Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/27., júl. 22.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Következő lapszámunk 2015. aug. 5-én jelenik meg.

Hírek

Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy -- 5 éves szcenáriók, nemzetközi szinten
Hovatovább? Visszavonulás vagy offenzíva a magyar könyvtárügyben?
Az ön számára miért lehet jó a vándorgyűlés?
Vándorgyűlés -- hivatalos minőségben
Minőség -- miért is kell? A minőségszemlélet jelen állása
Könyvtár áll a Sztálin út mentében (Berlin) fotókkal
Gyenge navigáció a könyvtáron belül -- elveszhetnek a használók
Wi-fi mindenkinek (olvasóink szavazatára)
Mentsük meg a könyveket! -- Állományszempontú tüntetés
Éjjel az egyetemi könyvtárban -- használói felmérés
Elmélyült beszélgetés -- jobb olvasás- és matematika eredmények az iskolában
Százéves filmcsillagok a Somogyi vitrinjeiben
Látni egy corvinát... Az egészen más dolog!
Tudásmenedzsment -- milyen eszköz az iskolai könyvtár?
Értéknövelt publikációk -- megkönnyítik az értelmezést
A nyílt hozzáférés zöld útjának anatómiája
Strandkönyvtár -- Siófok és Kaposvár
Diákok, akik nyáron is a könyvtárba járnak -- közösségi munka Miskolcon
Bárki letöltheti a tavaly talált Mozart-töredéket
Milyen tartalmat éri meg a Facebook-ra tennünk?
Szövegösszefüggést is ért a párbeszéd-képes kereső
Tényleg köz- e a gyűjtemény? Hogyan férhetnénk a magyar múzeumok fantasztikus fotógyűjteményeihez?

Praktikus

7 trükkös prezentáció-indítás

Kisszínes

Ennek a meghökkentő 'könyvtárnak' szívszorító története van
A magyar internethasználók 80%-a potenciális QR-kód használó is
Nem kell pánikolni, ha kockul a gyerek
Miért érdemes e-könyv olvasóval nyaralni?

Információforrások

Országos dietetikusi adatbázis -- személyre szabott tanácsadás
10 tuti könyv a nyárra


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtáros, könyvtár, könyvtárügy -- 5 éves szcenáriók, nemzetközi szintenFEL

A szolnoki Kávéházi szekció (2015. júl. 17.) előadása volt:
Nem a gyűjteményközpontú gondolkodásnak kellene középpontban állni. 5 évre előre lehetetlen jósolni, de a folyamatos adaptációs készség biztos elvárás. A kütyük forradalma miatt a munkakörök is átalakulnak, felhasználók felé kell nyitni, újabb szolgáltatásokat kínálni. Elválik majd egymástól a könyvtári információs rendszer és megjelenítő discovery felület, tehát nem kell majd ugyanattól a szolgáltatótól igénybe venni. Ez egyre drágább lesz. A vita tanulságai: Olyan infókért is fizetni kell majd, amelyekért most nem kell. A Könyvtárak nem fognak 'dörömbölni' olyan lehetőségekért, amelyekről nem tudnak. A felhasználói igény pedig itthon egyelőre csekély az új szolgáltatások iránt. (Németh Márton)


Hovatovább? Visszavonulás vagy offenzíva a magyar könyvtárügyben?FEL

A Kávéházi szekció további előadása:
Utoljára a könyvtári elektronikus katalógusok létrehozása volt olyan feladat, melyet talán minden könyvtáros elfogadott és a nagykanizsai könyvtárban is egységesen mindenki dolgozott a megvalósulásán. Azóta hiányzik az ilyen egyértelmű feladat, mely előbbre viszi a szakmát. A KIT pl. tele van könyvtári ötletekkel a világból, ami azt is jelenti, hogy nem tudjuk, mit akarunk. Mit kellene tennünk, amitől új szintre lépünk?
Azzal 'vádolták' meg pl. a Halis István Városi Könyvtárt, hogy kulturális intézmény. Azért gondolták ezt, mert a könyvtárban sokfajta kulturális törekvés valósul meg a nyitottságuk és segítőkészségük miatt. Sok másfajta kezdeményezésük is van. A kérdés azonban az, hogy az alapfunkciókban mi legyen a következő lépés.
Régebben azt mondhatták a könyvtárak, hogy ők lennének a tudás központja, de most a net sokszor frissebb a könyvtárnál. A könyvtárban mindenkit megtanítottak netezni, még azokat is, akiket senki nem akart, pl. nyugdíjasok. Nem mindenki megy segítségért a könyvtárba, megelégszik a net lehetőségeivel, akkor is, ha sok mindent csak a könyvtáros segítségével tudnának meg.
Jó lenne, ha szakma közös megegyezéssel, sok vita után megfogalmazná, hogy mik legyenek azok a sztenderdek, amiket el kell érni. Most sok mindenről folyik a szó, de mintha nem egy irányba mennénk.
Talán a legfontosabb cél, hogy segítsük, legyen olvasó ember továbbra is. (Czupi Gyula)


Az ön számára miért lehet jó a vándorgyűlés?FEL

A KIT 5 éve teszi fel ugyanazt a kérdést: Az ön számára miért lehet jó a vándorgyűlés? A kérdés a Katalist levelezőlistán diskurzust váltott ki. A nem reprezentatív válaszok idei megoszlása:
1 - A szakmai kiállítás, kiállítók megtekintése
4 - Csak pofavizit az egész, inkább a várost nézem meg
9 - Nem járok, számomra nincs ott semmi érdekes
13 - Sörözés, beszélgetés a kollégákkal, néhány szakmai program
22 - Szakmai tapasztalatok szerzése.
-- Az adatsorok alapján egyre inkább lehet trendeket megfogalmazni: a válaszadók közel fele számára a szakmai program a legfontosabb, minden negyedik számára pedig főként a kötetlenebb szakmai szocializáció (mindét arány enyhén csökkenni látszik). A tudatos távol maradók száma 20% alatt marad (növekvő arány), míg a csak a kiállítás iránt érdeklődők, és a csak országot látni vágyók aránya nem éri el a 10%-ot.
Az 5 év adatait bemutató diagram: link (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. július 22.  • Továbbküldöm a hírt

Vándorgyűlés -- hivatalos minőségbenFEL

Továbbra is folyamatos és dinamikus megújulásra van szükség mind az egyesületet, mind a könyvtárat, könyvtárosokat illetőleg - fogalmazott a Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) elnöke a szervezet 47. vándorgyűlését megelőző sajtótájékoztatón csütörtökön a Szolnoki Főiskolán.
Barátné Hajdu Ágnes elmondta, hogy 'A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár' című, három napos eseményen tizenhárom szekcióban folyik majd a munka. Az idén 80 éves MKE vándorgyűlésén a külföldi vendégeken, a határon túli magyar résztvevőkön kívül 700 hazai szakember és könyvtáros hallgató vesz részt az ország minden részéről és a szakma minden területéről -- tájékoztatott.


Minőség -- miért is kell? A minőségszemlélet jelen állásaFEL

A múlt heti vándorgyűlés témája a minőség körül forgott. Érdekes lehetett volna felmérni, hogy az utóbbi 20 évben hogyan változott a magyar könyvtárak minőség-felfogása.
A rendezvény hallgatósága felmérés nélkül is tájékozódhatott, olvashatott a sorok között. Például a miért szükséges a könyvtárban a minőség kérdésre, az alábbi válaszok hangzottak el -- sorrendben:
- a vonatkozó jogszabály miatt
- szakmai elvárás
- kötelesség
- gazdagít
- a szervezet ambíciója.
A fenti sorrend arra enged következtetni, hogy a minőség ügye sokkal inkább felülről induló érdekek mentén irányított, és az utóbbi 20 év minőségirányítási szakmai kurzusa még távol áll 'az én vezérem bensőmből vezérel' szemlélettől.
A minőségi szolgáltatás egyik céljaként hangzott el a panaszok számának csökkentése. Ez ugyanakkor teljesen téves szemlélet, ahogyan erről korábban szóltunk is: Kárt okozunk a használói panaszok számának csökkentésével! link
Szintén érdekes volt a ment-e a minőség által a könyvtár elébb kérdés megválaszolása is. A hallgatóság kivetítve az igen szót látta, fülével a talán kifejezést hallotta. De lehet, hogy néhányan azon is eltűnődtek, hogy a minőségirányítási manrták egyike a tényeken alapuló döntéshozatal. Tehát a kérdésre a szakszerű felmérés adhatott volna csak választ. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. július 22.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtár áll a Sztálin út mentében (Berlin) fotókkalFEL

A német egység után eltelt 25 évben az egykori kelet-német könyvtárak lényegében felzárkóztak a nyugatiakhoz. A gépészet, térszerkezet és a nyílt hozzáállás egyik átlagos példája a Berlini Közkönyvtárak Friedrichshain-Kreuzberg Pablo Neruda fiókkönyvtára, az egykori Sztálin sugárút mentén.
A link oldalon látható fotókon látható:
- a könyvtár kívülről, illetve kilátás a Sztálin-barokk épületekre
- könyvtári büfé (éppen ütemen kívül)
- tágas fogadótér, könyvespolcok
- wii-kölcsönzés a gyerekkönyvtárban.
A későbbi számainkban részletesebben is mutatjuk e könyvtárat.


Gyenge navigáció a könyvtáron belül -- elveszhetnek a használókFEL

Az egyetemi könyvtárakban nehéz eligazodni, különösen az új olvasóknak. Egy 2009. évi projekt zárójelentésében áll, hogy a hallgatók szerint a frusztrációk 63%-át okozza, hogy nem tudják megtalálni a szükséges irodalmat.
A Strozier Könyvtárban a 2010. évi felújítás után sok pénzért külső szakembert bíztak meg, hogy a szükséges jelzéseket és irányítókat felmérje, ajánlatot tegyen és kivitelezze. A könyvtárosoknak feltűnt, hogy az olvasók túl sokáig állnak az eligazító táblák előtt; az ok a túl sok irreleváns információ.
Következtetések a vizsgálat alapján: a könyvtárosoknak segíteniük kell az olvasókat az eligazodásban; egyszerűsíteni kell az eligazító jelzéseket, azok csak kritikus helyeken és gyűjteményeknél szükségesek, a felesleges információkat el kell távolítani. A legfontosabb tanulság azonban, hogy az útkeresési szokásokat még a felújítás előtt kell megismerni.
További kutatások témái: a megújított eligazító táblák felülvizsgálata, a nők és a férfiak útkeresési szokásai, viselkedés-kutatás útkereséskor (honnan indul, mit gondol és érez stb.), a vizsgálatokhoz videokamerával járó önkéntesek vagy az olvasókra szerelt GoPro használata.
A cél: empatikusnak lenni a használókkal, javítani az információk elérését, olyan környezetet teremteni, ahol a hallgatók önállóan tudnak közlekedni, segítőkész munkatársakhoz fordulni; mindezt saját (nem külső tanácsadói) értékelés alapján. (Történetek a polcok között: a labirintusban elveszett hallgatókról; ref.: Viszocsekné P. É.)


Wi-fi mindenkinek (olvasóink szavazatára)FEL

A legtöbb amerikai könyvtár biztosítja az ingyenes internethozzáférést a felhasználók számára.
Felmérések szerint 4-ből egy háztartásban nincs internet, ezzel is magyarázható, hogy nyitvatartási idő után is sokan keresik fel a könyvtárak területét, kihasználva Wi-Fi hozzáférés lehetőségét.
Érzékelve a megnövekedett igényeket, a könyvtárak
HotSpot kölcsönző programot vezettek be, melyben modemet és routert kölcsönöznek.
Különböző árszabás található a szolgáltatást biztosító könyvtárakban.
Emellett lehetőség van a könyvtárban ingyenes e-könyvek elérésére, valamint munkakeresésre is.
A New York-i közkönyvtárak 10,000 HotSpot-ot biztosítanak a rászoruló családoknak, melynek teljes költségét a könyvtárak állják.
A San Mateoi könyvtár 7 napra kölcsönözhető laptopot is ajánl a felhasználóknak.
A könyvtárak egyik legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy az önkormányzatokkal együttműködve csökkentsék a digitális lemaradást. (ref: NM)


Mentsük meg a könyveket! -- Állományszempontú tüntetésFEL

Felvonulók lepték el a Berkeley közkönyvtár előtti teret, tiltakozva az intézmény selejtezési eljárása ellen. Egy volt kolléga, aki 25 évig dolgozott a könyvtárban, szervezte meg a tüntetést. Szerinte a könyvtár felelőtlenül választja ki és küldi bezúzni a könyveket, ahelyett, hogy felajánlanák azokat iskoláknak, non-profit szervezeteknek. E munkát hat fő végzik az addigi 25 könyvtáros helyett. Kb. 5000-75000 könyvet távolítanak el a polcokról havonta, négyszer annyit, mint az korábban megszokott volt.
Problémának nevezte a szervező azt is, hogy rögtön törlik a könyveket a katalógusokból, ahelyett hogy a 'törölt' feliratot tennék a leselejtezett könyvekre.
A tüntető könyvtárosok szerint, ha rögtön bezúzzák a könyveket, sok olyan információ tűnhet el, mely értékes adatokkal szolgálhat a múlt felidézésében is.
Arra buzdítják az olvasókat, hogy kölcsönözzenek minél több könyvet a 'halálra ítélt' kategóriákból. (ref.: NM)

Régebbi hírforrás(ok): Szemétben végzik a könyvtári könyvek link

Éjjel az egyetemi könyvtárban -- használói felmérésFEL

2013 őszén az East Carolina Egyetem központi könyvtára (Joyner Library) a hallgatók kezdeményezésére kísérletképpen áttért a 24/5-ös működésre: a vasárnap reggeli nyitástól (10 órakor) péntek késő estig (21 óráig) megszakítás nélkül nyitva voltak. Éjszaka két részleg munkatársai dolgoztak, a kölcsönzésé -- este 11-től reggel 8-ig speciális műszakot vezettek be -- s a biztonságiak.
A vizsgált időszakban a könyvtár 77 alkalommal tartott nyitva éjszaka. 4720 látogató 15 374 látogatását regisztrálták. A legtöbb látogatás a szemeszter záróidőszakára esett. Egyéb hónapokban viszonylag egyenletes volt a terhelés. Csak két apró incidens esett az éjszakai műszakban, ezek a rendőrség bevonásával rendeződtek.
A kísérletet a könyvtár sikeresnek ítélte. A hallgatók nagyon örültek a lehetőségnek. A 2014-2015-ös tanévben ezért állandósították az éjszakai nyitva tartást. A használatot a továbbiakban is vizsgálják (például az oktatók érdeklődését és azt, hogy az éjszakai tanulás és kutatás hogyan hat a sikerességre). (Siker máról holnapra? Kik és hogyan használják a felsőoktatási könyvtárat este 11 és reggel 8 között?; ref.: Hegyközi I.)


Elmélyült beszélgetés -- jobb olvasás- és matematika eredmények az iskolábanFEL

Nagyszabású kísérletet végeztek Angliában az általános iskolai filozófiaoktatás hasznáról. A most publikált eredményekből kiderül, hogy a közös elmélkedés nemcsak a gyerekek olvasási képességeit fejleszti, de matekból is gyorsabban haladnak azok, akik részt vesznek a programban.
Az eredmények még az értékelő bizottságot is meglepték, ugyanis kiderült, hogy a gyerekek nemcsak jobban érvelnek az egyéves program után, hanem az olvasási és matematikai képességeik is gyorsabban fejlődnek a többieknél. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az aktívabb részvételi lehetőség elkötelezettebbé teszi a gyerekeket a tanulás iránt, mivel elkezdik élvezni az órákat.
A heti rendszerességű "filozofálás" különösen eredményesnek bizonyult a hátrányos helyzetű diákok esetében. A cél persze nem önmagában a tanulmányi eredmények javítása, hanem tudatosabb és önállóbb gondolkodású állampolgárok kinevelése, aminek egyik hatékony eszköze lehet a korán megkezdett filozófiaoktatás.


Százéves filmcsillagok a Somogyi vitrinjeibenFEL

A filmművészet két kiemelkedő alakja, Ingrid Bergman és Orson Welles születésének századik évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár.


Látni egy corvinát... Az egészen más dolog!FEL

Azt viszonylag korán, még az általános iskolában megtanulja az ember, hogy Mátyás király könyvtára korának egyik leghíresebbje volt. Na de látni egy corvinát... Az egészen más dolog!
Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) most nem csupán egy, de a tulajdonában lévő összes kódex, vagyis a nemzeti könyvtár legértékesebb gyűjteményének megtekintését lehetővé tette.
Arra sajnos nincs lehetőség, hogy mind a 35 kötet vitrinbe kerüljön, mivel rendkívül nehéz lenne megfelelő körülményeket teremteni a kiállítótérben ahhoz, hogy a fél évszázados kincsek ne sérüljenek.
Ám az OSZK most első alkalommal hasonmásban kiállítja az összes, tulajdonában lévő corvinát.


Tudásmenedzsment -- milyen eszköz az iskolai könyvtár?FEL

Stébel Ildikó: Meghatározó könyvtárfajtája éppen ezért a tanulmányi könyvtár, az oktatás köré szerveződött könyvtár. Társadalmunk minőségének egyik fokmérője a kommunikációs és információs kultúra, az önművelés -- így a könyvtárhasználat -- milyensége. A tudás összefüggő világát a képzést, oktatást folytató intézmény könyvtárában kell, hogy megtalálja a tanár és a tanítványa -- intézményi generátora, irányítója az iskolai könyvtár, a könyvtárostanár, a könyvtárhasználat-óra: a tulajdonképpeni könyvtár-pedagógiai program. Ez magában foglalja az önművelési képesség megszerzését, az olvasás fontosságának tudatosítását, az önvezérlési képességet, az önálló tanulás technikájának elsajátítását, a különböző információhordozókhoz, a könyvtárhoz való pozitív beállítódás kialakítását.


Értéknövelt publikációk -- megkönnyítik az értelmezéstFEL

A tudományos publikálásban újdonság a kibővített (gazdagított, értéknövelt), publikáció megjelenése. Az angol enhanced publications terminus olyan publikációkat jelent, amelyek három információtípusba tartoznak: kutatási adatok, saját vagy kiegészítő anyagok, posztpublikált adatok. Kutatási adatok pl. a mérési, kísérleti eredmények, kiegészítő anyagok: a modellek, algoritmusok, képek, metaadatok, posztpublikált adatok a kommentárok, értékelések, olyan információk, amelyek követő jelleggel keletkeznek.
Az ilyen adatoknak a hozzáadása megkönnyíti a kutatások értelmezését, újrahasznosítását. A hivatkozások a kutatók számára lehetővé teszik a különböző objektumok tetszés szerinti összekapcsolását. Ezáltal könnyen lehet egy cikket egy előadással vagy recenzióval, párbeszéddel összekötni, így egy helyen, áttekinthetően kerülnek a különböző típusú információk egymás mellé, ezeket nevezzük kibővített publikációknak.
Az európai tudományos repozitórium, a DRIVER kezdett elsőként ezekkel foglalkozni. (Értéknövelt publikációk a Cseh Köztársaságban; ref.: Prókai M.)


A nyílt hozzáférés zöld útjának anatómiájaFEL

A nyílt hozzáférés (open access = OA) a tudományos publikációk elektronikus verzióinak szabad, korlátlan elérését teszi lehetővé. Lektorált folyóiratcikkek esetében az OA-nak két útja van: az OA folyóiratokban való publikálás ('arany' út), illetve a folyóiratcikk vagy kézirat archiválása más webhelyen ('zöld' út). A tanulmány ez utóbbival kapcsolatos ismereteket összegzi és bővíti ki. A korábbi tanulmányok eredményeinek összefoglalása azt jelzi, hogy az összes megjelent folyóiratcikk mintegy 12%-át publikálták 'zöld' úton, változatos tudományterületeken. Jellemzően a 'zöld' úton megjelent példányok jelentős késedelemmel válnak elérhetővé, egyrészt a kiadó által kirótt embargó miatt, másrészt azért, mert a szerzők egyre inkább csak időszakosan archiválják kézirataikat. Bár a 'zöld' úton publikált műveket ideális esetben a megfelelő repozitóriumban kellene tárolni, nagy részüket honlapokon és hasonló helyeken tartják, ahol a hosszú távú megőrzés nem biztosított. Gyakran ezek a helyek a publikált cikkek példányait tartalmazzák, ami sérti a kiadó kizárólagos jogait. A 'zöld' utas feltöltés technikai alapjai -- az intézményi repozitóriumok gyors növekedésének köszönhetően -- egyre stabilabbakká váltak. Mindamellett a nyílt hozzáférésű cikkek száma, ami erősen befolyásolja a cikkek önarchiválási arányát, továbbra is alacsony. (Autoref.)


Strandkönyvtár -- Siófok és KaposvárFEL

Bikiniben, akár koktéllal a kézben is be lehet térni Siófok és Kaposvár legújabb könyvtárába.
Idén is megnyíltak ugyanis a strandkönyvtárak, ahol több száz könyv közül ingyen válogathatnak azok, akik napozás közben olvasgatni szeretnének. Kaposváron mesefelolvasással is készültek a legkisebbeknek.


Diákok, akik nyáron is a könyvtárba járnak -- közösségi munka MiskolconFEL

Ha szakmai kérdésekben nem is, a mindennapi életet, a könyvtárhasználatot segítő feladatokban rengeteget segítenek azok a diákok, akik a megyei és városi könyvtárhoz, valamint a fiókkönyvtárakhoz jelentkeztek közösségi szolgálatuk teljesítésére.
A közösségi szolgálat keretében 15 miskolci középiskolával működik együtt a könyvtár. Mint Bokrosné Stramszky Piroskától, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettesétől megtudtuk, az iskolák keresik meg azokat az intézményeket, ahol vállalni tudják a diákok foglalkoztatását és mindehhez biztosítják a helyszínt.


Bárki letöltheti a tavaly talált Mozart-töredéketFEL

Külön weboldalt kapott az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) honlapján a tavaly ősszel megtalált Mozart-kotta.
A négy kottalapot link nagyon nagyban is meg lehet nézni, kis ügyeskedéssel pedig le is lehet tölteni. Ha fotópapírra kinyomtatják, akkor házi készítésű hasonmás kiadásból játszhatják az A-dúr szonáta egy részét. Az oldalon részletesen kifejtik az 1784-ben publikált, a záró 'török indulóról' ismert, szonáta jelentőségét, illetve azt is, milyen jelek (például egyező vízjel) segítik a kópia azonosítását.
A töredék bemutatóján Kocsis Zoltán el is játszotta az A-dúr szonátát. Az előadásról készült felvétel a töredék honlapján, a YouTube-on, és ha kicsit lejjebb görgetnek, akkor itt is meghallgatható.


Milyen tartalmat éri meg a Facebook-ra tennünk? FEL

Fontos szerepe lehet, a helyismeretnek a Facebook-on -- jelezte Fodor János a Könyvtári szereplehetőségek a közösségi médiában c. vándorgyűlési előadásában. A könyvtárak Facebook-jelenlétét felmérő tavalyi kutatási jelentéséből kiemelte, hogy népszerűek a térrel-idővel kapcsolatos bejegyzések (pl. 10 éve így nézett ki a város, a könyvtár, stb.) Ennek oka lehet az, ahogy a Facebook-használók mérlegelik, mit osszanak meg, ami illeszkedik énképükhöz, identitásukhoz. A kevésbé gátlásosak akár mélyebben tudományos forrásokat is megosztanak, mert nem félnek attól, hogy senkit se érdekel. Az interaktív webhasználók általában érzik (vagy saját kárukból megtanulják) milyen típusú megosztásokkal veszélyeztethetik online identitásukat:
- A 'szelfik', mémek megosztása veszélytelen.
- Rétegcsoportokba tartozni (pl. zenészeket, filmeket szeretni) természetes, ennek felfedése csak ritkán veszélyes.
- Mélyebb tudományos, kulturális tartalmak iránti érdeklődés megosztásával ugyanakkor jó eséllyel elszigetelhetik magukat kívülállóvá váló ismerőseiktől.
- A könyvtári tudáskincsnek ezért kivételes része a kortörténeti, helytörténeti információ, hiszen a térbeli-koronkénti identitás-azonosság mindenkit megérint, veszélytelenül megosztható, sőt, háttérinformációkkal másokban is tudásvágyat kelt, s a gyűjtemény további megismerésére csábíthat.


Szövegösszefüggést is ért a párbeszéd-képes keresőFEL

A számítógép(es program) már nem csak tényeket tud felidézni, ha kérdezik, hanem a kontextust is érti.
Néhány nappal ezelőtt egy friss tanulmányban számoltak be a Google mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatói arról, hol is tartanak most a területen. A szakemberek állítják, egy olyan 'chatelő robotot' sikerült megalkotniuk, amely megérti a kontextust és bizonyos szinten képes egyszerű ok-okozati összefüggések belátására is.
A tanulmányból kiderül, hogy a kutatók több témában is tesztelték a Google-féle mesterséges intelligenciát: feltettek automata ügyfélszolgálatos megkeresést szimuláló informatikai kérdéseket; belementek az általános műveltségbe; rákérdeztek olyasmire, amelyre csak összefüggéseket értve lehet hasznos választ adni; kikérték a gép véleményét is, illetve filozófiai kérdésekre is fordítottak időt. Íme néhány válasz.


Tényleg köz- e a gyűjtemény? Hogyan férhetnénk a magyar múzeumok fantasztikus fotógyűjteményeihez?FEL

Adunk néhány tippet, melyik múzeumok tették fel a netre kincseiket, vagyis közkincseinket. De mire várnak a többiek? -- Követ dobott az állóvízbe Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának (BFL) főigazgatója, amikor úgy döntött, hogy az intézmény őrzésében lévő körülbelül 2000 Klösz György fotót a Fortepan nevű, ingyenesen használható, online adatbázison is közkincsé teszi.
A magyar közgyűjtemények közül alig találtunk olyat, amely ingyenessé tette volna saját fotográfiai gyűjteményét, sőt, épp a legnagyobb történeti fotógyűjteménnyel rendelkező múzeumok, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, vagy a Budapesti Történeti Múzeum esetében még arra sincs mód, hogy honlapjukon online böngésszünk közkincseink között. Az Országos Széchényi Könyvtár által koordinált 48 könyvtár százezres nagyságrendű fotókincsét őrző Magyar Digitális Képkönyvtár pedig két hónapja nem elérhető. Bár súlyos milliárdokat elköltöttünk digitalizálásra, nincs központi honlap, ahol az összes közintézmény tartalmai egyetlen keresővel a rendelkezésünkre állnának. Kereshetünk a ManDA, a Hungaricana, a MuseuMap honlapokon, de számos intézményi felület is született az elmúlt időszakban, például letölthető fotókat kínál a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye.
Praktikus

7 trükkös prezentáció-indításFEL

'Ugye tudod, minden dolognak a kezdete a legfontosabb' -- mondja Platón az Államban, s ez a kijelentés különösen igaz a nyilvánosság előtti fellépésre.
Az amerikai gyakorlatban ennek széles hagyománya van, gondoljunk csak például arra az indító formulára, amit -- valószínűleg szintén amerikai hatásra -- Orbán Viktor is előszeretettel használ: 'Mielőtt megtartanám a beszédemet, mondanék is valamit.'
Kisszínes

Ennek a meghökkentő 'könyvtárnak' szívszorító története vanFEL

A sötétbe vesző, végtelennek tűnő könyvespolcokból egy svéd művésznő épített fura, tárnaszerű könyvtárat.
A dániai Aarhusban minden évben megrendezett Sculpture by the Sea nevű kiállításon két látogató hajol Susanna Hesselberg alkotása fölé.
Ennek a meghökkentő 'könyvtárnak' szívszorító története van - 1. kép
Az installáció egy földbe vájt, feneketlennek tűnő gödör, melynek falait könyvekkel roskadásig pakolt polcok alkotják.
Ennek a meghökkentő 'könyvtárnak' szívszorító története van - 2. kép
A művésznőt az alkotásra egy személyes tragédia inspirálta, elhunyt édesapja emléke előtt tiszteleg a nem mindennapi emlékművel.


A magyar internethasználók 80%-a potenciális QR-kód használó isFEL

Az internethasználó magyar lakosság több mint 80 százalékának van okostelefonja, és további közel 10 százalék tervezi, hogy a jövőben vásárol ilyet -- derült ki a Huawei megbízásából készített kutatásból.
A magyarok 68 százaléka minden nap internetezik okostelefonján. A leggyakoribb online tevékenység az e-mailezés (80 százalék), de a top 3 között van a közösségi média aktivitás (77 százalék), és az üzenetek küldése/fogadása (50 százalék) is. A megkérdezettek kevesebb mint a fele használja online zenehallgatásra (45 százalék) a készüléket, ugyanakkor napilapokat, folyóiratokat csak 34 százalékuk olvas rajta.
Itthon az okostelefont legkevésbé a chat szobák látogatására, filmek, sorozatok online megtekintésére, illetve interneten keresztül történő ételrendelésre használják. A válaszadók egynegyede legalább hetente egyszer, 39 százalékuk legalább havonta letölt applikációkat.


Nem kell pánikolni, ha kockul a gyerekFEL

Semmit nem tehetünk ellene, kockulni fognak a gyerekeink -- véli a meseíró, aki szerint a dolgunk a tiltás helyett inkább az, hogy értékes tartalmakat is találjanak a képernyőkön. Számos jó fejlesztés van például az olvasás megszerettetésére, persze vannak a tableten olvasásnak veszélyei is. A digitáliával újfajta gondolkodás alakult ki, ami nem jobb vagy rosszabb, mint az eddigiek, de más.


Miért érdemes e-könyv olvasóval nyaralni?FEL

A nyár az az időszak, amikor legtöbben megengedünk magunknak egy kis pihenést, és útnak indulunk felfedezni a világot. Ahhoz, hogy az utazás igazán felejthetetlen legyen, nem árt időben felkészülni, és az sem mindegy, mi kerül a bőröndbe. A PocketBook összegyűjtött öt nyomós érvet amellett, hogy miért érdemes magunkkal vinni egy e-könyv olvasót a nyaralásra.
Információforrások

Országos dietetikusi adatbázis -- személyre szabott tanácsadásFEL

Ingyenesen használható, az egész országot lefedő dietetikusi címtárat hozott létre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, hogy bárki egyénre szabott tanácsadást kérhessen a lakóhelyéhez legközelebb található szakembertől. Az adatbázis máris jó ötven, szakképzett és tapasztalt dietetikus elérhetőségét tartalmazza, a lista folyamatosan bővül és frissül.
Az internet link oldalán található adatbázis célja, hogy mindenki számára könnyen elérhetővé váljék az egyénre szabott, hiteles, szakemberek által nyújtott táplálkozási-dietetikai szaktanácsadás. Az adatbázis révén az érdeklődők néhány kattintással megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb élő szakember nevét és elérhetőségeit. A címtár segít mindazoknak, akik megbízható forrásokból szeretnének tájékozódni az egészséges táplálkozás és a dietetikai ismeretek szabályairól.


10 tuti könyv a nyárraFEL

Regény a Londonba kivándorolt fiatalok mindennapjairól, migránsok története a bibliai Exodus-szal összehozva, huszonéves magyar fiatalok szenvedésének kiáltványa, izgalmas krimi a cár elleni gyilkossági kísérletről. Nyári könyvajánlónkban egyaránt talál magának szórakoztató, elgondolkodtató, megindító, vagy éppen borzongató olvasmányokat.

Hírforrás: HVG
2015. július 22.  • Továbbküldöm a hírtlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról