Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/34., szept. 28.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtár; most, Brooklynban - A demokrácia utolsó mentsvára
Hozzá kell szoknunk, hogy egyre több színház és könyvtár fog bezárni idén
Egy pályaelhagyó könyvtáros levele
Küszöbfélelem - nemigen ismerik a könyvtárak lehetséges hasznát
Az innovációmenedzsment legjobb gyakorlatai az Egyesült Államok közkönyvtáraiban 2.
5 design ötletelés könyvtárakra New York-ból és azon túl I. (olvasóink szavazatára)
Ezt várják el a módszertanos könyvtárostól
A hallgatók mint partnerek a felsőoktatási könyvtárban: közös tervezés az átalakulás érdekében
SDG-k a felsőoktatási könyvtárban - 7 tipp (2.)
Kárpátaljai könyvtáraknak gyűjtenek Székelyudvarhelyen
Megkérdeztük: Könyvtárosnak lenni...
Országos sztrájkot hirdettek a tanárok - érték-e a könyvtáros szolidaritás?
A 21. században már teljesen értelmetlen intézményi birtoklásvágy - Falufotó adatbázis
'Gyorsan a könyvtárba' kupon - gyerekek szociális becsatornázására (galéria)
Hypotheseis - nyílt hozzáférésű annotációs szolgáltatás az ITHAKA-tól - mire jó? II.
Digitális könyvtári állománybővítés és hozzáférés-kiterjesztés - európai együttműködésben
70 év, 70 tárgy, 70 történet - emlékeket gyűjt a Vörösmarty Mihály Könyvtár
Könyvcsere - Fenntartható módon népszerűsíti az olvasást a Bookline

Praktikus

Így használd jobban a Google programozható keresőmotorját! (olvasóink szavazatára)
4 nap / hét - növekedhetne a hatékonyság és a könyvtáros életminősége

Kisszínes

Nyolc európai médiummal együtt indít hírlevelet a Hvg.hu
Olvasás a wc-n - férfiak élvezik leginkább így az egyedüllétet

Információforrások

Játékajánló - könyvtárba is (videó)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtár; most, Brooklynban - A demokrácia utolsó mentsváraFEL

Egy éve írtuk, most is érdekes:
Orsós László Jakab, a Brooklyn Public Library (Brooklyn: New York egyik kerülete) művészeti elnökhelyettese (vice president of arts and culture) szereti magát könyvtárosnak nevezni - ha van lehetőség arra, hogy kifejtse, mi a könyvtár(os) most.
"Ott [Brooklynban] a könyvtár művelődési ház tulajdonképpen, mégpedig nagy tömegeknek. 60 épületünk van, és 2 millió előfizető. Az előfizetés egy minimális összeg, és onnantól minden - "vallásosan" - ingyen van. Semmiért nem kérhet a könyvtár pénzt. Programért, könyvkölcsönzésért, tanfolyamokért - semmiért. (...) A könyvtár utolsó mentsvára a demokráciának, ahol széles platformon minden ingyen van. Ráadásul úgy, hogy kommunikáljuk: mi nem nézzük, hogy mit olvasol; nem tudjuk, hogy milyen könyveket vettél ki, senki nem néz bele a táskádba. Nincsenek biztonsági kapuk. Mi azt kérjük: tiszteld ezt az állományt és azt, hogy ennek a könyvtárnak a tagja vagy, és gyere sokszor." - És mennek? - "Tele van". - És működik a tisztelet is? - "Nyilván el-elvisznek könyveket, de azt is mondjuk magunk között, bizonyos vice-presidentek, hogy vigyék! És mivel ez brutálisan pénzre fókuszáló kultúra, a kapitalizmus csúcsán éppen elenyésző társadalom, nagyon fontos, hogy legyen egy ilyen szolgáltatásrendszer. A költségvetésünk 70%-át a város adja, 30%-ot pedig nekünk kell megteremteni. Egész évben fundraisingelünk [pénzt gyűjtünk]. Van, hogy ez több, kevesebb, de mindig elérjük a kitűzött célt. (...) Az emberek nagyon tisztelik a könyvtárat és rengeteg támogatást is kapunk anélkül, hogy kérnénk. (...) Ennek van hagyománya; mindenki adakozik, akinek van valamije, a középosztálynak kötelező. És annak is megvannak a formái, hogyan sajtolják ki az emberekből a pénzt. Minden intézmény (...) hatalmas gálavacsorákat szervez, melynek egyetlen célja, hogy nagyon sok pénzt kisajtoljanak az emberekből. Nekünk van egy külön osztályunk - és minden nagyobb intézménynek is -, amelynek csak az a feladata, hogy pénzt próbáljanak behozni, kis és nagy pénzt." (lejegyezte: MG)


Hozzá kell szoknunk, hogy egyre több színház és könyvtár fog bezárni idénFEL

Hogyan tudjuk elkerülni a fosszilis energiahordozók használatát? Lehetséges-e, hogy megtartsák az EU tagállamai az eredetileg kitűzött klímavédelmi célkitűzéseket az idei tél után? Hogyan fogunk fűteni télen? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Budapest Forum csütörtöki panelbeszélgetésén.

Felsmann Balázs: Alkalmazkodnunk kell
- Az idei nyár végére elértünk az energiaválság csúcsára: a gáztározók feltöltése volt az EU legsürgetőbb intézkedése a növekvő energiaárak láttán, ez megtörtént. Körülbelül 1000 terrawattnyi tartaléka van most Európának, ami a fűtési szezonra elég lesz. (Egy normál évben az éves gázfogyasztás 4000 terrawatt, várhatóan ez idén jóval kevesebb lesz, körülbelül 3000 terrawatt, azaz 25 százalékos csökkenés várható.) A gáztározók feltöltése mindeközben hatalmas készpénzkiáramlást eredményezett.
- Az orosz útvonalakat leszámítva minden irányból megnövekedett az energiaszállítás Európa irányába (legyen szó a kanadai LNG-szállítmányokról vagy a norvég forrásokról).
- Az ipar terén legrosszabb helyzetben a műtrágyagyártás van. Felsmann azt mondja, mivel a jelenlegi energiaárakkal kigazdálkodhatatlan a műtrágya-előállítás, a termőföldek hozama csökkenni fog. "A rövid távú ipari alkalmazkodás az energia terén fogyasztáscsökkenést eredményez, így végül kevesebb földgázra lesz szükség."
- Hosszú távon a megújuló energiaforrások fognak megtérülni, a magas energiaárak ösztönzőleg hatnak az új, környezetbarát beruházásokra.
- "El kell fogadni, hogy egyre több magyar színház, uszoda, könyvtár fog bezárni idén azért, hogy spórolni tudjanak. Rövid távon alkalmazkodnunk kell ehhez" - zárta gondolatmenetét Felsmann Balázs.


Egy pályaelhagyó könyvtáros leveleFEL

Sok minden hiányozni fog innen, olyanok is amiket nem tudtam megvalósítani és már nem is biztos, hogy fogok. (Részben én hibám is, de ezt teszi ez a megörökölt hozzáállású rendszer az emberrel. A kényelem nagy úr. A versenyszellem hiánya gát.) Szerettem a könyvtárat és ma is úgy látom a társadalomban betöltött szerepe nagyon fontos lehet. Iszonyat sok potenciál van benne, hogy szolgáljuk a közösséget. Nemcsak az olvasókat, hanem a teljes lakosságot. Csak a kényelem olyan nagy úr, hogy visszafogja a többséget. (A feladó neve a szerkesztőségben)

Hírforrás: KIT-információ
2022. szeptember 28.  • Továbbküldöm a hírt

Küszöbfélelem - nemigen ismerik a könyvtárak lehetséges hasznátFEL

Küszöbfélelem a könyvtárban - még mérni is lehet - elismertség-deficit link hírünkben a közelmúltban a használók és fenntartók által könyvtárral szembeni kettős megítélésről szóltunk: szóban ugyan elismerik, gyakorlatban általában kerülik és kevéssé becsülik meg.

Síklaki István a témával kapcsolatban másik szempontot említ: a használók "nem tudják a forgatókönyvet", azaz - Kurt Lewin nyomán fogalmazva - nem tudják "kanalizálni" a lehetséges könyvtári történéseket (vö.: kanalizáló faktorokat - channelling factors). Azaz: nem, vagy alig ismerik a könyvtári történéseket, funkciókat, lehetőségeket. A másik oldaltól nézve: a könyvtárak ugyan kommunikálnak, de nem mennyiségben és főleg minőségben érik el a potenciális használók ingerküszöbét. Sőt, a "könyvtár", "olvasás" kifejezések sokaknál burkolt elhatárolódást váltanak ki.


Az innovációmenedzsment legjobb gyakorlatai az Egyesült Államok közkönyvtáraiban 2.FEL

(Előző rész: link )
A megkérdezettek a szervezeti működés területéről is számos kihívást jelöltek meg. Ezek első csoportjába tartozik
- a prioritások meghatározásának képtelensége
- a könyvtárosok másokkal való együttműködésének képtelensége
- az, ha nem valósul meg minden érdekelt bevonása a tervezésbe, továbbá
- a célok eléréséért felelős könyvtárosok felhatalmazásának hiánya.
Ezekre a kihívásokra nem születtek megoldások. A kihívások második csoportját az innovációk kudarca jelenti. Erre megoldásként olyan szervezeti kultúra kialakítását szorgalmazták, amely tolerálja a kudarcot. A kihívások harmadik csoportjába tartozik a könyvtárosok, a látogatók és a partnerek ellenállása az innovációknak köszönhető változásokkal szemben, valamint az újításokhoz szükséges nyitottság hiánya. A válaszadók által javasolt leggyakoribb megoldások a következők voltak:
- az érintettek motiválása és részvételük elérése
- a lelkesedés fenntartása; az innovatív kezdeményezések hatókörének újragondolása
- az innovációk tervezésébe és megvalósításába való bevonás.

Az emberierőforrás-menedzsment terén a válaszadók a kihívások három csoportjáról számoltak be. Az első csoportba tartozik a megfelelő személyzet hiánya a könyvtári rendezvények szervezéséhez, valamint a korlátozott létszám a szolgáltatások bővítéséhez. Megoldást jelenthet
- a megüresedett pozíciók betöltése
- a jelenlegi személyzeti modellek értékelése és a hatékonyabb feladatmegosztás feltérképezése; továbbá
- a személyzet összehangolása a közösségi elvárásokkal.
A kihívások második csoportja azzal kapcsolatos, hogy a könyvtárosok nem képesek megvásárolni, telepíteni és alkalmazni a szükséges technológiát, valamint hiányzik a megfelelő tapasztalat az ajánlatkéréshez. A javasolt megoldások között szerepel, hogy
- kínáljanak szakmai fejlődési lehetőséget a könyvtárosoknak
- adjanak több időt az új készségek elsajátítására
- tegyék lehetővé, hogy a munkatársak új ötletekkel kísérletezhessenek; és
- bátorítsák őket arra, hogy osszák meg tapasztalataikat másokkal.
A kihívások harmadik csoportja a könyvtárosok alacsony önbizalmával és kreativitásának hiányával kapcsolatos. Ennek kezelésére általános tanács, hogy a könyvtárosok higgyenek magukban, és tartsanak lépést a szakmai trendekkel azért, hogy széles látókörre tegyenek szert, és ösztönözzék a kreativitást. (folyt köv.) (Az innovációmenedzsment legjobb gyakorlatai az Egyesült Államok közkönyvtáraiban; Juhász R.)


5 design ötletelés könyvtárakra New York-ból és azon túl I. (olvasóink szavazatára)FEL

A Library Journal 2022. jún. 9-i szakmai továbbképző tanfolyamán a New York-i Stavros Niarchos Alapítványi Könyvtárában ötletbörzét tartották. A meghívott építészek (a könyvtárak leendő tervezői), a könyvtárosok és egyéb résztvevők közösen megvitatták a problémákat és azok megoldásán ötleteltek. [Megjegyzés: az első kettőt emeljük ki más-más adottságaik miatt.]

1. Bloomsburg-i Közkönyvtár (Pennsylvania) link
a) Kihívás: Az 1925-ös neoklasszicista épülethez 1996-ban épült bővítmény. A kastélyszerű, magas mennyezetű térben a könyvtáros a pultból nem látja be a teret, a 8-10 éven felüli gyerekeknek szánt állományra nincs elég hely, a kamaszoknak sincs saját helye. Az új szárnyban a csatorna csövei és a könyvespolcok eltakarják az ablakokat. A 2715 m2-es alapterületet már nem akarták növelni.
b) Ötletbörze: A bővítményt egy emelt padlóval az eredeti épület szintjére emelhetik. Nem kell rámpa. Több lesz a hely és jobb a rálátás. A megemelt padlóban légkondicionálóval válthatják ki a csővezetékeket. Külön helyet kaphatnak a tinik. Rendezvény- és tárgyalótermekké alakíthatják a korábbi bérleményt. Így a könyvtár közösségi programoknak adhat helyet. A gyermekprogramok számára kialakított terem mozgatható falakkal vagy ajtókkal átjárást biztosít a programok között.

2. Moore Közkönyvtár (Oklahoma) link
a) Kihívás: Az Oklahoma City melletti külvárosi közösséget kiszolgáló könyvtár jelenleg 33 000 négyzetméteres. A bővítéssel Konferenciatermeket, több tárgyalótermet és a nyitvatartási idő után használható, külön bejáratot szeretnének, hogy új tereik a kisvállalkozások, oktatók, egészségügyi szolgáltatók személyes és virtuális igényeit szolgálják. Segítenék a fiatalok STEAM (tudomány, technológia, mérnöki tervezés, művészetek, matematika) tanulását és a makerspace-t.
b) Ötletbörze: A könyvtár kiegészíti majd a Moore's Central Parkot, ahol pl. szabadidőközpont is található. A könyvtár már most is ott van a parkban egy mesesétánnyal és a közeljövőben telepítendő, napelemes paddal, töltőállomásokkal, Wi-Fi-vel. Szabadtéri terekkel és programokkal kapcsolódna a parkhoz. Olyan találkozó- és rendezvénytermeket szeretnének, amelyek vonzóak pl. a kereskedelmi kamarának is. A HBM Architects-től jött szakemberek megvitatták, hol lenne ideális helyen a könyvtár. A csoport eredetileg az amfiteátrum melletti dombra gondolt a láthatóság és a kilátás miatt. Mégis úgy döntöttek: praktikusabb a domb túloldalán, a parkolókhoz közeli helyszín. A könyvtárosok nem lelkesedtek a kávézó ötletéért, mert nehéz megbízható szolgáltatókat találni. Kedvezően fogadták pl. azt, hogy olyan gyermekrészleget alakítsanak ki, amelyet a park forgalmas ösvényein sétáló szülők is látnak. Ez akár egy zárt, külső teret is magában foglalna. Tetszett még egy olyan bejárati folyosó, amely elszeparál egy teret a munkaidő utáni rendezvényekre, ill. a fiókkönyvtár többi részét elzárja a biztonsági kapukkal.


Ezt várják el a módszertanos könyvtárostólFEL

A Zsolnai Területi Könyvtár módszertani osztálya 2020 végén kérdőíves felmérést végzett a régióban folytatott módszertani tevékenységről. ... A módszertani segítség legfontosabb területei az alábbiak voltak:
- könyvtárszakmai konzultáció (90,8%)
- statisztikai adatszolgáltatás (64,6%)
- az állomány ellenőrzésével vagy aktualizálásával kapcsolatos kérdések (56,9%).
Gyakran említett terület továbbá a projektek előkészítésében nyújtott segítség, a gyarapítási és feldolgozási támogatás, a csereállományok biztosítása, valamint a könyvtári információs rendszerekkel, képzésekkel, rendezvényekkel kapcsolatos szakmai segítségnyújtás. Arra a kérdésre, hogy milyen támogatást várnának még a módszertanostól, a leggyakoribb válaszok: hírlevelek küldése, pályázati információk, jogszabályfigyelés, könyvtárszakmai újdonságok, érdekes fotók és videók, inspiráló tevékenységek, országos kampányok, gyakoribb látogatás, selejtezési tanácsadás, foglalkozások szervezése.

A módszertani ismeretátadás módjára vonatkozó kérdésnél 50,8% a személyes konzultációt, 41,5% a tanácsadást, 33,8% a képzést, 13,8% a szemináriumokat jelölte meg (több válasz is lehetséges volt). Módszertani segédanyagokat a megkérdezettek 64,6%-a kapott, 35,4% nem kapott módszertanosától. Nem volt megnyugtató azonban az, hogy a válaszok tanúsága szerint mennyire hasznosíthatóak a módszertanos által biztosított anyagok: 52,3% szerint ezek csak részben segítik a munkáját, 29,5% azt válaszolta, hogy nagyon sokat segítenek, 18,2% viszont egyáltalán nem használta a módszertani anyagokat, mert a témák nem érintették a munkáját. A válaszadók által igényként megfogalmazott témakörök inkább gyakorlati területekre vonatkoztak (marketing, különböző kampányok, iskolai tananyaghoz való kapcsolódás, új munkatárs betanítása, olvasótoborzás). (Könyvtárosok és módszertanosok a városi és községi könyvtárakban: kérdőíves felmérés; ref.: Prókai M.)


A hallgatók mint partnerek a felsőoktatási könyvtárban: közös tervezés az átalakulás érdekébenFEL

A La Trobe Egyetem hat campussal rendelkező, nagy kutatóegyetem Ausztráliában. ... A könyvtárirányításban régóta szerepet vállaló Könyvtári Tanácsadó Bizottság 2018-ban felülvizsgálta hatékonyságát. ...

Ahogy az egyetemi könyvtárakban a "hallgatók mint partnerek" megközelítés egyre jobban elterjed, a diákok számára lehetőség nyílik arra, hogy ?társkutatóvá? váljanak a könyvtári szolgáltatásokat meghatározó fejlesztések során. Ez egy kialakulóban lévő koncepció, amely integrálható a tantervi projektekkel és a könyvtári bizonyítékalapú gyakorlatokkal is. A La Trobe Egyetem Könyvtárában a tér értékelése során a hallgatók az adatgyűjtésbe kapcsolódtak be, és videóinterjúkat készítettek társaikkal a könyvtárban. Ennek eredménye a könyvtári terek hitelesebb értékelése volt.

Az igényeken alapuló beszerzés stratégiájára való áttéréssel a La Trobe Egyetem Könyvtárában a hallgatók az olvasók által kezdeményezett szerzeményezés (Patron-Driven Acquisition, PDA) révén segítik az e-könyvgyűjtemény kialakítását. A könyvtár a jövőben a CoLabokat és a Hallgatói Tanácsadó Csoportot kiaknázva kíván lehetőséget teremteni arra, hogy bevonja a hallgatókat az állomány használatával kapcsolatos kérdésekbe és a gyűjteményfejlesztésbe. Ez az együttműködés rávilágít, mennyire fontos a diákok tapasztalatainak és a könyvtári dolgozók szakértelmének párosítása. (A hallgatók mint partnerek a felsőoktatási könyvtárban: közös tervezés az átalakulás érdekében; ref.: Pataki F.)


SDG-k a felsőoktatási könyvtárban - 7 tipp (2.)FEL

Folytatva múlt heti anyagunkat link ...

4. Mutasd be, hogyan adhatsz értéket
A legtöbb finanszírozót olyan kutatás érdekel, amelynek tényleges következményei vannak, fenntartható, másolható és megőrizhető. A könyvtárak ilyet csinálnak, sőt, ebben kifejezetten jók. Ha vezető szerepet töltünk be a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésekben, a kutatásfinanszírozóknak az egyik legfontosabb partnerük lehetünk.

5. Gondold át, hogyan támogathatod kollégáidat SDG-munkájukban
A könyvtárak segíthetnek növelni a kutatási eredmények láthatóságát az SDG-ken belül, és ez segíthet másoknak az SDG-kapcsolódások azonosításában. Ezen túlmenően a könyvtárak információforrások, legyen szó az SDG-kkel kapcsolatos áttekintő anyagokról, a fenntarthatósági hivatal adatairól vagy a tantervi modulokról. De például a THE Impact Rankings által is segíthet, melyben kritérium az SDG-készség is. Az első lépés a kapcsolatfelvétel az egyetemi kutatókkal és támogatásuk.

6. Nyílt hozzáférés (OA) és nyílt oktatási források (OER) támogatása
Akár az OA-közzétételt, az OA-anyagokat vagy a nyílt adatokat támogatod, akár az intézményi adattárat és az ott tárolt OER-eket, az alapértéknek mindig "nyitottnak" kell lennie. A könyvtárak ösztönözhetik a nyílt tudomány eljárásait a kutatók körében, és befektethetnek a kapacitásépítésbe és a humántőkébe. Az UNESCO nyílt tudományra vonatkozó ajánlása tartalmaz néhány hasznos tippet. Az OA és az OER segít az információk hozzáférhetőbbé tételében, és pontosan ez a könyvtár célja. A könyvtárak megcímkézhetik az SDG-tartalmakat, és biztosíthatják a metaadatok pontosságát és teljességét a felfedezés elősegítése érdekében, és támogathatják kutatóikat is ebben.

7. Támogasd az oktatási és kutatási menetrendet
Ez az egyik legeredményesebb módja annak, hogy a könyvtárak befolyásolják az SDG-ket. A lehetőség számos: közösségi megszólítás és sokszínűség, a méltányosság és a befogadás (DEI) támogatása az érintettségről szóló megbeszélések részeként, a fogalmak általános érvényesítése, integrálásuk az oktatóterembe. (ref.: MG)


Kárpátaljai könyvtáraknak gyűjtenek SzékelyudvarhelyenFEL

A gyűjtés okt. 9-ig tart. Pillanatnyilag 41 szervezet több mint 700 FussNEKI nagykövete link kampányol Udvarhelyen. A nagyköveteknek, akik nevükkel dedikált felületen gyűjtenek, nem könnyű. A kezdők úgy érzik, hogy nem kérhetik barátaikat, ismerőseiket. Pedig ők a potenciális adakozók. Amíg nem sikerül tudatosítani, hogy nem maguknak, hanem nemes célnak gyűjtenek, addig nehéz. Utána már azt is jó szívvel köszönik meg, ha valaki egy kicsit is biztat. Egyébként sem verseny. Nincs vesztes csak győztes. És ez nem csak szlogen. A nagykövetek támogatására létezik egy Messenger csoport, ahol folyamatosan kommunikálunk, ötletelünk, biztatjuk egymást - mondta Szőcs Endre, a szervező Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár link igazgatója.

Kapcsolódó: Futva gyűjt adományt kárpátaljai könyvtáraknak a csongrádi igazgató. - A könyvtárosok összetartanak, megpróbálják pótolni a Márai-programot.
Huszonhét másik könyvtárossal együtt Illés Péter [aki szintén FussNEKI nagykövet - szerk.] is gyűjt adományt a kárpátaljai magyar könyvtáraknak arra, hogy tudjanak magyar könyvet vásárolni.
A gyűjtés logisztikája kicsit komplikált, de működik: a székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítvány hirdette meg a célt, így lejben gyűjtik a pénzt, amelyből Magyarországon vesznek könyvet, és a kecskeméti könyvtár vállalta, hogy eljuttatja a szállítmányt a címzettekhez. (Magyar Narancs)

Régebbi hírforrás(ok): Ismét futnak Székelyudvarhelyen - a pénz mellett inkább a publicitás a lényeg link Könyvtáros civilek is futottak Székelyudvarhelyen link

Megkérdeztük: Könyvtárosnak lenni...FEL

A tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
7 - Jobb és kiszámíthatóbb a közalkalmazotti / közszférabeli lét
7 - Jobb a piaci világban, ahol inkább számít a teljesítmény
25 - Közalkalmazottként / a közszférában is kiszámíthatatlan már minden
5 - Egyik sem; megírom: kit@gmconsulting.hu
Ugyanez diagramon: link . Úgy tűnik, hogy a 10, illetve 5 évvel ezelőtt feltett hasonló kérdésekre kb. hasonló arányokban válaszoltak a KIT-olvasók. Jól látható, hogy a könyvtárosokat aggasztja a szakmai? / ágazati? / országos? kiszámíthatatlanság. Ennek szociálpszichológiai következménye, hogy
- a változással szemben növekszik az ellenállás
- erősödnek a kimondott-kimondatlan ellenérzések az innovációkkal szemben
- olyan elöljárókat támogatnak, akik látszatintézkedések végrehajtásában jeleskednek. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. szeptember 28.  • Továbbküldöm a hírt

Országos sztrájkot hirdettek a tanárok - érték-e a könyvtáros szolidaritás?FEL

Országos, egységes sztrájkot hirdet az oktatás világnapjára, október 5-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - tájékoztatott a szakszervezet országos választmánya vasárnap.
Közleményükben azt írták: pénteki ülésükön döntöttek a közeljövő akcióiról. A gördülő sztrájk folytatása mellett rendszeresen fognak napokat megnevezni, amikor munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat - jelezték.
Október 5-re azt kérik: az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozók ezen a napon ne vegyék fel a munkát. A PDSZ a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit arra kéri, hogy szervezzenek szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre napra, hogy világos legyen: az oktatás nemzeti ügy.

A sztrájkot legkésőbb szeptember 27-én, szerdán 16 óráig kell bejelenteni az intézményvezetőnek és 29-én 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát - tájékoztattak.

Közölték azt is, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével közös delegációik felkeresik október elején az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci, pécsi, valamint debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodáit, hogy átnyújtsák a hivatalnak az összegyűjtött panaszokat.


A 21. században már teljesen értelmetlen intézményi birtoklásvágy - Falufotó adatbázisFEL

Felbecsülhetetlen értékű fényképanyagot tesz közzé a Magyar Nemzeti Levéltár és a skanzen: az 1980-as évek közepén utcáról utcára elkezdték végigfotózni egész Magyarországot. A Street View elődje, ez a nagyszabású országfényképezési akció félbemaradt, de elkészült majdnem százezer fotó: a késő Kádár-kor, a létező szocializmus korszakának pillanatképe, alig pár évvel a fordulat előtt. Időutazás szüleink, nagyszüleink még ismerős, de egyre távolodó vidéki Magyarországába.
A hétköznapi terek végigfotózásának legnagyobb vállalkozása azonban az 1980-as évek "országfényképezési akciója" volt, aminek eredménye mostanában válik láthatóvá: ez a Falufotó adatbázis link . Időutazás a kései Kádár-kor, a létező szocializmus vidéki Magyarországára.

... A cél a képanyag hozzáférhetővé tétele volt nagy felbontású digitális másolatokban, ez az internetes adatbázis kapta a Falufotó nevet. Itt azonban még messze nincs fenn az összes fénykép, sőt a nagyobb részük egyelőre hiányzik, mert a képek tárgyszavazva, tartalmi feldolgozás után kerülnek fel. Ez a munka még évekig eltarthat, az adatbázis fokozatosan bővül, de már így is elképesztő kincsesbánya. Nem lehet elhallgatni, hogy a projektet utolérte a magyar közgyűjteményi digitalizálás átka: a vízjel. Minden ilyen adatbázisnak akkor van értelme, akkor kezdik el az emberek a képeket használni, megosztani, böngészni, ha nem rontja el az élményt a 21. században már teljesen értelmetlen intézményi birtoklásvágynak ez a szimbóluma. A skanzen és a levéltár óriási munkát végzett a képek rendszerezésével, szkennelésével, a pontos helyszínek meghatározásával. Érdemes lenne átlépni ezen a lélektani határon, és megadni a használóknak azt a szabadságot, ami - többek közt - a Fortepant olyan sikeressé teszi, és amitől a közgyűjtemények továbbra is vonakodnak. Ez az anyag tényleg az utókornak készült, akkor van értelme az egykori önkéntesek munkájának, ha szabadon hasznosul, aminek manapság az 1980-as években még elképzelhetetlen technológiai lehetőségei vannak.


'Gyorsan a könyvtárba' kupon - gyerekek szociális becsatornázására (galéria)FEL

Az éves könyvtári tagság 8 éves korig 5 Euró, 17 éves korig pedig 8 Euró Hamburgban link . Aki azonban bármilyen szempontból szociális támogatásra jogosult, ingyenes olvasójegyet válthat ki. Ennek egyik eszköze a kupon (ld.: link ), mely
- a gyerekeknek szóló kínálatot taglalja
- állatfigurával vonzza a figyelmet
- az ábrázolt gyerekek nem csak fehérbőrűek
- együtt töltik idejüket
- gyerekek által kedvelt könyvtípusokat tartanak kezükben
- és utalnak a zenék kölcsönzésére is
- a szórólap alkalmas a betűkkel való ismerkedésre is.
- szövege egyszerű, gyengébb olvasási képességű felnőttek számára is könnyen értelmezhető.

A költségeket a város állja, mely a kedvezményezett gyerekeknek havi 10 Euró támogatást nyújt szabadidős, sport vagy kulturális célokra. A könyvtárhasználati támogatás ezen felül jár az érintetteknek (menekült hátterűek, lakhatási támogatásban részesülők, gyereknevelési támogatásra jogosultak stb.). (MG)


Hypotheseis - nyílt hozzáférésű annotációs szolgáltatás az ITHAKA-tól - mire jó? II. FEL

A KIT elősző számában adott hírt link a Hypothesis nyílt az ITHAKA fejlesztéséről, a nyílt hozzáférésű annotációs [jegyzetelő] szolgáltatásról. Most arról írunk, mit profitálnak majd a felsőoktatási könyvtárak, szakkönyvtárak (és az adatbázisokra előfizető, azokhoz hozzáférést nyújtó, egyéb könyvtárak) a Hypothesis-ből.

Az Annotation Unlimited (Anno), az anyavállalat link juttatja el a Hypothesis szolgáltatást az oktatási, kutatási piacokra. Dan Whaley, a Hypothesis megalkotója, most az Anno elnöke, vezérigazgatója és a Hypothesis Project szerint is ideje visszahozni a nyílt jegyzetelés koncepcióját. A csapat segített megalakítani és vezetni a W3C [World Wide Web Consortium, a web szabványügyi testülete] Web annotációs munkacsoportot. Négy év alatt kidolgoztak egy szókincset, adatmodellt, protokollt és hivatalos ajánlást. 2017 februárjában szabványosították a nyílt annotációt. A projektcsoport elkezdte kidolgozni a nyílt jegyzetelést.
A Hypothesis segítségével a felhasználók közösségei bármilyen internetes kapcsolattal rendelkező dokumentumot kommentálhatnak. Formátumok: HTML, PDF, EPUB vagy egyéb. A Google Docs-ban tárolhatják a dokumentumokat. Ezekhez [a hallgatók, oktatók] megjegyzéseket fűzhetnek. A rendszer [egyelőre] nem működik az Amazon Kindle-ben lévő könyveknél. E két rendszer szabadalmaztatott, de inkompatibilis. A valóban együttműködő rendszerekkel azok hasznossága is jelentősen növekszik majd.

Alex Humphreys, az ITHAKA Ventures és a JSTOR Labs alelnöke megjegyezte, hogy a web megnyitása a jegyzetelés számára rengeteg alkalmazást kínál, de az ITHAKA-val együttműkő Anno az osztálytermi felhasználásra koncentrál. Szerinte a jegyzetelés a diákok számára vonzó. Az egyik legfontosabb fejlesztendő készség: a tudományos irodalom olvasása. Az tantermen kívüli kutatás a diák csoportjával, a társaival vagy a közeli, távoli kollégákkal való együttműködésről szól. Ha képesek a hallgatók a megjelent publikáció nyílt, szakértői értékelésére, akkor gyorsabban hasznosulhatnak a tudományos felfedezések. Humphreys utalt az annotációs közösségekre, folyóirat-klubokra is.

Whaley szerint a Hypothesis nemcsak a tartalomfogyasztást, hanem a tartalom létrehozásának módját is befolyásolhatja. [Megjegyzés: kutatástámogató könyvtárosok számára is hasznos lehet, ha a tudósok - Whaley szerint - pl. az előnyomtatási (preprint) fázisban még javíthatnak a munkájukon.] A megjegyzések rétegére feltehetően még sokféle együttműködő réteg épülhet. Ez növelheti a könyvtári anyagok használatát is. Humphreys szerint erre (is) jó a nyílt infrastruktúra. (Ref.: Szabó Eszter)


Digitális könyvtári állománybővítés és hozzáférés-kiterjesztés - európai együttműködésbenFEL

2019-ben kezdődött a nemzetközi Ebooks-On-Demand-Network projektje, az EOD Open. Európa tizenöt könyvtára - köztük az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) - négy éven keresztül dolgozik egy közös adatbázison és a kapcsolódó szolgáltatásokon, hogy a könyvek digitalizált formában széles körben elérhetővé váljanak.

"Az Ebooks-On-Demand tizenkét évvel ezelőtt, 2008-ban kezdődött, már akkor is európai uniós támogatással. A projekt lényege, hogy ha valakinek szüksége van egy könyvre a résztvevő könyvtárak bármelyikének állományából, akkor azt meg tudja rendelni, és digitalizálás után a rendelkezésére bocsátják" - mesélte a kezdetekről Lendvay Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Országos Könyvtári Platform projektjének vezetője. - "Az eredmény az egyéni kérések teljesítésén túl egy folyamatosan bővülő, nemzetközi adatbázist eredményez: minél több igény érkezik a könyvtárakhoz, annál több lesz a digitalizált könyv."

Lendvay Miklós hat éve dolgozik az OSZK-ban, de előtte is számos nemzetközi projektben vett részt informatikusként. Általános problémának tartja, hogy a projektek lezárulta után kevesen gondoskodnak a fenntartásukról, így azok eredményei is gyakran elvesznek. Szerencsére az Ebooks-On-Demand esetében nem erről volt szó: "Az osztrák projektvezető, az Innsbrucki Egyetem továbbra is gondoskodott a szoftver üzemeltetéséről és megújításáról, és megmaradt a projektből egy tizenegy ország összesen tizenöt könyvtárából álló lelkes csapat is. Ez egy mintaszerűen működő önfenntartó és önigazgató rendszer: évente egyszer közgyűlést tartunk, megnézzük, mennyi pénzre van szükségünk, vannak tagdíjak és a szolgáltatásból származó bevételek."


70 év, 70 tárgy, 70 történet - emlékeket gyűjt a Vörösmarty Mihály KönyvtárFEL

70 éve jöttek létre a megyei könyvtárak, a jubileumra pedig különleges kiállításokkal készül a Vörösmarty Mihály Könyvtár, amihez olvasóik segítségét is kérik. Az elmúlt 70 év tárgyi emlékeit, könyvtárhoz kapcsolódó történeteit várják a könyvtár dolgozói október 3-án 10 óráig.
1952-ben, 70 évvel ezelőtt nyitották meg kapuikat a megyei könyvtárak, az évfordulóra pedig különleges kiállításokkal készül a Vörösmarty Mihály Könyvtár is. Ehhez kérik olvasóik segítségét: régi olvasójegyeket, meghívókat, felszólító leveleket vagy más a könyvtárhoz kapcsolódó dokumentumokat, tárgyakat várnak. Ha tárgy nincs is birtokukban, de egy jó könyvtári történet igen, azt is szívesen elolvassák. A tárgyakat a Zenei és számítógépes részlegbe (Oskola utca 7. II. emelet), a történeteket a zene@vmk.hu címre várják 2022. október 3-án 10 óráig.


Könyvcsere - Fenntartható módon népszerűsíti az olvasást a BooklineFEL

Kétszer van meg a Jókai összes a családi könyvespolcon? Keress fel egy Bookline Lapozót és cseréld be valami újra. Kampánybejelentő.
Időtartam és felületek - A kampány 2022. szeptember 15-től október 31-ig tart, a könyvcserepontok népszerűsítésére több eszközt és felületet is felhasznál a Bookline.
A médiakampány azokat a településeket célozza meg, ahol könyvcserepont található. A Lapozók helyszínekre szabott kreatívjait CLP, Billboard, indoor kihelyezésekkel, valamint marketingszakmai lapokban és helyi médiumokban megjelenő hirdetésekkel biztosítja, továbbá az alkotók online eszközöket is igénybe vesznek a könyvcserepontok népszerűsítésekor, ezekkel a hirdetésekkel marketing szakmai lapokban, valamint életmód magazinok felületén találkozhatnak majd az olvasók.
Emellett a kampány a Bookline saját felületein (hírlevél, közösségi médiaoldalak, bookline.hu) is látható lesz, a PR-osztály pedig közleményekkel kommunikál a marketingszakmai sajtó, a helyi orgánumok, valamint a szélesebb nyilvánosságot kiszolgáló lapok felé.

Kampánycél - A Bookline számára kiemelten fontos a fenntarthatóság és az olvasásnépszerűsítés, 2021-benezért jött létre a Bookline Lapozó könyvcsereprogram. A programmal a Bookline igyekszik elősegíteni az olvasás élményének megosztását és a már nem használt kötetek újrahasznosítását. 2022-ben a Bookline már hét megyében, tíz helyszínen van jelen a könyvcserepontokkal. Budapesten a Margitszigeti Kristály Színtéren, a Kopaszi-gáton, valamint az ELTE Múzeum körúti kampuszánál, a fővároson kívül pedig Győrben, Pécsen, Debrecenben, Szombathelyen, valamint Miskolcon, Szegeden és Gárdonyban találhatók Lapozók.
A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az országban található Lapozókra, valamint arra, hogy a könyvcserepontokon található kötetek révén új, eddig még nem ismert történeteket ismerhetünk meg, a könyvek segítségével új világokat fedezhetünk fel.
Praktikus

Így használd jobban a Google programozható keresőmotorját! (olvasóink szavazatára)FEL

A Google Programmable Search Engine megoldása hasznos segítség lehet a könyvtárosok és a könyvtárlátogatók számára. A megoldás 2020-ban kapta ezt a nevet a Google Custom Search Engine (CSE) helyett. A szolgáltatás alapvető része megmaradt, de néhány funkció a névváltással megváltozott.
A megoldás lényege, hogy a felhasználók előre megadhatják a publikus URL-listát, amelyet a keresésekben viszont szeretnének látni. A többi oldal találatait a programozott kereső nem jeleníti meg. Ennek alternatívája lehet egy saját keresőmotor létrehozása, de néhány weboldal csak az ismert feltérképező robotokat engedi be a tartalmai közé, ezért a Google használata ebből a szempontból jobb választás.
A hagyományos keresőhöz hasonlóan működnek a következők:
- A találatok sorrendje megegyezik a normál Google keresővel, csak éppen a megadott oldalakra szűrt listát tartalmazza.
- Már működik a keresőkifejezések automatikus kiegészítése.
- A megoldás része a képalapú keresést támogató Image Search is.
- A keresés már jól működik mobilon is.
Egy PSE létrehozása és tesztelése a gyakorlott felhasználók számára kb. 2 órát vesz igénybe. A kezdőknek viszont a tanulás és próbálkozások napokig eltarthatnak. Például egy kezdeti buktató, hogy a betöltött URL lista minden elemének meg kell felelnie a kisméretet megkövetelő feltöltési szabályoknak. A listákat mindenképp be kell tölteni, korábban lehetett saját tárhelyen lévő listára hivatkozni, de ez már nem lehetséges. Azonban a korábbi megkötéssel ellentétben az URL-ek száma már 5000 fölé is mehet, mivel helyettesítő karakter is használható az elérési utak megadásakor (* jelöléssel).
A felhasználók számára mindenképp érdemes oktatást nyújtani, mert a PSE használata kifinomultabb lekérdezések megfogalmazását igényli. A tulajdonosok láthatják a legnépszerűbb felhasználói kereséseket.
A nonprofit szervezetek és az oktatási intézmények kikapcsolhatják a felületen megjelenő szöveges reklámokat. Már amennyiben regisztráltak előtte a Google for Nonprofits link vagy a Google for Education link szolgáltatásba.
Akit érdekel a keresési találatok eredményeinek befolyásolása egyéb szempontból, a következő programoknak is nézzen utána: Google Hit Hider domain blokkolásra link , uBlock Origin a zavaró oldalelemek blokkolására link . (ref.: Habók Lilla)


4 nap / hét - növekedhetne a hatékonyság és a könyvtáros életminőségeFEL

Japántól Spanyolországon át Izlandig számos országban folytattak már kísérletet a négynapos munkahét hatékonyságának vizsgálatára az elmúlt években, most éppen Nagy-Britanniában zajlik a világ egyik legnagyobb ilyen célú tesztje. Júliusban 73 vállalat állt át ideiglenesen az egy nappal csökkentett munkahétre, és a 4 Day Week Global nevű nonprofit szervezet a kísérlet félidejéhez közeledve felmérést készített a benyomásaikról.

Leggyakrabban amiatt aggódnak a cégek, hogy az egyik munkanap kiesésével csökken a munkavállalók teljesítménye, de míg a válaszadók 46 százaléka szerint a termelékenység nagyjából ugyanolyan szinten maradt, 34 százalékuk kismértékű javulásról, 15 százalékuk pedig jelentős javulásról számolt be a teljesítménnyel kapcsolatban - vagyis mindössze 5 százaléknyian voltak azok, akik a termelékenység romlását érzékelték.

Valamivel nagyobb gondot okoz a munkarend átszervezése, de a válaszok alapján egyáltalán nem megoldhatatlan ez sem: a felmérésben részt vevő cégek 29 százaléka 5-öst, 49 százaléka 4-est, 20 százaléka pedig 3-ast jelölt meg azon a skálán, ahol az 1-es a rendkívül nagy kihívást, az 5-ös a teljesen sima átállást jelentette, tehát így is csak egyetlen cég számolt be problémás átszervezésről.
Kisszínes

Nyolc európai médiummal együtt indít hírlevelet a Hvg.huFEL

A European Focus első része szeptember 28-án jelenik meg
Európai témákkal foglalkozó hírlevelet indít European Focus néven kilenc európai kiadó, köztük a Hvg.hu, azzal a céllal, hogy közös erővel még több nézőpontot mutassanak be az olvasóknak - tudta meg a Media1.

"Egy olyan pillanatban, amikor az európai nyilvános vita még mindig nemzeti médiabuborékokra van törve, ez az európai, országhatárokon átnyúló együttműködés nagyon fontos. Egy olyan teret szerettünk volna létrehozni, ahol mi megragadhatjuk a komplex, ám egymással összefüggő, nagyobb európai képet, amelyet sokszor nehéz megérteni" - idézi Christian-Zsolt Vargát, a projekt egyik szerkesztő-koordinátorát a lap.

A tervek szerint a hírlevelet az újságírócsapat hetente változó főszerkesztővel készíti majd el. Szó lesz a napi hírek mellett a politikai, kulturális és kulturális kérdésekről is.

A projektben résztvevő médiumok: hvg.hu (Magyarország), Balkan Insight (Bosznia-Hercegovina), Defi (Észtország), Domani (Olaszország), El Confidencial (Spanyolország), Gazeta Wyborcza (Lengyelország), Libération (Franciaország), n-ost és Tagesspiegel (Németország).


Olvasás a wc-n - férfiak élvezik leginkább így az egyedüllétetFEL

"Én már megfőztem, megterítettem, könyvet olvastam, ő meg még mindig a budin ült."
Több másik felmérés is arra az eredményre jutott, hogy a férfiak körében gyakoribb jelenség a WC-n ücsörgés. Egy fürdőszobai termékekkel foglalkozó cég 2018-as felmérése alapján a megkérdezett férfiak jelentős része azt mondta, hogy stresszoldás miatt tölt több időt a vécén, "élvezve a pihenést".
84 százalékuk a közösségi médiát böngészi,
68 százalékuk videókat néz,
62 százalékuk híreket olvas,
49 százalékuk e-maileket és más üzeneteket olvasgat,
24 százalékuk tévéműsort néz,
14 százalékuk könyvet olvas,
8 százalékuk pedig akár telefonál is a budin ülve.
Információforrások

Játékajánló - könyvtárba is (videó)FEL

Közelmúltbeli hírünkre - A jó játékok 4 ismérve link - reagált Veres Ildikó, javasolva hasznos videós forrást. Mint írta a KIT-nek: - Nagyon sok készségfejlesztő, egyedül és csoportosan is látható játékot mutatnak be a gyerekek. - A videó: link .
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról