvg.hu nem kapott érdemi fogyási adatokat az ÖKI-től, egy vidéki múzeum illetékese elmondta, hogy a program ideje alatt többször kértek statisztikai adatokat, amivel elemezhették volna, hogy a térségben csak őket nem látogatják, vagy más intézményeket sem. De nekik sem küldtek meg semmilyen tájékoztatást.


Kihívás könyvtárosoknak: Intelligensebben rangsorol majd a Google -- Knowledge-Based TrustFEL

Knowledge-Based Trust -- A keresőóriás egyik kutatócsoportja változtatni akar a helyzeten: olyan rendszert fognak kiépíteni, amely nem a weblapok hírnevét, hanem hitelességüket méri. Nem a beérkező linkeket számolja a rendszer -- amelyet még ez idáig nem léptettek életbe --, hanem a weblap tartalmában előforduló valótlan állításokat. A kutatócsapat meghatározása szerint: ?Az az oldal, amely kevés valótlanságot tartalmaz, megbízhatónak tekinthető.?(arxiv.org/abs/1502.03519v1).
A rendszer minden átfésült weboldalt egy számmal lát el, amelyet Tudás-Alapú Bizalom (Knowledge-Based Trust) pontszámnak hívnak majd.
A program átfutja a Google hatalmas tény-tároló rendszerét, a Knowledge Vault (tudás terme) majd átfésüli az oldalakat. Azokat a weboldalakat, amelyeken ellentmondásokat talál, hátrébb sorolja, tudtuk meg a Newscientist híréből. (Prím)
-- A közelmúltban a keresőóriás a mobilra optimalizált tartalmaknak kedvezett... A Google bejelentése szerint április 21-étől új algoritmus lép életbe. A rangsorolás során a mobileszközökön a mobilbarát oldalak élveznek majd előnyt. A mobileszközökön végrehajtott keresések során innentől kezdve előnyt élveznek azok a weboldalak, amelyek az ilyen típusú eszközökön is jól használhatóak.
Analógiák

Életpálya-modell -- a jogállamiság elvét, a jogbiztonság követelményét sértiFEL

Címkék: analógia | munkaügy |

A számos panasz közül Székely László végül kettőt emelt ki, mint a legszélesebb pedagógusrétegeket érintő problémát. Az egyik panaszos beadványában kifejtette, hogy a köznevelési törvényt végrehajtásáról szóló 2013-as kormányrendelet a jogállamiság elvét, a jogbiztonság követelményét sértő módon alakította át és szabályozza a pedagógusok előmenetelének rendszerét. A szabályozás előkészítetlenül 2013. szeptember 1-jétől minden pedagógust -- addigi teljesítményét figyelmen kívül hagyva -- 'Pedagógus I.' fokozatba sorolt. A panaszos kitért arra is, hogy a szakvizsgával, illetve több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, a törvényben meghatározott feltételeket már korábban teljesítő, pályájuk végén álló pedagógusoknak is egy új, részben most is csak formálódó működésű szabályok által felállított életpályamodellt kellene teljesíteniük, amire a gyakorlatban életkoruk miatt már csak minimális az esélyük.


Így működik a hamisításgátló -- egyedi QR-kód: könyvtári dokumentumokra is?FEL

Az SMark biztonsági címkék révén bármilyen tárgyi termék -- legyen az egy gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk vagy éppen egy hivatalos papíralapú dokumentum (közjegyzői okirat, stb.) -- eredetisége egyszerűen beazonosítható.
A folyamat lényege, hogy a terméket egyrészről egy -- roncsolásmentesen el nem távolítható --, fémezett fóliacsíkkal látják el, melynek újbóli megalkotása kivitelezhetetlen, ezért a leghatékonyabb termékjelölőnek számít. Másrészről a fóliacsík mellett feltüntetik a termék kétdimenziós, úgynevezett QR-kódját is, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek (szériaszám, gyártás és lejárat ideje, és egyéb információk) tárolására szolgál.
Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyeket okostelefonnal leolvasva, a vevő is el tudja végezni a termékhitelesítést. A rendszer képes arra is, hogy ha egy adott terméket ellopnak, akkor annak azonosításakor mindez kiderüljön.


Tartalomstratégia, vagy lomgyártás? -- Hol a naprakész könyvtári stratégia?FEL

Ismered azokat az embereket, akik mindent begyűjtenek, elraknak, mert úgy gondolják, hogy egyszer talán jó lesz majd valamire? Lehet, hogy akad köztük olyan, aki az összehordott vackokból űrhajót épít, de a többség szép lassan belefullad a felgyülemlő szemétbe. Valahogy így működnek a tartalmat megfelelő stratégia nélkül gyártók, gyűjtögetők, felhalmozók. Tartalomstratégia nélkül a sok szöveg, cikk, videó, kép, közösségi tartalom csak felesleges lom. (Pécsi Ferenc)
Praktikus

Töltse le: itt a magyar betűtípus, amellyel sok pénzt megspórolhatFEL

Egy nagyobb cég százezreket, de egy otthoni felhasználó is évente több ezer forintot megspórolhat vele, ha ezzel a betűtípussal használja a nyomtatót.
Kevesen gondolnak bele a nyomtatáshoz használt tinta árába, pedig egészen drága: míg 30 ml a Chanel No. 5 parfümből kb. 8500 forintba kerül, addig a nyomtatógyártók által hivatalosan forgalmazott tintából ugyanennyiért közel 17 ezer forintot kell fizetni. Érdemes tehát a tintával spórolni, ami nagyon könnyen kivitelezhető egy olyan karakterkészlet használatával, amelynél kevesebb tintára van szükség a nyomtatáshoz, a szöveg ugyanakkor maximálisan olvasható marad.
Tavaly beszámoltunk egy 14 éves fiú 0 forintos ötletéről link , amely szerint egy egyszerű betűtípusváltás rengeteg pénz spórolhat meg otthon is - egy speciálisan optimalizált készlettel link pedig még többet. Jó hír, hogy ez utóbbi, speciális betűtípusból most magyar (ékezetes) szettet készített az fps webügynökség. Az ingyenes karakterkészletet innen link töltheti le és telepítheti.
Kisszínes

Így alakítaná át a felsőoktatást a kormányFEL

'Fokozatváltás a felsőoktatásban' -- e fölöttébb bizakodó, ám vészesen homályos címmel tették közzé szerdán a kormány honlapján azt a majdnem száz oldalas dokumentum, amely vázolja, milyennek képzelik ez a kormányban, illetve környezetében a felsőoktatás átalakítását. A céldátum 2030, ami azt jelenti, hogy vannak részek, amelyek a most éppen harmadikba járó kilencéveseket érintik, a nagyobb iskolások pedig találgathatnak, mi lesz éppen kész akkor, amikor ők végeznek. Egy valami biztosnak tűnik: főiskola már nem lesz, helyette jön az alkalmazott tudományok egyeteme. És vannak még ötleteik.


Olvass, ne háborúzz! -- mobil ingyenkönyvtár a harckocsiból (videó)FEL

A 7UP cég segítségével Raul Remesoff, argentin művész létrehozott egy guruló harci járművet.
Ebben az esetben nem valódi csatát kell nyernie, sokkal inkább felhívja a figyelmet az olvasás fontosságára. Az átalakított Ford Falcon 900 könyv tárolására alkalmas. Ezzel a járművel járja Argentínát a művész, könyvet ajándékoz azoknak, akik igénylik, és megígérik, hogy el is olvassák az ajándékba kapott könyvet. (ref.: NM)


Sosem gondolták volna, hogy vasárnapokat töltenek kötelező olvasmánnyalFEL

A Bűn és bűnhődést és a Vörös és feketét szintén csoportmunkával, projektmódszerrel dolgoztuk fel, a diákok elképesztő kisfilmeket készítettek. Szabad kezet kaptak, csak a mű volt kötött, azt kértem, arra és úgy haladjanak, amerre és ahogy érdekes nekik. Volt, aki Lego-figurákkal készített felvételt, más drámaórát dolgozott ki, volt, aki korábbi filmekből vágott össze részleteket. De ami ennél is fontosabb, az a projektzáró beszélgetés, ahol őszintén beszéltek a tapasztalataikról, hogy sosem gondolták volna, hogy vasárnapokat töltenek kötelező olvasmánnyal, arra végképp nem, hogy élvezik, és hogy az osztálytársaikról is mennyi mindent tudnak meg hét év után.
Információforrások

Már elérhetőek a digitális tankönyvekFEL

A digitális tananyag egyre jobban beépül a kerettantervbe, ősztől pedig már szervezett és akkreditált formában is elérhetőek az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által készített oktatást segítő prezentációkból, animációkból és interaktív feladatokból álló anyagok.
A kísérleti tankönyvek használatát támogató ideiglenes portál ezen a címen link érhető el.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról