Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2021/36., okt. 6.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A rászorulók szempontját tartják szem előtt New York és Queens közkönyvtárai is - plusz 400.000 használó!
Magyar tartalom a betiltott könyvek hetén - Az idei rendezvény a Rutgers Egyetemen (USA)
Nagy szükség volt a Meseország mindenkié c. könyvre
A cenzúra akkor érvényesül, ha senki nem beszél róla - az Amerikai Könyvtár Szövetség a Betiltott könyvek hetén
A könyvtárak meghosszabbítják a hollandok életét
10 perces nemzetközi könyvtáros #65: Tudd elmondani: miért hasznos az információ / informáltság? (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Legyen-e az amerikai könyvtárosok egyesületéhez hasonló Betiltott könyvek hete Magyarországon is?
Internetezéstől a dragqueen storytime-ig - a Brooklyn Közkönyvtár kínálata
Gyorstapaszok gyakori használóiélmény-hibákra (olvasóink szavazatára)
Libraries4future - komolyan gondolják a jövőt
Mit tehet a könyvtár az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért?
Megújult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye
Ismét felcsendülnek a lélekmelengető dallamok Debrecenben
Közösségi tér nyílik Debrecenben - KraftLab
Tízezer könyvet adományoz a HVG Könyvek a felsőoktatási intézményeknek - 2.0 alapon
Könyvtári napok jönnek egész októberben a Somogyiban: biciklitúra is indul a Könyves Vasárnapon

Analógiák

Gyerekek szintjén tájékoztatják a gyerekeket - úgy tűnik; megéri

Praktikus

Zsebben hordott e-olvasó vs. polcon gyűjtött házi könyvtár
Ingyenes a Windows 11
Ülésterápia - mozogj félóránként!

Kisszínes

A túl sok és a túl kevés szabadidő is gondot okoz

Információforrások

'Öltözködő feleséget meglepni modortalanság' - marketingbe kezdett a MEK?
Alkoholprobléma... (WHO)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A rászorulók szempontját tartják szem előtt New York és Queens közkönyvtárai is - plusz 400.000 használó!FEL

Ahogyan a KIT múlt heti számában jelezte, a Brooklyn Public Library eltöröl minden késedelmi díjat. A Library Journal tegnapi cikke szerint a másik két nagy New York-i közkönyvtár is hasonlóan jár el...

Október 5-én a három New York-i könyvtár - a Brooklyn Public Library (BPL), a New York Public Library (NYPL) és a Queens Public Library (QPL) - bejelentette, hogy többé nem számítanak fel késedelmi bírságot a könyvekre és más kölcsönzött dokumentumokra. Így tehát New York lakosság egy korosztályának sem kell késedelmi bírságot fizetnie a lejárt anyagok miatt. A három szolgáltató törölte az összes korábbi késedelmi bírságot is, amivel mintegy 400.000 befagyasztott olvasójegy zárolását oldotta fel, mely esetekben tulajdonosok több mint 15 dollár késedelmi díjat halmoztak fel - akiknek több mint fele a rászoruló közösségekben található. (ref.: MG)


Magyar tartalom a betiltott könyvek hetén - Az idei rendezvény a Rutgers Egyetemen (USA)FEL

A betiltott könyvek hete alkalmából az amerikai könyvtárak különös figyelmet szentelnek az intellektuális szabadságot korlátozó cenzúrának szeptember utolsó hetében. A New Jersey állambeli Rutgers egyetem sem kivétel. A hallgatók, oktatók és könyvtárosok által közösen szervezett fő esemény látszólag mindössze egy másfél órás program, ahol a résztvevők 2-3 perces részleteket olvasnak fel betiltott művekből, háttérinformációval szolgálnak a betiltás okáról, időpontjáról és helyszínéről, illetve 5-8 perces villámelőadásokban járnak körül egy idevágó témát.

A szervezés, felkészülés és az esemény utóélete miatt a hatás azonban sokkal jelentősebb. A kutatási segédanyagok link , blog posztok link , virtuális kiállítások és könyvborító képgalériák link állnak a hallgatóság rendelkezésére, az esemény előtt és után is. Év közben lehet gyűjteni az ide illő programokat, mint például a Betiltott könyvekkel lefekvő Big Ben kiállítás. link link
Sajnálatos módon mindig szolgálhatunk kuriózummal magyar nézőpontból is. Tavaly a szamizdatról szóló előadás jelentett újdonságot amerikai hallgatóinknak link link , a választásom Konrád György angolul is olvasható művére esett. Az idén a Meseország mindenkié kötet kínálkozott témaként, a könyvet az elmúlt évben történtek miatt ismertettem link . A Házasodik a királyfi története kiváló választásnak bizonyult, a közismert angol változat miatt a résztvevők megbűvölve és értő fülekkel hallgatták a magyar verset.
A program egyik aktív résztvevője a könyvtáros és könyvtár szakon oktató kollégánk, Nancy Kranich, aki az ALA elnökeként a "Könyvtár: a demokrácia sarkköve" mottót választotta 2000-ben. A húsz évvel ezelőtti kezdeményezés révén, eredeti célkitűzésének megfelelően, ma az amerikai "könyvtár véd a tudatlanság önkényuralma ellen" link . (Hajnal Ward Judit, Rutgers Egyetem, USA)

A vonatkozó képgalériát ld.: link
1. Betiltott könyvek, virtuális kiállítás részlete (Rutgers Egyetem)
2. Piramis: csendes betiltás, panaszolt betiltás, független fél által megállapított betiltás
3. A betiltások leggyakoribb okai címkefelhő: leginkább színes szexuális tartalmak
4. Betiltott könyvek hete plakát: "A cenzúra elválaszt bennünket"
5. Betiltott könyvek hete: A cenzúra: zsákutca. Találd meg az olvasás szabadságát.
6. Betiltott könyvek, virtuális kiállítás részlete (Rutgers Egyetem)
7. Virtuális felolvasás és beszélgetés az olvasás szabadságáról - plakát
8. Szamizdat könyvek - múlt évi plakát Hajnal Ward Judit előadásáról (Rutgers Egyetem)


Nagy szükség volt a Meseország mindenkié c. könyvreFEL

A genderkutató-projektkoordinátor, Rédai Dorottya szerint döbbenetes dolgok történtek azóta, amióta meghozták a melegellenes törvényt.
"A magyar gyerekkönyvpiacon egy év alatt eladni valamiből harmincezer példányt, óriási nagy szó. Most érkezik a negyedik utánnyomás és szépen fogy most is a könyv, becsomagolva is. Ebből is látszik, hogy nagyon mellélőttek ezzel az LMBT ellenes politikával, mindamellett, hogy persze ijesztő az a tendencia, hogy szinte egyik napról a másikra átfordultunk ilyen spicli országgá, amiben magánszemélyek jelentik fel a könyvesboltokat és könyvtárakat amiatt, hogy ott van a polcokon akár a Meseország mindenkié, vagy a Szivárványcsaládokért Alapítvány által nemrég kiadott Micsoda család! című könyv."
Rédai hozzáteszi, hogy emellett a verbális és fizikai agresszió és erőszak is megjelent, ami ijesztő. "Döbbenetes dolgok történnek, amióta meghozták a melegellenes törvényt. Mintha nem létezne az az alapvető morális kiindulópont, hogy nem bántom a másikat. És ez mind ennek a politikának a számlájára írható. Ez egy hosszú folyamat, ami már 2010-ben az alkotmány átírásával elkezdődött, amikor definiálták, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke. És onnantól kezdve fokozatosan haladtunk idáig. Lehet, hogy a Meseország... felgyorsította ezt a folyamatot, de ez létezett már, és szerintem mindenképp eljutottunk volna idáig. Azt látom, hogy a dolog felrázta a többség demokratikusan gondolkozó részét is, akiket sokkolt, hogy ez megtörtént. Megértették, hogy ez ellen már ki kell állni, mert ez most már tényleg nem elfogadható. A mesekönyv is része lett ennek a fellépésnek. És lett egy összefogás az LMBT és az őket támogató, változtatni akaró szervezetek között is. Együtt jobban és hatékonyabban tudunk fellépni, és amennyire lehetett, szerintem megerősödött az LMBT aktivizmus is."


A cenzúra akkor érvényesül, ha senki nem beszél róla - az Amerikai Könyvtár Szövetség a Betiltott könyvek heténFEL

A Betiltott könyvek hete a betiltott, vitatott vagy kifogásolt (angol szóval: challenged) könyveket állítja reflektorfénybe egy hétre. Az Amerikai Könyvtár Szövetség szerint ezt a jelzőt kapja az a könyv, amelyet "egy személy vagy csoport megkísérel a polcokról eltávolítani vagy a hozzáférést korlátozni". A kifogásolás gyakori oka a műben szereplő erőszak, a korosztálynak nem megfelelő tartalom, durva, sértő nyelv, szexuális tartalom, LMBT-vonatkozás vagy vallási hovatartozás. A leggyakrabban bejelentett könyvekről az ALA listát vezet éves lebontásban, illetve korosztály és műfaj szerint link link

A cenzúra okainak tanulmányozását több szempontból is elengedhetetlennek tartjuk link . Az olvasók felvilágosítása és tájékoztatása ugyanolyan fontos, mint a könyvtárosok felkészítése, sőt, felvértezése az incidensek ellen. Az ALA pontosan ezt teszi, amikor formanyomtatvány- és válaszlevél-mintákat bocsát tagjai részére; vö.: link és link .
A Rutgers Egyetemen könyvtáros és könyvtár szakon oktató Nancy Kranich az ALA elnökeként a "Könyvtár: a demokrácia sarkköve" mottót választotta 2000-ben. A húsz évvel ezelőtti kezdeményezés révén, eredeti célkitűzésének megfelelően, ma az amerikai "könyvtár véd a tudatlanság önkényuralma ellen" link .

"A cenzúra akkor érvényesül, ha senki nem beszél róla. Ezért fontos és üdvözlendő esemény a Betiltott könyvek hete a könyvtárakban" - írta tavalyi blog posztjában a betiltott könyvek hetén az egykori ALA-elnök és a szólásszabadság elkötelezett híve link (ref.: (Hajnal Ward Judit)

Régebbi hírforrás(ok): A betiltott könyvek hetének közeledtével élesedik a küzdelem a cenzúra ellen link Betiltott könyvek -- adventi kalendáriumon link

A könyvtárak meghosszabbítják a hollandok életétFEL

Sok kutatás bizonyítja, hogy a szellemi egészség kihat az élettartamra. Bár a holland tanulókör-platform ezt konkrétan nem említi honlapján, lényegében ebben segítik az idősebb embereket. (MG)
- Buli van! Szeptember 30-án nyitott a 100. Studiekringen50plus platform link tanulmányi kör Velsen település közkönyvtárában. Szép fénypont a "Magány elleni hét" kezdetén. Öt év alatt a könyvtári hálózat segítségével a Gelderland tartományban 30-ra, egész Hollandiában pedig 100 -ra nőtt a nyugdíjas tanulókörök száma - írja a könyvtáraknak ia szolgáltató Rijnbrink kulturális tanácsadó vállalat beszámolója.
A tanulókörök tagjai továbbtanulhatnak, lépést tarthatnak a társadalmi változásokkal, hogy tehetségüket kihasználva aktív életet éljenek. Mindezt pozitív módon; a másokkal való változatos, tartalmas kapcsolatok révén. Ez általában egy szoros közösséget hoz létre, melynek tagjai gondoskodnak egymásról és egymás lelki tevékenységéről. A végső cél az, hogy a résztvevők tágabb képet kapjanak, és "lelkileg gazdagabbnak" érezzék magukat. Ez pozitív hatással van kognitív és szociális egészségükre (mentális és közösségi jólétükre), jobban érzik magukat, aktívabban vesznek részt a társadalomi életben, csökken a magány érzése.

A tanulókörök különösen a könyvtárak országos hálózatán keresztül terjednek. Ugyanis céljaik - személyes fejlődés, egész életen át tartó tanulás - szorosan illeszkednek egymáshoz.

A platform weboldalán látható a tanulmányi körök eloszlása. Feltűnő, hogy még mindig számos fehér folt van, különösen az ország északi és déli részein. (ref.: MG)


10 perces nemzetközi könyvtáros #65: Tudd elmondani: miért hasznos az információ / informáltság? (olvasóink szavazatára)FEL

Az IFLA 65. feladata a stratégia 1.1 pontjához kapcsolódik, mely szerint a könyvtárosok segíthetnek megmutatni az erejüket a fenntarthatósági célok megvalósításában. A szervezet szerint ehhez mindenféle információhoz hozzáférést kell nyújtani. Gyakran a kormányzati információk megosztását emelik ki az átláthatóság miatt. De más információk is fontosak az erős társadalomhoz. Például fontos a mezőgazdaságban, egészségügyben, oktatásban, innovációban vagy a klímaváltozás elleni tevékenységekben. A könyvtárosok segíthetnének átfogó, támogató stratégiát kidolgozni az információk átadására. Ehhez a döntéshozókat és tanácsadóikat kell meggyőzni.
Az IFLA most arra kéri a könyvtárosokat: adjanak meggyőző magyarázatot, miért fontos az információkhoz való hozzáférés. Akár egy konkrét személy elképzelésével, hogy őt milyen érvekkel lehetne meggyőzni. Az érvelés legyen minél rövidebb és meggyőzőbb [vö.: liftes beszéd: link - szerk.]. Nem szabad feltételezni, hogy a meggyőzendő személy tisztában van a könyvtárosok feladataival. Be kell mutatni számára a könyvtárosok munkájának hatását. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan demonstráljuk könyvtárunk értékét a felhasználóknak? (olvasóink szavazatára) link

Megkérdeztük: Legyen-e az amerikai könyvtárosok egyesületéhez hasonló Betiltott könyvek hete Magyarországon is?FEL

A kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
24 - Igen
9 - Nem
4 - Okafogyott: nálunk nincsenek háttérbe szorított könyvek.
Ha a hasonló, 2014-ben feltett kérdés kapott adatait is figyelembe vesszük, akkor a következő diagramot kapjuk: link .
Ebből kitűnik, hogy az utóbbi években érzékenyebbek lettek a válaszadók a témára, többen látnak fontosnak egy az USA-belihez hasonló rendezvényt (feltehetően a közelmúlt eseményei kapcsán). Csökkent azoknak a száma, akik - bár a hazai könyvtárosi öncenzúra elérte a sajtónyilvánosságot link - a hazai könyvtáros közösségben okafogyottnak látják a témát.

Régebbi hírforrás(ok): Kisvárosok: nincs a polgármesterektől független nyilvánosság link Öncenzúrára kényszerülhetnek a könyvtárak az Amnesty International szerint - nem alaptalanul link

Internetezéstől a dragqueen storytime-ig - a Brooklyn Közkönyvtár kínálataFEL

Hogy néz ki, mire használják nálatok a könyvtárt? - kérdezte a Klub Rádió műsorvezetője Orsós László Jakabot, a Brooklyn Közkönyvtár művészeti igazgatóját.
- Az internetezés az egyik legfontosabb dolog. Külön teremrendszerek vannak erre. Irdatlanul, exponenciálisan megy fel az e-könyvek száma. Tömegesen töltik le. Emellett mindenféle oktatás megtalálható: kisvállalkozási oktatás, bevándorlók bevezetése az ország kultúrájába és felkészítésük az állampolgársági tesztekre, adószakértés, nyelvóra, filmklub... A könyvtár egy héten több ezer programot biztosít a hatvan épületében, ingyen. Reggel 8-tól vannak gyerekprogramok. Az is belefér, hogy dragqueen-ek [női ruhába öltözött férfi előadók] tartanak storytime-ot, azaz olvasnak, mesélnek. Ami miatt az orosz emigránsok, akik Brooklyn tengerparti részén élnek, kivonultak a könyvtár elé és tüntettek. Szintén a mi feladatunk volt e helyzetet kezelni. (...) Másnap reggelre lépnünk kellett. Írtunk egy levelet, amelyet kitettünk a könyvtárban, hogy
- a mi döntésünk volt
- nem gondoljuk, hogy bárkit, bármit is megsértene
- támogatjuk ezt
- a közönségünk is támogatta: 150 család vett részt rajta
- a dragqueen-ek is jól dolgoztak: bejönnek drag-ben és mesélnek sztorikat. (Meghallgatható: 25'50")

Régebbi hírforrás(ok): New York-i magyar könyvtáros; ahogyan a rasszizmust és a megújulás lehetőségét a könyvtárból látja link

Gyorstapaszok gyakori használóiélmény-hibákra (olvasóink szavazatára)FEL

Ha a weboldaladon nem a legoptimálisabb a felhasználói élmény, látogatókat és bevételt veszíthetsz. A Whereoware kreatív igazgatója, Tim Frost szerinti leggyakoribb hibák:
- bonyolult elrendezés, túl sok kínálattal
- hosszú, tolakodó űrlapok
- nagy fájlok (gyorsabban betölt az oldal, ha ezek tömörítve vannak)
- gyenge interaktivitás (a kattintható elemek legyenek kontrasztosak, pl. más színűek)
- olyan tartalmak amelyek nem a célközönség szempontjai szerint készültek
- gyenge mobilos használhatóság.
E szempontok adják a biztos lábakon álló, pozitív felhasználói élmény alapját. Egyik sem bonyolult, mégis túl sok weboldalról hiányoznak.

Hozzáférés (percepció) - Amit szabványok is szorgalmaznak. Maya Stern, a Creative Navy projektmenedzsere javasolja, hogy olyan színeket használjunk, melyeket könnyű olvasni, nem zavarják a szemet. A kontraszt segíti a vizuális hierarchiát, valamint kellemessé teszi a digitális termék látványát.

Tartalom - Salman Aslam, a MuchNeeded marketingigazgatója szerint az egyik legfontosabb szempont a használhatóság és a felhasználói élmény. Az egyik legnehezebb dolog az, hogy olyan tartalmat hozzanak létre, amely segíti a felhasználót, nem pedig termékeket próbál eladni. Aslam szerint ennek a filozófiának ki kellene terjednie a designra is.
A felhasználói élmény előtérbe helyezése bizony ráfordítás. Ezt segíti a rendszeres visszajelzés: a használók megkapják-e a vágyott élményt. Hiba, ha úgy gondoljuk: mi jobban tudjuk. Kérdezzünk, illetve hallgassuk meg a célközönség véleményét.

A kellő szakértelemért megéri kiszervezni a feladatot. Persze, a külső, összetett kérdésekhez értő szakembergárda kiválasztása is kritikus sikertényező.
Kattints tehát saját weboldaladra; megfelelő felhasználói élményt biztosít-e. Néhány kisebb javítás is nagy változást hozhat - a látogatók és a szervezet teljesítménye esetében is. (ref.: Salamon Sára)


Libraries4future - komolyan gondolják a jövőtFEL

Úgy tűnik, hogy Németországban nem csak egy környezettudatos könyvtári szervezet van, hanem több is. (A Zöld Könyvtárak hálózatáról itt írtunk: link )

A Libraries4Future nemzetközi szervezet célja, hogy a könyvtárakat és azok alkalmazottait, könyvtároshallgatókat és gyakornokokat a könyvtári gyakorlatban és kutatásban világszerte az éghajlat- és erőforrásvédelem szereplőivé tegye.
A Fridays4Future nevére nem véletlenül rímelő szervezet honlapján sok nyelven megfogalmazza céljait - magyarul éppen nem :( Tevékenységeikről blogjukban link is olvashatunk. A szervezet döntően német tagjai mellett találunk osztrák és szlovák könyvtárt is. (MG)


Mit tehet a könyvtár az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért?FEL

A hústermelés a felelős az élelmiszeriparban keletkező üvegházhatású gázok 60 százalékáért - mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya. A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi káros anyag kerül a légkörbe, mint növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát is a vágóállatok etetésére termesztik. (HVG)

A címben feltett kérdésre a válasz: SEXI modell, azaz: érzékenyítés, példamutatás, információgyűjtés.
- A vonatkozó információt az illetékes szakkönyvtár vagy akár egy közkönyvtár is összegyűjtheti.
- Az összegyűjtött tartalmakat kínálhatja is a könyvtári hálózat, vagy saját és másokkal együtt szervezett rendezvények keretében.
- Saját intézményében - pl. büfé - csökkentheti a húskínálatot - más, hasonló élvezeti értékű ételekkel kiváltva őket (ezt Németországban például egyre több intézmény lépi meg). (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Társadalmi célok megvalósításában segíthet a könyvtár - SEXI modell link

Megújult a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei GyűjteményeFEL

A zenei világnapi megnyitó után nagyobb alapterülettel és közösségi térrel várja az olvasókat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új helyszínre költözött Zenei Gyűjteménye.
Október 1-jén, a zene világnapján adja át a könyvtárhasználóknak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) megújult Zenei Gyűjteményét Gy. Németh Erzsébet, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese és Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója.
Ezzel másfél hónap alatt - a kibővített Békásmegyeri Könyvtár és az új Körúti Könyvtár után - immár a harmadik fővárosi könyvtári fejlesztést vehetik birtokba az olvasók.
A beruházás eredményeként a Zenei Gyűjtemény az FSZEK Központi Könyvtár teljes 8. emeletén, korszerű belsőépítészeti környezetben, az eddigieknél nagyobb alapterületen, megújult szolgáltatásokkal várja olvasóit. A gyűjtemény gerincét adó sok ezer zenei szakkönyvet, kottát és hangfelvételt a korábbinál kényelmesebben, a Központi Könyvtárban lehet elérni.
Újdonság a Közösségi tér, amely egyéni vagy közös tanulásra, zenés foglalkozások, beszélgetések, könyvtári órák tartására alkalmas. A Music Space az elmélyedés, alkotás, inspirálódás helyszíne, ahol már nemcsak zenehallgatásra, filmnézésre, adatbázisokban való kutatásra, hanem nyílt forráskódú kottaszerkesztő, videóvágó, kép- és szövegszerkesztő szoftverek használatára is lehetőség lesz.
A tágasabb elhelyezésnek köszönhetően raktárból szabadpolcra került Dienes Gedeon tánctörténész, mozdulatművész ritka könyvekből álló hagyatékának jelentős része és több zenei folyóirat is.


Ismét felcsendülnek a lélekmelengető dallamok DebrecenbenFEL

Újraindul a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, valamint a DE Zeneművészeti Kar közös "hangversenysorozata". A több éves múltra visszatekintő, Lélekmelengető néven ismert zenés koncertsorozaton a DEENK és a ZK ifjú tehetségei ismert szerzők darabjait adják elő, rendhagyó módon a könyvtár tereiben.
A nyitóelőadás különleges jelentőséggel bír, mivel ez lesz az első olyan esemény, amelyet az úgynevezett Szigetben rendeznek. Ez a tér egyike azoknak az egységeknek, amiket a közösségi élet segítése céljából még 2020-ban alakítottak át, fejlesztettek, de a koronavírus-járvány miatt még nem lehetett használni.
A zene világnapja előestéjén a Zeneművészeti Kar hallgatói olyan ismert zeneszerzők műveit adják elő, mint Telemann, Bach, vagy Sammartini.
- A Lélekmelengető azt jelképezi, hogy a könyvtár egy élő közeg, ahol az emberek és az információk találkoznak, ahol a magányos kutatástól a közösségi élményig sok mindenre van tér. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy az egyetemi polgárok, vagy a város bármely pontjáról érkező debreceniek megálljanak és feltöltődjenek - mondta a hirek.unideb.hu portálnak Karácsony Gyöngyi, DEENK főigazgatója.


Közösségi tér nyílik Debrecenben - KraftLabFEL

Egyedülálló vállalás egy márka részéről: akiknek csak a hely, a közösség vagy az eszköz hiányzott, hogy újító ötleteiket megvalósítsák, azok számára a Telekom Debrecenben megnyíló, fiataloknak szánt alkotótere, a KraftLab minden szükséges feltételt biztosít a kiteljesedéshez. A KraftLab az együttműködés erejét is megmutatja: a kreatív műhely koncepcióját ugyanúgy az érintettekkel, vagyis a Z és Y generáció tagjaival együtt alakították ki, mint a megnyitóhoz kapcsolódó nyitóbuli programját.
A Telekom Kraft egyedi kezdeményezés. Olyan vállalás a Telekomtól, aminél a cél, hogy megváltoztassa a fiatalok életét, rávilágítson azokra a helyzetekre és lehetőségekre, amikor a fiatalok közösen vagy egy márkával összefogva hatalmas dolgokra lehetnek képesek! Olyan program, ami segít a fiataloknak pozícióba kerülni. Ehhez mostantól minden feltétel adott: Debrecenben megnyílik a KraftLab, ahol a fizikai helyszín, a technológiai háttér és a mentorálási segítség is rendelkezésre áll az újító elképzelések megvalósításához.
A KraftLab koncepcióját a fiatalokkal együtt alkotta meg a Telekom, és a kereteket is a Z és Y generáció sikeres újítói alakítják. Magát a frissen megnyílt KraftLabet is ők maguk mutatták be a sajtó képviselőinek: olyan krafterek voltak az esemény házigazdái, akik már letették a névjegyüket innovátorként (például játékfejlesztőként, egy digitális médiatermék elindítójaként, filmrendezőként). Nem csak abban van tapasztalatuk, hogy milyen úton lehet eljutni az ötlettől a befektetőkig és a piacig, hanem abban is, hogy milyen digitális eszközök és technikák nyújtják a leghatékonyabb támogatást a szintlépésben; hogy milyen sokat jelent a közösség ereje és a professzionális szakértői háttér, amit a Telekom Kraft tett és tesz a projektjeik mögé.


Tízezer könyvet adományoz a HVG Könyvek a felsőoktatási intézményeknek - 2.0 alaponFEL

A tavalyi jótékonysági gyerekkönyv-akció után visszatér a könyvadományozási program. A fiatal értelmiség tudásának gyarapítása, gondolkozásának fejlesztése mindannyiunk kötelessége. A HVG Könyvek most több mint 10 000 gondolatébresztő könyvvel támogatja ezt a célt, egyetemek és szakkollégiumok hallgatóihoz és az intézmények könyvtárába juttatva el a kiadó fontos műveit.
Az olvasojegy.hvg.hu weboldalon egyetemek, vagy felsőoktatási intézményekhez kapcsolódó szervezetek (szakkollégiumok, HÖK-ök, könyvtárak) jelentkezését várjuk, akik szeretnék tagjaik, hallgatóik tudását gyarapítani HVG könyvekkel. Közülük egy szakmai zsűri segít kiválasztani azokat, akiket megajándékozunk a könyvekkel.


Könyvtári napok jönnek egész októberben a Somogyiban: biciklitúra is indul a Könyves VasárnaponFEL

Író-olvasó találkozók, operett est, kiállítások, mesedélután és kincskeresés is lesz az Országos Könyvtári Napok idei szegedi rendezvénysorozatában. Az október végéig zajló események házigazdája a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárak.
Tizenöt éve, 2006 óta minden év októberében megrendezik az Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozatot, amelyhez idén is sokszínű rendezvényekkel kapcsolódik a Somogyi-könyvtár. A programsorozat érdekessége, hogy minden évben egy-egy aktuális témát jelölnek ki, amely köré a különböző programok épülnek. Idén a könyvtárak megváltozott szerepe és a pandémiás időszakhoz való gyors alkalmazkodásuk kerül a középpontba.
Analógiák

Gyerekek szintjén tájékoztatják a gyerekeket - úgy tűnik; megériFEL

Németországban rengeteg erőforrást fektettek és fektetnek abba, hogy széles körben tanítsák a politizálást. A magyar helyzetet mindezzel összevetni fölösleges. Valaki csináljon már egy rendes gyerekhíradót, hátha abból a felnőttek is értenek! Vélemény.
A műsor a német közszolgálati média gyerekcsatornáján fut 1989 óta, a címe Logo! (ami a logikus szó rövidítése, köznyelvi értelemben azt jelenti: értettem). Naponta 10 percben összefoglalja a közéleti eseményeket, nagyjából a 8-14 éves korosztály számára. Nem kerüli a kényes témákat, és nem komolykodja túl a feladatát. Érthetően elmagyarázza, kik a tálibok, miért van a Brexit után áruhiány az angol boltokban, és mennyit segít az újrafelhasználható csomagolás. Nem tabu a menekültek helyzete és a melegházasság sem.
Rendszeresen adásba kerülnek a műsorkészítés, a hírgyártás folyamatát bemutató riportok, aminél jobb eszközt az álhírek felismerésére aligha találni. A megközelítés amolyan felvilágosult humanista, amiben a kirekesztés és a gyűlölködés soha nem lehet legitim. Igen, természetesen szemléletformáló, a demokratikusan működő Németország következő generációjának szemléletét formálja.
A demokrácia nem játék, de miért ne lehetne játékos formában eltanulni az alapfogásait? - Németország számára a második világháború, illetve az oda vezető politikai katasztrófa élesen megmutatta, hogy a demokráciához nem elég jogszabályokat fogalmazni és intézményeket építeni. Ezek mögé kell egy társadalom, amely magáénak érzi a demokráciát, az emberi jogokat, az emberi méltóság védelmét, a sokféleség tiszteletét. Rengeteg erőforrást fektettek és fektetnek abba, hogy széles körben tanítsák a politizálást, hogy érthető és értelmes információkkal segítsék a demokrácia társadalmi alapjainak fenntartását.
Praktikus

Zsebben hordott e-olvasó vs. polcon gyűjtött házi könyvtárFEL

Könyvet nem csak azért érdemes olvasni, mert az ember flow-t él át, miközben szorító gyomorral izgul valakiért, aki a valóságában nem is létezik. A lelki többlet mellett a szellem is sokat profitál: egy több száz oldalas regény olvasása közben az agyban olyan kapcsolatok alakulnak ki, amelyek másként nem jöhetnek létre. Aki nem olvas, sohasem tapasztalhatja meg például a kreativitás bizonyos szintjeit nem csupán művészként, de a hétköznapi életben sem. A történetmesélés és az olvasás évezredek, a könyv ötszáz éve él velünk. Miképpen változik most, hogy már nem kizárólag papíron olvasunk? Mit nyerhetünk a digitális szöveggel, és mit veszíthetünk a nyomtatott nélkül? Egyáltalán: kell-e mindenképp veszítenünk? (Kifejtés a forráslinken.)


Ingyenes a Windows 11FEL

Csak napokra vagyunk a Windows 11 megjelenésétől, ám a savings.com felmérése szerint több felhasználó azzal sincs tisztában, hogy ingyenes frissítésként új Windows-verziót kaphat. A vizsgálat más érdekességekre is rávilágít.
Október 5-től hivatalosan is elérhetővé válik a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 11, ami több remek funkcióval is rendelkezik. A közelgő időpont miatt több mint ezer amerikai Windows-használót kérdezett meg a savings.com, hogy mennyire érdekli őket az új szoftver. A reprezentatív felmérést szeptember 17-én végezték, online. Ennél sokkal beszédesebb viszont, hogy milyen eredmények jöttek ki.

Hírforrás: HVG
2021. október 06.  • Továbbküldöm a hírt

Ülésterápia - mozogj félóránként!FEL

Igazán egyszerűen csökkenthetők a szív- és érrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez, stroke-hoz és még egy sor más egészségügyi problémához vezető ülő életmód kockázatai - állítják a stockholmi Karolinska Intézet szakemberei. Háromhetes vizsgálati időszakban 16 elhízott felnőttet figyeltek, akik ülő életmódot folytattak vagy sok üléssel járó munkát végeztek. A nap 10 órája során félóránként egy fitneszkarkötő emlékeztette őket, hogy álljanak fel és mozogjanak három percig. A résztvevők ekkor alacsony vagy közepes intenzitású mozgást végeztek, például sétáltak vagy lépcsőztek. A kontrollcsoport tagjai nem tartottak szünetet. Az aktív csoportba tartozóknál az LDL (rossz) koleszterin és a vércukorszintje is alacsonyabb volt. Ez utóbbi a véráramlás javulásával magyarázható. Kiderült viszont, hogy a viszonylag rövid aktív szünetek nem javították az általános glukóztoleranciát, nem csökkentették az izmok zsírtartalmát, és a szakemberek nem észleltek semmilyen pozitív hatást az anyagcsere hosszú távú markereire. A valódi előnyök érdekében több testmozgásra van szükség - véli Erik Naslund professzor, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy ettől függetlenül az ülés rendszeres megszakítása anyagcsereelőnyökkel jár. Az ülést felváltó rendszeres mozgás a legegyszerűbb módja az inzulinérzékenység javításának és számos egészségügyi kockázat csökkentésének.

Régebbi hírforrás(ok): Felpörget a vizsgaidőszakban - szobakerékpár a miskolci egyetemi könyvtárban linkKisszínes

A túl sok és a túl kevés szabadidő is gondot okozFEL

Sokan panaszkodnak arra, hogy nagyon elfoglaltak, több "énidőt" szeretnének. Igazuk van, ugyanis tudományosan igazolt, hogy a saját elképzelés szerint eltölthető órák hiánya nagyobb stresszhez vezet, és csökkenti a szubjektív jóllétet. Kérdés viszont, mi a helyzet a sok szabadidővel. Erre kíváncsi kutatók első körben több mint 21 ezer amerikai adatait elemezték, akik részletesen beszámoltak arról, mit csináltak az elmúlt napon. Részletezték, hogy mikor és mennyi ideig foglalkoztak egyes tevékenységekkel, és ez milyen érzést keltett bennük. Kiderült, hogy a szabadidő növekedésével együtt nőtt a szubjektív jó érzés is, azonban nagyjából két óra múlva megállt ez a növekedés, majd öt óra elteltével zuhanni kezdett. Egy másik vizsgálat során online kutatást is végeztek, több mint 6000 ember bevonásával. Három csoportba osztották őket. Azt kellett elképzelniük, hogy legalább hat hónapig kevés (napi 15 perc), mérsékelt (napi 3,5 óra) vagy sok (napi 7 óra) a szabadidejük, amit tetszésük szerint tölthetnek el. Ezután be kellett számolniuk arról, milyen mértékű elégedettséget, élvezetet, boldogságot tapasztaltak. Mind a kevés, mind a sok szabadidővel rendelkezők elégedetlenebbek voltak azoknál, akiknek közepes mennyiségű szabadidő jutott. Akiknek alig volt szabadidejük, stresszesebbnek érezték magukat, viszont a sok szabadidővel rendelkezőkön egyfajta haszontalanságérzés uralkodott el, ami kedvezőtlenül befolyásolta elégedettségüket. A kutatók a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban összegezték eredményeiket, amelyek summázata, hogy a személyes jólét szempontjából a mérsékelt mennyiségű szabadidő tetszés szerinti eltöltése az optimális, ha viszont valaki hirtelen sok szabadidőhöz jut (munkahely megszűnése, nyugdíjazás), akkor minél produktívabban kell kihasználnia a rendelkezésre álló órákat.
Információforrások

'Öltözködő feleséget meglepni modortalanság' - marketingbe kezdett a MEK?FEL

A Magyar Elektronikus Könyvtár rengeteg érdekes olvasnivalót tartogat, és a hatalmas kínálatban igazi csemegék is akadnak. Ilyen például "A pesti művelt társalgó nélkülözhetetlen kézikönyve" 1872-ből, amit "egy pesti arszlán" jegyez, és "legnagyobb részben saját tapasztalata folytán" írta.
A korabeli társasági játékokat, tréfákat, a társas életben nélkülözhetetlen ismereteket összegző kis könyvecskében a korabeli illemszabályok is össze vannak gyűjtve - ezek többsége mai szemmel olvasva már mókás, különös vagy éppen szokatlan, de minden esetre érdekes képet fest egy letűnt pesti életről. A könyvből szemezgettünk [ld. a forráslinket], de akit érdekel, annak jó szívvel ajánljuk akár az egész kötet átlapozását is.


Alkoholprobléma... (WHO)FEL

Egy qr-kód illusztrációval könyvtárban is kiragasztható e tabutéma linkje. (MG)

Sok szakember szerint, ha valaki kikerül az alkoholt maximum alkalmanként, társaságban, nem a berúgás céljából fogyasztók kategóriájából, akkor tulajdonképpen már veszélyeztetett a komolyabb alkoholproblémák kialakulásának szempontjából. Ennek mértéke eltérő lehet, de az biztos, hogy nincs normális viszonya az alkohollal annak, akinek az életében központi jelentőségű a szeszesital-fogyasztás, és aki
- rendszeresen többet iszik, mint a WHO által javasolt, heti tizennégy egységnyi alkohol, vagy
- egy adott alkalommal többet fogyaszt nők esetében négy, férfiak esetében öt egységnél.
(Az ajánlás országonként eltérhet, de körülbelül ez az átlag). Egy egységnyi alkohol tíz ml-t vagy nyolc grammot jelent. Körülbelül ennyit tartalmaz
- két és fél deci négy százalékos sör
- 76 ml tizenhárom százalékos bor, vagy
- 2,5 cl negyven százalékos égetett szesz.
Tehát egy pohár Long Island Iced Tea koktél közel három, egy korsó lager sör kettő, egy kétdecis vörösbor pedig közel három egységnyi alkoholt tartalmaz.
Vagyis az a nő, aki naponta megiszik egy nagy pohár vörösbort vagy szombatonként két Long Island Iced Tea-t, már biztosan túl sokat iszik.

Hírforrás: HVG
2021. október 06.  • Továbbküldöm a hírtlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról