Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2021/30., aug. 19.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

A KÖVETKEZŐ LAPSZÁM MEGJELENÉSE: SZEPT. 1.

Hírek

Vonzóak vagyunk az önkéntesek számára - az oktatási portállal segítik a fejlődni vágyókat
Könyvtárból védte meg diplomáját - harmadik hely Sylt szigetén
Egyre több van belőlük: könyvtári kertek (olvasóink szavazatára)
Csillagászatra (is) érzékenyít a székelyudvarhelyi könyvtár
Dán Kulturális Minisztérium: irány a tudományos könyvtárak integrációja
Mesefigurákat is kölcsönöz Hamburg közkönyvtára
Vadonatúj könyvtár nyílik a Zeneakadémia szomszédságában
Megkérdeztük: Mennyire elégít ki téged saját könyvtári munkád?
Új irányba indulnak a brit közkönyvtárak? (olvasóink szavazatára)
Megújul a könyvtár Győrben - A munkálatok után igazi közösségi tér várja az olvasókat
1,1 md Ft az OSZK-nak
Törekszenek arra, hogy minél kevesebb nyomtatott anyagot állítsanak elő (Gent, közkönyvtár)
Lehet üldögélni német könyvtárakban - úgy tűnik, van egy kivétel
E-könyvek: hozzáférés kontra birtoklás
Kötelespéldány: hogyan, mikor, mennyit és miért
Az új könyvtárral valóra vált a csatkaiak álma
Szabadon böngészhető Babits Mihály és Török Sophie levelezése

Analógiák

Felsőfokon / középfokon képzettek optimális aránya

Praktikus

A szűkösség pszichológiája... Könyvismertetés QR-segítséggel

Kisszínes

Bárkit, így könyvtárosokat is megfigyelhet az állam
10% kedvezményt kap az, aki olvas Nagyszalontán
Kevesebbet kell majd olvasni a pedagógusképzésben - határ lesz a NAT szintje
Cinikus választ ad a hatóság a vicces videók közt megbújó pornóra

Kiemelt Katalist-hír

Egészség és szociális segítség - legélénkebb érdeklődés az USA könyvtáraiban

Információforrások

Elhallgatva - a háborúkban megerőszakolt nők emlékezete


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Vonzóak vagyunk az önkéntesek számára - az oktatási portállal segítik a fejlődni vágyókatFEL

A könyvtárosok és az önkéntesek közötti munkamegosztás az Oefenenben link , a holland könyvtárak által is megosztott oktatási portálon: az önkéntesnek is nagy szerepe van bevezetni a látogatót a digitális világ fortélyaiba.
Az önkénteseknek kb. az egyharmada működik közre a portál által támogatott képzési munkában - válaszolt a KIT kérdéseire Deuten-Makkai Réka, aki az OSZK és a MIBE közös konferenciáján adott elő, "A számolásban és pénzkezelésben is segít - Tapasztalatok az Oefenen.nl-lel a Hágai Városi Könyvtárban" címmel. Előadásában elmondta:

Partnerük, a hágai önkormányzat támogatja a helyi önkéntesek szervezetét. A DenHaagDoet-nek (Hága cselekszik) van egy álláskereső felülete, ahol mi is hirdetünk. A merítés jelentős, ugyanis a holland lakosság 70 %-a önkénteskedik. Az önkéntesek első kiválasztását az egyik társszervezetünk végzi, a másodikat mi (a Hágai Városi Könyvtár link ). Megfelelés esetén tartunk egy alaptréninget, amelyet egy a Királyi Könyvtár által összeállított online képzés követ. Mi a helyi specialitásokra képezzük ki az önkénteseket. Ennek hangsúlyai a biztonság, illetve az ügyfelekkel való kommunikáció stílusa, pl. hogy az önkéntes nyílt, azaz kifejtendő kérdésekkel forduljon a használóhoz (szemben pl. azzal, hogy ismeri-e a matematikát, mert arra igennel, nemmel válaszol). További lehetőség az Oefenen-programok megismerése. Ezeket a tréningeket havonta szervezzük számukra.
A könyvtár szeretett hely az önkéntesek számára. Olyan, ahol jó a hangulat. Ez talán a legfontosabb. Nem utolsó szempont, hogy rugalmasságot is kínálunk. Vannak ugyanis, akik nem szeretnék havi 40 órára lekötni magukat, hanem mondjuk csak háromszor 4 órára. Az igényeket két szempont szerint hangoljuk össze: a használó ebből nem vehet észre semmit, illetve ne legyen nyomás az önkéntesen.
Vannak juttatásaink is számukra. Ezek:
- olvasójegy
- részleges útiköltség-térítés
- képzés
- csapatépítés.
Mindezeket - tapasztalataink szerint - szeretik az önkéntesek. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Oefenen-találatok a KIT-ben link B1-es nyelvvizsga (nyelvismeret) szintjén szólítja meg a más anyanyelvűeket a könyvtár link

Könyvtárból védte meg diplomáját - harmadik hely Sylt szigeténFEL

Martin Boger, a Tübingeni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara marketing tanszékének hallgatója a Sylt tengeri szigetén található német kisváros könyvtárából link prezentálta diplomamunkáját, a videokonferencia eszközét használva.

A Sylt Könyvtár már régóta több, mint egyszerű könyves hely. Harmadik helyként emlegetik, mert a high-tech internetkapcsolathoz való ingyenes hozzáférés és a professzionális munkakörülmények a sziget egyedülálló szolgáltatását jelentik.
Különösen a nyári hónapokban fordul elő, hogy hallgatók itt alakítják ki digitális irodájukat, mint pl. Martin Boger is tette. (Tübingen 1000 km-re esik Sylttől.)

A könyvtár látogatásához per pillanat be kell tartani a higiéniai és távolságtartási szabályokat. A látogatóktól kérik a LUCA-APP nevű digitális kapcsolatkövető alkalmazás használatát. (ref.: MG)


Egyre több van belőlük: könyvtári kertek (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtári kertek sokkal többek a kültéri helyszíneknél. Vannak, akik az ökológiára, az étel előállításra vagy az esztétikára összpontosítanak. A pandémia alatt biztonságosabb programhelyszínt nyújt. Az Egyesült Államokban egyre több könyvtáros kezd a kertekben szakmailag gondolkodni. Néhány példa:

- A Jim Lucas Checotah közkönyvtár link áprilisban nyitott a helyi önkormányzat és könyvtári szervezet 4 ezer dolláros támogatásával. A könyvtárosok egészségügyi kezdeményezéseit szolgálja, például a fizikai inaktivitás, diabétesz, magas vérnyomás problémáinak enyhítésére. Minden felhasználó kap paradicsom- és eper palántákat a föld és a víz mellé. A kert köré közösség szerveződött, ahol többek között kertészeti és főzési tippeket osztanak meg egymással.
- San Francisco egyetemi könyvtára, a USF Gleeson Library link szintén saját kertet nyitott. A kezdeményezés a pandémia előtti hónapokban indult. A kert segített elviselni a pandémiás időszakot, ahol a távolság megtartásával lehetett kertészkedni. Zöldségeshez sem kellett menni, itt be lehetett szerezni a paradicsomot vagy a bazsalikomot. A karanténban lévőknek otthon is könnyen ültethető magokat küldtek. A programban részt vettek oktatók, könyvtárosok és diákok is.
- Charleston megye St. Paul's Hollywood link fiókkönyvtára régebb óta nyújt élelmezési információkat. Újabban egy tankerten dolgoznak, amely gyerekeknek, tizenéveseknek és felnőtteknek is segít tanulni. A különböző gyümölcs- és zöldségfajtákat, valamint a beporzásukat. A kertet könyvtárosok gondozzák, de bevonnak közösségi tagokat is. A termesztett növények a könyvtár "friss hűtő" kezdeményezésébe kerülnek, ahonnan ingyenesen elvihetők. A könyvtár együttműködik a helyi farmerképző iskolával is.
- Kansas közkönyvtára link a latin-amerikai közösség fejlesztését választotta fókusznak. Több kertet létrehoztak például fűszernövényeknek, helyi növényeknek. Az összes betakarított magot hozzáadják a vetőmagkönyvtárhoz, amelyből több mint 3 ezerszer vittek el magot 2019-ben. A jövőben wifit és kerti eseményeket is szeretnének itt tartani, zenével és művészettel.
- A New York-i Middle Country Public Library link működteti az 5000 négyzetméteres Nature Explorium interaktív oktatási teret. A gyerekek megismerhetik a víz körforgását, az ásást, ültetést, vagy zenélhetnek, olvashatnak. Olyan virágokat is ültetnek, ami méheket és pillangókat vonz.

Kertet bárhol létre lehet hozni, bármekkora költségvetésből. A kertészkedés a reményről és az ápolásról szól, ami a közösségek és a könyvtárak alapvető eleme is. Így a témák könnyen összekapcsolhatók, ahogy a példák is mutatják. (ref.: Habók Lilla)


Csillagászatra (is) érzékenyít a székelyudvarhelyi könyvtárFEL

Három nyelven; magyarul, románul és angolul kínálja "Napmegfigyelés" programját a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. A 2 órás foglalkozás 5-12. osztályosoknak ajánlják. A könyvtár programjaiban általában 15 fő a határ, praktikussági okokból. "Távcsöves napmegfigyelés Lunt Solar és Schmidt-Cassegrain távcsövek segítségével. A foglalkozás egy rövid dokumentumfilm megtekintésével kezdődik, mely felkészíti a gyerekeket a későbbi teleszkópos megfigyelésre. Megfelelő időjárási viszonyok mellett lehetőség nyílik a Nap koronájának megtekintésére, napfoltok megfigyelésére, szerencsés esetben akár napfáklyák vizsgálatára is."
Mint Szőcs Endre igazgató elmondta: a távcső alkalmas arra, hogy a beállítás után kövesse a megfigyelt objektumot. Azaz: nem fordul elő, hogy az első gyerek által még jól látott kép a Föld forgása miatt egyre kevésbé lesz a tárgymezőben. Az ugyanis folyamatosan korrigálja természetes elmozdulást, így nem töri le állítgatással a megfigyelők lelkesedését.
A KIT megtudta továbbá, hogy a bemutatók jellemzően nem iskolai órák, hanem azokon kívüli programok keretében valósulnak meg. Céljuk nem a szisztematikus oktatás, hanem a gyerekek - vagy felnőttek - kíváncsiságának felkeltése.

A könyvtár 22 programot tartalmazó tájékoztató anyagának bevezetője (melyből a napmegfigyelés is választható): "A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár nevében örömmel hívom fel a figyelmüket az intézményünkben zajló tevékenységekre, melyeket Önök is igénybe vehetnek "iskola másként" hét, osztályfőnöki óra vagy akár módszertani nap keretében. Jelentkezni a 0266-218332, 0759-020457 telefonszámokon, vagy a biblioudv@yahoo.com címen lehet. Programjainkat, szolgáltatásainkat nyomon követhetik a link honlapcímen, valamint a könyvtár Facebook oldalán."

Kapcsolódó: Tudományos élményközpont Békéscsabán link


Dán Kulturális Minisztérium: irány a tudományos könyvtárak integrációjaFEL

A dán Kulturális Minisztérium a dán egyetemekkel együttműködve a tudományos könyvtárak integrációját tűzte ki célul. A fő hívószavak a gazdaságos működés, a szolgáltatások szakmai színvonalának megőrzése és emelése, a digitalizáció, valamint a fenntarthatóság követelményeinek való megfelelés voltak. A 2016-2017. évi összevonások legfontosabb eredménye a Dán Királyi Könyvtár (Det Kgl. Bibliotek) új szervezeti formája, amely a következő intézményeket egyesítette:
- Koppenhágai Királyi Könyvtár (nemzeti könyvtár és koppenhágai egyetemi könyvtárak)
- Aarhusi Állami és Egyetemi Könyvtár (nemzeti könyvtár és aarhusi egyetemi könyvtár)
- Dániai Nemzeti Művészeti Könyvtár, a Kormányzati Könyvtár, a társadalmi nemekkel, egyenlőséggel és diverzitással foglalkozó kutatóintézet könyvtára
- a konzorciumi e-forrás-kezelésért felelős Dániai Elektronikus Tudományos Könyvtár (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, DEFF).
Az aarhusi és koppenhágai egyetem kari könyvtárai is az új központi struktúra részeivé váltak, illetve a roskildei és az aalborgi egyetemi könyvtár is szerződést kötött a Dán Királyi Könyvtárral a közös katalogizálásról és a digitális tartalmak licenceléséről. A létrejött integrált környezet így képessé vált a nyolc dán egyetem közül ötnek a közvetlen, egységes szolgáltatási elvek szerint történő ellátására.

Mivel a könyvtárak a Kulturális Minisztérium, az egyetemek és főiskolák pedig a Felsőoktatási és Kutatási Minisztérium alá tartoznak, 2018-ban a fenti integráció okán egy többoldalú munkacsoportot állítottak fel a tudományos könyvtári szektor fejlesztése érdekében. Trendjelentésükben megállapították, hogy fókuszterületnek tekinthető a nyílt hozzáférés (open access) és a nyílt tudomány (open science), a könyvtárak mint kiadók, az e-tudomány, a kutatásiadat-kezelés, a blended learning, valamint a könyvtári terek újragondolása.

Az általuk végzett felmérések alapján azonosították a legfontosabb igényeket a következő 2-5, illetve 5-10 évre nézve: ide sorolható
- a digitális tudományos folyóiratokhoz és kutatási adatokhoz való hozzáférés
- a használóképzés az információkeresés és a hivatkozáskezelés témakörében
- az adatkezelés könyvtári támogatása
- a csoportos és projektmunkát ösztönző fizikai tanulási környezet
- a külső kutatási források bevonása
- pályázati anyagok előkészítése
- a bibliometriai elemzések és a kutatási eredmények megosztásának segítése
- a fizikai gyűjteményhez való hozzáférés (ez utóbbi a közeljövőt tekintve marad csak releváns a munkacsoport szerint). (Digitális átalakulás és intézményi integráció a dán tudományos és felsőoktatási könyvtárakban; ref.: Németh M.)


Mesefigurákat is kölcsönöz Hamburg közkönyvtáraFEL

A tonies.com oldal lényegében speciális hangszórót kínál, amelyre ha egy mesefigurát helyezünk, a figurának megfelelő mesét fog mondani - praktikusan angolul vagy németül. Ilyen bábukat is kölcsönöz a Hamburgi Városi Könyvtár link . Az adat a figurák "talpában" van. Ha ráhelyezik a hangszóróra, a benne lévő chip aktiválódik: és - csiribí-csiribá - megszólal a mese. Egy Tonies-találat a katalógusukból: link
A vonatkozó fotókat ld.: link . Mindez persze nem jelenti, hogy a könyvtár ne foglalkozna közvetlen vagy közvetett, személyes felolvasással. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2021. augusztus 19.  • Továbbküldöm a hírt

Vadonatúj könyvtár nyílik a Zeneakadémia szomszédságában FEL

Fotók: link

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) hálózatában két új könyvtárat adnak át augusztusban: a békásmegyeri Füst Milán utcai kibővített, és a Teréz körúti háromszintes, új intézményt. A békásmegyeri Füst Milán utcában működő könyvtár augusztus 16-i átadását követően bővített és megújult terekkel, frissített könyvállománnyal várja újra olvasóit. A könyvtár egy 50 négyzetméteres rendezvény- és kiállítóteremmel gazdagodott, valamint a legkisebbek részére mesesarok, a 14 év felettiek számára pedig olvasósarok áll rendelkezésre. A frissített, 28 ezres könyvállományában főként a legújabb gyermek- és ifjúsági, kortárs- és szépirodalmi, ismeretterjesztő kötetek mellett népszerű szórakoztató irodalom található. A könyvtárba 35 féle folyóirat és 4 napilap jár, valamint DVD, CD, hangoskönyv és diafilm is kölcsönözhető.

Augusztus 30-án a VI. kerületben adják át legújabb, háromszintes, csaknem 700 négyzetméteres tagkönyvtárukat a Teréz körút 2-4. szám alatt, ahol szeptember 1-től várják az olvasókat. A Körúti Könyvtár célja, hogy a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett kulturális és közösségi találkozóhellyé is váljon. Ennek megfelelően a könyvtárban tanulóteret, rendezvény- és kiállítótermet is kialakítottak. A 26 ezres könyvállománnyal rendelkező Körúti Könyvtár kiemelt feladata a kortárs magyar és világirodalom gyűjtése, de jelentős részt képvisel még a szórakoztató irodalom is. Fontos szerepet játszik a szakkönyvi állomány bővítése, frissítése, főleg a társadalomtudomány, az idegennyelvi és útikönyvek, valamint helytörténeti munkák gyűjtése. A könyvtárban 47 féle folyóirat, 4 napilap és két idegennyelvi napilap jár és DVD, CD, hangoskönyv is kölcsönözhető.


Megkérdeztük: Mennyire elégít ki téged saját könyvtári munkád?FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
6 - egyszer így, másszor úgy
5 - ha lehetne, elmennék innen
15 - munkám minden percét élvezem
10 - teljesen ki vagyok égve
15 - vannak nemszeretem feladataim is
0 - megírom: kit@gmconsulting.hu.
Ha az adatokat összevetjük a 10 évvel ezelőtt kapott válaszokkal, ezt a diagramot kapjuk: link . Feltűnő, hogy a meglévő könyvtári rezsim alatt radikálisan, tízszeresére nőtt a kiégett könyvtárosok aránya. Ha valamit, ezt mindenképpen érdemes a szakmai szervezeteknek önkritikusan és reprezentatívan megvizsgálnia. A másik lehetőség, hogy egyáltalán nem szabad ilyen felméréseket készíteni, hogy minden szebbnek látsszék. (MG)


Új irányba indulnak a brit közkönyvtárak? (olvasóink szavazatára)FEL

A koronavírus miatti lezárások nagy hatással voltak a brit könyvtárakra: új kezdeményezések, stratégiák alakultak ki.
A könyvtárak lassan teljes kapacitással újranyitnak, de néhány járvány alatt bevezetett kezdeményezést véglegesen terveznek megtartani. Ilyen például a "Kérj és gyűjtsd be" szolgáltatás az Orkney Könyvtárban, amikor a könyvtárosok rakják össze az olvasók által kért csomagot, melyet aztán a könyvtárnál lehet felvenni.
Az olvasási szokások is megváltoztak. Először az online olvasás volt az egyetlen opció, ezért növekedett a könyvtárakban a "virtuális tagok" száma. Több pénzt fektettek e-könyvekbe, e-újságokba.
A járvány alatt a technológia előnyei is nyilvánvalóvá váltak. Előnyt kovácsolhattak az online megtartott eseményekből és találkozókból, melyeken olyan emberek is részt tudtak venni, akik személyesen nem jutottak volna el rájuk. A kommunikációs platformok (pl. Teams) mellett a közösségi média is praktikusnak bizonyult a kapcsolattartás szempontjából.
Katie Warriner, a Calderdale Könyvtár dolgozója úgy véli, hogy a járvány miatti kevesebb pénz befolyásolni fogja a könyvtári szolgáltatásokat, azonban a könyvtárosok szerepe nem fog változni. Előbbi esetében valószínűleg több online térbe helyezett szolgáltatásra és konferenciára számíthatunk.
A kérdésre, miszerint új irányba indulnak-e a brit közkönyvtárak, azt válaszolhatjuk, hogy nem - a könyvtárosok szerepében nem lesz igazi változás. Warriner megerősítette, hogy a Calderdale Könyvtár továbbra is korábbi szolgáltatásait fogja kínálni, melyek befogadnak és segítenek minden embert. Úgy véli, hogy a megfelelő tanulási lehetőségek ajánlása most fontosabb, mint valaha; beleértve a megfelelő digitális hozzáférést és a segítségnyújtás biztosítását. (ref.: Salamon Sára)


Megújul a könyvtár Győrben - A munkálatok után igazi közösségi tér várja az olvasókatFEL

Javában zajlik a felújítás a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér győri, Herman Ottó utcai épületében. A munkálatok október végéig tartanak és egy modern, új közösségi tér várja majd a könyvek kedvelőit ősztől. Lesznek mennyezetről függő fotelok, valamint babzsákok, ahonnan élvezhetik az olvasók a közösségi tér minden elemét.
A felújítás részben egy pályázatnak a része, melynek célja a fiatalok, a közösségek bevonása a könyvtár életébe. A felnőtt-olvasószolgálatot úgy szeretnék átalakítani, hogy egy olyan környezetet teremtsenek, ami eltérő a megszokottól, és nem a hagyományos, raktárszerű tér fogadja a vendégeket.
- Egy olyan téren dolgozunk, ahová jó lesz majd betérni, és ahol minden korosztály jól érzi majd magát. Lesznek mennyezetről függő fotelok, vagy éppen olyan babzsákok, amin ejtőzni lehet, és élvezni a közösségi tér minden elemét - fogalmazott lapunknak Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója.
Az új közösségi tér látványtervei mutatják: nem a megszokott helyre térhetnek be ősztől a könyvek kedvelői.
A különös felújítás része az is, hogy minél szokatlanabb legyen a hely, és több embert vonzzon be az utcáról. Ennek egyik eleme, hogy több esetben a mennyezetre fognak majd vetíteni, még érdekesebbé téve a könyvtári élményt. Az új térnek egyik fontos tulajdonsága lesz, hogy olyan környezetet adnak az olvasónak, ahol jó találkozni majd a szürke hétköznapokban.
A gyermekkönyvtár is megújul. - Kívülről-belülről megújulunk. Terveink még vannak. Jövőre szeretnénk a gyermekkönyvtárnak is egy méltó, felújított környezetet kialakítani. Ennek részletei még kidolgozás alatt vannak, de egy olyan gyermekbirodalmat szeretnénk, ahová a fiatalok nemcsak olvasni jöhetnek be, hanem szabadidős tevékenységet is folytathatnak. Többek között játszhatnak társasjátékokkal, vagy éppen modern számítógépes játékokkal - zárta szavait Horváth Sándor Domonkos.


1,1 md Ft az OSZK-nakFEL

Jelentős plusztámogatást kapnak a kultúrstratégiai intézmények - a tényt már korábban megírtuk, de most a rendelet is napvilágot látott. Az idén 13,5 milliárd forintot, jövőre pedig - 2023-tól az intézmények költségvetésébe beépülő jelleggel - több mint 17 milliárdot kapnak az országos jelentőségű előadó-művészeti intézmények, közgyűjtemények, amelyekkel ötéves finanszírozási szerződést is köt az állam. Az Operaház 2,5 milliárddal, Fekete Péter kulturális államtitkár kedvence, a Nemzeti Cirkuszművészet Központ félmilliárddal, az eddig is bőkezűen támogatott Vidnyánszky Attila-féle Nemzeti Színház 288 millió forinttal lesz gazdagabb. Égető gondokat orvosol viszont a pénz a rendkívül alulfinanszírozott közgyűjteményeknél, így ott az alacsony fizetéseken is tudnak majd emelni. A Nemzeti és a Néprajzi Múzeum 2,1; a Szépművészeti Múzeum 3,7 milliárdos többletforrást kap, tőlük jócskán lemarad az Országos Széchényi Könyvtár 1,1 és a Magyar Nemzeti Levéltár 1,5 milliárd forintos forrásbővülése.


Törekszenek arra, hogy minél kevesebb nyomtatott anyagot állítsanak elő (Gent, közkönyvtár)FEL

Gent város (263 ezer lakos, 65 ezer egyetemi hallgató) új központi könyvtára (Bibliotheek De Krook link ) többéves tervezés után 2017-ben nyílt meg. A könyvtár épületének külső megjelenése igen modern, korszerű technikai felszereltsége miatt pedig gyakran a jövő könyvtáraként is említik.
A könyvtárépület nyolcszintes, a felhasznált anyagok között az acél, a beton és az üveg dominál. Alaprajza a Schelde folyó ívét követi, konkáv alakú, erről kapta nevét (De Krook, ami flamandul kanyart jelent). Az épületben a szinteket szőnyeggel borított lépcsőházak kötik össze, ahol le is lehet ülni.

A földszinti teret agórának nevezik, itt található a központi tájékoztatás, vannak hagyományos bepolcozott terek, továbbá itt kapnak helyet az ideiglenes kiállítások. Hat képernyő tájékoztatja a látogatókat az éppen zajló programokról; ugyanez látható még 66 további képernyőn az épületben. Törekszenek arra, hogy minél kevesebb nyomtatott anyagot állítsanak elő ("papír nélküli könyvtár"), de azért megtartottak néhány brosúrát és hírlevelet. A bejárat közelében négy automata áll rendelkezésre a dokumentumok RFID-alapú visszavételéhez, egy ilyen működik az épületen kívül is. Ezek az automaták kapcsolódnak a szállító rendszerhez, amely a helyükre (a megfelelő szintre és szakcsoportba) viszi a könyveket. Szintén a központi tájékoztató pult mellett lehet önállóan átvenni az előjegyzett dokumentumokat. A kölcsönzés, hosszabbítás és a térítések/büntetések befizetése is automatikus eljárással történik; az elvégzett tranzakcióról az érintett e-mailben kap visszaigazolást. A földszinten található még egy hírlap- és magazin-olvasósarok is. Az olvasójegy a digitális szolgáltatásokat is elérhetővé teszi mind a könyvtárban, mind otthonról. A földszinti terekhez csatlakozik még egy nagy nyitott terasz, ahonnan szép kilátás nyílik az óvárosra. (Hogyan maradhat releváns a közkönyvtár?; ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Kiadványonként egyetlen kötelespéldánnyal gazdálkodnak Hollandiában link

Lehet üldögélni német könyvtárakban - úgy tűnik, van egy kivételFEL

Németországban a könyvtárakra a júliustól alkalmazott szabályozás vonatkozik: ahogyan múzeumokban, közlekedési eszközökön és más nyilvános terekben is, szájmaszkot kell használni és távolságot kell tartani. A vonatokon a rendszeresen bemondják e két szabály betartásának szükségességét. Emellett a közintézményekben és a vendéglátóhelyek zárt tereiben helykihagyással lehet csak helyet foglalni. Általános, hogy az ügyfelek és a pultok között - vagy akár vendéglői asztalok között plexilapokat helyeznek el. Könyvtárakban is lehet üldögélni. (MG)

A München Isar-parti Sendling városrészében található városi könyvtárból azonban azért vezetett ki a rendőrség egy 68 éves férfit, mert ő le mert ülni egy székre, hogy a könyvtár számítógépeit úgy használja. A covidszabályok értelmében a négy gép előtt ülni nem lehetne ugyanis: csak térdelni. Hans F. azonban el akarta olvasni az e-mailjeit, így fogott egy széket, odavitte az egyik gép elé, és leült.
Öt perc se telt el, és a könyvtár egyik dolgozója közölte vele, hogy álljon fel, ahogy másokra is rászólt, akik a nyugdíjas példáját követve egy kényelmesebb testhelyzetből akarták csak használni a szolgáltatást, amiért adójukkal és tagdíjukkal fizetnek. Amikor a könyvtár látogatói követve a kollegina utasítását felálltak, az illető egész egyszerűen elvette tőlük a széket, mesélte Hans F. a Bildnek. Ő viszont nem volt hajlandó felállni. A könyvtár dolgozója ezért kihívta rá a rendőrséget: a karhatalom négy embert küldött a helyszínre.
A müncheni rendőrség mindezt a Bildnek külön meg is erősítette. A könyvtár az ülési tilalmat azzal indokolta, hogy a covidjárvány miatt szeretnék kontrollálni, hányan vannak jelen, illetve a kényelmetlenebb testhelyzettel arra motiválni a látogatókat, hogy ne torlódjanak fel sokáig esetlegesen egymás mellett, egymáshoz közel a zárt térben, mint azt Judith Stumptner, az intézmény szóvivője a napilapnak elmondta.


E-könyvek: hozzáférés kontra birtoklásFEL

Az elmúlt években az e-könyvek birtoklása vált a preferált beszerzési modellé az előfizetéses modellekkel szemben. A forgalmazók és aggregátorok számos különböző modellt kínálnak az e-könyvek beszerzésének hatékonyabbá és egyszerűbbé tételéhez, beleértve a kurrens (front-file) tételek megvásárlását a forgalmazótól, valamint az igény szerinti / használók által kezdeményezett gyarapítást (demand-driven/patron-driven acquisitions, DDA/PDA) és a bizonyítékalapú beszerzési tervek különböző változatait. Ám minden egyes vételi modell különböző feldolgozási munkafolyamatokat von maga után, melyeknek nem csupán a terveket kell kezelniük, hanem a vásárlást, a katalogizálást és a példányok gondozását is szükséges koordinálniuk. Figyelembe kell venni a megjósolhatatlan éves költségeket, noha az előlegszámlák megkönnyítik a költségvetés készítését és a pénzösszeg kezelését. A forrásokra való előfizetés mindazonáltal egyetlen munkafolyamattal jár, és előre ismert kiadási tételt jelent. Ráadásul a gyűjtemény gondozását - beleértve a hozzáadásokat, a törléseket és az elavult források apasztását - a forgalmazó végzi. A cikk ütközteti a vételi és az előfizetéses modellek előnyeit és hátrányait (a gyarapításra, a feldolgozásra és a gondozásra is kitérve), és amellett érvel, hogy néhány kis méretű feldolgozó részleg számára az előfizetés, amennyiben elérhető, jobb modell lehet, mint a birtoklás. (E-könyvek: hozzáférés kontra birtoklás; sajnos csak autoref.)


Kötelespéldány: hogyan, mikor, mennyit és miértFEL

Paola Puglisi cikke az Olasz Könyvtáros Egyesület (AIB) könyvtárakkal és országos szolgáltatásokkal foglalkozó nemzeti bizottságának (Commissione nazionale biblioteche e servizi nazionali) 2019 őszén megjelent, az olaszországi kötelespéldány-rendszerről szóló felmérésére reflektál. - A szerző indítványozza a kötelespéldányok gyűjtése és megőrzése során jelenleg alkalmazott modell megváltoztatását. Szembe kell nézni a digitális kiadás és a digitális kommunikáció (a közösségi médiát is beleértve) okozta új kihívásokkal, hogy ne vesszenek el fontos, a körülöttünk lévő társadalomra és annak kifejezési formáira vonatkozó források.

Az online terjesztett digitális dokumentumok megőrzésével és a webarchiválással kapcsolatosan - melyre ugyan kitértek az említett rendeletek, de megvalósításukat elhalasztották - egyre sürgetőbb lenne a törvényi rendelkezés. Ennek előremozdítására 2019 márciusában adott be az AIB egy javaslattervezetet, amelyben többek közt arról is szó esik, mely dokumentumtípusok élvezzenek prioritást a webaratás során. A közösségi médiumok (Twitter, Facebook, Instagram) esetén is webarchiválást kellene folytatni, egy újfajta "kisebb anyagként" (materiale minore) kezelve az itt létrejövő tartalmakat, a hagyományos aprónyomtatványok mintájára.
Puglisi véleménye szerint a digitális dokumentumok esetében a többi dokumentumtípushoz hasonlóan kellene eljárni a kötelespéldány-kezelés terén, országos és regionális szinten gyűjtve azokat. Tekintetbe kell venni ugyanakkor a digitális könyvkiadás új formáit: ilyen az ún. liquid book, azaz folyékony könyv, mely automatikusan alkalmazkodik az eszközhöz, amelyen éppen olvassák, és amely tartalmazhat hangzóanyagot vagy videót is. Ezt a fajta digitális produktumot is érdemes lenne időnként "aratni", ennek feltétele azonban a kiadókkal való konstruktív kapcsolat. (A kötelespéldányról tizennégy év után: hogyan, mikor, "mennyit" és miért; ref.: Konrád E.)


Az új könyvtárral valóra vált a csatkaiak álmaFEL

A mesebeli község lakóinak valóra válhatott egy régi álma. A minap adták át a Magyar Falu Program keretein belül felújított Művelődési Házat és Könyvtárat.
Az eseményen Bognár Tímea polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondta el gondolatait, valamint Mikolasek Zsófia, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.
Bognár Tímea elmondta, hogy Csatka apró lépésekkel ugyan, de folyamatosan fejlődő település. - Időről időre sikerül felújítani egy-egy intézményünket. Forintban kifejezve a szerényebb beruházások közé tartozik a művelődési ház megújulása is. Ha egy település fontosnak tartja, hogy épületei megszépüljenek, megújuljanak, az mindig példa értékű. A település közösségi tere, a Művelődési Ház és Könyvtár méltó példa erre. Igazán büszkén tekinthetünk e megújult épületre, mely méltó módon tudatja az itt lakókkal, az átutazókkal, az idegenekkel, hogy ismét egy cél megvalósult, melyekért oly sokan és sokat küzdöttünk - részletezte a településvezető.


Szabadon böngészhető Babits Mihály és Török Sophie levelezéseFEL

Babits Mihály halálának nyolcvanadik évfordulója alkalmából vált elérhetővé a COPIA adatbázis, amely az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzött, a 19-20. századi magyar irodalom legnagyobb alkotóinak történeti forrásanyagait dolgozza fel. Elsőként a rendkívül gazdag Babits-hagyatékot.
A nemzeti könyvtár kézirattári gyűjtőoldala, az új Copia adatbázis, a Babits-projekt első ütemében a 6700 darabos levélhagyaték teljes körű feldolgozására és a közkincskörbe tartozó csaknem 2500 dokumentum online közreadására vállalkozik. A kutatók és a nagyközönség számára jól strukturált, sokrétű, a legkülönfélébb keresési szempontokat érvényesítő adatbázis keretében válik hozzáférhetővé ez a mintegy harmincezer oldalnyi kéziratanyag, hozzájárulva a további tudományos igényű levélkiadások megalapozásához is.
A távolról elérhető adatbázisban hosszabb távon leveleket, levelezéseket, kora újkori és újkori kötetes kéziratokat, önálló vers-, tanulmány- és regénykéziratokat, valamint analektákat (egyedi, nem levéltípusú dokumentumokat) szolgáltatnak.
Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzött Babits-hagyaték a 20. századi magyar irodalom legnagyobb kompakt gyűjteménye, amely nem kizárólag az irodalmi művek kéziratait őrizte meg, hanem a költő feleségének, Babits Mihályné Tanner Ilonának, alkotói nevén Török Sophie-nak köszönhetően egyedülálló fényképanyagot is, amely sokkal mélyebben mutatja meg kettőjük közös életét és a körülöttük szerveződő irodalmi és művészi közeget, mint az irodalom körében megszokott protokolláris felvételek.
Analógiák

Felsőfokon / középfokon képzettek optimális arányaFEL

Az ALA (a világ legrégebbi könyvtáros egyesülete) rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a könyvtárban dolgozó diplomások aránya ne legyen magasabb 33%-nál. Mert akkor pazarló a rendszer. Úgy tűnik, kb. hasonló a helyzet a légimentésben is. (MG)

HVG: Mihez kezdene, ha a különböző terepeken szerzett gyakorlatával egészségügyi miniszter lehetne?
Turi Péter, légimentő: - Szögezzük le, nem lennék miniszter! A választ azért nem kerülöm ki. Az első dolgom az lenne, hogy a világon mindenütt tapasztalt gyakorlatot igyekeznék meghonosítani. Ausztriától Szingapúron át Dél-Afrikáig az egy orvos - négy vagy öt szakdolgozó a hatékony betegellátási felállás. Az orvos diagnosztizál, terápiát határoz meg, elvégzi a szükséges beavatkozást, de nem írogat, nem tologat beteget, nem futkos eszközökért. Ahhoz túl drága a munkaideje és a tudása. A tisztességesen megfizetett, kompetens szakdolgozók végzik ezeket a tennivalókat.
Praktikus

A szűkösség pszichológiája... Könyvismertetés QR-segítséggelFEL

Viselkedésgazdaságtan: a szegények gazdálkodása - ez a címe annak a podcastnak (interneten hallgatható hanganyag), amely két könyvet ismertet:
- Mullainathan - Safhir: A szűkösség pszichológiája link
- Banerjee - Duflo: Poor economics link
Ha az utóbbi nem is, az előbbi feltehetően több hazai könyvtár polcán megtalálható. Ezért nincs sok akadálya annak, hogy az előbbi borítójára e podcastra mutató qr-kódot ragasszunk, megelőzve, illetve bátorítva használóink érdeklődését.
S annak sincsen akadálya, hogy mi is eltűnődjünk: hogyan hat a bármiben szegényekre - köztük ránk, könyvtárosokra és használóink túlnyomó többségére - a szűkösség könyvben ismertetett elmélete és gyakorlati hatásai. (MG)

A podcast ismertetője: A piaci fundamentalisták szerint a kapitalizmusban mindenkinek egyenlő esélye van sikeresnek lenni, meggazdagodni. A viselkedésközgazdaságtan - köztük az epizódban tárgyalt Nobel-díjas szerzők - viszont bemutatja, hogy a szegények jelentős hátrányban vannak a már gazdagokhoz képest, a pálya feléjük lejt. A szegények gazdálkodása sokkal nehezebb, mint a gazdagoké.
Kisszínes

Bárkit, így könyvtárosokat is megfigyelhet az államFEL

Titkos megfigyelésnek vethetnek alá mások mellett könyvtárosokat és pedagógusokat is, miután egy januári törvénymódosítás a teljes közszférára kiterjesztette a korrupció megelőzését szolgáló megbízhatósági vizsgálat lehetőségét.
Ez túlzott, indokolatlan és jogilag nem igazolható beavatkozást jelent olyan emberek magánéletébe is, akik munkájuk során nem találkoznak ügyfelekkel, vagy nincs is olyan döntési jogkörük, amellyel valakit jogosulatlanul előnyben részesíthetnének.
Emiatt alkotmányjogi panaszt nyújtottunk be három, közszférában dolgozó ügyfelünk képviseletében, akik munkaköre egyáltalán nem indokolhat megbízhatósági vizsgálatot.
Ebben az ügyben munkánkat a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma segíti.

Április végén sok közszférában dolgozót ért meglepetésként a hír, hogy a rendőrség "megbízhatósági vizsgálatot" folytathat le vele szemben. A vizsgálat célja a közszolgálat tisztaságának megőrzése, a korrupció megelőzése, az eszközei pedig változatosak. Klasszikus formája, hogy a nyomozók a vizsgált személy munkája során reálisan előforduló helyzetet imitálnak, melyben megpróbálják megvesztegetni. De arra is lehetőség van, hogy a vizsgált személyt titkosan megfigyeljék - a megfigyelés érinthet személyt, lakást vagy egyéb helyiséget, de hivatali helyiségben és hivatali járműben is végezhető.


10% kedvezményt kap az, aki olvas NagyszalontánFEL

Kis kávézó várja a betérőt a nagyszalontai (Salonta) Csonkatorony tövében a városi könyvtár tőszomszédságában. Arany János ülőszobra alatt azonban ennél több is történik. A két helyiség egyikében 5% engedményt kap fogyasztásából az, aki nem nyomkodja kütyüjét. És 10%-ot pedig az, aki olvas, helyi, vagy hozott anyagból - mondja a tulaj. Mint mondja, az a célja, hogy az elmélyültebb időtöltést ösztönözze, illetve közösséget építsen a betérő fiatalokból. Mindezt a hely szelleméhez illő, Arany János korát megidéző modern környezet, könyvek és játékok segítik.
A helyiség mellesleg kellemesen dekorált, a falat Arany János családi köre díszíti (fénykép), és kényelmes fotelban fogyasztható el a rendelt ital vagy fagyikehely.
A két kávézóhelyiségen kívül az udvar is találkozóhelyként működik. A kerthelyiség mellett vetítésre, színjátszásra való hely is található. A vetítővászon praktikusan a Csonkatorony hátfala.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. augusztus 19.  • Továbbküldöm a hírt

Kevesebbet kell majd olvasni a pedagógusképzésben - határ lesz a NAT szintjeFEL

A pedagógusképzés gyökeres átalakítására készül a kormány. Elvileg a lemorzsolódást kívánják visszafogni a képzés idejének és tartalmának csökkentésével. Sok szakember ellenzi a tervet, van, aki szerint egyetemes elbutuláshoz vezet.
"Ez egy olyan kísérlet, aminek egyáltalán nem lesz jó vége, már rövid idő alatt komoly visszaesést hoz majd a minőségben - foglalja össze a véleményét Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. - Ha a tanárhiányt és az egyetemi lemorzsolódást azzal próbáljuk orvosolni, hogy a pedagógusképzésben kevesebbet kell majd olvasni és tanulni, s így könnyebb lesz felkészülni a pályára, az biztosan az egyetemes elbutulás felé vezető út."


Cinikus választ ad a hatóság a vicces videók közt megbújó pornóraFEL

Miközben a törvény teljes szigorával csaphatnak le a hatóságok a kormány által "homoszexuális propagandának" minősített könyvekre, a netről nem sietnek eltakarítani a korhatárjelzés nélküli pornót.
"Az Internet Hotline tevékenysége nem hatósági eljárás (...) törvényi felhatalmazás hiányában a jogellenes tartalom törlésére senkit sem kötelez, a kifogásolt tartalom eltávolítását mindössze kérheti a szolgáltatótól." Ezzel pattintották le a HVG újságíróját, amikor magánszemélyként azzal a bejelentéssel fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), hogy a kormányközeli Origo videómegosztója, a Videa korhatárjelölés nélküli, "vicces" besorolású videói között számos pornográf tartalmú kisfilm látható.
Kiemelt Katalist-hír

Egészség és szociális segítség - legélénkebb érdeklődés az USA könyvtáraibanFEL

Az IFLA online kongresszus tegnapi Egészségtudományi szekcióban elhangzottak nyomán érdekes cikkre bukkantam.
Whiteman ED, Dupuis R, Morgan AU et al.: Public libraries as partners for health - Nyilvános könyvtárak mint partnerek az egészségben. Prevention of Chronic Disease 2018. 15. 170392. link . Az elemzett felmérésben az Egyesült Államokban dolgozó könyvtárosok vehettek részt 100 kérdésből álló online kérdőív kitöltésével. (Válaszadó: 262 fő) Az alábbi lista a válaszadást megelőző hónapban megválaszolt kérdések százalékos előfordulását mutatja. (2017.)
- Foglalkoztatás (álláskeresés, önéletrajzírás, munkavállalói készségek) 94.0%
- Pénzügyi segítség, pl adóbevallás készítése 80.0%
- Táplálkozás 70.0%*
- Segítségnyújtás időseknek 66.0%
- Testmozgás 66.0%
- Regisztráció szavazásra 63.0%*
- Közlekedés 52.0%
- Jogi kérdések 51.5%
- Szociális támogatás igénylése és jövedelem beosztása 51.0%
- Mentális betegségek 50.0%
- Drogproblémák 48.5%
- Testi fogyatékosságok 45.0%
- Élelemhez jutás 40.0%
- Biztonságos, megfizethető szállás 39.0%
- Hajléktalanság 38.5%
- Egészségügyi biztosítás 30.5%
- Megfelelő orvosi ellátás keresése 28.0%*
- Börtönből szabadultak visszailleszkedése 25.0%
- Fogamzásgátlás 23.0%
- Családi vagy párkapcsolati erőszak 22.0%
- Gyermekkori trauma 22.0%
- Bevándorlás 18.0%*
- Szexuális és nemi identitás 18.0%
* városokban magasabb válaszadási arányt mértek, mint nem városias környezetben

Érdekességképp ajánlom a kollégák figyelmébe, összevetésül a saját könyvtárunkban mérhető gyakorlathoz. A mi intézetünkben / könyvtárunkban kutatott témák nagyjából lefedik a fenti listát, viszont nem jellemző, nem kutatjuk a közlekedési kérdéseket (kivéve munkahelyi stressz) és a börtönből szabadultak ellátását.
Fogamzásgátlás helyett a meddőségi problémák vannak fókuszban. Talán használható a fenti információ. (Somorjai Noémi, SE Magatartástudományi Intézet, Könyvtár)
Információforrások

Elhallgatva - a háborúkban megerőszakolt nők emlékezeteFEL

Új fejezetet akar nyitni az emlékezetpolitikában a főváros a Háborúkban megerőszakolt nők emlékművével. Az előkészítés is a mű része lesz, sőt lehet, hogy az maga a mű.
"Nem az áldozatiságon, hanem a szolidaritáson van a hangsúly. A mindennapjainkat átszövő erőszak kultúrája nemzedékeken át öröklődik. Ezt a kört meg kell törni, első lépésként azzal, hogy beszélünk erről az erőszakról" - mondja Pető Andrea történész.
Az alapos előkészítő munka a nagyközönség számára is követhetővé vált az elhallgatva.hu link holnapon, ahol elérhetővé tettek minden, a projekthez kapcsolódó tartalmat, sőt személyes történeteket is fel lehetett tölteni.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról