Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/30., szept. 2.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Hozzáadottérték-mutatót -- könyvtárosoknak is!
Menekültek számára készített könyvtárat az önkéntes
Mit lépjen a könyvtár menekült-ügyben (leginkább)?
Bábelőadások Szolnokon (fotókkal)
Mit hol találok a könyvtárban? -- a könyvtárosnak triviális, a használónak alig!
Iskolaikönyvtár-építés példaszerűen - ausztrál módra
Digitális technológia -- a könyv halála vagy feltámadása? (olvasóink szavazatára)
Esélyegyenlőséget segíthet a könyvtár -- hogy a szegények ne szoruljanak ki a felsőoktatásból
Kísérleti időszakra: csökkentett nyitva tartás az OSZK-ban --
Vélemények a magyar könyvtárvezetőkről -- erősségeik és gyengeségeik
Gyógynövény ürügyén fordulnak a hátrányos helyzetűek felé
Könyvtárosok vs. keresőeszközök? -- ember és gép együtt hatékony
Tájékozódási anomáliák újdonsült szülőknél -- aggodalmaskodnak
Információforrások nyaralás előtt és közben
Torslanda -- a legújabb göteborgi könyvtár (fotók)
Könyvtári kölcsönzőgép a torontói pályaudvaron (fotó)
Obama digitális elnöki könyvtárat tervez -- egészségügy, társadalmi különbségek, klímaváltozás, 'fajok' közötti viszony
A 25 legjobb egyetemi könyvtár a világon

Analógiák

Thomas Doll: Ami fáj, az itt nem kell
Felgyorsították a postai kiszolgálást -- Az olvasók kiszolgálását is lehet?
Elindult az első hazai online mikroadományozási rendszer -- könyvtár is használhatja?

Kisszínes

Könyv által beszélik a gyerekkor és a felnőttkor átmenetének stresszét
Oroszország betiltaná a Wikipédiát
A legtutibb módszer, hogy a gyerekek kibírjanak egy tanórát :) (fotó)
Felolvasás -- imázs- illetve funkcionális célokra
Harry Potter-osztályteremmel próbálják olvasásra bírni a diákokat

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtáros a Ki mit Tube-on

Információforrások

Napi Gazdaság helyett Magyar Idők -- más tulajdonos, más profil
Elindult a Családi Csődvédelem Szolgálat honlapja
Alternatívaként elektronikusan elérhetők a régi irodalomtankönyvek
Internetsebesség-mérő oldalt indított az NMHH


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Hozzáadottérték-mutatót -- könyvtárosoknak is!FEL

Megdöbbentő, mennyit ér egy jó tanár -- Egy jó tanár átlagosan több millió forinttal emelheti minden diákjának, és több tízmillióval minden osztályának életpályája-jövedelmét - mutatja be meggyőzően egy amerikai tanulmány. Fontos lenne többet fektetnünk tanárainkba, hogy a legtöbbet hozhassák ki a magyar fiatalokból.
Egy tanár munkáját félrevezető csupán a pontszámok abszolút szintje alapján megítélni. Hiszen különböző iskolákba különböző társadalmi hátterű diákok járnak, és ez a tény önmagában is befolyásolja a pontszámokat. Hogy ezeket a hatásokat kiszűrjék, a kutatók kifejlesztettek egy tanári hozzáadott-érték mutatót, ami a tanárok alatt elért pontszám-növekedésen alapul, és ami a diákok közötti megfigyelhető különbségeket (például a korábbi pontszámokat) is figyelembe veszi.


Menekültek számára készített könyvtárat az önkéntesFEL

Jungle Books néven könyvtárat alapított a franciaországi calais-i New Jungle (új dzsungel) migráns táborban link egy angol önkéntes tanár, Mary Jones. A táborban mini társadalom formálódik saját bolttal, bárral, borbélyüzlettel vagy éppen kerékpárjavító műhellyel. A mintegy 3000 lakót számláló tábor könyvtárban a könyvek elvihetők. Jones hozott magával praktikus információkat tartalmazó könyveket, de továbbiakra lenne szüksége, ezért szívesen fogad adományokat. Mint mondja, a táborlakók közül sokan jól képzettek, és olyan forrásokat keresnek, amelyek segítik őket az angol nyelvű írásban, olvasásban, munkakeresésben, nyomtatványok kitöltésében.
A cikk megemlít korábbi példákat is krízishelyzetben alapított könyvtárakra: Haiti a 2010-es földrengés után, Ideas Box projekt Burundiban, szecsuáni földrengés esetében 2008-ban, teherautó-könyvtár az algériai Saharawi menekülttáborban, Nyugat-szaharai menekültek számára, szintén 2008-ban. De alapítottak könyvtárat Guantanamoban is. (ref.: MG)
-- Néhány további példa: az 1956-os magyar menekültek táboraiban link ; Occupacy Wall Street, 2011., link . A gerilla-könyvtárosról általában: link . (MG)


Mit lépjen a könyvtár menekült-ügyben (leginkább)?FEL

Mit lépjen a könyvtár menekült-ügyben (leginkább)? -- kérdeztük legutóbb a KIT-portálon. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
6 - A könyvtáros mehet szabadidejében.
11 - Ne szóljunk bele, kényes téma.
18 - Akár közvetlen kitelepüléssel is, pl. helyi információval.
24 - A hazai lakosság objektív tájékoztatásával.
-- Eszerint a válaszolók alig 28%-a maradna inkább passzív a kérdésben, 70% körül van, aki tenne az ügyben. Megjegyzem: szakmai szinten e magas érték ellenére semmi nem látszik történni. Néhány hónapja azt kérdeztük, hogy Reagáljon-e a könyvtár az aktuális társadalmi kihívásokra? link Akkor a válaszadók többsége igennel szavazott. Elképzelhető, hogy szívesen beszélünk arról, hogy tenni kellene, csak mi magunk nem lépünk inkább, prominenseink pedig örülnek, ha nem kell mégegy feladattal foglalkozniuk? (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. szeptember 02.  • Továbbküldöm a hírt

Bábelőadások Szolnokon (fotókkal)FEL

A Verseghy Könyvtár gyermekkönyvtárosaiból alakult Minerva bábcsoport rendszeresen készít bábelőadásokat, melyeket óvodai és iskolai csoportok kérésére rendhagyó könyvtári foglalkozás keretében mutat be. A szélesebb közönséggel a havonta rendezett könyvtári családi hétvégéken, a társintézményekben, illetve fesztiválokon találkoznak. Műsoron klasszikus mesék feldolgozása és egyéb bábjátékok szerepelnek hagyományos paravánon kesztyűbábokkal előadva. A könyvtári bábcsoport működése több éves múltra tekint vissza, hiánypótló szolgáltatásként indult a városban így ma már nagyszámú közönség várja az előadásokat. A könyvtár hirdetési felületei, plakátja, honlapja elegendő reklámot biztosít a közönségtoborzáshoz. A családi hétvégéken a bábelőadással fűszerezett könyvtárlátogatás igényes szórakozást kínál kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. Ezt bizonyítja az alkalmanként 2-3 teltházas előadás elégedett közönsége.


Mit hol találok a könyvtárban? -- a könyvtárosnak triviális, a használónak alig!FEL

A használók egyik legfontosabb elvárása, hogy a könyvtáron belül találják meg a könyv / szolgáltatás helyét (Az amerikai fiatalok könyvtári szokásai és elvárásai link ), ebben azonban a könyvtári tájékoztatóanyagok nem, vagy csak hézagosan segítik őket (Gyenge navigáció a könyvtáron belül -- elveszhetnek a használók link ). A könyvtáros természetesen jó helyismerettel bír, ezért gyakran nem is érzi a használói problémát (Könyvtárhasználati útmutatók minősége -- kevés a visszacsatolás link ). A könyvtári forrásokat a használók megbízhatóbbnak tartják a webes forrásoknál, de visszatartja őket, hogy nehezebb a hozzáférés (A könyvtári források megbízhatóbbak, de nehezebb őket megtalálni link ) Hasznos tehát, ha a könyvtáros rendszeresen felülvizsgálja a belső navigáció minőségét (Mennyire hatékonyak a könyvtári eligazító feliratok, táblák? link ).


Iskolaikönyvtár-építés példaszerűen - ausztrál módraFEL

Patinás ausztrál fiúiskola, öregedő könyvtárral, rossz elhelyezkedés, tömött, magas polcok, kevés ülőhely, rugalmatlan berendezések + 19 millió ausztrál dollár a költözésre.
A Brighton Grammar School költözésének tapasztalatai Kris Paterson könyvtárostanár mutatta be az IASL maastrichti konferenciáján 2015. június 30-án.
- Az 5 hetes költözéshez logisztikai szakember segítségét is igénybe vették, 2 hónapos zárva tartást a félév zárására időzítették.
- Az emeleti helyett a földszinten nyitottak, közel főbejárathoz.
- Tudatosan az iskolába járó 3 és 18 év közötti fiúk igényeit veszi alapul: alacsony polcok, rugalmasan berendezés és bútorzat, természetes fény.
- A polcok kapacitása miatt karcsúsították az állományt: 3000 kötet került szabadpolcra, 4000 a raktárba.
- A projekt során nyíltan, értően kommunikáltak a tanárokkal, munkatársakkal, a diáksággal, a szülőkkel, közölték az egyes lépések terveit.
Az új épületében önkéntesprogramot hirdettek: az iskolába járó fiúk segíthetnek új műveket választani a könyvtár számára, segíthetnek diáktársaiknak a katalógushasználat elsajátításában vagy promóciós anyagokat tervezhetnek az új könyvtár számára.
A látogatószáma érezhetően megnövekedett, a kölcsönzések száma 20%-kal nőtt. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Digitális technológia -- a könyv halála vagy feltámadása? (olvasóink szavazatára)FEL

A digitális technológia megjelenése és fejlődése nagy hatással volt/van a hagyományos könyvkiadásra is. Egy ideig úgy tűnt, hogy az olcsó e-könyvek és e-könyv olvasók komoly veszélyt jelentenek a könyvkiadókra.
Igaz, hogy a digitális technológia erősödése miatt a nyomtatott kiadványok megjelentetése drasztikusan csökkent, de az elmúlt években azonban lassú változás következett: 2011 óta a Kindle-ek és a Nook e-olvasók eladási rátája visszaesett. Illetve több területe van a hagyományos könyvkiadásnak, melyben a számok kedvező tendenciát mutatnak: szakácskönyvek, illusztrált mesekönyvek, vallási témájú könyvek.
Több szolgáltatás megpróbálja áthidalni a digitális és a nyomtatott világ közötti különbséget. Pl.:
- A Kislány, aki elvesztette a nevet -- az egyik legkeresettebb gyermekkönyv lett Angliában és Ausztráliában is -- digitálisan egyénre szabható.
- Egy spanyol kiadó olyan e-book-ot fejlesztett ki, mely kártyaként működik és egyszerű QR kód leolvasóval letölthető.
- A digitális technológia fejlődésével a szerzőknek, kiadóknak több lehetőségük van az olvasók elérésére.
Egy angol cég pl. ingyenesen letölthető e-book-okat ajánlanak a legnépszerűbb wifi-pontokon.
Az alapító Chris Moran szerint e megoldással a tényleges, papír alapú könyvek megvásárlását is, mivel az olvasok beleszeretnek a könyvbe és hajlandóak lesznek a könyvet ténylegesen is birtokba venni. (ref.: NM)


Esélyegyenlőséget segíthet a könyvtár -- hogy a szegények ne szoruljanak ki a felsőoktatásbólFEL

A zárttá válás látszik fenyegetni a magyar társadalmat: a mélyszegénységben élő rétegekből legalábbis egyre kevesebben jutnak el a felsőoktatási intézményekbe. A legszűkösebb körülmények között élő társadalmi csoport tagjai közé a hazai egyetemi polgárságnak alig több mint a fél százaléka sorolható. A gimnáziumi férőhelyek már beharangozott radikális csökkentése miatt pedig a halmozottan hátrányos helyzetűek (hhh) jelenléte a felsőoktatásban 'várhatóan el fogja érni az abszolút nulla szintet' -- állítja a Budapesti Corvinus Egyetem két oktatója a Közgazdasági Szemle ez év júniusi számában. A Híd a felsőoktatásba nevű civil programot beindító Berlinger Edina és Megyeri Krisztina szerint Magyarországon -- ellentétben Lengyelországgal, Észtországgal, Svájccal, Hollandiával és Finnországgal -- feltűnően szoros a kapcsolat a családi háttér és az iskolai produkció között. Az alsó osztályok gyermekei idehaza tehát nagy valószínűséggel a szegény vagy éppen mélyszegény rétegek tagjai maradnak -- tehetségüktől és ambícióiktól függetlenül.


Kísérleti időszakra: csökkentett nyitva tartás az OSZK-ban -- FEL

Kedves Látogatóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy könyvtárunk nyitva tartása 2015. szeptember 1-jétől megváltozik. Keddtől szombatig 10-től 19 óráig várjuk a látogatókat intézményünkben.
További változások az olvasói térben: a Multimédia olvasóterem különálló teremként megszűnt, funkcióit az Általános olvasóterem vette át. Ezentúl a multimédiás dokumentumok kiszolgálása az Általános olvasóteremből történik.
Az Általános olvasóterem középső részén kényelmes foteleket és üvegasztalokat helyeztünk el csoportosan, valamint két sor asztal összefordításával a csoportos tanuláshoz kívánunk -- helyzetünkből adódóan szerény -- körülményeket biztosítani. Az olvasóteremnek ezen a részén a halk beszéd megengedett. Néma csöndre vágyó olvasóinkat kérjük, hogy a déli oldalon, a Történettudományi vagy az Irodalomtudományi olvasótermekben foglaljanak helyet.
Az új nyitvatartási rend: ...
-- Kommentár a Cink által: Már délután hat után is kevesen használták a könyvtárat, ez volt a lépés közvetlen kiváltó oka -- magyarázta Tüske. Aránytalan és nem megengedhető a kihasználtság ilyen szintje -- fogalmazott később. A kísérleti időszak végén elemezni fogják az eredményeket. Elképzelhető például, hogy a megváltozott nyitva tartás nem fog megfelelni a kutatóknak -- mondta a főigazgató. Így elvileg mindenféle folytatás lehetséges, akár további kurtítás vagy az ellenkezője is.
De Tüske nem hagyott kétséget afelől, hogy az irány egyértelmű: a XIX. századi könyvtármodell szerinte nem tartható fenn a XXI. századi körülmények között. Most történik az adathordozó-váltás, és Tüske szerint a lényeg az, hogy milyen lesz az OSZK informatikai struktúrája. A főigazgató annyira a médiumváltás embere, hogy kimondta: Rosszul vagyok attól, hogy könyvtár vagyunk.


Vélemények a magyar könyvtárvezetőkről -- erősségeik és gyengeségeikFEL

A Szolnokon, július 17-én tartott Kávéházi szekció résztvevői az elhangzottakkal kapcsolatban kérdőívet töltöttek ki, hogy a gondolatcsere és -generálás ne záródjon le a rendezvény végeztével. Egyik kérdés volt: Szerinted mi a magyar könyvtárvezetők három legfontosabb erőssége ill. három legnagyobb gyengesége? -- Nos, a szabad szöveges válaszok nagyon különböző tapasztalatokról számolnak be: ugyanazt a képességet voltak, akik hiánynak, mások erénynek látják. Pl. a lojalitás: részben erény, részben kényszerű függés a fenntartótól. A szakmai felkészültséget viszont többen tartják hiány(os)nak, mint meglévőnek. A külső kapcsolatok építését inkább sikeresnek látják, ám a kommunikációt általában gyengének. A kép tehát vegyes, ám mivel a könyvtárvezetők 80%-ban határozzák meg az intézmény előmenetelének dinamikáját, érdemes a kérdés alapos, tudományos igényű feltárása.


Gyógynövény ürügyén fordulnak a hátrányos helyzetűek feléFEL

A könyvtárat gyakran látogatják hátrányos helyzetű személyek, nekik szól ez a projekt: link
A projekt részletes leírása: Erdélyi Gyógynövénykert - Vidéken élő hátrányos helyzetű személyek szociális integrálása fenntartható gyógynövénygyűjtés és feldolgozás által a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért 2015 májusától útjára indította a Vidéken élő hátrányos helyzetű személyek szociális integrálása fenntartható gyógynövénygyűjtés és feldolgozás által elnevezésű projektjét a Svájci - Román Partnerségi Alap támogatásával. A 24 hónapos program célja, hogy elősegítse a vidéken élő hátrányos helyzetű személyek szociális integrálását a gyógynövények gyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatos tudás átadásával, illetve hogy megerősítse a román és a svájci nonprofit szervezetek közötti együttműködést.

Hírforrás: RMKE-hírlevél, Bákai Magdolna
2015. szeptember 02.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtárosok vs. keresőeszközök? -- ember és gép együtt hatékonyFEL

A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése kapcsán egyre többször vetődik fel a kérdés; át tudják-e venni a csodás új gépek a munkánkat? Kit érinthet az automatizálás új hulláma, vannak-e határai a technológiának? Ludditák legyünk, vagy tanuljunk meg alkalmazkodni? -- Daniel H. Autor Polanyi's Paradox and the Shape of Employment Growth című tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a közepes képzettségi szintet igénylő állások tűntek el nagyobb számban-
... az új technológiák kitalálói és kezelői egyre hatékonyabbak is! Nem a gépek győzik le az embereket, hanem gépek és emberek teremtenek soha nem látott hatékonyságot! Brynolfsson kedvenc példája Kasparov sakkbajnoksága, minek keretében nem emberek és gépek csapnak össze, hanem vegyes, gépek és emberek alkotta csapatok. Az új technológiáknak hála amatőr sakkozók és számítógépeik sokkal hatékonyabban tudnak együttműködni mint a csak gépekből vagy profi nagymesterekből álló csapatok! A jövőben azok lesznek hatékonyak, akik a technológia segítségével hatékonyan képesek kiterjeszteni elméjüket és ezzel jelentősen növelni tudják hatékonyságukat.


Tájékozódási anomáliák újdonsült szülőknél -- aggodalmaskodnakFEL

Az elbizonytalanodás másik oka, hogy egyre tudatosabban készülnek a szülők a baba érkezésére, és a gyermeknevelési tanácsadó könyvek mellett rengetegen bújják az internetet. Ott azonban az ömlesztett, sokszor egymásnak is ellentmondó információk között nem egyszerű megtalálni az igazán fontosat. A XXI. századi szülők a világhálón jóval több gyermekbetegségről olvashatnak, mint bármelyik korábbi nemzedék, és felvilágosítást kaphatnak szinte minden kockázati tényezőről, illetve a legsikeresebb terápiákról is. Nem véletlen, hogy ettől sokan teljesen összezavarodnak -- hangsúlyozza Klaus-Peter Zimmer, a giesseni egyetemi klinika gyerekorvosa. A sokféle veszélyforrás ismeretében aztán az élet legapróbb és legtermészetesebb dolgain is képesek feleslegesen aggodalmaskodni.


Információforrások nyaralás előtt és közbenFEL

Nem csak a nyaralás tervezésekor, de a nyaralás ideje alatt is meghatározó tényező az internet, a válaszadók 44,2%-a nevezte fontosnak az internet-elérést a szálláshely kiválasztásánál. A nyaralás során az online szolgáltatások közül elsősorban a térképeket használjuk, illetve útvonalat tervezünk (32,3%), vagy a legjobb vendéglátóhelyeket, turisztikai látnivalókat próbáljuk megtalálni (34,8%). Ugyanakkor sokat használjuk arra az internetet, hogy a közösségi média oldalakon keresztül tartsuk a kapcsolatot családtagjainkkal és barátainkkal (16,3%), vagy, hogy ellenőrizzük munkahelyi levelezésünket (1,3%).


Torslanda -- a legújabb göteborgi könyvtár (fotók)FEL

(via Maria Larsson, Facebook)


Könyvtári kölcsönzőgép a torontói pályaudvaron (fotó)FELObama digitális elnöki könyvtárat tervez -- egészségügy, társadalmi különbségek, klímaváltozás, 'fajok' közötti viszonyFEL

Visszavonulása után egymilliárd dolláros, a legmodernebb technikai eszközökre támaszkodó, digitalizált könyvtárat kíván létrehozni örökségképpen Barack Obama elnök, aki a potenciális szilíciumvölgyi és hollywoodi adományozókkal már meg is kezdte a tárgyalásokat - írta online kiadásában a The Washington Post.
A lap szerint ez az összeg éppen a duplája annak, mint amennyit George W. Bush gyűjtött össze a saját dallasi elnöki könyvtárára. Obama ugyanis nem akar úgy járni, mint Bill Clinton, akinek az eredetileg összegyűjtött pénzből csak az épületet sikerült felhúzatnia Little Rockban, azután további szponzorok után kellett néznie.
A jelenlegi elnök tanácsadói szerint a cél legkevesebb 800 millió dollár összegyűjtése. A lap forrásai szerint Obama leendő könyvtárának és alapítványának munkája egyebek között olyan, az elnöksége alatt is jelentős hangsúllyal szereplő kérdésekre fog összpontosítani, mint az egészségügy, a társadalmi különbségek elmélyülése és a klímaváltozás elleni harc, valamint a "fajok" közötti viszony javítása, a büntető igazságszolgáltatás reformja, valamint az iráni megállapodással és a kubai nyitással megalapozott külpolitikai irány.


A 25 legjobb egyetemi könyvtár a világonFEL

A szubjektív listán nagynevű egyetemek patinás és modern könyvtárépületei láthatók, némelyik (pl. Delft TU) videóval.
Analógiák

Thomas Doll: Ami fáj, az itt nem kellFEL

Thomas Doll, az FTC vezetőedzője a Népszabadságnak adott interjút, szerint a magyar futballisták egyik nagy hátránya, félnek hibázni, 12 éves koruk után kerülnek versenyhátrányba.
"Úgy tapasztalom a magyar futballisták rettegnek a hibától. Az Üllői úton nem győzöm elmondani: bárki követhet el hibákat, de azokat a megtörténtük pillanatában el kell felejteni. Akinek a testbeszédéből leolvasható, hogy nyomasztja a rontás, rosszat tesz önmagával, a társaival és a közönséggel is" -- mondta Doll.
Az FTC edzője úgy véli, hogy a magyar és külföldi játékosok között 12 éves korukig nincs különbség, de utána a magyarok atletikusan és a mentálisan is hátrányba kerülnek. És ennek egyedül a képzés az oka. Szerinte az akarat is nagyon hiányzik a játékosokból.
Sokan elégedettek a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetével, de mert szerintük az még mindig jobb, mint áldozatot hozni. Ami fáj, az itt nem kell. -- utalt arra Doll, hogy szenvedni sem szeretnek a hazai futballban, és ha ez nem változik, akkor marad másodrangú.


Felgyorsították a postai kiszolgálást -- Az olvasók kiszolgálását is lehet?FEL

A Magyar Posta közleménye szerint egy év alatt a 2700 szolgáltatóhelyből álló hálózatában átlagosan több mint 170 millió ügyfélkontaktot bonyolít le. A vállalat az elmúlt két évben kiemelt figyelmet fordított arra, hogy fejlesztéseivel ügyfelei kényelmét szolgálja, szolgáltatási portfólióját a modern ügyféligényekhez igazítsa.
Ennek érdekében a hagyományos postai termékek esetében a vállalat kiemelten kezelte a klasszikus termékportfólióhoz kapcsolódó vagy azokat helyettesítő e-szolgáltatások bevezetését, korszerűsítését (új szolgáltatások és fejlesztések: mobiltelefonos csekkbefizetés, csomag- és csekkautomata, mobil applikációk).
Gyorsult a kiszolgálás
Fontos cél volt a postai ügyfélkiszolgálás felgyorsítása is, ezért a munkaerő-kapacitást valamennyi postán a mért ügyfélforgalomhoz, valamint a várható forgalomfelfutáshoz igazította. Ennek eredményeként a 7 percen belül kiszolgált ügyfelek aránya folyamatosan emelkedik, ez az arány csaknem 3 százalékot javult az előző évhez képest, a 7 percen belül kiszolgált ügyfelek aránya július végén több mint 80 százalék volt.


Elindult az első hazai online mikroadományozási rendszer -- könyvtár is használhatja?FEL

Elindult augusztus elején az első hazai mikroadományozási rendszer a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint hazai internetes kereskedők összefogásával.
A kezdeményezésben résztvevő webáruházak vevői fizetéskor egy kattintással felkerekíthetik a vásárlás összegét, mellyel egyedi karitatív programokat támogathatnak -- közölte a szeretetszolgálat. Az Egészségbolt.hu és a Szépségbolt.hu vevői a Családok Átmeneti Otthonát támogathatják, a Groby.hu vásárlói a szeretetszolgálat ételosztási tevékenységét segíthetik, az Ebolt.hu felhasználói a mozgó orvosi rendelő fejlesztéséhez járulhatnak hozzá, a Jegy.hu vevői pedig hátrányos helyzetűek részvételét támogathatják kulturális- és sportprogramokon.
A Kerekítsd fel! programot azért hozta létre a szeretetszolgálat, hogy a hazai online vásárlók a lehető legkönnyebben hozzájárulhassanak konkrét jótékonysági programok megvalósításához.
Kisszínes

Könyv által beszélik a gyerekkor és a felnőttkor átmenetének stresszétFEL

A vállalkozás egy könyvvel indult, de aztán sokkal több lett belőle. A Wonderland Projekt egy összművészeti kezdeményezés, amely az irodalom, a zene, a film, a képzőművészet és az iparművészet nyelvén igyekszik kibeszélni a gyerekkor és a felnőttkor közötti átmenetiséggel járó stresszt. Manapság a könyvkiadásban dolgozó szakemberek is igazodnak az általános tendenciához: minimális aktivitást igénylő, lényegre törő üzenetekkel próbálnak kommunikálni célközönségükkel. A Wonderland Project kitalálói azonban tudatosan szembemennek ezzel a szemléletmóddal.
A kezdeményezés azon az ötleten alapszik, hogy összekapcsolja a regény fiktív világát a valósággal: egy sodró lendületű, felkavaró történet egy zenekarról, egy slágergyanús dal, egy nemzetközi fesztiválokon szereplő videoklip megfűszerezve egy kis street arttal, slam poetryvel és iparművészettel. Ez mind együtt a WONDERLAND PROJEKT. Angyalosy Eszter könyvszerkesztő és Baranyai Ákos -- azaz Dj Future az Irie Maffiából -- fejéből pattant ki a gondolat, hogy megpróbálják menet közben megragadni a változást, az átmenetiséget. A gyerekkor és a felnőttkor közt húzódó senkiföldje, a generációk között húzódó űr: ez WONDERLAND.


Oroszország betiltaná a WikipédiátFEL

Oroszország úgy döntött, betiltja a Wikipédiát, méghozzá rögtön az egész site-ot blokkolná. Mindezt azért, mert egy szócikk nem nyerte el tetszésüket.
Egy hasisfajtáról szóló bejegyzés váltotta ki az orosz kormány nem tetszését. A charas névre keresztelt drogfajta bejegyzésében egy recept is olvasható arról, hogyan is kell megfelelően elkészíteni.
Mivel a Wikipédia, a Reddithez hasonlóan HTTPS-t alkalmaz, így nem lehet egy adott oldalt cenzúrázni, így a teljes site-ot iktatnák ki a forgalomból, ha a Wikipédia üzemeltetői nem távolítják el a kérdéses bejegyzést. A Wikipedia.ru megfogadta, hogy fellebbeznek a döntés ellen.
Bár egyelőre még elérhető a Wikipédia az országban, nem lehet tudni, az internetszolgáltatók mikor hajtják végre a kormányzat kérését a tiltással kapcsolatban.

Régebbi hírforrás(ok): A liberalizmus ellen: Oroszországi iskolai könyvtárakból gyomlálják Soros György könyveit link

A legtutibb módszer, hogy a gyerekek kibírjanak egy tanórát :) (fotó)FEL

Egy amerikai tanár, Scott Ertl találta ki a ?Read and Ride? szuper módszerét, vagyis a gyerekek bemennek a terembe, választanak egy könyvet vagy újságot, és közben tekernek.


Felolvasás -- imázs- illetve funkcionális célokraFEL

Krumplipucolás Székelyföldön, felolvasás látássérülteknek, világháborús temető gazolása -- ilyen és ehhez hasonló területeken próbálták ki magukat idén a jobbikos országgyűlési képviselők. Az önkéntesség évét meghirdető jobbikosok az "álruhás" Vona Gábor példáját követik: a társadalmi munka politikai imázskampányként is remekül működik. (HVG)
-- A KIT-ben számos találat van a felolvasás, mesélés címke alatt: link . A cikkek szólnak a trendekről, közösség előtti megmutatkozásról, családi kapcsolatépítésről, gyengénlátók vagy éppen gyerekek segítéséről, sőt, orgazmusról is. (MG)


Harry Potter-osztályteremmel próbálják olvasásra bírni a diákokatFEL

Egy amerikai tanár azzal próbálja olvasásra buzdítani a diákjait, hogy az első Harry Potter-könyv alapján kidekorálta a termet. A tanárnő még az osztályokat is a könyvből ismert rendszer szerint is különböző házakra osztotta, a jó viselkedés, jegyek, tisztaság és segítőkészség pedig ugyanúgy pontokkal jár, mintha a Griffendélről vagy a Hugrabugról lenne szó. A diákok állítólag imádják.
Kiemelt Katalist-hír

Könyvtáros a Ki mit Tube-on FEL

Címkék: emberi minőség |

Fenyvesi Attila nagykanizsai könyvtáros is versenybe szállt a Ki Mit Tube-on, azaz Magyarország legnagyobb online videóversenyén. József Attila - Tiszta szívvel című versét adja elő gitáron, egyedi hangzással. :)
Kérem támogassátok, és lépjetek be a Ki Mit Tube oldalon (jobb felső sarokban) Facebook profilotokkal, majd szavazzatok rá! Köszönjük szépen! :) link (a szavazás szeptember 7-én éjfélkor zárul)
Információforrások

Napi Gazdaság helyett Magyar Idők -- más tulajdonos, más profilFEL

Mától Magyar Idők néven jelenik meg a Napi Gazdaság, az üzleti napilap az elmúlt hónapokban közéleti lappá alakult át. Az újság a jövőben is 20 oldalon jelenik meg, azonban változott a papír színe, és lesz hétvégi melléklet is. A lap az elmúlt két évben kétszer váltott tulajdonost.
A Napi Gazdaság az elmúlt hónapokban teljes profilváltáson ment keresztül, gazdaságiból közéleti napilappá alakult, ezért döntöttek a Magyar Idők név felvétele mellett -- nyilatkozta a váltás kapcsán az mmonline.hu-nak még július végén Csermely Péter, a lap főszerkesztője. Az újság a névváltás után is a tavasszal 16-ról 20 oldalasra növelt terjedelemben jelenik majd meg, és sem a tematikák közötti arány, sem a szerkesztőség létszáma nem változik már. Az eddigi lazacszínű helyett fehér papíron jelenik meg az újság, és hétvégi melléklettel egészül ki.


Elindult a Családi Csődvédelem Szolgálat honlapjaFEL

Az adósságrendezési eljárás kezdeményezéséhez és elindításhoz szükséges legfontosabb információk találhatók a Családi Csődvédelmi Szolgálat keddtől elérhető honlapján - közölte az Igazságügyi Minisztérium.
A közleményben felidézték, hogy a magánszemélyek adósságrendezéséről szóló törvény kedden lépett hatályba. Az Igazságügyi Hivatal, amely egyben a Családi Csődvédelmi Szolgálatok központi szerve, link címen elindította a szolgálat hivatalos kommunikációját szolgáló honlapot.


Alternatívaként elektronikusan elérhetők a régi irodalomtankönyvekFEL

A reciti.hu-ra link feltöltötték a nyolcvanas években botrányos, mára legendássá vált gimnáziumi irodalmi tankönyveket, amelyeket Bojtár Endre, Horváth Iván, Ritoók Zsigmond, Szegedy-Maszák Mihály, Szörényi László, Veres András és Zemplényi Ferenc jegyzett. Ezzel alternatívát adnak az újra központosított oktatás egyentankönyve mellé.


Internetsebesség-mérő oldalt indított az NMHHFEL

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma útjára indított link honlapja független, teljes és valós információkat ad a saját mérőautókkal és a fogyasztók közreműködésével végzett, az előfizetőknél ténylegesen tapasztalt hazai internetsebességek mértékéről.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról