Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2021/35., szept. 29.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Mi az, hogy könyvtár; most, Brooklynban? - A demokrácia utolsó mentsvára
Biodiverzitást tettleg támogató közkönyvtár - SEXI-modellben
Könyvtárosok átlagkeresete...
Visszamenőleg, mindenkinek, örökre eltörlik a késedelmi díjakat - a szegényekben (is) gondolkodnak
Online ügyfélkapcsolati tréning - hazai könyvtárosoknak!
A betiltott könyvek hetének közeledtével élesedik a küzdelem a cenzúra ellen (olvasóink szavazatára)
Vasárnap.hu: célba vették az LMBT-szervezetek a könyvtárakat
Sikeresebb álláskeresés - könyvtári segítséggel
Az Északi-sarkra kerültek a Széchényi Könyvtár legféltettebb digitális dokumentumai
Megkérdeztük: Meg kellene-e szólalnia a könyvtáros szervezeteknek gyermekek információhoz való hozzáférése ügyében (vö.: nagymarosi eset)
'Katalógus', 'referensz' stb. kifejezések - hallgatókat könyvtárból elűző kifejezések - honlap UX a felsőoktatási könyvtárban
RFID - hogy több idő maradjon minőségi szolgáltatásokra
Kényelmesebb az olvasás is a csendes vasúti kocsikban
Murakami Harukinak szentelt könyvtár nyílik Japánban
Egy ütemre ver a szívük azoknak, akik ugyanazt a mesét hallgatják
Mi az a sötét tudás?

Analógiák

Milyen az ideális könyvtár? - A példában egyelőre iskola
Tudományos érzékenyítés a városban, úton, útfélen - könyvtár is kipróbálhatja

Praktikus

Megérkeztek az Amazon legújabb könyvolvasói

Kisszínes

Szél Bernadett befejezte a 120 óra közmunkáját
Közkeletű tudati torzítások a vírusveszéllyel kapcsolatban
Az internetes konkurenciánál is jobban csökkenti a lappiacot a kormányzati térnyerés


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Mi az, hogy könyvtár; most, Brooklynban? - A demokrácia utolsó mentsváraFEL

Orsós László Jakab, a Brooklyn Public Library (Brooklyn: New York egyik kerülete) művészeti elnökhelyettese (vice president of arts and culture) szereti magát könyvtárosnak nevezni - ha van lehetőség arra, hogy kifejtse, mi a könyvtár(os) most.
"Ott [Brooklynban] a könyvtár művelődési ház tulajdonképpen, mégpedig nagy tömegeknek. 60 épületünk van, és 2 millió előfizető. Az előfizetés egy minimális összeg, és onnantól minden - "vallásosan" - ingyen van. Semmiért nem kérhet a könyvtár pénzt. Programért, könyvkölcsönzésért, tanfolyamokért - semmiért. (...) A könyvtár utolsó mentsvára a demokráciának, ahol széles platformon minden ingyen van. Ráadásul úgy, hogy kommunikáljuk: mi nem nézzük, hogy mit olvasol; nem tudjuk, hogy milyen könyveket vettél ki, senki nem néz bele a táskádba. Nincsenek biztonsági kapuk. Mi azt kérjük: tiszteld ezt az állományt és azt, hogy ennek a könyvtárnak a tagja vagy, és gyere sokszor." - És mennek? - "Tele van". - És működik a tisztelet is? - "Nyilván el-elvisznek könyveket, de azt is mondjuk magunk között, bizonyos vice-presidentek, hogy vigyék! És mivel ez brutálisan pénzre fókuszáló kultúra, a kapitalizmus csúcsán éppen elenyésző társadalom, nagyon fontos, hogy legyen egy ilyen szolgáltatásrendszer. A költségvetésünk 70%-át a város adja, 30%-ot pedig nekünk kell megteremteni. Egész évben fundraisingelünk [pénzt gyűjtünk]. Van, hogy ez több, kevesebb, de mindig elérjük a kitűzött célt. (...) Az emberek nagyon tisztelik a könyvtárat és rengeteg támogatást is kapunk anélkül, hogy kérnénk. (...) Ennek van hagyománya; mindenki adakozik, akinek van valamije, a középosztálynak kötelező. És annak is megvannak a formái, hogyan sajtolják ki az emberekből a pénzt. Minden intézmény (...) hatalmas gálavacsorákat szervez, melynek egyetlen célja, hogy nagyon sok pénzt kisajtoljanak az emberekből. Nekünk van egy külön osztályunk - és minden nagyobb intézménynek is -, amelynek csak az a feladata, hogy pénzt próbáljanak behozni, kis és nagy pénzt." (lejegyezte: MG)


Biodiverzitást tettleg támogató közkönyvtár - SEXI-modellbenFEL

Nemcsak az olvasni vágyóknak, hanem a hobbikertészeknek is érdemes a könyvtárba menniük: a Teltow Közkönyvtára a könyvek mellett magokat is kölcsönöz. Természetesen azok beérése után az utóbbiakat is vissza kell hozni. E szokatlan projekt célja a németországi biodiverzitás támogatása.
Néhány nappal ezelőtt megérkeztek az első szállítmányok a könyvtárba. A növények - köztük gyógynövények - magjai most a könyvespolcok között hevernek. "Különösen a gyerekek számára értékesek az ilyen jellegű élmények - nevelési szempontból. Figyelhetik, hogyan nő és virágzik ki az elvetett mag, és megtanulják azonosítani a növényeket" - mondja Andrea Neumann
könyvtárigazgató.
Az ötlet Kanadából származik; a teltovi csapat az Ontario Public Library-ből lopta, amely már régóta kölcsönöz magokat a felhasználóknak. "Nagyon belelkesedtünk, mert a hobbikertészet nemcsak szórakozás. Van egy pozitív mellékhatása is: támogatja a biológiai sokféleséget és védi a természetet" - magyarázza Neumann. A készletből az első vízitorma a saját erkélyén sarjad. (ref.: MG)


Könyvtárosok átlagkeresete...FEL

Címkék: felmérés | munkaügy | fizetés |

A KSH statisztikái alapján a miniszterek kevesebbet keresnek, mint a légiforgalmi irányítók. Az ipari alpinisták sem keresnek rosszul.
Az egyetemen, főiskolán oktató tanárok keresete tavaly átlagosan 567 481, míg a középiskolai tanároké 415 396 forint volt. Ez utóbbinál a vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal keresnek többet havonta. A könyvtárosok átlagkeresete kicsivel több, mint 300 ezer forint.


Visszamenőleg, mindenkinek, örökre eltörlik a késedelmi díjakat - a szegényekben (is) gondolkodnakFEL

A vertikális szabályalkotás minden, a szabály által érintettre vonatkozik - szemben a horizontálissal. Az előbbi magába foglalja azokat, akik a legjobban rászorulnak egy-egy intézkedés általi támogatásra. Rajtuk segít leginkább Brooklyn közkönyvtára. (MG)

A Brooklyn Public Library látogatói... "Nagyon vegyes. Nagyon sok szegény és gazdag is él Brooklynban. Brooklyn mélyében lévő könyvtárak gyakorlatilag szegényellátó könyvtárak. Külön osztály figyel arra, hogy itt a legjobb legyen az ellátottság. A computerek nagyon gyorsan cserélődjenek, hogy ne érezzék azt az emberek, hogy nem érdemlik ezt meg. Például diákok özönlik el a könyvtárakat az iskola után és ott dolgoznak. A vírus alatt az volt a legnagyobb gond, hogy nem volt wifi a szegényebb családokban, ezért iszonyatosan gyorsan - és gondoljunk vissza az adakozásra -, kaptunk egy nagy támogatást egy cégtől és pillanatokon belül több száz méterrel meghosszabbítottuk a könyvtáraink körül a wifi-elérést. Elég döbbenetes jeleneteket lehetett látni tavaly májusban: kölykök - tizenévesek és kis általános iskolások - guggoltak a járdán, és írták a házi feladatot. Ez a fényes Amerika.
És az is, hogy van szándék arra, hogy ez valahogy javítson, vagy valahogyan hozzászóljon ahelyett, hogy elforduljon ezektől az emberektől. (...) A segítés és szolidaritás ethosza nagyon mélyen benne van a kultúrában, és a hivatalos kultúrában is. A könyvtár városi intézmény, és nem volt kérdés, hogy ezt a könyvtár ne csinálná. A könyvtár vezetői tulajdonképpen papok és papnők. Nekem ez nagyon meglepő még mindig, hogy felső középosztálybeli emberek ülnek az asztalnál, és ütik, hogy azonnal el kell engednünk a késedelmi díjat. És ezt el is fogjuk engedni egyébként, mert ez lesz a karácsonyi ajándék. Az lesz a neve, hogy Amnesztia mindenkinek. Visszamenőleg, mindenkinek, örökre eltörlik a késedelmi díjakat." - fejti ki Orsós László Jakab, Brooklyn Public Library művészeti elnökhelyettese. (lejegyezte: MG)


Online ügyfélkapcsolati tréning - hazai könyvtárosoknak!FEL

Ugye, jól hangzik!? Képzeld el, hogy azokon a területeken segít előre lendülni, amelyek leginkább frusztrálják a könyvtárosokat: az elismerés hiánya.
Ezért az ilyen képzés
- segít, hogy a könyvtári ügyfélkapcsolat a használó számára a lehető legnagyobb elégedettséget hozza, és megnövelje a könyvtárba visszatérés esélyét
- a hazai és külföldi könyvtárosok legjobb gyakorlatait felhasználva növeli a könyvtárosok szakmai büszkeségét - a tényleges, elismert eredmény által
- megnöveli a könyvtáros elismertségét a közösségben, segítve őt munkahelye stratégiai megtartásában (sikerpropaganda nélkül)
- a kurzus gyakorlati: a könyvtárosi attitűdöt fejleszti, benne az empatikus, ugyanakkor célratörő fogalmazást, az optimális megjelenést, mimikát, hanglejtést
- a benne szereplő videópéldákat azonnal ki is próbálhatod, tesztelheted saját környezetedben
- ha szereted a tesztelést, beépített online kérdőívek segítenek megmutatni, hogy menyire sikerült megtanulnod az adott téma anyagát
- az online kurzus könnyen, otthonról, könyvtárból kényelmesen elérhető módon segít
- mivel a kurzus részekből áll, megállítható, visszanézhető, szövege külön is olvasható, alkalmazkodik a könyvtáros kényszerűen hektikus időbeosztásához is.
Ilyen kurzus azonban - bár régóta nagy szükség lenne rá - sajnos még nincs. Legalábbis hazai, könyvtári vonatkozásban. Mert pl. a LinkedIn-en régóta láthatók link pazar minőségű oktatási anyagok. Szakmai akaratunkon múlik, hogy a könyvtári szolgáltatásminőséget a használói igények felől, a használók közvetlen, azonnali visszacsatolása tükrében fejlesztjük-e. Ha tetszik az ötlet, szorgalmazd kedvenc könyvtáros szakmai / érdekvédelmi / felügyeleti szervezetedet, hogy fejlesszen ilyen eszközöket. (Attól még, hogy a KIT-ben olvastad, lehet hasznos... ;) ) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudatos kommunikálás - pazar tréning a LinkedIntől link Mennyire versenyképes a könyvtárak szakmai kínálata? link

A betiltott könyvek hetének közeledtével élesedik a küzdelem a cenzúra ellen (olvasóink szavazatára)FEL

A több hétig tartó diáktüntetések és a nemzeti média figyelme után, a Central York-i oktatásért felelős bizottság visszavonta döntését a színesbőrű írók műveinek eltávolításáról. A diákok azért tüntettek, mert a lista nemcsak gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló műveket tartalmazott, hanem olyan dokumentumfilmeket, weboldalakat és könyveket is, melyeket akár a tanárok is olvasnak. A döntés visszavonása érdekében létrehoztak egy petíciót, valamint egy Twitter-fiókot is, ahol a hírekről tájékoztatták a követőket és ismertetéseket osztottak meg a listán szereplő könyvekről.

Vasárnap kezdődött a betiltott könyvek hete link . Idén a cenzúra elleni küzdelem talán fontosabb, mint valaha. Mindig előfordulnak egyedülálló esetek iskolákban vagy közkönyvtárakban, most azonban irányított törekvésekkel szállnak szembe művek sokaságával, ami kihívásokhoz és könyvek betiltásához vezethet szerte az Egyesült Államokban. Az LGBTQ karakterek és a szex még mindig célpontok, azonban az ellenállás legújabb hulláma kifogásolja a faji és társadalmi igazságosság problémáit, néhány esetben pedig azokat a sztorikat is, melyekben szimplán BIPOC [=fekete, bennszülött, színes] karakterek szerepelnek, vagy nem fehér és Európa-centrikus kultúrákról szólnak.
A diákok mellett írók is felszólaltak. Például Grace Lin, akinek a könyve szerepel a listán is, megosztott egy listát arról, hogy mit lehetne tenni az ügy érdekében: szerinte a betiltott könyvek adományozásával a könyvtáraknak, a petíció aláírásával, más vezetők választásával segíthetnék a diákokat.
A listán szereplő művek jelenleg arra várnak, hogy egy újonnan létrehozott bizottság átvizsgálja őket. Csak azok maradnak meg, melyek valóban az egyenlő bánásmódot népszerűsítik, a többit pedig eltávolítják a polcokról, egyensúlyt hozva az iskolákba. (ref.: Salamon Sára)


Vasárnap.hu: célba vették az LMBT-szervezetek a könyvtárakatFEL

Az elmúlt hónapokban LMBT-szervezetek az óvodák és iskolák után a könyvtárakat is célba vették. Lobbicsoportjaik számtalan ilyen intézménybe kérés nélkül eljuttattak a gyermekek szexuális befolyásolására alkalmas - mesekönyvnek álcázott - LMBTQ-propagandakiadványokat. Nagymaros polgármestere példát mutatott, amikor fellépett a gyermekek átnevelési kísérlete ellen.
Köszönjük a kiállását a gyerekek és a családok megvédése érdekében! Senki se nevelheti át a gyerekeket a szülők tudta nélkül, a szülők háta mögött!
Valljuk, hogy gyermekeink egészséges testi, lelki, szexuális fejlődése kiemelt védelmet érdemel. A gyermek nevelése a szülőkre tartozik, abba LMBTQ-szervezetek nem szólhatnak bele. Ahogy Ferenc pápa is fogalmazott magyarországi látogatásán: "A család anya, apa, gyerekek. És pont."
Az óvodák, az iskolák és a könyvtárak maradjanak a gyerekek számára biztonságos helyek, ahol nem tudnak LMBTQ-aktivisták a közelükbe férkőzni és megpróbálni erőszakosan átnevelni őket! A Vasarnap.hu arra kér minden polgármestert: ne engedje, hogy LMBT-szervezetek vagy szexuális átnevelő kiadványok jelenjenek meg gyerekek által látogatott intézményekben a településükön! El a kezekkel a gyerekektől! (Vasárnap.hu)


Sikeresebb álláskeresés - könyvtári segítséggelFEL

Jelen kezdeményezés célja az volt, hogy a tanterem, a vállalati kutatások és a való életbeli alkalmazás közötti tanulási szakadékkal foglalkozzon, amely gyakran a hallgatók alacsony tanulási és elkötelezettségi szintjét eredményezi. Egy oktató, egy könyvtáros és a karrieriroda munkatársa közötti együttműködés révén egy marketingkurzuson résztvevő hallgatók olyan módon szerezhettek iparági ismereteket és érthették meg a személyes márkaépítést, amely releváns volt a való életben történő munka- és gyakornoki álláskeresés szempontjából. A cikk az egy intézményen belüli partnerséget, a hallgatói és tudományos ügyekkel foglalkozó szakemberek közötti együttműködés fontosságát, valamint a hallgatók számára nyújtott oktatási előnyöket tárgyalja. (Az együttműködés a kulcs: egy oktató, egy könyvtáros és a karrieriroda munkatársának összefogása egy marketingkurzus sikeréért; sajnos csak autoref.)


Az Északi-sarkra kerültek a Széchényi Könyvtár legféltettebb digitális dokumentumaiFEL

A Spitzbergákon őrzött trezorba kerültek az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) kiemelt értéket képviselő dokumentumainak különleges eljárással filmszalagra rögzített digitális másolatai. A nemzeti bibliotéka együttműködő partnere, az Északi-sarki Világarchívum (Arctic World Archive, AWA) egyedülálló módon vállalja a digitális adatok hálózaton kívüli megőrzését a Föld legészakibb, ezer főnél népesebb városában, Longyearbyenben kiépített tárolójában. A norvég Piql cég által előállított mikrofilmtekercseket Sándorfi Eszter oslói magyar nagykövet, Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese helyezte el a trezorban 2021. szeptember 23-án.
Az AWA 2017. március 27-én kezdte meg működését a Spitzbergák (norvégul Svalbard) legnagyobb szigetén, ahol a nemzetközi magbunker közelében, egy 1996-ban felhagyott szénbánya mélyén alakította ki a pótolhatatlan dokumentumok és műtárgyak digitális másolatait őrző trezort. Az elmúlt években összesen huszonhat ország intézményei (többek között a Brazil és a Mexikói Nemzeti Levéltár, a Norvég Nemzeti Múzeum, a Vatikáni Apostoli Könyvtár, a Pisai Egyetem) és nemzetközi szervezetek (az Európai Űrügynökség és az UNICEF) helyezték itt el anyagaikat.
A Piql a hagyományos nyersfilmszalag-gyártásból szerzett több évtizedes tapasztalatát ültette át a digitális információ- és adattárolás világába. Az alkalmazott technológia első lépéseként egy műanyag alapú filmtekercsre lézerrel "átmásolják" a digitális adatokat. A szalagot filmlaborban teszik időtállóvá, majd védőtokba helyezik, amely megvédi a mechanikai sérülésektől. A kedvezőtlen hőhatások kiküszöböléséről a bányát rejtő permafroszt (tartósan fagyott állapotú talaj) gondoskodik.


Megkérdeztük: Meg kellene-e szólalnia a könyvtáros szervezeteknek gyermekek információhoz való hozzáférése ügyében (vö.: nagymarosi eset)FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
0 - Nem; megéri kevésbé konfrontálódni.
48 - Igen, ezért is tartjuk őket.
0 - Megírom: kithirlevel@gmconsulting.hu
2 - A szakmai szervezeteknek nem feladata állást foglalni.
6 - Elég, ha a könyvtárakat tájékoztatják a szakmailag helyes eljárásokról.
Egy magánba érkezett levél tartalma: - Szavaztam az e heti kérdésre. Hozzátenném, a Magyar Pszichiátriai Társaság se szólalt meg, mikor korábban feladata lett volna, viszont a Magyar Pszichológiai Társaság megszólalt, mert aláírást gyűjtöttek, és állásfoglalásukat közzé is tették link - de például a Magyar Tudományos Akadémia is megszólalhatna a teljes kérdéskör, gender, LMBT, pedofília és ezt övező témákban. Nekik a tudományos álláspontot kellene képviselniük, csak ennek valahogy nincs "kultúrája". Az MKE-nek is feltétlenül dolga, hogy állást foglaljon a gyermekek információhoz való joga ügyében, hivatkozva a szakmai etikai kódexre. (Somorjai Noémi)

Ezek szerint a válaszadók 86%-a szerint meg kell szólalniuk a könyvtári szervezeteknek. A válaszok megoszlása diagrammal mutatva: link (MG)


'Katalógus', 'referensz' stb. kifejezések - hallgatókat könyvtárból elűző kifejezések - honlap UX a felsőoktatási könyvtárbanFEL

Amikor a Kaliforniai Egyetem (Stanislaus) Egyetemi Könyvtárának link épületét renoválták, döntés született a könyvtár weboldalának megújításáról is. A folyamat részeként elkészült az új weblap prototípusa a kifejezetten könyvtári felhasználásra tervezett Springshare LibGuides tartalomkezelő rendszer alkalmazásával. A cél egy felhasználó-központú felület létrehozása volt, ezért a prototípuson alapuló megvalósíthatósági kutatás elkészítésébe 38, különböző évfolyamra és karra járó egyetemi hallgatót is bevontak. A prototípust a felhasználó-központú (user-based) tervezés keretrendszere és a közönségalapú (audience-based) navigáció szempontjai szerint alakították ki. A tanulmány a hallgatók tapasztalatait összegzi a webes navigációtervezés és a többértelmű könyvtári terminológia tükrében.
A webfejlesztésben a közönségalapú navigáció az információk és a szolgáltatások honlapon történő csoportosításának azt a formáját jelenti, amely kiindulópontként a felhasználók különböző kategóriái (pl. oktató/hallgató) szerint teszi lehetővé a tájékozódást. (Szemben a témaközpontú navigációval, amely a könyvtár régi honlapját jellemezte.) Sem a régi honlap, sem az új prototípus nem rendelkezik összevont keresőmezővel, csak a katalógusban van mód egymezős keresésre. Mindez egyúttal "rákényszerítette" a tesztelésben résztvevőket a navigációs menü használatára is.
Az eddigi szakirodalom is foglalkozik a könyvtári szakszókincs dilemmájával: jellemzően a megszokott terminológiát követve íródnak az olvasóknak szánt tájékoztató anyagok is, ám ami a könyvtárosoknak mindennapos kifejezés (pl. "katalógus", "referensz", "kutatási útmutató"), az a használók számára idegen lehet, így el is tántoríthatja őket a könyvtári forrásoktól. Körükben a Google használata domináns, így nem meglepő módon a könyvtári weblapok keresőmezőire is "Google-mentalitással" tekintenek.
A 2020 februárjában lezajlott felmérés során a hallgatóknak 7 feladatot kellett megoldaniuk a könyvtár által biztosított laptopokon a weblap navigációjának, kezdőoldalának és tartalmának tesztelése céljából, majd válaszolniuk kellett a hozzáférés könnyűségét és a tapasztalataikat firtató kérdésekre. Az összesen közel 15 percet igénylő feladatok megoldásának folyamatát a cikk szerzője a Snagit képernyőfelvevő eszközzel rögzítette. (Navigációtervezés és könyvtári terminológia: egy könyvtári honlap felhasználó-központú használhatósági vizsgálata; ref.: Bódog A.)


RFID - hogy több idő maradjon minőségi szolgáltatásokraFEL

A Prágai Városi Könyvtár RFID-projektje az elmúlt három évben (2018-2020 között) valósult meg, azzal a céllal, hogy a könyvtárosoknak több idejük maradjon a minőségi szolgáltatásokra. A 2020-as koronavírus-világjárvány mindenhol új kihívások elé állította a könyvtárakat és a használókat. A Prágai Városi Könyvtár ekkorra tért át a hagyományos vonalkódos azonosításról a rádiófrekvenciás (RFID) chipes azonosításra.

A projektet sikerült a főváros stratégiai tervébe illesztve megvalósítani. A használók szempontjából a leglátványosabb változás az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel bevezetése volt. Az RFID-technológia a könyvtárosok számára megkönnyítette a visszavétel utáni visszaosztást is, hiszen a fiókkönyvtárak között az állomány folyamatosan vándorol; az automatizált válogató sor segítségével a munka sokkal egyszerűbbé vált. Az egységes integrált könyvtári rendszer használata a változtatáshoz nagy előnyt jelentett.

2020 végén még nincsenek a könyvtárban olyan kiegészítő eszközök (okospolcok), amelyek a polcokra helyezett antennákkal képesek a dokumentumok nyomon követésére, illetve az önkiszolgáló félretételre is lehetőséget adnak. A koronavírus okozta járványhelyzet felerősítette az önkiszolgáló kölcsönzés és az önkiszolgáló visszavétel igényét, ezért további berendezéseket kívánnak beszerezni. 2021-től a könyvtárban az olvasók csak önállóan, önkiszolgálással kölcsönöznek és hozzák vissza a könyveket. A kevésbé magabiztos olvasókat könyvtáros asszisztensek segítik. A könyvtár weboldalt hozott létre az automatikus kölcsönzés, az RFID-technológia videofilmes bemutatására. A gyakorlat igazolta a technológia gyorsaságát és egyszerűségét. A könyvtárosoknak több idejük maradt a gyűjteményre és a közösségek építésére, a szorosabb kapcsolatokra, interakciókra. Az új technológia nem cél, hanem eszköz a változásokhoz, az olvasók és a könyvtárosok együttműködésében.


Kényelmesebb az olvasás is a csendes vasúti kocsikbanFEL

A MÁV-Start Zrt. bisztrószakasszal, csendes és prémium fülkékkel is berendezett IC+ kocsikat állít forgalomba októbertől, amely új korszakot jelent a magyar vasúti közlekedés színvonalában - közölte a MÁV. A társaság a következő három szombaton, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon roadshow keretében mutatja be az utazóközönségnek a teljes IC+ családot. (Napi.hu)

A bejelentés kapcsán összeszedtünk néhány példát a holland, német és osztrák vasutaktól, ld.: link . Megfontolandó promóciós hely lehet a csendes vasúti kocsi - a könyvtári rendszer szintjén? (MG)


Murakami Harukinak szentelt könyvtár nyílik JapánbanFEL

Talán a folyton elmaradó irodalmi Nobel-díjat akarja a japán nép ezzel kompenzálni.
Murakami Haruki japán írónak szentelt könyvtár nyílik jövő héten a tokiói Vaszeda Tudományegyetemen - írta meg a TimeOut nemzetközi programmagazin. Az író alma materében kialakított könyvtár irodalmi kutatások, kulturális csereprogramok helyszíne és Murakami tisztelőinek találkahelye lesz.
A Murakami Haruki Könyvtár október elsején nyílik meg az egyetemen, hivatalos neve az Irodalom Nemzetközi Vaszeda Háza lesz. A könyvtárban megtalálható Murakami mintegy háromezer könyve, kézirata és más anyagok, köztük műveinek tucatnyi idegen nyelvű fordítása, valamint az író hatalmas lemezgyűjteménye, merthogy Haruki nagy zene-, illetve jazzrajongó is. A könyvtárban van Murakami dolgozószobájának másolata, benne egy íróasztallal, könyvespolcokkal, lemezjátszóval és egy diákok által működtetett kávézóval, amelyben az író kedvenc kávéját szolgálják fel.
Remélem, hogy ez egy olyan hely lesz, ahol a diákok szabadon cserélhetnek gondolatokat, egy szabad, páratlan és friss hely az egyetemi campuson - mondta a 72 éves író.


Egy ütemre ver a szívük azoknak, akik ugyanazt a mesét hallgatjákFEL

Különös jelenségre figyeltek fel a New York-i City College Egyetem kutatói: tértől és időtől függetlenül szinkronba kerül az emberek szívverése, ha ugyanazt a történetet követik. Nem valami paranormális jelenségről van szó: Lucas Parra, a kutatás eredményeit ismertető tanulmány vezető szerzője szerint ezt az magyarázza, hogy a koncentráció mértéke befolyásolja a szívverést és a légzés tempóját is, az azonos történeteknél pedig jellemzően ugyanazok a részek követelnek meg erősebb odafigyelést minden egyes nézőtől vagy hallgatótól.
A kutatók arra is rájöttek, hogy a jelenség a történet tartalmától függetlenül megfigyelhető: a szinkronizáció ugyanúgy létrejött egy dögunalmas oktatóvideó hatására, mint egy horrorfilm megnézésére. Parra szerint korábban a kutatók hallgatólagosan elfogadták, hogy a szinkronizáció közös élmények hatására jön létre, ezért leginkább koncerteken vagy mozikban vizsgálták a jelenséget, de kiderült, hogy itt a film a lényeges, nem a mozi.
A kutatók négy kísérletet végeztek el: az elsőben 27 egészséges önkéntessel ugyanazt a hangoskönyvet hallgattatták meg, közben pedig EKG-val figyelték a szívverésüket. Az önkéntesek hasonlóan reagáltak a történet fordulataira, gyakran a történet azonos pontján változott meg a pulzusuk, és a legtöbbjüknek azonos tempóban vert a szíve. Parra és kollégái ezután egy teljesen érdektelen oktatóvideót mutattak a kísérlet résztvevőinek, és arra jutottak, hogy a szívverés tempóját nem az impulzus tartalma, hanem a koncentráció határozza meg: az önkéntesek ebben az esetben is ugyanúgy reagáltak, mint a hangoskönyvnél.


Mi az a sötét tudás?FEL

Ismeretelméleti szempontból a "sötét tudást" alternatív tudásnak vagy a megismerés olyan, alternatív módjának tekinthetjük, amely magában foglalja az erkölcsi és etikai kérdéseket is, így vizsgálata társadalomelméleti nézőpontot kíván. A "sötét" szó utalhat a tudás rejtettségére és elfedésére, de potenciálisan erkölcstelen dimenzióira is. Kiegészítője a társadalmi diskurzus által elfogadott "világos tudás" - ahogy a társadalmi és etikai keretek változnak, úgy változhat meg a tudás megítélése is.
A "sötét tudással" kapcsolatos vizsgálódás nemcsak a tudás természetére vonatkozhat, hanem arra is, hogy hogyan lehet az ismereteket elsajátítani és végül alkalmazni. Erre példa, ha valaki tudja, hogy miként lehet illegálisan kábítószert vagy lőfegyvert vásárolni az internet sötét oldalát képviselő dark weben.

A tudás kétféleképpen lehet "sötét". Egyrészt abban az értelemben, hogy valamiképpen tiltott, és hogy birtoklása utalhat polgári engedetlenségre vagy ellenállásra. Ebben az esetben a tudást szándékosan sötétben tarthatják, hogy meggátolják, hogy a hatóságok vagy a közvélemény feltárhassa. Másrészt a "sötét tudást" azért tarthatják rejtve, mert erkölcsi, etikai vagy jogi okokból kétértelmű. A "rejtett" és a "tiltott" kifejezések használatával ezt a dualisztikus jelleget hangsúlyozhatjuk, aláhúzva a hatalom és a tudás között fennálló kapcsolatot. (Rejtett és tiltott: a "sötét tudás" fogalmi meghatározása; ref.: Koltay T.)

Hírforrás: Humanus
2021. szeptember 29.  • Továbbküldöm a hírtAnalógiák

Milyen az ideális könyvtár? - A példában egyelőre iskolaFEL

Feltehetően nincs különösebb akadálya annak, hogy te is megkérdezd könyvtárhasználóidat - és pláne célcsoportod könyvtárat még nem használó részét - az ideális könyvtári szolgáltatásról. (MG)

Bori, Dóri, Lili és Panka magyar tizenévesek. Különböző iskolákba járnak; van vidéki, fővárosi, egyházi, állami és alternatív iskolás is köztük. 16-18 évesek, tehát ha a munkaerőpiacon mérnénk, azt mondanánk: már 10-11 éves tapasztalattal rendelkeznek az iskolarendszerben. Mégis, az ő és diáktársaik véleménye ritkán számít a döntéshozatalban, amikor az oktatásügyről, egy iskola mindennapjairól, vagy akár a legjobb középiskolák sorrendjének kialakításáról van szó. Úgyhogy - a tanévkezdés lendületét megragadva - mi most megadjuk nekik az esélyt, hogy elmondják, mit gondolnak. Németh Barbara pszichológus-gyerekjogi szakember kérdezte őket arról, hogy milyennek képzelnek el egy ideális iskolát. A cikk (a linket ld. alább) egy az egyben a gyerekek - általa lejegyzett - válaszaiból áll össze.


Tudományos érzékenyítés a városban, úton, útfélen - könyvtár is kipróbálhatjaFEL

A Kecskeméti Planetárium anno bronzból készült bolygómaketteket helyezett el a belvárosban, illetve a kívülebb eső planetárium épületében. A bolygók egymáshoz képest méretarányosak, és egymástól való távolságuk is a valós arányokat tükrözi. A makettek tehát egyaránt alkalmasak közvetlenül oktatási célra, illetve általános ismeretterjesztésre is - amellett, hogy a város egyik nevezetességévé váltak. A befogadó számára másodlagos, hogy a számára fontos ismeretek milyen csatornán érkeznek - legyen az könyvtár, művelődési ház, park, internet stb. Fontosabb, hogy az információ minél könnyebben feldolgozható legyen számára. Mindezt segíti, ha az információ egymással koordinált, különböző csatornákon jut el hozzá. E színesség, változatosság ugyanis segíti az ismeret megragadását. A könyvtár - mint nagyon széles kínálattal és hálózattal rendelkező szervezet - kiemelt partnere lehet ilyen együttműködéseknek.

A tudományos ismeretterjesztésnek egyre szaporodó jeleit sokfelé láthatjuk, így pl. a németországi Lindauban is.
A Nobel-díjasok minden nyáron ebben a városban találkoznak a világ minden tájáról idesereglett fiatal tudósokkal. Az önkormányzat a helyzetet kihasználva információs oszlopokat helyezett el, így városlakó és turista egyaránt sétálhat a Lindauba látogató Nobel-díjasok nyomdokain. A "Lindau Tudományút" - Lindau Wissenspfad (kb.: a tudás útja) - egyes oszlop-állomásain részleteket tudhatunk meg a Nobel-díjasokról és tudományhoz való hozzájárulásukról. Sőt, arról is, hogy munkásságuk milyen szerepet játszik mindennapi életünkben.
A Lindau Tudományúthoz természetesen van mobilalkalmazás is, amely részben elvezet az oszlopokhoz, részben további részleteket kínál az egyes feldolgozott témákban. (MG)
Praktikus

Megérkeztek az Amazon legújabb könyvolvasóiFEL

Az Amazon a legutóbbi termékbemutatói során lerántotta a leplet a népszerű Kindle Paperwhite könyvolvasójának két újabb verziójáról. Az új Paperwhite és a Paperwhite Signature Edition alapvetően egyforma, utóbbi kínál pár extra funkciót.
Az új modell nagyobb, 6,8 hüvelykes kijelzőt kapott, kisebb kerettel. A maximum fényerőt 10 százalékkal növelték, a képernyő melegsége is állítható. A Signature Edition a környezeti fény alapján automatikus fényerőt is beállít.
Az üzemidő már 10 hét, az eddigi legtöbb a Kindle modelleknél. A töltés USB-C-n keresztül történik, 2,5 órát vesz igénybe. A drágább modell már vezeték nélkül is tud tölteni. A tárhely mérete 8 vagy 32 GB.
Frissült még a kezelőfelület is, könnyebb váltani a menük között, a könyvtár pedig új szűrőket és rendezési funkciókat, nézeteket és görgetőrészt kapott. A beállítások pedig iOS-es és androidos app segítségével már könnyebben elvégezhetőek.
Kisszínes

Szél Bernadett befejezte a 120 óra közmunkájátFEL

A képviselőnő a dudálós tüntetéséért kirótt könyvtári közmunkát teljesítette a Facebook-posztja alapján.
Szél Bernadett a Facebook-oldalán emlékezett meg arról, hogy befejezte a rá büntetésként kirótt 120 óra közmunkát az Erkel Ferenc Művelődési Központban. Elmondása szerint azért kapta a büntetést, mert "dudaszót emelt azért, mert a Fidesz kiebrudalta beteg honfitársaink[at] a kórházakból".


Közkeletű tudati torzítások a vírusveszéllyel kapcsolatbanFEL

Emellett az elfogultság is torzíthatja az ember viselkedését és döntéshozatalát. A megerősítési torzításunk hatással van arra, hogy mennyire bízunk a vakcinában, valamint mennyire bízzuk el magunkat a betegség veszélyeivel kapcsolatban. Jessica Saleska, a Kaliforniai Egyetem munkatársa kiemelte annak a fontosságát is, hogy a pozitív és negatív előítéleteink hogyan hatnak döntéseinkre.
- Míg a negatív információ tovább, és gyorsabban megmarad a fejünkben, addig
- magunkat társainknál sokkal fittebbnek, egészségesebbnek tartjuk, így
- a járvány kapcsán ellenállóbbnak is hisszük magunkat a megbetegedésekkel szemben.
A vakcináról való gondolkodásra hatással vannak a különböző megerősítési előítéleteink, torzításaink is. A különböző előítéletek mindenkit érintenek, gyakori jelenség révén a megerősítési torzítás is közrejátszik, amikor az emberek a vakcináról szeretnének tájékozódni.

Sok függ attól, hogyan keresünk rá dolgokra. Ha eleve úgy gondoljuk, hogy a védőoltás kockázattal jár, a keresőszavainkat is így fogjuk összeállítani, ennek köszönhetően pedig a találataink is ezt fogják alátámasztani. - Mondta Betsch, aki hozzátette, hogy az oltásoknál nagy szerepet játszik az is, hogy mennyire hozzáférhető az. Elmondása szerint, ha kényelmetlen a védőoltást felvenni, bonyolult procedúra előzi azt meg, úgy kisebb az oltási kedv.


Az internetes konkurenciánál is jobban csökkenti a lappiacot a kormányzati térnyerésFEL

Nemcsak az internetes csatlakozással ellátott háztartások és az online lapok számának és népszerűségének a növekedése, de sokkal inkább a NER elmúlt 11 éves működése és sajtópolitikája okozza a nyomtatott napilapok hanyatlását az elmúlt években - derül ki a G7 elemzéséből.
A lap szerint a napilapok piaca 2015. és 2020. között lefeleződött, vagyis a példányszám 200 millióval csökkent.
A G7 elemzése szerint míg a NER első felében is tapasztalható volt - már a Fidesz második hatalomra jutása előtt is jellemző - visszaesés, ennek üteme megduplázódott 2016. után, mikor a kormány igazán durván elkezdett belenyúlni a sajtópiacba. Ez a Népszabadság, a Simicska-féle Metropol bezárásának és a megyei lapok kormányzati irányba állításának időszaka.
2020-ban bárminemű időszaki kiadványból 459 millió példányt nyomtattak ki, míg 2015-ben 696, 2010-ben pedig 923 milliót. A KSH kimutatása szerint 2006-ban nyomtatták ki a legtöbb lapot, 1 329 milliót, ha pedig csak a napilapokat nézzük, a csúcsév 2005. volt 661 millió példánnyal, és a 2010-es 518 és a 2015-ös 401 millió után jutunk el 2020-ra az eddigi mélypontot jelentő 198 millió példányig.
A tavalyi rekordalacsony példányszámot csak részben lehet tehát a pandémiával, és a miatta visszaeső reklámbevételekkel és az újságárusok otthonmaradás miatt elmaradó forgalmával magyarázni, a tendencia évek óta tart, az utóbbi időszakban pedig egyre gyorsult. Ez pedig a G7 szerint szoros összefüggésben van a kormány sajtópiacon kifejtett munkásságával, mint írják, a visszaesés "biztosan nem független attól, hogy a kormányzatnak a magyar sajtó szisztematikus bedarálása érdekében tett lépései is itt okozták talán a legnagyobb pusztítást."

Régebbi hírforrás(ok): Mely lapokra ugrottak rá az olvasók a karanténban? link Nem fogynak az országos napilapok linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról