Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2022/7., febr. 16.

A lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Könyvtári statisztika - megújulhat-e végre a Covid árnyékában (arculatvesztés nélkül)? - továbbra is aktuális
Jóval kisebb volt a visszaesés olyan országok könyvtáraiban, ahol voltak központi e-szolgáltatások
Több használót hozott a járvány Kézdivásárhelyen
Milyen a panaszkezelési rendszered? - Azaz: minőségirányításod alapja...
180 napot lehetett nyitva Justh-könyvtár - ez mintegy 100 nappal kevesebb a megszokottnál
Állást foglalt az MKE a 'pedofilellenes' törvényről
Miért igyekszünk megtartani információinkat - a profi tájékoztatás, információmegosztás szakmájában is?
A könyvtárost is úgy zaklatják, mint egy ápolót - hogyan védekezhetsz? (olvasóink szavazatára)
Átadták az Országos Széchényi Könyvtár szupermodern digitalizáló központját
Infrastrukturális beruházások voltak az OSZK-ban...
Szelfizz a Médiatárban! - A Móricz Zsigmond könyvtár ingyenes szolgáltatása
Fenntartható fejlődési célok? - Természetesen a könyvtárakkal együtt! (IFLA) (olvasóink szavazatára)
A TikTok lett a fő platform a 34 éven aluliak eléréséhez
Könyvtáros, mint reneszánsz mesterember - megújították a váci gyerekkönyvtárat (galéria)
Megkérdeztük: Van-e kapcsolat a könyvtár jó teljesítménye és elismertsége között?
Tilts be a tinédzserek számára egy könyvet, csak aztán ne csodálkozz, ha tiltott könyvklubot indítanak
Rovarok a könyvtárban - a NYPL érzékenyítő kiállítása
A távolabbról bevándorlók alig maradnak el a könyvtárhasználatban - megmutatja a nemzeti könyvtár
Akik a 20. sz. derekán a magyar könyvtárügy építésébe kezdtek...
A nyitrai Karol Kmeťek Megyei Könyvtár digitalizálja gyűjteményét
Nulláról indul újra a tűz, majd víz pusztította német könyvtár

Analógiák

Lehet, hogy a könyvtárosképzés is megérett ilyen megújulásra?

Kisszínes

Államosított tankönyvpiac, strasbourgi per, rossz minőségű kiadványok - a hazai tankönyvpolitika elmúlt 40 éve
Hogyan gondolkodik és dönt helyettünk a mesterséges intelligencia? Hogyan az ember?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Könyvtári statisztika - megújulhat-e végre a Covid árnyékában (arculatvesztés nélkül)? - továbbra is aktuálisFEL

(Egy éve közöltük; továbbra is aktuális) - A virtuális heti KIT-klubban zajló eszmecsere:
Balázs László: Ha mérni akarjuk az elektronikus szolgáltatásaink használatát, az első dolog, amibe beleütközünk, hogy mit nevezünk látogatásnak? Ha azonos feltételekkel akarjuk a közgyűjtemények webes szolgáltatásainak használatát mérni, akkor készíthetnénk néhány százezer forintból a Google Analitics-hoz hasonló eszközt, ami központilag, azonos feltételekkel mér minden szolgáltatást.

Koroknai Sándor: A Google csomagjában nem lenne benne az igencsak fontos Facebook. De benne lehetne a webszerver, az OPAC, a könyvtár portálja.
Kérdés viszont, hova teszem pl. a könyvtári videómat. Mert amíg a könyvtár portálján mondjuk Y a forgalom, ugyanazt a YouTube-ra feltöltve Yx10n a nagyságrend. És persze a statisztikában a nagyobb értéket valljuk be.

Horváth Sándor Domonkos: A releváns tartalmak, üzenetek számítanak, azok mérendők és mérvadók. Népszerűek lehetünk ugyan cukiságokkal, de a könyvtár küldetéséhez pl. a saját digitális tartalmak kommunikálása sokkal inkább hozzátartozik.
A használati adatok közül a beiratkozott olvasók számát kevéssé figyelem, amikor ingyenes a fiatalok, illetve a nyugdíjasok számára.
Inkább figyelem a kölcsönzött dokumentumok számát, annak ellenére, hogy a szakma továbbra is képtelen megfogalmazni pl., hogy a hosszabbítás újabb kölcsönzésnek számít-e, vagy sem. A járvánnyal kapcsolatos használat-zuhanás egyúttal lehetőséget is biztosít arra, hogy a korábbi machinált számok miatti arcvesztés nélküli, valóságnak megfelelő teljesítménymérésre térjenek a könyvtárak. Javaslat: határozzuk meg melyek a fontos mutatók, a könyvtárhasználatot bemutató lényeges számok. Ezek után jöjjön az eszköz.

BL: Elősegíti a statisztika egységesedését ha nyilvánossá tesszük a jelenlegi rendszerekkel mért adatokat, ha látványosan aránytalanok, akkor méginkább.
KS: Korábbi vállalati tapasztalatom, hogy egy külső, teljesítménymérésre specializálódott cég mért. Munkájuk során kiderültek a belső aránytalanságok, hazugságok.
HSD: Működhet egyidőben is a kétféle megközelítés: a mérni kívánt dolgok meghatározása, illetve az akár még korrigálandó mérések kommunikálása. (lejegyezte: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan hatott a vírus a napi kölcsönzésre? - könyvtárstatisztikai pilot projekt link Statisztika és könyvtári trendek - kiadványsorozat a Könyvtári Intézettől link

Jóval kisebb volt a visszaesés olyan országok könyvtáraiban, ahol voltak központi e-szolgáltatásokFEL

A Duisburgi Városi Könyvtár link esetében például...
A könyvtár alaptevékenysége továbbra is a dokumentumállomány szolgáltatása - a második lezáráskor ehhez már a digitális média teljes skáláját lehetett használni.
- A DiViBib Onleihe 54 000 elektronikus dokumentumból álló szolgáltatása 2020-ban érezhetően fellendült (187 507 kölcsönzés volt az előző évi 158 328-cal szemben).
- Nagyon népszerű volt a 2-10 éveseknek szóló tiger books, a PressReader német és külföldi napi- és hetilapjaival, folyóirataival (88 978 megnyitott kiadvány a 2019-es 53 889-hez képest),
- a 2020-tól elérhető Filmfriend streamingszolgáltatás játék- és dokumentumfilmekkel vagy az idegen nyelvek tanulását segítő Rosetta Stone.
- Az online kínálatban szerepel még a Munzinger-Wissensportal, a Brockhaus-Wissensservice, a Duden - Sprach- und Basiswissen Schule és a jogi beck-online adatbázis is.
Mindezeket, 2020 tavaszához hasonlóan, 2020. december elejétől 2021. április 30-ig ingyenesen lehetett használni DigiPassszal: ehhez a könyvtár honlapján lévő űrlapot kellett kitölteni, majd az olvasó e-mailben kapott értesítést regisztrációja aktiválásáról. A december 16-i bezárás után a kölcsönzésben visszatértek az "elviteles" módszerhez (érintkezésmentesen), illetve minden lejáratot meghosszabbítottak 2021 áprilisáig. 2020 októberétől a házhoz szállítást (Medienboten-Service) is megszervezték.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos minden kérdéshez központi telefonszám áll rendelkezésre, az e-mail-cím éjjel-nappal elérhető. Komoly előkészítés után 2020 szeptemberében indult a könyvtár új honlapja, a link melyen több témakörben lehet keresni: aktuális hírek, helyszínek (központi könyvtár, fiókok, könyvbusz stb.), alapvető információk, gyermekeknek szóló kínálat, online dokumentumok, együttműködő partnerek; elérhető továbbá a katalógus és a személyes olvasói fiók is. A honlapon kívül fontos platform a Facebook (13 000 követő), az Instagram (1400 feliratkozó) és a Youtube is, ez utóbbin 2020 novemberében podcast-sorozatot indítottak (témák: milyen könyvet vegyünk ajándékba?, mangák, e-könyvek stb.).

Régebbi hírforrás(ok): A meglévő e-szolgáltatásokra ugrottak bezárás után a német közkönyvtár-használók link Online kölcsönzés - mit, mennyi időre? link Közös filmszolgáltatás a német könyvtárak használói számára: Filmfriend link

Több használót hozott a járvány KézdivásárhelyenFEL

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárból tavaly szép számmal kölcsönöztek könyveket, derült ki a Vántsa Judit intézményvezetővel folytatott évértékelő beszélgetésből.
- Bár nagyobb rendezvényeknek nem adhattunk helyet, 2021 egy jó év volt - jegyezte meg Vántsa Judit, hozzátéve: - Olvasás szempontjából jó évet zártunk, a könyvtárlátogatók száma meghaladta a 22.300-at, és a beiratkozott olvasók száma a 2650-et, közöttük több mint 1700 aktív olvasóval. Ez 16 százalékkal magasabb a 2020-as, illetve 6 százalékkal a 2019-es évhez viszonyítva.
Az intézményvezető a fenti számok általa vélt okára is rávilágított.
- Nem igazán volt lehetőség rendezvényeken részt venni, így az emberek az olvasás mellett döntöttek. Lehet, tavaly besokalltak a televíziózástól, és a könyveket részesítették előnyben. Könyvtárunkból mintegy 25 ezer dokumentumot kölcsönöztek - summázott.
Az olvasói szokásokról beszélgetve kiderült, trónfosztás történt a legolvasottabb szerzőket illetően. Míg az utóbbi néhány évben Danielle Steel vitte a prímet, tavaly a negyedik helyre csúszott le az írónő, a helyét Borsa Brown vette át. Második helyen a kortárs történelmi regényeket író Fábián Janka áll, majd külföldi szerzők következnek. A tízes listán azonban további magyar írók is találhatók, így Szabó Magda és Bauer Barbara is a kedvencek listáját gyarapítja.


Milyen a panaszkezelési rendszered? - Azaz: minőségirányításod alapja...FEL

Gondom támadt egy minőségirányítására felettébb büszke, több vonatkozó hazai könyvtári kitüntetéssel rendelkező közeli megyei könyvtárban. Miután a könyvtáros csak hümmögött, megerősítettem: most éppen panaszt teszek. Miután nem történt semmi érdemleges, javasoltam, hogy készítsen valamilyen feljegyzést panaszomról. Megígérte, hogy megteszi majd és vissza fognak jelezni. Ennek már 6-7 éve... Azóta tűnődöm, hogy milyen tanúsított minőségirányítási rendszer az, amiből hiányzik - vagy legalábbis nem működik - az ügyfélpanaszok kezelése.

Az általam építőipari vállalkozásnál épített rendszerekben bármilyen panasz, nemmegfelelés, megelőző intézkedés dokumentált folyamatot indított el, melyet a probléma megoldásáig és a következtetések levonásáig követtünk.

Gyakori tévhit, hogy akkor jó a rendszer, ha nincsen panasz, felszólamlás. A valóság ezzel szemben az, hogy akkor alacsony a panaszok száma, ha azt tudatosan vagy megszokásból megnehezítik. További gond, hogy visszajelzés nélkül nehezebb tanulni - azaz: szolgáltatást fejleszteni. Azaz: kisszámú visszajelzés gyengébb szolgáltatást vetít előre.

A minőséggel való tényleges összefüggés a panasz mibenléte. Nagyon nem mindegy, ha az ügyfelek azért panaszkodnak, hogy a átverve érzik magukat a szolgáltatás igénybe vétele után, vagy hogy a mosdóban csak textil törülköző van, és nincs papírtörülköző - fejtette ki Arany Ferenc a Panaszügyek hatékony megoldása c. könyvében. (MG)


180 napot lehetett nyitva Justh-könyvtár - ez mintegy 100 nappal kevesebb a megszokottnálFEL

A tavalyi, járvánnyal és intézkedésekkel súlyosbított év után nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb esztendőt szeretnének a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. Az első szállítmány új könyv már meg is érkezett.
Az elmúlt évben 180 napot lehetett nyitva a könyvtár, ami mintegy 100 nappal kevesebb a megszokottnál. A dolgozók megtettek mindent az olvasókkal való folyamatos kapcsolattartás érdekében. A zárva tartás alatt is voltak időszakok, amikor működött a könyvtárpont és folyamatos volt a "Könyvet házhoz" szolgáltatás. Buzai Csaba igazgató kevésbé zaklatott évben reménykedik.
- Nem ilyen rózsás a helyzet a rendezvényeket illetően, csak kis költségvetésű eseményeken gondolkodhatunk - mondta az igazgató, kiemelve, hogy ennek ellenére továbbra is folytatják a programok szervezését.
- Szeretnénk megtartani a könyvtár egyfajta szociális funkcióját. Továbbra is teret adunk a nálunk működő csoportoknak, de sokan jönnek be társasjátékozni, sakkozni vagy egyszerűen csak beszélgetni valakivel. A következőkben az időbeosztás lehet az egyik legnagyobb gondunk. A közelmúltban két kollégánk is nyugdíjba ment, az ő pótlásukat anyagi okokból még nem tudtuk megoldani. Kevesen vagyunk, de semmiképp sem szeretnénk a szolgáltatás színvonalából engedni - foglalta össze Buzai Csaba.


Állást foglalt az MKE a 'pedofilellenes' törvényrőlFEL

Néhány hónapja a könyvtárosok körében is nagy felháborodást okozott a 2021. évi LXXIX. törvény. A sajtót is bejárta a hír egyes túlkapásokról. Ezért gondolta úgy az MKE elnöksége, hogy 2022. febr. 15-én közzéteszi állásfoglalását.
Hosszas bevezetőt követő néhány, a lényeget érintő idézet:
"A törvényi szabályozáson azonban finomítani szükséges, mert jelen formájában nem lehet alkalmazni, betartani, visszaélésekre, önkényes, indokolatlan döntésekre adhat alkalmat."
"Ami a jogszabály(ok) könyvtári alkalmazási nehézségeit illeti, a törvény elég differenciálatlanul gyermeknek minősíti az összes 18 év alatti fiatalt, ..."
"Pedagógiai szempontból tekintve nem a tiltás, hanem a problémák őszinte, sok szempontú megismerése, megbeszélése lenne a megfelelő felkészítés számukra."
"A törvény több olyan tartalmi megjelölést is tesz, amelynek meghatározását nem lehet egyértelműen megtenni; szubjektív megítélés kérdése, hogy az erőszak, a szexualitás vagy a homoszexualitás megjelenítése milyen mértékű, illetve, hogy mennyire öncélú. A törvény akkor is büntetni rendeli a pornográfnak minősített felvételek készítését, ha nincsen valóságos sértettje, csak nem létező személyek valósághű ábrázolásáról van szó."
"Meg kell jelölni a [tiltani szándékozott - szerk.] programokat is, sőt a köznevelési intézményben való felhasználhatóságának időtartamát. Ilyen nyilvántartás jelenleg nincsen; a könyvtárak, amelyek a köznevelési intézményekkel együttműködve az adott témakörökben igen sok foglalkozást szoktak szervezni az iskolákban-óvodákban, most egyénileg próbálják ezeket elfogadtatni egy-egy, a törvény által érintett témákba vágó program megvalósítása ügyében. Ezt a helyzetet véleményünk szerint sürgősen rendezni kell."

Kapcsolódó: A Magyar Könyvtárosok Egyesülete szerint nem tiltani kellene könyveket, hanem beszélni róluk link


Miért igyekszünk megtartani információinkat - a profi tájékoztatás, információmegosztás szakmájában is?FEL

Kivételszámba megy, ha egy könyvtáros tervezett vagy folyamatban lévő projektjéről nyilatkozna. A legtöbben csak akkor lépnek a nyilvánosság elé, ha 1. vége a projektnek és 2. sikeresnek is bizonyult. Amiben az a gond, hogy a projekt közben szerzett tudás csak időeltolódással osztódik meg - ha egyáltalán.
Úgy tűnik, hogy az információmegtartás szokása a (szervezeti) hierarchiával egyenes arányban erősödik. Minél inkább partnernek érzik egymást a felek, annál inkább nyitottak egymással. A merev hierarchia ugyanis bünteti a tévedést. S bár minden szervezetben van tévedés, a lapos hierarchiában nem eltussolni igyekeznek, hanem közösen tanulni belőle (vö.: tanuló szervezet). A hazai könyvtárakban tapasztalt tünetek tehát kevésbé versenyképes mintát mutatnak.
Nem mintha vigasztaló lenne, de így van pl. az USA hadseregében is. Ugyanazon okoknál fogva: "A túl óvatos [titokvédelmi] besorolások fő oka az, hogy az osztályozást végzők biztosra akarnak menni, rettegnek a tévedésektől, a lefokozástól vagy büntetésektől, ezért inkább felfelé minősítenek, még ha nem is muszáj. Ha túl szigorúak, abból nem lehet baj, bár az információ gyakran használhatatlanná válik. Ha viszont csak egyszer is tévednek, akkor súlyos következmények elé néznek, és persze nemzetbiztonsági kárt is okozhatnak, ez kétségtelen. A legbiztosabb módszer tehát, ha mindent titkosítanak."

Mit lehet tenni a titkolózás kultúrájának oldására?
1. vezetői példamutatás: a felettesek beszámolnak terveikről, sőt, esetleges tévedéseikról (elsőre talán meglepő, de ez az eljárás - tényleges teljesítmény esetén - éppenhogy növeli a vezetővel szembeni bizalmat)
2. a részvételi létra megismerése és lépés rajta (talán láttál már olyan kontultációnak nevezett eljárást, amelyben a bevontak hangja lényegében nem mérvadó... (a részbételi létra szintjeit ld.: Részvételi létra - melyik szinten állsz könyvtáradban? link )
3. tényleges bevonás gyakorlatának terjesztése: rendezvényeken pl. tudatos interakció generáása, elfelejtve azt a gyakorlatot, hogy míg az előadók elhúzzák az időt, a beszélgetésre nem marad idő, vagy marad valamennyi idő, de az előadók ösztönösen nem hagynak helyet a diskurzusnak. Vagy: a vezető kommunikálni kezdi a döntéshozatali folyamatot, amelyben láthatóvá válik az alapos munkával járó kísérlezetés, és a tanulás feltételének számító kisebb-nagyobb tévedések - és persze eredmények is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Részvételi létra - melyik szinten állsz könyvtáradban? link

A könyvtárost is úgy zaklatják, mint egy ápolót - hogyan védekezhetsz? (olvasóink szavazatára)FEL

Az ALA LibLearnX 2022 konferenciáján egyéb témák mellett a kollégákat érintő zaklatás, udvariatlanság kérdéseit is tárgyalták. Olyan munkahelyi beavatkozásokat emeltek ki, amelyek az ápolásban is bizonyítottan működnek. Említették, hogy a könyvtárosok 46 százaléka tapasztalt már zaklatást. Ezek eredete:
- a felülről lefelé irányuló hatalmi dinamika - az ápolás munkahelyi struktúrái a könyvtárhoz hasonlóak
- személyiségen, háttéren alapuló interperszonális súrlódások
- a fekete, őslakos vagy színesbőrű (BIPOC) munkavállalók erősebben érintettek
Az ülés elsősorban az oldalirányú erőszakra fókuszált. Ez olyan fizikai, verbális vagy érzelmi bántalmazást jelent, amely azonos rangú vagy státuszú munkavállalók között fordul elő. Ilyen pl. a túlzott kritika, megfélemlítés, hibáztatás, összecsapás, a segítség visszatartása, hátbatámadás, nyilvános megalázás, elszigetelés.
Bár nincs bevált recept, a probléma kezelése kezdődhet az erőszakot befolyásoló különböző erők - egyéni, kapcsolati, közösségi és társadalmi - vizsgálatával. Jó gyakorlatok:
- az oktatás, képzések vagy moderált megbeszélések kombinációja;
- a szakpolitikák megváltoztatása,
- az esetek bejelentését szolgáló, ún. "irányítási lánc" - ennek kialakításában a munkavállalók minden szinten részt vesznek;
- a munkaerő szemléletének megváltoztatása a zaklatást ellenző kultúra kialakítása érdekében,

Döntő a vezetői támogatás. A legelső lépés: "elismerjük, hogy a szervezetünkben probléma van". A vezetőknek dolgozniuk kell a túlterheléses stressz és a fáradtság kiiktatásán. Ezek súlyosbítják a tehetetlenség érzését, ami zaklatáshoz vezethet. Tiszteletre építő környezetben az emberek nyugodtan jelenthetik az incidenseket.
A vezetés kötelezze el magát a zéró tolerancia politikája mellett azokkal szemben, akik nem hajlandóak változtatni. Ehhez mind a vezetőket, mind beosztottaikat képezni kell az egyértelmű kommunikációra, együttműködési készségekre. A dolgozókat bátorítsa a vezetés, hogy egymást tegyék felelőssé. Ha a vezető bizonytalan a történtek miatt, akkor keressen őszinte visszajelzést adó, megbízható forrást. Ne szenvedjen csendben, ha zaklatják, mert nincs egyedül. Álljon ki önmagáért és másokért! A témáról a KIT korábbi számaiban is olvashatnak. (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtárosok 5 legnagyobb stresszforrása link

Átadták az Országos Széchényi Könyvtár szupermodern digitalizáló központjátFEL

(frissített) Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkező közgyűjteményi digitalizáló központját adták át pénteken az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK); az átadás alkalmából digitalizációs együttműködési megállapodás is született az OSZK és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ között.
Óriási jelentőségű és impozáns vállalkozás átadására kerül sor ma: mostantól az OSZK rendelkezik Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal, amely évente 10 millió oldal digitalizálását teszi lehetővé, és alkalmas a könyvtárban fellelhető valamennyi dokumentumtípus digitalizálására - mondta el az ünnepélyes átadás alkalmából a Miniszterelnökséget vezető miniszter. (Magyar Hírlap)

Kapcsolódó: Demeter Szilárd ünnepeltetni akarta magát, ezért két évet csúszott egy átadó link


Infrastrukturális beruházások voltak az OSZK-ban...FEL

- A kormány által támogatott Országos könyvtári rendszer projektnek köszönhetően az intézmény történetének legnagyobb infrastrukturális beruházása valósult meg - mondta a Magyar Nemzetnek Rózsa Dávid. Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával az elmúlt két év tapasztalatairól, eredményeiről és fejlesztéseiről beszélgettünk, valamint beavatott minket a Látjátok feleim? című dokumentumfilm elkészítésének munkálataiba is.
A sajtóban éveken át állandó téma volt az OSZK infrastrukturális állapota. Ezen a téren hatalmasat léptünk előre: a kormány által támogatott Országos könyvtári rendszer projektnek köszönhetően az intézmény történetének legnagyobb infrastrukturális beruházása valósult meg. Egyebek mellett tavaly létrehoztuk a történeti fénykép- és videótár modern felszerelésű kutatótermét a könyvtár hetedik emeletén, és felújítottuk a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárt, amelyet immár hetven éve az OSZK üzemeltet. A több hónapos nagyberuházás során megújult az intézmény barokk terme és folyosója. Míg a nemzeti bibliotékában nemrég megújult a ruhatár, épp teljes körűen felújítjuk az Oroszlános udvarról nyíló szintet. Megszépül az előtér, zajlik a mosdók felújítása, de újjászületik az ereklyetérnek nevezett kiállítótér is, ahol az intézmény történetében először ősszel állandó kiállítás nyílik.


Szelfizz a Médiatárban! - A Móricz Zsigmond könyvtár ingyenes szolgáltatásaFEL

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár új greenbox stúdiója lehetőséget kínál családi vagy baráti fotózásra. A szolgáltatás ingyenes, mindössze regisztráció szükséges az igénybevételhez.


Fenntartható fejlődési célok? - Természetesen a könyvtárakkal együtt! (IFLA) (olvasóink szavazatára)FEL

Az ENSZ főtitkára 2022-re megnevezte a legfontosabb fenntarthatósági célokat. Az IFLA rámutat, hogyan működhetnek közre a könyvtárak a célok megvalósításában.
2022-ben öt fontos cél lesz a Föld megóvása érdekében:
1. Megnyerni a harcot a COVID-19-cel szemben. A könyvtáraknak segíteni kell a lezárásokból adódó oktatási, kutatási, kultúra-hozzáférési korlátok csökkentésében. Segíteni kell a kezelések, védőoltások fejlesztésében. Akár vakcinációs központként. Természetesen terjeszteni kell a helyes információkat is.
2. Változtatni azon a rendszeren, ami a gazdagokat még gazdagabbá teszi, és elnyomja az eleve hátrányos helyzetben lévőket. Bár a könyvtárak is a kormányzati támogatásoktól függenek. De a pénzt arra kell fordítani, amire szükség van az oktatásban, médiaműveltség elérésében, kutatásban.
3. Az éghajlatváltozás továbbra is egzisztenciális fenyegetést jelent. A kibocsátást csökkenteni kell. A könyvtárak segíthetnek a viselkedés megváltoztatásában, és az alkalmazkodás elérésében.
4. Jobban kell figyelni, hogy mindenki elérhesse az online szolgáltatásokat, és közben is szabadon gyakorolhassa jogait. Az IFLA régóta dolgozik a könyvtárak nyilvános hozzáférésre gyakorolt szerepének hangsúlyozásán. A könyvtárak szerepét és értékeit be kell mutatni a digitális környezetben.
5. A biztonságot tekintve: 1945 óta most a legmagasabb az erőszakos konfliktusok száma. A könyvtárak igyekeznek a közösségeket építeni. Megőrzik a múlt konfliktusainak emlékét, a jövőbeliek elleni harcban.

Ahol fel lehet szólalni, és bemutatni a könyvtárak szerepét:
Regionális fórumok a COVID-19 elleni harc témában: Afrika 03.05., Latin-Amerika és a Karibi térség 03.07-09., Nyugat-Ázsia 03.15-17., Ázsia és a Csendes-óceáni térség 03.28-31., Európa 04.06-07.
Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése
MONDIACULT+40: a világ kultúrájáért felelős miniszterei megvitatják mit sikerült elérni 40 év alatt. Hogyan biztosítható a szekció fenntarthatósága és hozzájárulása a jövőhöz. Az IFLA is részt vesz egy szekcióban.
A Transforming Education Summit Az oktatás jövője riport megállapításaira épül. Valószínűleg aláhúzza, hogy több pénzre van szükség. A könyvtárak szerepét is megerősítheti. (ref.: Habók Lilla)


A TikTok lett a fő platform a 34 éven aluliak eléréséhezFEL

Táncika vagy biznisz? - a TikTok mint üzleti lehetőség címmel mesélt a közösségi platform hirdetési lehetőségeiről Buza Balázs, az Intren kreatív tartalom és social media üzletágának vezetője a Millásreggeliben. A 90.9 Jazzy Rádió gazdasági kultműsorában arra keresték a választ, hogy a cégeknek jelen kell-e lenniük a korábban csak a 18 éven aluliak által látogatott TikTokon, illetve a platform hogyan termelhet pénzt a cégeknek.
A beszélgetés kiindulópontja az volt, hogy a TikTok mára óriási üzletté vált. Az Y és Z generáció körében hihetetlenül népszerű a platform, mára az egyik legfontosabb közösségi média szolgáltatás lett belőle. Annyira, hogy egy felmérés szerint 2021-ben még a Google főoldal és a Facebook forgalmát is megelőzte.
Buza Balázs megerősítette, hogy hatalmasra nőtt a platform az elmúlt időszakban, a szakma sem számított ekkora növekedésre ilyen rövid idő alatt. Ráadásul már nem csak a 18 éven felüliek, de a 34 éven felüliek is egyre többen vannak a platformon.
Emlékeztetett arra, hogy az oldal musical.ly néven indult, és arra volt jó, hogy lehetett tátogni és táncolni zenékre. Azóta viszont kinőtte magát, és egy kreatív tartalomgyártási platformmá vált, ahol egy okostelefon elég a tartalom előállításához. A leggyakoribbak az egy perc körüli hosszúságú videók rajta, ami miatt egyes csoportoknak ez a legkényelmesebb médiafogyasztási felületté vált. Ma már nem csak tátogni lehet zenékre, hanem saját zenéket létrehozni rajta, és több ezer filterből lehet válogatni.
Buza Balázs úgy látja, hogy világszerte masszívan növekszik a TikTok felhasználói bázisa. Vannak ugyan olyan területek és cégek, ahol kissé bizalmatlanok még vele szemben, de lassan mindenhol elfogadják, hogy ez a 34 éven aluliak eléréséhez a fő platform.


Könyvtáros, mint reneszánsz mesterember - megújították a váci gyerekkönyvtárat (galéria)FEL

A váci Katona Lajos Városi Könyvtárban is a "magad uram, ha szolgád nincs" elv érvényesül, amely hozzáállás, nem sok könyvtártól áll távol. Az okok ismertek.
A könyvtár kézikönyvtári olvasójában egy dekoratív falfelülettel "köszönik" meg egy helyi vállalkozás anyagi támogatását, mely az olvasóterem felújítását tette lehetővé - stílszerűen: könyvekkel. Az előtte-utána fényképeket ld.: link .
- A falon, dekorációként szereplő könyveket a cég, illetve a város prominens személyiségei ajánlják az olvasók számára.
- Az, hogy az olvasóterembe vezető folyosón mindig egy adott témát dolgoznak fel: ízléses vagy éppen vicces, de mindenképpen magas szinten megvalósított rajzokkal, dekorációval és könyvekkel - már egy kicsit több odafigyelést igényel.
- A könyvtár munkatársai (10 nő és 2 férfi) a járvány miatti kényszerű zárva tartás idején felújították a gyerekkönyvtárat. Ez egyaránt jelez elhivatottságot és alulfinanszírozottságot. 120 m2-nyi helyiség volt a tét: a parketta lerakásától, a polcátpakoláson át egészen a fal- és dekorfestésig az összes szakmunka. Az anyagköltség 3/4-ét az olvasók 1%-os felajánlásaiból finanszírozták, 1/4-ét a könyvtár fizette ki. Eredmény: 1 átalakított helyiség, 12 lelkes ember, 1.500.000 Ft megtakarítás, 2000 elégedett olvasó.
Büszke vagyok a váci Katona Lajos Városi Könyvtár csapatára.


Megkérdeztük: Van-e kapcsolat a könyvtár jó teljesítménye és elismertsége között?FEL

A kérdésre kapott tájékoztató jellegű válaszok megoszlása:
6 - egyáltalán nincs
9 - inkább nincs
14 - inkább van
7 - természetesen.
Úgy tűnik, hogy a válaszadók éreznek kapcsolatot, ha nem is túl erőset. Ha a most kapott adatokat összevetjük az 5 illetve 10 évvel ezelőtti hasonló kérdések válaszaival link , akkor radikális elmozdulással nem találkozunk. (MG)


Tilts be a tinédzserek számára egy könyvet, csak aztán ne csodálkozz, ha tiltott könyvklubot indítanakFEL

A közelmúltben többször szóltunk a betiltott könyvek hete kapcsán az USA gyakorlatáról: link és link . Néhány friss esemény...

Lángoló Harry Potter-kötetek, betiltott egerek és Whoopi Goldberg is kellett ahhoz, hogy az egész világ felfigyeljen az Amerikában zajló könyvüldözésre. Míg a politika saját csatatereként használja az iskolai könyvtárak polcait, addig egyre több amerikai tinédzser elégeli meg a cenzúrát, és ezt tettekkel is nyomatékosítják: tiltott könyvklubot szerveznek, vagy épp reggelente békésen tüntetnek az iskola előtt.
Bár csupán most kapott komoly nemzetközi visszhangot, az iskolai könyvtárak polcaiért Amerikában évtizedek óta folyik a harc: ennek egyik fontos dátuma 1982., amikor kilenc másik regénnyel együtt kitiltották Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című könyvét az iskolai könyvtárakból. Végül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mondta ki: a kitiltás sérti a diákok jogait. Vonneguték így maradhattak, a betiltásellenes szólamok azonban így is tettekké formálódtak: abban az évben tartották először a tiltott könyvek hetét, amely azóta is évente egyszer a valamilyen okból - elsősorban a szexualitás, a vallás, a bőrszín és az LMBTQ tematikája miatt - tiltólistára helyezett könyveket állítja középpontba.
A jelenség tehát egyáltalán nem újkeletű, a szcéna szereplői szerint azonban az utóbbi években példátlan módon üzentek hadat egyes politikai döntéshozók az iskolai könyvtárak kínálata, illetve az olvasmánylisták ellen. Ennek legzajosabb esetével nemrég tele volt a világsajtó: Tennessee állam egyik megyéjében megszavazták, hogy kikerüljön a tantervből Art Spiegelman Maus című, Pulitzer-díjas alkotása. A holokauszt irodalmának egyik fontos darabja azzal húzta ki a gyufát a döntéshozóknál, hogy szerintük túlságosan komoly az általános iskolások számára, ráadásul csúnya beszédet és meztelenséget is tartalmaz. Való igaz, hogy a holokauszt nem a legvidámabb téma, és az is, hogy az egerek általában nem viselnek ruhát, ám komoly felhördülést okozott, hogy nemes egyszerűséggel törölték a tantervből a könyvet. Az ügy nagy port kavart, a Maus-gate-be még majdnem Whoopi Goldberg is belebukott a témában megfogalmazott véleménye miatt.

Régebbi hírforrás(ok): Szabályozottan tehetnek panaszt az USA könyvtárhasználói a dokumentumokkal szemben link Amikor a cenzúra beavatkozik a könyvtár mindennapi életébe - Segít a könyvtáros egyesület! link

Rovarok a könyvtárban - a NYPL érzékenyítő kiállításaFEL

"Fedezze fel az INterSECTS-t, a díjnyertes karikaturista, Peter Kuper új kiállítását, amely a rovarok 400 millió éven át tartó evolúcióját követi nyomon." New York Közkönyvtárában link a most nyíló kiállítást kiegészíti az intézmény hatalmas gyűjteményeiben fellelhető természettudományi háttéranyag is.

Ez a kiállítás részleteket mutat be Peter Kuper művész hamarosan megjelenő képregényéből, amelyet a New York Public Library Dorothy és Lewis B. Cullman kutatói és írói központjában Jean Strouse ösztöndíjasként készített. Ösztöndíja a COVID-19 világjárvány idején indult, és így hozzáférhetett az épülethez, amikor az zárva volt a nagyközönség elől. Elképzelte, hogy ízeltlábúak foglalják el ezt a váratlanul és példátlanul üres környezetet.

Az INterSECTS kiállítás tisztelgés az apró, alulértékelt, körülöttünk is élő lények előtt, amelyeken túlélésünk is múlik. (ref.: MG)


A távolabbról bevándorlók alig maradnak el a könyvtárhasználatban - megmutatja a nemzeti könyvtárFEL

(frissítve) A holland Királyi Könyvtár link is közread könyvtárhasználati adatokat. A személyes adatoktól megtisztított kimutatást emellett össze is veti a statisztikai hivatal nyilvántartásaival. Így izgalmas adatokat állíthat elő bárki, akár tartományokra is lebontva. pl. használók száma, társadalmi osztály, jövedelem stb. szerint. Ahogyan tette Mark Deckers független könyvtári tanácsadó is. Néhány megállapítása:

- A holland családok negyede rendelkezik könyvtári tagsággal. Tartományi szóródás: 36%-20%. Ezt magyarázhatja az eltéró átlagéletkori illetve a könyvtárak kisebb költségvetése is.
- A hollandiai hátterű családok 18, a nem nyugati hátterű családok 16, a nyugati migrációs hátterűek (pl. lengyel, román és bolgár) viszont csak 12%-ban rendelkeznek könyvtári tagsággal. Tehát a könyvtár biztosan nem csak a bennszülött elit kulturális intézménye.
- Az alacsony jövedelműek kisebb arányban tagjai a könyvtáraknak (21%), mint a magasabb jövedelműek (30%).
- A férfiak 14, a nők 20%-a könyvtártag. A gyerekeknél még nincs gender-olló.

Ha kombináljuk az adatokat, akkor a holland közkönyvtáraknak leginkább az alacsony jövedelmű, nyugati migrációs hátterű férfiakra kell ráhajtaniuk (akik mellesleg a könyvtártagságban kevésbé jól teljesítő Limburg tartományban laknak).

A tanácsadó elismeri a nemzeti könyvtár igyekezetét a közérdekű használati adatok közreadásában, emellett felsorolja a létező, de még el nem érhető hasz-nálati és működési adatok körét, szorgalmazva azok nyilvánossá tételét. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Statisztika és könyvtári trendek - kiadványsorozat a Könyvtári Intézettől link

Akik a 20. sz. derekán a magyar könyvtárügy építésébe kezdtek...FEL

A mi történetünk is a Paradicsomban kezdődött. Az ELTE akkor induló könyvtáros szakán töltöttünk el négy évet; az én éveim 1950-nel kezdődtek. Ezt a Paradicsomot is kerítés védte a külvilágban dúló viharoktól, tűzhányóktól és emberfaló dinoszauruszoktól. A mi kertünk közepében is két fa állt, a kötelező és a tiltott tudás fái. A kötelező fa gyümölcsein ilyen feliratok voltak: katalogizálás, osztályozás, bibliográfiák. Szorgalmasan szedtük őket. A tiltott gyümölcsöket egymástól kaptuk. Péter rendszeresen látogatta Németh Lászlót, könyveket szállított neki és tőle gondolatokat hozott számunkra. Pál már akkor is a nagyszabású Hamvas Béla monográfiáján dolgozott. Tamás jó barátságban volt a velünk egy évfolyamba, de más szakra járó Antall Józseffel, aki már akkor összeállította programját és államtitkárainak névsorát. Volt, aki minden szabad idejében a pszichológus Jung műveit tanulmányozta, volt, aki titokban teológiára járt és a sort még folytathatnám. A különféle forrásokból aztán összeállt egy sokfelé ágazó, de közös alapú világfelfogás: a korszak ordas eszméivel szemben a tevékeny humanizmust vallottuk. Az akkor hirdetett hivatalostól eltérő egyenlőség eszményt, emberséget és főleg szabadságot. Mint ahogy a Tragédia Ádámjának első mondata a párizsi színben: "Egyenlőség, Testvériség, Szabadság". ... kezdte előadását Katsányi Sándor, a Katsányi Sándor és Papp István kilencvenedik születésnapjára az MKE által kiadott emlékkötet bemutató ünnepségen. (Az emlékkötet hamarosan a MEK-ben mindenki számára hozzáférhetővé válik, az itt idézett szöveg forrása a 2. kiadás függelékében lesz rövidesen olvasható.)

Régebbi hírforrás(ok): link link

A nyitrai Karol Kmeťek Megyei Könyvtár digitalizálja gyűjteményétFEL

A nyitrai Karol Kmeťek Megyei Könyvtár digitalizálja regionális gyűjteményét, valamint az olvasóteremben található ritka kiadványokat. Ennek köszönhetően az érdeklődők számára könnyebben elérhetővé válnak majd a ritka könyvek.
Több mint száz jelentős művet digitalizál a Tudományos és Műszaki Információs Központ a Partner Libraries projekt keretében. A könyvtár tájékoztatása szerint regionális irodalmi műveket, társadalomtudományi kiadványokat, oktatási szótárakat és szépirodalmat dolgoznak fel. A szórás elég nagy, 1864-től 1987-ig megjelent könyveket digitalizálnak.
Elsősorban Nyitra városával és a régióval foglalkozó művek válnak könnyebben elérhetővé. A könyvtár igazgatója, Ingrid Meňky a szlovák püspökök felszentelésével foglalkozó művet emelte ki. Elmondta, a legrégebbi digitalizált mű a Nyitra megyének fekvése, határai, kiterjedése, felosztása címet viseli, a szerzője Nagy József.


Nulláról indul újra a tűz, majd víz pusztította német könyvtárFEL

Lassan visszatér az élet Schleiden (Észak Rajna-Vesztfália) belvárosába. Az áradások által sújtott német városban sok házból építkezés zaja hallatszik. A volt Hoss cipőüzletben az árvíz utáni átalakítási munkálatok befejeződtek. A Schleideni Városi Könyvtár link itt találta meg új otthonát, így találkozási pontot lett az árvízkárosultak számára.
A könyvtár sorsa nem mindennapi: 2018 végén tűz pusztította. Ezt követően átköltözött a városháza épületébe. Majd onnan az egykori Rees könyvesboltba. Az egykori lottópult kölcsönzőpultként szolgált. Ezt a helyet pusztította el az árvíz 2021. július 15-én, éjjel. Sok adathordozó és minden berendezési tárgy megsemmisült.
Lényegében újra a nulláról indulunk - mondta Marcel Wolter, a közösségi alapítvány ügyvezető igazgatója, aki 2018 januárja óta felel a Schleiden városi könyvtárért. Wolter több mint 100 000 euró adományt tudott szerezni a sáráradattal tönkretett könyvtár számára. (ref.: MG)
Analógiák

Lehet, hogy a könyvtárosképzés is megérett ilyen megújulásra?FEL

Brutálisat zuhant a könyvtárosképzésben résztvevők száma az utóbbi évtizedben (vö.: link . Lehet, hogy nem is kell ennyi könyvtáros... Vagy kellenének, de sokkal naprakészebb tudással? Ha a természettudományi tanárképzés megújulhat, talán a könyvtárosképzés is korszerűbbé tud válni... (MG)

A szeptembertől hat egyetemen induló új, természettudományos tanárokat képző szakra bármilyen emelt szintű érettségivel lehet jelentkezni - mondja az ELTE tanszékvezetője.
HVG: Azért elég meredeken hangzik, hogy nem kell semmilyen természettudományos előképzettség egy ilyen szakhoz.
Weiszburg Tamás, ELTE tanszékvezető: Nem csak a belépéshez nem kell emelt szintű természettudományos tudás. A képzés első évében - némi felzárkóztató kurzust kivéve - még nem is lesz természettudományos óra. Retorikával, vizuális kommunikációval, vizuális kultúrával, értő olvasással fognak találkozni a diákok, továbbá kritikai webes tájékozódással magyarul és angolul. Mindez a hét öt napjából három napra szorítkozik. A negyedik napon kivisszük a hallgatókat a természetbe, az ötödik nap pedig felfedezzük az ember alkotta világot: elmegyünk birkaistállóba, atomerőműbe, meteorológiai állomásra. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen program nagyon motiváló lehet, és fel is készítjük a hallgatókat arra, hogy ők is efféle motiválással tanítsanak majd. A másodévben már jöhet a fizika, a kémia, a biológia. Harmadiktól pedig olyan tematikus tárgyrendszert képzelünk el, amely az energia, a hulladék, a víz stb. köré épül, és ezeknek a biológiai, fizikai, kémiai oldalait mutatja be.
Kisszínes

Államosított tankönyvpiac, strasbourgi per, rossz minőségű kiadványok - a hazai tankönyvpolitika elmúlt 40 éveFEL

Magyarországon az elmúlt negyven év politikai változásai a tankönyvkiadásban, a tankönyvellátásban és a tankönyvek tartalmában is megmutatkoznak. Cikkünkben ezt a negyven évnyi utat járjuk be. Bemutatjuk, hogyan került újra állami kézbe a már egyszer liberalizált tankönyvpiac, milyen tartalmak jelennek meg az új tankönyvekben, és hogyan vélekednek minderről a pedagógusok.


Hogyan gondolkodik és dönt helyettünk a mesterséges intelligencia? Hogyan az ember?FEL

A mesterséges intelligencia szakértője, Viktor Mayer-Schönberger, az Internet Governance and Regulation at Oxford professzora szerint a jó döntésekhez ismernünk kell gondolkodási modelljeinket. Erről (is) szól a Framers: Human Advantage in an Age of Technology and Turmoil című könyv, amelyet Kenneth Cukier és Francis de Véricourt szerzőtársával együtt írt - [New York], Dutton, [2021].
Az interjúkból kiderül:
- A "keret" azokat a korlátokat, gondolati modelleket jelöli, amelyek meghatározzák, milyennek látják az emberek a világot és hogyan kezelik azt.
- A könyv írása előtt a gép és az ember döntéseinek másságán elmélkedtek a szerzők. Két szempont merült fel:
1. A mesterséges intelligencia (MI) nagy előnye, hogy azzal racionálisan lehet dönteni, viszont hátránya, hogy a döntéshez szükséges alternatívák között még nem képes mérlegelni.
2. Ha hibás feltételezéseken alapul egy döntés, akkor a jól meggondolt döntés is tévútra vezet. Ilyen korlát pl. az előítélet, a szociális sokszínűségre való vakság.
- A változások kezeléséhez megfelelő kommunikáció, előítéletek nélküli gondolkodás, mentális sokszínűség kell. Mindenkiben megvan a "framing" képessége. Azok döntenek jobban, akik többféle gondolkodási modellt alkalmaznak. A gép tanítását Mayer-Schönberger egy kutya idomításához hasonlítja. Könyvében a professzor az autóiparból hozza példáit e döntésekre, de azok akár a könyvtárakra is alkalmazhatók - amennyiben ismétlődő, mechanikus munkafolyamatok automatizálását érintik.
Magánvéleményem: emberi, pszichológiai szempontokra ekkor is tekintettel kell lennie a menedzsmentnek és a könyvtári személyzetnek. (Összeáll.: Szabó Eszter)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról