Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2021/39., okt. 27.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Egyre több könyvtár dönt a maszkviselés bevezetése mellett
A hasonló könyvek ajánlásának művészete (olvasóink szavazatára)
Csillagda - könyvtárban; szakos tanárokat környékeznek
Mai népviseletek gyűjteménye - identitás és különbözőség
Nézzünk rá néhány USA-beli könyvtárfelújításra! (olvasóink szavazatára)
Akár a könyvtár is lehetne a kulturált viták központja - ha már küldetésének is része az információcsere
Könyvtárost vádoltak meg szexuális tartalmú könyvek - úgymond - propagálásáért
Szülői segítség könyvtárosoknak és más érintetteknek az intellektuális szabadság megőrzéséért
Extra szolgáltatások a holland közkönyvtárakban - koronavírus idején
Feltérképezik a városi fákat a Pákolicz könyvtárban a kisiskolások
Hogy ne tépd a hajadat, ha elvész valami az interneten - Webarchiválás
Megkérdeztük: Az eredményesebb könyvtári rendezvények érdekében...
Újabb öt évre szavaztak bizalmat a közkönyvtár-igazgatónak Egerben
4 keréken viszi a kultúrát 23 Heves megyei kistelepülésre
Biciklizés, baba-mama-klub és értéktár Pálmonostoron
Minősített könyvtár címet kapott a Vachott-könyvtár
Nőnek a bérek a Debreceni Egyetemen - saját modellt alkalmazhat a könyvtárigazgató
A plafonig állnak a könyvek a debreceni Fazekas Gimnáziumban (videóval)
A könyvtári kínálásban hisznek Mezőhegyesen is

Analógiák

Mit mondasz gyerekednek majd, amikor visszakérdez: hogyan szolgáltattál 2021-ben?
Öncenzúra - általánossá vált
Így növelhető a munkaerő elkötelezettsége és boldogsága

Praktikus

Hogyan készítik a németek a virtuális oktatóanyagaikat és kiállításokat?

Információforrások

Képregény - mennyire alkalmas gazdasági, politikai üzenetek átadására?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Egyre több könyvtár dönt a maszkviselés bevezetése mellettFEL

A fertőzöttségi mutatók emelkednek, ezért több intézmény visszatér a korábbi járványügyi szabályokhoz.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyre szigorúbbak a járványügyi szabályok a felsőoktatási intézményekben. A debreceni, a miskolci, a szegedi, a pécsi egyetem, az ELTE és a Pázmány mellett ma már az egri egyetemen, a kecskeméti Neumann János Egyetemen, a Gál Ferenc Egyetemen, a Kodolányi János Egyetem budapesti campusán és a Zeneakadémián is kötelező maszkot viselni.
A legtöbb egyetemi szabályozás arra is kitér, hogy a maszkviselés nemcsak az oktatási célú helyiségekben kötelező - azaz az előadásokon, gyakorlatokon és szemináriumokon túl például a könyvtár is csak maszkban látogatható. A Semmelweis Egyetem épp a napokban döntött a kötelező maszkviselés bevezetése mellett, az oldalukon külön kiemelik, hogy a szabályozás a Központi Könyvtár területén is érvényes.
A Szegedi Tudományegyetemen október 5. óta van érvényben a kötelező maszkviselés, a szabály itt is kiterjed a könyvtár területére, a maszkhasználat mellett a távolságtartást is kérik. A Dunaújvárosi Egyetemen múlt héten vezették be a maszkhasználatot, mely szintén érinti a könyvtárat is.
Nem csak a felsőoktatási intézmények szigorítanak: a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában ugyancsak kötelező a maszkviselés, emellett pedig a kézfertőtlenítő használata és a távolságtartás is a szabályok között van.


A hasonló könyvek ajánlásának művészete (olvasóink szavazatára)FEL

Korábban a könyvtárosok úgy gondolkodtak a szerepükről, hogy az olvasók ízlését kell fejleszteniük. Mostanában inkább azt várják tőlük, hogy olyan könyvet ajánljanak, ami az olvasónak tetszeni fog. Megkérdezzük: milyen típusú könyvet szeretnének olvasni, és hogy mi tetszett a korábbiakban?
Sokszor az olvasók pont ugyanolyan könyvre vágynak, amit épp letettek, és tetszett nekik. Ilyenkor több tényezőt figyelembe kell venni ajánlásnál, pl. téma, írási stílus, karakterek, helyszín.
A szerző példaként hozza, hogy legutóbb M. L. Rio: If We Were Villains (Ha gazemberek volnánk) című könyve tetszett neki. Története: Tíz év börtön után a főszereplő visszaemlékszik a művészeti iskolában egy osztálytársa meggyilkolására. A szereplők Shakespeare-i, összetett karakterek, az írási stílus is ehhez hasonló. A történeteket a karakterek irányítják. Közben sötétebb érzelmek jelennek meg.
Közvetlen ezután egy hasonló könyvet szeretett volna olvasni, így talált Donna Tartt: The Secret History regényére. A történet egy elit kollégiumban játszódik, összetett karakterekkel, és szintén van benne egy gyilkosság.
A könyvajánlóknál figyelembe vehetők a weboldalak ajánlásai, angolul pl. "Goodreads", "What should I read next?", "NoveList". A rendszer algoritmusa rögtön ajánl hasonló könyveket. Ezenkívül vannak olvasói listák is, ami informális olvasói ajánlásnak tekinthető. Az említett könyv például a következő listákon jelenik meg Goodreads-en: Dark Academia, Shakespeare Retellings, Secret History-esque Books.

(Magyar oldalak közül a Moly.hu nyújthat hasonló segítséget. Az említett könyvhöz hasonlóként szintén Donna Tartt regényét ajánlja: link . Címkék alapján hasonlóként jelenik meg többek közt, pl. Julie Kagawa: The Eternity Cure, Karen M. McManus: One of Us Is Lying, Julie James: Something About You - szerk). (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): A hasonló könyvek ajánlása az USA-beli könyvtárosok folklórjának része link

Csillagda - könyvtárban; szakos tanárokat környékeznekFEL

Székelyudvarhelyi link és balmazújvárosi link tapasztalatok után...

A Jászberényi Városi Könyvtárban link 2008 óta van lehetőség "csillagászkodni" a könyvtárban található bemutató csillagvizsgálóban. Sajnos az utóbbi időben azt látjuk, hogy nem jönnek a gyerekek, nem tudjuk meggyőzni a pedagógusokat a csillagászat jelentőségéről - pedig ingyenes a lehetőség. Évekig jászberényi tanulók is képviselték Magyarországot az International Olympiad on Astronomy and Astrophysics (IOAA) versenyeken. A gyerekek megnyerésére csillagászunk többször ment el személyesen iskolákba, bemutatófoglalkozásokat tartani. Rendezvényeink bárki számára nyitottak. Járda csillagászat programunkon mindig sok a résztvevő.
A jövőben az iskolák vezetőségét, a fizika, földrajz szakos pedagógusokat kívánjuk meginvitálni egy bemutató foglalkozásra, hogy meggyőzzük őket: csillagászkodni érdemes.

A Jászberényi Városi Könyvtár a csillagászat terén is eredményesnek nevezhető: bekerült a magyar csillagászat vérkeringésébe: Évente 5-6 alkalommal tart a könyvtár csillagászati témájú előadásokat, ahol a hazai csillagászat neves képviselői adnak elő - közérthető nyelven.
2016-ban megrendezték a 7. Országos Kulin György Csillagászati Verseny középiskolás döntőjét, mely az IOAA "selejtezője". A szervezés magas minősége azóta is téma a csillagász körökben.
2009 után idén újra Változócsillagok Csillagászainak Országos Találkozójára kerül sor a Jászberényi Városi Könyvtárban.

A Jászberényi Városi Könyvtár csillagászati tevékenységének lelke Csillik Katalin zenei könyvtáros, aki kezdetektől fogva felkarolta a csillagászokat, és idővel a "csillagászok anyja" lett. Kolléganőnk mellett másik fontos személy Fodor Antal, a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület (SACSE) csillagásza, aki heti rendszerességgel, vagy kérésre egyedi időpontban is foglalkozást tart az érdeklődőknek.

A csillagda fejlesztése (technikai eszközök, előadások) részben saját forrásból, részben pályázati forrásokból történik. A jászberényi Csillagda három távcsővel rendelkezik. Egy egyedi fadobozos Dobson távcsővel, egy bemutató csillagvizsgálóban működő és idén 13 éves távcsővel és a hozzá tartozó precíziós tájolóval. (Ezen távcső minden részegységével idén lecserélésre kerül.) Harmadik távcsövünk Horti József, nemrégiben elhunyt amatőr csillagászunk hagyatékából származik. A működésért köszönet illeti a Jászcsillagászok Baráti Körének önkéntes segítő munkáját is. (Kovács Péter)

Régebbi hírforrás(ok): Galaxis útikalauz - nem csak stopposoknak link Csillagászat - ha a közoktatás nem is lép, vannak gyerekeket lelkesítő könyvtárak link

Mai népviseletek gyűjteménye - identitás és különbözőségFEL

Szóltunk már a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár dekorált sajtótörténeti folyósójáról link . Egy másik folyosója - modern Biblia pauperumként - a nemzeti identitás felől közelít. Elkerülve a sablonosságot és a régmúltba révedést, olyan fényképek láthatók itt, amelyek főként az erdélyi (de vannak a Kárpát-medence más vidékeiről is) és nagytöbbségben a magyar (de vannak a földrajzi / történelmi régióban élő más nemzetek képviselői is) népviseleteket mutatják be. A téma néprajzi vonatkozású, de elég sok esetben eltekint egy adott kistáj szigorúan vett népviseleti elemeitől, inkább a mai állapotot, a ma viselt öltözetet rögzíti.

Ugyanezen a folyosón a néprajzi tájegységek is láthatók a történelmi Magyarország térképén.
A folyosószakasz szorosan kapcsolódik az írott helytörténeti és néprajzi kiadványokhoz, hisz az azokban foglaltakat megjeleníti, érthetővé teszi. Lévén a modellek a környéken élő személyek, ezért sok esetben a nézők szemében személyessé is válnak a képek. A gyűjtemény szerencsésen kapcsolja össze és egészíti ki a néprajzi vonatkozású könyveinket a "való világgal".
A kivitelezés és az ötlet Dávid Botond helyi fotóművésztől származik, aki kérésünkre válogatta ki egy többezres gyűjteményből az itt megjelenő 420 fényképet, ami kb. 250 népviseletet jelent. (Szőcs Endre)
A vonatkozó fényképeket ld.: link


Nézzünk rá néhány USA-beli könyvtárfelújításra! (olvasóink szavazatára)FEL

Augusztus végén nyílt meg a felújított massachusettsi Hayden Könyvtár link és udvara. A cél az volt, hogy flexibilis tereket hozzanak létre, amelyek helyet adnak különböző oktatási és tanulási igényeknek, illetve támogatják a közösséget. A dizájn maximalizálja a természetes fényt, kiterjeszti a teret az udvarra is. Az ablakok kialakítása véd a hőveszteségtől. Az energiahasználat optimalizálva van, a világítás LED-ekkel van megoldva.

Átalakították a Yale Könyvtárának link térképtárát: most a Yale Film Archívumnak ad helyet. A gyűjtemény több mint hétezer 16 és 35 mm-es filmet, kb. negyvenezer DVD-t, ötezer Blue-ray lemezt és hatezer VHS kazettát tartalmaz. A 23 székes vetítőterem egy színház stílusában lett kialakítva, a filmek megőrzésére egy hideg tárolót használnak.

A Brooklyni Közkönyvtár link októberben nyitott meg 40 év óta új épületet. A könyvtárból, mely megtartotta a korábbi szemétfeldolgozó centrum téglafalait és fa mennyezetét, kilátás nyílik Manhattanre. Mindenki talál neki megfelelő programot, helyszínt - a kisebbek például a központban elhelyezkedő, világos gyermekkönyvtárat.

Bővült a Columbusi Városi Könyvtár link is. Az interaktív gyermekkönyvtár több helyet biztosít a programok, az olvasás, a tanulás és a számítógép-használat számára. Az új környezetben segítenek a gyerekeknek felkészülni az iskolára, iskola utáni segítőközpontot működtetnek, és a tinédzserek számára is van kialakítva külön rész.

A Falls Churchben található Mary Riley Styles Közkönyvtár link közel 18 hónapnyi renoválás után nyitotta meg újra kapuit. Új bejáratot kapott, gyerekeknek és tinédzsereknek szóló gyűjtemény nyílt az alsó szinten, felnőtteknek szóló gyűjtemény a földszinten, bővített konferenciatermek és egy Falls Church Történelmi Terem.

A Newark Közkönyvtárban link egy raktárnak használt terem át lett alakítva Philip Roth Személyes Könyvtárává, mely helyet ad az író hétezer kötetes gyűjteményének. Emellett kialakítottak új tanulásra és beszélgetésre alkalmas helyeket, olvasótermet, kiállítótermet, stb.

A chicago-i St. Charles Közkönyvtárban link új bejárat, lépcsősor és liftek kaptak helyet. Külső területe teljesen újra lett tervezve: több a parkolóhely, növelték a biztonságot, megnyitottak egy autóból elérhető kiszolgáló ablakot, és kényelmesebbé tették a környezetet. (ref.: Salamon Sára)


Akár a könyvtár is lehetne a kulturált viták központja - ha már küldetésének is része az információcsereFEL

Vitaméta néven strukturált vitaverseny indul gimnáziumba járó diákoknak - ez az első hasonló kezdeményezés Magyarországon. A kétfős csapatok egymással mérik össze képességeiket, és ami a legjobb, a verseny előtt élő és online felkészítő kurzust is tartanak nekik.
Az előbbire október 22-ig, az utóbbira október 29-ig jelentkezhetnek az érdeklődő diákok, a kilenc alkalomból álló felkészítés részvételi díja 1500 forint fejenként. Budapesti diákoknak élőben, vidékieknek interneten tartják a felkészítést. Az első versenyen a tervek szerint hatvan diák, azaz harminc csapat venne részt.
A cél, hogy a fiatalok elsajátítsák és gyakorolják a strukturált vitatkozás képességét, ezáltal hosszabb távon hozzájáruljanak a közbeszéd színvonalának növekedéséhez. A magyar közoktatásban ez nem tananyag, így bár sokan nagy tudással kerülnek ki az iskolapadból, nem tanulják meg az érvelés alapjait - aminek hatásai a mindennapi életben és a közbeszédben is érezhetők.


Könyvtárost vádoltak meg szexuális tartalmú könyvek - úgymond - propagálásáértFEL

Még javában folytak a betiltott könyvek hetének rendezvényei New Jersey államban is, amikor egy csapat szülő jelent meg a North Hunterdon középiskola felügyelőbizottságának nyilvános szeptemberi ülésén. A videófelvétel (videó, 58.perctől link ) tanúsága szerint az aggódók kifogást emeltek a könyvtárban található művek ellen azzal az indokkal, hogy ezek a perverz és pornográf regények megosztják az ifjúságot és traumát okoznak számukra. A szülők szerint ezeknek a káros és gonosz könyveknek nincs helyük a North Hunterdon középiskola könyvtárában. Az egyik szülő arról panaszkodott, hogy amikor 16 éves fia kikölcsönözte az egyik ilyen könyvet a könyvtárból, a könyvtáros azt mondta, hogy ő kedveli ezt a könyvet, és akinek szándékában áll elolvasni, annak jó ízlése van. A szülő a könyv tartalmát egy pornó magazinéval tartja egyenlőnek. Követelte, hogy a tankerület felső vezetése vonja felelősségre az illetékeseket a gyermekpornográfia terjesztéséért. A kérdéses könyveket az USA számos középiskolájában kifogás érte. Egy másik szülő szerint helyes a betiltás, mivel ezek a könyvek olyan, az iskolába nem való dolgokról szólnak, mint rasszizmus, nemiség, homoszexualitás, pornográfia, és kábítószer-használat. E perverziók ábrázolása nem segíti a fiatalok szellemi fejlődését, hanem az efféle borzalmas dolgokban való részvételre ösztönzi őket. A kilenc szülő felszólalását a teremben taps fogadta. A tankerület kommunikációs osztályának vezetője válaszában a kerület szabályzatára hivatkozott, amely a könyvtári dokumentumok kiválasztására is kitér, valamint részletezi azt is, hogyan lehet panaszt emelni. "Hiszünk abban, hogy fontos olyan könyveket választani, amelyek diákságunk érdekeit képviselik," mondta. "Ha valakinek kifogása van, töltse ki a formanyomtatványt, és a tankerület vezetője vagy az igazgató felállít egy testületet, amely a szabályoknak megfelelően megvizsgálja az anyagokat." Az ezt követő napokban a közeli Alexandria Általános Iskola Könyvtára ellen egy Facebook-csoport indított tiltakozó kampányt a betiltott könyvek hetén ott tartott előadások miatt. (ref.: Hajnal Ward Judit)


Szülői segítség könyvtárosoknak és más érintetteknek az intellektuális szabadság megőrzéséértFEL

A könyvtáros és a szólásszabadság védelmére kelők összedobtak egy "hogyan segítsünk?" weboldalt New Jersey-ben.
A Facebook-on terjed a magukat North Huntington-Vorhees Intellektuális Szabadságharcosnak nevező csoportnak az időközben a New Jersey-i esetre link válaszként összeállított honlapja link . Az ingyenes wix szoftverrel összeállított oldalak egyrészt nyilvánosságra hozzák, hogy mi történt, és elmagyarázzák, hogy miért fontos erről a nyilvánosság előtt beszélni, másrészt pedig tanácsokat és iránymutatást adnak, hogy ebben a konkrét esetben mit tehetnek azok a szülők, akik nem értenek egyet a nevükben tiltakozókkal.

A csoport azt javasolja a szülőknek, hogy tiszteljék meg jelenlétükkel a következő, október 28-i testületi ülést, telefonáljanak, vagy írjanak tiltakozó levelet a szuperintendensnek és a helyi médiának, vagyis a nyilvánosság segítségével hozzák a vezetőség tudomására, hogy ellenzik a cenzúrát. Amikor hangot adnak véleményüknek, követeljék, hogy minden diák tarthassa meg a szabad hozzáférhetőség jogát a saját életére vonatkozó könyvtári forrásokhoz, beleértve a színes bőrűek és az LMBT közösség tagjait. Követeljék, hogy a tankerület vegye védelmébe az intellektuális szabadságjogokat, támogassa és védje könyvtárosait és könyvtári programjait, közöttük a betiltott könyvek hetét, ami a diákok ismereteit bővíti az alkotmányos jogaik terén. A honlap néhány alapvető forrást kínál azok számára, akiknek új a téma. Ezek között találhatjuk a könyvbetiltások és könyvégetések történetét egy kanadai forrásból (Freedom to Read link ), az intellektuális szabadság meghatározását, valamint az Amerikai Könyvtár Szövetség (ALA) és az Angoltanárok Országos Szövetségének állásfoglalását is.

Egy könyvjelzőt is terveztek link , amely félbehajtva kifejezi a betiltott könyvekkel való szolidaritást és az intellektuális szabadság támogatását. Azt javasolják, hogy tegyék a könyvjelzőt egy tetszés szerinti könyvbe, vigyék a könyvet magukkal a testületi értekezletre, kifejezvén ezzel azt, hogy fontos számukra a diákság olvasáshoz való joga. A könyv lehet bármi, amit épp olvasnak, vagy a leggyakrabban kifogásolt művek egyike link . (ref.: Hajnal Ward Judit)


Extra szolgáltatások a holland közkönyvtárakban - koronavírus idejénFEL

Szeptember végén a holland Királyi [nemzeti] Könyvtár új kutatási jelentést tett közzé link az alapkészségekről. Ezt a jelentést minden évben közzéteszik, de idén különösen érdekes volt, mert most a 2020-as, az első koronaév eredményeit is tartalmazza.
Mark Deckers könyvtári tanácsadó a jelentés alapján számba vette, hogy a közkönyvtárak milyen, az alapszolgáltatásokon túli, alternatív szolgáltatásokkal álltak elő. Nos:

86% extra online információ
74% információszolgáltatás hírlevélben
68% telefonos konzultáció
50% tervezetten túli online oktatás
49% egyeztetett személyes segítő beszélgetések
44% online nyelvi fejlesztő szolgáltatás (Taalhuis link )
38% online beszélgetőóra Skype-on vagy Meets-en
28% nyelvi séta (a holland nyelvet tanulók séta közben, azaz nem zárt térben gyakorolják a nyelvet)
18% otthoni tevékenységek (a könyvtáros a használók lakásában vezet foglalkozást)
14% beszélgető párok (egymást segítik a holland nyelv tanulásában)
16% egyéb
2% egyik felsorolt sem. (ref.: MG)


Feltérképezik a városi fákat a Pákolicz könyvtárban a kisiskolásokFEL

Óvodások és kisiskolások számára hirdetett őszi helyismereti játékot a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár. A versenyben részt vevő gyermekek, családok, csapatok feladata, hogy a könyvtártól kapott "sétálófüzetben" olvasható versek és információk alapján felkeressék a városban fellelhető különböző fajtájú fákat. Az ott talált megsárgult, lehullott leveleket a füzetbe kell ragasztani. Regisztrálni és a füzeteket átvenni a városi könyvtárban lehet az információs pultnál.
A játék november végéig tart, az eredményhirdetést december 6-án tartják. A tíz legszebb leadott gyűjtemény gazdája könyvcsomagot kap ajándékba - adta hírül honlapján a bibliotéka.


Hogy ne tépd a hajadat, ha elvész valami az interneten - WebarchiválásFEL

Soha nem tudhatod, hogy a tegnap vagy ma megtalált nélkülözhetetlen webes forrás (helyi portál, folyóirat, cikkgyűjtemény stb.) linkje holnap is élni fog! Ha meg akarod előzni az ilyenkor előforduló hajtépést, akkor ideje webarchiválással foglalkoznod. Ez persze nem azt jelenti, hogy te vásároljál, vagy könyvtárad vásároljon szervert és szoftvert a feladatra, hanem mérd fel a feladat- és gyűjtőkörödbe tartozó nélkülözhetetlen forrásokat, és vedd fel a kapcsolatot a webarchiválás könyvtáros szakembereivel. A felelősség és lehetőség közös: minden helyi szak- és közkönyvtáros érintett.

Ez volt a gyakorlati üzenete Németh Márton értekezésének, melyet október 16-án védett meg a Debreceni Egyetem Informatikai tudományok doktori iskolájában. Címe: A webarchiválás elméletének és gyakorlatának alapelemei - A szervezett keretek között zajló webarchiválás kezdetei Magyarországon.

A dolgozat persze kitér a háttérismeretekre is: mi a webarchiválás, miért fontos, hogyan jelenik meg a könyvtári levéltári, múzeumi munkában. Veszélyeket jelentenek a kínai és orosz cenzúramodellek, vagy a DRM interneten való alkalmazása. Számba veszi a nemzetközi és hazai szereplőket, köztük hangsúlyosan az OSZK tevékenységét. Kitér a webarchiválás oktatására - tanfolyam a Könyvtári Intézettel együtt (elmélet és gyakorlat) -, az intézményi együttműködésekre (legalább a begyűjtésben). Felhívja a figyelmet olyan ajánlási rendszerre, melynek célja a folyamat hatékonysága, a feltárhatóság és visszakeresés növelése. Tovbbá, hogy a webarchívumok váljanak részévé a kapcsolt nyílt adatok univerzumának.
A dolgozat tézisfüzete: link


Megkérdeztük: Az eredményesebb könyvtári rendezvények érdekében...FEL

A választható kiegészítések megoszlása:
4 - erősíteni érdemes a rendezvények szakmai megalapozottságát
2 - a ma bevett rendezvények jók, esetleg csiszolgatás kell
11 - a használói igények felől érdemes a tevékenységet újratervezni
9 - a nemhasználók igényei felől érdemes a tevékenységet újratervezni.
A tájékoztató jellegű adatok alapján a válaszadók kb. háromnegyede innovatívabb módon szeretné fejleszteni a szolgáltatásokat. Az elégedettek aránya elenyésző. Egyharmad indulna a kb. 80-85%-nyi nemhasználó felé - azaz ennyien bővítenék a használói tábort. A vonatkozó diagramot ld.: link (MG)


Újabb öt évre szavaztak bizalmat a közkönyvtár-igazgatónak EgerbenFEL

Idén nyáron döntöttek arról, hogy újabb öt évig Tőzsér Istvánné Géczi Andrea vezeti a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárt. A folytatásban vezetői programjáról és az elmúlt évekről kérdezzük a könyvtár igazgatóját.


4 keréken viszi a kultúrát 23 Heves megyei kistelepülésreFEL

A Bródy Sándor Könyvtár az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázati támogatásának felhasználásával 2019 őszétől könyvtárbuszos szolgáltatást indított Heves megyei 23 kistelepülése számára. Az azóta eltelt időszakban a 14 tonnás, irodalmat szállító és megannyi könyvtári szolgáltatást kínáló egri könyvtárbusz szolgáltatásait szívesen veszik igénybe az ott élők, írta az Egri Ügyek.
Minden olyan szolgáltatás elérhető a buszban, amelyekkel eddig csak hagyományos könyvtárban találkozhattak az olvasók: könyv- és dvd-kölcsönzés, folyóiratok, számítógéphasználat, wifi, multimédiás eszközök használata. Emellett a busz külső oldalán QR-kódok vannak elhelyezve, amelyek segítségével okoseszközökön könyvek, megzenésített versek, mesék érhetők el.
Az akadálymentes könyvtárbusz kétheti rendszerességgel fordul meg Erk, Zaránk, Tarnazsadány, Tarnaszentmiklós, Dormánd, Tófalu, Demjén, Egerszólát, Egerbakta, Bátor, Terpes, Szajla, Kisfüzes, Parádsasvár, Bodony, Ivád, Váraszó, Szentdomonkos, Egercsehi, Szúcs, Egerbocs, Mónosbél, Bükkszentmárton településeken.
A program keretében a napokban az egri bibliotéka könyvtárbuszos szolgáltatását videón is bemutatták, amikor a busz Váraszón, Kisfüzesen és Ivádon járt.


Biciklizés, baba-mama-klub és értéktár PálmonostoronFEL

A Baba-Mama Klub volt az egyik legnépszerűbb rendezvényük, ahol a kisbabáktól a dédszülőkig minden korosztály képviselte magát.
Minden korosztályt megszólított programjaival a pálmonostori könyvtár az idei Országos Könyvtári Napok keretében - tudtuk meg Bagi-Kalmár Enikőtől, a könyvtár vezetőjétől. Elmondta, a könyvtár mozi mindig népszerű, ezúttal az óvodásoknak vetítettek. A felnőttekkel pedig az olvasás, a könyvek mentális egészségünkre gyakorolt jótékony hatásáról beszélgettek. A programok során az Aradi vértanúkra is megemlékeztek a helyi általános iskolásokkal közösen.

Az egyik legsikeresebb rendezvény keretében több generációt is összefogtak: a Baba-Mama Klubban vendégül látták a település legkisebbjeit, anyukáikat, apukáikat, nagymamáikat, sőt dédnagymama is volt a vendégek között, akik a helyi védőnőtől, Túri Ildikótól kérhettek gyermeknevelési tanácsokat. Nagy sikere volt az Értéktár Bizottsággal közösen szervezett programnak is, amikor kellemes beszélgetés és játékos feladatok során ismerhették meg az érdeklődők a község helyi értékeit. Ebben Cseszkó László polgármester volt a könyvtárosok segítségére, aki bemutatta az értéktár működését és a falu értékeit - részletezte Bagi-Kalmár Enikő.
Elmondta azt is, hogy a könyvtári napok keretében Nagy Károly kollégája kerékpártúrát szervezett Csengelére, ahol az Árpád-kori templomromot nézték meg. Azokat az olvasókat pedig, akik személyesen nem tudtak bekapcsolódni a programokba, online feladatokkal várták. A könyvtár vezetője szerint azért is fontosak az ilyen programok, hogy megmutathassák, a kölcsönzésen kívül milyen sok lehetőség rejlik egy kis falu könyvtárában, amely az olvasóvá nevelés mellett a közösségépítés fontos helyszíne is egyben.


Minősített könyvtár címet kapott a Vachott-könyvtárFEL

Két év kemény munka után, a megyében másodikként a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár (VSVK) link is elnyerte a Minősített Könyvtár címet.
Az olvasók visszajelzéseikkel évek óta folyamatosan kifejezik elégedettségüket a Vachott Sándor Városi Könyvtár munkatársai felé. Legutóbb pedig a szakma is elismerte és értékelte az intézményben folyó munkát. A bibliotéka, a megyei könyvtár nyomdokaiba lépve, a napokban megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Minősített Könyvtár címet.
Farkas István, a könyvtár igazgatója elmondta: a minősítési rendszerbe való besorolásnak komoly szakmai feltételei voltak. Ezek megteremtése után nyújtották be pályázatukat a szaktárcához, amely egy ellenőrzést követően a címmel értékelte, hogy a pályázati anyagba foglaltak megfelelnek a valóságnak, vagyis gördülékenyen, ésszerű keretek között, a könyvtárlátogatók megelégedésére zajlik a munka a város kulturális intézményében.
A Minősített Könyvtár címet már használhatja a VSVK, ám az elismeréssel járó díj átadására, a hagyományoknak megfelelően, a magyar kultúra napján - legközelebb 2022 januárjában - kerül majd sor.

Régebbi hírforrás(ok): Nem a legjobb pedagógusok mennek általában mesterpedagógusnak link

Nőnek a bérek a Debreceni Egyetemen - saját modellt alkalmazhat a könyvtárigazgatóFEL

Egyetemi bérfejlesztést jelentett be a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. A kuratórium döntése alapján a Debreceni Egyetemen a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 munkavállalónak nő a fizetése - egyes munkakörökben akár 80 százalékkal - tájékoztatta a Portfolio-t a Debreceni Egyetem.
A karok, a központi szolgáltató és funkcionális szervezeti egységek nem oktató-kutató munkavállalóinak béremelése első körben alapbérre vetítve 11-18% között, sávosan változik úgy, hogy az alacsonyabb jövedelmű dolgozók nagyobb arányú emelésben részesülnek. Az első kör esetükben is szeptember 1., a második pedig január 1-től lesz érvényes, ez utóbbi határozott idejű teljesítményalapú bérkiegészítésként. A könyvtár link főigazgatója a könyvtári dolgozókra a specialitásokat figyelembe vevő saját modellt alkalmazhat. 2022-ben az intézményi felsőoktatási teljesítménycélok elérése esetén év végén 1 havi juttatás, azaz 13.havi alapbér is elérhetővé válik az említett dolgozói körökben.


A plafonig állnak a könyvek a debreceni Fazekas Gimnáziumban (videóval)FEL

Plafonig érő polcok, hatszögletű nagyterem - és sok-sok könyv. Az olvasók akár lazíthatnak is a hangulatos térben.
Lehet szép egy könyvtár? Lehet, és erről bárki megbizonyosodhat. Egy könyvtár természetesen másképpen szép, mint egy varázslatos őszi táj vagy bármi, amihez ezt a jelzőt szívesen társítjuk. Szép akkor, ha rendezett, ha hangulata van, ha már az ajtajában azt érezzük, ide feltétlenül jó lenne belépni. Van olyan debreceni iskolai könyvtár, amit bárki megnézhet - legalábbis virtuálisan, az online térben. Ilyen a Fazekas gimnáziumé, amiről a napokban felkerült egy videó az online térbe.
A Könyvtárostanárok Egyesülete által meghirdetett Közelítés programsorozatban az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja alkalmából ugyanis másodikként ennek a debreceni középiskolának a könyvtárába pillanthattunk be.
A látogatókat Fenyvesi Judit könyvtárostanár vezette körbe, s miközben kollégáival, diákjaival beszélgetett, megtudhattuk, milyen könyveket olvasnak szívesen a diákok, hogy kerültek babzsák fotelek e térbe vagy milyen testvérkönyvtári kapcsolatokat ápolnak.
Talán az sem véletlen, ha e videót nézve a Harry Potter-sorozatból ismerős Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola (Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry) jut eszünkbe. A könyvtár, a könyvek világa ugyanis maga a varázslat - legalábbis azoknak, akik szeretnek olvasni. (A videó a forráslinken található.)


A könyvtári kínálásban hisznek Mezőhegyesen isFEL

A mezőhegyesi könyvtár link hűséges olvasója a 77 éves Kovács Józsefné. Az országos könyvtári napok keretében is részese volt a programoknak, ott beszélgettünk Ilonka nénivel, aki évtizedek óta a Békés Megyei Hírlapnak is előfizetője. A hírek és a szépirodalom "nagyfogyasztója" ő.
A könyvtár 27 ezer 324 darabos állományának több mint 7 ezer kötete szépirodalom. Ezt keresi a felnőtt (40 év feletti) olvasók egy része. Ábrahám-Furusné Bozó Éva könyvtáros azt is elárulta, hogy az aktív látogatók (majd félezren) számára nagyon sok programot szerveznek, megszólítják a nyugdíjasokat, az iskolásoknak a könyvtárhasználatban nyújtanak segítséget, de foglalkoznak a hátrányos helyzetű emberekkel, a fogyatékossággal élőkkel is.
Az iskolai tehetséggondozás is szívügyük. Népszerűsítik tevékenységüket és minden eseményükön keresztül az olvasást. Kínálatukat, az újdonságokat saját honlapjukon, a közösségi felületeken, a helyi lapban igyekeznek megmutatni. Tavaly például 345 könyvvel gyarapodott az állományuk, ebből 153 a gyerekeknek szólt.
Vannak olyan hűséges könyvtárhasználók, mint Kovács Józsefné, akit a pandémia se tántorított el az olvasás szeretetétől. Sőt! Amikor nem lehetett személyesen kölcsönözni, akkor összekészítettek Ilonka néninek a kedvére való regényeket, köteteket és azt a Mezőhegyesi Általános Művelődési Központ portáján létrehozott "könyvtárponton" vehette át.
Analógiák

Mit mondasz gyerekednek majd, amikor visszakérdez: hogyan szolgáltattál 2021-ben?FEL

A fenntarthatóság, egyre fontosabbá válva, felveti az egyes szolgáltatók felelősségét, etikai minőségét. Így a könyvtárakét is. Bár az IFLA rendszeresen kommunikálja a SDG-célokat (pl.: link ), a hazai könyvtárügyben nem, vagy csak alig vált ki diskurzust. A cselekvések pedig - a szavak szintjén túl - ritkán hatják át a működést. Ahogyan a könyvtárak és hozzáférhetőség biztosításának anomáliái sem jelennek meg a nyilvános szakmai diskurzusokban, a gyakorlat link pedig rosszat sejtet. (MG)

Radikálisan át kell gondolnunk a fogyasztási szokásainkat, és a másfél fokos életmódba egészen biztosan nem fog beleférni a túlfogyasztás. Ez az irány viszont egyértelműen a marketing jelenlegi felfogása ellen megy. De mit gondol erről a marketing iparág egy jelentős hazai képviselője? Köves Alexandra Gulyás Jánossal, a Wavemaker Hungary ügyvezetőjével, a Magyar Reklámszövetség elnökével beszélget.
Egy fenntarthatóságra építő világban nem lenne fogyasztásgenerálás, nem lenne a jó élet alapszükségletein túlmutató új igények bátorítása. A legtöbb zöld gondolkodó azt mondaná, hogy marketingre egyáltalán nem is lenne szükség. De mi van akkor, ha a marketingszakmában megjelenő mérhetetlen kreativitásnak akár csak egy részét valami jó cél irányába tudnánk csatornázni? Mi történik akkor, ha a marketingszakmában dolgozó munkatársakat kérdeznek meg arról, hogy milyen iparágban szeretnének dolgozni? Köves Alexandra Gulyás Jánossal, a Wavemaker Hungary ügyvezetőjével dolgozott együtt egy közös jövőbenéző projektben, ahol egész érdekes megoldási javaslatok merültek fel. Milyen lenne, ha a marketing nem sok pénzért generálna sok pénzt kevés részvényesnek, hanem például egy értékközvetítő és minőségbiztosító funkciót betöltve az egyének számára tenné (sok ember számára kevés pénzért) könnyebbé egy olyan termék elérését, amely az ő értékválasztásainak megfelel? Milyen lenne az élet reklámzaj nélkül? Miért adom most "ingyen" az adataimat, és milyen lenne, ha mindezt tudatosan tenném? Ilyen és hasonló, a fenntarthatóság témakörében rendkívül ellentmondásos témákról beszélgettünk a Zöld Egyenlőség e heti adásában.


Öncenzúra - általánossá váltFEL

Székely Csaba, marosvásárhelyi drámaíró: - Tulajdonképpen hivatalossá vált, törvényerőre emelkedett az öncenzúra kényszere, ami eddig is működött. Például a színházi világban. Ennek a darabnak [Öröm és boldogság c. darab] a történetében is benne van, hiszen ahol eredetileg bemutatták volna, ott végül úgy döntött a színház vezetése, hogy mégsem fogják műsorra tűzni.
HVG: Magyarországi színházról van szó?
Sz. Cs. : Maradjunk annyiban, hogy volt egy színház, amelyik visszavonta ezt az előadást. A szereposztás megvolt, a bemutató időpontját kitűzték, de végül a társulat érdekében az igazgató úgy döntött, hogy ez most túl veszélyes lenne. Azóta az öncenzúra terén még rosszabb a helyzet. ... Ahhoz, hogy egy darab műsorra kerüljön Magyarországon, sok mindent mérlegelnek. Ha vállalják is, előfordul, hogy kihúznak belőle ezt-azt. Nem azért, mert túlírt, hanem mert félnek, hogy esetleg túlságosan direkt utalást tesznek valamilyen aktuális eseményre. Azt látom, hogy még a klasszikusokat is cenzúrázzák. Shakespeare például nem tehet arról, hogy amit megírt, az embernek eszébe juttatja valamelyik aktuális politikai eseményt.


Így növelhető a munkaerő elkötelezettsége és boldogságaFEL

Ha a munkaadó teret ad arra, hogy ennek megfelelően a dolgozó új feladatokat kaphasson, vagy kicsit átszervezve a munkakörét, kevesebb időt fordítson a számára semmilyen örömöt nem okozó feladatokra, akkor a végeredménnyel mindenki nyer.
Ehhez persze nem kell feltétlenül szervezett lehetőséget biztosítani, rengeteg ember magától testre szabja a munkakörét, hiszen sokunknál ez teljesen természetes hozzáállás.

Egy, kórházi takarítók körében végzett kutatás azonban világosan megmutatta, mennyit is ér a munkakör testreszabása, ebben ugyanis kiderült, hogy a takarítók közül azok, akik eltértek a munkaköri leírásuktól, sokkal jelentőségteljesebbnek ítélték meg a munkájukat, azt mondták, ezt a munkát nem tudná bárki elvégezni. Azok viszont, akik szerint a munkájukat bárki elvégezhetné helyettük, általában követik a munkaköri leírást.

A két csoport munkavégzésében tényleg sok a különbség: a munkaköri leírástól eltérő takarítók például gyakran kísérgetik a betegeket, beszélgetnek velük és a hozzátartozókkal, segítenek nekik, és a betegek igényeire figyelve végzik a takarítást is, úgy szervezik a munkaidejüket, hogy lehetőleg minden kórteremben akkor takarítsanak, amikor a betegek kezelésen vannak, hogy ne zavarja őket a tisztítószer szaga. Ezek a takarítók proaktívak a saját munkájukban, új feladatokat vesznek fel, és elhagyják azokat, amikről a munkavégzés során esetleg bebizonyosodik, hogy nincs különösebb jelentőségük. Éppen ez a proaktivitás az, ami létrehoz egy teljesen egyedi, személyre szabott munkakört, amiről a takarító úgy érzi, nem biztos, hogy bárki utána tudná csinálni.

A vicc az, hogy bár Wrzesniewski kutatásai szerint határozottan jobb hellyé tették a kórházat ezek a proaktív takarítók, és ők maguk is jobban érezték magukat a munkájukban, a kórháznak gőze sem volt arról, hogy a takarítók egy része így dolgozik, a többi meg nem.
Praktikus

Hogyan készítik a németek a virtuális oktatóanyagaikat és kiállításokat?FEL

Látogatás Wartburg várában, Dürer "mestermetszeteinek" (Meisterstiche) közeli felvételei, utazás Keletre vagy bepillantás Nietzsche olvasmányaiba - a DDBstudio kiállítási eszköz virtuális sétára hív a történelem és a kultúra világában. A virtuális kiállítások a könyvtárak, levéltárak és múzeumok számára immár évek óta az egyik legközvetlenebb módját jelentik annak, hogy növeljék gyűjteményeik és tevékenységeik láthatóságát a digitális térben. A Német Digitális Könyvtár (DDB) 2019 októberétől kínálja a DDBstudio nevű új szolgáltatást, amely biztosítja a technikai infrastruktúrát az érdeklődő kulturális és tudásintézményeknek ahhoz, hogy saját maguk hozzanak létre és tegyenek közzé virtuális kiállításokat. (Digitális oktatás és ismeretterjesztés: virtuális kiállítások a Német Digitális Könyvtárban; autoref.)
Információforrások

Képregény - mennyire alkalmas gazdasági, politikai üzenetek átadására?FEL

Egy amerikai közgazdász szerint óriási pazarlás, hogy az országok korlátozzák a migrációt, a tömeges bevándorlástól ugyanis nem félni kell, hanem örülni neki. Szerinte sokkal jobban járnánk, ha a Föld összes lakója ott élhetne és dolgozhatna, ahol csak akar. Az anarchokapitalista Bryan Caplan nem óriásplakátokon, inkább képregényben fejti ki radikálisnak tűnő érveit, amik a többséget ugyan nem fogják meggyőzni, de legalább segítenek szembenézni a saját következetlenségeinkkel.
Ausztráliától az Egyesült Államokig hisztérikus kampánytéma lett a bevándorlás, de a brexitben is komoly szerepe volt.
Annyira hozzáedződtünk ehhez, hogy már-már szürreális érzés, amikor valaki úgy száll be a vitába, hogy teljesen érintetlenül hagyják őt a téma körül tomboló indulatok. Márpedig Bryan Caplan, a George Mason egyetem közgazdásza pontosan ezt teszi: tudományos érvekkel és adatsorokkal a hóna alatt galoppozik be az aknamező kellős közepére, ahol megigazítja a nyakkendőjét, majd szemrebbenés nélkül magyarázni kezdi, hogy miért a lehető legjobb dolog a tömeges bevándorlás, ami történhet egy országgal.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról