Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2021/9., márc. 3.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtárakat bezárják, de várják a könyvtár(s)akat
Beszélnünk kell a könyvtárak alulfinanszírozásának hatásáról (IFLA) (olvasóink szavazatára)
* * * Megújul a környék, ha könyvtárat telepítesz oda (Hága) - előadás márc. 10-én * * *
Kontrollált digitális kölcsönzés: legális kölcsönzés vagy kalózkodás? (olvasóink szavazatára)
Online beiratkozás - ügyfélkapus azonosítással: egyazon felhasználói élmény, bárhol
Könyvtáros a társadalmi elismertségi rangsorban - többet érdemelnek
* * * 1 (egy) kötelespéldány is elég Hollandiában - márc. 10-én megtudhatod, miért s hogyan * * *
Totó a Beporzók napja alkalmából
Megkérdeztük: Mennyire fontos a könyvtár jövőjében az alkotói tér?
Pandémiás történeteket gyűjt New York Közkönyvtára
Újra megújult a Bod verseny - az online-osítás sikeresen vizsgázott
Dallal ölelték át a könyvtárosokat a gyerekek Jászapátin
Az újrahasznosítás jegyében indított pályázatot a Tolna megyei könyvtár
Megújult a Budai úti tagkönyvtár Székesfehérváron
Online folytatódik az olvasóklub a Máramaros Megyei Könyvtárban
Kapaszkodót és élményt kerestek februárban az olvasók Gyöngyösön
Tudom mit néztél a karantén alatt - Győrben
Könyvtár is lesz a Magyar Zene Házában
Műanyag szelektív gyűjtése - akár zöld könyvtárban is

Analógiák

Snassz, neociki, buhera - könyvtárban is...

Praktikus

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Kisszínes

Szövegértés - és vudu-érvelés Jókai kapcsán

Információforrások

Könyvtárosok segítenek diákoknak az elfogult tudomány azonosításában 2. (olvasóink szavazatára)
Ha tetszik, ha nem, a tanulók fele: lány
Oltási kisokos - Így készülj a vakcinára


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A könyvtárakat bezárják, de várják a könyvtár(s)akatFEL

A járványra tekintettel hétfőtől bezár minden miskolci könyvtár, de vetélkedőt hirdetnek iskolásoknak.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épülete és valamennyi fiókkönyvtára a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel március 8-tól, hétfőtől szünetelteti minden szolgáltatását. A zárvatartás alatt a lejárati határidőket automatikusan meghosszabbítják, késedelmi díjat továbbra sem számolnak fel, az eddig keletkezett késedelmi összegek tovább nem növekednek.
Március 8-tól az előjegyzés és előzetes foglalás utáni kölcsönzés is szünetel. Aktuális információkat a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán találhatnak az olvasók.


Beszélnünk kell a könyvtárak alulfinanszírozásának hatásáról (IFLA) (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtáros érdekképviseletek gyakran a könyvtárak megtérülését igyekeznek bemutatni a befektetések terén. Bemutatjuk, hogy az állam és a támogatók által adott pénznél a könyvtárak szolgáltatásának értéke nagyobb. Ezzel a kormányok döntését segítjük, ha a könyvtár felújítását, bővítését tervezik. Kevesebbszer beszélünk viszont arról, hogy mi lenne könyvtárak nélkül. Mi lenne a tétlenségünk ára. Milyen károkat okozna a könyvtárak hiánya a társadalmi, gazdasági, kulturális célok elérésében? A következő években a kormányok megszorító csomagokra, a költségek átcsoportosítására kényszerülnek, ezért fontos a könyvtárak szerepének hangsúlyozása. Meg kell mutatni, hogy a könyvtári személyzet és szolgáltatások leépítése nem az "egyszerű megoldás" kategóriába tartozik. Néhány érv, hogy miért hiányoznának a könyvtárak:
- Az olvasási magabiztosságot fokozó programok költségcsökkentő hatással is bírhatnak. A könyvtárak nélkül az emberek kevésbé hajlandók olvasni. Csökkenne a könyvek iránti kereslet, és az információk általános megértése is. Ezzel az egyéneket is megfosztanánk lehetőségektől. A közösségek pedig bekapcsolódni képes tagokat vesztenének. Azzal pedig a gazdaság is veszít, ha az emberek nem tudják kiaknázni a lehetőségeiket, akár a könyvek vásárlásával.
- Érv lehet a helyi közösségi csoportok befogadására alkalmas tér. A személyes vagy kereskedelmi egységekkel kapcsolatos terek egyesek kizárását vonhatják magukkal, míg a könyvtár mindenkit be tud fogadni. A kizárás negatív hatással lenne a közösségi kohézióra és a polgári szerepvállalásra.
- A könyvtárakkal együtt a széleskörű internethozzáférés is csökkenne. Lennének olyanok, akik így nem jutnának internethez, csökkennének a lehetőségeik és a digitális készségek. Nem tudnának hozzájutni az Ügyfélkapuhoz, álláskínálathoz, és általában az információkhoz.
A lista tovább bővíthető, például a közösségek kérdőíves megkérdezésével, hogy miért hiányozna a könyvtár. Ne kiáltsunk farkast és ne tűnjünk túlzottan negatívnak, de azért készüljünk fel a könyvtári finanszírozás csökkentése elleni érvekkel. (ref.: Habók Lilla)


* * * Megújul a környék, ha könyvtárat telepítesz oda (Hága) - előadás márc. 10-én * * *FEL

Hollandiában előírás volt, hogy minden ember 2 kilométeren belül könyvtárhoz jusson. Igen ám, de így a rendszer túlságosan elaprózódottá vált. 2012-ben, a válság utáni években költségtakarékosságra hivatkozva bezárták Hága Schilderswijk városrészének fiókkönyvtárát. Mint később kiderült: ez nem bizonyult jó döntésnek. A körzet ugyanis halmozottan hátrányos helyzetű emberek lakóhelye, és a leépítés csak rontott a helyzeten. Ezért 2015-ben új koncepció mentén nyitott újra. A fizikai felújítás mellett sokat számított a katalizátorszerep felerősítése (terek tanulásra, nevelésre, eszmecserére, kávézáshoz...)
Az ún. önszerveződő modell alkalmat jelentett arra, hogy a hagyományos könyvtári modell képviselői helyett nem könyvtáros végzettségűek is nagy szerepet kaptak - leginkább a kerület más intézményeivel, szervezeteivel (nyelviskolák, női ill. férfi körök) való közös projektek szervezésében (főzés, közös étkezés, vitacsoportok, vlogger-találkozók) - ami megdobta a könyvtárhasználatot. - A vonatkozó fotókat ld.: link .

Erről a folyamatról (továbbá Bookstartról és önkéntességről) is szó lesz 2021. márc. 10-én, 15.00-tól a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél online könyvtárszakmai rendezvényén link Deuten-Makkai Réka (Hágai Városi Könyvtár) előadása: Vagy bezársz, vagy átalakulsz - gyűjteménytől a kapcsolatig, Hágában. Az ingyenes Zoom-rendezvényre itt jelentkezhetsz: link

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. március 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): A városszövet dinamikája -- szempont a könyvtárak elhelyezkedésének vizsgálatához link A könyvtárfelújítás megdobja a használati adatokat - FSZEK link

Kontrollált digitális kölcsönzés: legális kölcsönzés vagy kalózkodás? (olvasóink szavazatára)FEL

A pandémia kezdetén, amikor a könyvtárak bezártak, megnőtt a kereslet az e-könyvekre. Sok könyvtárnak volt már kölcsönözhető e-könyv készlete, például az OverDrive-on keresztül vagy a gyűjteményük részeként. Ez kielégítette az olvasókat, azonban csak egy bizonyos ideig.
Brewster Kahle úgy gondolta, lehetne többet is tenni. Úgy döntött, hogy digitális verziót készít az Internet Archive gyűjteményéből, hogy aztán azokat kölcsönözni lehessen. A National Emergency Library (Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtár) néven futó projekt 2020. március 24-től 2020. június 30-ig tartott volna, de már június 16-án véget ért az Association of American Publishers (Amerikai Kiadók Egyesülete) által indított per miatt link .
A vélemények már évek óta megoszlanak a kontrollált digitális kölcsönzés (controlled digital lending, CDL) esetében. A CDL a szerzői jogi törvény interpretációja, melynek eredete valószínűleg az Open Library-hez link vezethető vissza.
A Controlled Digital Lending by Libraries oldala link szerint a CDL "felemelkedőben lévő módszer, amely lehetővé teszi a könyvtárak számára, hogy nyomtatott könyveket kölcsönözhetővé tegyenek digitális kölcsönzés számára". Ugyanakkor a könyvtár csak annyi példányban teheti kölcsönözhetővé, ahány példánya van a kötetből; mindegy, hogy az milyen formátumú. A kölcsönzők pedig nem adhatják tovább és nem másolhatják le a kölcsönzött példányt.
A Controlled Digital Lending by Libraries célja, hogy jobban megértsék a CDL jogi rendszerét, kommunikálják a támogatásukat a CDL ügyében, valamint, hogy kiépítsenek egy szakértőkből álló közösséget. Emellett javasolják, hogy ha egy könyvtár belevágna a CDL-be, előtte mindenképp kérjen jogi segítséget.
Azonban nem mindenki támogatja a CDL-t. A már említett peren kívül a másik ellenfél a National Writers Union (NWU). Edward Hasbrook szerint az Internet Archive "könyveket szkennel és illegális e-könyveket készít". Az NWU szerint ez sérti a szerzők jogait.
A kiadók perére válaszolva, az Internet Archive kampányt indított Empowering Libraries néven, mely úgy definiálja a digitális kölcsönzést, mint "a könyvtárak arra vonatkozó jogainak része, hogy digitális könyveket birtokoljanak és kölcsönözhetővé tegyenek".
Arról, hogy a CDL törvényes, vagy a szerzői jog által védett anyagok lopása, a bíróság fog dönteni. (ref.: Salamon Sára)


Online beiratkozás - ügyfélkapus azonosítással: egyazon felhasználói élmény, bárholFEL

A könyvtári szolgáltatások egyik gyenge pontja a digitális környezetben történő felhasználóazonosítás. A megfelelő autentikációs rendszer kialakításához szükséges a jogszabályi környezet tisztázása is, mivel jelenleg csupán olyan törvények léteznek, amelyek vagy a digitális adatkezeléssel, vagy a könyvtárakkal függnek össze, a kettő között nincs, vagy csak nagyon áttételes az összefüggés. Az autentikációs környezet kialakítására ma több lehetőség is adódik, a kereskedelmi szolgáltatóktól kezdve a hitelesített tanúsítványszolgáltatókon át a kormányzati szereplőkig, ezek közül kell kiválasztani az "átlag" állampolgárok számára a legkönnyebben elérhető, legegyszerűbben használható megoldást. Az ügyfélkapus azonosítás bevezetése mellett számtalan technikai, jogi és társadalmi érv szól, ráadásul mind a fejlesztés, mind pedig az üzemeltetés szempontjából az egyik legolcsóbb lehetőség (legalábbis ilyen szintű azonosítás esetén). Természetesen nem csak előnyei, hátrányai is vannak ennek az azonosítási eljárásnak, de ezek jobbára olyan szempontok, amelyek a többi megoldásnál is szerepet játszanak valamilyen mértékben. Ráadásul nem lehet eltekinteni a könyvtárak intézményi és informatikai lehetőségeitől sem, amelyek szintén jelentősen befolyásolják ezeket a paramétereket.
Az egységes azonosítási rendszer szélesre tárja a létrehozható szolgáltatások körét és az ezt kiszolgáló intézményi és informatikai háttér rugalmasságát is rendkívül nagymértékben megnövelheti.
Így olyan könyvtári hálózat jöhet létre, amely ugyanazt a felhasználói élményt tudja nyújtani szinte bárhol, illetve olyan, személyre szabott szolgáltatások jöhetnek létre, amelyek megoldhatják a jelenlegi, a könyvtári szolgáltatások távoli elérésével kapcsolatos jogi és technológiai kérdéseket is. (Takács Dániel)

Régebbi hírforrás(ok): Beiratkozás New York Közkönyvtárába link

Könyvtáros a társadalmi elismertségi rangsorban - többet érdemelnekFEL

Hiába övez egy szakmát társadalmi megbecsültség, ez nem feltétlenül jelenik meg a bérek szintjén. A pályaválasztás, pályamódosítás előtt állóknak sok együttes szempontot kell figyelembe venniük, ha nem akarnak bizonyos szakmákat választva hamar kiégni, vagy minden hónapban megküzdeni a megélhetésért. A Pénzcentrum legújabb kutatása azt vizsgálta, melyek Magyarországon a legelismertebb szakmák, melyek vannak ezek közül kellően megfizetve, és ezekkel összefüggésben milyen hivatást érdemes a fiataloknak választani. (Pénzcentrum)
- A Pénzcentrum portál közel félezer válaszadója sorolt szakmákat az általuk tapasztalt, illetve kívánatosnak talált megbecsültség szerint. Köztük a könyvtárosokat is. A könyvtáros az elismertség tapasztalat ("van" állapot) listáján 24. helyen szerepel, a válaszadó szerinti fontossági listán ("kívánt" állapot) pedig 20. helyen. Ez azt is jelenti, hogy ugyan a könyvtáros nem túl népszerű hivatás, a válaszadók a jelenlegihez képest valamivel jobban megbecsülnék.
A pályaválasztás előtt állóknak a válaszadók kb. 6%-a javasolná a könyvtárosságot - ld. a cikk ábráját. [Ezt érdemes összevetni azzal, hogy a KIT-olvasók mennyire ajánlanák saját szakmájukat link ].
A felmérés nem szolgál túl nagy meglepetéssel a más módszertannal és válaszadói körrel kalkuláló KSH 2016-os felméréséhez képest, melyről itt link számoltunk be. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárosok a presztízsrangsorban - változtunk-e célcsoportunk szemében? link A rendszer kizsigereli, megalázza, kizsákmányolja a tanárt, a szociális munkást ..., a könyvtárost link

* * * 1 (egy) kötelespéldány is elég Hollandiában - márc. 10-én megtudhatod, miért s hogyan * * *FEL

- Nem kötelező a kötelespéldány, és szankcióra sincs szükség
- A nudista kiadványoknak viszont megörültek
- Minden adományozó személyes választ kap.
Hogyan lehet az, hogy a magyar kormányrendelet 6 kötelespéldányt ír elő, a nagyobb könyves és kereskedői múltú Hollandiában viszont nincs előírás, hanem a kiadók örülnek, hogy a nemzeti könyvtár (Királyi Könyvtár) megőrzi kiadványaikat, míg világ a világ. Na jó, igaz: ezt az egy példányt nem kölcsönzik a nemzeti könyvtárban. Csak az állomány többi részét.
Erről is szó lesz 2021. márc. 10-én, 15.00-tól a Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT Hírlevél online könyvtárszakmai rendezvényén, hollandiai magyar könyvtárosok előadásában.
Kónya Melinda (Királyi Könyvtár, idegen nyelvi referens) előadása: Adományok a Királyi Könyvtárnak - Nederlandica fogadása, határozottan és együttérzéssel.
Itt jelentkezhetsz: link


Totó a Beporzók napja alkalmábólFEL

Március 10-én van a beporzók napja, a természetvédelmi jeles alkalmak egyike, melyet három éve tartottak meg először. A nap tiszteletére totót hirdet az Aranybulla Könyvtár Alapítvány, együttműködve a Szent István Mézlovagrenddel. A játék március 2-tól, keddtől lesz elérhető a könyvtár Facebook oldalán és honlapján, a helyes megfejtők között értékes mézes-könyves ajándékcsomagokat sorsolnak ki.
A beporzók napját 2018 óta tartják meg minden évben március 10-én, az ELTE egyik oktatójának és hallgatójának a javaslatára. Így kívánják felhívni a figyelmet a beporzást végző rovarokra, amelyek világszerte pusztulnak, főleg az északi féltekén. Védelmük életbevágóan fontos, hiszen a mezőgazdaság és ezáltal az emberi civilizáció jelentős mértékben függ az állatok lététől, egészségétől.
Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány és a Szent István Mézlovagrend egy együttműködési megállapodás keretében tavaly először szervezett közös online programot a jeles nap tiszteletére.
Idén a két szervezet saját közösségi oldalán jelentet meg különböző érdekes és játékos, figyelemfelkeltő tartalmakat. A könyvtár honlapján és Facebook oldalán március 2-án, kedden egy totót indítanak, melyben lesznek kérdések többek között a beporzással, a kaptárral, a méhészet különféle termékeivel és a méhcsaládokkal kapcsolatban.


Megkérdeztük: Mennyire fontos a könyvtár jövőjében az alkotói tér?FEL

A kérdésre az alábbi tájékoztató jellegű válaszokat kaptuk:
1 - 1 marhaság
3 - 2 van ennél fontosabb
1 - 3 vagy igen, vagy nem
15 - 4 jó, ha van
8 - 5 kiemelten
1 - X nem tudom, mi az
Ha a kifejezést nem értőket leszámítjuk - mely 5 év alatt 7 szavazatról 1-re csökkent - és iskolai osztályzatok szerint értékelünk, akkor 3,8-as értéket kapunk, tehát a válaszadók fontosnak tartják a könyvtáron belüli alkotói tér kialakítását. Ez utóbbi érték 5 év alatt nem változott. A vonatkozó diagramot ld.: link (MG)


Pandémiás történeteket gyűjt New York KözkönyvtáraFEL

Mondd el nekünk pandémiás történetedet! - írják honlapukon. Fontos számunkra a pandémiás történeted; oszd meg velünk.
A COVID-19 járvány átalakítja az életet a városban, az országban és a világban. A New York-i Közkönyvtár igyekszik dokumentálni történelmünk ezen sarkalatos időszakát. Szeretnénk meghallgatni és megőrizni történetedet.
A Pandémiás Naplók projekt arra hív, hogy online űrlapon küldjél be hangfelvételeket magadről vagy szeretteidről, akik személyes történeteiket mesélik el életükről a világjárvány idejéről.
Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket a történet beküldéséhez... Olvasd el a projekt gyakran ismételt kérdéseit, és rögzítsd a hangfájlt. Töltsd ki a Pandémiás Naplók benyújtási űrlapját, és töltsd fel a hangfájlt. Tekintsd át és fogadd el azt a megállapodást, amely jelzi, hogy fenntartod a beküldött tartalom szerzői jogait, de engedélyezed, hogy a NYPL használja és megőrizze azt. Miután elküldted történetedet, az NYPL elküldi Neked az aláírt megállapodás másolatát.
A várt témák: a projekt a lehető legtöbb egyedi történetet keresi. Gondolatokat várunk a családokról és a gyermeknevelésről, az oktatási és kulturális intézményekről, az üzletről és a munkáról, a munkádról, a karanténban töltött életről, a #BlackLivesMatterről és a faji igazságszolgáltatásról, vagy olyan témákról, mint az egészségügy és a kórházak, a traumák és gyászok, a recesszió, a kölcsönös segítségnyújtás, művészet és irodalom, közösségi szervezetek, politika és még sok más.
Ezek után a hangfelvétel készítésének és beküldésének technikai részleteit vázolják. (ref.: MG)


Újra megújult a Bod verseny - az online-osítás sikeresen vizsgázottFEL

Minden évben megrendezzük a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt, 1993 óta. A szakma és a tanulók is számítanak rá. A tavalyi tanévben a döntőt kellett új formára tervezni, amiről itt is beszámoltunk: link .
A járványügyi korlátozások ebben az évben már az országos írásbeli fordulót is érintették, így annak online változatát is ki kellett dolgozni, és felkészteni rá a könyvtárostanárokat és a versenyző gyerekeket. Kellettek könyvtárak, melyek nyitva vannak, így a helyszín minden gyerek saját iskolájának könyvtára lett. A feladatlapot az online térbe kellett áthelyezni, így a versenybizottság kitanulta a Moodle tesztfunkcióját. Minden versenyzőnek számítógépet kellett biztosítani az online feladatlap miatt, így már adott volt az internethasználat, így újfajta feladatok, például az online katalógushasználat is beépülhetett ebbe a fordulóba is. Ezekből a változásokból több mindenképpen előny.
De látnunk kell a hátrányokat is! A versenyen a tavalyihoz képest kb. 30 iskolával és 100 diákkal kevesebb vett részt. A visszaesés okai, mely főleg a középiskolásokat érintették: online oktatás miatt nehéz versenyző diákot találni, nem minden iskola tudta biztosítani az előírt technikai feltételeket, leterhelt pedagógusok, karanténba került iskolák, diákok.
Végül 2021. március 1-jén 67 iskola 141 7-10. évfolyamos diákja töltötte ki a Dániáról szóló online feladatsort.
A verseny honlapján link már elérhetők a feladatlapok pdf változatai, a fotók és sajtóbeszámolók, melyek folyamatosan érkeznek még. (Dömsödy Andrea, iskolai könyvtári referens)


Dallal ölelték át a könyvtárosokat a gyerekek JászapátinFEL

Az "Ölelj meg egy könyvtárost" világnap alkalmából március elsején a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 3.a és 3.b osztályos tanulói lélekemelő dallal lepték meg a városi könyvtár dolgozóit.
A kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az olvasókat és a könyvtárosokat. Sajnos, a járványügyi korlátozások miatt továbbra sem lehet látogatni a bibliotékát, ezért a gyerekek ölelésre tárt karok helyett, rendhagyó módon, dallal öleltek. A távolságtartás szabályait betartva az udvaron a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelve köszöntötték a könyvtárosokat. Közben kezükkel szívet formáltak, utalva arra, hogy szeretik és értékelik a munkájukat.
- Megható volt a gyerekek és pedagógusok kedves gesztusa, igazán jól esett - mondta érdeklődésünkre Csintalan Dóra, a Jászapáti Városi Könyvtár és Művelődési Központ link igazgatója.
- Már nagyon hiányoznak a könyvtár hétköznapjaiból a gyerekek, és természetesen a felnőtt olvasók is. Várjuk, hogy minél előbb újranyithasson az intézmény - tette hozzá.


Az újrahasznosítás jegyében indított pályázatot a Tolna megyei könyvtárFEL

Ne dobd ki! Alkoss! című tárgyalkotó pályázatot hirdetett a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár az újrahasznosítás világnapja alkalmából. Aki szabadulna a régi kacatoktól, készíthet belőlük valami újat, valami mást.
Az anyaga lehet textil, papír, fém, üveg, műanyag, fa és egyéb is. A pályamű maximum A3-as méretű legyen, magassága hetven centiméter. Témamegkötés és nevezési díj nincs. A megmérettetésen tizenhárom-tizennyolc éves kamasz és tizennyolc év feletti felnőtt korcsoport van. Minden pályázó csak egy alkotással nevezhet. A pályaműveket a pályázó elérhetőségeivel, vagyis névvel, címmel és e-mail-címmel október végéig kell bevinni a könyvtárba.
A beérkezett munkákat zsűri bírálja el, a legötletesebbnek ítélt alkotásokból kiállítást rendeznek a könyvtárban. A díjazottak jutalma könyvcsomag, ingyenes beiratkozás, több kézműves termék és a beküldött alkotások kiállítása lesz. A beküldési határidő október 31.


Megújult a Budai úti tagkönyvtár SzékesfehérváronFEL

Lezárult egy pályázat, melynek köszönhetően megújult a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára. Az intézmény megszépült környezettel, új berendezésekkel, közösségi térrel, klubhelyiséggel várja majd az olvasókat az újranyitás után.
2019-ben a Budai úti Tagkönyvtárában sikerült lecserélni az utcafront felőli nyílászárókat és panelházi elemeket. A tavalyi évben a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463-es számú pályázat révén 2.990.152 Ft támogatást kapott az intézmény a berendezések fejlesztéséhez, új közösségi tér kialakításához.
A korábbi irodából kialakított klubszoba a könyvtár nyitvatartási idejében is fogadhat csoportokat, ahogyan a már működő babaszobába is bemehetnek majd a kisgyerekek zenés foglalkozásra. Az olvasóteremben a pult kisebbre cserélésével több látogatót tudnak fogadni, ide is új székeket vásároltak - tájékoztatott Buriánné Tarró Edit igazgató.
Látványosan megújult a kölcsönzőtér, lecserélték a polcokat, a fűtőtestekre új takarólécek kerültek. A használókat új pultokon keresztül szolgálják ki, nemcsak a kölcsönző részben, hanem a ruhatárban is. A munkálatokat a járványhelyzet miatti zárva tartás idején sikerült elvégezni, az újranyitást már a megújult környezetben várja a könyvtár. A munkatársak most a programok összeállításán dolgoznak, és feltétlenül számítanak majd a régi és új olvasók érdeklődésére.


Online folytatódik az olvasóklub a Máramaros Megyei KönyvtárbanFEL

Februárban hagyományos és online formában is biztosította egyes tevékenységeit a nagybányai "Petre Dulfu" Megyei Könyvtár link : egyrészt az olvasás szerelmesei könyveket kölcsönözhetnek a könyvtár előcsarnokában berendezett térben, másrészt online tevékenységekkel vonzzák őket. Az online tevékenységek között említhetjük az olvasóklub találkozóit, amelyre Mit olvasnak a fiatalok? ("Ce mai citesc tinerii?") címmel került sor.
Ennek a kezdeményezésnek a fő célja az olvasás bátorítása, a kommunikáció és az együtt olvasás felfedezése és népszerűsítése. A találkozó minden résztvevő számára lehetőséget biztosított arra, hogy hozzájáruljon a megbeszéléshez, hogy új olvasmányokat fedezzen fel. (via Remeke-Hírlevél)


Kapaszkodót és élményt kerestek februárban az olvasók GyöngyösönFEL

Ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastak februárban is a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár látogatói, mint januárban. Ahogyan az év első hónapjában, úgy most is listába rendeztük a februárban kikölcsönzött könyveket. Ez a sorrend szubjektív, de mégis képet ad arról, hogyan, miket olvasunk mi, gyöngyösiek. Ez azt is jelenti, hogy kizárólag olyan könyvek kerültek fel a listára, melyeket a könyvtár olvasói kedvelnek.
A Vachott Sándor Városi Könyvtár kölcsönzési toplistáját februárban Edith Eva Eger tavaly év végén debütált, Az ajándék című könyve vezeti. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb olvasó erre a kötetre volt kíváncsi. A döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet. Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket. Továbbá segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk traumáinkat és élvezzük az életet.
A képzeletbeli könyves dobogón maradt Náray Tamás a Zarah-trilógiával, és jó pár helyet menetelt előre Ken Follett katedrális-sorozatának legújabb kötete.
A februári lista további helyeit még mindig a kortárs szerzők foglalják el, és egyre népszerűbbek a krimik, a thrillerek és az újonnan megjelenő romantikus regények. Érdekesség, hogy sok idősebb olvasó kedveli a fantasy könyveket.
A könyvtár februári kölcsönzési toplistája: ... (ld. a forráslinken)


Tudom mit néztél a karantén alatt - GyőrbenFEL

A "Tudom mit néztél a karantén alatt" fantázianevű kampányban olyan könyveket kínálnak az olvasóknak, amelyek filmes verzióját jó eséllyel már megnézték.
A koronavírus okozta felesleges szabadidő, illetve az otthonunk biztonsága sokakat késztetett arra, hogy igénybe vegyék a manapság divatos filmnéző stream szolgáltatásokat. A sikersorozatok és filmek egymást érték az elmúlt hónapokban, ezeket pedig nagykanállal falták a tartalomra, izgalomra, és a nagyvilágra vágyó felhasználók.
Persze, mint oly' sok esetben a filmtörténelemben, ezeknek a sikersorozatoknak a többsége is könyveken alapszik, amelyeket elolvasva nem ritkán sokkal érdekesebb, részletesebb, különlegesebb a cselekmény vagy éppen a karakterek kibontakozása. Erre hívja fel most az olvasói figyelmét a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér a nemrég indult új online sorozatával.
Ezekhez katalógus linket is mellékelnek, így a beiratkozott érdeklődők pár egyszerű kattintással lefoglalhatják a kért kötetet, amelyet aztán biztonságosan, a legszigorúbb védelmi intézkedések betartása mellett a Központi Könyvtárnál (Győr, Herman O. u. 22.) található átvételi ponton be is szerezhetnek hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 9-18 óráig.
A könyvtár törekszik arra, hogy az úgynevezett sláger könyvek mellett felhívja a figyelmet a kortárs magyar, illetve külföldi alkotók könyveire is, így ezekből is rendszeresen ajánlanak válogatásokat az olvasóknak.


Könyvtár is lesz a Magyar Zene HázábanFEL

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
A földszinti előadótermekben és a szabadtéri színpadon a friss tehetségek és a népszerű fellépők is megmutathatják magukat. Az emelet a zenepedagógia és a popkulturális digitális könyvtár helyszíne lesz. Olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön itt létre, amely elsősorban iskolai és gyerekcsoportok számára kiemelten nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus, valamint a könnyűzene terén egyaránt megkerülhetetlen új helyszíne lesz a zenei oktatásnak - számolt be az intézmény vezetője.


Műanyag szelektív gyűjtése - akár zöld könyvtárban isFEL

Érzékenyítés - informálás (Sensitize), példaadás (Exemplary), információ gyűjtése az ügy képviselői számára (Information gathering) - ebből áll a zöld könyvtár hitelességét segítő SEXI modell. Bővebben: link . Az alábbi adatok mindhárom tevékenységre használhatók. (MG)
- A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) is ad egy egyszerű útmutatást link arra vonatkozóan, mit dobhatunk Budapesten a sárga, vagyis a műanyagot és fémet gyűjtő kukákba, hogy ne a számokat próbáljuk kisilabizálni a legkülönfélébb műanyagcsomagolások alján.
Amit szabad (sőt, kell):
- kizárólag italos PET-palackok (ásványvizes, üdítős flakonok - ezeket célszerű összenyomni, hogy kisebb helyet foglaljanak el) és azok lecsavart kupakjai,
- a kiürült étolajos palack, de csak öblítés után,
- elöblített flakonok (tusfürdős, mosószeres, öblítős),
- tejfölös és joghurtos poharak (arra figyeljünk, hogy a kisebb, 200 ml alattiak polisztirolból is készülhetnek, így azok nem visszaforgathatóak, figyeljük a jelölést),
- szatyrok,
- fóliák (a folpackot viszont nem szabad),
- konzerv-, italos és sörös fémdobozok
- valamint alufólia.
Amit pedig semmiképpen se dobjunk a sárga kukákba:
- CD-lemezt,
- vegyszeres ill. zsíros flakonokat,
- műanyag játékokat,
- hungarocellt (ezt hulladékudvarokban adhatjuk le), valamint
- ételmaradékkal szennyezett konzervdobozokat.
Analógiák

Snassz, neociki, buhera - könyvtárban is...FEL

Ránézésre is könnyű megállapítani, melyik könyvtári weboldalt, katalógust tervezték piaci, illetve melyiket közszolgálati viszonyban. Talán a kettő között vannak az "unokám csinált már honlapot..." indíttatású megoldások. Hasonló érzésünk lehet a nyomtatott kiadványok kapcsán is. Mindebben benne van a nyomasztó pénzszűke, illetve az a felemás elvárás, hogy a könyvtáros szakmája irányában tiszteletet vár el, míg, a grafikus, webdizájner, rendezvényszervező stb. irányában ugyanezt még anyagi lehetőség birtokában sem adja meg. (MG)
Szalai András művészettörténész, új könyve kapcsán: - A szakemberek kreativitását erősen korlátozta az anyaghiány. A tervszerű megelőző karbantartás, vagyis a tmk lakatosainak szubkultúrájában minden arra az ígéretre épült, hogy majd lesz, de még nincs. Amíg várakoztak a soha nem megérkező pótalkatrészekre, fűrészeltek, reszelgettek, esztergáltak, csiszoltak, hátha valami összejön belőle. Otthon pedig a legfontosabb az volt, hogy mindig kéznél volt apa, aki megold dolgokat. Felfúrja a polcot, besallerozza a gumimatracot, megpatkolja a biztosítékot, beállítja a szekrénylábat. Apa az Ezermester című lapból tudta, hogyan és miből kell csinálni. De a hozzávalót nem lehetett megvenni. Ha valaki rákérdezett, hogy "Honnan van?", azt válaszolta: "Szereztem."
... A lehetőség és az ízléshiány egyszerre jelentkezve azt mutatja meg, ha valamit csak megbuherálni lehet, logikusan a végeredmény is buhe­rált lesz. A hiány mint a cselekvés motorja arra készteti az embert, hogy képesség, technikai tudás hiányában maga vegye kézbe a dolgokat, kiokoskodja, miként lehet a szükségből erényt kovácsolni. Adott esetben akár a munkahelyről aktatáskában kilopott, ablakrácsnak való betonacélból. A buhera lefordíthatatlan, exkluzív magyar gyökerű szó, az eredete antropológiai, a buherálással keletkező végtermék viszont művészetelméleti kategória. Karinthynak van egy anekdotája arról, hogy azért nem disszidálna, mert sehol a világon nem értenék, amikor azt mondja: "Breteg vagyok". Az ember legyen minden szóért nagyon hálás, írja Esterházy Péter az Egy kékharisnya feljegyzéseiből-ben. Abban olvasható a tökéletes magyarázat: "Egymásba ér minden, minden kicsi, alacsony és szűk. Buherált hétvége, buherált házaspár, buherált házasság. Vannak szabadságok, de nincs szabadság. A buhera alapszó, a Kádár-rendszer főszava." Az író saját bevallása szerint Bachman Gábor építésztől hallotta, én meg a hétköznapi szóhasználatban. És még nagyon sok ilyen kulcsszó létezett, a legvidámabb barakkban mindenki tudta, mi az a berhelés, bréhelés, gányolás, bindzsizés, taknyolás.
Praktikus

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a FacebookFEL

Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia után Magyarországon is elindul a Facebook tényellenőrző programja, amit az AFP, vagyis a francia hírügynökség bevonásával vezet be nálunk a közösségi oldal.
A Facebook félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan független tényellenőrző szervezetekkel társul világszerte, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát. Ez eddig csak külföldön volt elérhető, kedden azonban a Facebook bejelentette: Magyarországon is elindítja a tényellenőrző programot az AFP - a francia nemzeti hírügynökség - bevonásával, amely a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával rendelkezik.
Sophie Eyears, a Facebook stratégiai partnerfejlesztési menedzsere szerint az AFP a Facebook legfontosabb tényellenőrző partnere, amely világszerte számos újságíróval dolgozik együtt. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt - vagy más egyéb tartalmat -, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja a Facebook, jelentősen csökkentve ezzel annak terjesztését. A közösségi oldal ezzel igyekszik megakadályozni azt, hogy terjedjen az álhír, így ugyanis csökken azoknak a felhasználóknak a száma, akik előtt megjelenik az adott tartalom.
Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve az elérésük is csökkenni fog. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről.
Fontos ugyanakkor, hogy a külső tényellenőrző partnerek nem távolíthatnak el a fiókokat vagy oldalakat a Facebookról.
Kisszínes

Szövegértés - és vudu-érvelés Jókai kapcsánFEL

Vudu-érvelés: nem egy tapasztalt jelenségre, hanem annak riasztóvá nagyított variánsára reagálok. "Előny": félelemkeltéssel nagyobb hatást lehet elérni, mint tárgyilagos bemutatással. Az egyik leggyakoribb érvelési hiba. (MG)
- Tóth Krisztina nemrég azt mondta, személy szerint nem kedveli Jókai Az arany ember című művében megjelenített nőalakok viselkedésmintáit (továbbá Szabó Magda Bárány Boldizsárját sem, hasonló okokból), és úgy véli, nem helyes ilyen nőképeket állítani a diákok elé a kötelező olvasmányokban.
Marad viszont kötelezőként a közel százéves lista, amit, ha kibír a diák, akire közben ráöntik az elképesztően rossz történelemkönyv és a minősíthetetlen irodalomkönyv tartalmát is, valószínűleg ellenállással díjaz, nem azért, mert gonosz vagy hülye vagy hazaáruló, hanem azért, mert még akkor is csak nagyon nehezen tud vele mit kezdeni, ha sorról sorra segítik az értő olvasásban. Kétszer, háromszor nagyobb küzdelem számára minden sor, mint a nagyanyja számára, mint ahogy a nagyanyja számára kétszer nagyobb küzdelem volt Kemény Zsigmond, mint a dédanyjának. Ilyen az idő természete. Akkor is, ha nem szeretjük az időt. Ettől sem a ma már nem kötelező Kemény Zsigmondot, sem Jókait nem kell eltávolítani az irodalomból. Csak máshogy és máskor kellene tanítani, mint száz éve.
Különben a nyitáskor elveszítjük a későbbi olvasókat.

Régebbi hírforrás(ok): Sem A kőszívű ember fiai, sem az Egri csillagok nem alkalmas kötelező olvasmánynak -- így a HUNRA alelnökelinkInformációforrások

Könyvtárosok segítenek diákoknak az elfogult tudomány azonosításában 2. (olvasóink szavazatára)FEL

Folytatva múlt heti link anyagunkat...
A következő források segíthetnek az elfogult tudomány azonosításában.
Adatbázisok:
- Gale In Context: segít megérteni a diákoknak, hogy a tudomány hogyan kapcsolódik a világhoz. Eszközöket nyújt tanároknak és könyvtárosoknak.
- Rosen Publishing PowerKnowledge Science Suite: a Wikipédiához hasonlóan ír tudományos információkról 3-6. osztályosoknak.
- STEMscopes: digitális források gyűjteménye, módszertani segédletek, nyomtatható anyagok matematika és természettudomány tanításához.

Kutatócsoportok és alapítványok:
- Catalogue of Bias: Az Oxfordi Egyetem Bizonyítékokon alapuló Orvostudományi Központjának katalógusa az orvosláshoz és tudományhoz kapcsolódó elfogultságokat listázza egy platformon, leírásokkal link .
- The Cultural Cognition Project at Yale Law School: Feltárja, hogy a kulturális értékek hogyan alakítják a közvélemény felfogását. Bemutatja a tudományos műveltség és -kommunikáció aktuális trendjeit link .
- Pew Research Center Science: kutatásokat és elemzéseket készít a tudományos világ megértéséről, a tudomány iránti attitűdről link .
- Retraction Watch: a Tudományos Integritás Központjának ingyenes adatbázisa a tudományos folyóiratok visszavont cikkeiről, forrásairól link .
- Science Literacy Foundation: 2020-ban alapították tudományos újságírók és kommunikátorok. Eszközöket, eseményeket és támogatásokat nyújt újságíróknak és olvasóknak link .
Útmutatók:
- University of Florida Library Guide on Fake Science News: Forrásokat biztosít a tudományos félretájékoztatás megismeréséhez. Bevált gyakorlatokat mutat a hiteles hírek felismerésére link .
- University of Nevada Las Vegas Library Guide on Racism in Medicine and Healthcare: Az amerikai orvoslás egyenlőtlenségeiről közöl listákat, pl. a témáról szóló könyvek, adatbázisok, egyéb források link . (ref.: Habók Lilla)


Ha tetszik, ha nem, a tanulók fele: lányFEL

Mi a célja az irodalomoktatásnak? Valóban csak az, hogy a nemzeti irodalmi minimumot a tanulók fejébe verjék? Vagy az is, hogy az irodalommal teljes embereket, olvasó embereket, felelős embereket neveljenek? Mi a fontosabb? ... Válaszolhatunk úgy is, hogy mindkettő.
12-18 éves korban, ha tetszik, ha nem, nemcsak az az ember dolga, hogy megtanulja a híres írók életrajzát és elolvassa a műveiket, de az is, hogy definiálja önmagát.
És ha bárki is úgy véli, hogy Jókai fontosabb, mert magyar: a legfontosabb az, hogy az iskolában emberek ülnek. Az iskolában ülő emberek fele pedig lány, akiknek nemcsak Jókaival - a nemzeti minimummal - kell valamilyen viszonyba kerülniük, de saját magukkal is. Mindazokkal az élményekkel és várható életeseményekkel is, amelyek rájuk várnak: így például a (nőként, lányként) megélt első, második és sokadik szerelemmel, a testük működésével, gyerekszüléssel, az anyasággal, a női karrierlehetőségekkel, sőt még azzal is, ha már a nemzeti minimumról beszélünk, hogy milyen magyar nőnek lenni. És milyen volt évszázadokig.
- Hogy ezt nem írta meg senki? Dehogynem. Kosáryné Réz Lola egy egész tetralógiát szentelt a témának, egy remekül olvasható, izgalmas, gördülékeny történelmi regényt, amelyről a kutya se tud, mert az első két része a háború alatt jelent meg, a másik két része meg az ezredfordulón. Egyszerűen eltűnt a magyar irodalomtörténetből, és nem volt nehéz eltűnnie, mert hangsúlyosan női szempontú, nőkről szóló remekmű, olyasmi, mint Elsa Morante, Dacia Maraini vagy Elena Ferrante nőkről és történelemről szóló könyvei, amelyeket világszerte milliók olvasnak. És ugyanígy bizonyára milliók olvashatnák az egyik legelképesztőbb magyar tetralógiát is, ha legalább a magyarok felismernék a saját irodalmi kincseiket.
- Ha már itt tartunk: Rudnóy Teréz, akinek a pályája a két világháború közt indult, megírta az első magyar holokausztregényt, a Szabaduló asszonyokat. Ha valaminek be kellene kerülnie sürgősen (tegnap) a nemzeti minimumba, nem Jókai helyett, hanem mellett, ez az.
- Nemes-Nagy, Szabó Magda nevét említettük, de említhetjük Janikovszky Éváét, a nyugatos nőírókét, legalább Lesznai Annáét, az amúgy a világban szintén ismertebb Szepes Máriáét, a kortársakat pedig csak azért nem említjük, mert a lista túl hosszú.


Oltási kisokos - Így készülj a vakcináraFEL

Kérdések, melyekre választ kaphatsz itt link :
- Hogy áll az oltási terv, és jelenleg ki kaphat oltást? (csoportok felsorolása)
- Mikor és hova mehetünk oltakozni?
- Ki nem kaphat oltást?
- Felkészülés az első oltásra
- Az első oltás és a mellékhatások
- A két oltás közötti időszak
- A második oltás és a mellékhatások
- Oltásigazolás és védettségi igazolvány
- Véd-e az oltás az új vírusvariánsok ellen?
- Mennyi ideig tart a védettség? Oltás után továbbra is viselni kell a maszkot?
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról