Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2023/22., jún. 7.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Polikrízisre: könyvtár segítette polimegoldás - a könyvtárak fejlesztésében is segíthetne
Közösségszervezés, értékek mentén. Szakmánkban is lehetséges?
A szervezeti hatékonyságát veszi vissza a home office korlátozása, sőt! (könyvtárosegyesületi rendezvény)
Közösségi szerelőműhely (repair café) - miért is jó?
Így biztosítják a drag queen meseórát Brooklynban
Budapest Könyvfőváros 2023 - mi is az?
Trendjelentések: állomány és IT
TikTok-on promóz a Katona József Könyvtár
Ugrottak a könyvtárak a romániai általános tanügyi sztrájk alatt
A téma számít, nem a dokumentumtípus
Megkérdeztük: Hasznos-e időnként figyelemfokozás érdekében átrendezni az állományt?
Bevételi lehetőség kistelepülési könyvtáraknak - Havi 765 ezer forintot fizetne a Magyar Posta
UNESCO világemlékezet-listára került Batthyáneum 800-ban készített könyve
Kerékpáros szerviz oszlopot kapott a József Attila könyvtár a kerékpározás napjára
A könyvtári törvény be nem tartása is okolható a gyenge olvasás-eredményekért
Prés alatt a közszféra dolgozói - saját vezetőik is keserítik őket
Betiltották a Bibliát több amerikai iskolában vulgaritásra és erőszakra hivatkozva

Analógiák

Mit kíván a magyar nemzet? - Ha múzeumot látogat...

Praktikus

Nyári gyerekprogram-ötletek
Digitális jelvények és a mikrobizonyítványok a könyvtárban (olvasóink szavazatára)

Kisszínes

Helyismereti, emlékezeterősítő túra állomása a könyvtárépület emlékszobája
A bulvárlapok szenvedték meg legjobban az inflációt
Mesterséges intelligencia tervezte Vámos Miklós új könyvének illusztrációit


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Polikrízisre: könyvtár segítette polimegoldás - a könyvtárak fejlesztésében is segíthetneFEL

A civilizációs válság van. Ha tetszik: polikrízis. Ezek legveszélyesebb elemei:
- ökológiai válság
- fokozódó vagyoni különbségek
- eltávolodás az eddigi evolúciós iránytól (pl. egyre kevesebb kapcsolat más élőlényekkel)
- diktatúrák erősödése.
Vázolta fel Takács-Sánta András humánökológus, egyetemi docens (ELTE TÁTK) a FSZEK múlt heti konferenciáján. Előadásának címe: "Ökológia, egészség, demokrácia - A könyvtárak szerepe egy új világ fölépítésében címmel" volt. Rámutatott a gyökérokra is, mely a túl erős hatalmi koncentráció (demokráciadeficit).

Az előadó szavai ismerősen csengtek több szempontból is:
1. Magyarországon az EU-n belül leggyorsabban szakad szét a társadalom, azaz rohamosan csökken az elosztás mértéke (vö.: link )
2. A Miért buknak el a nemzetek (Acemoglu-Robinson) könyv tételmondata: a jövőbeni fejlettség mutatója a javak egyenlőbb elosztása.
Mindezek természetesen a könyvtári rendszer szintjén is működik: amennyiben a szakmai döntéshozók hatalmukat féltve nem használják ki a bevonás és felhatalmazás eszközeit, nem érdemes tényleges szakmai fejlődésről ábrándozni link és link - ahogyan az utóbbi évtizedek lassú lecsúszása is jelzi.

Ezek után nem meglepő, hogy az előadó a polikrízisre polimegoldást javasolt, melynek lényege: a hatalom szétterítése. Eszköz: részvételi demokrácia; kevés hatalom sokaknak.
Sok ismeret szükséges a polikrízisre adott polimegoldáshoz. És pont ebben lehet eszköz a könyvtár. Néhány kiragadott gyakorlati lehetőség (melyek hazai könyvtárakban itt-ott működnek is: világváltoztató könyvek polca, vitakörök és szabadegyetem, magkönyvtár, ökológiailag példamutató könyvtárépület. - Ezek és hozzá hasonlók a KIT-olvasók számára a SEXI-modell mentén lehetnek ismerősek: link . (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Miért éri meg visszafogni a könyvtárak fejlesztését? link Miért fejlődik a magyar könyvtárügy a lehetőségei alatt? link Közepes fejlettség csapdája - könyvtárra is értelmezhető tünet? link

Közösségszervezés, értékek mentén. Szakmánkban is lehetséges?FEL

Nehéz a múlt héten, a FSZEK konferenciáján hallott előadást a könyvtáros szakma belső világára nem értelmezni. Péterfi Ferenc közösségfejlesztő egyik diája volt a "Helybeliség - Szomszédság - Helyi nyilvánosság" kapcsán:

Helyi nyilvánosság funkciói
- lehetőség a részvételre, a változásokba bekapcsolódhassanak a helyi társadalom tagjai,
- kifejlődjön a véleménycsere, az együttműködés a közösség tagjai között,
- sokirányú kommunikációs folyamatok alakuljanak, amelyekben a társadalom működése szempontjából fontos információk társadalmi használatba kerülhetnek,
- kiépüljön a közhatalom társadalmi kontrollja, az ellenőrzés, az áttekinthetőség, a hozzáférés esélye és a beleszólás esélye.

A szakma ugyanis nehezen függetleníthetné magát a fennálló szociokulturálisviszonyoktól. Ezért a különféle szinteken jellemzően leképezi azokat az attitűdöket saját határain belül, amelyektől szenved.

- A mai politikának ugyanis az is egy betegsége - nyilatkozta Péterfi Ferenc a HVG-nek -, hogy nem értékek szerint szerveződik, hanem a hatalom megszerzése és megtartása érdekében. Az értékek között még lehetne valamiféle párbeszéd, de hatalom tekintetében nem lehet mit mondani.
... De ma is igaz: nincs olyan negatív helyzet, ahol ne lehetne cselekvési tér. Nagyon sokan könnyen kimondják, hogy ilyen megkötött rendszerben nem lehet semmit sem csinálni. Ezzel én nagyon nem értek egyet, de persze elismerem, hogy a politika által teremtett légkör nagyon sokat számít.


A szervezeti hatékonyságát veszi vissza a home office korlátozása, sőt! (könyvtárosegyesületi rendezvény) FEL

(A forráscikket a múlt héten már referáltuk link , most más tartalmat domborítunk ki belőle.)

Rebecka Isaaksson, a CILIP (angol könyvtárosok egyesülete) konferenciájának főelőadója (előadása: A munkahely felpörgetése mesterséges intelligenciával) tapasztalata szerint azok a munkaadók profitálnak a legtöbbet, akik megbíznak a munkatársaikban: "A legsikeresebb szervezetek, amelyeket eddig láttam, azok, amelyek nem szabják meg, hogy a hét hány napján vagy a hét mely napjain lehetnek home office-ban." A home office - mivel felhatalmazta a munkavállalókat - növelte a munkahatékonyságot. Ezért a járvány után nem érdemes felhagyni vele. "Akik felkarolják a rugalmas hibrid munkamodell lehetőségét, hogy az alkalmazottak megtervezhessék és integrálhassák személyes és szakmai életüket. Ez elősegíti az életminőséget, az alkalmazottak jólétét és boldogságát, amiről meggyőződésem, hogy előfeltétele a produktív, kreatív és innovatív munkaerőnek."

"A tudásmenedzsment (KM) úgy válik központi jelentőségűvé ebben, ha a KM-et tágabb szemszögből tekintjük, és mind a hallgatólagos, mind az explicit tudásra összpontosítunk. A mesterséges intelligencia nagyszerű lehetőség itt, mivel lehetővé teszi olyan információk kodifikálását és megtalálását, amelyek nem feltétlenül strukturált formátumban vannak leírva, hanem belső és külső webhelyeken, beszélgetéseken és csevegéseken, valamint dokumentumokon szétszórva. (ref.: MG)

A mesterségesintelligencia-alkalmazások lehetőséget jelentenek arra, hogy begyűjtsék, feltárják a különböző fórumokon zajló kommunikációt (a szervezet számára releváns külső források, illetve a belsők: intranet, céges iratok, egyeztetések, ügyviteli rendszer, könyvtár esetében az IKR is stb.). És ezekből, mint inputból, a rendszer "megtanulja" az adott szervezet múltját, jelenét, céljait. A rendszer feltétele egyfelől a bizalom, másfelől az adatok etikus felhasználása. Ha ez megvan, akkor lehetséges a jövőre vonatkozó kérdések feltevése. Mindez nem teszi feleslegesség a munkatársakat, hiszen az ő inputjuk is tanítja a MI-rendszert. (összeáll.: MG)


Közösségi szerelőműhely (repair café) - miért is jó?FEL

Kitüntetett hazai zöld könyvtárak ide, fenntarthatóságról szóló vándorgyűlés (2022) oda, továbbra is felmerül a kérdés: mit jelenthet a zöld könyvtár? A kapcsolódó tevékenységek és főként szemlélet A KIT-ben egyelőre 10 találat van repair caféra link . Magyarországon egyelőre nincs hír, hogy könyvtárban működne ilyen szolgáltatás. Vajon melyik intézmény lesz az első, amely a sikerjelentés mellett beszámol a szervezés kihívásairól is? Nézzük a közösségi szerelőműhely előnyeit:

1. Fenntarthatóság
- a szerelők kiáltványa értelmében link kevesebb berendezést kell előállítani (kisebb környezetterhelés), ha kidobás helyett javítunk
- a karbantartott gépek kevésbé terhelik a környezetet

2. Közösségépítés
- platform tág közösség számára (az értéket nem a könyvtár, hanem a használók nyújtják)
- olyan szakemberi tudások kerülnek a közösségbe, amelyek a társadalom szabályozó erői között egyébként elsikkadnak
- olyan emberek identitását erősíti meg, akikben komoly tudás gyűlt össze (pl. idősebb, már nem foglalkoztatott emberek)

2. Könyvtári imázs kiterjesztése
- szokatlan típusú publicitás a könyvtár számára, kiterjesztve a könyvtári imázst, ismételt impulzusokkal
- a könyvtár más szolgáltatásaira hívhatja fel az addig könyvtárat nem használók figyelmét
- jógyakorlat-mintát kínál más könyvtárak innovátorai számára.

Hírforrás: KIT-információ
2023. június 07.  • Továbbküldöm a hírt

Így biztosítják a drag queen meseórát Brooklynban FEL

Folytatva az Orsós László Jakabbal (Brooklyn Public Library link ) készült interjút (14'25"-től):
- Nem az én csapatom csinálja, de iszonyatosan népszerű a könyvtárosok által szervezett "drag queen story time". Nagyon népszerű rendezvénye a könyvtárnak, hogy hétvégén gyerekeknek mesélnek különböző művészek, zenészek. A könyvtárosok elkezdtek drag queen-eket [azaz női ruhába öltözött férfi performereket] meghívni, akik teljes díszben megjelennek. Történetmesélő órákat tartanak, sőt, van már sminkóra is! Na, ez kiverte a biztosítékot. Persze, nem mindenhol. Brooklyn belsejében, ahol a liberális elit lakik, ott csodálatos az ünneplés. De Coney Island-en - ami csodálatos része a városnak az óceánparton; egy orosz tűzfészek, ott élnek az orosz emigránsok - tüntetések vannak a mai napig. Amire a könyvtár azzal válaszol, hogy bérlünk rendőröket. Azok körbeállják az épületet, és megvédjük a drag queen-eket, hogy nehogy valami baj legyen.
Megpróbáljuk meghívni a tüntetőket, hogy mondják el [észrevételeiket], de nem tudják elmondani, hogy mi a baj (...). Szóval ez teljesen rendben van - eddig. Majd meglátjuk, hogy ez mérgesedik-e.

A legutóbbi rész: link .


Budapest Könyvfőváros 2023 - mi is az?FEL

A közelgő 94. Ünnepi Könyvhéten önálló standdal lesz jelen a Budapest Könyvfőváros 2023 program link , emellett közös olvasási flashmobot szervez, ahová az énekesnő Lola, a színész Makranczi Zalán és a műsorvezető-újságíró Gundel Takács Gábor is elhozza kedvenc kötetét, illetve sor kerül egy fiatalok és az olvasás témáját körbejáró beszélgetésre, a vendégek Vecsei H. Miklós színész, Jakobovits Kitti pszichológus és Fekete Giorgio, a Carson Coma együttes frontembere. A partnerek révén további pódiumbeszélgetések is várják az érdeklődőket. Részletek: link .

De mi is a Budapest Könyvfőváros 2023? - Nos; Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünnepli Budapest 2023-ban. Az évforduló alkalmából lett Budapest a könyvek fővárosa, Könyvfőváros, így tisztelegve Budapest és Magyarország gazdag könyves múltja, és sokszínű, izgalmas jelene előtt. A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére megvalósuló programév tervezését, koordinációját és szakmai lebonyolítását a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár végzi. Olyan független eseménysorozatként jelenik meg a főváros kulturális életében, amely könyves programjai által összeköti a különböző gyökerekkel, világnézettel és identitással rendelkezőket. Összesen mintegy 70 együttműködő partner - intézmények, civil szervezetek - bevonásával három nagy programcsomag alakult ki:

További programok lesznek pl.:
- Könyv nappal és éjjel (éjjeli, illetve esti fesztiválprogramok)
- Könyvsziget (több mint 300 program; színházi előadások és koncertek, egész napos rövidfilm-vetítések, közönségtalálkozók, felolvasások, stb.
- Budapest Nagyregény (23 fejezetből álló könyvként jelenik meg 2023 novemberében, 23 népszerű kortárs író közreműködésével.


Trendjelentések: állomány és ITFEL

Trendjelentések kapcsán korábban a könyvtárhasználókról, a könyvtárhasználatról és a könyvtári rendezvénytől szóltunk röviden link .

A "6. könyvtári állomány" link nem túl szerencsésen skálázott ábrái (a nagy számok miatt az eltérések kevésbé érzékelhetők) szerint a szerzeményezés négy év csökkenése után megugrott 2021-re. Mindez a dokumentumok árának növekedése miatt a kiadásokban is emelkedést jelent. Hasonlóan mozgott a könyvtárak összállománya is. Ha ezeket összevetjük a használat valamelyest csökkenő adataival, akkor összességében a könyvtári dokumentumállomány enyhén romló hatékonyságáról beszélhetünk.

A "7. IT-ellátottság"
link szerint a szélessávú internetkapcsolatok száma 2019-től csökkent, ahogyan a nyilvánosan elérhető számítógépek száma is. Esélyes, hogy mindez a használói igények csökkenését követi az egyre elterjedtebb saját eszközök miatt. (A számítógépek és az internetkapcsolat könyvtári kölcsönzése ugyanakkor Magyarországon nem terjedt el.) A könyvtári honlapok akadálymentesítettsége továbbra is elenyésző (11% - ha az adatok alapján utánaszámolunk).
Enyhe visszaesés látható LAN-hálózatokban és az intézményi felhőszolgáltatásokban. (MG)


TikTok-on promóz a Katona József KönyvtárFEL

A kis videóban elmondják a Cellux ragasztó hátrányait a könyvek reparálásával kapcsolatban, majd a könyvtár kötészete (ld. még. link ) felé irányítják a TikTok döntően fiatalokból álló táborát. A könyvtár eddig 30 hasonló kis videót töltött fel link , melyeket - a célcsoportnak megfelelően - fiatalok készítenek.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári TikTok működtetése link Kultúraközvetítés - fiataloknak (YouTube, TikTok, influenszerek) link TikTok-veszélyek - a könyvtár hitelesebb forrás lehetne link

Ugrottak a könyvtárak a romániai általános tanügyi sztrájk alattFEL

Általános sztrájk kezdődött el a romániai tanügyben 2023. május 22-től, és a szakszervezetek szerint mindaddig fog tartani, amíg a kormánytól nem kapnak nagyon világos perspektívákat kínáló megoldást, és a szakszervezeti tagok úgy nem döntenek, hogy felhagynak ezzel a tiltakozási formával.

A váratlan vakációra számos tematikus programmal, társasjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal és bábelőadásokkal is készülnek a megyei és városi könyvtárak, és várják az érdeklődőket. Az általános tanügyi sztrájk apropóján főleg a diákság használhatja ki tartalmas kikapcsolódásként a hírtelen jött szabadidő eltöltésére a városi és megyei bibliotékák nyújtotta lehetőségeket.

A székelyudvarhelyi városi könyvtár célzottan az általános tanügyi sztrájk kapcsán hirdette meg délelőtti programjait. Mindenkit arra biztatnak, hogy ne unatkozzon otthon, inkább menjen a könyvtárba. Hasonlóképpen, délelőttönként a gyergyószentmiklósi városi könyvtárban gyermekfoglalkozásokkal várják az elemi iskolásokat. Vincze Csilla intézményvezető elmondta: diavetítéssel, kézműves foglalkozásokkal, mozgásos és tematikus játékokkal várják a kicsiket, akik Mátyás királlyal és a pünkösdi ünnepkörrel kapcsolatosan szerezhetnek ismereteket. (via ReMeK-e-Hírlevél)


A téma számít, nem a dokumentumtípusFEL

A használó a jellemzően témát keres a könyvtárban, a dokumentumtípus másodlagos számára. Ami azt jelenti, hogy ha dokumentumtípusok szerint rendezzük el az állományt - külön helyen a kölcsönözhető könyvek, a helyben használható könyvek, a hangzóanyagok, a videóanyagok, a folyóiratok - akkor a használót kényszerítjük, hogy a mi számunkra kellemes logisztikai helyzethez igazodjon és dokumentumfajtákat keresgéljen a könyvtárban.

A Hamburgi Városi Könyvtár link is a használói szempontok - azaz téma szerint - rendezik állományukat. A fotókon láthatod - link - a polcon egymás közelébe kerül a folyóirat, könyv, illetve hangzóanyag, DVD. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2023. június 07.  • Továbbküldöm a hírt

Megkérdeztük: Hasznos-e időnként figyelemfokozás érdekében átrendezni az állományt?FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
5 - csak a könnyű irodalom esetén
4 - csak apró lépésekben
11 - hülyeség
10 - igen.
Ha a most kapott adatokat összevetjük a 10 évvel ezelőttiekkel, a következő diagramot kapjuk: link . Eszerint az elutasítók illetve az igenlők száma felcserélődött. Úgy tűnik, hogy a korábbihoz képest elutasítóbban állunk a kereskedelmi gyakorlatban is bevált marketingeljáráshoz. - Talán az időközben megnövekedett kellemetlen változások száma hozta a konzervatívabb, nagyobb stabilitást áhító felfogást(?) (MG)


Bevételi lehetőség kistelepülési könyvtáraknak - Havi 765 ezer forintot fizetne a Magyar PostaFEL

Eddig kölcsönös cselekvésképtelenség jellemezte a posta és a könyvtárak együttműködését. Változhat-e a helyzet - a kölcsönös fennmaradás érdekében? (MG)

Havi 765 ezer forintot fizet a Magyar Posta, ha valaki vállalja, hogy helyettesíti. - Egyre kevesebben küldenek papírlevelet és képeslapot, hiszen helyette ott az email és a többi elektronikus csatorna. A csomagküldést is sokan bízzák manapság más cégekre, ezért rengeteg helyi postafiókot zártak be az utóbbi években, így már több mint 2300, kétezer főnél alacsonyabb lélekszámú településen nincs postahivatal Magyarországon.

A Magyar Nemzet cikke szerint a vállalat új partneri programot hirdetett a helyzet enyhítésére, amelyben olyan helyi vállalkozások (például élelmiszerüzletek, gyógyszertárak vagy bankfiókok), illetve önkormányzatok vehetnek részt, amelyek vállalják, hogy átveszik a Magyar Posta alapvető szolgáltatásait. A cég oldalán ezzel kapcsolatban azt írják, hogy az új partnerek a csekkfelvételt, valamint a levél- és csomagfelvételt végezhetik, ám a háznál történő kézbesítéssel továbbra is a Magyar Posta foglalkozik majd.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint az új postapartneri programnak köszönhetően kisboltok és falusi vállalkozók menekülhetnek meg, hiszen mint azt Schmidt Jenő, a szövetség elnöke az Inforádiónak elmondta, a vállalat havi 765 ezer forintot fizet az együttműködésért. Az új lehetőség fontos lehet azoknak is, akik ragaszkodnak a régi típusú szolgáltatásokhoz, esetleg a csekkeket sem elektronikus átutalással, hanem személyesen fizetnék be.

Régebbi hírforrás(ok): Nem; nem közösködünk könyvtárként a postákkal - mindenki rosszabbul jár link Posta-könyvtár - nem gondolkodtunk időben, vagy még nem lefutott ügy? link

UNESCO világemlékezet-listára került Batthyáneum 800-ban készített könyveFEL

Felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárban őrzött Codex Aureus - jelentette be 2023. május 18-án a Román Nemzeti Könyvtár. A bukaresti intézmény közösségi oldalán posztolt bejegyzésében számolt be a nagy horderejű döntésről. "Nagyon boldogok vagyunk, hogy közölhetjük, miszerint ma, május 18-án a Romániában található legismertebb és legfontosabb középkori kézirat, a gyulafehérvári kirendeltségünkben, a Batthyáneum könyvtárban található Codex aureust felvették az UNESCO világörökségi listájára. A kézirat A világ emlékezete program részévé vált" - olvasható a könyvtár közleményében.

A borjúbőrből készült pergamenre arany tintával írott Codex aureus a Batthyáneum egyik legnagyobb értékű kincse. Neve a tinta színe után Arany Kódex, amely a 800-as években íródott. Vásárlás útján Migazzi Kristóf Antal bécsi hercegérsekhez került a kódex részlete, amely a harmincéves háborúban kifosztott Heidelberg melletti Lorsch kolostorából hadizsákmányként érkezett Bécsbe. Tőle jutott 1782-ben Batthyány Ignác erdélyi püspök gyulafehérvári könyvtárába, amelynek egyik legértékesebb kincsévé vált. A karoling evangeliárum (többnyire díszes kivitelű könyv, amely a misén felolvasásra kerülő evangeliumi szövegeket tartalmazza) a középkori könyvfestészet remeke.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított tulajdon, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakérnek a román államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. 1998-ban a bukaresti kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a visszaszolgáltatásáról (a határozatot 2002-ben a parlament törvényerőre emelte), ezt azonban a mai napig nem hajtották végre. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Kerékpáros szerviz oszlopot kapott a József Attila könyvtár a kerékpározás napjáraFEL

Nem csak a meghibásodást, de a keréknyomást és a kilazult alkatrészek rögzítését is megoldhatjuk az új könyvtári kerékpáros szervizben. A tatabányai József Attila Megyei Könyvtár bejárata előtti közterületen a polgármesteri hivatal alakította ki a szervizpont helyét. A bicók gyors javítását lehetővé tevő szerszámokkal nem csak a meghibásodást, de a keréknyomást és a kilazult alkatrészek rögzítését is megoldhatja bárki, aki a belvárosi kerékpárúton közlekedik. Az átadáson a következő heti könyvvásár kínálatából válogattak az adományozóknak bűnügyi regényeket, amelyek a rendőrfőkapitányság épületében kihelyezett közösségi könyvespolcra kerülhetnek.

A könyvtár rendezvénytermében ezt követően szó esett egyebek mellett a látogatói statisztikáról, a júliusi országos vándorgyűlésről és az új honlapról, ugyanis egy teljes honlapcsaládot olvasztottak össze egy felületre. Az online tartalmak nem csak témában, de formában is színes repertoárt képviselnek a jamk.hu oldalon. Hatvan településsel állnak napi kapcsolatban, ezzel lehetővé téve a Komárom-Esztergom vármegyében élők számára a teljes könyvtári dokumentumtár és -szolgáltatás elérhetőségét, beleértve a szakmai háttér biztosítását is.

Ma már a könyvtár nem egyszerűen a dokumentumok tára polcokra rendszerezve, hanem kulturális programokkal, közönségtalálkozókkal, klubokkal, és most már egy letisztult, naponta bővülő információkkal, tartalmakkal szolgáló honlappal állnak az érdeklődők rendelkezésére. Dokumentumok, kötetek gyarapítása mellett azt szeretnék, hogy az olvasóik száma is napról napra növekedne. Ennek érdekében a könyvtári közösségi terek szakmai tanácskozásoknak, szociális támogató találkozóknak és kulturális eseményeknek adnak otthont.


A könyvtári törvény be nem tartása is okolható a gyenge olvasás-eredményekértFEL

Évente fejenként 25 lejt költünk könyvekre Romániában, a legkevesebbet az Európai Unióban. Három év alatt ötszáz iskolai könyvtárral lettünk szegényebbek, és közel félmillióval csökkent azoknak a gyerekeknek a száma, akik legalább egy könyvet kölcsönöztek. A hazai könyvkiadók éves forgalma itt a legalacsonyabb, 150-szer kisebb az Európában piacvezető Németországénál, és még ott is azon vannak, hogy országos stratégiával szorgalmazzák az olvasást. Itthon ezzel szemben semmi sem történik: a könyvtári állomány bővítése, az olvasás és könyvvásárlás támogatására született törvények többnyire papírra vetett holt betűk maradtak, már a tanárok sem kapják az éves könyvutalványokat. Mindeközben a fiatalok 40%-a funkcionális analfabéta: olvasni ugyan tud, de nem érti a szöveget. Van jó hír is: Kolozsváron és környékén egyre népszerűbb a szívből született Mesekuckó közösségi könyvkölcsönző, és a hazai könyvkiadók egyesülete is cselekvésre szánta magát.

A könyvtártörvény szerint a közkönyvtáraknak kötelességük évente ezer lakosonként 50 címmel bővíteni gyűjteményüket. Ugyanakkor legalább a kiszolgált lakosság létszámával megegyező számú könyvtári dokumentummal kell rendelkezniük. A Kolozs Megyei Octavian Goga Közkönyvtár ilyen tekintetben nagyon jól áll: kolozsvári állományuk meghaladja a 600 ezer darabot, bár a város lakossága a legfrissebb népszámlálás szerint a 300 ezret sem éri el (hivatalosan). A magyar nyelvű könyveket tekintve már korántsem ilyen szerencsés a helyzet: majdhogynem a tízszeresére kellene növelni a magyar könyvek számát ahhoz, hogy elérje a törvényben előírtat - most mintegy hatezer magyar kötet közül válogathatunk. Jó hír viszont, hogy az utóbbi évek sikerkönyveit is jó eséllyel megtalálhatjuk a polcokon, kortárs magyar és nemzetközi, felnőtt- és gyermekirodalmat egyaránt, ráadásul Kolozsváron több helyen kölcsönözhetünk (a Hóstát/Mărăşti negyedi központi székhelyen kívül a Monostoron, a Hajnal negyedben és a Farkas utcai kirendeltségnél is).

Összetett okai vannak annak, hogy a könyvtár aktív olvasói közül csupán mintegy 1500 magyar, vagyis száz kolozsvári magyar között hármat találunk, aki a közkönyvtár visszatérő látogatója (a 2011-es népszámlálási adatokkal számolva), ezzel szemben száz kolozsvári román közül majdnem 11 használja a Goga-könyvtárat.


Prés alatt a közszféra dolgozói - saját vezetőik is keserítik őketFEL

(Egy éve írtuk, de aktuális...) A közszférán belül minél kisebb az intézményvezetők döntési jogköre, és minél nagyobb mértékben kontrollál az állam közvetlenül egy területet, annál inkább hajlamosak a dolgozókat nyomás alá helyezni a főnökeik - összegzi tapasztalatait Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Az sem segít, hogy a közszférában mind gyakoribbak a politikailag kinevezett vezetők. Egy piaci cégnél is vannak olyan félelmek, hogy a névtelen visszajelzések küldése "nem is annyira névtelen", közintézménynél pedig még nehezebb bizalommal fordulni az állami felettes szervhez. Ráadásul időnként bejárják a sajtót olyan ügyek, melyekben a politikai szimpátiájának kifejezéséért rúgtak ki valakit, ezek további öncenzúrára késztethetik az állami szférában dolgozókat.

Problémát okoz, ha a vezető nem vagy rosszul ad visszajelzést a beosztottjai munkájáról, illetve nem, vagy csak az utolsó pillanatban osztja meg a "fentről jövő" információkat. "Ezt úgy hívom, hogy asztalfiók-arisztokrácia, ha valaki a nála lévő többletinformációtól [vö.: pozícionális információ - szerk.] érzi magát vezetőnek" - jellemez a szakértő. Szerinte megérné a lemorzsolódás ellen kompetensebb menedzsmentet alkalmazni, ám a többség nem lát el idáig. Persze probléma a belső kommunikáció hiánya is, sok cégvezető hajlamos elveszni a részletekben, és ami az ő szintjén racionális, az a cég egészére nézve nem az. Máskor pedig többen érzik, hogy gondok vannak a vállalat struktúrájában, de hiába, ha erről a néhány szinttel felettük lévőket már nem tudják meggyőzni - teszi hozzá.

Csóti Csaba hozzáteszi: "Abban az iskolában, ahol az igazgató összeírja, ki sztrájkol, kialakul egy pszichikai nyomás. Viszont ahol a munkaerőhiányt és a túlmunkát emberibb hozzáállással kompenzálják, ott az emberek könnyebben viselik el a nehezebb helyzeteket is."

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Kényszerültél-e már öncenzúrára a szakmai közéletben? link A könyvtárosok hallgatnak. De miért? link 5 biztos jele annak, hogy mérgező munkahelyen dolgozol: így mentheted meg magad link Információ-visszatartás a KIT-ben: link

Betiltották a Bibliát több amerikai iskolában vulgaritásra és erőszakra hivatkozvaFEL

Egy szülő panasza alapján az amerikai Utah államban egy iskolai körzet eltávolította a Bibliát az általános és középiskolákból, mert az "vulgaritást és erőszakot" tartalmaz, írja a BBC. A lépést egy olyan törvény tette lehetővé, amit még tavaly fogadott el Utah állam republikánus kormánya, ez megtiltja a "pornográf vagy illetlen" könyvek használatát az iskolákban.

A Salt Lake Citytől északra fekvő Davis körzetben még decemberben nyújtott be panaszt egy szülő, a 2022-es könyvtilalmi törvényre hivatkozva, ez alapján egy bizottság döntött arról, hogy a Bibliát el kell távolítani az iskolákból.
A Salt Lake Tribune című napilap szerint a panaszt tevő szülő azt mondta, hogy a Bibliának "nincsenek komoly értékei kiskorúak számára, mert az új definíciónk szerint pornográf". Az ügyben eljáró bizottság nem részletezte, hogy a könyvnek melyik részei tartalmaznak "vulgaritást vagy erőszakot", azt viszont hangsúlyozta, hogy a szöveg soha nem volt része a diákok tantervének.

Az amerikai konzervatívok az utóbbi időben erőfeszítéseket tesznek azért, hogy betiltsák az olyan vitatott témákról szóló tanításokat, mint az LMBTQ-jogok és a faji identitás, ugyanis Texasban, Floridában, Missouriban és Dél-Karolinában egyaránt tilalom van érvényben bizonyos sértőnek ítélt könyvekre. Néhány liberális állam szintén betiltotta a könyveket egyes iskolákban és könyvtárakban, a rasszista tartalmakra hivatkozva.
Analógiák

Mit kíván a magyar nemzet? - Ha múzeumot látogat...FEL

Mikor és milyen gyakran keresünk fel egy örökségturisztikai bemutatóhelyet? Mik a hazai lakosság elvárásai a múzeumok, látogatóközpontok, várak, kastélyok kiállításaival szemben és hogyan változtak ezek az elvárások az elmúlt négy évben? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Innotime Hungary Kft. a most zárult 450 fős országos online trendkutatásában, amelyben a két, illetve négy évvel ezelőtti hasonló kutatás eredményeivel is összehasonlították a válaszokat.

Mitől jó egy kiállítás? - Érthetőség, látvány, személyes megszólítás - ezek az elvárások a vendégek részéről egy jó kiállítással szemben, cserében nem elvárás a magas szintű tudományos tartalom, vagy éppen az interaktív digitális kütyük és egyéb modern bemutatási eszközök használata sem - sőt, a válaszadók 64%-a örülne, ha ezek az eszközök mellőzésre kerülnének a kiállítások tervezésekor. 88%-uk szerint egy kiállítás akkor jó, ha audioguide vagy tárlatvezető nélkül is teljes élményt tud nyújtani.

Elvárás a fenntarthatóság - Mára már alapvető elvárássá vált a látogatók részéről, hogy a bemutatóhelyek törekedjenek a környezeti fenntarthatóság biztosítására. A válaszadók több mint 90%-a az alábbi tényezőket várja el:
- a bemutatóhelyek kommunikációjában is megjelenjen,
- a létesítmény mit tesz a környezet megóvásáért,
- a bemutatáshoz használt eszközök energiatakarékosak legyenek,
- és az is alapvető követelmény, hogy a látogatók a létesítményekben is szelektíven tudják gyűjteni a hulladékot.

Otthonról is elérhető élmények -- A válaszadók 88%-a tartja fontosnak, hogy a múzeumokban, látogatóközpontokban, várakban és kastélyokban a papír kiadványok helyett inkább otthonról is elérhető digitális tartalmak segítsék a látogatók tájékoztatását, s 68%-uk tartja fontosnak, hogy saját eszközre is le lehessen tölteni az audio- vagy vizuálguide-okat, hogy azokat otthon is vissza lehessen hallgatni, nézni. ű

Az értékesítési folyamatban szintén jelentős elvárás a digitalizáció: a válaszadók 77%-a szeretné, ha otthonról is meg tudná vásárolni a belépőjegyeket.
Praktikus

Nyári gyerekprogram-ötletekFEL

Angol nyelvű plakát: 101 ötlet nyári szórakozáshoz - amit a gyerekek otthon is csinálhatnak. - Mi persze könyvtárra gondolunk, és arra, hogy a felsorolás ötleteket adhat nyári táborokhoz. Találomra kiválasztott néhány példa:

1. Vadássz a bogarakra
2. Vízzel "festjük ki" a házat, járdát, teraszt
3. Állítsunk fel hátsó udvari akadálypályát és mérjük egymás ügyességét
4. Írj kréta-üzeneteket a szomszédok számára a járdán
5. Készíts papírtányérokból cintányér-játékot
6. Készíts kekszeket recept alapján
12. Csinálj folyót alufóliából
16. Kartonlapból rámpát a versenyautók számára
17. Szigetelőszalagból utak a padlón
16. "Lézerlabirintus" kreppapírból
20. Mondj egyszerű történetet, melyhez mások sorra mondatokat fűznek
22. Autó - kartondobozból
23. Sátor - takaróból. (továbbiak: a forráslinken)

A poszothoz Bakó Katalin kommentálta a Könyvkihívás 2022 illetve a Nyári olvasós "kihívás" szintén angol nyelvű plakátokat.


Digitális jelvények és a mikrobizonyítványok a könyvtárban (olvasóink szavazatára)FEL

A digitális jelvények és mikrobizonyítványok rendszere új és izgalmas lehetőségeket nyújt a könyvtárakban - erről szólt az IFLA folyamatos szakmai fejlődésért (CPDWL) és információs technológiárért felelős (IT) szekciójának egyik legutóbbi közös webináriuma.

Ezek az oktatási és szakmai elismerési eszközök hasznosak lehetnek az egyéni teljesítmény elismerésében és a tanulás és a fejlődés támogatásában. A digitális jelvények és mikrobizonyítványok nem csupán virtuális kitüntetések, hanem megbízható bizonyítékok az elvégzett munkáról és az elért eredményekről.
Ezek az elismerések adatokat tartalmaznak a teljesítményről, a szakértelmekről és a készségekről, valamint az azokhoz kapcsolódó szervezetek és intézmények hitelességét is alátámasztják. Tavaly 74 millió alkalommal adtak ki online jelvényeket, amelyek a könyvtárakban is jól használhatók. A webinárium erről mutatott használati eseteket különböző intézményekben link .

A digitális jelvények és mikrobizonyítványok használati módjai:
- Segíthetnek az oktatás és a tanulás hatékonyabbá tételében. Készíthetünk és adhatunk olyan jelvényeket, amelyek bizonyítják a felhasználók által megszerzett szakmai készségeket, pl. a kutatási módszerek ismeretét vagy az információforrások hatékony használatát. A jelvények ösztönzők lehetnek a folyamatos tanulásra és a szakmai fejlődésre.
- Támogatják a közösségépítést és az együttműködést úgy, hogy a könyvtári programokhoz és kezdeményezésekhez kapcsolódó jelvények segítségével ösztönözhető a részvétel és a közösségi aktív szerepvállalás. Jelvényt kaphatnak pl. az olvasóklub vagy a könyvtári workshopokok rendszeres résztvevői. Így érdekesebbé és interaktívabbá válhatnak a könyvtári programok, erősíthet a könyvtárhasználók kötődése.
- Hozzájárulhat a könyvtárak szakmai elismeréséhez és a könyvtári szakemberek karrierfejlődéséhez, mert lehetővé teszik a szakmai készségek és teljesítmények nyomon követését, segítenek az előmenetel és a továbbképzés dokumentálásában.
- A jelvények beilleszthetők online önéletrajzokba vagy a szakmai közösségi médiába, és ezzel is erősítik a könyvtárosok szakmai profilját.

Különböző platformok és szolgáltatások állnak rendelkezésre a digitális jelvények létrehozására és kezelésére, ilyen például az Openbadges.me vagy az European Blockchain Services Infrastructure (EBSI).

Összességében a digitális jelvények és mikrobizonyítványok jelentős lehetőségeket rejtenek a könyvtárakban. Ezek az eszközök nemcsak a tanulás és a fejlődés támogatására szolgálnak, hanem közösségépítő eszközként és szakmai elismerésként is szolgálhatnak. A könyvtárosoknak mindenképpen érdemes felfedezni és megfontolni ezeket az eszközöket, hogy hatékonyabban támogassák a könyvtárhasználókat és fejlesszék a szolgáltatásaikat. (ref.: Habók Lilla, ChatGPT)
Kisszínes

Helyismereti, emlékezeterősítő túra állomása a könyvtárépület emlékszobájaFEL

10. alkalommal emlékeztek egy borsodi falucska zsidó lakosaira ez elmúlt vasárnap, köztük Cserépfalvi Imrére a neves könyvkiadóra, akinek emlékszobája a cserépfalvi könyvtárával együtt látogatható. Win-win. Az immáron 20. éve könyvtárban dolgozó kulturális menedzser, Tóth Péter a KIT-nek elmondta, hogy hamarosan a neves falukutató, Kovács Imre fala is kész lesz az emlékszobában.

Mint a Szombat portálja írja: Az első emléksétán még csak ketten voltak, a második sétán már tízen, most, a tizedik megemlékezésen már talán húsz fő. Hagyományosan a séta a Marika presszótól indul, reggel 8-kor. A presszót talán a Covid vitte el, de már egy ideje zárva tart. Az itt összeverődött húszfős tömegen a szervező is meglepődött. Rövid ismerkedés után a csapat ellátogatott a Cserépfalvi Imre emlékszobába. József Attila első és legkitartóbb kiadója, akinek a költő még halála napján is levelet írt, ugyanis Cserépfaluban született, Deutsch Imre néven. Innét tovább vezetett a séta a Groszmann család egykori házáig, itt élt a séta névadója, Groszmann Lilla, akit csak Liliként emlegettek kortársai.


A bulvárlapok szenvedték meg legjobban az inflációtFEL

Alig három hónap alatt tizennégyezer ember - ennyi olvasó tűnt el 2023 első negyedévében a Mediaworks birtokában lévő megyei napilapok táborából a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) friss adatai szerint. Ez átlagosan csaknem öt és fél százalékos lemorzsolódást jelent, de például az Észak-Magyarország még ennél is nagyobb, 8,3 százalékos veszteséget volt kénytelen elszenvedni.
Ha a gazdasági értelemben az utolsó békeévnek is nevezett 2019-hez hasonlítjuk a számokat (2020-ban jött a világjárvány több hullámban, aztán 2022-ben az infláció és a háború), még drasztikusabb a veszteség: az olvasók több mint harmada, egész pontosan 37 százaléka eltűnt.

A Mediaworks többi lapjai közül a nőknek szóló Fanny sem muzsikált túl jól: az első negyedévben közel kilenc százalékot esett a példányszáma. Ebben a szegmensben egyébként kisebb volt az átlagos visszaesés (3,56 százalék) mint a megyei lapoknál, de akad egy kivétel: a kormánytól nem is olyan távol álló Képmás magazin példányszáma 17,47 százalékot zuhant egyetlen negyedév alatt.

Régebbi hírforrás(ok): Tovább esik a kormánypárti megyei lapok olvasottsága link Május végétől már a Postaboltok sem árulnak lapokat - Felkészül-e a könyvtár (a szűkülő kínálatra)? link Hírminőség (a könyvtári olvasóban is) - a webről eltávolított cikk a legsötétebb időket idézi link

Mesterséges intelligencia tervezte Vámos Miklós új könyvének illusztrációitFEL

Az összes MI által generált illusztráció esetében szükség volt emberi közreműködésre is.

Az Athenaeum Kiadó Facebook-oldalán adta hírül, hogy Vámos Miklós hamarosan megjelenő Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, mivel a kötet illusztrációit grafikus irányításával a Midjourney nevű mesterséges intelligencia (MI) tervezte. A kiadó igazgatója, Dian Viktória a Kreatív kérdésére elmondta, tudomásuk szerint ők az elsők, akik hivatalosan és bevallottan már MI alapú képalkotó szoftvert használnak egy könyv illusztrációjához.

"Kísérleti projekt, egyszeri alkalom, mely a szerző innovatív személyiségéhez, illetve a mesekönyv témájához illeszkedik." Dian hozzátette, hogy a Szív és Lélek két olyan mese, amely arról szól, hogy mi tesz bennünket emberré. Így adta magát, hogy a könyv kivitelezésében szerepet kapjon az MI. Így maga a kézben tartott könyv is elgondolkodtathat bennünket erről az alapkérdésről; a főszereplői apró nanorobotok, amik embereket gyógyítanak.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról