Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2021/37., okt. 13.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Igaz, hogy hatékonyabbak és eredményesebbek, és ahhoz együtt is működnek
Obszcénnek mondott gyerekkönyvek miatt emelhetnek vádat Wyomingban, könyvtárosok ellen
Példás tájékoztatás - a Hégető Honorka-díj nyertesei (videók)
Otthonról válaszolhatnak a könyvtárosok a használók kérdéseire, 2 óránként váltva egymást
Könyvtárparkot állított csatasorba Medellín városa az emberek felemelésére
Mi az a könyvtárpark?
Csillagászat - ha a közoktatás nem is lép, vannak gyerekeket lelkesítő könyvtárak
Jubilál a Halis-könyvtár: megünnepli a használókat
Családbarát digitális szabadulószobák - néhány példával (olvasóink szavazatára)
Innováció: megnyitotta kapuit az első közösségi kutyás könyvtár
Veszprémben működik elsőként az ország első kutyabarát megyei könyvtára
Megkérdeztük: Megbecsültnek érzed-e magadat munkahelyeden, könyvtári alkalmazottként?
Most érdemes klímaszorongás könyvtári adattárat készíteni
A kölcsönzésen túl is szeretne valamit a FSZEK
Thúry József Könyvtár - iskolai, egyházi és nyilvános könyvtárként egyaránt működik
Mém a New York-i késedelmi díjak elengedéséről
Újra örökbe fogadták a Vadaskert medvéit

Analógiák

Látszatkeltés, intellektualizmus, 'mindig is így csináltuk' - ismerős?
Jót tesznek egy kapcsolatnak a veszekedések, de kérdés a vitakultúra szintje
Mi vagyunk a nyelvészek - önmeghatározás és pr

Praktikus

Megvariálja a Google a keresőjét, máshogy kereshetünk a jövőben

Kisszínes

Múzeumkönyvtárat nyitottak - Pécsi Egyházmegyei Könyvtár
A magyar iskolákban lényegtelen szempontok szerint értékelik a gyerekeket

Információforrások

Ezekkel az appokkal a matekozás tényleg gyerekjáték


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Igaz, hogy hatékonyabbak és eredményesebbek, és ahhoz együtt is működnekFEL

A KIT ez évben két holland, könyvtárak által is használt együttműködési rendszerre is felhívta a figyelmet:
- A hátrányos helyzetűek ismeretszerzését támogató Oefenen.nl (erről közös konferenciánkon is szóltunk) link
- Az idősek tanulását támogató Studiekringen platform link .
A rendszerek jellemzői, hogy
1. hatékonyak, kihasználva a méretgazdaságosságot
2. könyvtárakon kívüli, külső vállalkozás / alapítvány szolgáltatja őket - amellyel a könyvtárak közvetve elismerik: jobb, ha e speciálisabb feladatokat külső, a témában szakértő szervezet kínálja
3. a könyvtárak (gyakran a nemzeti könyvtár bevonásával) megvásárolják a külső szolgáltatást, ahelyett, hogy drágábban és lassabban saját maguk fejlesztenének hasonló rendszert - egymással párhuzamosan; az üzleti modell emellett jelentősen megnöveli a minőségi szolgáltatás és folyamatos fejlesztés elvárhatóságát
4. a könyvtárak integrálják a felületet és a szolgáltatást saját könyvtári portáljukba és működésükbe, és az így bevont szakértelmet kiegészítik saját használóismeretükkel, helyismeretükkel - azaz: egymás jobb szakértelmét elismerve, munkamegosztásra építenek. A jó eredményhez ugyanis mindkettőre szükség van.

A holland könyvtári hozzáálláshoz nagyon hasonlót találunk és mutattunk be az utóbbi években pl. Németországból és Nagy-Britanniából is. Közös jellemzőjük: a használók szempontjait figyelembe vevő, azaz minőségi rendszerek használatában érdekeltek, szemben a "mi tudjuk jobban" attitűddel. Ezzel a könyvtárosok megemelik saját társadalmi elismertségüket - nem könyvtárpropaganda, hanem minőségi szolgáltatások által. (MG)


Obszcénnek mondott gyerekkönyvek miatt emelhetnek vádat Wyomingban, könyvtárosok ellenFEL

Wyoming államban ügyészek vizsgálják, hogy vádat emeljenek-e a Campbell Megyei Közkönyvtár link dolgozói ellen, akik egyesek által obszcénnek minősített könyveket helyeztek a gyermek- és ifjúsági részleg polcaira.
A helybéliek felháborodását a könyvek mellett a gyerekkönyvtári programból azóta törölt transznemű bűvész meghívása váltotta ki. [A művészről és a visszalépésről ld.: link ] . A helyi ügyészek egy független ügyészhez fognak fordulni a Gillette város könyvtárában lévő, öt darab, szexuális neveléssel és az LMBTQ-kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő könyvvel kapcsolatban, jelentette be a megyei védőügyvéd.
Mivel az eset a megyei ügyvéd elé került, az érintett helyi ügyészek egy Campbell megyén kívüli ügyész segítségével szeretnének egységes véleményre jutni, mielőtt bejelentik, hogy vádat emelnek-e.
"Személy szerint, szülőként az érintett dokumentumokat egyszerűen nem tartom megfelelőnek a gyermekek számára. Undorítóak. Ügyvédként azonban megesküdtem, hogy fenntartom az Alkotmány rendjét, és ezért alaposan megvizsgáljuk az ügyet" - mondta az érintett Mitchell Damsky védőügyvéd.
A könyvek könyvtárbeli elérhetőségét egyik helyi lelkész is kifogásolta. - "Ez egy meleg könyv? - mutatott rá a lelkész. - Férfi és női nemi szervek illusztrációit, valamint orális és anális szex leírásait tartalmazza."
"A gyermekek bármely, e témával kapcsolatos anyaghoz hozzáférhetnek az interneten keresztül is" - érvelt ugyanakkor az ügyész.
A tiltakozások és fenyegetések a könyvtár ellen nyáron kezdődtek egy transznemű bűvész előadásának terve miatt. A felháborodás arra késztette az államban működő Wyoming Equality (Egyenlőség Wyomingban) LMBTQ érdekképviseleti csoportot, hogy egyeztessenek a helyi tisztviselőkkel a fenyegetések kapcsán, és támogassák a könyvtár dolgozóit, közölte a csoport ügyvezető igazgatója, Sara Burlingame. "Helybéliek jelentek meg a könyvtárban és fenyegető megjegyzéseket tettek könyvtárosokra és a könyvtárra?" - mondta.
A helyi vezetők közbelépése azzal a reménnyel tölti el, hogy ezáltal csökkenni fog a könyvtárral szembeni hangulatkeltés, szerinte van lehetőség az események más vágányra terelésére. (ref.: HWJ-MG)

Kapcsolódó: a tudomány állása szerint külső, társas ráhatással (pl.: könyv elolvasása, előadás a témában stb.) a nemi identitás gyakorlatilag gyerekkorban sem befolyásolható. Vö.: Melegség és balítélet link

Régebbi hírforrás(ok): Magyar tartalom a betiltott könyvek hetén - Az idei rendezvény a Rutgers Egyetemen (USA) link Vasárnap.hu: célba vették az LMBT-szervezetek a könyvtárakat link

Példás tájékoztatás - a Hégető Honorka-díj nyertesei (videók)FEL

A jellemzően fontos társadalmi ügyekre figyelmet felhívó Hégető Honorka-díjra idén közel hetvenen pályáztak. A zsűri a fődíjat a Telex Tiszán érkező műanyagszemétről szóló videójának adta (velük külön is beszéltünk kicsit, olvassátok el a forráslinken). Hogy ne kelljen böngészni, itt van egyben a videópakk, amit erősen ajánljunk végignézésre.
- A szemét útja a Tiszán: Ukrajnától Magyarországig, Telex - link
- Mezőgazdasági kultúrsivatag lehet a Kárpát-medencéből, hvg - link
- Mérgeink - Sóskút, hvg - link
- Nem akarnak ők lenni a klímaváltozás első hazai áldozatai, 444 - link
- Felnőtt örökbefogadottak, RTL Magyarország/Fókusz - link
- Ez nem drog, hanem méreg, 24 - link
Civil díjazott
- Még emlékszem - link
Telenor különdíj
- Sütni tanítja a borsodi gyerekeket a fiatal pék, RTL Magyarország/Fókusz - link
Fotó kategória
- Fotósorozat egy transznemű pár hétköznapjairól, WMN - link

Hírforrás: Kreatív Online Hírlevél
2021. október 13.  • Továbbküldöm a hírt

Otthonról válaszolhatnak a könyvtárosok a használók kérdéseire, 2 óránként váltva egymástFEL

A mostani történés a NOLA, az ohioi könyvtáros egyesület égisze alatt fut "AskUsQuestions Project" név alatt, 15 közművelődési könyvtár részvételével. A könyvtári referensz es MIT-HOL újabb, továbbfejlesztett változatáról van szó. Lényege, hogy a könyvtárak beiratkozott tagjai élő, interaktív - gépi - csevegésbe léphetnek kedvenc könyvtárosukkal, közös webkeresést végezhetnek, űrlapkitöltésben segítséget kérhetnek stb. Vasárnaptól csütörtökig este 8-tól éjfélig él a vonal (bizonyára versenyt támasztva a sex.com-nak -:))). Ezalatt egy speciális program segítségével a könyvtárak beiratkozott tagjai bármely gépről kapcsolódhatnak ehhez a szolgáltatáshoz látogatójegyük (bárcájuk-:) azonosítójával. Hamarosan a projekthez kapcsolják a Voice Over IP hangfelismerő programot, és akkor hangbemondásosan is megnyilatkozhatnak az olvasók.
A dologban fontos szerintem nemcsak az éjjel-nappalos közért mintájára kínált online rendelkezésre állás (csúnya szó...), hanem az interaktivitás és az ún. home-working. A könyvtárosok otthoni gépükről válaszolnak, kétórás váltásban dolgoznak.

- Olvasom újra az azóta elhunyt Bánhegyi Zsolt Katalistre írt 2000. dec. 5-i, ohioi levelét. Azóta sok víz lefolyt az Ohion és a Dunán is. Szerinted tudunk már ilyen rendszert Magyarországon közösen üzemeltetni (a MIT-HOL-tapasztalat után)? (MG)


Könyvtárparkot állított csatasorba Medellín városa az emberek felemeléséreFEL

Kolumbia második legnagyobb városa, Medellín nevének hallatán valószínűleg mindenkinek a Pablo Escobar vezette drogkartell jut először az eszébe, és bár turisztikai szempontból valószínűleg nem árt Medellínnek a kokainkirály egykori helybéli tevékenysége, a város vezetői már évtizedek óta azon dolgoznak, hogy levakarják ezt a stigmát. Míg korábban legfeljebb a világ legveszélyesebb városa címet tudhatta magáénak, a töretlen városfejlesztésnek köszönhetően 2013-ban a világ leginnovatívabb városának, 2019-ben pedig a világ első számú okosvárosának választották Medellínt, amely most újabb célt tűzött ki maga elé: Latin-Amerika első ökovárosa szeretne lenni.

Politikájának három alapköve
- a közösségi terek kialakítása
- a lakhatási problémák megoldása és
- a megbízható szociális szolgáltatások biztosítása;
ezekben látta a valódi változás katalizátorait. Bár a kartellek felszámolása után a zsigeri reakció az lett volna, hogy fegyveres rendőröket küldenek a problémás (és leginkább szegény) negyedekbe, a várostervezők a lakosokkal egyeztetve más eszközhöz nyúltak. "Ahelyett, hogy még több fegyverrel árasztották volna el az utcákat, inkább befektettek a szegény közösségekbe, és az ottani lakosokat elsőosztályú állampolgárokként kezdték kezelni. Így lehet igazán megváltoztatni életeket" - mondta a Newsweeknek Boyd Cohen, a barcelonai EADA üzleti egyetem urbanista kutatója. Fajardónak 2007-ben lejárt a mandátuma, de utódain keresztül a szellemisége tovább öröklődött.
A városfejlesztések során elsősorban a belváros és a külső negyedek összekötésével igyekeztek egységet teremteni, és felszámolni a társadalmi-gazdasági különbségeket. Utakat, iskolákat, egészségközpontokat, sportpályákat építettek, de a hagyományos megoldásokon túl nagy hangsúlyt fektettek a környezetbarát lakóparkok és a kulturális-oktatási központokként funkcionáló, zöldterületeken elhelyezett könyvtárparkok kiépítésére (...).


Mi az a könyvtárpark?FEL

A könyvtárpark (spanyolul: parque biblioteca) kifejezést először Kolumbiában használták egy városi komplexumra, amelyet egy könyvtárépület és a környező zöldterület kombinációja alkot. Ezek a könyvtári parkok stratégiailag a kolumbiai nagyváros, Medellín perifériáján helyezkednek el, hogy kielégítsék a több kulturális és oktatási tér, illetve közszolgáltatások iránti igényt a kevésbé tehetős városrészekben.

Medellín polgármestere szerint: "A könyvtárparkok a társadalmi fejlődés kulturális központjai, amelyek ösztönzik a polgárok találkozását, oktatási és szabadidős tevékenységeket, csoportok építését, a digitális kultúra egyre újabb kihívásaival való találkozást. Egyúttal olyan terek is a kulturális szolgáltatások számára, amelyek lehetővé teszik a kultúrateremtést és a környék meglévő szervezeteinek erősödését.

A könyvtárparkok kolumbiai külvárosok fejlesztésében elért eredményessége hozzájárult az ötlet Latin-Amerika más országaiban való elterjedéséhez. Így például Rio de Janeiro Manguinhos Könyvtárparkját Kolumbia könyvtárparkjai ihlették. (ford.: MG)


Csillagászat - ha a közoktatás nem is lép, vannak gyerekeket lelkesítő könyvtárakFEL

A gyerekeket már egészen kiskorukban magával ragadja a csillagos égbolt, a Nap és a Hold, vagy éppen a hullócsillagok jelensége. Persze amikor egy óvodáskorú azt mondja, hogy csillagász szeretne lenni ha felnő, még valószínűleg nem tudja, hogy ez a szakma milyen feladatokkal jár, de a közoktatás nem is tesz azért semmit, hogy ezt az érdeklődést fenntartsa a gyerekekben.
"A csillagászat tantárgyi helyzete ma szinte rosszabb, mint akár egy évszázada. A 20. század első felében viszonylag jelentős volt az asztronómia tananyag az iskolákban. A könyvekben az akkori modern ismeretek is gyorsan megjelentek. Az űrkorszak beköszöntével - paradox módon - az oktatásban teret vesztett a csillagászat" - írta Szatmáry Károly, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője és a Szegedi Tudományegyetem professzora 2009-ben. A helyzet azóta sem változott sokat. (Qubit)

Vannak azonban olyan könyvtárak, amelyek felkarolják a témát. Lássunk egy székelyudvarhelyi példát!
Székelyudvarhely közkönyvtára 2013 óta kapcsolt rá a tudományos érzékenyítésre. Ahonnan már csak egy lépés volt a csillagászat felé való nyitás, hisz a környéken nincs aktív csillagász klub. Az iskolák nem szánnak rá sem időt, sem pénzt (kivéve néhány lelkes földrajztanárt). Száz kilométeres körzetben nincs planetárium.
- 3+1 foglalkozásunk kapcsolódik a csillagászathoz - mondja Szőcs Endre igazgató. - Három távcsövünk van (egy tükrös, egy lencsés és egy kifejezetten naptevékenységek megfigyelésére alkalmaz H-alpha), melyeket iskolák udvarán, gyerektáborokban, városnapokon, gyereknapon szoktunk felállítani és bemutatókat tartani.
- Tartunk egy fizika kísérleti sorozatot, melynek része a Naprendszerünk és az ismertebb csillagképek bemutatása. Itt - a terem adottságait felhasználva - sikerült egy méret- és távolságarányos (persze a két arány nem azonos) modellt felállítani, mely egyedi, és szinte reális módon ábrázolja a méret különbségeket, valamint a hatalmas távolságokat.
- 2018-ban felállítottunk egy 15 személyt befogadó digitális planetáriumot, mely a hagyományos értelemben vett planetárium-bemutató mellett alkalmas kupolafilmek vetítésére is.
+1, az egyik szabadulószobánk játékában is vannak csillagászati elemek, de erről nem beszélhetek...
Természetesen a legnépszerűbb a planetárium. A három foglalkozásunkon több ezer személy - nem csak gyerek - vett részt. Az igényen túl érzékelhető társadalmi hatásról még nem beszélhetünk, mert még nagyon kevés idő telt el az indulás óta. Azt viszont már az első pillanattól láttuk, hogy a csillagászat minden korosztályt lenyűgöz.
A közeljövőben gyakorlati képzést indítunk a csillagászati teleszkóp helyes és eredményes használatával kapcsolatban - mondta az igazgató a KIT-nek. - A vonatkozó fotókat ld.: link

Régebbi hírforrás(ok): Csillagászatra (is) érzékenyít a székelyudvarhelyi könyvtár link

Jubilál a Halis-könyvtár: megünnepli a használókatFEL

20 éve van jelenlegi épületében a most 70 éve alapított könyvtár. Ám mivel a könyvtár a használókból él, az ünnep alkalmából emléklappal megajándékozták azokat a használókat, akik legintenzívebben látogatják a könyvtárat. A fenntartó által is meglátogatott eseményre tudatosan minden korosztályból választottak díjazható használókat.
- A résztvevők és kísérőik számára bemutatják a járványidőszak alatt nulla költségvetésből megújított belső tereket.
- Az emléklapokat olyan személyektől vehették át, akiknek valamilyen műve olvasható a könyvtárban, és jelenleg is könyvtárhasználók. Mindezzel beszélgetéseket generáltak a felek között.
- Végül a Góbé zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket, a könyvtár falain kívül. A kültéri, bárki által lát(ogat)ható eseménnyel is jelezte a könyvtár nyitottságát a város többi polgára irányába. (Czupi Gyula nyomán.)


Családbarát digitális szabadulószobák - néhány példával (olvasóink szavazatára)FEL

A digitális szabadulószobák száma is a pandémia alatt nőtt meg. A műfaj jó formája a biztonságos, közös kikapcsolódásnak. A Library Journal összegyűjtött közülük néhány érdekes példát. A játékok többsége ingyenes, de vannak köztük fizetősek, és regisztrációt igénylőek. Az oldalak angol nyelvűek.
- Az Operaházon belül: A Sydney Operaház hozta létre a szabadulószobát a "bölcsesség próbáiról". A játék az operaház alagsorából indul, és rejtvények megoldásával kell átjutni a következő szobába. Minden szobában egy jelszót kell kitalálni. A kirakók és rejtvények sokszor klasszikus zenére utalnak link .
- Grimm szabadulószoba: A játék egy meglévő szabadulószoba alapján készült el digitális formában. Egy tündérmese köré épül, így ideális családok számára. A játékosok egy megbűvölt erdőből indulnak, egy játékvezető segítségével. A feladatok nehézsége választható és a résztvevők életkorához is igazodik a 25 dolláros részvételi díjért link .
- Mystery Escape Room: több szabadulószoba közül lehet választani, mint például az irodalom köré épülő Nancy Drew vagy a Szuperhősök szoba. Ebben az esetben a játékért fizetni kell, amelyen 4-8 fő vehet részt link .
- Paruzal Games: hét játék közül lehet választani, amelyet Zoomon keresztül moderál egy játékvezető. Például az egyikben egy pizzéria megnyitásáért kell az idővel küzdeni, de saját játékokat is létre lehet hozni a platformon. Minden játék 15 dollárba kerül, amin akár 8 játékos is részt vehet
link .
- Észak-Kentucky, Campbell Megyei Közkönyvtár: saját ingyenes szabadulószobákat kínál a weboldalán keresztül. Google Formson keresztül lehet részt venni az űrrel, nemzeti parkokkal, Egyiptommal, mitológiával kapcsolatos játékokon. A leírásokban szerepelnek az életkori javaslatok. Mindet lehet egyedül vagy csoportosan is játszani link .
- Hogwarts digitális szabadulószoba: a Harry Potter kedvelőknek szánt játékot egy fiatal könyvtáros készítette. A történet első éjszaka, a Hogwarts-ba költözést követően indul. A kérdések, rejtvények nem csak a Harry Potter történetekre koncentrálnak, ezért bárki játszhatja azokat egyedül, csoportban és akár egymás ellen is link . (ref.: Habók Lilla)


Innováció: megnyitotta kapuit az első közösségi kutyás könyvtárFEL

Az első Közösségi Kutyás Könyvtár nyitotta meg kapuit október 4-én a DOG3 Közösségi Kutyás Térben a budapesti III. kerületben. A könyvtárat a több mint 10 éves EB OVO Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy olyan magas színvonalú vagy Magyarországon nehezen beszerezhető szakmai művek váljanak elérhetővé az érdeklődők számára, amelyekből minden gazdi tanulhat, fejlődhet.
Az ötlet Vass Viktóriától, az EB OVO elnökségének egyik tagjától származik. Ő válogatta össze azt az 53 könyvet és 44 e-book-ot, melyek jelenleg elérhetőek. "A magyar nyelven elérhető könyvek többsége leginkább általános, szórakoztató céllal szól a kutyákról." - mondja Viki - "Én kutyatrénerként sok időt áldozok arra, hogy képbe kerüljek az aktuális külföldi kutyás szakirodalommal, és azt gondoltam, nem vagyok ezzel egyedül. A könyvtár tartalmát nem csak szakmabelieknek, hanem magukat képezni akaró gazdák számára is válogattam." A könyvtárban főként angol nyelvű könyvek vannak, de magyar könyvekkel is találkozhattok.

A könyvek között olyan ritkaságok is szerepelnek, mint például Turid Rugaas norvég kutyakiképző alapművei, köztük a kutyák csillapító jelzéseiről szóló mű, amely megjelenésekor alapjaiban változtatta meg a kutyák kommunikációjáról való ismereteinket; vagy James O'Hare amerikai viselkedéskutató a kutyák (főként nemkívánatos) viselkedése értékelésének módszereiről szóló könyve. A könyvek válogatása során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatalabb korosztály is találjon kedvére valót: akár a szépirodalmi kutyás művekben (pl. Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya című kötete amely a népszerű Disney animáció alapját képezte), akár a Lili Chin amerikai grafikus által illusztrált Dr. Sophia Yin állatorvos könyvében, amely a kutyákkal való helyes kapcsolatteremtést veszi át egyszerűen, ám érthetően a gyerekek és szüleik számára.

Az első Kutyás Közösségi Könyvtár jelenleg olvasótermi kereteken belül működik az óbudai Kutyás Közösségi Térben és a DOG3 Klubtagok számára elérhető nyitvatartási időben.


Veszprémben működik elsőként az ország első kutyabarát megyei könyvtáraFEL

Kutyabarát hellyé avatták ünnepélyes körülmények között az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat és veszprémi fiókkönyvtárait csütörtökön.
Baranyai Tamás, az intézmény igazgatója különlegesnek nevezte az új szolgáltatást, melyet veszprémi fiók­könyvtáraikban is bevezetnek. Méltatta Ovádi Péter támogatását, amellyel megvalósulhatott mindez. Egyúttal köszönetet mondott mások mellett Vargáné Ládonyi Erzsébetnek, a gyermek- és ifjúsági könyvtár vezetőjének a kutyabarát könyvtár ötletéért.
- Az állatok boldogabbá teszik az életünket, segítőként és társként is gazdagítják nap­jainkat - fogalmazott Baranyai Tamás.
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, a mostani eseménnyel is az a cél, hogy erősödjön ember és állat barátsága, illetve felhívja a figyelmet az együtt élésük jelentőségére. A könyvtárba békés, megbízható ebeket várnak, amelyek nem zavarják az intézmény csendes, meghitt hangulatát, a házirendet a könyvtárban továbbra is alapvetőnek tekintik. Az új szolgáltatást két hónapon át "tesztelték", és azt tapasztalták, hogy egyszerre nem sok kutya tartózkodik náluk, és kitűnően viselkedtek a gazdikkal érkező négylábúak.
Figyelnek azokra is, akik nem kedvelik az ebeket, aki szeretné, kutyaterápiás foglalkozáson kerülhet közelebb az állatokhoz. Az igazgató aláhúzta, bizonyos abban, hogy népszerű szolgáltatással gazdagodott az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.


Megkérdeztük: Megbecsültnek érzed-e magadat munkahelyeden, könyvtári alkalmazottként?FEL

A kapott, tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
27 - 1 (egyáltalán nem)
22 - 2
18 - 3
5 - 4
7 - 5 (teljes egészében).
Mindez diagramon ábrázolva és a 2016-os hasonló felmérés adataival összevetve itt látható:
link
2016-ban az "osztályátlag" 2,7 volt. Most 2,27. Azaz a korábbi vacak adathoz képest is vacakabbul érezzük magunkat. Érdemes hangsúlyozni, hogy ez a szám belső körülményt jelent. Azaz: nem a kormány, a párt, vagy bármely külső, félelmetesre festett erő műve. A fizetés is ezekhez kötődő, döntően külső körülmény. A romló eredényről tehát maga a szakma tehet, leginkább a különböző szintű könyvtári felettesek. Lényegében: az ő vezetői képességük csökkenését jelzi a szomorú mutató.
A kilábalás is belső erőfeszítés eredménye lehet: a különböző szinteken álló könyvtári vezetők képességeinek növelése. S hogy miért fontos ez? - Ha a munkatársak nem érzik magukat megbecsülve, nem bontakozik ki teljesítményük. Azaz: az egész szakma vacakabbul teljesít. És ezáltal romlik megbecsültsége. Amitől pedig rosszabbul érezzük magunkat... Folytassam? (MG)


Most érdemes klímaszorongás könyvtári adattárat készíteniFEL

Már Magyarországon is egyetemi képzésen foglalkopznak a klímaszorongással.
"Létező jelenség, hogy tizenévesek szoronganak, és úgy érzik, hogy nem mernek majd gyereket vállalni, mert ha elolvassák a különböző klíma-előrejelzéseket, nem lehetnek biztosak abban, hogy az ő gyerekeik életében, tehát körülbelül 70-80 év múlva még élhető lesz ez a bolygó" - mondta Varga Attila, az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézet (EKTI) habilitált egyetemi docense. A Qubit arról kérdezte, hogy milyen megfontolások, élethelyzetek, kutatási eredmények hívták életre a szeptemberben indult környezetvédelmi szakpszichológus továbbképzést az ELTE-n.
A 16 és 25 év közötti fiatalok 60 százaléka nagyon vagy rendkívüli módon aggódik a globális klímaválság várható következményei miatt, 45 százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez az érzés erősen befolyásolja mindennapjait. A praktizáló pszichológusok egyre több érintett fiatallal találkoznak Magyarországon is, ez pedig abban is megnyilvánul, hogy a pszichológia mint szakma hivatalosan is elkezdett a témával foglalkozni. (Qubit)

Képzés van, vonatkozó adattár nincs. Az egyre fontosabbá váló problémakört felölelő adattár nyilván nem csak az illetékes egyetemi szakkönyvtár, hanem a közkönyvtárak körében is egyre keresettebb szakterületté válik. Ha a könyvtárosoknak fontos a társadalmi elismertség, akkor ez irányba okkal léphetnek. No persze, nem egyénileg, az ország 125 helyén párhuzamosan adattárat építve. Hanem az illetékes szakkönyvtárral egyeztetve, közösen, akár a meglévő / készülő forrást átvéve, helyi igényekre szabva. (MG)


A kölcsönzésen túl is szeretne valamit a FSZEKFEL

Egy könyvtár életében fontos, hogy fejlesztési programokat készítsen, és ahogy a lehetőségek biztosítottak, azokat meg is valósítsa. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár esetében ez az év ilyen szempontból szerencsés, mivel három új könyvtárat vehettek át az olvasók - számolt be róla Fodor Péter főigazgató, s emlékeztetett, 2001 óta tizenöt új bibliotékával bővült a fővárosi hálózat, amely immár a Központi Könyvtáron túl negyvennyolc tagintézményből áll.
... érzékelhetően megnőtt a távhasználat, a távfizetés, és a bankkártyás fizetésre való igény. Ezért még idén bevezetik ezt a fizetési módot is, kezdetben a nagyobb bibliotékákban.
... a megbocsátás napjának ... talán nincs már meg az a varázsa, mint korábban, hiszen a lejárat előtt e-mailben értesítik az olvasókat. Ám feltehetően többen is várják ezt a napot, amit jól bizonyít, hogy évente fél-egymillió forint közötti az az összeg, amelyet a könyvtár "megbocsát", s ezzel sok rég otthon felejtett könyv is visszakerül a bibliotékákba. ...
Fodor Péter elmondta, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ennek kialakításában részt vegyenek a dolgozók, akár ötleteikkel, akár kritikai észrevételeikkel, amelyek a tartalmi szolgáltatások és a hálózat fejlesztését szolgálják.


Thúry József Könyvtár - iskolai, egyházi és nyilvános könyvtárként egyaránt működikFEL

Iskolai, egyházi és nyilvános könyvtárként egyaránt működik a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumának épületében található Thúry József Könyvtár. A több, mint húszezres állományú könyvtár idén szeptemberben ünnepelte fennállásának 20 éves évfordulóját. Az olvasás szolgálata mellett a kezdetektől a közösségi élet népszerű színteréül is szolgál a különleges belterű helyiség. Ennek fontosságáról is beszélgettünk Keresztúri Attila könyvtárossal.
- Nemrégiben indítottam egy párbeszédet volt diákokkal a közösségi oldalon, és magam is meglepődtem, milyen sokuknak vannak meghatározó emlékei könyvtárunkkal kapcsolatban. Ma sincs ez másként, vannak végzősök, akik a lyukas óráikban nem maradnak otthon, hanem bejönnek a könyvtárba tanulni, de jönnek olyan gyerekek is, akik a folyóson ácsorgás és mobiltelefon nyomkodás helyett, társasozni szeretnének. Ha lehetőséget adunk nekik, ha törődünk velük, nem kizárólag a kütyük felé fordulnak - zárta gondolatait a könyvtáros.

Elengedhetetlen a közvetlen kapcsolat. Keresztúri Attila azt vallja, az olvasói szolgálati feladat mellett az is szerves része a hivatásának, hogy bizalmas légkört teremtsen a könyvtárban. Igyekszik minél több tanuló nevét megjegyezni, azt mondja, olyankor egészen másként viszonyulnak hozzá. - Érzik, hogy nem idegenként kezelem őket, ezáltal a könyvkölcsönzés vagy a játék mellett, akkor is bizalommal fordulnak hozzám, ha bármi másban segítségre van szükségük, vagy csak társaságra vágynak. Vannak gyerekek, akik nálam kezdik minden napjukat, beszélgetünk, és így könnyebben átvészelik az esetleges nehézségeket. Ez is a feladatom - avatott be hivatásának tartalmába a könyvtáros.

Kapcsolódó videó: link


Mém a New York-i késedelmi díjak elengedésérőlFEL

New York eltöröli a könyvekre a késedelmi díjat.
Miután Chicago ezt megtette:
- 83%-kal megugrott a visszahozott könyvek száma
- 11.000 ember kapta vissza olvasójegyét
- 7%-kal nőtt a kikölcsönzött könyvek száma
- 900 ezer dollár veszteség a be nem fizetett díjakból - a városi költségvetés 0.009%-a
Lenyűgöző, hogy mi történik, ha dekriminalizálják a szegénységet.


Újra örökbe fogadták a Vadaskert medvéitFEL

A Katona József Könyvtár öt évvel ezelőtt fogadta először örökbe a Kecskeméti Vadaskert medvéit. Ennek megújítása történt meg a hétvégén az Országos Könyvtári Napok keretében.
Örömmel fogadták a látogatókat a Kecskeméti Vadaskert medvéi a hétvégén. Az Országos Könyvtári Nap keretében tartották meg a könyvtári macik örökbefogadásának megújítását, az esemény pedig "Olvass Kecskemét! - A Vadaskertben" elnevezést kapta.
- Az örökbefogadás azt jelenti, hogy egy állatfajt támogatnak a vadaskertben, az erre szánt összeget pedig az állat etetésére, egészségének megóvására, életfeltételeinek javítására fordítják - hangsúlyozta Tarjányi Antal, a vadaskert állatgondozója. Az örökbefogadás megújítása a látogatók kedvenc programjával, látványetetéssel zárult.
Analógiák

Látszatkeltés, intellektualizmus, 'mindig is így csináltuk' - ismerős?FEL

Ferenc pápa: - A szinódust egy rendkívüli, de látszólagos eseményre lehet redukálni, mintha egy gyönyörű templom homlokzatát néznénk anélkül, hogy valaha is betennénk a lábunkat a templom belsejébe. Ezzel szemben a szinódus egy valódi lelki megkülönböztetést végző út, amelyre nem azért vállalkozunk, hogy kedvező képet fessünk magunkról, hanem azért, hogy jobban együttműködjünk Isten történelemben végzett munkájával.
Ezért, ha szinódusi egyházról beszélünk, nem elégedhetünk meg a formával, hanem olyan tartalomra, eszközökre és struktúrákra is szükségünk van, amelyek elősegítik a párbeszédet és a kölcsönös befolyásolást Isten népén belül, különösen a papok és a világi hívők között. Miért hangsúlyozom ezt? Mert időnként a papokban megjelenik az elitizmus, mely elszakítja a papot a világiaktól; és végül a pap a "vállalkozás főnökévé" válik, és már nem az egész, előre haladó egyházközség pásztora. Ehhez át kell alakítani bizonyos felülről lefelé irányuló, torz és részleges elképzeléseket az Egyházról, a papi szolgálatról, a világi hívők szerepéről, az egyházi felelősségről, a kormányzati szerepekről és így tovább.
A második veszély az intellektualizmus - az elvontság: a valóságtól való teljesen elrugaszkodott gondolkodás - [ez akkor áll elő, ha] a szinódusból egyfajta tanulmányi csoportot csinálunk, ahol az Egyház problémáiról és a világ bajairól okos, de elvont felszólalások hangzanak el; egyfajta "elbeszélés a fejünk felett", amikor felszínesen és világiasan haladunk előre, és végül visszazuhanunk a szokásos meddő ideológiai és pártos beskatulyázásba, és elszakadunk Isten szent népének valóságától, a szerte a világban működő közösségek konkrét életétől.
Végül pedig elérhet bennünket a mozdulatlanság kísértése: mivel "mindig is így csináltuk" (Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 33) - ez egy mérgező mondat az Egyház életében: "mindig is így csináltuk", jobb, ha nem változtatunk. Akik így gondolkodnak, még ha nem tudatosul is bennük, abba a hibába esnek, hogy nem veszik komolyan a kort, amelyben élünk. A kockázat az, hogy végül régi megoldásokat alkalmaznak az új problémákra: nyers szövetből készített folt, mely végül még nagyobb szakadást okoz (vö. Mt 9,16). Ezért fontos, hogy a szinódus valóban szinódus, ténylegesen zajló folyamat legyen; hogy - különböző fázisokban és alulról indulva - bevonja a helyi egyházakat egy szenvedélyes és konkrét formát öltő munkába, melynek a küldetés távlatát hordozó közösségi és részvételi stílusa van.


Jót tesznek egy kapcsolatnak a veszekedések, de kérdés a vitakultúra szintjeFEL

A kutatás párkapcsolatokat vizsgált. De nem tűnik alaptalannak a talált eredményeket a szakmai kommunikációra vetíteni. (MG)

Nem lesznek boldogabbak azok a párkapcsolatok, amelyek tagjai kerülik a vitákat. Sőt. Még ha jobban is érzik magukat aznap, amikor sikerült megelőzni egy veszekedést, már másnap csökkent a pszichés jóllétük, nőtt a kortizolszintjük (ami hízáshoz vezethet), hullámzott a kedélyállapotuk és alvászavarokkal küzdöttek. Összességében az ilyen párok agresszívabbak, a női tagjaik pedig depressziósabbak lettek. Vagyis a rövid távú nyereségnek hamar meglett a böjtje - tapasztalták a Michigani Egyetem és a Penn State Egyetem kutatói, akik 1500 résztvevőt vizsgáltak hosszabb távon.
A konfliktus okai:
- el nem ismertség érzése
- túl sok figyelem követelése (a birtoklási vágy egyik formája a féltékenység is)
- elhanyagoltság érzése, illetve a megbízhatatlanság.
Márpedig a kutatások rendre azt mutatják, hogy a kapcsolatot tabuként kezelő párok egyre rosszabbul kommunikálnak, egyre boldogtalanabbak, és egyre kevésbé lesznek elköteleződve egymás iránt. Nem csoda - vélik a szakemberek -, hiszen kihagyják a lehetőségeket, amikor esélyük lenne a kapcsolat javítására, erősítésére. A konklúzió tehát: egy egészséges kapcsolatban nem arra kell törekedni, hogy minél kevesebbet, hanem arra, hogy minél többet vitázzanak, veszekedjenek a felek.
Az amerikai szakember elsősorban a humanisztikus pszichológia atyjának, Carl Rogersnek a tanácsát említi, amely szerint egy jó párkapcsolatban a felek úgy mennek bele egy vitába, hogy meg vannak győződve a másik alapvető jó szándékáról, és nem a sandaságot, a rossz szándékot, a bántásra való törekvést feltételezik egymásról.


Mi vagyunk a nyelvészek - önmeghatározás és prFEL

Az ELTE-MTA Elméleti nyelvészet szak énekes videót készített fennállásának 20 éves évfordulójára. Jó - mondhatjuk, mögöttük csak 20 év áll, nem több száz, mint a könyvtárosok mögött, tehát könnyebb nekik a frissített öndefiníció.
A tanszék oktatói és hallgatói - mivel meggyőződésük, hogy a nyelvészek életeket mentenek - a We are the world (Mi vagyunk a világ) c. dalt vették elő és dolgozták át szövegét, "Mi vagyunk a nyelvészek" címmel. A saját hangjukat bátran vállaló szólisták sorát a múlt héten elhunyt Kálmán László nyelvész nyitja. (MG)

... Nem mehetünk tovább
Napról napra színlelve.
Tudjuk, hogy nyelvünk agyunkban működik.
Mind részei vagyunk
Isten nyelvész családjának,
És az igazság, tudod, hogy szükségünk van nyelvtanra.

Mi vagyunk a világ,
Mi vagyunk a nyelvészek,
Mi vagyunk azok, akik világosabbá teszik a napot
Elméletekkel.
Van választásunk
Hipotézisek kialakításával
És leírunk egy nyelvet
Csak te és én.

... Amikor kritizálnak
S úgy tűnik, nincs remény,
De ha csak hiszed hogy
Van használaton alapuló megközelítés,
Nos, hát, nos, akkor jól ismerjük fel, hogy
Ezek a viták mindig jönni fognak
És mindezek ellenére együtt vagyunk. (ford.: MG)
Praktikus

Megvariálja a Google a keresőjét, máshogy kereshetünk a jövőbenFEL

Belepiszkálnak a kereső mögött dolgozó mesterséges intelligenciába, hogy több és jobb találatot kapjunk a jövőben.
A Google speciális algoritmusokat dolgoztat az internetes keresője mögött annak érdekében, hogy minél pontosabb találatokat kapjanak a felhasználók. Most bejelentették: a jövőben új eszközöket alkalmaz majd annak érdekében, hogy a felhasználói élmény még jobb legyen. Ennek eredményeként új funkciókkal találkozhatunk majd a keresések során.
Az egyik ilyen a "Things to know" (magyarul valószínűleg: Tudnivalók), amely a felhasználói tevékenységek alapján megpróbálja megérteni, hogy az illető hogyan fedez fel különböző témákat, majd a találati oldalon egy külön lenyitható listában azokat az elemeket mutatja meg, amelyek a leginkább érdekelhetik a kereséssel kapcsolatban. Ilyen például, ha valaki az akrilfestésre keres rá: a Google ekkor azt is megmutathatja, hogyan lehet ilyesmit odahaza, az otthoni eszközökkel elvégezni. Az algoritmus itt például 350 különböző témát tud azonosítani.
Kisszínes

Múzeumkönyvtárat nyitottak - Pécsi Egyházmegyei KönyvtárFEL

Korábban raktárkönyvtárként emlegették a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat, amely kormányzati segítséggel egy felújított épületbe költözött.
Ritkaságok a könyvtárban - A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár állománya 50-60 ezerre becsülhető. Számos ritkasággal büszkélkedhet, így ritka kódexekkel, Szepesy Ignác imakönyvével, és a legrégebbi dokumentuma a 11-12. századból való. Ezen ritkaságok a most átadott könyvtár legféltettebb kincsei, amelyeket egy páncélszekrényben őriznek. A megújult könyvtárat 2022 tavaszáig előzetes bejelentkezéssel lehet a könyvtárosok vezetésével megtekinteni, továbbá állományát helyben használni, kutatni.

Most egy csodának vagyunk részesei - emelte ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón, aki hozzátette, hogy Magyarország kormányára mindig is számíthatnak az egyházak.


A magyar iskolákban lényegtelen szempontok szerint értékelik a gyerekeketFEL

Miért fontos az, hogy egy egyenletet én egy perc alatt oldok meg, vagy öt perc alatt? Azért fontos, mert Magyarországon föl kell állítani egy hierarchiát, mindig tudni kell, hogy ki okosabb a másiknál. De ezzel a rendszerrel tulajdonképpen sprintereket képzünk, és nincsenek hosszútávfutóink. Pedig a társadalmi tovább éléshez, túléléshez hosszútávfutókra van szükség - mondta Lannert Judit oktatáskutató, a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. vezetője a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra második adásában.
Lannert szerint a versenyközpontúság - és kifejezetten a rövidtávú verseny - arra predesztinálja az oktatást, hogy olyan indikátorok szerint értékelje a gyerekeket, amelyek teljesen lényegtelenek.
Egy TED-előadást láttam, ahol csirkékről volt szó. Voltak normális és zseni csirkék. Kipróbálták, milyen az, amikor csak a zsenik vannak együtt, meg amikor csak normál csirkék. Egy év múlva megnézték a két területet, hát a zseniknél egy sem volt életben. Mert milyen társadalom az, ami csak zseniket vagy sprintereket akar gyártani? A Nobel-díjasaink is azért tudnak kint érvényesülni, mert egy Nobel-díjhoz is nagyon sok más ember munkája szükséges. Egy értő laboráns, egy értő ápolónő stb. Ha ezek nincsenek, hát akkor hiába van nekünk egy szuper sebészünk valahol, ha az ápolónők még a fertőtlenítést is elfelejtik - mondta.
Az oktatási rendszerről Magyarországon az alacsony bérek kérdése nélkül nem lehet beszélni. Olyan alacsony a bére a tanároknak, hogy lehet őket pazarolni egyéb feladatokra is - mondta Lannert, hozzátéve, hogy ez nem új jelenség.
Információforrások

Ezekkel az appokkal a matekozás tényleg gyerekjátékFEL

Öt matekos alkalmazást mutatunk ovitól egyetemig [részletek a forráslinken]. A gyerekeket játékosan vezetik be a számok világába, később pedig lépésről lépésre elmagyarázzák és szemléltetik a matematikai problémákat. Az ovitól az egyetemig beválnak, és akkor is, amikor le kell ellenőrizni a házit.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról