Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2019/1., jan. 2.

szerk: Mikulás Gábor

Hírek

Megkérdeztük: Jobb lesz-e következő év a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint az előző volt?
Gyerekkönyvtár Dél-Londonban - önkiszolgálás és szülős rendezvények
Könyvtár - kreatívan, karácsonyra
Hogyan lehet szintet lépni a könyvtári szolgáltatásban az épület dizájnjával? (olvasóink szavazatára)
Dédelgetett szakmai neurózisaink
Miért érdemes szélesebb közösségben tervezni, szűk grémium helyett? - 200 ezer év óta tudjuk
A hiteles teljesítményadat-szolgáltatás előnyei - őszinte öröm a legjobbak arcán
Marketing-ötlet 13. - A használó nem olvas, hanem szkennel a weben - ne rohanjuk le infókkal
A számítógép-használat a könyvtárosok eredményességét is ronthatja?
Ha továbbra is így digitalizáljuk a könyvtárakat, a fiatal munkavállalókat és használókat egyaránt bukjuk
Emlékszel a 2013-ban nyitott első 100%-an digitális közkönyvtárra? 3. - Házon kívüli tevékenységek
Könyvtár és diákszálló is lesz Törőcsik Mari szülőházában
A kritikus / kritikai olvasás területei 51. - Trollkodás lépett a politikai viták helyébe
Robotot nyert a könyvtár Mezőkeresztesen - baba-mama foglakozáson is használják
Harry Potter világát idézi a riói könyvtár - turistáknak? (videó)
Országgyűlési Könyvtár - a patinára büszkék
Megszűnik a beiratkozási díj a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban - milyen hatás várható?
Újrakatalogizálás kell - nem voltak szabványosak a leírások
Színdarabot adtak elő a könyvtár dolgozói

Analógiák

A több munka: zsákutca - a könyvtárban is
Életpálya-modell - a pedagógusoknál is fals
Nagyon elegünk van a bunkó kiszolgálókból - s ha mi vagyunk a pult belső oldalán?
Tájékoztatás - a használó szempontjából fontos adat kell, láthatóan
'A fiataljainkat elveszítjük - nem utolsósorban az iskolai hitoktatás miatt'

Kisszínes

A kommunikációs forradalom zajlik - könyvtárként a fejlődést szolgáljuk?

Információforrások

Teszt - tudat alatti előítélet mérésére
Applikációt kapnak a magyar túrázók - a könyvtári turistatérképeknek is befellegzett
A dokumentumfilm, amely megmutatja, milyen folyamatosan túlórázni
Ellensúly néven új közéleti folyóirat indul


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Megkérdeztük: Jobb lesz-e következő év a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint az előző volt?FEL

Jobb lesz-e 2019 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2018 volt? - kérdezzük hasonló módon a jövő évről olvasóinkat immár 8. éve. A vonatkozó nem reprezentatív válaszok megoszlásának idei eredménye 2019-re vonatkozóan:
5 - határozottan
12 - talán
9 - ugyanolyan
8 - kicsit rosszabb
12 - sokkal rosszabb
Ha a "határozottan" értékeit 2-vel, a "talán"-t 1-gyel, az "ugyanolyan"-t nem értékeljük, a "kicsit rosszabb" -1-gyel, a "sokkal rosszabb"-at -2-vel szorozzuk, akkor -22-t kapunk. Magyarán, inkább pesszimistábban lettünk 2019-at illetően. Az utóbbi 8 év adatainak 2 diagramját itt találjuk: link (MG)


Gyerekkönyvtár Dél-Londonban - önkiszolgálás és szülős rendezvényekFEL

A múlt évben többször szóltunk Upper Norwood könyvtárának szolgáltatásairól, köztük a "Babák érzékenyítése" (Baby Sensory link ) díjjal elismert közösségről is, melyben "ellazulhatsz és találkozhatsz frissen szülővé vált társaiddal, miközben fejleszted 1-13 hónapos gyermeked környezet iránti fogékonyságát; mindezt csütörtökönként délelőtt". A részvételhez előjegyzés szükséges. A rendezvényt tehát nem könyvtárosok viszin, hanem külső szervezet rendezvénye számára adnak helyet.
Most e rendezvényről képeket is közlünk, illetve magáról a gyerekkönyvtári részlegről is. Több helyen van kölcsönzési lehetőség a könyvtárban, így belül, a gyerekkönyvtári térben is. A kölcsönzést a gyerekek maguk végzik automata segítségével - ahogyan a képen is látszik. Ld.: link (fotók: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Közösségi tájékoztatási és rekreációs erőmű - Upper Norwood könyvtára 2. link

Könyvtár - kreatívan, karácsonyraFEL

Karácsonyfa-forma könyvekből, a címzett emailfiókjában 2 másodpercet élő, negédes és sablonos email-képeslapok, fali dekorációk... - Elkelne valamilyen kreatívabb fogás a könyvtárak karácsonyi kínálatában. Nézzünk két példát. Jó hír, hogy egy év van hasonló, vagy még ötletesebb rendezvény megvalósítására :-)
1. Az év leghosszabb napján, dec. 21-én tartanak könyvtári éjszakát Belgiumban immár 7. éve. (Mint ismeretes, Jézus születésének emlékünnepét nem véletlenül igazították a téli napforduló pogány ünnepéhez 325-ben, a niceai zsinaton.) A téli éjszakázás Brabant-Vallon tartomány (Brüsszel környéke) 16 könyvtárának közös kezdeményezése. Céljuk, hogy ne vegyék át a könyvek helyét a tabletek. Az élményhez a dresszkód is hozzájárul: megjelenés pizsamában, illetve plüssmacik is jöhetnek.
A rendezvény - melyen két könyvtáros mesél a gyerekeknek - tudatosan alakítja a könyvtár hagyományos imázsát (szigorú és ráadásul csendben is kell lenni). Felelevenítik az elalvás előtti mese rituáléját, és növelik annak az esélyét, hogy a gyerekek később könyvtárhasználókká válnak.
Rixensart könyvtárában 10 gyerek és szülei jöttek ez alkalommal össze. A koncepció sikeresnek tűnik: "a gyerekem mindent a macin keresztül él meg" - mondja egy apuka. (ref.: Mikulás Ildikó)
2. Piaci rést azonosított és használt ki a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár azzal, hogy a szülők fenyőfa-díszítési idejére szervez ünnepváró programot. Képes beszámoló: link
3. Szintén érdekes kezdeményezés: csillaggyűjtés az iskolai könyvtár ablakán link


Hogyan lehet szintet lépni a könyvtári szolgáltatásban az épület dizájnjával? (olvasóink szavazatára)FEL

Két könyvtárépítészeti rendezvényt is tartott a Library Journal az elmúlt félévben. Az elsőre Minneapolisban került sor 2018. szeptember 21-én. A nyitó fórum az méltányosságról szóló reszponzív designra irányította rá a figyelmet. A panel moderátora rámutatott a kapcsolatra a jóllét és a befogadó közösségi terek közt. Nem csak arra kell figyelmet fordítani, amit az emberek szeretnének. Hanem arra is, amit akarnak, de nem tudnak megfogalmazni. Például mit üzen, mikor a vezetők a könyvtár felső emeletein vannak, de a dolgozók csak az alsóbb emeleteken?
A Madison Public Library 2014 óta veszi tekintetbe a könyvtár és a város fizikai és társadalmi igényeit. Először a méltányosságról szóló párbeszéden kellett változtatni. A könyvtárosokat kérdezték az olvasókkal folytatott beszélgetésekről. A beszélgetéses technikát használták a látogatók fajának, nemének, bevételének, hobbijának megértésére. Ebből következtettek a közösség szükségleteire.
A nyitó panelen az előadók a költségvetési kérdéseket hangsúlyozták. Még a legmodernebb könyvtáraknak is tekintetbe kell venni az anyagiakat. Egyensúlyban kell tartani a törekvést és a valóságot. El kell kerülni a nagy változtatásokat, ha a pénz már elfogyott. De a megszorítások sem korlátozhatják a képzeletet. A "tactical urbanism" az alacsony költségvetésű időszakos környezeti változtatásokat írja le. De a nagyobb célokat fokozatosan kisebb átalakításokkal is el lehet érni. Lehetnek mozgatható Maker (barkács) terek. Többcélú terek és bútorok alakíthatóak ki. Elmosható a határ egyes gyűjteménytípusok közt vagy csökkenthető a gyűjtemény mérete.
A másik építészeti rendezvény New Jersey-ben történt szeptember 28-án. A könyvtárak az államban 125 millió dolláros támogatást igényelhettek a felújításra. A Cherry Hill könyvtárosa elmagyarázta, mit kellett tenni a sikerhez. Maga mellé állítani a városi tanácsot és a polgárok tanácsadó testületét. Meg kellett mutatni, hogy valamit kapnak majd a pénzükért. Ehhez ki kell találni, milyen adatok fontosak számukra. Valakinek a felhasználók száma számít. Másnak az iskolákkal kötött partnerkapcsolatok vagy a könyvtár nyitottsága.
A könyvtári építkezéshez a könyvtárosok mindegyike azt javasolta, hogy egy építészt minél előbb be kell venni az igazgatótanácsba. Segítsen a folyamatban, és mert tudja, mi mennyibe fog kerülni.
Másrészt a közösséggel is érdemes ismertetni a közösségi elemzések eredményeit. Mi különbözteti meg a csoportot másoktól. Milyen szolgáltatás hiányzik. Ebből láthatják, miért lenne érdemes támogatni a könyvtárat. a realisztikus támogatáshoz pedig mindig a projekt reális költségét kell ismertetni. (ref.: Habók Lilla)


Dédelgetett szakmai neurózisainkFEL

A könyvtárosok fenntartóik és szakmai vezetőiktől függetlenül képesek lehetnek sorsukat befolyásolni - ha akarják. A szakmán kívüli érdekcsoportokat (hangsúlyosan: használók, fenntartó) teljesítményünkkel tudjuk elkápráztatni, lassú folyamatban, kitartó munkával. Ez nem túl szexi, ezért gyakran inkább pótcselekvésekhez folyamodunk.
A szakmai vezetőinket pedig mi választjuk meg, tehát magunkra vessünk, ha olyanok, amilyenek.
Talán néhány, egymást erősítő pszichés mechanizmus jöhet szóba magatartásunkkal kapcsolatban:
1. Alkalmazotti ideológia: a megoldásokat külső felektől várjuk.
2. Rendszerigazolás: igazából tudjuk, hogy nem megfelelő vezetőket választunk, de még a rossz jelen helyzetünk is jobbnak tűnik frusztrált állapotunkban , mint a bizonytalanságot hozó változás.
3. Alacsony önértékelés: igazából tudjuk, hogy a lehetségesnél alacsonyabb a társadalmi hasznosságunk, és hogy nehéz lenne ez alapján érdekérvényesíteni.
4. Vallott és gyakorolt értékek különbsége: a belső és külső elvárások és lehetőségeink közötti feszültség hatására kétszintű - deklarált és tabusított - valóságot hozunk létre. (Ez persze neurózist idéz elő.)
Summa: úgy tűnik, hogy helyzetünket magunknak köszönhetjük, a magunk által választott elöljárók hathatós közreműködésével. Innen szép nyerni! :-) (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. január 02.  • Továbbküldöm a hírt

Miért érdemes szélesebb közösségben tervezni, szűk grémium helyett? - 200 ezer év óta tudjukFEL

Most, hogy kiderült: készül a könyvtári stratégia, még aktuálisabb tudatosítani: hatékonyan végrehajtható eredmény csak akkor várható, ha előkészítésébe a legszélesebb szakmai és nem szakmai közösség is meg van hívva. Ahogyan azt a minőségirányítás is szorgalmazza. (MG)
- Mark Pagel, biológus: Olyan 200 ezer évvel ezelőtt a fajunknak szembe kellett néznie ezzel a krízissel. (...) kis családi csoportokba húzódhattunk volna vissza. Mert akkor az ötleteink és tudásunk jótéteményei csak a rokonainkra származtak volna tovább. Ha ezt választottuk volna, úgy 200 ezer évvel ezelőtt, valószínűleg még mindig úgy élnénk, ahogy a neandervölgyiek éltek annak idején, amikor először betettük a lábunkat Európába 40 ezer évvel ezelőtt. Ez azért van így, mert kisebb csoportokban kevesebb ötlet merül fel, kevesebb az újítás. És a kis csoportok jobban ki vannak szolgáltatva baleseteknek és szerencsétlenségeknek. Tehát ha ezt az ösvényt választottuk volna, az evolúciós ösvényünk az erdőbe vezetett volna - és elég rövidre sikeredett volna.
A másik választás, ami előttünk állt, az volt, hogy kifejlesszük a kommunikációs rendszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy megosszuk az ötleteinket, és együttműködjünk másokkal. Ez a választás azt eredményezi, hogy egy sokkal nagyobb mértékű felhalmozódott tudás és bölcsesség válik elérhetővé minden egyes személy számára, mint amennyi valaha is felmerülne egyetlen családban vagy egyetlen személynél, aki egymaga van. Nos, a második lehetőséget választottuk, és a nyelv az eredménye.


A hiteles teljesítményadat-szolgáltatás előnyei - őszinte öröm a legjobbak arcánFEL

Zwolle városának Hoogeveen könyvtára link Hollandia legjobban teljesítő könyvtára, melyről a könyvtár elismerő oklevelet kapott. A rangsort közreadó Mark Deckers könyvtári tanácsadó olyan indexet vetített a 2017-es statisztikai adatokra, amely az alábbi mutatókat tartalmazta
- könyvtárhasználók száma
- könyvtárhasználók aránya
- egy lakosra jutó látogatások száma
- 1000 lakosra jutó tevékenységek száma.
A top 20-as listához 149 közkönyvtári szolgáltató adatai jelentették a kiindulópontot - nem először, ld.: link . A szakember kiegyensúlyozta a mutatókat, külön megfontolást igényelt pl. a fizikai kölcsönzések és az e-kölcsönzések egymáshoz viszonyított súlya (az utóbbi max. 5%-ot jelent a holland közkönyvtárakban).
A kapott eredményekből az is kitűnt, hogy a nagyobb városok könyvtárainak kevesebb a tagja, mint a kisebb településeké, vagy azon helyeké, ahol magasabb az iskolai végzettség.
A Rijnbrink kulturális tanácsadó szervezet munkatársa megállapítja, hogy az utóbbi években javult a könyvtári adatok minősége, mely az adatküldők és a feldolgozást végző
Királyi Könyvtár együttes erőfeszítésének az eredménye. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): A leglátogatottabb, leghatékonyabb, legnagyobb stb. közkönyvtárak rangsora link Könyvesboltnak látszó könyvtár -- képpel. 50%-os kölcsönzés-növekedés link

Marketing-ötlet 13. - A használó nem olvas, hanem szkennel a weben - ne rohanjuk le infókkalFEL

Folytatva link a webes megjelenés használói szempontjainak taglalását...
Az internet és az információdömping világában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a látogatóink nemcsak a mi cégünk/szolgáltatásunk/termékünk iránt érdeklődnek. Egy témában több konkurens cég weboldalát is átböngészhetik percek alatt az érdeklődők. De mégis hogyan lehet így érdemi információt kapni?
Ha a második legfontosabb aranyszabályt a tudatunkba véssük, nem is fogunk annyira meglepődni a jelenségen: a felhasználók nagy része nem olvas, hanem szkenneli a szöveget. Folyószövegeket csak akkor olvas el a látogató, ha megbizonyosodott róla, hogy a tartalom releváns számára. Gyorsan elvesztik az érdeklődést, ha hosszú szöveges tartalommal találkoznak, melynek befogadására még nem állnak készen.
A tartalmakat tervezzük könnyen szkennelhetővé és emészthetővé kontrasztos belső címek és rövid, tartalmas szövegdobozok használatával. Kerüljük a mellébeszélést a honlapon, ne bizonygassuk hosszasan, hogy a területünkön a mi cégünk a legjobb, hanem mutassuk be!


A számítógép-használat a könyvtárosok eredményességét is ronthatja?FEL

Minél többet használják a gyerekek a számítógépet, annál rosszabbak lesznek az eredményeik. Ez miért lehet?
Lannert Judit olvasáskutató: Ez nem csak magyar eredmény, és valójában egy fordított U-görbéről beszélhetünk. A nullától egy bizonyos mértékű számítógép-használatig javul az eredmény, túl nagy használatnál visszaesik. Egy vidéki nagyvárosban csináltunk kutatást arról, hogy a számítógép-használat miként hat a matematikaoktatásra, és valóban romlottak az eredmények. Egy pedagógus volt a kivétel ez alól, aki valódi virtuális tanulási közeget alakított ki, hagyta, hogy a gyerekek használják a gépet.
A többi tanár csak szemléltetésre használta az eszközt, ugyanúgy frontálisan tanított, csak egy kicsit bizonytalanabbul. A számítógép a jó tanárt még jobbá teszi, a rossz tanárt még rosszabbá.
- Könyvtárosok munkájára hasonló felmérés nem ismert. Ám sokan emlékezhetünk még arra, amikor "biztonság kedvéért" párhuzamosan építettünk elektronikus és papír alapú katalógust. Az is ide tartozhat, hogy a könyvtárdigitalizálás - annak lényegét nem értve - stratégiailag is a papírdokumentumok elektronikussá tétele körül forog, a könyvtári folyamatokban könyvtár- illetve rendszermenedzsment - nem gondolkodik. (MG)


Ha továbbra is így digitalizáljuk a könyvtárakat, a fiatal munkavállalókat és használókat egyaránt bukjukFEL

A fiatalok hozzáállásában tükröződik is az automatizáció iránti elvárás: 51 százalék arra számít, hogy a gépek és az emberek együtt fognak dolgozni, csak 38 százalék véli úgy, hogy a jelenlegi állapot marad fenn, amikor a gépeket embereknek kell eszközként kezelniük. Míg 11 százalék egészen szélsőséges módon azt várja, hogy az embereket teljesen felváltják a robotok.
Abban, hogy a technológiai felkészültség, mennyire fontos faktor erős szórás van a gazdasági fejlettség alapján az országok között. A fejlett Szingapúrban, Japánban, Ausztráliában, Németországban, Franciaországban a fiatalok alig 36-44 százaléka választ ez alapján. Míg az elmaradottabb Indonéziában, Fülöp-szigeteken vagy épp Vietnamban 65 százalék tartja ezt fontosnak. Ezt a megoszlást az magyarázza, hogy a fejlett gazdaságokban felnőtt fiatalok teljesen természetesnek veszik a modern eszközöket. Ez látszik a magyar adatokból is: a 2016-os Ifjúság Kutatásból az látszik, hogy 40 százaléknak szempont a modern technológia megléte egy munkahelyen, vagyis ebből a szempontból a fejlett világhoz tartozunk.
Itthon a kormány politikája is a fizikai, emberi munkaerő eladhatóságára épül. A gyártókat az olcsó, de viszonylag képzett hazai alkalmazható réteggel csábítja. Kritikusok szerint épp ez szülte a rabszolgatörvényként emlegetett új túlóraszabályzatot is.
Az viszont a McKinsey idén tavasszal közzétett kutatásából látszik, hogy itthon a rendelkezésre álló magyar munkaórák 49 százalékát lehetne automatizálni, 2030-ig pedig a robotizáció egymillió munkahelyre lesz hatással. Az elmaradó befektetések pedig korszerűtlen munkahelyeket konzerválnak, amely egyrészt a termelés elvándorlásához, másrészt - a techcég globális kutatásából megismert preferenciák szerint - akár a fiatal munkaerő távozásához is vezethet.


Emlékszel a 2013-ban nyitott első 100%-an digitális közkönyvtárra? 3. - Házon kívüli tevékenységekFEL

Visszatérve a Bexar megyei digitális közkönyvtárra link anyagunk: link
A cikk megszületéséig a könyvtár összesen 631 rendezvényen képviseltette magát, ahol 46 041 embert ért el, közülük 18 632 személy be is iratkozott az intézménybe az esemény során. Az intézménynek több érdekes kezdeményezése is van, mint például az
- Anyák és gyermekeik elnevezésű program, amelynek során börtönben ülő anyákat próbálnak közelebb vinni az olvasáshoz, és irodalmi műveket ajánlanak nekik.
- Hasonlóan fontos a fiatal fogvatartottak körében végzett munka. Az intézmény szerepet vállal a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésében is, a szabadlábra helyezettek számára 6 hetes számítógépes oktatást tart.
- A bíróság épületében egyébként is van egy kihelyezett pultja a könyvtárnak, ahol az intézmény megismerésére és beiratkozásra is van lehetőség.
A BiblioTechEDU program keretében a könyvtár 14 iskolakörzettel működik együtt, amelynek keretében 520 olvasóeszközt adományozott az oktatási intézményeknek, valamint az itt folytatott kampány során több mint 25 ezer diák iratkozott be.
A térségben három katonai bázis is található, ezekre a helyekre is rendszeresen kitelepül az intézmény.
A szegény sorsú családok és a lakásgondokkal küzdők számára szeretnének élethelyzetbeli változást elérni a kínált szolgáltatásaikkal. Ennek egyik eleme a Connect home nevű összefogás, amelynek résztvevői szegény családoknak juttatnak el eszközöket, a könyvtár pedig a digitális írástudás oktatásáról gondoskodik.
Megállapodás született olyan közlekedési társaságokkal is, amelyek járatain wifi van, így a könyvtár is elérhető, de az egészségügyi rendszerben, a kórházakban is jelen van a szolgáltatás.
2015-ben kezdett együttműködni a könyvtár a Texasi Egyetem San Antonió-i kirendeltségével, amelynek keretében kutatás született a BiblioTech hatásának mérésére. Az eredmények azt mutatták, hogy pozitív kapcsolat látható a diákok iskolai eredményei és a digitális könyvtár szolgáltatásainak használata között. A szolgáltatás sikere tehát már kimutatható, a jövőbeli fejlesztésre pedig számtalan ötlet van már most is. (Jávorka Brigitta)


Könyvtár és diákszálló is lesz Törőcsik Mari szülőházábanFEL

Az államhoz kerül, Törőcsik Mari Házzá alakítják. Tisztelegve munkássága előtt, Törőcsik Mari Házzá alakítják át a színművész szülőházát a Heves megyei Pélyen a kormány döntése értelmében. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint az ingatlant, amely jelenleg művelődési ház és önkormányzati tulajdon, az állami tulajdonba vételt követően felújítják és bővítik. Az épületben közösségi könyvtárat, valamint diák- és turistaszállást alakítanak ki. A döntés értelmében azt is megvizsgálják, hogy a "Pély-Községünk, Szülőfalunk Alapítvány" milyen feltételrendszer mellett képes üzemeltetni az épületet. A határozat szerint a cél a szülőház "muzeális intézmények rendszerébe" integrálása.
Törőcsik Mari megszólalt: közölte, mit gondol a Törőcsik Mari Ház tervéről: link .


A kritikus / kritikai olvasás területei 51. - Trollkodás lépett a politikai viták helyébeFEL

Tartalmi idézet a Politikatudományi Intézet "Várakozások és valóságok: Parlamenti választás 2018" címen frissen megjelent könyvéből. Szűcs Zoltán Gábor arról ír, hogyan vette át a nyilvános viták helyét a politikai trollkodás.
Míg a politikai vita három hagyományos modellje a szerző szerint alapvetően - és jogosan - eltekint két fontos tényezőtől: az érzelmek szerepétől és a vita stratégiai-hatalmi dimenziójától, addig a Fidesz által meghonosított új modell éppen ezekre épít, miközben már célja sem az, hogy a felek valamiféle közös eredményre jussanak, hanem ellenkezőleg: hogy a kommunikációs folyamatot látszólag fenntartva inkább szétrombolja azt.
A politikai trollkodás menete e tekintetben nem különbözik az internetes trollkodásétól, vagyis röviden az alábbi fázisokból áll:
1. az őszinteséget hangsúlyozó megszólalások
2. irányított válaszokat kiprovokáló üzenetek
3. hiábavaló viták kiprovokálása.
De fázisaik mellett az eszköztáruk is közel azonos: a trollkodásra építő kommunikáció visszatérő elemei például
- a sértések ("A magyar kormány sajnálattal látja, hogy Soros György hazugságai, a német kormányt is meg tudják téveszteni"),
- a személyeskedés ("Soros György egyeteme", "Soros György emberei" stb.),
- az erősen vitatható előfeltevésekre épülő gondolatmenetek (A "Soros-egyetem sem állhat a törvények felett"),
- és a nyilvánvalóan nem igaz vagy erősen vitatható állítások sulykolása ("A Közép-európai Egyetemet és a CEU-t külön kell kezelni, mert két önálló jogi entitásról van szó").
A Fidesz a műfaj definícióját a legszorosabban követve a viták helyébe lépő kommunikációnak alapkövévé tette a tagadást és a torzítást is. Ez utóbbiakkal nemcsak az elismerést tagadja meg mások érveivel szemben, de gyakran azt is, hogy egyáltalán válaszoltak volna neki, mások álláspontját pedig kifordítva, szándékosan félremagyarázva adja vissza - sokszor gúnyos megjegyzések kíséretében.
Új stratégiájának áldozatait mindezzel pedig nemcsak a vita - a hatékony politikai cselekvés - eszközétől fosztja meg, hanem a folyamatos provokáció révén egy aszimmetrikus politikai küzdőtér funkciótlan diskurzusának résztvevőivé silányítja őket.


Robotot nyert a könyvtár Mezőkeresztesen - baba-mama foglakozáson is használjákFEL

A Tahy Olga Városi Könyvtár link nyerte el a Digitális Jólét Koordinációs Központ által szervezett legmotiváltabb, legaktívabb és legkreatívabb DJP Pontok Versenye régiós első helyezését, országosan - egy facebookos szavazáson - pedig harmadik lett.
A régióban közel 300 DJP pont működik. A DJP Hálózat II. Országos Szakmai Találkozóján dr. Fromann Richárd a Digitális Jólét Koordinációs Központ vezetője és Princz Attila hálózati vezető adta át a kitüntető címet bizonyító emléklapot és a nyereményt, egy LEGO robotot a könyvtár képviselőjének. A Digitális Jólét Program a régi eMagyarország Pontok folytatásai. A könyvtár kapott infokommunikációs eszközöket, amelyeket felhasználva programokat szerveznek.
- Ismeretterjesztő előadások, számítógépes tanfolyamok, zenével kapcsolatos rendezvények, személyiségfejlesztés, baba-mama, illetve kézműves foglalkozások vannak nálunk, amelyeken használjuk az eszközöket - mondta Okos Katalin könyvtáros, aki hozzátette: megtalálták azokat a célcsoportokat, akik eddig nem keresték fel a könyvtárat, de már rendszeresen járnak. Ezenkívül bárkinek segítséget nyújtanak, aki betér hozzájuk.
Bódizs Nóra megbízott könyv­tár­vezető elmondta, a verseny több fordulóból állt, a régiós döntőben már egy videót készítettek, mire használnák az elnyerhető robotot. Ebben sokat segített Bodzán László, aki egy robotika szakkört is szervezne a könyvtárban, s aki egyébként egy iskolai zenekar kapcsán már együttműködik az intézménnyel. Egy másik pályázat segítségével a könyvtár hangszereket vásárolt.


Harry Potter világát idézi a riói könyvtár - turistáknak? (videó)FEL

Kívülről alig fest különbül, mint Rio de Janeiro bármely másik épülete, aki azonban betér, mintha egy film díszletei között találná magát. A 19. században épült Portugál Királyi Olvasóterem a 15-16. századi portugál felfedezések fénykora előtt tiszteleg, az egyik legszebbnek tartják a világon.
A gótikus stílusú épület most már inkább a turisták szentélye, mint a könyvmolyoké. A 350 ezer kötetes gyűjteményben azonban igazi ritkaságok is fellelhetők.


Országgyűlési Könyvtár - a patinára büszkékFEL

A Magyar Országgyűlés könyvtárát 1868-ban alapították a honatyák munkájának segítése céljából. Az első két évben mindössze 253 kötet volt benne, ma állománya 700 ezer példányra rúg. Az ország egyik legpatinásabb és egyben legőrzöttebb könyvtárában jártunk, ahol többek közt megtudtuk, ki volt az intézmény első könyvtárnoka, mire jó a csőposta, és mi köti össze a Sotheby's aukcióját a gyűjtemény egyik féltve őrzött ritkaságával.


Megszűnik a beiratkozási díj a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban - milyen hatás várható?FEL

2019-től megszűnik a beiratkozási díj a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, Orosházán. Bár a beiratkozási díj eddig sem volt túlzottan magas (felnőtteknek 1200 Ft/év, diákoknak, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek 600 Ft/év), mégis sokakat visszatartott a könyvtár használattól.
A könyvtár egyébként 2019-ben lesz 70 éves, így a dolgozók a fenntartó születésnapi ajándékaként fogják föl a beiratkozási díj eltörlését. Az orosházi képviselő-testület egységesen támogatta az elképzelést.
A döntés következtében a Justh Zsigmond Városi Könyvtár bevétele kevesebb lesz, ugyanakkor joggal bíznak abban, hogy az ingyenes tagsággal emelkedik a könyvtárhasználók száma, így nő a számítógép-használatból, irodai szolgáltatásokból, könyvtárközi kölcsönzésből származó bevétel is, ezzel együtt a megvásárolt dokumentumokat többen fogják használni, többen fogják kölcsönözni, azaz jobban megtérül minden dokumentumvásárlásra kifizetett forint.
Ennél is fontosabb, hogy miként hat a társadalomra, ha több a könyvtárhasználó, azaz többen olvasnak, művelődnek, kapnak segítséget az internet használattól kezdve a pontos információk megszerzéséig - olvasható a könyvtár honlapján.

Régebbi hírforrás(ok): Minden nem lehet ingyenes! link Térítésmentes beiratkozás Balatonfüreden -- vonzó lesz-e az ingyenesség? link

Újrakatalogizálás kell - nem voltak szabványosak a leírásokFEL

Túlzás nélkül évtizedek óta húzódik az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem 141 éves Könyvtárának rekonstrukciója. A vészkorszak okozta pusztítás és az államszocializmus nehéz évei után új remények ébredtek. Tizenkilenc éve egy felújítást követően megnyitották a gyűjteményt, de csupán azért, hogy éveken át ismét zárva legyen.
Valamiféle katalogizáló munka mindig folyt a könyvtárban, csak éppen máig ható eredménye nem volt. Öt éve aztán jött a hír, hogy hetven év után újra használhatók és kutathatók lesznek a rég elfeledett, senki által kézbe nem vett kiadványok, iratok, dokumentumok. A célkitűzés megint nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Dr. Tamási Balázs könyvtárigazgatóval éppen csak érintjük a múlt fiaskóit, inkább a megoldásokról beszélgettünk.
Tamási Balázs egyértelművé teszi, hogy elkerülhetetlen lesz a közel 150 ezer dokumentum újrakatalogizálása, hisz a leírások nem szabványosak, az adatok hiányosak és a rekordok példányszintűek. Ezt a javítást azonban saját erőforrásból képtelenség elvégezni egy-két év alatt. A másik nehézség, teszi hozzá, amivel meg kell küzdeniük, az infrastruktúra drámai elavultsága. Kurtán úgy fogalmaz, hogy újraépítik a könyvtárat. A teljes állományt újra kell jelzetezni, mégpedig azért, magyarázza, mert korábbról nincs egységes jelzetrendszer, a kft. leltározása folyamán pedig minden dokumentum egy speciális egyedi azonosítót kapott, ami egy tizenhat jegyű QR-kód, ezt azonban raktári jelzetként képtelenség használni. A jövő a könyvtárvezető szerint az volna, hogy egyrészt bővítik a feldolgozó, könyvtárosi létszámot, amire ígéretet is kaptak az egyetem vezetésétől, másrészt valamiféle projektszerű támogatás érkezésében reménykednek.


Színdarabot adtak elő a könyvtár dolgozói FEL

Formabontó műsorral kedveskedtek a hajdúdorogi városi könyvtár link dolgozói a olvasóknak.
A minap gyűltek össze a Honismereti és Városvédő Egyesület tagjai a könyvtárban, hogy a szokásos évzáró rendezvényükön kellemesen kikapcsolódva, jót beszélgetve múlassák az időt. A meghitt délutáni programon az egyesületi elnök köszöntő szavai után a Móra iskola zenei tagozatának növendékei adtak citerajátékkal gazdagított műsort Kőmíves Edit zenepedagógus mentorálásával. A Kondás Dóra, Kondás Tibor és Balogh Máté alkotta trió egy-egy szívhez szóló verssel lopta be magát az egyesület tagjainak lelkébe. Az est fénypontját azonban a könyvtár dolgozóinak sziporkázó humorral tűzdelt, vastapssal jutalmazott, ajándékműsora adta. Előadásukban Berze Nagy János: Rest Miska című népmeséjének átiratát Rest Gyurkára keresztelve vitték színpadra. A rendkívül szórakoztató darabot ajándékozás és közös tortavágás kísérte.
Analógiák

A több munka: zsákutca - a könyvtárban isFEL

Munka Törvénykönyvének erőteljes lazításával. Ezzel a vállalatok halogathatják a technológiai beruházásokat, miközben a versenyképességi reformok a kormány oldaláról is évek óta késnek. A 2018-as volt az az év, amikor hatalmas lehetőségünk lett volna a közszféra reformjára, nagyon sokat beszéltünk Ausztria utoléréséről, a versenyképességi fordulatról, azonban úgy döntöttünk, hogy a felzárkózáshoz szükséges termelékenység növelése helyett (ismét) a munkára koncentrálunk.
A kabinet azonban végül újra a mennyiségre helyezte a hangsúlyt. A munkaerő (ismételten) mennyiségi fókuszú megközelítése pedig stabilizálja a helyzetünket a közepes jövedelem csapdájában. Hiába hallhatjuk ugyanis, hogy Magyarország nem a bérmunkára szeretne berendezkedni és nem arra akarja építeni a versenyképességét, hogy összeszerelő-üzemként működjünk tovább, idén mégis ebbe az irányba léptünk a modernizáció, szerkezetátalakító termelékenységnövelés helyett. Miközben mindannyian tudjuk, hogy a sikeres országokban a felzárkózást a munkaerő minőségének javítása (színvonalas oktatás és egészségügy) és a termelékenység növekedése hozta el.
- A vonatkozó diagram megmutatja, hogy a sikeresen felzárkózó országok milyen arányban építettek a technológiára / hatékonyságra, a munkára illetve a tőkére: link .
- Halmai Péter közgazdász link is a hatékonyság fokozása mellett teszi le a garast. Kérdés persze, hogy a könyvtárügy jelen irányítói - és persze az egyes könyvtári döntéshozók - látják-e az összefüggést. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Inkább racionálisabb gazdálkodás, mint több könyvtáros kellene - a jelen feladatok esetére link

Életpálya-modell - a pedagógusoknál is falsFEL

Lannert Judit, oktatáskutató: Az életpályamodell lényege az lett volna, hogy húzóerőt vigyen a rendszerbe, perspektívát adjon a tanárnak: ha ezt meg ezt csinálom, ide és ide juthatok el. De nem mindegy, mit követelünk meg. A továbbképzés teljesen kimaradt a rendszerből, valójában az adminisztratív terheket emelték meg, ehhez kapcsolták a fizetésemelést. A portfóliót felmenő rendszerben kellett volna bevezetni, az akkor jó, ha valaki a pálya elejétől kezdve felépítheti. Húsz év tanítás után ez már csak lepapírozás lehet, ami nem javít a pedagógiai munka minőségén.
MN: Volt egy további meglepő mondata, miszerint a nemzetközi példákkal ellentétben nálunk nem a fiatalabb, hanem az idősebb pedagógusok jobbak. Ez miért lehet?
LJ: Az OECD 2008-as nemzetközi tanárkutatásából derült ki, hogy Magyarországon módszertanilag korszerűbben gondolkodnak a 40-es, 50-es pedagógusok, mint a fiatalok. Ez annak köszönhető, hogy a 90-es években volt egy fellendülés, voltak továbbképzések, átképzések. Akik ezeken átestek, tényleg fejlődtek. A 2000-es évek közepétől először a megszorítások, majd a válság miatt szorultak vissza az ilyen programok, a mostani kormány pedig egyáltalán nem foglalkozik ezzel. Infrastruktúrára, értelmetlenül gyors tankönyvfejlesztésre vagy legfeljebb ad hoc jellegű képzésekre költik az uniós pénzeket. Pedig az a fenntartható változás, ami a fejekben történik. (...) Ami segítene, az a pedagógusképzés új pályára állítása.


Nagyon elegünk van a bunkó kiszolgálókból - s ha mi vagyunk a pult belső oldalán?FEL

A fogyasztói döntéseket apróságok is befolyásolják, ezek között fontos tényező az ügyfélélmény, ennek figyelembevételével a hazai kereskedők gyors és célzott fellépéssel jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a vásárlókért folytatott küzdelemben.
A KPMG 33.000 fogyasztói értékelés alapján első alkalommal elemezte a hazai piac szereplői által nyújtott ügyfélélményt. A kutatás eredménye szerint számos iparágban, szektorban komoly szakadék van a vásárlók igényei és a cégek által nyújtott ügyfélélmény között. Kimutatták, hogy a hazai fogyasztók ügyfélélménnyel kapcsolatos elvárásai még formálódóban vannak, nem lehet beszélni a fejlettebb fogyasztói piacokon jellemző tudatosságról, habár a fogyasztók legjobb élményei gyorsan elvárásokká alakulnak.
A felmérés alapján a KPMG hat, ügyfélélményt meghatározó tényezőt azonosított be:
- az integritást
- a megoldást
- a testreszabást
- az idő és ráfordítást
- az elvárást
- az empátiát,
melyek közül az első kettőnek mindenképpen teljesülnie kell.
A KPMG szerint a november végétől szilveszterig tartó fogyasztási csúcsszezonban a magyar vásárlók az első 9 hónapban szokásos havi átlagköltésük másfélszeresét költik el a kiskereskedelemben. Számos kereskedőnél a karácsonyi bevásárlási szezon sikere vagy kudarca határozza meg az egész éves eredményt, de a mostani bevásárlások közben szerzett ügyfélélmények a jövő évi forgalmat is befolyásolhatják - tették hozzá.


Tájékoztatás - a használó szempontjából fontos adat kell, láthatóanFEL

Boltban kapható zöldséget és gyümölcsöt vizsgált a Nébih. 25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzések során a szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az alma- és burgonyatermékekre. A mintegy 300 vizsgált tételből összesen 15-tel szemben merült fel kifogás, ami főként az ömlesztve kínált árucikkek gondatlan kezeléséből, illetve a hiányos jelölésekből adódott.
Tipikus hibának mondható, hogy a termékek megnevezésével csak a burgonya héjának színére utalnak (sárga vagy piros) az áruházak. Ehelyett előnyösebb lenne a főzési típus szerinti besorolás (salátának, főzésre vagy sütésre alkalmas burgonya). Egyéb jelölési hiányosságokhoz vezet, hogy a főzési típus és a fajtanév megnevezése rendszerint lemarad a polccímkékről, a rekeszeken lévő címkék pedig sokszor alig látható helyen vannak.


'A fiataljainkat elveszítjük - nem utolsósorban az iskolai hitoktatás miatt'FEL

Hodász András, katolikus pap: Távol álljon tőlem, hogy megítéljem mások evangelizációs módszereit, azt viszont tudom, hogy ha én itt Angyalföldön kilépek a plébániáról és megyek száz métert, több hitetlent találok, mint ahányan azon a szigeten összesen élnek. Folyamatosan csökken a keresztények száma, a fiataljainkat elveszítjük - nem utolsósorban az iskolai hitoktatás miatt. Nem az egyház kérte, sőt, tiltakoztunk ellene, mégis bevezették. Látjuk is a hatásait. A plébániai hittancsoportok létszáma csökken, akik csak iskolában járnak hittanra, be nem jönnek később a plébániára.

Régebbi hírforrás(ok): Oktatás: utálat-gerjesztés?! link Használ vagy árt a könyvtárhasználat óra a könyvtár ügyének? linkKisszínes

A kommunikációs forradalom zajlik - könyvtárként a fejlődést szolgáljuk?FEL

Inotai András, közgazdász: Szerintem, ha nem lesz alapvető változás, egyre kevesebb az esélyünk. Én Bojár Gáborral értek egyet, aki azt mondta, itt most nem a 4.0 ipari forradalom, hanem az emberiség harmadik forradalmának vagyunk a tanúi. Az első a beszéd, a második az írás volt, ám mindkettőre nemzedékeknek volt idejük felkészülni, átadni-átvenni. A mostani kommunikációs forradalom, és bár már benne élünk, fogalmunk sincs az ezt kísérő és tartós gazdasági, társadalmi, politikai, intézményi, jogi, lelki, magatartásbeli változásokról. Ma nincs egy-két nemzedéknyi idő az elszalasztott lehetőségek pótlására, de egy nagyobb válság nemzeti költségeinek kezelésére sem. Ami eddig történt és jelenleg történik Magyarországon, nem fenntartható, bármilyen szép számokat is produkálunk a felszínen.
Információforrások

Teszt - tudat alatti előítélet méréséreFEL

Te is tesztelheted a saját, különböző csoportok (romák, más etnikumúak, nők, kövérek stb.) elleni tudattalan előítéleteidet egy rövid játékkal. A magyar nyelvű tesztek ezen link a Harvard Egyetem által fejlesztett honlapon elérhetők. Az eredményt azonban kezeljük szkeptikusan, vegyük figyelembe, hogy aktuális körülményeink is hatással lehetnek az eredményre, van, akinél a teszt többszöri ismétlés során különböző mértékű tudatalatti előítéletet mutat.


Applikációt kapnak a magyar túrázók - a könyvtári turistatérképeknek is befellegzettFEL

A Magyar Természetjáró Szövetség elindította Magyarország első online térképes útikalauz szolgáltatását, a Természetjáró túravezető alkalmazást. A Természetjáró applikáció az Európában jól ismert, német fejlesztésű Outdooractive programja alapján készült, mely mostantól magyar nyelven, hazai útvonalakkal, információkkal és extra tartalmakkal érhető el a szabadtéri aktív időtöltést kedvelők számára - írja közleményében a szervezet.
Decembertől ingyenes alkalmazást is használhatnak - hossz, nehézség és távolság alapján válogatva a lehetőségek között - a gyalogtúrázók, tájfutók, kerékpárosok, vízitúrázók és egyéb kültéri sportok kedvelői. Az applikációban számos további funkció - köztük csúcskereső, magasságmérő, dőlésszögmérő, sebességmérő, QR-kód olvasó és iránytű - támogatja a túrák teljesítését.
A választott útvonal a térképen rögzíthető, sőt akár előre letölthető, így internet nélkül is navigálhat bárki a terepen szinte bárhol a világon. Vagyis jó a Kékes elérésén át a Magas-Tátra valamelyik csúcsán keresztül a Kilimandzsáró megmászásához is. Magyarország legnépszerűbb túramozgalmai, az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra külön menüpontban érhetőek el a hivatalos nyomvonallal, szakaszolással, az összes pecsételőhellyel, valamint számtalan útba eső látnivalóval és szállással.
A túraajánlatokat a Magyar Természetjáró Szövetség szakértői csapata szerkeszti és bővíti folyamatosan. A Természetjáró applikáció motorja a német Outdooractive, és letölthető iOS-re és Androidra.


A dokumentumfilm, amely megmutatja, milyen folyamatosan túlórázniFEL

Milyen lehet kórházi mosodásnak, bolti kasszásnak, szemétválogatónak, borotvagyári munkásnak lenni 2017-ben, az EU keleti felén? Noha százezrek, ha nem éppen milliók dolgoznak ma is térségünkben hasonló munkakörökben máris súlyos túlórákban, három-négy műszakos munkarendben, úgy tűnik, Magyarországon és Csehországban is éppen az az értelmiség tud erről a legkevesebbet, amelynek minden formaság szerint éppen a legtöbbet kellene tudnia róluk.
Egy cseh filmes, Apolena Rychliková, és egy újságíró, Saša Uhlová éppen ezeket a munkaköröket, a bennük dolgozókat tárják fel 2017-ben, a cseh közszolgálati televíziónak forgatott dokumentumfilmjükben, amelynek alapja Uhlová 2016-17 folyamán, 5 hónapig tartó újságírói projektje, amely során végigjárta az ország munkaerőkölcsönzőit, képzetlen, betanított munkákat próbált ki, olyanokat, amelyeket ebben a környezetben, életük döntő részében nők végeznek.


Ellensúly néven új közéleti folyóirat indulFEL

Ellensúly címen új közéleti folyóiratot indított az Ökopolisz Alapítvány. A negyedévente megjelenő lap a hazai közélet aktuális kérdéseivel foglalkozik, s fő célja, hogy hozzájáruljon a politika folyamatainak, eseményeinek jobb megértéséhez. Az első szám szerzői között politológusok és elemzők találhatók (Csizmadia Ervin, Böcskei Balázs, Reiner Roland, Mikecz Dániel, Ember Zoltán Levente), a tanulmányok pedig olyan témaköröket járnak körül, mint a populizmus vagy a hazai közbeszédben egyre hangsúlyosabb rezsimvita.
"Ellensúlyra ott van szükség, ahol valami nagyon egy irányba billen. Magyarországon pedig ez nemcsak a politikában, de az arról való gondolkodásban is megfigyelhető." - hangsúlyozza Pápay György, a lap felelős szerkesztője. "Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy túl vagyunk egy korszakhatáron: a jól bevált receptek többé nem működnek, és fordítva, ami működik, az nem a korábban bevált, megörökölt recepteken alapul."
Az Ellensúly folyóirat 140 oldalas, B5-ös formátumú lap, mely nyomtatott és online formában is elérhető.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról