Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2021/2., jan. 13.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

20.000 idős embert hív fel a torontói közkönyvtár - hogy vannak? (olvasóink szavazatára)
ZINiN Nijverdal - hogyan is néz ki 2020 legjobb holland közkönyvtára?
Hogyan készíts (nem) nyerő könyvtárvezetői pályázatot? - döntéshozói szempontok
Akik eredményesen harcoltak az infodémiával - Az év könyvtárosai (LJ) (olvasóink szavazatára)
Könyvtári állomány, mint látszat - kétes értékű üzenet
Kiszámítható környezetben hatékonyság, változékony környezetben önigazgatás a nyerő
Sajtótartalmak a katalógusban - mi és hogyan van és legyen benne?
Megkérdeztük: Mennyiben a könyvtárosok felelőssége a könyvtárügy halványodónak érzékelt jövője?
Tapasztalatok, tervek - 2020-2021 - újabb 3 anonim könyvtáros
Néhány fiatal bement a könyvtárba - fogdán kötöttek ki
Korrelál-e a könyvtárhasználattal a közkönyvtárak Facebook-követőinek száma?
Aranybulla Könyvtár - náluk is visszaesett a forgalom
Nem az információ elérhetősége számít a vírustagadásban
Honismereti szörfölés - civilek építik a virtuális kiállítást (is)
KIT-hírek címei, országmegjelenítés nélkül: pro és kontra
Elsők között regisztrált a vakcinára a martfűi könyvtár igazgatója
Új helyen nyitott meg a margittai városi könyvtár
Napelemek után új fűtési rendszer is lesz a Békés Megyei Könyvtárban

Analógiák

Referenszinterjú - mesterséges intelligenciával?
Az orvoslás (/könyvtári szolgáltatás) legkihasználatlanabb erőforrása maga a beteg (/használó)

Praktikus

Új, hírek-ablak kerül a Windows 10-be, 4500 sajtótermékből válogat

Kisszínes

A NER már a sajtó 50 százalékát kontrollálja - itt a nagy médiatérkép
Könyvválasztás szabályozása - illatok hatására

Információforrások

A leglátogatottabb hazai hírportálok listája
709,000 művészeti alkotást tett ingyen online elérhetővé a Rijksmuseum


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

20.000 idős embert hív fel a torontói közkönyvtár - hogy vannak? (olvasóink szavazatára)FEL

Összesen több, mint 20 ezer idős könyvtártagot hív fel a Torontói Közkönyvtár, hogy biztosan ne legyenek teljesen elszigeteltek. Július közepe óta 20 könyvtáros, kb. 10 ezer 80-100 éves olvasót keresett meg. Most pedig további 13 ezer fő felhívását tervezi a 70-79 éves korosztályból. A hívások nagyjából 10 percesek.
Egy megkérdezett szerint az anyukáját teljesen feltöltötte a telefonhívás. Előtte igénybe vette a könyveket kiszállító szolgáltatást. A teljes könyvtárzárást követően pedig e-könyveket olvasott. A könyvtár nagyon fontos pont volt az életében.
Egy projektmenedzser hozzátette, hogy kifejezetten a magányos és sebezhető idősek megkeresése volt a céljuk. A felhívott idősek közül ezren regisztráltak a kiszállítási szolgáltatásra. A könyvtárosok segítettek nekik az online formára váltott szolgáltatások elérésében is. Tapasztalataik szerint az olvasóknak nagyon pozitív meglepetés volt, hogy nem eladni akarnak nekik valamit, hanem irántuk érdeklődtek. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): Felettébb aktuális az idős embereket könyvtári szolgáltatásként felhívogatni link

ZINiN Nijverdal - hogyan is néz ki 2020 legjobb holland közkönyvtára?FEL

Néhány hete jeleztük link , hogy a 2020 legjobb holland közkönyvtárra négy használói elégedettséget mutató kritérium szerint a Nijverdal (e: nejferdál) ZINiN lett.
Most néhány fotót is mutatunk a települési színházzal szimbiózisban működő létesítményről. Az illusztrációkat ld.: link .
A fotók forrásai: link link link link link ZINiN Bibliotheek / Facebook
Kapcsolódó: link

Régebbi hírforrás(ok): Hollandia legjobb közkönyvtára - ZINiN Nijverdal - egy színházzal él együttFEL link

Hogyan készíts (nem) nyerő könyvtárvezetői pályázatot? - döntéshozói szempontokFEL

Álláskeresési tanácsadói közhely, hogy az álláshirdetésekben jellemzően kreatív, proaktív, agilis stb. stb. munkaerőt keresnek. A gyakorlatban azonban feladatteljesítő, nagy munkabírású végrehajtó a kívánatos kolléga. Úgy tűnik, nagyjából hasonló a helyzet a könyvtári vezetők kiválasztásánál is - legalábbis ez derül ki három, különböző városban dolgozó önkormányzati döntéshozó, illetve három könyvtáros pályázó döntéseredményeivel kapcsolatban. A beszélgetések során elhangzott jótanácsok:
- Ne írj olyat pályázatodba, ami a döntéshozókat féltékennyé teheti; elismert teljesítményeidről is visszafogottan szólj.
- A munkatársak bemutatkozáskor azt szeretnék hallani, hogy minden úgy lesz, ahogyan eddig, csak egy kicsit több lesz a pénz.
- A fenntartó akkor örül, ha a könyvtárban könyvek vannak és kölcsönöznek odabent, időnként pedig jelenjenek meg hírek róla, ami ezen felül van, az kellemetlen lehet.
- Ha a pályázatból úgy érzi a döntéshozó, hogy azzal neki is feladata lesz, vagy nem látja teljesen biztosítottnak saját kontroll-lehetőségét, akkor elbátortalanodik az agilis pályázótól.
- Innovációról majd akkor eshet szó, ha a könyvtárvezető már bizonyított; újraválaszották.

Mindennek a következményei:
- lelassul az innovációs ciklus
- őszintétlenségre neveli a pályázókat
- kontraszelekció: előnybe kerülnek a kevéssé vizionárius / kisebb ambíciójú / kevésbé teljesítőképes vezetők. (MG)


Akik eredményesen harcoltak az infodémiával - Az év könyvtárosai (LJ) (olvasóink szavazatára)FEL

A WHO-nak pontos, kereshető anyagokra volt szüksége a COVID-ról - ezért hozta létre Elaine R. Hicks, a New Orleans-i Tulane University könyvtárosa a saját szervezetét, melynek neve Librarian Reserve Corps (LRC, = Könyvtárosok Tartalék Hadteste) lett. Csatlakozott hozzá többek között Stacy Brody, a George Washington University könyvtárosa és Sara Loree, a St. Luke's Health System orvosi könyvtárosa. Azóta az LRC átvizsgált és segített terjeszteni több tízezer egészségügyi forrást a SARS-CoV-2 koronavírusról. Elvégzett munkájukért Hicks, Brody és Loree megkapták a Library Journal 'Az év könyvtárosai' címét.
2020 februárjában Lina Moses járványügyi szakértő kérte fel Hicks-et, hogy rendszerezze a rengeteg információt. Mivel egyedül túl nagy munka lett volna, létrejött az LRC, és kb. 130 könyvtáros csatlakozott az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Ausztráliából és Trinidad-ból. Brody és Loree az első jelentkezők között voltak.
Április és július között átlagosan napi 534 cikket dolgoztak fel, június végéig majdnem 20.000-et. November óta a minőségüket ellenőrzik, mivel a feldolgozást befejezte a WHO mesterséges intelligenciája. Minden héten 6 önkéntes végzi a munkát, mely során átlagosan heti 930 cikket ellenőriznek.
Hicks-nek köszönhető a gyorsaság és hatékonyság, mellyel a szervezetet felépítette. Brody felhasználhatta megszerzett tudását, melyet egy irodalmi kutatás során gyűjtött - ez a kutatás fejlesztette vezetői és kutatói készségeit, valamint értékes tapasztalatokat szerzett a nemzetközi partnerekkel való munka során. Loree mint orvosi könyvtáros, a munkája kiterjesztését látta az LRC felhívásában. Hicks elmondta, hogy két társa hamar az élre tört, mivel őket érdekelte leginkább a téma, valamint ők rendelkeztek a legjobb szervezői készségekkel.
Lina Moses szerint az LRC munkája segíti a közegészségügy területének fejlődését; pont akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá. (ref.: Salamon Sára)

Régebbi hírforrás(ok): Küzdelem az infodémiával - hol a használható vírusinformáció? (olvasóink szavazatára) link

Könyvtári állomány, mint látszat - kétes értékű üzenetFEL

Könyvtárak gyakran silányítják kirakattá egy-egy saját állományrészüket, leginkább a tetszetős (lexikon)sorozatokat. Ezek előtt fényképezkednek, vagy előttük tartanak rendezvényeket. Gyakran a betérőt is ez az egyre kisebb gyakorlati értékű, de patinás gyűjteményrész - Révai lexikon, Pallas lexikon, egyben tartott Nemzeti Könyvtár sorozat, stb. - fogadja. Az internet korában valójában a legtetszetősebb, de gyorsan avuló állományrészükkel pózolnak. Még ha nem is tudatosan, ám a látszat oltárán a információs funkciót, a könyvtári hatékonyság képét járatják le.
A forgó, használt állomány ehhez képest kevésbé tetszetős, gyakran összekevert, és önálló egységekből áll, csak ritkán tartalmaznak sorozatot.
Takács Dániel jelezte: az ELTE ÁJK könyvtárában link mostanában selejtezték le az ilyen, alig használt állományrészt. Náluk a közlönyök sorozata jelentette leginkább az efajta dokumentumokat.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvmutogatók - Könyvespolc, mint a hitelesség imázshordozója (mennyiség és minőség) link

Kiszámítható környezetben hatékonyság, változékony környezetben önigazgatás a nyerőFEL

Mennyi lehetőséget kapsz te, az osztályod / részleged, könyvtárad, vagy fenntartód az önálló döntéshozatalra? Ha úgy érzed, hogy nem eleget, akkor meg se forduljon a fejedben, hogy gyorsan változó körülmények között eredményes lehet(sz). (MG)

A hatékonyság akkor válik be, ha pontosan előre látható, hogy mikor, mire lesz szükség. Hollandiában korábban az otthoni betegápolás jobbára úgy működött, mint a szupermarketek: szabványosított és percekre előírt tevékenység: kilenc perc hétfőn, hét perc szerdán, nyolc perc pénteken. Az ápolónők utálták. Egyikük, Jos de Blok, kísérletet javasolt. Mivel minden páciens más, és nem pontosan tudjuk, mire lesz szükségük, hadd döntsenek az ápolónők! Felelőtlenségnek hangzik? Jos kísérletének eredménye azt mutatta, hogy a betegek egészsége kétszer olyan gyorsan javult, és a költségek 30%-kal csökkentek. Mikor Jost arról kérdeztem, mi lepte meg leginkább a kísérletben, fölnevetett, és így felelt: "El nem tudtam képzelni, hogy ennyire könnyű lesz ilyen nagy javulást elérni, mert ezek a dolgok nem tudhatók vagy láthatók előre íróasztalnál vagy számítógép képernyője előtt ülve." Ez az ápolási módszer egész Hollandiában és világszerte is elterjedt. De minden új ország kísérletezéssel kezdi, mert minden hely valamelyest és előre nem láthatóan más és más.
A Verve nevű londoni cégnél a nagyfőnök minden mozgásban lévőt mér, de semmit sem talált, ami hatással lenne a termelékenységükre. "Szeretethét" néven kísérletet eszelt ki. Egy héten át minden munkatársnak keresnie kell olyan ügyes, hasznos és leleményes dolgokat, amelyeket a versenytárs alkalmaz, meg kell neveznie és dicsérnie kell őket. Sok időbe és fáradságba telik, számosan szalmacséplésnek tartották. De fölpezsdíti az üzletmenetet, és az egész cég termelékenységét fokozza.
Minél több időt töltünk kiismerhető és hasonszőrű emberekkel, annál kevésbé vagyunk képesek tőlünk különbözőkkel kapcsolatba lépni. Minél kevesebb együttérzésre van szükségünk, annál kevesebb jut nekünk.


Sajtótartalmak a katalógusban - mi és hogyan van és legyen benne?FEL

Múlt heti anyagunkkal kapcsolatban - Bőszen gyűjtjük a papírsajtót - miközben használóink elektronikusból tájékozódnak link több reakció érkezett, pl. a Könyvtárosok csoportban is.

Balázs László: A tudományos folyóiratok választhatják és választják is a kompakt folyóirat-kiadás webes felületen (OJS - Open Journal System) való megjelenést, ami OAI-PMH szerver szolgáltatást biztosít. Ez olyan szerverszolgáltatás, amelyen az általunk szolgáltatott tartalom metaadatait lehet lekérdezni és letölteni. Ilyen szervere van a MEK-nek is, amivel automatizáltan letölthetjük a MEK-ben tárolt dokumentumok adatait és betölthetjük saját keresőnkbe. (További példák: Digitális Bölcsészet link és minden nagy egyetemnek van ilyen rendszere: ojs.lib.unideb.hu, ojs.bibl.u-szeged.hu, ojs.mtak.hu, ojs.elte.hu)
A Discovery - saját és külső adatbázisokat közösen kereső - rendszerek általában tudnak ilyen szervereket lekérdezni. Pl. opac.oszk.hu (VUFind) lekérdezi és saját indexeibe beépíti a dspace.oszk.hu (dSpace) metaadatait. Így ezek bekerülhetnek bármelyik könyvtár keresőjébe. A hírportálokkal még el kellene fogadtatnunk, hogy szolgáltassák a cikkek adatait OAI-PMH szerveren. De érdekeltek ebben a hírportálok? A Mi oldalunkról a kérdés: mi kerüljön be a könyvtári keresőkbe? Nagyon érdekelne mások véleménye a keresők elvárt és javasolt adattartalmáról!

Koroknai Sándor a témához hozzáfűzte: ha a könyvtáron kívülről elérhető katalógus elektronikus tételeit elérik a használók, az - legalábbis a hagyományos mérések szerint - nem jelentenek könyvtárhasználatot. Ugyanakkor hatalmas pazarlás lenne az elektronikus portálokat könyvtáranként feltárni. Ennek informatikai együttműködés keretében szabad csak megvalósulnia.


Megkérdeztük: Mennyiben a könyvtárosok felelőssége a könyvtárügy halványodónak érzékelt jövője?FEL

A link anyagunk szavazásához kapcsolódó további kérdésre kapott tájékoztató jellegű válaszok:
15 - Részben saját, részben külső okok
7 - Legnagyobb részben mi okoztuk
12 - Döntően rajtunk kívül álló okok a felelősek
0 - Megírom: kit@gmconsulting.hu.
Azaz: a könyvtárosok 65% arányban saját felelősségüket érzik a kialakult könyvtárügyi helyzettel kapcsolatban, illetve közel 80%-ban a külső körülményeket (is) okoljuk. A diagramot ld.: link


Tapasztalatok, tervek - 2020-2021 - újabb 3 anonim könyvtárosFEL

1. 2020 legnagyobb szakmai kihívása volt számomra... - Tájékozottabbnak kellett volna lennem az online könyvkiadás terén. A bezárás alatt gyakran voltam chat-ügyeletes. Más könyvtárak kollégáinak hála, hogy sikerült megválaszolnom a referensz kérdéseket. Az OPKM munkatársa még egy könyvkiadóval is felvette a kapcsolatot, hogy legalább bizonyos általános iskolai kötelező olvasmányok legyenek elérhetőek. Mind az OPKM, mind a Könyvtári Intézet továbbképzései sokat segítettek, de naponta 8 órát a könyvtárban dolgoztam, sok belső munkát is végeztünk (pl. törlések), ezért jobban örültem volna esti vagy szombati képzési időszakoknak. Amikor újra nyitottunk, keveselltem a látogatottságot. Utólag átgondolva, talán jobb lett volna minél több embert személyesen elérni (direkt marketing). Problémánk: hogyan segítsük az internetes eléréssel sem rendelkező, leginkább hátrányos helyzetűeket, akik többnyire állást vagy albérletet keresni jöttek a könyvtárba? Egyetemi hallgatók esetében is az online könyvtárhasználat hiányosságait tapasztaltam. Magam sem férhettem hozzá távolról némelyik adatbázishoz, noha a munkámhoz nélkülözhetetlen lett volna.
2. Megtanultam / elértem az év során, hogy... - online oktatásra alkalmas programokat (pl. ZOOM), ill. még több távoli adatbázist használjak; továbbá elvégeztem egy online tanulással foglalkozó, akkreditált továbbképzést. A könyvtárban elérhetővé tettük az OPAC-ban a kurrens, nyelvtanulási célú ELI-lapokat. Elkezdtem tanulni az elektronikus tananyagok készítését szolgáló eXe-programot, a plakátkészítéshez is használható CANVA-t és a videókészítést.
3. A 2020-as eredmények közül mit fogsz megtartani hosszú távon? - Folytatjuk az OPAC linkekkel való kiegészítését. Virtuális kiállítások, videók készítésébe kezdek. Az imént említett programokat gyakrabban használom. Néhány belső munkafolyamatot racionalizálnék.
+1 2021-ben azzal a céllal lendülök neki a munkának, hogy... - Nincs időm, chat kérdés van!

1. 2020 legnagyobb szakmai kihívása volt számomra... - 1. Kevesebb új dokumentumot olyan módon elrendezni, hogy mindig frissnek tűnjön az állományom. 2. Olvasói létszámkorlátokat betartatni. 3. Hiányos szolgáltatásokat kompenzálni.
2. Megtanultam / elértem az év során, hogy... - A szolgáltatás nem azt jelenti, hogy le kell mennem kutyába, mert akkor is respektálnak, ha nem tudok minden igényt kielégíteni.
3. A 2020-as eredmények közül mit fogsz megtartani hosszú távon? - A kommunikációnak a nem személyes, de személyre szóló módját.
+1 2021-ben azzal a céllal lendülök neki a munkának, hogy... - a változó körülményekhez rugalmasan alkalmazkodom :)

1. 2020 legnagyobb szakmai kihívása volt számomra... - hogy a pandémia mellett több, nagy horderejű dologgal kellett megküzdenünk, minimális szervezeti segítséggel.
2. Megtanultam / elértem az év során, hogy... - ha mi nem lépünk magunktól, senki nem segít rajtunk.
3. A 2020-as eredmények közül mit fogsz megtartani hosszú távon? - A digitalizálás során bennünket ért tapasztalatokat.
+1 2021-ben azzal a céllal lendülök neki a munkának, hogy... - még jobban lerázzam a bénító körülményeket.


Néhány fiatal bement a könyvtárba - fogdán kötöttek kiFEL

Shamichael Hallman (TED-előadás): ... Mindenkinek az életében vannak meghatározó pillanatok. Nekem 2019-ben volt ilyen, amikor találkoztam egy Grace nevű hölggyel, aki 1960-ban emlékezetes könyvtárlátogatáson vett részt iskolatársaival együtt. Amikor ez a kis csapat [később: a Tougaloo-i kilencek] bement a könyvtárba a szolgáltatás igénybe vételére, - nem voltak durvák, vagy rendetlenek - a könyvtárosok ismertették velük a szegregációs törvény könyvtárlátogatásra vonatkozó rendelkezését, és kihívták a rendőröket. Nem sokkal a rendőrők kiérkezése után Grace-t és társait letartóztatták, és fogdába vitték őket. Egy riporter kiment másnap, és megkérdezte a könyvtárost, hogy miért hívta a rendőröket Grace-ékre. A válasz nem az volt, hogy a diákok rendetlenül viselkedtek volna, hanem az, hogy négerek voltak. - 57 évvel később én lettem annak a fiókkönyvtárnak a menedzsere, amelyben ez megtörtént. (ford.: MG)

Kapcsolódó:
- A közkönyvtár - aktuális igényekre építve (olvasóink szavazatára) link
- The forgotten Tougaloo Nine who challenged segregation by using a "whites-only" library in protest link

Régebbi hírforrás(ok): Kiállás a rasszizmus ellen, a könyvtár küldetése mellett link Szegregáció a könyvtárban - átgondolásra link Koronavírus-krízis - miben álmodhatnak nagyot a könyvtárak? link

Korrelál-e a könyvtárhasználattal a közkönyvtárak Facebook-követőinek száma?FEL

Számos szoros összefüggés volt felfedezhető a változók között. Legszorosabbnak a gyűjtemény mérete/fő és a kölcsönzés/fő közötti kapcsolat bizonyult, ahol a korrelációs együttható p=0,932, ami a Quinnipiac Egyetem iránymutatása szerint közel tökéletes összefüggés. A Facebook-követők száma erősen korrelál a személyzet összlétszáma/fő, a rendezvények látogatottsága/fő és a látogatások száma/fő változókkal, továbbá mérsékelten korrelál a könyvtári bevétel/fő, a kölcsönzések száma/fő és a gyűjtemény mérete/fő változókkal. Az egyes változók között egyéb összefüggések is kimutathatók voltak (pl. a személyzet összlétszáma/fő és a könyvtár bevétele/fő között, illetve a látogatások száma/fő és a kölcsönzések száma/fő között).
Ok-okozati kapcsolat nem bizonyítható ezzel a korrelációs statisztikai eljárással, ám a Facebook-követők és a rendezvények látogatottsága közötti erős korrelációs együttható (p=0,510) biztató a közösségimédia-marketinggel foglalkozó könyvtárosok számára, tekintve, hogy a legtöbb Facebook-bejegyzés általában a rendezvények népszerűsítése érdekében születik. A Facebook-követők száma és a személyzet összlétszáma közötti összefüggés (p=0,537) valószínűleg annak tudható be, hogy a nagyobb személyzetű közkönyvtárak külön munkatársat foglalkoztatnak a Facebook-bejegyzések írására. (Korrelál-e a könyvtárhasználattal a közkönyvtárak Facebook-követőinek száma?; ref.: Bódog A.)


Aranybulla Könyvtár - náluk is visszaesett a forgalomFEL

A székesfehérvári Aranybulla Könyvtár Alapítvány link húsz éve működik, 2020-ban is elsősorban a Ráchegyen élők számára nyújtott folyamatos és szakszerű nyilvános könyvtári ellátást.
Az intézmény olvasóinak közel egyharmadát a nyugdíjas korosztály teszi ki, sok a hátrányos helyzetű, nehéz életkörülmények között élő látogató. "Nagyon nehéz volt a 2020-as év a kulturális szféra intézményei, így a könyvtárak számára is. Szakmailag és emberileg is megviseltek minket az elmúlt hónapok, mégis azt gondolom, hogy mindenki megpróbálta kihozni a legtöbbet ebből a helyzetből. Zárvatartás idején minden lehetséges felületet felhasználtunk és felhasználunk most is arra, hogy tarthassuk a kapcsolatot az olvasóinkkal, és ne veszítsük el őket." - fogalmazott Csiszárné Mahler Mónika igazgató.
Elmondta, hogy 2019-ben közel 900 beiratkozottjuk volt, ami mostanra 612-re csökkent. A kölcsönzések száma is jelentősen változott, míg 2019-ben 42 ezer, addig 2020-ban 28 ezer kölcsönzés volt az Aranybulla Könyvtárban.


Nem az információ elérhetősége számít a vírustagadásbanFEL

A tagadásnak részben pszichológiai, részben társadalmi okai vannak. A csoportos tagadás célja, hogy érzelmeket keltsen az egyénekben, és identitást adjon nekik. A tagadás általában egy belső konfliktussal kezdődik, és védelmi mechanizmussá fejlődhet.
"Ezek az úgynevezett védekező mechanizmusok olyan gondolkodási és érzési képességek, amik elhárítják a szorongást és azokat a rossz érzéseket, amik a szorongást váltották ki. Egyes személyes reakciók csökkenthetik a szorongásunkat, de a világon senki máson nem segítenek, és valójában ártalmasak is lehetnek. A tagadás ennek a klasszikus megjelenési formája." - mondta Nassir Ghaemi pszichiáter, a bostoni Tufts Orvosi Egyetem professzora a Discover Magazine újságírójának.
Tipikus példa: tegyük fel, hogy valakinek komoly alkoholproblémái vannak, de még azután sem ismeri be, hogy problémái lennének, hogy tönkremennek a kapcsolatai, vagy elveszíti a munkáját a függősége miatt, és még mélyebbre merül a szenvedélybetegségbe, hogy csökkentse a szorongását. A tagadás megvéd bennünket attól, hogy azt érezzük, amit nem akarunk érezni.
Amikor egyesek a személyes szabadságukért tüntetnek, összeesküvés-elméleteket idéznek és gyártanak, és nem fogadják meg a közegészségügyi tanácsadást, sokan azt gondolhatják, hogy ez a tájékozatlanságból vagy az alacsony intelligenciából fakad. De a pszichológiai célokon túl a tudományos módszerek csoportos tagadásának inkább a politikai hajlamokhoz, mint az információkhoz való hozzáférésnek lehet köze. Adrian Bardon, a The Truth About Denial című könyv szerzője szerint a magasabb tudományos műveltségű emberek nem feltétlenül foglalkoznak többet a klímaváltozás kérdésével - egy másik megosztó problémával -, mint a kevésbé műveltek.
"A logika és az észérvek nem győznek meg, ha az érzelmeiddel foglalkozol. Általában véve az érzelmekkel az érzelmek szintjén kell foglalkozni, nem az ész és a logika szintjén." - mondta Ghaemi. A szakértők szerint a tagadással kapcsolatban az első és legfontosabb lépés, hogy fogadjuk el a létezését, még akkor is, ha a tévhiteket a közösségi médiában terjedő őrültségek táplálják. Ghaemi szerint érdemes úgy gondolni a tagadásra, mint az emberi pszichológia egyik normális folyamatára - annak ellenére, hogy ő is tudja: nagyon sok normális dolog van, ami valójában ártalmas.


Honismereti szörfölés - civilek építik a virtuális kiállítást (is) FEL

Ritka eset Magyarországon, hogy a könyvtárak helyismereti szolgáltásai együttműködjenek 2.0-ás civil kezdeményezésekkel, pl. lokálpatrióta Facebook-csoportokkal. Szentgotthárdon ettől eltérő modell valósult meg: egy volt könyvtáros - pontosabban könyvtárosképző oktató, Frank Róza lett oszlopos tagja a helyismereti klubnak. (MG)
Önkéntes kutatómunkájuk eredményeként hatalmas mennyiségű új információval lepték meg karácsonyra az érdeklődőket a Szentgotthárdi Honismereti Klub tagjai.
A weblap link a klubtagok közös munkája. Bár nem ez volt a megújítás elsődleges célja, több új menüpont különösen hasznos, hiszen a múzeum- és könyvtárlátogatás tilalmának időszakában is segítik akár a kutatómunkát, akár az élményszerű ismeretszerzést. Videók mutatják be a jelentősebb helytörténeti eseményeket, látnivalókat, sőt még egy olyan oktatóvideót is megosztanak a szerkesztők, amely török szemszögből mutatja be a szentgotthárdi csatát. Az olvasnivalók tárában értékes, 19-20. századi helytörténeti forrásmunkákat tettek közkinccsé digitális formában. Haszonnal lapozgathatók a helyi értéktár oldalai is, ahol alkategóriákra bontva mutatják be a város épített és természeti értékeit, kulturális kincseit. Figyelmet szentelnek Szentgotthárd jeles szülötteinek is, és sok olyan művészeti értékre ráirányítják a figyelmet, amelyek a mindennapokban nincsenek szem előtt. Dr. Frank Róza, a honlap egyik adminisztrátora elmondta: szívesen fogadnak minden közreműködést a további bővítéshez.


KIT-hírek címei, országmegjelenítés nélkül: pro és kontraFEL

"Azért te is újságírósodsz... mert a címben az nincs benne hogy mindez [pl.] Amerikában van..." - kapott a KIT egy izgalmas olvasói kritikát.
- Igen, valóban, nemegyszer előfordul (pl.: A könyvtár gazdagabbá tesz - a könyvtárosok egyesületének kampánya link vagy Iskolai könyvtárak 2020-ban, a pandémia idején link . És bizonytalan vagyok, hogy jó-e ez a gyakorlat. Több, egymásnak ellentmondó szempontot igyekszem összebékíteni:

Pro
- Szeretnénk elkerülni, hogy ha első blikkre az idegennek látszik, akkor az olvasó átlapozza a - szerintünk - szakmailag fontos tartalmat. Szeretnénk erősíteni azt az érzést, hogy ha (pl.) az USA-ban / Szlovákiában megmérték, megcsinálták, akkor bizony nálunk is érdmes elgondolkodni a dolgon
- - A határon túli (bármilyen távoli) könyvtárak olyan természetességgel szerepelnek így, hogy jelzik: nincs is igazából határ. Tudatosan kommunikáljuk: bontsuk le a szakmai, területi határokat: a "külsők" öröme és bánata a miénk is.
- Felhívás keringőre: Milyen jó, hogy a cím szerint ilyen dolog felmerül. De kár, hogy nem nálunk. Nosza, csináljuk meg mi is!

Kontra
- Jogos a befogadó minél pontosabb tájékoztatási igénye, lehetőség szerint már a címben
- Ki nem mondott szempont, de használati statisztikával igazolható: a határon belül nem érdekesek a határon túli könyvtári hírek.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2021. január 13.  • Továbbküldöm a hírt

Elsők között regisztrált a vakcinára a martfűi könyvtár igazgatójaFEL

Az elsők között regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Asztalosné Kocsis Enikő.
- Munkámból eredően is nagyon sok emberrel találkozom - indokolta döntését. - Minden évben beoltattam magam influenza ellen is, ugyanis alkalomról alkalomra sok ember fordul meg a házban - indokolt Asztalosné Kocsis Enikő. A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója döntésével is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a koronavírus ne terjedjen tovább.
- Igyekszem tájékozódni, és bízom azokban a szakemberekben, akik a vakcinát kifejlesztették - hangsúlyozta, majd hozzátette: fontosnak tartja, hogy ne csak a családja és kollégái, hanem a látogatók egészségére is vigyázzon.


Új helyen nyitott meg a margittai városi könyvtárFEL

A tavalyi év márciusában a járvány miatt bezárt a margittai városi könyvtár. Az épületben nem volt lehetőség a biztonságos újranyitásra, és mivel a könyvtár teljes felújítást fog kapni, szeptemberben átköltöztek a művelődési központ által biztosított két helyiségbe. Viszont nem nyitották meg szolgáltatásaikat az olvasók számára. Igény azonban volt a könyvkölcsönzésre, ezért január 5-én újranyitottak. Biztonsággal tudják fogadni az olvasni vágyókat, mivel az egyik helyiségben a művelődési ház előcsarnokára nyíló ablakot alakítottak ki. Ebben a nagy térben fogadják az ügyfeleket, és kiadják a kért könyveket. Klasszikusok, házi olvasmányok egyaránt elérhetők.
A könyvtárosok örömmel újságolták, hogy már első nap sok érdeklődő jelentkezett. Várják az olvasni vágyókat hétfőtől-csütörtökig 8-16,15 óra között, pénteken pedig 8-15 óra között. Telefonon is lehet érdeklődni, egyeztetni a 0259 362 479-es számon. Bizalommal lehet menni a könyvtárba, hiszen a személyzet a folyamatos fertőtlenítésről gondoskodik. Beleértve a kiszolgáló pultot és az ajtókilincseket is. A könyvtár ezen a helyen fog működni mindaddig, amíg a régi épület felújítását be nem fejezik.


Napelemek után új fűtési rendszer is lesz a Békés Megyei KönyvtárbanFEL

Jelentős támogatással indult el 2020-ban a Békés Megyei Könyvtár energetikai korszerűsítése. A külső és belső munkálatok 2021-ben új lendülettel folytatódnak.
- Az energetikai felújításban a fűtési rendszer korszerűsödik, már most is tapasztalhatóan melegebb van az épületben. Ezekkel a munkálatokkal kevesebb energiafelhasználás árán teremthetünk kedvezőbb körülményeket - összegezte Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. Mint mondta, a fűtési rendszer két funkciós, így a melegebb időszakban hűtésre is alkalmazható.
Az energetikai korszerűsítési munkákhoz kapcsolódik a 2020 szeptemberében befejezett 50 kilowattos napelemes rendszer telepítése, amely 190 darab tábla elhelyezésével járt, közel 400 négyzetméteres felületen. A belső felújítás mellett az épületkülsőn is munka folyik.
A könyvtár jelenleg zárva tart, de a koronavírus-járvány és a felújítási munkálatok ellenére online továbbra is lehet könyveket kölcsönözni.
Analógiák

Referenszinterjú - mesterséges intelligenciával?FEL

Meskó Bertalan: Az orvosok az idejük több mint felét adminisztrációval töltik, nem a beteggel. Holott vannak mesterséges intelligencián alapuló programok, amelyek képesek összefoglalni az orvos-beteg beszélgetést, az orvosnak csak ellenőriznie kell az anyagot. Rengeteg értékes idő felszabadul egy ilyen egyszerű és viszonylag olcsó megoldással. Egy cukorbetegeknek szánt gyógyszerhez telefonos alkalmazást fejlesztettek, ami kérdéseket tesz fel az állapotukról, nagyon egyszerű használni, egy-két percet vesz igénybe naponta. Ráadásul az is kiderült, hogy sokkal hatékonyabb így a gyógyszer, hiszen a beteg több releváns információt kap, és részt vesz a saját kezelésében. Ezeknek nem kellene a távoli jövőnek lenniük.

Szó sincs arról, hogy az orvost, a személyes kontaktust, a vizsgálatot felváltják a gépek, vagy hogy azok hozzák meg a végső döntést. Ez soha nem lesz így. Arról van szó, hogy az ellátás helye nem feltétlenül egy kórház vagy rendelő kell hogy legyen, hanem - ha lehet - az a hely, ahol a beteg van. Ha lehet home office-ban dolgozni, ha lehet házhoz rendelni a vásárlást, miért pont az orvoslásban ne játszana nagy szerepet a digitalizáció?


Az orvoslás (/könyvtári szolgáltatás) legkihasználatlanabb erőforrása maga a beteg (/használó)FEL

Meskó Bertalan, orvosijövő-kutató: A digitális egészségügy alapvetően nem technikai, hanem kulturális forradalom, amelyben a hierarchikus viszony partnerivé válik. Az orvoslás legkihasználatlanabb erőforrása maga a beteg, akit partnerré kell tenni, hogy menedzselje a saját egészségét és betegségét, hiszen ő ismeri leginkább magát, ő tud a legtöbbet tenni az egészségéért, betegség esetén ő érzi a tüneteket, és végül ő érdekelt leginkább a gyógyulásban.
HVG: Ön nyilván őrületbe kergeti az orvosait, hiszen maga is orvos és a technika megszállottja, de egy tanulatlan, szegénységben élő emberből hogy lesz e-páciens?
MB: Nem arról van szó, hogy mindenki e-páciens legyen. Lesznek, akik eztán is úgy néznek az egészségügyre, hogy az oldja meg gyorsan és hatékonyan a bajukat, nekik legfeljebb csak a tablettát kelljen bevenniük. Ma ehhez minden joguk megvan. De egyre többen lesznek, akik - mint én - tudják, hogy csak az orvosukkal közös erőfeszítéssel képesek megőrizni az egészségüket. Nekem szerencsére olyan háziorvosom van, aki partner ebben, akivel együtt tanuljuk az új technológiákat, de ezeket az adatokat gyakran nem lehet beilleszteni a mai rendszerbe, az online konzultációkat nem tudják elszámolni az orvosok. Pedig rengeteg energiát, időt, pénzt spórolunk meg, ha csak átküldök egy adatsort - például az okosórával mért pulzusomról - az orvosnak egy konkrét kérdéssel, amire ő egy perc alatt válaszol, hogy van-e teendő vele, vagy sem. Ez sem pénzkérdés.
Praktikus

Új, hírek-ablak kerül a Windows 10-be, 4500 sajtótermékből válogatFEL

Felturbózza a tálca funkcióját a Microsoft: betesznek egy új ablakot, ahol az időjárásról és a legfontosabb hírekről tájékozódhat a felhasználó.
A Windows 10 nagy átalakítási tervének egy újabb lépcsőfoka, hogy a Microsoft rövidesen új menüponttal bővíti a kissé unalmas tálcát: a szoftvernek ezen a részén egy kattintásra előhívható ablak lesz látható, ahol a várható időjárásról, árfolyamokról, illetve a világ aktuális híreiről tájékozódhat a felhasználó. Ez utóbbi tartalmakat több mint 4500 sajtótermék felületéről válogatja majd össze a rendszerbe épített mesterséges intelligencia.
A fejlesztés része egy kisebb időjárási panel is, amely a tálcára tett ablakként jelenik meg az óra mellett, és kattintás/nagyítás nélkül is mutatni fogja az aktuális időjárást. A panelről kiolvasható információk a Chromium-alapokon nyugvó Edge böngészőben nyílnak meg.
Kisszínes

A NER már a sajtó 50 százalékát kontrollálja - itt a nagy médiatérképFEL

Az Index megszerzése után fordult a kocka: immár legalább 50 százalékos a kormányzati kontroll a közéletet tematizálni képes sajtótermékek piacán. A Válasz Online gyűjtése szerint a 87 (illetve 88*) országos jelentőségű médium közül 44-et birtokol a Nemzeti Együttműködés Rendszere - ezen belül a politikával is foglalkozó televízióknak és napilapoknak a kétharmadát. Úgy ráadásul, hogy a megyei újságokat nem másfél tucat, hanem egyetlen termékként számoltuk el. Mindebből persze nem következik, hogy a nyilvánosság másik fele automatikusan "ellenzéki" vagy "Soros-párti" lenne. A központosított hatalmi médián túli terület jórészt egymástól is független szigetekből áll.
Az alábbi listán [ld. a forráslinket] szándékaink szerint minden olyan országos jelentőségű médiumot szerepeltetünk, amely - sok-sok néző, olvasó, hallgató elérésével vagy exkluzív tartalmak szállításával - képes befolyásolni a közéletet. A darabszám nyilván nem a legmegfelelőbb mérce, hiszen például az Átlátszó vagy a Válasz Online tömeghatását nem lehet összemérni a TV2-csoportéval, ugyanakkor a közélet iránt érdeklődő véleményformálókra nyilvánvalóan nagyobb erővel hatnak a kicsi, de hiteles médiumok, mint a bulváradók. ...


Könyvválasztás szabályozása - illatok hatásáraFEL

Az emberek általában is könnyen befolyásolhatók illatokkal. Nem véletlen, hogy a drogériák vagy pékségek körül csalogató illat terjed, erre gyakran, mesterségesen is rásegítenek. Az illatmarketing nagy biznisz, és alattomosan hat. Az illatesztéta jellemzőnek tartja, hogy a módszert elsőként a kaszinókban vezették be. A jól kiválasztott illat hatására a kockázatvállalási kedv 45-50 százalékkal nőhet a játékasztal mellett. Lieve Doucé belga marketingszakértő és kutatótársai 2013-ban pedig azt figyelték meg, hogy a könyvesboltban is hasonlóképp befolyásolhatók a vásárlók: ha például csokoládéillatot permeteznek szét, akkor a szakácskönyvek és a romantikus regények forgalma ugrik meg.

Régebbi hírforrás(ok): Illatos könyvtár - nagyobb forgalom? link Régi könyvek illata - mesterségesen is előállítható link A magyar boltok 15 titkos trükkje -- melyik eljárással és hogyan éljen a könyvtár? linkInformációforrások

A leglátogatottabb hazai hírportálok listájaFEL

Itt a Júzerszkander, 2020 utolsó hónapjának olvasottsági adataival, amiből minden kiderül: melyik közéleti híroldalt olvassák a legtöbben, mire kattintanak a legtöbbször, mennyi időt töltenek el az oldalon?
A sorrend: 24.hu, Origo, Index, HVG, 444, Telex.

Az orgánumok hitelességéről itt írtunk: link (a hitelességi sorrend: HVG, (régi) Index, 24.hu, 168 Óra, 444, regionális hírportálok, Népszava, Origo.)


709,000 művészeti alkotást tett ingyen online elérhetővé a RijksmuseumFEL

Az amszterdami múzeum Vermeer, Rembrandt, Van Dyck és Van Gogh festményeinek kiállítójaként rendkívül népszerű a turisták körében. Az intézmény 709 ezer műalkotást online tett elérhetővé bárki számára.
Könnyen használható online felületen tette elérhetővé gyűjteményét a Rijksmuseum. A felhasználó az alkotások típusa, periódus és keletkezési hely alapján is kereshet, és egyaránt rábukkanhat Frans Hals-portrékra, élethű csendéletekre és díszített bútorokra. Ami még jobb hír, hogy a gyűjtemény nagy része közkincs, letölthető és akár alakítható is, a múzeumnak pedig akad néhány tippje, hogy hogyan használhatnád a képeket azon túl, hogy háttérképek lesznek a telefonodon. Még több funkció és szolgáltatás érhető el a honlapon történő regisztráció után.
A Rijks Studio link ide klikkelve érhető el.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról