Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/28., júl. 27.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

A következő lapszámunk aug. 10-én jelenik meg.

Hírek

Ha nem csak kipipálod az akadálymentesítést... - A kritikus gondolkodás eredménye minden használó számára élmény
Willkommenskultur - befogadás nem csak menekültek, hanem mindenki számára (képgaléria)
Problématérkép - magyar könyvtári tabukkal: tanulságok Kaposvárról
A szociodráma a könyvtárügy vezetésének minőségét is javíthatná
OCLC kontra Clarivate - IKR-szolgáltatói üzleti modellek pere (olvasóink szavazatára)
Régiből újat, avagy hogyan lesz a könyvtár fenntartható és értékőrző egyszerre? (olvasóink szavazatára)
A négyféle olvasó - és a jótékony könyvtárstatisztikai homály
Saját könyvtárról álmodik egy Bács-Kiskun megyei óvoda - cuki videó
Társadalmi részvétel és a könyvtár - hogyan törhetünk ki a megrekedt állapotból?
Megkérdeztük: Miért lehet jó számodra az MKE-vándorgyűlés?
Kis nyári gyerekkönyvtári imázsvideó - kalóz-könyvtárosokkal
Kiállítás és könyvtár őrzi az újpesti cigányság történetét
Értsük (és ne érintsük) meg autista használóinkat / kollégáinkat
Túl kevés könyvtárhasználó vesz igénybe tudományos adatbázisokat
Teológiai könyvtár az ország szívében
Játékot készítenek a használóképzéshez
Megújult a Békés Megyei Könyvtár arculata

Kisszínes

Életed lehetősége!!! Segítünk felismerni a pénzügyi átveréseket (hamisítják a HVG-t)

Információforrások

'Aki egy könyvtár összes könyvét elolvassa, abból bármi lehet...' - Erdőanyó és a Cigánybirodalom meséi
Így javíthat a könyvtár a használók anyagi helyzetén
Politikai podcastok gyűjteménye - információ, amely nem jelenik meg a könyvtárban
Adatalapú információs honlapot indít az MTÜ


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Ha nem csak kipipálod az akadálymentesítést... - A kritikus gondolkodás eredménye minden használó számára élményFEL

Az akadálymentesítés mindenki számára hasznos, ugyanis erősen befolyásolja a múzeumi élmény minőségét, nem csak a speciális igényűek számára - írtuk egy éve. De vegyük Nicket példának, hogyan is változott látogatás közben elégedettségének szintje:
- Először digitális akadályokkal szembesült, amikor információt szerzett a múzeumi programról (tudjuk az előző link részből: nehézségei vannak a technika használatával).
- Messze volt a parkoló, és időbe telt, míg megfelelő helyet talált (elégedettsége ezzel együtt tehát kétszer zökkent lefelé, még mielőtt belépett volna a múzeum épületébe).
- A jegy jó áron volt (első kellemes élmény).
- De a múzeumbelsőben a feliratok túl kicsik voltak számára, és a nagyítót pedig otthon felejtette (ismét negatív élmény).
- Kevés volt a pihenésre alkalmas szék (újból negatív...).
- De szerencsére ott volt a büfé, ahol mindent könnyű volt megérteni, és kávét rendelni is egyszerű volt (elégedettségnövekedés).
Ha javítunk azokon a pontokon, amelyek Nick számára gondot okoztak (pl. közelebbi parkolást biztosítunk, egyszerűsítjük honlapunk használatát, ülőhelyeket helyezünk a termekbe, stb.), akkor minden használónk elégedettségét növeljük, nem csak az ezekre közvetlenül rászorulókét.

Ám van emellett egy ránk visszaható szempont is. Láttuk: az akadálymentesítés lehetőség a használók közösségének egészével való kapcsolatunk fejlesztésére. A sokszínűségre való válasz ugyanis innovációra ösztönöz. És emiatt új programokkal, új megoldásokkal kísérletezünk, ami nagy erő, nagy kincs. Az akadálymentesítés tehát összhangban áll a múzeum céljaival. Ösztönzi a kritikus gondolkodást a "normalitás" bármely megközelítésével szemben. Mert enélkül esélyes: mi egyedül akarnánk megmondani, hogy mi a normális, és ahhoz képest mi a különös. De nem ez a nyerő. Talán emlékszel Magritte pipájára: [egy pipa festett képe, alatta a felirattal: "Ez nem egy pipa"]. Ez az alkotás elgondolkodtat: biztosan az-e a természetes, amit mi most éppen annak gondolunk? (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Akadálymentesítés - Célcsoportja mi magunk vagyunk link

Willkommenskultur - befogadás nem csak menekültek, hanem mindenki számára (képgaléria)FEL

Wikipédia: "A Willkommenskultur német kifejezés, melynek szó szerinti jelentése az "üdvözlés kultúrája", avagy az a hozzáállás, miszerint a bevándorlók befogadását elősegítő módon kell viselkedni. A szóösszetétellel elsősorban a német politika, illetve közélet migránsokkal szembeni konstruktív attitűdjét illetik meg, noha a Willkommenskultur fogalma valójában kiterjed a bevándorlókat érő hátrányos megkülönböztetés megelőzéséért tett valamennyi német intézkedésre. A kifejezés 2015-re igen népszerűvé vált; sőt, a Wilkommenskultur szófordulatban foglalt elvek olyannyira elnyerték az ausztriai "Év szava" nevű szódíj nyertesének kiválasztásáért felelős bizottság tetszését, hogy a többnyire osztrák akadémikusokból álló zsűri úgy ítélkezett, hogy eme kifejezés részesül a 2015. évi elismerésben."

2015 elmúlt, a befogadás megmaradt. A német társadalom befogadó maradt. Igaz, nem mindenki azonos szinten, és nem egyenletesen. A könyvtárnak emellett küldetése is, hogy minden embert megszólítson, különösen azokat, akik valamilyen hátrányt szenvednek, legyen az fizikai, anyagi, szellemi korlátozottság. (Érdekes, hogy mindez teljesen egybevág a kereszténység legalapvetőbb üzenetével is.) A link -n a képek a Hannoveri Városi Könyvtár link pályaudvar-közeli fiókkönyvtárában készültek, ahol a befogadás nem hivalkodó, hanem alapértelmezett. Nemcsak az akadálymentes bejárattal és a kisebbségek nyelvén kínált irodalommal link . Hanem - a képeken - a szemészeteken megszokott szemvizsgálattal, öregbetűs könyvekkel illetve külön a frissen betelepültek számára írt, egyszerűbb nyelvezetű, befogadás témájú könyvekkel. (MG)


Problématérkép - magyar könyvtári tabukkal: tanulságok KaposvárrólFEL

A kaposvári nyilvános KIT-klubban résztvevők strukturálták a témában felvett kérdőív tartalmát, illetve új tabutémákat vetettek fel. Cél továbbra is: a problématérkép tabu-elemeinek minél pontosabb azonosítása, megbeszélés céljából. A lista tehát tömörebb és pontosabb lett.

1. Könyvtári stratégia hiánya, szakmai belső kommunikáció krónikus betegségei (erőtlen szakmai fórumok, gyenge minőségű szakmai döntéshozatal, alacsony színvonalú szakmai kiválasztódás)
2. A használói szempontok ismeretének hiányosságai gyenge marketingorientáció
3. Gyenge szakmai pr és érdekérvényesítés
4. Lehúzó szakmai környezet - könyvtárosi motivációk és mentálhigiéné
5. Könyvtáros szakmai karrier stratégiai bizonytalansága (utánpótlás, munkaerőhiány, ...)

Felmerültek további izgalmas témák:
6. Az alapítványivá lett egyetemek könyvtárainak jövője
7. Szegény / hátrányos helyzetű csoportok informális mellőzése a könyvtárban
8. A könyvtári rendszer szabályozó alegységeinek minősége (akkreditációs bizottság, szakértők munkája, szakfelügyeket,
9. Szakmai szervezetek működésének átláthatósága, nyilvánossága
10. Könyvtárszakmai döntéshozók informatikai kompetenciái.

A KIT tehát arra törekszik, hogy a felsorolt témákban a kérdőív válaszadóinak javaslatait figyelembe véve meghívott résztvevőkkel online kerekasztalokat szervezzen. (MG)


A szociodráma a könyvtárügy vezetésének minőségét is javíthatnáFEL

... aminek azért lehet hozadéka, mert a közösségi viszonyok minőségén múló alkotóképesség. Talán ezért merült fel a kaposvári nyilvános KIT-klubon a link téma. (MG)

Jacob Levy Moreno az 1910-es évektől olyan színházi eszközökkel működő kollektív terápiát kezdett kidolgozni, melynek alapja a spontán kreativitás és a demokratikus részvétel. Tudni akarta, mitől lesz valódi alkotóközösség egy embercsoport. Észrevette, hogy a kulcs a tagok közötti kapcsolódás minősége. Ez ugyanis a közösség egészségének alapja. A közösségi egészség pedig leginkább azt a változásra való képességet, adaptivitást jelenti, mely közben megmarad a természetes spontaneitás.
Értelmezésében egy közösség viselkedése akkor spontán, ha új kérdések megválaszolására ugyanúgy képes korábbi tapasztalatokat mozgósítani, mint az új ismereteket a régi kérdésekre alkalmazni. Az erre épülő szociodráma célja a közösség egészsége, azaz, hogy minden tagja a lehető legalkotóképesebb. A pszichiátria mintájára Moreno megalkotta a szociátria kifejezést, mely célja az emberek közötti kapcsolódásokat gyógyítása. Rámutatott az egyén terápiája mellett a közösség gyógyítására. Hiszen az ember közösségi lény, akinek létét meghatározza a csoport, az azon belüli viszonyrendszerek, a kapcsolatok dinamikája, minősége és egészsége.


OCLC kontra Clarivate - IKR-szolgáltatói üzleti modellek pere (olvasóink szavazatára)FEL

Az OCLC esete a MetaDoorral szemben tipikus példa a régi nagyvállalat és az újszerű kezdeményezés közti ellentétre. Az OCLC számára a WorldCat és saját piacának védelme az érdekes. Míg a MetaDoor a felhasználók közti adatcsere (peer-to-peer), újszerű elveire épül, ami veszélyeztet az OCLC hagyományos piaci befolyásoló szerepét. (Habók Lilla)

Az OCLC pert indított a Proquest és az ExLibris tulajdonosaként ismert Clarivate ellen. A per az Ex Libris által javasolt "MetaDoor" peer-to-peer metaadatszolgáltatásra összpontosít. Ez nem a WorldCat-féle bibliográfiai adatbázisra épít. De lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző könyvtárak katalógusaiban találjanak rekordokat. A szolgáltatás minden könyvtár számára ingyenesen használható lenne. Mindez fontos lépés a bibliográfiai adatok megosztásában. Viszont az OCLC számára megjósolhatatlan a következménye mindez. A kérdéskört Karen Coyle feszegette a Coyle's InFormation blogon.

Alapvető tudnivalók:
- A peer-to-peer bibiliográfiai rekordmegosztás már az 1980-as évektől elérhető, a Z39.50 protokoll kifejlesztésétől. Sok könyvtár használja is a könyvtári rendszereken keresztül, rekordok megszerzésére és megosztására. Főleg azon országok könyvtáraiban, ahol az OCLC részvétel nem megfizethető.
- A WorldCat egy hagyományos, hatalmas centralizált adatbázis, 500 millió rekorddal. Előnye a jelenleg elérhető peer-to-peer megoldással szemben, hogy állományadatokat is tartalmaz. Ezt például a könyvtárközi kölcsönző rendszerek használják, és a WorldCat keresések során is megjelenik. Sok kisebb könyvtár számára viszont nem feltétlen szükséges ez a funkció, és ennyi rekord.
A perben az OCLC azt állítja, hogy a MetaDoor kifejezetten a WorldCat megsemmisítésére készül. Állítása szerint a könyvtári katalógusok bibliográfiai rekordjainak feltöltése a MetaDoor-ba a könyvtárak OCLC-vel kötött szerződéseinek megsértését jelenti, ami a versenyjogi szabályok megsértése. Főleg, hogy az Ex Libris és a ProQuest által a Clarivate a legnagyobb IKR-szolgáltatóvá vált. (Mondja ezt az OCLC úgy, hogy korábban két versenytársát is felvásárolta, majd megszüntette azokat.)

A per a könyvtári rekordok tulajdonjogi kérdését is feszegeti. Az OCLC megfogalmazása szerint a MetaDoor ellopja a rekordokat. Pedig a MetaDoor nem érinti a WorldCat adatbázisát. A saját rekordjaikat a könyvtárak önként ajánlják fel a másik szolgáltatásnak. A probléma kifejezetten azokat a rekordokat jelenti, amelyet a könyvtár katalogizálás során az OCLC WorldCatjéből töltött le, majd a többi adattal együtt átadja indexálásra a MetaDoornak. Az OCLC szerint ezek a rekordok a saját tulajdonához tartoznak. Annak ellenére, hogy az azonosítókkal szemben eddig nem volt megkötés, azok törölhetők, módosíthatók voltak. Úgyhogy a per izgalmas kérdéseket feszeget, és még nem borítékolható a végkimenetele. (ref.: Habók Lilla)


Régiből újat, avagy hogyan lesz a könyvtár fenntartható és értékőrző egyszerre? (olvasóink szavazatára)FEL

Rotterdam három céget, a helyi Powerhouse Company-t és két norvég irodát, az Atelier Oslo és a Lundhagem cégeket választotta ki arra, hogy felújítsa és bővítse a város központi könyvtárát. A norvég irodákat 2021-ben Az Év Nyilvános Könyvtára Díjjal tüntették ki az oslói Deichman könyvtár tervezéséért (vö.: link ). Várhatóan 2025-ben kezdődik az építkezés és 2028 végére fejeződik be. Az újrahasználat koncepciójával a fenntartható épített környezetet is megteremtik. A könyvtár úgy lesz a város nappalija, hogy a belső terét minden oldalról megnyitották. Az épület hátsó részén egy átlátható bővítményt is felépítettek. A korábbi raktárhelyiséget olyan terekkel helyettesítették, ahol a látogatókat is fogadhatják.

A rotterdami központi könyvtár sárga csöveinek csoportja kissé a Pompidou Központra hajaz. A 1983-ban átadott épületet vegyesen fogadták. Mára tudásközpont és az emberi léptékű várostervezés szimbóluma, ám a mai napig némileg ellentmondásos épület. Hans Boot projekttervező szerint a középületeknek ki kell tűnniük a városképből. A költségvetés korlátai miatt a kivitelező nem egyezett meg az építészek elképzeléseivel. Pl. az átláthatóságot feláldozták a költséghatékony, de nehéz ablakkeretekért. Az újratervezés vezető elve az átláthatóság lett. Könnyed térélményre törekedtek, azaz folyamatosan ki lehessen látni a szabadba. Az eredetileg légkondicionálónak szánt, sárga csöveket meghagyták a szellőzőrendszer részeként.
A földszinti tér átláthatóságának javítására minden oldalról új bejáratokat nyitottak, hogy jobb kapcsolatot teremtsenek a várossal, beleértve az élénk piacteret is. A főzőműhelytől a gyermekmászófalig mindenféle rugalmas programot megvalósíthattak. Rengeteg hely maradt a tanulásra, olvasásra vagy böngészésre. A hetedik emelet egyik oldalán egy zöld és csendes olvasóterem, míg a másikon egy vagányabb terasz található. Onnan remek kilátás nyílik a városra. (Ref.: Szabó Eszter)


A négyféle olvasó - és a jótékony könyvtárstatisztikai homályFEL

Folytatva korábbi lapszámunk statisztikai gondolatmenetét link ...
1. Beiratkozott - Aki adott évben érvényes beiratkozással rendelkezik. 20 évvel ezelőtt még ezt kérte a statisztika. Szépséghibája, hogy az is benne van, aki egy darab könyvet nem visz ki. Mivel 16 év alatt és 70 év felett ingyenes a használat, ezért látható, hogy ha az összes iskolás beíratásával (vagy a 70 év felettiekkel) nagyon penge számokat lehet hozni. A GDPR elméletileg blokkolná, hogy sokáig tároljon bárki is adatokat, na de ki ellenőrizné?

2. Regisztrált - Ezt kéri már vagy 15 éve a statisztika. Mindig több mint a beiratkozott, mert kellemesen homályosan fogalmaz, hisz beleszámolhatom az Internetezőket, fénymásolókat... stb. Gyakorlatilag bárki, akiről valamilyen nyilvántartást vezetek.

3. Aktív olvasó - Érdekes módon ezt is kéri a statisztika. Általában mindig kisebb vagy max. ugyanannyi, mint az előző kettő bármelyike. Számítási módszer szerint mindenki, aki tranzakciót hajt végre a könyvtárral. Tehát a hosszabbítás és a visszavétel is beletartozik. Pl.: három éve nála csücsül egy könyv, hirtelen megtalálja és visszahozza. Ő aktív olvasó még akkor is, ha se nem regisztráltnak, se nem beiratkozottnak nem minősül, mert már nem fog újra beiratkozni. Ezért mutatnak pl. csak 10%-os esést a hosszabbítások.

4. Aktív kölcsönző - Ő visz könyvet a könyvtárból. Na pont ezt nem kéri senki, pedig egyszerű lekérdezéssel lehet tudni, hogy hány fő kölcsönzött adott időszakban. Ezek alapján mondom, hogy az olvasók negyede eltűnt. Privát beszélgetésekből úgy látom: általános ez a helyzet a kisvárosi könyvtárakban. Így feltehetően országos lehet a visszaesés.

Namármost a 2. és a 4. között elég nagy szakadék is lehet; és nagyon jól el lehet bújni a "regisztrált" mögé. Az OSZK okos emberei ki tudják szűrni statisztikai módszertannal a sumákolós könyvtárakat, de igazából senkit sem érdekel. Legfőképpen a fenntartó számára lehet vetíteni ezáltal szép számokat. Ők a hosszú idősorokat úgysem nézik - hallotta a KIT egy félhomályos könyvtári folyosón.


Saját könyvtárról álmodik egy Bács-Kiskun megyei óvoda - cuki videóFEL

Könyvtárat szeretne magának a kunpeszéri óvoda, a kicsiknek pedig most a Tesco Ön választ, mi segítünk című pályázatán bárki segíthet abban, hogy megvalósíthassák az elképzelésüket.
Az áruházlánc évek óta működteti a helyi közösségeket segítő, közösségépítő, környezetszépítő, illetve felzárkóztató, fejlesztő programokat megvalósító pályázatát, az elmúlt években több tízmillió forintnyi támogatást osztott szét 168 civil szervezet, például a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány között.
Így nem meglepő, hogy a vásárlóknak idén is lehetőségük van arra, hogy a vásárlásuk után kapott zsetonokkal egy számukra szimpatikus kezdeményezést támogassanak.
Bács-Kiskun megyében például a Kunpeszéri Napközi-otthonos Óvoda számít a zsetonokra, ugyanis célul tűzték ki, hogy az óvodaudvar már meglévő zöldséges- és gyümölcsösöskertje mellé egy könyvtárat is kialakítanak.


Társadalmi részvétel és a könyvtár - hogyan törhetünk ki a megrekedt állapotból?FEL

Ha a régi szlogen szerint "a könyvtár az információs társadalom alapintézménye", akkor a SEXI modellt link alkalmazva ezen a folyamaton végig kell mennie, a szakmai belső döntéshozatalban - példát mutatva, illetve a társadalom más folyamataiba beleágyazódva. (MG)

A társadalmiasítás a közösségfejlesztés eredményeinek fontos mutatója. A társadalmiasítás és a közösségfejlesztés párhuzamos folyamatai egymást erősítik, illetve generálják. A közösségfejlesztés folyamatainak, pl. a közösségi részvételen alapuló tervezés és döntéshozás folyamatainak sikerességét jól mutatja a társadalmiasítás elért szintje.
Az International Assotiation for Public Participation (IAP2) öt fokozatú részvételi skála modellje alapján a társadalmi részvétel alapelvei, alapértékei:
- átláthatóság
- alázatosság
- nyitottság
- mások iránti tisztelet
- őszinteség
- megbízhatóság
- szavahihetőség
- rugalmasság.

A forráslinken elérhető társadalmi részvétel skálája öt részvételi szintet és főbb jellemzőit mutatja be: A társadalmi nyilvánosság szintjének növekedése
A táblázat függőleges oszlopának elemei az IAP2 modellje szerint öt társadalmi részvételi szint átgondolása segíti a közösség bevonását a döntéshozatalba. A nyilvánosság szintjeiről itt írtunk bővebben: link )

A szintekhez példák, eszközök:
- Tájékoztatás: hírlevél, web, ügyfélszolgálat, fogadóóra.
- Konzultáció: közmeghallgatás, fókuszcsoport, kutatás, közösségi találkozó.
- Bevonás: műhelymunka, megszólítás.
- Együttműködés: állampolgári tanácsadó testületek, részvételi döntéshozatal.
- Felhatalmazás: állampolgári meghallgatás, titkos szavazás, delegált döntéshozatal.


Megkérdeztük: Miért lehet jó számodra az MKE-vándorgyűlés?FEL

A tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
0 - A szakmai kiállítás, kiállítók megtekintése
4 - Csak pofavizit az egész, inkább a várost nézem meg
10 - Nem járok, számomra nincs ott semmi érdekes
3 - Sörözés, beszélgetés kollégákkal, néhány szakmai program
18 - Szakmai tapasztalatok szerzése
2 - Megírom: kit@gmconsulting.hu.
A válaszok érdekes átrendeződést mutatnak a többéves trendhez képest: hirtelen megfordult az eddig egymás inverzének mutatkozó "Szakmai tapasztalatok szerzése" és a "Sörözés, beszélgetés kollégákkal, néhány szakmai program" válaszainak trendje. Nem tudni, hogy a változást a Covid utóhatása, vagy a Kaposváron a korábbiakhoz képest kevéssé elérhető szocializálási helyek száma magyarázza-e. Figyelemre méltó emellett a "Nem járok, számomra nincs ott semmi érdekes" válaszok arányának növekedése. A vonatkozó diagramot ld.:
link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Legfőbb vándorgyűlési célom... link

Kis nyári gyerekkönyvtári imázsvideó - kalóz-könyvtárosokkalFEL

Kölcsönzésre, olvasásra buzdítja a gyerekeket Jessamine Megye (Kentucky) közkönyvtárának gyerekrészlege, mely County Public Library
- Helyi büszkeséggel indít (captatio benevolentiae)
- Nem új feladatok, hanem móka, öröm felől közelít
- A célcsoportnak megfelelő, helyi kellékekkel (énekstílus, folklórelemek)
- Egzotikus elemeket ötvöz (Kentucky messze eszik a matrózvilágtól)
- Rövid, 1'15"
- Közép professzionális (nem is kell több)
- Házilag kivitelezhető (nem nagy befektetés)
- Olvasásra buzdít - már csak a feliratozás okán is
- A könyvtár legfőbb, praktikus üzeneteit közvetíti (pl.: öröm, a könyvtáros segítőkészsége, kölcsönzés menete, olvasás melletti könyvtári tevékenységek, könyv) (MG)


Kiállítás és könyvtár őrzi az újpesti cigányság történetétFEL

"Az érintettek meglepődtek, hogy a róluk, az ő életükről szóló anyagokat kiemelt térben látják viszont" - meséli a Rácz Gyöngyi Közösségi Központ elnöke az újpesti cigányság történetét bemutató tárlatról. Molnár István Gáborral beszélgettünk.
- Honnan jött a roma könyvtár ötlete?
RGy.: Édesanyám, néhai Rácz Gyöngyi az épülettől pár lépésnyire lakott. Még élt, amikor a közösség ezt az épületet megkapta. Lelkiismeretes és elszánt pedagógus volt, sokat foglalkozott nehéz sorsú roma és nem roma gyerekekkel egyaránt. Egy negyvenéves gyűjtemény volt a birtokában. Újságokból kivágott, cigányokról, cigányságról megjelent hírek, cikkek, ezeket ő rendszerezte, véleményezte. Továbbá számos roma tematikájú könyvet beszerzett.
Halála után el akartuk kerülni, hogy az óriási gyűjtemény kárba vesszen, és mert alkalmas helyet nem találtunk, jobb híján ide került az anyag. 2014 óta bővül a mára hatezresre duzzadt könyvállomány. Különböző nyelveken, mindenféle országból, mindenféle műfajban találhatók itt könyvek. Hosszú távon az a terv, hogy felálljon a kutatók és az érdeklődők számára egy jól átlátható, rendszerezett nemzetközi roma könyvtár. Nemrég nyugat-európai tanulmányúton vettünk részt, megfordultunk Párizsban, Strasbourgban, Kölnben, Heidelbergben, megnéztük a helyi roma könyvtárakat, könyveket cseréltünk, kapcsolatot építettünk.
- Mit emelne ki a jövőbeli terveikből?
RGy.: A nemzetközi könyvtár bővülő állománya miatt elengedhetetlen lesz egy újabb emelet a központban, ahová felköltözhet a gyűjtemény. Így hosszú távon megoldódna a szakmai szempontból is elengedhetetlen tárolás és feldolgozás.Értsük (és ne érintsük) meg autista használóinkat / kollégáinkatFEL

Tájékoztató könyvtárosoknak különösen érdemes meghallgatni e podcastot. Mivel az autista embereknek máshogyan van huzalozva az agyuk, érzékelésük, ezért a többi használó irányában működő kapcsolattartási formák (tartalom, hanghatások, fények, érintések stb.) épphogy elidegeníthetik az autista embert, csökkentve a használók táborát. Megváltoztatni nem tudjuk, megismerni és a számára eredményes kommunikációt használni viszont igen. (MG)

Az autizmussal kapcsolatban mind a mai napig számos tévhit él a köztudatban. Többek között e tévhitek eloszlatására törekszik az Autista vagyok YouTube-csatorna is, ahol két autista tapasztalati szakértő, Fekete Gy. Viktor és Oravecz Lizanka készít informatív, autentikus, személyes és a humort sem mellőző videókat a témában. Nemcsak arról beszélnek, hogy ők maguk hogyan élik meg saját autizmusukat, milyen nehézségekkel küzdenek és milyen faramuci, sőt olykor kínos helyzetekbe kerülnek, de újabban más érintettekkel is készítenek interjúkat. A Kék Egyenlőség podcast e havi adásában Fáber Ágoston beszélgetett Viktorral, aki még párkapcsolati tanácsokkal is ellátott bennünket.


Túl kevés könyvtárhasználó vesz igénybe tudományos adatbázisokatFEL

Sokaknak a Google a legnagyobb barátja, pedig a könyvtárosok szerint legalább az egyetemi hallgatóknak és oktatóknak jobban kellene ismernie a tudományos adatbázisokat. Egyelőre még főleg az alapszintű digitális felhasználóképzésnél tartunk, miközben vannak, akik szerint már a mesterséges intelligencia lehetőségeit kellene szélesebb körben bemutatni.
A mesterséges intelligencia használata, a digitális íráskészség fejlesztése és az adatbázishasználat népszerűsítése is témái voltak többek közt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Kaposváron megrendezett vándorgyűlésének. Minden évben ez az a négy napos fórum, amelyen az ország különböző pontjairól nagyjából hatszáz könyvtáros gyűlik össze, és vitatja meg a munkakört aktuálisan érintő kérdéseket. A témák között rendszerint megjelenik az informatikahasználat is, hiszen a szakmát is már több mint egy évtizede informatikus-könyvtárosnak hívják az információhordozó eszközök változása miatt.

Keresés a Google-on túl... Az informatikus-könyvtárosok tudnak többek közt segíteni a digitális íráskészség fejlesztésében, amelynek az egyetemeken is bőven van tere a tapasztalatok szerint. A vándorgyűlésen az ELTE és a MATE könyvtárosai is beszámoltak róla, hogy az intézményben a hallgatói igényfelmérést követően milyen képzéseket indítottak, amelyek közt mindkét esetben megjelennek például az internetes keresési technikák, a különböző tudományos adatbázisok és repozitóriumok használata, a hivatkozáskezelés (pl. Zotero) vagy a források értékelése.

A tudományos adatbázisok használatának alacsony mértékét a könyvtárvezetők különösen problémásnak tartják. A PTE Műszaki és Informatikai Kar könyvtárvezetője, Csehné Kardos Zita interjús elemzése szerint a PhD-hallgatók többsége elsősorban a Google-t választja publikációk keresésére a könyvtáron keresztül elérhető adatbázisok, mint például a Web of Science, a SpringerLink vagy a Scopus helyett.

Régebbi hírforrás(ok): Használóképzés helyett tudományterületi 'kiképzőtáborok' - a hallgatók tanulmányi sikeréért link Oktató tanítsa a könyvtárhasználatot, ne könyvtáros - tapasztalatok link

Teológiai könyvtár az ország szívébenFEL

Hosszas előkészületek után a könyvtár 2003 szeptemberében nyitotta meg kapuit az olvasók előtt. A teljes állományunk elérhető szabadpolcon, így az olvasók teljesen ?önjáróak?, de figyelünk arra, hogy mindig legyenek könyvtárosok az olvasótérben, hogy szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani. Jelenleg négy könyvtáros dolgozik nálunk - mondja Török Beátával, a Sapientia Könyvtár link vezetője.
- Természetes, hogy teológiai könyvtárként főként az egyházi szakirodalomra épül a könyvállományuk. Emellett helyi különlegességeket is találhatnak Önöknél az olvasók?
TB: - Elsődleges feladatunk a főiskolai oktatás támogatása mind az oktatók, mind a diákok számára. Fő gyűjtőkörünk ennek megfelelően a teológia és a határtudományok, a biblikum, egyháztörténelem, vallásfilozófia, egyházjog, dogmatika. Külön helyet kaptak a szerzetesrendekről szóló dokumentumok, de van pedagógiai és pszichológiai dokumentumokat gyűjtő részlegünk is.

Az úgynevezett lelki olvasmányok a kereszténység kezdete óta szolgálják az egészséges életvezetés, a hitben való megerősödés és a krízishelyzetek megoldásának ügyét. Könyvtárunk az alapítás óta törekszik arra, hogy olvasói számára elérhetővé tegye ezeket a hiteles forrásokból származó spirituális írásokat.


Játékot készítenek a használóképzéshezFEL

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) könyvtára évek óta részt vesz a Nyílt Hozzáférés Hetének (Open Access Week) változatos, az egész világon megrendezésre kerülő programjaiban. A gamificationnel, vagyis a játékosítással, és a játékalapú tanulással azonban csak az elmúlt időszakban kezdtek kísérletezni. 2020-ban a koronavírus-világjárvány miatt arra törekedtek, hogy távoktatási környezetben valósítsák meg a rendezvény célkitűzéseit. Így született meg az Open Axis (Nyílt hozzáférés) videójáték mint a nagy léptékű közösségelérés, az innovatív használóképzés, a könyvtári gamifikáció és a nyílt hozzáférés népszerűsítésének példája.

A játékosok öt különböző karakter közül választhatnak, akik az akadémiai pályafutásuk különböző szakaszában tartanak, és egy kutatási vagy publikációs dilemmával szembesülnek. A játékban számos könyvtári forrás és szolgáltatás megjelenik, például az egyik narratíva egy virtuális chat-referensz szolgáltatáson keresztül követi a főszereplőt, míg egy másik az intézményi repozitóriumhoz irányítja. A minijátékok során pedig olyan feladatok kerülnek előtérbe, mint a szakirodalom gyűjtése vagy a kutatási segítség kérése. A történet iránya és végkimenetele a játékosok döntésein múlik, így átérezhetik, azok milyen hatással vannak a publikációk elérhetőségére a tudományos ökoszisztémában.
Az Open Axis játék könnyen reprodukálható és testreszabható más intézmények számára is, mindössze alapvető technikai tudás kell hozzá. Mivel moduláris, egyes szakaszok külön is alkalmazhatóak a képzéseken vagy a könyvtárbemutatókon. A játék tartalma a könyvtári szolgáltatások fejlődésével párhuzamosan frissíthető. (Az Open Axis videójáték: a játékosítás felhasználása használóképzésre és a Nyílt Hozzáférés Hetéhez; ref.: Tóth-Jávorka B.)


Megújult a Békés Megyei Könyvtár arculataFEL

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával átlátható, egységes megjelenést kapott a Békés Megyei Könyvtár link . Az intézmény új arculati kézikönyvét Dávid Márk békéscsabai tervezőgrafikus készítette. A kézikönyv meghatározza a betűtípust, a tipográfiát, mely a könyvtár eredeti stílusához és felirataihoz igazodik.
- Egységes megjelenést kaptak a könyvtárlátogatók tájékozódását és a könyvtárhasználatot segítő információs táblák, valamint a tájékoztató feliratok. Megújult az intézmény logója, a letisztult arculat a könyvtár Facebook-oldalán és az elektronikus hírlevelében is visszaköszön. Az arculati kézikönyvnek megfelelően módosult a kisarculati elemek (névjegykártya, levélpapír, boríték) stílusa. Informatív könyvtárhasználati brosúra készült, mely az intézmény bemutatása mellett hasznos tudnivalókat is tartalmaz - részletezte Juhász Zoltán, a könyvtár munkatársa.
Mint megtudtuk, a megújult arculattal a látogatók a könyvtár meghívóin, plakátjain, közösségi felületein és természetesen a könyvtári terekben is találkozhatnak.
Kisszínes

Életed lehetősége!!! Segítünk felismerni a pénzügyi átveréseket (hamisítják a HVG-t)FEL

Most például egy Elon Musk agyából kipattant bitcoin szoftver reklámja terjed. Mire érdemes figyelni ilyen hirdetések esetén, és miből lehet gyanús, hogy pénzügyi átveréssel találkozunk?
Mintha az elszabadult infláció miatt aggódó családosoknak találták volna ki, úgy reklámoz gyors gazdagodást ígérő kriptovaluta-befektető szoftvert egy magyar nyelvű oldal. A weblap azt a látszatot kelti, mintha a hvg.hu hírportálon megjelent cikket olvasnánk. A gyanús hirdetést már több mint 300-an osztották meg Facebookon. A hirdetés szerint Elon Musk dollármilliárdos üzletember cége, a Tesla a "világszerte tapasztalható pénzügyi válság" miatt Bitcode Prime néven bitcoinbefektető platformot indított, ?amely a családok gazdagabbá válását" ígéri. Az ajánlat szerint a program mesterséges intelligencia segítségével, a bitcoin nevű kriptovaluta árfolyam-ingadozását figyelve forgatja a befektetett pénzünket. "Ahelyett, hogy minden fillérért dolgozniuk kellene, a pénzért mi dolgozunk meg HELYETTÜK!" - közöl a hirdetés egy állítólagos idézetet Elon Musktól. A szöveg alatt pedig elégedett kommentek tucatjait olvashatjuk olyan emberektől, akik már befektettek a Bitcode Prime-mal. Ehhez a reklámszöveg alapján nekünk sem kell mást tennünk, mint megadnunk a nevünket, e-mail címünket, telefonszámunkat, befizetnünk az induláshoz szükséges minimum 75 ezer forintot, és várnunk hogy "saját, személyes fiókkezelőnk" telefonon felvegye velünk a kapcsolatot.
Figyelem! Soha ne adják meg adataikat, számlaszámukat megbízhatatlan oldalaknak, ebben az esetben sem! Valójában ugyanis semmi nem bizonyítja, hogy a Tesla valóban kriptovaluta-befektető szoftvert indított volna Bitcode Prime néven, és a hvg.hu oldalán sem jelent meg soha ilyen hirdetés. Ellenben számos jel utal arra, hogy az oldal egy olyan pénzügyi csalásba próbál meg behúzni minket, amilyenből már évek óta újabb és újabb verziók bukkannak fel az interneten.

Kétrészes cikksorozatunk első részében sorra vesszük, mik ezek a jelek, a folytatásban pedig bemutatjuk, mi történt, amikor próbaképpen regisztráltunk a jól hangzó befektetési lehetőségre.
Információforrások

'Aki egy könyvtár összes könyvét elolvassa, abból bármi lehet...' - Erdőanyó és a Cigánybirodalom meséiFEL

Az idei Ünnepi Könyvhétre - sokszáz társa mellett - izgalmas mű látott napvilágot.
A Cigánybirodalom. Erdőnéne meséi című mesekönyv ugyanis egy kortárs műmese és az autentikus cigány mesekincs izgalmas keveréke. A műmese általános iskolás ötletadója, Farkas Nathalie, a pandémia alatt találta ki a mese helyszínét és lakóit: Lajos királyt és lányát, az öntudatos Bíborka királykisasszonyt, a jóképű Sudár Palit, a könyvmoly és könyvtárlakó Lepcses Jóskát, no és persze a bölcs Erdőanyót. A népmesék világát idéző, s boldog véget érő mesét pedig a fordítóként is alkotó Balogh Eszter öntötte formába, Erdőanyó történeteit pedig - az autentikus mesemondás hagyományait felidézve - cigány népmesegyűjtemények meséiből válogatta.

A könyvhöz CD is tartozik, többek között olyan nagyszerű művészek közreműködésével, mint a Kaláka, Miklósa Erika, Pintér Zsolt (Rackajam), Roby Lakatos.

A kötet link kiválóan használható a hazai roma kisebbség mesekincsének megismerésére, az érzékenyítésre. Ami azonban ennél is fontosabb: a meseregény segítségével a roma gyerekek számára is elérhetővé válik egy róluk szóló mű, s amelynek szereplői saját közösségük (szerethető) alakjai. Lepcses Jóska alakján keresztül pedig ott az üzenet: az olvasás és az ismeretek által bármivé válhat valaki, ha hisz magában.
A kötetet Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik még értékesebbé, gazdag színvilága és alakjai a roma kultúrát idézik meg. - A Cigánybirodalom. Erdőanyó meséi. Nathalie Farkas ötlete alapján írta Balogh Eszter. Budapest, Petőfi Kiadó, 2022.


Így javíthat a könyvtár a használók anyagi helyzeténFEL

Talán a leghatékonyabb használói elégedettség-növekedést érhetnék el úgy a könyvtárak, ha a hirtelen fellépő krízisek esetén közösen hoznának létre olyan webes felületet, mely a legfrissebb válogatott információt mutatja be. Amit aztán sok más könyvtár épít saját felületeibe. Hatalmas lehetséges nyereség, minimális befektetés. - Ahelyett, hogy a krízis elmúltával országos konferenciát szerveznénk és megdicsérnénk magunkat, hogy hogyan csináltuk annó. A gyors cselekvéshez persze akarat, autonómia és szervezési képesség szükséges. (Egy példás országos könyvtári együttműködés a lakosság anyagi nehézségeinek kezelésére: Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost ).

Ha nincs a fentiekhez együttműködési képesség, jobb híján helyben is cselekedhetünk. Bár a fenntartható fejlődés érdekében eddig is alapvető volt a takarékosság, a rezsicsökkentés erőltetése helyett előkerültek a tényleges ráfordításcsökkentő praktikák. Az ilyen praktikus tanácsokat felsoroló listákra a könyvtár
- felhívhatja a figyelmet honlapján, Facebook-oldalán és egyéb elektronikus fórumain
- qr-kód matricákat tehet ki a megfelelő szakokhoz: pl. "ha a téma mélyebben érdekel, itt találsz hasznos linkeket" felirattal. (MG)

A világ minden pontján elszálltak az utóbbi hónapokban az energiaárak, ami végül most hazánkat is utolérte. fenntarthatatlanná vált a 2013 óta érvényben lévő rezsicsökkentés. Bár jelenleg az intézkedéssel kapcsolatban még bőven több a kérdés, mint a válasz, de egy biztos: augusztustól annak, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez piaci áron fog hozzájutni. Érthető módon a bejelentés óta mindenki számolgat, hogy őt mennyire fogja érinteni a helyzet és azon gondolkodik, hogy tudná minimalizálni a fogyasztását. A Pénzcentrum most összeszedett pár tippet arra, hogy hogyan tudjuk kihozni kis odafigyeléssel a legjobbat a helyzetből. (Pénzcentrum)

Néhány hasznos link a témában:
- Így kijátszható a brutál rezsiemelés: pár apró trükkel is rengeteget spórolhatsz a számlákon link
- Így spóroltak a nagyszüleink az ételen, energián, mindenen link
- Mire elég havi átlag 210 kWh? Ennyi ideig működik a mosogatógép, a hajszárító és a konvektor 1 kWh fogyasztással link
- Az MVM kisokosa alapján magyarázzuk az új rezsidíjrendszertlink

A fenti praktikák között a tájékozottabb ember viszonylag kevés újdonságot talál. Ám ne felejtsük:
1. meglévő tudásunkat hajlamosak vagyunk közismertnek tartani
2. a társadalom többsége pl. a diplomás könyvtároshoz képest alacsonyabban képzett (amellett hogy a formális képzettség nem mindig mérvadó)
3. a legrászorultabbak általában nem ismerik a legelemibb trükköket. Előfordulhat pl., hogy az ütődött gyümölcsöt nem eszi meg, mert nem látott mintát arra, hogy a sérült részt eltávolítva a gyümölcs nagyobbik része fogyasztható. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost Az önkormányzat a könyvtárba irányítja az adóssággal küzdő lakost; Segít a könyvtáros egyesület a megnövekedett lakossági kiadások kezelésében link

Politikai podcastok gyűjteménye - információ, amely nem jelenik meg a könyvtárbanFEL

A KIT-ben többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy míg a hagyományos könyvtári dokumentumok keresettsége csökken, illetve stagnál, a podcastok iránti érdeklődés növekszik. Amelyeket viszont a könyvtár, vagy annak katalógusa nem kínál. Azaz: a könyvtár a használók számára fontos információ csökkenő hányadát fedi le. Ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a podcastok kimaradjanak a könyvtári katalógusból. Ehhez azonban a könyvtárak és IKR-szolgáltatóik szemléletváltására van szükség: a könyvtári katalógus ne csak saját, könyvtári dokumentumokat tartalmazzon. No és
- az érintett dokumentumok feltárása lehetőség szerint egyszer történjen meg
- a rekordok pedig minél több könyvtár katalógusába jelenjenek meg.
Vajon lehetséges lenne ez a hatékonyságnövelés könyvtárak jelenlegi koodrinációs szintje mellett?
A Player mindenesetre megtette a magáét: csokorba gyűjtötte a politikai podcastokat link (MG)


Adatalapú információs honlapot indít az MTÜFEL

Folyamatos, naprakész információk a hazai turizmusról... Az igyutazunk.hu oldal célja, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) és más adatforrások alapján - többek között - a sajtónak, az önkormányzatoknak, illetve minden érdeklődőnek naprakész képet mutasson a hazai turizmusról.

"A kormány stratégiai célként tűzte ki a turizmusban az innovatív technológiai megoldások és folyamatok kialakítását, valamint a digitális attitűd fejlesztését. Az új honlap indítása is ezt a célt szolgálja. Az MTÜ számára fontos feladat a turisztikai szektor tájékoztatása, digitális edukálása, amely a honlap indításával új fejezetéhez érkezik. A turisztikai információs portál külön menüpontban mutatja be az egyes városok és térségek turisztikai teljesítményét, a külföldről érkező vendégek úti céljait, az aktuális vendégforgalmi adatokat és a toplistákat.

A cikkek és elemzések mellett elérhetőek az MTÜ által, statisztikai adatokból készített havi és heti riportok is, amelyek rendszeres tanulmányozása hozzásegíti az olvasót az adatok mélyebb értelmezéséhez is. Az oldal funkcióit, felépítésének áttekintését a láblécben elhelyezett útmutató is segíti" - írja új honlapjáról a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Czelleng Ádám, a turisztikai ügynökség kutatási és ágazati képzési igazgatója elmondta, hogy a legfőbb adatforrás, az NTAK-adatok mellett többek között turisztikai applikációk adataiból, internetes keresési adatokból, mobilcellaadatokból, bankkártyaadatokból, NAV onlinekassza- adatokból, social media listeningből és egyéb források anonim adataiból is dolgoznak, az ezekből leszűrhető jelenségek és trendek pedig az MTÜ célzott marketingtevékenységét segítik" - olvasható a turizmus.com link cikkében.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról