Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/1., jan. 6.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Praktikus

Könyvtár szervez Mindentudás Egyetemet

Hírek

Szakdolgozati gondolatok 6. -- A szakdolgozat, mint kilépő a munkahelyről
Nyerő kultúra lehetne a válságban...
A nemzeti könyvtár megújítására készül az új főigazgató
A nemzet memóriája -- vélemény nemzeti könyvtárunkról, és országos levéltárunkról
Az interneten terjeszkedne a Magyar Országos Levéltár
A könyvtár fontosabb közösségi helyszínként, mint az állományáért
A NatGeo új HDD-kiadványa -- vegyen 500.000 kötetes könyvtárat merevlemezen!
Fontos-e a könyvtárak számára a használók általi elismertség? -- Az otthonról végzett munka lehetősége
Válságban még kívánatosabb az adhokrácia-kultúra
Személyes információs asszisztens kölcsönzése
Több elektronikus könyv fogyott az Amazon-on, mint nyomtatott
'Mi az ördögért nézegetem már megint a TED-szájtot?'
Egyes kortársak eBookon olvashatók először
NDK-s könyvtár a Balatonon
Százötvenezer szócikk a magyar Wikipédiában
Beperelte a Google-t egy kínai írónő
Egybenőtt, ami könyvtár -- Baranyában
Karácsonyi könyvajándék a magyar iskoláknak
Gyöngyös -- Látássérültek is tudják majd használni a könyvtárat
Négymillió forintot nyert a gyönki könyvtár
Ezt várják a vasi polgárok 2010-től

Geek-szótár

Internetszleng -- nick, os, pass/pwd

Analógiák

Még mindig veszélyes a szakmai hiányosságok feltárása

Kisszínes

Ingyenes online képzés a konnektivizmusról
Feltörték a Kindle for PC másolásvédelmét -- mint várható volt
Hamarabb válnak, akik másokon segítenek
Izlandra költözhet a Wikileaks

Információforrások

Mennyi hálapénz 'jár' az orvosnak és a nővérnek?
Világszintű adatok bármikor -- Worldometers
Újra hódít a diafilm, ezúttal DVD-n
NAVA-linkek -- a filmhíradók érhetők el szabadon
Mérleg -- csak interneten
Magyar Helyesírási Szótár iPod-ra/iPhone-ra
Postai díjszabás -- jan. 1-től érvényes kivonat


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Praktikus

Könyvtár szervez Mindentudás EgyetemetFEL

Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme címmel a várostörténeti monográfia szerzőivel előadássorozatba kezdett a Halis István Városi Könyvtár, mert ez a munka tudományos igényességével reális Nagykanizsa-identitást tud megalapozni. A rendre 200 fő felnőttekből és diákokból álló hallgatóságot vonzó előadásokat a helyi televízió többször is műsorára tűzi. Később DVD-formában kölcsönözhetővé válik az egy tanórányi időtartamú film, internetes változatát letölthetővé, ill. megtekinthetővé teszik, akárcsak az előadáson készült képeket, valamint a monográfia aktuális fejezetét. A letöltők és megtekintők száma 300 alkalom körül mozog a már egy ideje elérhető előadások esetében. Előadáscímek pl.: Kanizsa kereskedelmének története (1690-1849), Nagykanizsa története 1848-49-ben, Nagykanizsa önkormányzata a 19. század első felében.
Hírek

Szakdolgozati gondolatok 6. -- A szakdolgozat, mint kilépő a munkahelyrőlFEL

Nem csak nappali szakos hallgatók írnak szakdolgozatokat, akik az első munkahelyet keresik. Posztgraduális hallgatók számára akár dobbantás is lehet a jól sikerült opusz. Ugyanis a sokszor a tandíjat is részben álló intézmények a legritkább esetben igyekeznek kihasználni a tudásnövekedést. (Mert szerintük nem is? Mert csak több bért kell utána fizetni? Mert feltámad az irigység szelleme? Vagy veszélyes lenne minden változtatás? Jó lenne változtatni, csak ne ez a kolléga mondaná -- kínos lenne elfogadni a javaslatát?) Csak a megfelelő kultúrával bíró szervezetek teszik át gyakorlatba a szakdolgozatokban rejlő innovációs értékeket (nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni, hanem amolyan kaizenes vagy minőségkörös 'minden kis lépés számít' jellegű fejlesztési hozzáállásra). Ahol nincs versenyszellem, erős minőségszemlélet, a vezetés kicsinyes vagy a legkisebb ellenállás mentén evickél, ott a munkatársak továbbképzési rendszerben született posztgraduális vagy másoddiplomás munkái rendesen elkallódnak, vagy épp konfliktusok forrásává válhatnak. Megérik tehát a nagyobb szellemi kihívás érdekében a munkahely-váltás.
A sorozat korábbi cikkei: link


Nyerő kultúra lehetne a válságban...FEL

A hazai könyvtárügyben legalább két, egymással ellentétes eredőjű kultúra azonosítható. De lássunk egy kultúra-tipológiát.
-- Klán kultúra: az emberek jól ismerik egymást. A szervezet vezetője mentorként, szülőhöz hasonlóan gondoskodik munkatársairól. Fontos a csoportmunka, a lojalitás, tradíciók, nyitottság, bizalom. A személyzetfejlesztés hosszú távra tekint.
-- Adhokrácia kultúra: hangsúlyos a dinamizmus, vállalkozó szellem és kreativitás. A dolgozók hajlandóak kockáztatni, ahogyan a vezető is. A szervezetet az innováció és a fejlődés iránti elkötelezettség tartja össze. Hosszú távon fontos a kihívások keresése, új feladatok kipróbálása.
-- Piaci kultúra: fő jellemzője: eredményorientáltság. A dolgozókra a versenyszellem jellemző. A vezető határozott, eredmény- és teljesítményorientált, elvárásai nagyok, ösztönzi a versenyszellemet. Összetartó erő a célok és az eredmények elérése. A piacvezető pozíciót igyekeznek elérni, és a kihívásokat jelentő célokat megvalósítani.
-- Hierarchia kultúra: nagyon szabályozott, strukturált, kiszámítható, biztos munkahely. A formális előírások, szabályok tartják össze a szervezetet. A vezető koordinátor, szervező és ellenőr. Hosszú távon fontos a kiszámítható, szabályozott, problémamentes működés és a hatékonyság.
* A válság időszakában a piac típusú kultúra az alacsony tudásmegosztással rendelkező hierarchia-kultúránál is rosszabb tudásmegosztás-érettséget mutat. Tehát: válságban nem elég külső orientáltságra és belső stabilitásra építkezni, hanem kreativitásra, vállalkozó szellemre, új feladatok kipróbálására, és új, főleg a válságból való kilábalást segítő kihívások, lehetőségek felkutatására érdemes törekedniük.
(A gazdasági válság hatása a szervezeti kultúra alakulására -- jó irányba megyünk? / Szabó Lajos, Csepregi Anikó)

Hírforrás: Harvard Business Review [magyar kiadás] 2009. nov.
2010. január 06.  • Továbbküldöm a hírt

A nemzeti könyvtár megújítására készül az új főigazgatóFEL

A digitalizálás összehangoltabbá és tervszerűbbé tétele, valamint a raktározási gondok megoldása mellett modern, felhasználóbarát kulturális központtá szeretné alakítani az OSZK-t az intézményt 2010. január 1-től vezető Sajó Andrea. Mint az új főigazgató az MTI-nek elmondta, azért pályázott a nemzeti könyvtár vezetésére, mert úgy gondolta, a megújulás, új ötletek, új szolgáltatások bevezetése hasznára válhat az OSZK-nak. 'Egy XXI. századi tudásközpontot szeretnék kialakítani. Erre a szerepre a nemzeti könyvtár teljes mértékben alkalmas, hiszen hatalmas kincs van a kezünkben: a teljes magyar vonatkozású szellemi hagyaték, amely miatt unikumnak számítunk a könyvtárak körében' -- fogalmazott.


A nemzet memóriája -- vélemény nemzeti könyvtárunkról, és országos levéltárunkrólFEL

A Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár kulturális emlékezetünk őrzője, ám -- néhány valóban figyelemre méltó újításon kívül -- nem közönségbarát, és nem felel meg a 21. századi kutatási feltételeknek. De még a 20. század végieknek sem. Mely alapvető lépéseket kellene megtennie a vezetőségnek, hogy mindez változzon?


Az interneten terjeszkedne a Magyar Országos LevéltárFEL

Mint az intézmény 2010. január 1-jén hivatalba lépő új főigazgatója, Reisz T. Csaba elmondta, az összesen mintegy 355 folyókilométernyi hazai levéltári anyagból a Magyar Országos Levéltár közel 80 folyókilométernyit őriz, a kutatási eseteknek azonban ennél az aránynál is jóval nagyobb része esik az általa vezetett levéltárra.
Hozzátette: az intézmény presztízskérdésként kezeli, hogy a Kárpát-medence összes oklevelét, "hazánk első ötszáz évét" elérhetővé tegye az interneten: ez a MOL-ban 109 ezer őrzési egységet jelent, amelyből 38 ezer már böngészhető.
Az új főigazgató elmondása szerint a digitalizációban elért fejlődés ez évi egy része az MTI-nek is köszönhető, hiszen a távirati irodával együttműködésben, a Nyitott archívumok projekt keretében fogtak a régi MTI-hírek első évtizedeinek digitalizálásához és közzétételéhez.


A könyvtár fontosabb közösségi helyszínként, mint az állományáértFEL

Az ausztrál Új-Dél-Wales Állami Könyvtár frissen közreadott alternatív jövőképei -- Könyvvég szcenáriók -- áttekintik, milyen is lehet a könyvtár 2030-ban. Érdemes megfigyelni benne a fontossági sorrendeket: legfontosabb pontján a közösség áll, a hozzáférés előbb szerepel, mint az állomány, kiemelt helyzetű a közösségi helyszín és az ügyfélszolgálat szempontja. (MG)
A misszió: a közösség erősítése információs szolgáltatások megbízható kínálójaként az alábbiakkal
-- egyenlő hozzáférés biztosítása kortárs és történelmi tudásokhoz
-- az ausztrál örökség gyűjtése és megőrzése
-- a kulturális helyszín szerepének erősítése
-- együttműködés Új-Dél-Wales nyilvános könyvtáraival.
A vízió: olyan könyvtár szeretnék lenni a közösség számára, amely
-- legelső és vendéglátó kulturális helyszín
-- kiváló ügyfélszolgálatáról és munkatársainak tapasztalatáért elismert
-- innovatív hozzáférés az információhoz és kulturális sokféleséghez
-- egyedülálló és hozzáférhető gyűjteményéről ismert
-- az állami nyilvános könyvtárak aktív szószólója
-- proaktív partner a tudás előállításában.
Korábbi anyagunk a témában: link


A NatGeo új HDD-kiadványa -- vegyen 500.000 kötetes könyvtárat merevlemezen!FEL

A népszerű ismeretterjesztő filmjeiről is ismert magazin egy 160 GB-os merevlemezt választott átfogó kiadványának publikálásához. A mára kellően beérett merevlemezes technológiában eddig is ismert volt a folyamatos kapacitásnövekedés, áresés és a méretek csökkentésének képessége. Az árak azonban a flash memória alapú SSD tárolók és a mára teljesen bejáratott, így nagyon olcsóvá vált gyártási technológia miatt olyannyira lecsökkentek, hogy a még néhány évvel ezelőtt is kívánatos darabnak tartott 160 GB-os tároló egyszerű adathordozóvá válhat, mint korábban egy DVD lemez, vagy akár videokazetta.
-- Nincs technikai akadálya annak, hogy hasonló módon akár 500.000 kötetes könyvtárat lehessen vásárolni a TESCO turkálójában, akár diszkont áron is. Mint ismeretes, a digitalizálható javak határköltsége nullához közelít. (MG)


Fontos-e a könyvtárak számára a használók általi elismertség? -- Az otthonról végzett munka lehetőségeFEL

Fontos-e a könyvtárak számára a használók általi elismertség? Ha a könyvtárosok is úgy akarják, nagy lehetőség a megszorítások általi racionalizálás. Nincsen ugyanis technikai akadálya, hogy valaki pl. elektronikus szaktájékoztatást végezzen több, erre szerződött könyvtárnak -- otthonról, akár speciális időpontokban is. Az inContact tanácsadócég tanulmányában felsorolja a munkával járó gazdasági és az ügyfél elégedettség növelését lehetővé tevő előnyöket:
-- irodai alapterület szabadul fel, csökkennek az operatív kiadások (55%)
-- kevesebb munkahelyi frusztráció (67%)
-- a minőségibb munkaerő érdeklődésének felkeltése (68%)
-- a kulcsfontosságú munkaerő megtartása (68%)
-- az operatív tervek jobban tarthatók (a csökkenő költség miatt) (76%)
-- megnövekedő teljesítmény (78%)
-- nagyobb munkatársi elégedettség (91%)
Leginkább az utolsó pont járul hozzá a használói lojalitáshoz -- az elégedettebb munkaerő által.
(The work at home agent - Improved customer loyalty / inContact, 2009. nov.) (MG)


Válságban még kívánatosabb az adhokrácia-kultúraFEL

Előző lapszámunkban link röviden áttekintettük a klán, piaci, adhokrácia és hierarchia kultúra jellegzetességeit. Talán sikerült azonosítania, hogy melyik / melyek jellemzőek a könyvtárakra. A Harvard Business Review magyar kiadásának cikke a válsággal és a tudásmegosztással kapcsolatban tesz érdekes megjegyzést:
-- A cikkben ismertetett felmérés során válság alatt -- a válságot megelőző időszakhoz hasonlóan -- a vezetők szintén olyan kultúrát jelöltek meg kívánatosként, amelyben csökkenne a hierarchia típusú kultúra jelenléte, és növekedne a szervezet adhokratikus jellemzője. Nagy kérdés azonban, hogy a szervezetek miért nem tesznek is ennek érdekében? A válság kezdetétől ugyanis kis mértékben emelkedtek a hierarchia-kultúra elemei kismértékben növekedtek, ám a tudásmegosztás érdekében éppen ezt kellene csökkenteni. (A válság időszakában a piac típusú kultúra az alacsony tudásmegosztással rendelkező hierarchia-kultúránál is rosszabb tudásmegosztás-érettséget mutat.) Tehát: válságban nem elég külső orientáltságra és belső stabilitásra építkezni, hanem kreativitásra, vállalkozó szellemre, új feladatok kipróbálására, és új, főleg a válságból való kilábalást segítő kihívások, lehetőségek felkutatására érdemes törekedni.
(A gazdasági válság hatása a szervezeti kultúra alakulására -- jó irányba megyünk? / Szabó Lajos, Csepregi Anikó)

Hírforrás: Harvard Business Review [magyar kiadás] 2009. nov.
2010. január 06.  • Továbbküldöm a hírt

Személyes információs asszisztens kölcsönzéseFEL

Az amerikai Arapahoe Könyvtárakban könyvtáros is kölcsönözhető. (Mindez azonban nem ugyanaz, mint pl. a Szigeten is alkalmazott személykölcsönzés.) 'Emberi keresőmotorok vagyunk' mondta Pamela Bagby, könyvtáros. A megyei könyvtár hálózatában 22 könyvtárost képeztek ki erre a célra. Elvileg bármely szakterületen bevethetők térítésmentesen; utazási információtól egészségügyig, bemutatják a nyomtatott és / vagy a virtuális forrásokat. A házi feladatot nem oldják meg, de megmutatják a megoldáshoz vezető utat, vagy segítenek a nagymamának elektronikus kapcsolatba kerülni unokájával. Sok használó számára nem áttekinthető hely a könyvtár; ebben is segítenek a kibérelt információs tanácsadók. Tevékenységük által sokkal személyesebb hellyé válik a könyvtár. 'A könyvtárosok szeretnek segíteni, és e munka valóságos kincsvadászat számukra' -- mondja a könyvtár ügyfélszolgálati menedzsere.
-- Korábbi híreink a témában: Perszonalizált ügyfélmenedzsment a könyvtárban link
Milyen IT-mentor is kell? -- Mászkáljon ki a pult mögül link


Több elektronikus könyv fogyott az Amazon-on, mint nyomtatottFEL

Az Amazon bejelentette, hogy az idei karácsonyi bevásárló szezonban több elektronikus könyvet értékesített internetes kiskereskedelmi portálján, mint hagyományos nyomtatott kötetet. Az e-könyvek sikere persze jócskán köszönhető a cég rendkívül sikeres Kindle hordozható olvasókészülékének, amelynek eladásai a mostani bejelentés szerint a műszaki cikkek között még az iPod Touch zenelejátszót is megelőzték a portálon a szóban forgó időszakban.
-- HSD-komment: A könyvtárak ezt a hagyományos formában nemigen élik túl, no persze a kérdés azért ennél sokkal bonyolultabb, hiszen az mp3-asok, illetve a filmletöltési dömping is csak megrángatta, de nem temette maga alá ezen szolgáltatásokat, ahogy az e-kereskedelem (amit vidékiként igen szeretek) sem viszi csődbe az üzleteket -- ellenben a plázák elvégzik ezt a műveletet, azok a plázák, ahol mozi, étterem, miegymás kulminálja a fogyasztói társadalom manipulált tömegeinek kielégítését. Az emberek pedig egyszerű lények, lusták és kényelmesek: megvesznek hat db facsavart azon az áron, amiért kis utánajárással egy kilót is kapnának, a kilós bolt viszont előbb utóbb bezár, mivel a Senkisetudjaholvan utca 99. szám alatt, a belső udvarban működik?
-- Élet és Könyvtár komment: Felesleges azzal áltatni magunkat, hogy az e-book reader esélytelen a hagyományos könyvvel szemben, mert külön hardver kell hozzá...


'Mi az ördögért nézegetem már megint a TED-szájtot?'FEL

Milliószám töltik le az internetről nemzetközi szaktekintélyek rövid, ingyenes előadásait, amelyek az úgynevezett TED-konferenciákon hangzottak el. Az óriási rajongótáborral bíró TED hamarosan Magyarországon is megjelenik.


Egyes kortársak eBookon olvashatók előszörFEL

A mélyülő piaci válság is közrejátszhatott, hogy főként az elmúlt év második felében több könyvszakmai újdonságot is bevezettek. Így például decemberben a vevopont.hu ( link ) portált, amely nem pusztán egy újabb internetes könyváruház. Sokkal inkább egy új értékesítési forma, amely a kicsi és közepes könyvkiadók összefogásával alakult ki. E könyvműhelyek, amelyek a visszafogott kereslet miatt egyébként is nehéz helyzetbe kerültek, gyakran panaszkodnak a boltokban elszenvedett hátrányaikra: műveik nincsenek szem előtt, mert a jobb elhelyezésért és a reklámért nem tudnak külön fizetni.
A tavalyi fejlemények azt mutatják, megindult a digitális könyv terjedése. Létrejött az első olyan digitális kiadó, amely otthon nyomtatható könyvformában is kínálja műveit, méghozzá a klasszikusok mellett a kortárs magyar szépirodalom alkotásait. Ugyancsak digitalizált műveket árul a Litera.hu ( link ) irodalmi portál új, ekonyv.konyvkolonia.hu ( link ) honlapja, ám ezeket nem lehet kinyomtatni. Viszont közösségi portálként működik: olvasóköröket támogat, kritikákat, blogokat közöl.


NDK-s könyvtár a BalatononFEL

1989: leomlott a berlini fal, megszűnt a német turistainvázió. Ma is őrzik a siófoki Napfény Hotelben a könyveket, melyekből az egykori NDK-s turisták válogathattak, ha olvasni támadt kedvük. A szállodában az NDK háromszáz kötetes cenzúrázott könyvtárat tartott fenn olyan olvasnivalókkal, amelyeket a nyaralás alkalmával ki lehetett kölcsönözni. Ha valamelyik keletnémet turista olvasnivaló után érdeklődött, az idegenvezetők valamennyi szállodából a Napfény könyvtárába irányították a literatúrára vágyakozó nyaraló honfitársat. A kötetekben az eredeti olvasójegyek tanúskodnak arról, hogy a vendégek mely könyveket olvasták a vakáció alatt a legszívesebben.


Százötvenezer szócikk a magyar WikipédiábanFEL

Megszületett a magyar Wikipédia 150 000. szócikke, 2009. december 25-én. A bejegyzés címe: Gendzsi regénye. Az önkéntesek által több mint 250 nyelven írt Wikipédia mindössze tizenhat nyelvi változatában található ennél több cikk. (Szintén december végén a német Wikipédia pedig az egymilliomodik szócikkét jegyzi.)


Beperelte a Google-t egy kínai írónőFEL

Az ügyvéd szerint a cég engedély nélkül tett be részleteket az író könyveiből a Google Book Search könyvtárába. Mian Mian könyveinek többsége tiltólistán van Kínában, a feketepiacon mégis kaphatóak. Külföldön, számos nyelven megjelentek művei.
A kínai írók szerzői jogvédő szervezete szerint a Google több száz kínai szerző több ezer művét tette be webes könyvtárába már. Az angol nyelvű kínai lapnak, a Global Times-nak azt mondta a szervezet helyettes vezetője, hogy tárgyalnak a Google-lal, és reménykeltőek a megbeszélések. -- Először is azt akarjuk, hogy a Google ismerje el a jogsértést és kérjen elnézést, aztán beszélhetünk a kompenzációról -- mondta Zsang Hong-bo.


Egybenőtt, ami könyvtár -- BaranyábanFEL

2010. január 1-je különleges dátum könyvtárunk életében. E naptól a Pécsi Városi Könyvtár és a Csorba Győző Megyei Könyvtár egyesült intézményként, Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár néven folytatja tovább munkáját. Mint minden egyesülés, ez is döccenőkkel járhat, de igyekszünk minél hatékonyabban és gyorsabban megoldani a felmerülő problémákat, melyekért előre is szíves elnézésüket kérjük. Bízunk benne, hogy a kezdeti nehézségek ellenére az Önöknek nyújtható szolgáltatások körének kibővítésével, minőségi javulásával állhatunk rendelkezésükre. Összevont katalógusunk új címen érhető el az Interneten. Ez a katalógus tartalmazza a volt Pécsi Városi Könyvtár összes fiókkönyvtárának teljes állományát, valamint a volt Csorba Győző Megyei Könyvtár és baranyai kistérség könyvtárainak lelőhelyadatait. link


Karácsonyi könyvajándék a magyar iskoláknakFEL

Összesen száznegyven, javarészt iskolai könyvtár illetve számos olyan kárpátaljai intézmény kapta kézhez azt a könyvcsomagot, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal ren­delt meg, és a Pro Hungaris Tudásközvetítő Alapítvány munkatársai állítottak össze. Az összességében tizenhatezer könyvet tartalmazó adomány értéke több mint huszonhárommillió forint.


Gyöngyös -- Látássérültek is tudják majd használni a könyvtáratFEL

Csaknem tízmillió forintból újulhat meg a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola (KRF) könyvtára. A felújítás októberben kezdődött és jövő áprilisban fejeződik be. Az elnyert pénzből korszerűsítik a főiskola könyvtárának információs és kommunikációs rendszerét, s az akadálymentesítéssel nem csupán a mozgáskorlátozottakat segítik majd, hanem a látássérültekre is gondoltak. Nekik képernyőnagyítóval felszerelt informatikai eszközök, többek között számítógépek biztosítják az elektronikus információhoz való hozzáférést.


Négymillió forintot nyert a gyönki könyvtárFEL

Az intézmény -- közösen a paksi bibliotékával -- egy TIOP pályázaton indult és teljes sikert ért el.
-- Ebből a pénzből szerezzük be új számítógépeket, az állomány elektronikus felviteléhez szükséges szerver és programcsomagot. Ugyancsak ez az összeg tesz lehetővé egy kisebb léptékű világítás-korszerűsítést -- mondta el Wilhelm János igazgató.


Ezt várják a vasi polgárok 2010-től FEL

-- Sok pozitívumban nem reménykedem, de úgy érzem, hogy vannak még olyan lehetőségek, tartalékok szakmailag és emberileg is, hogy a jövő esztendőben valamicske gyarapodással azért lehetne számolni -- vélekedik Molnár Piroska, a szentgotthárdi Móra Ferenc Könyvtár igazgatója. -- A Gutenberg-galaxisnak sem lesz vége az elkövetkezendő esztendőkben, nyomtatott dokumentumokra még sokáig szükség lesz. Úgy tűnik, hogy az olvasás nem megy ki a divatból. Miután minden drágul, így a könyv is, várhatóan több látogatójuk lesz a bibliotékáknak. Ezt máris érzékeljük, s e tendencia minden bizonnyal folytatódik jövőre is. Az olvasás olyan kulturálódási, tanulási, kikapcsolódási forma, annyi ismerethez juttat, amit nem pótol más.
Geek-szótár

Internetszleng -- nick, os, pass/pwdFEL

nick (nickname) -- becenév, általában a felhasználónév
os (operation system) -- operációs rendszer
pass/pwd (password) -- jelszó
Analógiák

Még mindig veszélyes a szakmai hiányosságok feltárása FEL

Kirúgták a móri fiaskót leleplező ezredest. A belső vizsgálat még várat magára, de Kovács Lajost már feljelentették. A Nemzeti Nyomozó Iroda felsőbb utasításra nem hosszabbította meg Kovács Lajos ezredes, a Döglött ügyek osztálya nyugalmazott vezetőjének szerződését, miután egy az év végén megjelent könyvben leleplezte, milyen hibákat követett el a rendőrség a 2002 májusában nyolc emberéletet követelő móri rablógyilkosság nyomozásakor. Az ezredest kevéssel a könyv megjelenése után államtitoksértésért fel is jelentették. Az ügyészség -- épp az ügy államtitok volta miatt -- egyelőre nem nyilatkozik.
Kisszínes

Ingyenes online képzés a konnektivizmusrólFEL

Informatikus könyvtárosokat is érintő képzést indít 2010. február 1-től Kulcsár Zsolt és Palócz Ferenc. A hat hetes tanfolyamon megtanulhatjátok helyesen kezelni a Twittert, Google Readert, Delicioust stb. és megismerhettek a modern korral haladni akaró embereket. Csak az vágjon bele, aki bírja a tempót és nem riad vissza a plusz házi feladatoktól. Részletes információ, előfeladatok, kötelező olvasmányok, beharangozó videók: link ...


Feltörték a Kindle for PC másolásvédelmét -- mint várható voltFEL

A Kindle for PC szoftverkódjának visszafejtésével néhány nap alatt sikerült feltörnie egy izraeli hackernek az e-könyv-olvasó másolásvédelmi technológiáját. A DRM kiiktatása, így az állomány nyílt formátumra konvertálása lehetővé teszi, hogy az Amazon programjára szánt műveket a felhasználók más eszközökön is olvashassák.


Hamarabb válnak, akik másokon segítenek FEL

Magyarországon tavaly már 25 160 pár döntött úgy, hogy házasságuk menthetetlen, több mint fele azoknak, akik egy év alatt kimondják a boldogító igent. De vajon van-e összefüggés a válások száma és a választott szakmák között?
... Az újságírók meglepően kitartóak, mindössze 18 százalékuk dönt a végleges szakítás mellett, ám náluk is türelmesebbek a 17 százalékban váló könyvtárosok és dietetikusok, valamint a 10 százalékos válási rátával büszkélkedő gyógyszerészek és irodavezetők. Aki hosszú és harmonikus kapcsolatra vágyik, az mindenképpen agrármérnököt válasszon párjául, nekik mindössze 2 százalékuk választja a végső megoldást, a válást.
-- Aki a munkahelyén is sokat ad magából, sokat nyújt másoknak, az otthonra már nem rendelkezik tartalékkal, így előbb-utóbb felborul a kapcsolat -- véli a kutatás vezetője, Dai Williams professzor.


Izlandra költözhet a WikileaksFEL

A Wikileaks link működtetői úgy gondolják, hogy Izland ideális és olcsó otthona lehetne a portálnak, melynek célja a titkolt politikai és gazdasági információk nyilvánosságra hozása.
Információforrások

Mennyi hálapénz 'jár' az orvosnak és a nővérnek?FEL

Érdekes volt megtapasztalni néhány éve, amikor egy honlapon megjelentek a hálapénz tételek: iszonyat botrány kerekedett, mikor kiderült az igazság ezen szelete. Az érintettek cáfolni nem tudták, viszont vélt érdeksérelmük miatt rettenetesen tiltakoztak. A Délmagyarország most nevek nélkül közöl tarifákat. (MG)
-- Hálapénz: orvosnak 30, nővérnek 7 ezer forint jár. Tavaly 56 milliárd forint hálapénzt fizettünk. Tízből négy beteg ad pénzt, ajándékot háziorvosának, míg a kórházba kerülők 80-90 százaléka tesz hasonlóan. A páciensek szerint ez nem korrupció. A háziorvosok, illetve a rezidensek szegedi képviselője egyaránt megalázónak tartja a paraszolvenciát, inkább a béreket emelné.


Világszintű adatok bármikor -- WorldometersFEL

A Worldometers a Real Time Statistics projekt ( link ) része, amelyet egy fejlesztőkből, kutatókból és önkéntesekből álló nemzetközi csapat működtet azzal a céllal, hogy a világon rendelkezésre álló statisztikai adatokat széles körben elterjesszék. Forrásként a leginkább elismert szervezetek és statisztikai hivatalok közzétett adatait használják. ( link )
(ref.: WKÁ)


Újra hódít a diafilm, ezúttal DVD-nFEL

Sokak kedves gyerekkori élménye a családi diafilmvetítés, és bár ilyen filmeket még ma is lehet kapni, az új technológiákra is átültetik a kedvenceket, DVD-n is megnézhetők kétféle lejátszási móddal.


NAVA-linkek -- a filmhíradók érhetők el szabadonFEL

Televíziós tár: link
Különgyűjtemények, pl. játékfilmek, fesztiválfilmek, tudományos előadások, vizsgafilmek: link
Tematikus válogatások, pl.: Cseh Tamás, Sorsfordító októberek: link
Magyar Világhíradók az 1931-43 közötti évekből:
link


Mérleg -- csak internetenFEL

A Mérleg negyedévenként jelentkező, korábban Münchenben készített szemle, amely főként cikkfordításokat és könyvismertetéseket közöl. Érdeklődése a teológia, a vallástudomány, a filozófia, a művészetek, a társadalom- és a természettudományok érintkező területeire terjed ki. A lap 2009/1-2. száma csak elektronikusan jelenik meg. A régebb óta működő portál archívumot is tartalmaz, és 2009. óta saját blog is elérhető róla.


Magyar Helyesírási Szótár iPod-ra/iPhone-raFEL

Egyszerűen használható, gyors, felhasználóbarát helyesírási szótár.
A program két fő részből áll:
1. Mintegy 110 000 szót, kifejezést tartalmazó szótár, rendkívül gyors kereséssel.
2. Helyesírási teszt. A felkínált szavak, kifejezések közül kell kiválasztani a helyeset. Jelenleg 175 tesztkérdést tartalmaz a program, ezek közül választ véletlenszerűen.


Postai díjszabás -- jan. 1-től érvényes kivonat FEL

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról